Zdravím,
vím, že s mým dotazem asi spoustu lidí pobouřím, nicméně věřím, že najdu i konstruktivní návrhy řešení situace. Soused asi před rokem přišel s tím, že by si rád pořídil slepice, a zda s tím nemám problém. Sdělil jsem mu, že je mi to jedno. Nicméně se rozhodl, že mi je dá pod okno do mé ložnice, na což jsem mu řekl, že mi to vadí. Kurník udělal i tak. Já žádné chovatelské ambice nemám a zvířata mě spíše iritují, ale zcela respektuji právo souseda chovat si co chce. Jeho pozemek sousedí dvěma stranami se silnicí, jednou s pozemkem, kde je dům poměrně vzdálený a jednou stranou s mým pozemkem, kde mám na stěně domu jedno okno, a to do ložnice. A kurník mám 4m od okna.
Slepice mi ráno vadí, v zimě je to ok, ale v létě mě to to ranní kdákání štve, a to zvlášť, když si milované slepičky může dát kamkoliv jinak na pozemek, klidně k sobě pod okno. Chci mu navrhnout, že mu zaplatím automatická dvířka do kurníku, aby slepice byly do určité hodiny zavřené a on se o to nemusel zajímat (řekněme do 7h ranní). To je moje smírné řešení.
Pokud na to nepřistoupí, tak bych se rád zeptal, zda má někdo zkušenosti, jak ztišit slepice? Díval jsem se na různé plašiče ptactva a v kombinaci více kusů by je to ideálně mělo zahnat zpět do kurníku a mělo by být ticho. Popř. nějaký směrový reproduktor se zvuky nějakých šelem?
Vím, že to zní hrozně, ale on má možnost si dát kurník kamkoliv po cca 1000m2 pozemku a já je musím mít pod oknem. Nadto se nejedná o starou vesnickou zástavbu, ale zástavbu novostaveb :-/
Díky za případné návrhy, jak ztišit slepice...
Uživatel s deaktivovaným účtem

prášky na spaní?
jako pro vás.
A to asi můžete být rád, že tam nemá kohouta:D. Jinak dost pochybuju, že slípky umístil soused v rámci 0,1 ha pozemku zrovna poblíž Vás nějak "natruc", spíše tam budou důvody, které nechovatel nemůže vidět (situovanost, obsluha, zázemí...). Stavby blíže než 2 m od společné hranice pozemku mu nemusíte ze zákona tolerovat, ale píšete o 4 m takže tam úplně problém není.
Ale máte pravdu, že zvěř se z logiky a selského rozumu má umisťovat co nejdále od obytných staveb (nejen hluk, ale i zápach, prašnost...).
Být Vámi, zkusil bych se sousedem probrat možnost jeho přemístění chovu na základě podobných jasných a logických požadavků a faktů, a takto se dobral spolupráce. Taky jste se mu měl ozvat (resp. aktivně reagovat, ne ho to tam nechat postavit) už dávno, ve chvíli kdy umisťoval kurník, teď to půjde asi vyjednat hůř.
v ramci dobrych susedskych vztahov by som nikdy susedovy kurnik nepostavil pod okna a ani niekde nablizku,ked mam samozrejme ine možnosti,radšej budem chodit kazdy den o 50metrov dalej,mozno to ma pan jednoduchsie ale zato to nestoji,už to dobre nedopadne,to chovatel mal hned vediet ,ked to postavil u okna suseda,cca dost blizko

Každopádně ztišit slepice nelze.
Já chápu jeho důvody pro umístění - nejzazší část jeho pozemku, má tam kompostér. Ale i tak jej prostě bezohledně umístil mě pod okno. Hrozně se mi nechce vyvolávat nějakou sousedskou bitvu, protože z toho nikdy vítěz nevzejde. Proto se s ním chci domluvit rozumně. Když to nepůjde, tak prostě udělám takové technické řešení, aby ty slípky zmlkly, popř. si prostě zalezly zpět do kurníku. Neříkám na celý den, ale třeba od 4-5 od rána do c. 7 hodiny, kdy vstávám. Pak je mi vcelku jedno, že občas zakdákají.
Jinak já mu říkal, že mu to samozřejmě zakázat nemůžu, ale vadí mi to. Udělal to i tak…
Já když si na pozemek dával udírnu, tak jsem si jí také dal k silnici a ne někomu pod okno nebo k terase. A to si myslím, že moje uzení jednou za dva měsíce je rozhodně méně otravné
Myslíte, že je pro slepice nějaký problém, aby prostě byly v kurníku do sedmi? Jinak budu rád za jakékoliv nápady k umlčení (kromě kuny a zakroucení krkem :-D )

Nevím jestli pozdější pouštění problém vyřeší. Naše slepice (kohouti) jsou slyšet i ráno než je pustíme, ze zavřeného kurníku, máme je taky pod oknem do ložnice a já to mám vlastně ráda, že když si někdy přispíme, tak nás budí a chtějí pustit.
Na druhou stranu buďte rád, že si soused neporidil husy
Když to nepůjde, tak prostě udělám takové technické řešení, aby ty slípky zmlkly, popř. si prostě zalezly zpět do kurníku. Neříkám na celý den, ale třeba od 4-5 od rána do c. 7 hodiny, kdy vstávám.
Já Vám nechci brát iluze, ale na různé plašiče si ty slípky nejspíš zvyknou. Fungovat to bude, dejme tomu, pár týdnů až měsíců, a pak...
Napřáhla bych veškeré síly do domluvy. Máte logické argumenty, máte velkorysou nabídku (zaplatit časovač na dveře), snažte se domluvit.
Až když to nepůjde, uvažovala bych, co dál. Ale těch možností opravdu moc není - ty slepice nejsou blbé, a když budou vědět, že jim ten plašič neublíží, nebudou na něj reagovat. Existují i zvuky, které neplaší, ale jsou slepicím nepříjemné; na ty si nejspíš nezvyknou, ale pokud je slepice uslyší i v kurníku, což nejspíš ano, nebudou se pravděpodobně schovávat, ale ještě víc řvát.
A další věc - jakékoli nepohodlí slepic snižuje snášku; Vám to vadit nebude, ale jejich chovateli ano. A jestli Vám na ten plašič přijde, bude to logicky považovat za schválnost. To může odstartovat sousedskou válku - stojí Vám to za to?
Domluvte se. Pokud nelze, tak... Špunty do uší, zavřít okno, odhlučnit ložnici, vyměnit ložnici za obývák. Nevím, všechno je blbé, ale sousedská válka je podle mého nejhorší možnost.
Díky za věcnou reakci. Já se samozřejmě pokusím domluvit, věřím, že to půjde. Když zavřu okno, tak je neslyším, ale v létě se pak asi udusím horkem. Samozřejmě nejzažší řešení je dát si do ložnice rekuperační jednotku s klimatizací a větrat přes ní...jenže je to investice třeba za 35tis. Kč, a to se mi dávat nechce...resp. nechávám si to až, pokud nevyjde nic jiného.
Věřím, že ta dvířka s časovačem jsou z mé strany akceptovatelný krok...a nechci, aby byly slepice zavřené nijak dlouho.
No já bych mu o těch plašičích samozřejmě řekl dopředu. Pokud vím, tak má svoje slepice poměrně dost rád, takže když bych jim dostatečně znepříjemnil život, tak by je snad přesunul, aby byly v pohodě...ale samozřejmě se mi takto jednat nechce.

MartinPP
napsal(a):
Děkuji, nechci. Netrápí mě špatný spánek, ale kdákající slepice.
trápí vás špatný spánek, když vás budí pokvokávání drůbeže
co kdyby vám pod oknem vedla magistrála nebo jezdily tramvaje?
taky by tam mohl být dobytek nebo husy nebo pět kohoutů nebo vlastně je normální, že v létě se dělá než je horko, takže klidně by tam někdo mohl sekat dřevo nebo trávu
Diky za diagnozu. Ja si ale dum nad magistralou nebo tramvajovou zastavkou nestavel. Ani vedle statku a ani vedle kurniku. Trava se neseka kazdy den a stejne tak se kazdy nestipe drevo.
Ja si nezvolil mit kurnik pod oknem do loznice. Ja tam loznici mel pred kurnikem. Stejne tak si soused svoje slepicky nedal k sobe pod okno, ale dal je do nejzazsiho mozneho bodu...asi ma taky problemy se spankem a kvokani by jej budilo.

napsal(a):
trápí vás špatný spánek, když vás budí pokvokávání drůbeže
co kdyby vám pod oknem vedla magistrála nebo jezdily tramvaje?
taky by tam mohl být dobytek nebo husy nebo pět kohoutů nebo vlastně je normální, že v létě se dělá než je horko, takže klidně by tam někdo mohl sekat dřevo nebo trávu
Tohle je podle mě o zvyku, třeba já mám pod okny kurník a ráno mě budí kohouti, někdy i třeba ve 4 ráno, ale nevadí mi to. Když navštívím sestru v Praze, nemůžu spát, protože pod okny jezdí tramvaje a ruší mě, a to trvá celou noc. Ale oni to už nevnimají. Zase by se nevyspali u nás...
Před časem jsem žila ve velkém městě v Indonésii, tam při východu slunce spouštějí ty mešity, ve velkém městě jich navíc slyšíte nekolik naráz. Každá trochu jiný tón... Peklo. Ale po několika měsících člověk ten zvuk vytěsní a naučí se s tím žít. Dneska si říkám zlatí kohouti
napsal(a):
Tohle je podle mě o zvyku, třeba já mám pod okny kurník a ráno mě budí kohouti, někdy i třeba ve 4 ráno, ale nevadí mi to. Když navštívím sestru v Praze, nemůžu spát, protože pod okny jezdí tramvaje a ruší mě, a to trvá celou noc. Ale oni to už nevnimají. Zase by se nevyspali u nás...
Před časem jsem žila ve velkém městě v Indonésii, tam při východu slunce spouštějí ty mešity, ve velkém městě jich navíc slyšíte nekolik naráz. Každá trochu jiný tón... Peklo. Ale po několika měsících člověk ten zvuk vytěsní a naučí se s tím žít. Dneska si říkám zlatí kohouti
a nie je to preto že su to vaše kohuty moje je moje
Tomu rozumim. Ja kdysy bydlel vedle Thomayerky v Praze, kazdych par minut sanitka a pod oknem autobusova zastavka. Sanitky jsem vytesnil, ale to odfouknuti autobusu ani po dvou letech. Na slepice jsem si bohuzel nezvykl. Mame doma dve male deti, tak jsem asi zvyklej proste reagovat na zvuky, zda se prckove nebudi.
Ja chapu, ze mit slipky je normalni, ale kdyz ma k dispozici cely pozemek a da mi je pod okno od loznice, tak proste nemam chut se uz chovat nejak extra ohleduplne...

Myslím, že všichni chápeme podstatu problému a bohužel není jiné cesty, než se se sousedem domluvit na přemístění. Já třeba prostě slepice s kohoutem přes období dlouhého dne pouštím jen do malého výběhu u kurníku a na zahradu až později dopoledne, tedy hlavně o víkendu, aby kohout neřval všude. Taky jsem si umístil kdysi voliéru s kurníkem (takovou po 3 slepice) k plotu do rohu zahrady a sousedům to vadilo, že mají za plotem cca 2 metry od plotu (my jsme asi o metr výš s terénem) kopanou studnu s kojeneckou vodou. Sice hned vedle měly jejich slepice popeliště a betonový poklop byl polorozpadlý, ale kvůli klidu jsem si voliéru přestěhoval. Z mé strany to nebyl úmysl, prostě jsem si dal chovatelské zařízení tam, kde to vyhovovalo mě a bylo to nejdál od všech obytných stavení.

Mimochodem, smrad pod oknem nepochází ze slepic samotných, ale z jejich prostředí. Takže i když koupíte dvířka, stejně se zadusíte v létě puchem, jak sám říkáte. To jen k vašemu velkorysému řešení s investicí do dvířek. Směřovala bych dohodu k tomu odsunu kurníku, pokud předpokládáte problém se zápachem.