Kachna mandarinka - výskyt

Kachnička mandarinská
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.12.2021 13:53
hopi

XXX.XXX.208.90

Stále častěji se setkávám se zprávami, kde se vyskytuje tato kačenka. Vím o výskytu na Svratce u Brna, pak asi u Vlkoše (podle videa p.Kačírkové) dále písák u Pamětníka u Chlumce n.C. a Žehuňský rybník.
Díky za příspěvky i jiných kačenek a husiček!

9.12.2021 14:49
kouták

XXX.XXX.168.33

Mandarinku jsem viděl u nás na Třeboňsku volně jen jednou,ale asi někomu uletěla,protože měla kroužek.U nás se hodně rozmnožila Zrzohlávka rudozobá a Husice liščí.

9.12.2021 16:34
hopi

XXX.XXX.208.90

Trochu si zavzpomínám,když mi bylo asi 15 roků,tak jsme s kamarádem každoročně na jaře obcházeli rybníky Žehuň a Říhu,zapisovali jsme si druhy kachen,byly tady také Zrzohlávky,Lžičáci,Ostralky,Kopřivky,Čírky oba druhy,Polák malý atd. u Vás v jižních Čechách určitě ještě jsou,ale tady kromě březňačky a Poláka velkého skoro nic

9.12.2021 17:15
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak Třeboňsko je kraj rybníků,ale příroda se také u nás strašně mění.Tolik Středomořských racků jako letos jsem ještě nikdy neviděl,ale nemyslete si,že je to jen krásný racek.Racek středomořský je hnusnej predátor hlavně po jaru bere veškerým kachnám mláďata.To není dobré,ale zase je pravdou,pokud mu na rybník zavítá nějaký jiný pernatý dravec,tak je z toho pěkná rvačka a viděl jsem,že i zahnal Orla východního,když si přiletěl pro labuťata.Nevím čeho se ještě u nás dočkám.
Je to téma o kachničkách,tak přidám fotky,ale jen z výstavy Soběslav.Myslím,že jsem je už někde ukázal,ale jsou krásné,tak je to jedno.

vlaštovička

10.12.2021 13:34
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Zdravím,
založit vlákno o mandarinkách byl skvělý nápad.
Na jihu Čech se poslední dobou rozmáhá racek bělohlavý a ano je to potvora, i mladou volavku si vybere z hnízda.
Dobrá zpráva je, že se Vám tam rozšiřují zrzohlávky, těch do nedávna moc nebylo a jako hnízdní lokalita se vždy uváděly Lednické rybníky.
Přidávám video kachny, která toho s mandarinkou zrovna moc společného nemá, i když taky hnízdí v dutinách stromů.
Hohol severní už na jihu Čech taky hnízdí. Je to krásná severská kachna s melodickým šumem křídel za letu.
Přeji všem krásný adventní čas.

https://www.youtube.com/watch?v=MVFv_0z4wa4

10.12.2021 16:44
kouták

XXX.XXX.168.33

Vlaštovičko,krásné video.Hohol severní se také u nás rozmnožil a stále se objevují nějaké kachničky které neznám a to je pro mě nepřijatelné.Vždy když něco co neznám potkám na rybnících, tak když přijdu domů hned musím hledat v knize PTÁCI JIŽNÍCH ČECH.Úžasná kniha.

vlaštovička

10.12.2021 17:53
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Když ono to určování taky není zrovna med. Samec ve svatebním šatu, v prostém šatu, samice, mláďata atd. To se pak nedivím, ovšem mandarinky jsou nezaměnitelné. Alespoň kačeři svítí do dálky jako drahokamy.

Odkaz na článek z časopisu Sylvia. Jsou to sice už staré informace, přesto jsou zajímavé.
https://oldcso.birdlife.cz/www.cso.cz/wpimages/video/sylvia45_7Jasso.pdf

A ještě něco novějšího co by mohlo zajímat, nejen, pana hopi.

https://www.birdlife.cz/wp-content/uploads/2019/11/Sylvia-55-5-Mikule.pdf

10.12.2021 19:25
hopi

XXX.XXX.208.90

Díky,nádherné počtení,přímo jsem to hltal! Jen doplním,bylo to v roce 1972-4 kdy pravděpodobně uniklý pár hnízdil ve větráku bývalého medovaru v Chlumci n.C. těsně nad řekou Cidlinou.

vlaštovička

10.12.2021 22:01
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Co já bych jenom za mandarinky na Šeberáku dala. Mít na zahradě takovou soustavu jezírek, jakou má Kouťák, neváhala bych ani minutu a pořídila si tam aspoň pár. Jsou to skutečně nádherné kačenky. A už teď je mi líto, že nebydlím v Brně.

11.12.2021 21:09
kouták

XXX.XXX.168.33

Vlaštovičko,v tom mém predátorově by pár kachniček mandarinských mohl žít asi tak týden.Dal jsem tam jako test 10 kachen březňaček a ustřihl jsem jim peří na jednom křídle.Do měsíce tam nezůstala ani jedna,jen jsem nacházel kola peří a mohl bych natočit film jak Orel mořský chytá nemocné kachny,protože kachna s ustřiženým křídle je pro něj kachna nemocná a má na ní plné právo.Omlouvám se tímto kachnám,už jim to nikdy neudělám. Vím,že mám rybníčky na zahradě a mohl bych udělat zabezpečení sítěma,ale proč?Já se raději kochám v přírodě a tam je pořád na co koukat.

vlaštovička

19.12.2021 10:57
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Tak přidávám video pěkné drobné kachničky, čírky obecné.

https://www.youtube.com/watch?v=ZaWPXh3MP3s

19.12.2021 19:56
basovnik

XXX.XXX.80.121

Dobrý den
https://birds.cz/avif/obs_new.php
Zde najdete info ,na kachničky mandarinské ve volné přírodě.

vlaštovička

25.2.2022 13:44
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Něco na oživení vlákna.

https://www.youtube.com/watch?v=uDscDGsGONA

28.2.2022 17:54
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Ty jsou kouzelné!!😊🥰

1.3.2022 15:54
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.36.173

ančovička1 napsal(a):
Ty jsou kouzelné!!😊🥰

ano souhlasím, krásnější kachničky než mandarínské a karolínské nejsou, ač to jsou právě ty nejobyčejnější dva druhy, barevností nemají konkurenci, z toho důvodu oba druhy chovám, nicméně jsou lákadlem i pro škůdce, tím nemyslím zvířata jako lasičky, kuny a podobně, ale pro lidi, v loni koncem jara nám na jaře z výběhu ukradli párek kachniček karolínských, ty "patřili" dětem, byli to jejich oblíbenci, nicméně někdo přelezl plot, kachničky ukradl a ještě poničil plot, kachničky právě seděli na vejcích. v současnosti celý pozemek hlídá několik kamer, výběhy jsou na zámky a také svou práci odvede pes, ten kdo přeleze plot bude mít velké problémy, vcelku pozemek už neopustí:)

1.3.2022 17:34
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Tedy,to je hrozné..nedá se to slušně okomentovat,co je to za lidi..ukrást kačenky z hnízda,to nechápu...😥..snad není tak velký problém,koupit si je,ne?..a chudinky děti,jak jim to vysvětlit, že už kachničky nejsou..
Takový člověk by měl být po zásluze potrestán pořádaným kousancem od velkého psa do zadku..
Tak snad se už nic podobného nestane a vaším krásným kachničkám ať se daří 😀🍀🍀

1.3.2022 18:09
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.36.173

ančovička1 napsal(a):
Tedy,to je hrozné..nedá se to slušně okomentovat,co je to za lidi..ukrást kačenky z hnízda,to nechápu...😥..snad není tak velký problém,koupit si je,ne?..a chudinky děti,jak jim to vysvětlit, že už kachničky nejsou..
Takový člověk by měl být po zásluze potrestán pořádaným kousancem od velkého psa do zadku..
Tak snad se už nic podobného nestane a vaším krásným kachničkám ať se daří 😀🍀🍀

Jsou to velmi běžné druhy, cca za 500kč kus, až mě udivilo že někomu stálo za to kvůli 1000kc riskovat a lest na zahradu. Samozřejmě děti z toho veselé nebyli. Kachničky začínají jit do toku, tak jim koncem března otevřu budky a snad letošní sezóna, bude patřit k těm veselejším.

Jaja52

12.3.2022 16:46
Jaja52

XXX.XXX.88.145

Dnes spatřena kachnička mandarinka v přírodě na Jablonecku. Už jsem ji viděla na podzim tak mám radost že přežila. A řádi s kachnami na rybníku. Úžasný zážitek.

Lenka2815

3.4.2022 17:06
Lenka2815

XXX.XXX.47.113

Dnes kachnička mandarínská v Jablonci nad Nisou na Novoveskem koupališti. Byli jsme před 3 týdny , to tam ještě nebyla. Má se někde hlásit výskyt ornitologum?

vlaštovička

5.12.2022 16:23
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Přidejte reakci

Přidat smajlík