Husa... využití v kuchyni

Husa česká
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.12.2021 12:13
petraodlesa

XXX.XXX.42.162

Sice si neumím představit, že bych kdy ty krasavice bílé zařízla, ale právě jsem našla podrobný návod k jejímu kuchyňskému využití. Na www.Bejv ávalo.cz je článek s názvem: Svatomartinská husa není drahá! 😉 Obdiv ke kuchařkám před sto lety. Týden krmily rodinu z jedné husy 👍
Jestli i nynější kuchařky budou ochotné se podělit o své zkušenosti se zpracováním, se uvidí 😉

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.12.2021 18:14

Petro krásný článek jste to ale našla Opravdu tady musí každý rozumný člověk hluboce smeknout před umem kuchařským naších babiček
Na tom článku je asi nejlépe vidět , že se máme až moc dobře a potravin si opravdu moc nevážíme.
A je to opravdu velká škoda.

12.12.2021 22:51
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Také jsem našla pár receptů v kuchařce Sandtnerové👍

13.12.2021 17:49

U nás se taky husa jí komplet celá. Jíme i tu krev na cibulce s kmínem a brambory. Vaříme si polévku z hlavy (bez zobaku, očí a jazyk stahujeme), nožky spaříme horkou vodou, stáhneme z nich kuzicku a pak je svážeme propranymi strivky (ty peru ve slané vodě), to všechno nahazeme do vody a vaříme na polívku a pak to jíme. I ty strivka jsou vynikající.

Přikládám ještě recept na tu krev a na pasticku z jater z kuchařky co mám po babičce, z roku 1905.

Jinak tu krev a hlavu jíme i když husu zabijime pro někoho jiného Lidi to neznají a neví co je dobré

13.12.2021 18:45
1978milan

XXX.XXX.231.235

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U nás se taky husa jí komplet celá. Jíme i tu krev na cibulce s kmínem a brambory. Vaříme si polévku z hlavy (bez zobaku, očí a jazyk stahujeme), nožky spaříme horkou vodou, stáhneme z nich kuzicku a pak je svážeme propranymi strivky (ty peru ve slané vodě), to všechno nahazeme do vody a vaříme na polívku a pak to jíme. I ty strivka jsou vynikající.

Přikládám ještě recept na tu krev a na pasticku z jater z kuchařky co mám po babičce, z roku 1905.

Jinak tu krev a hlavu jíme i když husu zabijime pro někoho jiného Lidi to neznají a neví co je dobré

Taky máme rádi krev, chytáme i z kachen,
Jenom ji děláme na mozeček s vajíčkama.
Schovávám i křídla na vymetání kamen a komína a z křídelnich brků dělám mašlovačky. Ty pak rozdávám známým.
Peří je mi líto, ale nikdo ho bohužel nechce.

13.12.2021 19:11
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

To já sbírám peříčka a večer u telky provádím draní 😉 těch deseti peříček, která posbíram po zemi.

13.12.2021 19:26

My taky děláme mašlovačky a trochu toho jemnýho vnitřního peří z břicha cpu do polštářku. Jenom to jemný a čistý, takže to přibývá docela pomalu, navíc se to pak vždycky slehne. Polštářek už se trochu zvětšil, ale né moc. Říkám si až bude ohromnej a asi až jich budu mít víc, tak z nich všech udělám peřinu 🤔 ale kdoví za jak dlouho tolik nasbíráme. Naštěstí mám peřiny po babičce, ale s údivem si říkám kolik hus muselo na každou tu peřinu padnout...

13.12.2021 20:03
1978milan

XXX.XXX.231.235

My taky děláme mašlovačky a trochu toho jemnýho vnitřního peří z břicha cpu do polštářku. Jenom to jemný a čistý, takže to přibývá docela pomalu, navíc se to pak vždycky slehne. Polštářek už se trochu zvětšil, ale né moc. Říkám si až bude ohromnej a asi až jich budu mít víc, tak z nich všech udělám peřinu 🤔 ale kdoví za jak dlouho tolik nasbíráme. Naštěstí mám peřiny po babičce, ale s údivem si říkám kolik hus muselo na každou tu peřinu padnout...

Víte Ivus, ono se dřív husy tzv. podškubávaly. Většinou 2x během roku a potřetí když se zabíjely, takže jich zase tolik potřeba nebylo. Když měli v chalupě 10 15 husí, tak už se toho peří za ten rok trochu nasbíralo.
Jako děcko si to podškubávání ještě pamatuju. Ženský seděly na štokrlatech na dvoře a měly položeny husy na klíně na zádech a peří ze břicha pěkně podškubávaly. Husy samozřejmě řvaly a štípaly, takže ženský měly potom nohy samou modřinu. Potom jim na hlavu uvazovaly plátěný pytlík, aby tolik neštípaly. Nesmělo se vytrhnout těch 7 nebo 8 peříček pod křídlem, jinak husy pak tahaly křídla po zemi.
No a pak na to draní v zimě jsme se jako děcka strašně těšily. Vlezli jsme si pod stůl do toho bordelu a poslouchali, jak baby drbou. To už ani není pravda.

13.12.2021 20:22
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Ano. Děkujeme za přiblížení akce podškubávání. Dá se najít i video na YouTube. Tuším slovenské.
Teď na zimu jistě neškubáme, ať mají dobrou tepelnou izolaci 😉 ale na jaře se na to těším...ten tip s pytlíkem na hlavu asi zkusím. Uvidím, jak bude reagovat.

Ivus, také sbírám do polštáře...na peřinu si netroufnu. Ale ty uměliny v polštáři, to fakt není příjemné.

13.12.2021 21:03
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Ano. Děkujeme za přiblížení akce podškubávání. Dá se najít i video na YouTube. Tuším slovenské.
Teď na zimu jistě neškubáme, ať mají dobrou tepelnou izolaci 😉 ale na jaře se na to těším...ten tip s pytlíkem na hlavu asi zkusím. Uvidím, jak bude reagovat.

Ivus, také sbírám do polštáře...na peřinu si netroufnu. Ale ty uměliny v polštáři, to fakt není příjemné.

myslím, že na jaře asi husu podškubávat nebudete😊..vaše husa bude snášet a sedět na vejcich..podškubávaji se mladé husy, které jsou na výkrm a zabití, ne chovné.. nemůžete oškubat husu, která bude sedět na vejcich, neměla by sílu ani snášet vejce a vysedět housata 😊

13.12.2021 21:28
1978milan

XXX.XXX.231.235

ančovička1 napsal(a):
myslím, že na jaře asi husu podškubávat nebudete😊..vaše husa bude snášet a sedět na vejcich..podškubávaji se mladé husy, které jsou na výkrm a zabití, ne chovné.. nemůžete oškubat husu, která bude sedět na vejcich, neměla by sílu ani snášet vejce a vysedět housata 😊

Tatak, taky si to myslím.
Husa bude sedět a houser bude pojímat.
Husa by neměla výstelku do hnízda a houser by neměl sílu na pojímání, protože by musel všechnu energii dát do nového peří.
Říkáte to dobře paní Ančovičko.
Podškubávaly se husy určené na výkrm, i když to peří bylo tenkrát primární.
Podškubáním se husy zarazily ve výkrmu, všechna energie šla do nového peří.
Podškubávané husy byly i méně kvalitní, co se týká masa. Byly hubenější a tvrdší. Takový jako šlachovitější.
Ale jak říkám - peří bylo primární záležitost.
Jinak staré husy (chovné) bych maximálně podškubal někdy v létě, když se budou škubat mladé poprvé. Ale raději ani to ne. Potřebuji zesílit na další sezónu.

13.12.2021 21:37
ančovička1

XXX.XXX.220.111

1978milan napsal(a):
Tatak, taky si to myslím.
Husa bude sedět a houser bude pojímat.
Husa by neměla výstelku do hnízda a houser by neměl sílu na pojímání, protože by musel všechnu energii dát do nového peří.
Říkáte to dobře paní Ančovičko.
Podškubávaly se husy určené na výkrm, i když to peří bylo tenkrát primární.
Podškubáním se husy zarazily ve výkrmu, všechna energie šla do nového peří.
Podškubávané husy byly i méně kvalitní, co se týká masa. Byly hubenější a tvrdší. Takový jako šlachovitější.
Ale jak říkám - peří bylo primární záležitost.
Jinak staré husy (chovné) bych maximálně podškubal někdy v létě, když se budou škubat mladé poprvé. Ale raději ani to ne. Potřebuji zesílit na další sezónu.

Ano,husy na chov se neškubou..musí být v plné síle, jinak by za nic nestály, to už by nebyly chovné..my jsme podškubávali mladé ,určené na výkrm jen jednou, potom podruhe, dohola, až po zabití ,😀

14.12.2021 07:51

Já mám k dispozici peřin po příbuzných (dohromady mám myslím 4 peřiny, to je majeteček, už bych se mohla vdávat :-) ). A také polštářů. Myslím, že již netřeba husičky trápit podškubáváním, a kdo má nouzi, přijďte si, já vám tu jednu peřinu rozdělím :-)

Sprosté příbuzenstvo vyměnilo peřiny za dutá vlákna... nevědí, co je dobré.

14.12.2021 08:16
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Vzpomínám na babičku.
Měla takový veliký ohřívač, který nahřála u kamen a pak ho šupla do postele. A my, když jsme se umyli tou studenou vodou, co u babičky tekla (ohřev měla, ale zvládalo to jen nějakých 22° C), tak jsme vlezli do té vyhřáté postele a babička nás přikryla pravými péřovými duchnami, to byla lebeda!
A lebeda to byla nejdéle dvě hodiny, protože pak jsme se vzbudili a drkotali zubama, jak nám byla zima. Byli jsme odkopaní, to peří se sesulo na jednu stranu, většinou k nohám, a nám pak byla taková kosa, že to nepřeji - vlastně přeji to každému. Zažít by to asi měl opravdu úplně každý, aby lidi věděli, jaké to je. Ale jen jednou. :)

Pokud péřovou peřinu, tak jedině moderně zpracovanou, prošívanou a pravidelně doplňovanou. Ono totiž to peří z toho časem trošku vypadává. Jinak to nemá cenu.
Jinak existují i vlněné přikrývky, které krásně hřejí, krásně vypadají a jsou měkoučké na dotek. Nevýhodou ovšem je, že se obvykle nedají prát a obtížně se čistí a desinfikují. Peří lze občas desinfikovat napařením.
Na co ale nedám dopustit, jsou péřové prošívané kabáty. Obecně preferuji vlněné, protože u nás obvykle není taková kosa, aby bylo nutné mít na sobě peří; ale když náhodou taková kosa je, tak se můžou všechny multifunkční profi sportovní zimní bundy schovat před obyčejným péřovým kabátem!
A proto kudy chodím, tudy doporučuju zájemcům o skutečně teplé kabáty českou značku KARA. Kdo se ochomýtá v okolí prodejny, jen tak si tam běžte nějaký kabát zkusit. A garantuju Vám, že si do pěti minut budete připadat jak v sauně. Tak to peří hřeje. To neumí žádný jiný běžně dostupný materiál.

14.12.2021 09:02
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Já mám jednu "duchnu" v celku, originál,druhou mám přešitou, prošívanou..spím pod prošívanou..to je paráda, to teplo pod peřinou 😇.. polštáře jedině péřové, někdy je přeperu v pračce, vysuším v sušičce..

14.12.2021 09:10
OlafV

XXX.XXX.10.249

ančovička1 napsal(a):
Já mám jednu "duchnu" v celku, originál,druhou mám přešitou, prošívanou..spím pod prošívanou..to je paráda, to teplo pod peřinou 😇.. polštáře jedině péřové, někdy je přeperu v pračce, vysuším v sušičce..

Z jakého husího plemene?

14.12.2021 09:23
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

😂tak jsme se z kuchyně hezky přesunuli v diskuzi do postele 😉 a není divu. V tuto dobu.

Děkuji za povídání po účincích škubání na zdraví husy. Takže to vzdávám. Než abych je trápila, raději budu jako babiččina Barunka s díkem sbírat jenom to, co utrousí😊 Už mám tři mašlovačky, s radostí jimi budu zásobovat rodinu. Ty plastové jsou na prd.

14.12.2021 09:43
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

ančovička1 napsal(a):

Ano, také peru peří v pračce, bundy, kabáty i deky (ne duchny), ale prošívané. Peru v domácím mýdle, které si vařím sama. Nesmí se použít saponát, neboť vysušuje a peří by se potom lámalo. Suším v sušičce min.3 cykly s několika tenisáky v bubnu, aby se peří načechralo. Vždy ale tuhle akci nechávám na léto, a ještě na sluníčki nechám dosušit.

14.12.2021 10:50
ančovička1

XXX.XXX.220.111

OlafV napsal(a):
Z jakého husího plemene?

😀myslim,že na plemeni nezáleží😁, za moji babicky se chovaly česky,meli jich hejna..jen se preferuje bílá barva, spíš z estetickych důvodů..ale stejne kvalitni je i peří z pizmovek, bílých😀

14.12.2021 13:27

Na plemeni záleží. Kazde plemeno má určitou strukturu peří. Vyhlášené v kvalitě peří byly právě husy z Čech. Tedy dnes České husy. Mají peří nejen jemnější než jiná, zvlášť masna plemena, ale také podíl prachového peří je u nich o něco větší.
Dříve se podskubavaly i chovné husy. V době kdy husa zasedla se podskubal houser a než husa vyseděla a odvodila housata, byl zarostlý pro případnou druhou snasku. Po druhých housatech, zhruba po třech nebo čtyřech týdnech po jejich vylíhnutí se oskubala i stará husa.
Jarní housata se do Martina dala oskubat i třikrát. Poptávka byla, nedrane peří jsem prodával za 150,- kg a drane jednou tolik.
Jinak podskubani má vliv na přírůstky ve výkrmu, husy líp rostou ale víc žerou. Možná tím že jim je víc chladno..

14.12.2021 16:52
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
😂tak jsme se z kuchyně hezky přesunuli v diskuzi do postele 😉 a není divu. V tuto dobu.

Děkuji za povídání po účincích škubání na zdraví husy. Takže to vzdávám. Než abych je trápila, raději budu jako babiččina Barunka s díkem sbírat jenom to, co utrousí😊 Už mám tři mašlovačky, s radostí jimi budu zásobovat rodinu. Ty plastové jsou na prd.

😀klidně husy podskubejte,ale mladé, dobře opeřené a musí mít vyzrálé peří..
S chovnym párem toho moc nenaděláte,protože češky "podnašeji, tzn, snáší a sedí 2x ročně, podruhé,když odvodi a opustí prvni housata(nebo když jim housátka prodáte)..Kdyz vykrmite prvni housata a budou mit zralé peří,můžete škubat, budete mit na polštář ..nebo polštářek😀

14.12.2021 17:43

V době kdy vykrmena husa stala150 korun, bylo výhodné při větším počtu hus kvalitní pečené maso zasterilovat. Horší drobné maso, kůže a játra do paštik, které šly uchovat stejným způsobem. V létě při práci venku neskutečná pochoutka..navíc hotová hned.

14.12.2021 18:38

V době kdy vykrmena husa stala150 korun, bylo výhodné při větším počtu hus kvalitní pečené maso zasterilovat. Horší drobné maso, kůže a játra do paštik, které šly uchovat stejným způsobem. V létě při práci venku neskutečná pochoutka..navíc hotová hned.

Taky jsme 1 husu a 2 kaceny upekly a zasterillovali. Neboť v mražáku uz nebylo misto

14.12.2021 18:58

Husa pečená, lepší než ženská svlečená. To platí nejen na Martina ale i v létě... To jen tak abychom se drželi zadavatelkou určeného talíře. Nedovedu si představit husu jinak než pečenou, sůl a kmin, Tod vše. Samozřejmě musí být po oškubání pěkně zlutoucka vykrmena venku na pastvě a přikrmována statkovými krmivy.... Kvalita krmení dělá nejen kvalitu masa ale samozřejmě i jeho chuť

14.12.2021 19:23
1978milan

XXX.XXX.231.235

Husa je výborná, ale pro mě je číslo jedna dobře vykrmený pižmák. Tak ty 4 kg.
Pro mě je to topka.
Husu mám taky rád, ale stačí mi tak 2x za rok. Martinská a potom Štěpánská.

14.12.2021 20:59

Taky je můžu, jako náhradu husy. Při dobrým krmení chuťově hodně podobný. Ale husa je Top. Na můj vkus jsou ale pizmy min mastný. Mají spíš podkožní tuk. Prý je to zdravější. Kašlat na to, žijem jen jednou.... Takový topinky na husím sádle.....další recept na dobrou večeři...

14.12.2021 21:45
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Když pod husou nechám první várku housat a odeberu je, husa za čas snese další? Ančovičko? Měla jsem za to, že ta první vajíčka se úplně odeberou a vylíhnou uměle.

15.12.2021 10:39
ančovička1

XXX.XXX.220.111

To můžete,ale proč?.. česky jsou vynikající "kvočny", spolehlivě vysedí mladé a pečlivě se i s houserem o mladé starají.. nejlíp se housata líhnou pod husou, zvláště pod českou..já dávám vejce do líhně, protože husy,co jsem mívala,většinou snáší větší počet vajec, třeba 2o-30,tak jiná možnost, než líheň není, jinak by první vejce přišla na zmar, než se husa vynese (landeská, brojleří) husy labutí mi neseděly vůbec..

15.12.2021 11:15
sharingan

XXX.XXX.186.2

Zdravím. Ono "podnášení" či co, já to znám spíše pod termínem "náhradní snůška".
Jedná se o běžný a normální princip, vlastní většině divokých druhů ptáků, není to nic speciálního či nově vyšlechtěného.
Jde o nové páření a snůšku v případě, že je ta v sezoně první odebrána - zničena (např. živel, predátor či chovatel). U ztráty první snůšky ve formě vajec nastupuje náhradní snůška dost najisto, ve chvíli, kdy pár přijde už o vylíhlá mláďata, záleží na pokročilosti sezony a rodiči již investované energie, jestli to ještě letos zkusí znovu. Jde samozřejmě vždy o extra zátěž pro rodičovský organismus, a používáno prakticky jen při chovatelských snahách o maximalizaci výnosu i za tuto cenu (+ nutnost lidské péče o housata z jedné snůšky).

Jinak česká husa by neměla mít žádné opouštěcí tendence k sebou vysezeným a voděným housatům, a péči a vazbu na ně projevuje až do jejich vyspění.
Počet vajec v normální snůšce u české husy kolísá běžně mezi 10 - 15. Jsou zamozřejmě velké výkyvy dle věku husy i její genetiky, konkrétní sezony, krmení... Nejméně jsem zatím slyšel v normální snůšce o 8 mi vejcích (přestárlé samice pravděpodobně mohou mít i ještě méně), nejvíce asi 18. Pokud má ke 30, pochyboval bych už o plemenné čistotě daného jedince.
Náhradní snůška je prakticky vždy méně početná, okolo poloviny či dvou třetin počtu vajec normální snůšky.

15.12.2021 12:34
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Děkuji, Sharingan. Nemám v úmyslu trápit husy dvojí snáškou. Jen jsem o tom chtěla více vědět. Vaše odpověď je vyčerpávající a líbí se mi.

15.12.2021 19:37

Podnáseni a náhradní snáška není totéž. Zatímco náhradní snáška je jev vyvolány tlakem prostředí, tak jak popisuje sharingan, podnáseni je vlastnost dědičná, spíš upevněna domestikaci. Podnáseni je rozšířená vlastnost zejména u pižmovek. Jev, kdy při vodění jedněch mláďat se matka znovu podnasi a připravuje na další snasku. Tuto vlastnost měly i některé husy, ne všechny. Byla to velmi ceněná vlastnost a potomci těchto hus byly preferováni do chovu. To byla doba kdy se více cenily užitkové vlastnosti....pak přišla doba výstavnictví a honba za plechovými pozlacenými cetkami...

15.12.2021 22:24
petraodlesa

XXX.XXX.3.14

Honba za pozlacenými cetkami 😂
Nevím, jestli tomu věřit. Známá chová jedno psí plemeno a chodí také vystavovat. Prý je to spíše o známostech, kolikrát prý ocení zvíře s vadami. Jen proto, že je to kamaráda...

15.12.2021 23:02
OlafV

XXX.XXX.10.249

petraodlesa napsal(a):
Honba za pozlacenými cetkami 😂
Nevím, jestli tomu věřit. Známá chová jedno psí plemeno a chodí také vystavovat. Prý je to spíše o známostech, kolikrát prý ocení zvíře s vadami. Jen proto, že je to kamaráda...

Jako ve všem rozhodující je rodokmen ne psa ale majitele a peníze.

16.12.2021 06:09

Ať je to jak chce, každopádně na výstavách se vlastnosti neposuzují. Nejde to. Kdysi se u drůbeže do oceňovacího listku musela u daného zvířete napsat užitkovost. U slepic počet snesenych vajec a jejich hmotnost. Nakonec údaj k ničemu, vystavovatel pro dobre posouzení namaloval nějaké numero které neodpovídalo realite. Odpovědnost v případě dědičnosti vlastnosti nenese posuzovatel, ale chovatel. Ostatně platí to i o exteriéru. Posuzovatel sice nějak posoudí, chovatel je ale ten co množí.

16.12.2021 19:50
bery25

XXX.XXX.33.19

Posuzovatel sice nějak posoudí, chovatel je ale ten co množí.......ale množi hlavne chovatel,komu posudzovatel dobre posoudi hovorim o psoch,a posuzovatel nesie velku zodpovednost za dobru dedičnost,lebo kamarat je kamarat,a nejake vlastnosti su mu v r.i.c.i

16.12.2021 19:53
bery25

XXX.XXX.33.19

este raz hovorim o psoch,s tym mam nejake skusenosti,dufam ze to nie je tak isto aj inde

Přidejte reakci

Přidat smajlík