Bioska 50/ výroba 2021

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2022 12:03
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Z druhé ruky jsem si koupila Biosku 50.
Je ještě v záruce. Automatické otáčení, digitální displej, prostě už něco jiného, než ty staré mašinky.

V návodu na obsluhu jsem našla dvě informace, které se liší od toho, co o nich čtu zde.Ve starších vláknech o Bioskách je uvedeno, že se nenalévá voda. Zde píše výrobce, že jedno deci doprostřed. A když se voda ztratí, dolít.
Druhá informace, která mě rozhodila (číslování manuálu)
4.21:"teplota při líhnutí" se uvádí toto:
První týden 37,7 stupňů, SEDMÝ DEN JE TŘEBA SNÍŽIT NA 37,4.
Chápu, že to zřejmě nevadí, ale nechápu, proč už sedmý den. V Cleo 5 se takto snižuje teplota až 18. den. Zde ani není zmínka o tom, jak upravit teplotu v tuto dobu.
Děkuji, že nepíšete, ať se držím návodu.
Zajímá mě, co vy na to?

4.2.2022 15:35
jo012810

XXX.XXX.101.35

Bohužel, musím napsat, držte se návodu. Nemám s ní zkušenost, třeba někdo má vlastní zkušenost a upřesní. Nicméně, firma BIOSKA vždy popisovala přesně funkci a návod byl hodnověrný. Co se týká snížení teploty asi bych si vzal několik teploměrů a změřil. Třeba mají vyzkoušeno, že již po týdnu začnou zárodky "topit". Nevím, asi bych vyzkoušel, pokud někdo již neozkoušel a nepředá zkušenosti.

4.2.2022 15:49
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Pane Josefe, dík, od Vás to beru 😌
Zkusím podle jejich instrukcí. Ještě mě napadlo jim napsat, nebo zavolat, třeba to vysvětlí... jedná se i o snížení teploty po 18. dní...o tom tam nepíší.
Na to, jakou mají výbornou pověst, je jejich manuál docela chaotický, ne dost jasně vysvětleny funkce. I popis líhně má vady. Jako by to psal laik.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.2.2022 16:07

petraodlesa napsal(a):
Pane Josefe, dík, od Vás to beru 😌
Zkusím podle jejich instrukcí. Ještě mě napadlo jim napsat, nebo zavolat, třeba to vysvětlí... jedná se i o snížení teploty po 18. dní...o tom tam nepíší.
Na to, jakou mají výbornou pověst, je jejich manuál docela chaotický, ne dost jasně vysvětleny funkce. I popis líhně má vady. Jako by to psal laik.

Napište nebo zavolejte přimo do Biosky. Dle mých zkušeností vždy velice ochotně poradí.

11.2.2022 12:35
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Na psaní nereagovali. Volala jsem, prý se mám držet návodu. Víc neřekli.

11.2.2022 13:10

petraodlesa napsal(a):
Na psaní nereagovali. Volala jsem, prý se mám držet návodu. Víc neřekli.

Tak to se divím , byly opravdu vždy ochotní..Ale tak třeba to tak je . Držte se návodu a uvidíte. Já o ní taky uvažoval. Nakonec zvítězila Brinsea. Ale taky ne na 100%.

11.2.2022 14:50
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

No, snižovat teplotu hned po sedmi dnech inkubace, to opravdu nechápu...kdyby aspoň mi byl ochotný vysvětlit, proč...jen řekl něco ve smyslu, že to záleží na vývoji zárodku. To už mi vůbec hlava nebrala.
Myslím, že to budu muset risknout a udělat podle nich. Snížením teploty zpomalím vývoj zárodku. Ne?

11.2.2022 14:52
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

A o snížení teploty 18. den v jejich návodu ani slovo 🙈

11.2.2022 16:39

petraodlesa napsal(a):
A o snížení teploty 18. den v jejich návodu ani slovo 🙈

Pomalu bych se bál, že před tou 7 zapomněli vytisknout 1. Tedy 17 den....
Ale pokud neporadí někdo co ten krám má doma. Tak opravdu zbyde jen to, vyzkoušet líheň přesně dle návodu. A pokud se Vám to neosvědčí tak líhnout podle dosavadních zvyklostí a postupně vyladit celou záležitost k spokojenosti. Zkuste to třeba na omezeném počtu vajec...

11.2.2022 17:15
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pomalu bych se bál, že před tou 7 zapomněli vytisknout 1. Tedy 17 den....
Ale pokud neporadí někdo co ten krám má doma. Tak opravdu zbyde jen to, vyzkoušet líheň přesně dle návodu. A pokud se Vám to neosvědčí tak líhnout podle dosavadních zvyklostí a postupně vyladit celou záležitost k spokojenosti. Zkuste to třeba na omezeném počtu vajec...

No, kdyby to bylo bez té jedničky, to by mi snad do telefonu řekl...no, snad se ještě ozve někdo, kdo s tím má zkušenosti. I tak díky za reakci.

11.2.2022 17:59

petraodlesa napsal(a):
No, kdyby to bylo bez té jedničky, to by mi snad do telefonu řekl...no, snad se ještě ozve někdo, kdo s tím má zkušenosti. I tak díky za reakci.

V to už kvůli Vám pevně doufám

14.2.2022 10:01
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Znovu podrobné pročítání návodu, dost chaoticky napsaného, mi dalo vysvětlení, proč v jedné kapitole píší: ( bod 4.21): "sedmý den je třeba snížit teplotu v líhni o půl stupně"... což byl prvopočáteční můj dotaz na tomto vlákně.

Dovysvětlení jsem našla až v komentáři o chlazení vajec během inkubace ( 4:41) v jejich pokynu tohoto znění:

" v této líhni je také MOŽNO líhnout bez chlazení vajec, a to tak, že se vejce automaticky obracejí a po druhém TÝDNU INKUBACE SE SNÍŽÍ vypínací teplota o půl stupně"( následuje odkaz na pokyn 4.21).

Připadám si jako mentálně zaostalá ( kdoví 😊), jednak nechápu, proč v kapitole o teplotě při líhnutí direktivně přikazují snížit teplotu po sedmi dnech, bez dalšího vysvětlení.
A v popisu procesu chlazení pak píší, že je "možno" po týdnu snížit...
A už vůbec nechápu tu vsuvku O AUTOMATICKÉM OBRACENÍ... která nemá v té větě logické opodstatnění. Protože líheň má automatické obracení
přímo"v popisu práce"...

No. Asi to všechno sepisoval člověk s mým IQ tykve 😉 já také píšu dost chaoticky... Lituju všechny, co po mně něco čtou, a při čtení toho návodu o to více 😊🙏
Takže jsem dobře udělala, že jsem dala první týden 37,9, pak snížím druhý týden na 37,7, a před líhnutím 37,4.
Takto už to mám vyzkoušené. Chladit budu i tak, od 10. dne, protože mě baví prosvěcování 😉

17.2.2022 13:08
petraodlesa

XXX.XXX.1.198

Pokračuji v detektivním pátrání 😉 už tedy dvojí telefonát s BIOS.
Na jejich obhajobu je třeba říct, že opravdu ochotně vysvětlí.

S tím snížením teploty po týdnu o půl stupně, (ač v návodu ne dost srozumitelně vysvětleno) mají vyzkoušeno, že je to údajně nejlepší způsob dosažení vysoké líhnivosti. V této líhni.
(Tedy bez dalšího snižování teploty poslední tři dny líhnutí.) Tak vyzkouším.

Jen mě mrzí chaotičnost návodu.
Za ty peníze...

Přidejte reakci

Přidat smajlík