jakub22

XXX.XXX.26.91
Dobrej, dneska se chystám nasadit 40 vajec do mé domácí líhně, asi před týdnem jsem řešil divnou teplotu uvnitř líhně a včera jsem na to přišel. větrák má moc velký větrací otvor a tak většinu tepla vyhání ven. Takže mám takový hloupý dotaz, lze dát větrák na časovač aby větral např. jen cca dohromady 4 hodiny denně nebo musí jet 24/7 ? děkuju za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jakub22
napsal(a):
Dobrej, dneska se chystám nasadit 40 vajec do mé domácí líhně, asi před týdnem jsem řešil divnou teplotu uvnitř líhně a včera jsem na to přišel. větrák má moc velký větrací otvor a tak většinu tepla vyhání ven. Takže mám takový hloupý dotaz, lze dát větrák na časovač aby větral např. jen cca dohromady 4 hodiny denně nebo musí jet 24/7 ? děkuju za odpovědi.
Musí jet 24/7 jinak nebude teplota rovnoměrně rozdělena. Proto taky u hotových líhní běží ventilátor furt kdežto topení spíná a vypíná dle potřeby - termostatu.
Nedají se ty větrací otvory něčím BEZPEČNĚ zakrýt ?
Tak budu držet nadále place aby se povedlo
jakub22

XXX.XXX.26.91
napsal(a):
Musí jet 24/7 jinak nebude teplota rovnoměrně rozdělena. Proto taky u hotových líhní běží ventilátor furt kdežto topení spíná a vypíná dle potřeby - termostatu.
Nedají se ty větrací otvory něčím BEZPEČNĚ zakrýt ?
Tak budu držet nadále place aby se povedlo
tak já nevím, termostat má nastavených 41 stupně a teploměry ukazují 34 stupně

No tak máte rozbitý termostat :-D To není nic vzácného. Pokud je schopný držet teplotu, tak ho nastavte tak, aby držel teplotu, jakou potřebujete. Pokud neudrží jednu teplotu a nebo si nejste jistý, kupte nový.
jakub22

XXX.XXX.26.91
napsal(a):
No tak máte rozbitý termostat :-D To není nic vzácného. Pokud je schopný držet teplotu, tak ho nastavte tak, aby držel teplotu, jakou potřebujete. Pokud neudrží jednu teplotu a nebo si nejste jistý, kupte nový.
no je to záhada. mám to v místnosti kde je celodenně 25 stupně a teplota tam nekolísá, termostat nastavený na 40 stupně a odpoledne je v líhni 37 stupně a večer 39 stupně, netuším co je to za divnost. jaký termostat by jste mi doporučil?
jakub22

XXX.XXX.26.91
tak termostat pálí na 44 stupně a pravá teplota je 37.3 stupně, ale hlavní je že už se to drží i přes noc, akorát tam mám 3 misky z vodou a ukazuje mi to furt 20% vlhkosti takže to budu muset ještě nějak doladit a bude to OK..
jakub22

XXX.XXX.26.91
Trabel
napsal(a):
Dělal si kalibraci vlhkoměru?
co to je ?
jakub22

XXX.XXX.26.91
Trabel
napsal(a):
Každý měřící přístroj, ať už zkoumáme jakokoliv veličinu, je třeba kalibrovat. Některé jsou zkalibrované z výroby, některé ne, některé časem a měřením ztrácí přesnost. Proto je třeba pravidelně tyto přístroje kalibrova.
a jak to mám udělat?
jakub22
napsal(a):
a jak to mám udělat?
Pomocí soli. Zvlhčete ve sklenici sůl s trochou vody. Sklenici a vlhkoměr vložte do uzavíratelné sáčku. Po 12 hodinách při 20°C je v tomto prostředí relativní vlhkost 75%. Pokud vlhkoměr ukazuje jinak, to to špatně. Buďto má kalibrační šroub, nebo jednoduše si zapamatujte rozdíl a ten je pak dopočítejte.
jakub22

XXX.XXX.26.91
Trabel
napsal(a):
Pomocí soli. Zvlhčete ve sklenici sůl s trochou vody. Sklenici a vlhkoměr vložte do uzavíratelné sáčku. Po 12 hodinách při 20°C je v tomto prostředí relativní vlhkost 75%. Pokud vlhkoměr ukazuje jinak, to to špatně. Buďto má kalibrační šroub, nebo jednoduše si zapamatujte rozdíl a ten je pak dopočítejte.
dobrá děkuju moc.
jakub22

XXX.XXX.26.91
měl bych ještě jeden dotaz, co je to hystereze na termostatu, mám tam danou 10 a nevím co to znamená. Popř. má to nějaký vliv na skutečné teplotě?
Je to rozdíl mezi požadovanou a skutečnou teplotou. Hysterezi lze nastavit od 0,1 do xy°C podle druhu termostatu. Pokud je hystereze např. 1°C a požadovaná teplota nastavena na 20°C, termostat vypne při 20°C a znovu sepne při 19°C.
Když tedy nastavíš 38°C na termostat tak na této teplotě vypne a znovu zapne na 37,8°C pokud nastavíš hysterezi na 0,2°C a tak pořád dokola.
Takže Kubo ! nastav ji tu hysterezi na 0,2°C ,pokud to tvůj termostat umožňuje a bude vše OK.
I kdyby termostat umožňoval nastavit 0,1°C tak to nikdy nedělej protože by jsi si ho zničil neustálým spínáním a rozpínání i třeba 100x za minutu a relé se pak spálí.
jakub22

XXX.XXX.26.91
asitakhle
napsal(a):
Je to rozdíl mezi požadovanou a skutečnou teplotou. Hysterezi lze nastavit od 0,1 do xy°C podle druhu termostatu. Pokud je hystereze např. 1°C a požadovaná teplota nastavena na 20°C, termostat vypne při 20°C a znovu sepne při 19°C.
Když tedy nastavíš 38°C na termostat tak na této teplotě vypne a znovu zapne na 37,8°C pokud nastavíš hysterezi na 0,2°C a tak pořád dokola.
Takže Kubo ! nastav ji tu hysterezi na 0,2°C ,pokud to tvůj termostat umožňuje a bude vše OK.
I kdyby termostat umožňoval nastavit 0,1°C tak to nikdy nedělej protože by jsi si ho zničil neustálým spínáním a rozpínání i třeba 100x za minutu a relé se pak spálí.
dobře ale pořád tomu nějak nerozumím, už to mám nastavené na 0,2 a čemu to pomůže?
jakub22

XXX.XXX.26.91
no to mě po*er ona tam fakt naskočila teplota 38 stupně ¨
děkuju vám moooooc!!!!!
jakub22
napsal(a):
no to mě po*er ona tam fakt naskočila teplota 38 stupně ¨
děkuju vám moooooc!!!!!
Jsem rád že ti to pomohlo,termostaty se zabývám již dlouho.
Pokud budeš mít v líhni teplotu po celé líhni stejnou stačí nastavit teplotu na 37,8°C
aby se kuřata nelíhla příliš brzo a tím nevyvinutá s krvavými pupíky.
Pokud budeš chtít poradit i stou vlhkostí tak mě napiš na :lomaza@atlas.cz ale budu potřebovat foto prostoru líhně jak to máš uspořádané a rozmístěné a materiál líhně a počet a průměry větracích děr.Moc sem nechodím tak raději napiš.
A ta kalibrace mokrýma hadrama a solí u vlhkoměrů neplatí u elekronických digitálních vlhkoměrů ,u nich to nedělej trvale by jsi poničil jejich snímače a tím i celý vlhkoměr.
Kubo, kdyby sis pořídil naprosto normální líheň za pětku, tvůj jediný problém by byl dolévání vody. Tedy za předpokladu, že si umíš přečíst návod.
Vygoogli si, jak se líhne, byť v podomácku vyrobené líhni, a až pak dej vejce do líhně. Napřed musíš mít teorii, až pak praxi.
Začátečníkům často přeje štěstí; jestli se z toho něco vylíhne, tak to považuj právě za to začátečnické štěstí a ne za vlastní zásluhu.
A já nesouhlasím. Mně se jeho přístup líbí.
Koupit si něco hotového umí každý bl.bec.
A pak se to třeba rozbije a ani si s tím neporadí.
Takhle, postupně, sám, pokus-omyl, pochopí, jak věci fungují,
a za pár let se bude smát, jak začínal a třeba jednou se z něj stane
renomovaný výrobce nových českých líhní a Bioska bude mít konkurenci.
Neměli bychom ty mladé talenty podporovat?
Nežádal to tu náhodou nedávno někdo?
To, že papírová krabice je špatný vstupní materiál, je jasné.
Zejména kvůli nulové izolaci a vysoké/snadné hořlavosti.
Tak třeba zvolí krabici polystyrenovou nebo dřevěnou
nebo plastový box, který prodávají na netu, v domácích potřebách
či v papírnictví.
Jako majitel domu/rodič bych mu pro tyto experimenty vyhradil
zahradní altánek, který při vzplanutí nezpůsobí takové škody, že.
Jen upřesním, že hybrid Horal není plemeno a nesnáší bílá vejce.
Ale jo, jen se té fáze, že pochopí principy líhnutí, musí dožít. Protože z polysterenovo-papundelkové krabice se zdrojem tepla, který kvůli rozbitému termostatu nemusí včas vypnout, může taky vyhořet.
A těch nevylíhlích, udušených, utopených a uvařených kuřat!
Kdyby dělal chlapec úplně to samé, ale měl k ruce někoho zkušeného, neřeknu ani slovo.
Já souhlasím s honzapm, přistupuji k tomu totiž hodně podobně.
Líheň si mohu koupit kdykoliv, a může to udělat každý.
Někomu to vyhovuje, příjde balík, rozbalí, pročte návod, umístí vejce a líhne. A mne zase baví když si něco vyrobím, o to větší je pak má radost když se to podaří a funguje to. Možná se jedná o profesní deformaci, kdy jsem dříve působil jako konstruktér strojů a stále v tom oboru působím, ale mám to prostě tak.
Zhruba před rokem jsem na tom byl podobně jako jakub22. Prostě jsem si usmyslel že postavím líheň. Když jsem se svěřil ženě, nebylo dne kdy by nenašla a neposlala mi nějáký inzerát nebo e-shop s líhněmi. Ale já jsem řekl NE, ja chci svojí.
První fáze u mne je vždycky bádání - to jsou dlouhé večery čtení a hledání informací všude možně ze světa, abych zjistil, jaké jsou vůbec možnosti a principy a který zvolím.
No a pak už to jelo... Thermobox z makra, termostat s relé, ventilátor, objímky, žárovky....
... po pár dnech jsem u rodičů pobral nějáky vejce a líhnul
A výsledek? sotva 50% = neúspěch, ale zase ten pocit, že se něco vylíhlo
zjistil jsem nedostatky a rozhodl se, že změním koncepci a udělám líheň jinak.
a čas běžel... a někdy koncem letošního února jsem narazil na inzerát NV Forverky!!! ty chci ty musím mít, tak dlouho je hledám...ty vole já nemám tu novou líheň!!
takže narychlo jsem zbouchal bednu z překližky, oplácal ji polystyrenem, termostat, vetrak, dal do sklepa a vložil vejce, dnes je to 9. den a po prvním prosvícení 4neoplozená 1 kruh smrti a tech zbylých 15? no uvidíme za pár dní.
Už teď mám plán jak potom tenhle koncept líhně udělám více "profi", protože mám přístup k určitým technologiím. Ikdyž si říkám, že třeba právě proto jak jsem ji narychlo zbouchal a jsou tam různé škvíry a nětěsnosti, třeba právě díky nim to funguje správně a já tu novou utěsním a vymyslím a vypočítám proudění vzduchu a větrání a bude to stát za ... :D
A ty investice a čas, asi bych mohl už mít koupenou slušnou líheň, ale to by mně nebavilo.
Takže jakub22 určitě se nenech odradit ani lidmi, ani případným neúspěchem, nevzdávej to a jdi si za svým cílem, třeba se to nepodaří napoprvé, třeba ani potřetí, ale jednou určitě ano
jen při tom mysli na bezpečí své i okolní, když nevíš zeptej se. Někoho v okolí, nebo tady a debi*ní odpovědi ignoruj, když nebudeš reagovat, přestane je to bavit
jakub22

XXX.XXX.26.91
Dobrý večer, tak dneska je to pátý den od nasazení a pro srandu jsem asi 10 vajec prosvítil. Výsledek byl 9 vajec z 10 oplozených od wyandotek je oplozenost obrovská, a od nosnic je oplozenost asi 94% kohout kterého máme 5 let a je na 15 slepic pojímá parádně takže ve vajíčkách už jdou vidět žilky. Termostat ukazuje 37.8-9, a teploměr ukazuje 38 stupňů, takže termostat taky není zas taková hrůza vlhkost je taková neutrální ale bublina ve vajíčkách je podle internetu akorát takže snad je to v pohodě. už se těším na 19 den
líhnutí zdar !!!
jakub22

XXX.XXX.26.91
ančovička1
napsal(a):
Proč na 19.den?
začnou se líhnout, ty zakrslé, nebo 20
tomix2
napsal(a):
Už máš nachystanou odchovnu , nebo už si uvažoval kam dáš kuřata ?
Kuřata potřebují teplo , světlo , vodu a krmení .
Když už jste zmínil tu odchovnu, taky budu muset něco nachystat, mám na to ještě 9 dní :D
Načetl jsem vše ohledně topení, svícení, krmení.... ale dokázal by mi někdo říct velikost, kolik kuřat na 1m2??
když se dívám na výrobce tak například uvádí rozměr odchovny 72x62 cm (a to mi podle obrázku příjde že se jedná o vnější rozměr na 25-30 kuřat, takže 30 kuřat na 0,44m2 to je 68 kuřat na m2
To jako fakt? to má každé kuřátko cca čtverec 12x12cm? Asi jo, ale na jak dlouho? do jakého věku
jakub22

XXX.XXX.124.230
tomix2
napsal(a):
Už máš nachystanou odchovnu , nebo už si uvažoval kam dáš kuřata ?
Kuřata potřebují teplo , světlo , vodu a krmení .
nebudu mít kuřata poprvé.
ančovička1
napsal(a):
Jak dlouho??.vidím to tak na 14 dní,potom si budou šlapat po hlavách..
Řešení:..koupit další odchovnu na dalších 14 dní 🤣🤣🤣...ne, na 30 kuřat, malé.. buď kuřat 10 ale ty tam také dlouho nevydrží..potom kurnicek s výběhem..
No já to vidím, že nejjednodušší bude využít europaletu a na ni dvě ohrádky, to je necelej 1m2, tam by mi tech cca 15 kuřátek, vylíhnou-li se mohlo chvíli vydržet