Dobry den,
objevil se nam v kurniku parazit, ktereho nedokazu identifikovat. Slipky maji peri prozatim ciste, nicmene parazit je velmi invazivni, mnozi se neskutecnou rychlosti a je uplne vsude. Hnizda ma v ruznych skulinkach. Hadala jsem cmelika, ale nevypada tak.
Co to, prosim, je a jak s nim zatocit?
Dekuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

a jak myslíte, že vypadá čmelík?

Tak kromě toho, že jsem hledala na internetu a zvětšené detailní foto čmelíka mi podobné nepřijde, jsem stejné video i foto posílala veterináři, co dělá drůbež a jeho odpověď byla, že všenka kuří. To se mi ale nezdá právě kvůli těm hnízdům ve skulinách, proto se ptám tady.

verosejc
napsal(a):
Tak kromě toho, že jsem hledala na internetu a zvětšené detailní foto čmelíka mi podobné nepřijde, jsem stejné video i foto posílala veterináři, co dělá drůbež a jeho odpověď byla, že všenka kuří. To se mi ale nezdá právě kvůli těm hnízdům ve skulinách, proto se ptám tady.
ne, to co máte na fotce a videu je úplně typický čmelík v množství větším než malém.

verosejc
napsal(a):
Věřte bodlince. Všenky se nepohybují mimo hostitele.

verosejc
napsal(a):
Jaka je, prosim, orientacni cena Exzoltu? Dekuji!
orientačně asi dva tisíce za lahvičku

petraodlesa
napsal(a):
Snad se dá sehnat v menším množství u veterináře?🙏 Ta lahvička je beztak na tisíc slepic 😂
ne ne ne, to je to menší balení
ta na tisíc slepic stojí asi 30 tisíc
verosejc
napsal(a):
Auva 😬 Takze to bude tech 50ml? Dekuji!
Je to ti nejlepší, ale nejdražší...zkuste pracnější: boj pomocí plamene nebo opakovačky, křemelinou vykoupat slepice, častěji kontrolovat kurník.
Třeba tak, že omotáte konec hřadu pruhem vlnité lepenky a ráno jí rozbalíte. Zalézají do těch vlnek. Spálit.
Jistější je mít zděný kurník... nemají rády chlad.

Taky je dobre kurnik a vse v nem vybilit vapnem. Slepicim dat ke "koupani" suchy pisek s drevenym popelem.
Zumpan

XXX.XXX.8.7
Se čmelíkama jsem bojoval dlouho a osvědčilo se mi používat křemelinu do popeliště a taky do spár ve hřadech. Neostomosanem 1:200 vystříkat komplet kurník. Omyvatelná hnízda z plastových bedýnek, kam do slámy taky popráším křemelinu. Ale je to nekonečný boj, když má člověk hodně slepic.
Jednou jsem udělal pokus s vysazením dravého roztoče, který se používá v ovocných sadech a za několik měsíců potom jsem čmelíky neviděl. Nemůžu to potvrdit, protože jsem to pak už víc nezkoumal, ale dává mi to smysl 🙂

Já jsem po radách tady "vyvápnila" kurník křemelinou z vinařských potřeb a dala vrstvičku pod podestýlku a během 14 dnů po čmelíkách ani vidu ani slechu. A měla jsem taky slušnou invazi.
napsal(a):
Já jsem po radách tady "vyvápnila" kurník křemelinou z vinařských potřeb a dala vrstvičku pod podestýlku a během 14 dnů po čmelíkách ani vidu ani slechu. A měla jsem taky slušnou invazi.
Děkuji! Křemelina z vinařských potřeb mi právě dnes dorazila. Tak snad s nimi také zatočím