Líhnutí v domácí líhni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jakub22

1.4.2022 15:42
jakub22

XXX.XXX.45.116

Dobrý den, už se mi začla líhnout kuřátka v ''krabici'', včera, 20 den se vylíhlo pouze jedno z 15 ponechaných vajec, dneska, 21 den se vylíhli dvě, opět zakrslé plemeno, ale všechny měli z líhnutím problém, blána byla uplně vyschlá, takže se jim špatně proklovávala, velké plemena zatím nic, včera už jedno pípalo a dnes když jsem ho prosvítil, je mrtvé, v druhém už jde vidět jak má zobáček nad blankou a už se chystá klovat dírku, ale bojím se že opět umře, podezírám nízkou vlhkost ale co s tím??! téměř pod žárovkama mám 2 misky z vodou, mám tam mokrý hadřík, kropím, ale pořád je to málo, co s tím?

1.4.2022 16:34
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Co jsi čekal Jakube?..je to smutné,chudáci ta kuřata,jako pokusní králíci..
A co s tím?..krabici hoď do popelnice a popros rodiče,ať ti koupí normální líheň..

jakub22

1.4.2022 17:02
jakub22

XXX.XXX.45.116

ančovička1 napsal(a):
Co jsi čekal Jakube?..je to smutné,chudáci ta kuřata,jako pokusní králíci..
A co s tím?..krabici hoď do popelnice a popros rodiče,ať ti koupí normální líheň..

neptám se jestli si mám koupit normální líheň, ptám se jak zvýšit vlhkost.

1.4.2022 17:28
vlasta1

XXX.XXX.18.91

V krabici misky s vodou nepomůžou. Kubo, zkus froté ručníky.

jakub22

1.4.2022 17:29
jakub22

XXX.XXX.45.116

vlasta1 napsal(a):
V krabici misky s vodou nepomůžou. Kubo, zkus froté ručníky.

Co to je ?

1.4.2022 17:33
vlasta1

XXX.XXX.18.91

namoč si je do vlažný vody a po dvou hodinách je měn´.
Chce to teplo vlhkost a klid

jakub22

1.4.2022 17:44
jakub22

XXX.XXX.45.116

vlasta1 napsal(a):
namoč si je do vlažný vody a po dvou hodinách je měn´.
Chce to teplo vlhkost a klid

dobře děkuju moc. Bojím se že je už u některých pozdě.

1.4.2022 19:58
vlasta1

XXX.XXX.25.22

trochu nechápu co se stalo??

máš termostat a zadanou tepotu.
máš vlhkoměr a zadanou vlhkost.
nevěřím na obraceni vejec o 180°

Tak proč ten nezdar?

jakub22

1.4.2022 20:10
jakub22

XXX.XXX.45.116

vlasta1 napsal(a):
trochu nechápu co se stalo??

máš termostat a zadanou tepotu.
máš vlhkoměr a zadanou vlhkost.
nevěřím na obraceni vejec o 180°

Tak proč ten nezdar?

nevím, teplota byla od 37.8 do 39, otáčení 3krát denně, vlhkost zlobila už od začátku ale do 18 dne bylo vše fajn, do dolíhně šlo 20 zdravých živých vajec a postupně v dolíhni to začalo umírat.

1.4.2022 20:22
honzapm

XXX.XXX.134.34

Tak je problém v dolíhni, která nebyla tak odzkoušená, jako ta krabice-líheň.
Asi jsi to měl nechat v líhni. I u těch obyčejných líhní typu Puisor nemá smysl
přendavat vejce z lísek na dno 18. den, protože je to moc brzo, dole je spíš
chladněji a když se kuře nedostane z vejce, bývá to nejčastěji moc nízkou teplotou.
Vlhkost u slepičích vajec nehraje zásadní (fatální) roli.
Za mě nepřendavat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.4.2022 20:22

jakub22 napsal(a):
nevím, teplota byla od 37.8 do 39, otáčení 3krát denně, vlhkost zlobila už od začátku ale do 18 dne bylo vše fajn, do dolíhně šlo 20 zdravých živých vajec a postupně v dolíhni to začalo umírat.

víš kubo ono je problém v tom, že fakt, že do dolíhně dáváš vejce s živými zárodky ještě vůbec neznamená, že bylo těch 18 dní všechno sluníčkové a cajk

vlastně je to spíš tak, že špatný parametry líhnutí poznáš až podle toho, že ti ta kuřata zůstanou ve vejcích a místo klubání pozdechají.

1.4.2022 20:32
vlasta1

XXX.XXX.25.22

je něco špatně.
teplotu jsi kontroloval.
Vlhkost taktéž.
Takže, když jsi dal odpočlé vejce ( tím myslím, že nepřišli ve středu z pošty a ve čtvrtek byly v líhni), tak jsi něco pokazil

jakub22

1.4.2022 21:06
jakub22

XXX.XXX.45.116

vlasta1 napsal(a):
je něco špatně.
teplotu jsi kontroloval.
Vlhkost taktéž.
Takže, když jsi dal odpočlé vejce ( tím myslím, že nepřišli ve středu z pošty a ve čtvrtek byly v líhni), tak jsi něco pokazil

je to má chyba, ve vlhkosti, už se raději nebudu do ničeho pouštět, vlhkost byla po celou dobu líhnutí 20%, teď se mi podařilo konečně zvednout na 70 %

jsem prostě kuba.

2.4.2022 13:33

tak to si urobil podľa mňa chybný uzáver

Koľko som ja urobila v živote chýb, áno, prvý krok je priznať si chybu a druhý správny krok by mohol byť - poučiť sa z chyby a nie povedať si, že sa do ničoho nebudeš púšťať. Lebo to by bola tá najväčšia chyba.

jakub22

2.4.2022 15:46
jakub22

XXX.XXX.45.116

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
tak to si urobil podľa mňa chybný uzáver

Koľko som ja urobila v živote chýb, áno, prvý krok je priznať si chybu a druhý správny krok by mohol byť - poučiť sa z chyby a nie povedať si, že sa do ničoho nebudeš púšťať. Lebo to by bola tá najväčšia chyba.

Přesně tak !!

Já už jsem si naivně začal dělat plánek mé další domácí líhně
Tentokrát by byla z malého starého mrazáku, termostat bych použil tento - https://www.lihne.cz/comfort-ts-5000/ , 2 větráky - https://www.lihne.cz/ventilator-sunon-120x120x38/ , a topení tohle - https://www.lihne.cz/100w/
topení z větráky by bylo nahoře, dole by byl původní šuplík z vodou a nad ním rošt z vejci, kdyby při inkubaci byla opět malá vlhkost, dal bych na rošt ještě mokrý ručník.

Ale tohle vše až tak příští rok na jaře. Vyšlo by to na nějakých 2 500, takže bych se rozhlídl i po cleo.

2.4.2022 17:32
miladas

XXX.XXX.185.25

jakub22 napsal(a):
Přesně tak !!

Já už jsem si naivně začal dělat plánek mé další domácí líhně
Tentokrát by byla z malého starého mrazáku, termostat bych použil tento - https://www.lihne.cz/comfort-ts-5000/ , 2 větráky - https://www.lihne.cz/ventilator-sunon-120x120x38/ , a topení tohle - https://www.lihne.cz/100w/
topení z větráky by bylo nahoře, dole by byl původní šuplík z vodou a nad ním rošt z vejci, kdyby při inkubaci byla opět malá vlhkost, dal bych na rošt ještě mokrý ručník.

Ale tohle vše až tak příští rok na jaře. Vyšlo by to na nějakých 2 500, takže bych se rozhlídl i po cleo.

A co tak zkusit líhnout pod kvočnou? Během roku určitě nějaká slepice kvoká.

2.4.2022 17:45

miladas napsal(a):
A co tak zkusit líhnout pod kvočnou? Během roku určitě nějaká slepice kvoká.

Tiež si myslím, že vynikajúci nápad!

jakub22

2.4.2022 19:02
jakub22

XXX.XXX.45.116

Tiež si myslím, že vynikajúci nápad!

ano, ano,ano, máme 14 slepic, minulý rok 2 kvočky a jedna vyseděla z 15 vajec 9 kuřat, kam se hrabe RCom

jakub22

3.4.2022 12:31
jakub22

XXX.XXX.45.116

Dobrý den, tak jsem si z ''líhně'' udělal odchovnu na ty 4 prcky co mi zbyli
Malá velsumka je pěkně agresivní, sotva tam strčím ruku a už se napřáhá a klove.
Ale aspoň něco, že.

3.4.2022 13:59
vlasta1

XXX.XXX.25.22

Kubo, já když něco dělám a nepovede se mi to, tak se snažím aby se mi to příště zdařilo lépe.
Když pominu to hloupé kolísání teploty, kterou jsi mohl ovlivnit .
Co budeš dělat s vlhkostí??
Mrazák nevím, nevím jak je velký ?
To asi taky nebude správná cesta.

jakub22

3.4.2022 17:57
jakub22

XXX.XXX.45.116

vlasta1 napsal(a):
Kubo, já když něco dělám a nepovede se mi to, tak se snažím aby se mi to příště zdařilo lépe.
Když pominu to hloupé kolísání teploty, kterou jsi mohl ovlivnit .
Co budeš dělat s vlhkostí??
Mrazák nevím, nevím jak je velký ?
To asi taky nebude správná cesta.

Do ničeho se pouštět nechci, kdyžtak až přísští rok, a co je teda správná volba??
všichni mi říkali mrazák.

jakub22

4.4.2022 21:39
jakub22

XXX.XXX.45.116

Dobrý večer, napadl mě opět blbý nápad, a to zda jde vyrobit líheň z tohoto - https://www.4home.cz/prenosny-box-na-potraviny-party,-40-x-30-cm/ přijde mi to jako dobrý nápad protože je to plast takže by to drželo teplo i vlhkost, něco podobného máme doma, vejde se tam nějak 35 vajec, kdyby se do vrchu zabudoval větrák, nějaké topné tělísko, na rošt vejce, dolů vodu.
co na to říkáte,prosím, vyhněte se kritice.

5.4.2022 10:05
2mazutak

XXX.XXX.6.186

jakub22 napsal(a):
Dobrý večer, napadl mě opět blbý nápad, a to zda jde vyrobit líheň z tohoto - https://www.4home.cz/prenosny-box-na-potraviny-party,-40-x-30-cm/ přijde mi to jako dobrý nápad protože je to plast takže by to drželo teplo i vlhkost, něco podobného máme doma, vejde se tam nějak 35 vajec, kdyby se do vrchu zabudoval větrák, nějaké topné tělísko, na rošt vejce, dolů vodu.
co na to říkáte,prosím, vyhněte se kritice.

vyhýbám se kritice,bude to skvělý.nevím proč,ale tvoje nápady a vyjadřování mi silně připomínají ivánka z mrazíka,ten také nic nepochopil.důležité není,v čem líhnout,ale v tom jestli dokážeš vytvořit inkubační parametry po celou dobu inkubace.a to je také naposledy,co na tvoje vlákna a příspěvky reaguji,a asi nebudu sám.hovgh.

jakub22

5.4.2022 15:51
jakub22

XXX.XXX.45.116

2mazutak napsal(a):
vyhýbám se kritice,bude to skvělý.nevím proč,ale tvoje nápady a vyjadřování mi silně připomínají ivánka z mrazíka,ten také nic nepochopil.důležité není,v čem líhnout,ale v tom jestli dokážeš vytvořit inkubační parametry po celou dobu inkubace.a to je také naposledy,co na tvoje vlákna a příspěvky reaguji,a asi nebudu sám.hovgh.

Zde zas někdo nepochopil co sem minule říkal,že to dělat nechci jen mě zajímá zda by to šlo

5.4.2022 16:21

Jasně, že by to šlo. Vezmeš box, šoupneš ho do kukáně s vajcama, posadíš na něj kvokající slepici a líheň je na světě. Levnější o větrák a topení, dražší o zrní, a ta voda by možná vyšla za stejné peníze

5.4.2022 16:37

tiež mi napadlo, že najlepšia liaheň v malochove je kvočka

6.4.2022 21:30
bodlo

XXX.XXX.41.14

honzapm napsal(a):
Tak je problém v dolíhni, která nebyla tak odzkoušená, jako ta krabice-líheň.
Asi jsi to měl nechat v líhni. I u těch obyčejných líhní typu Puisor nemá smysl
přendavat vejce z lísek na dno 18. den, protože je to moc brzo, dole je spíš
chladněji a když se kuře nedostane z vejce, bývá to nejčastěji moc nízkou teplotou.
Vlhkost u slepičích vajec nehraje zásadní (fatální) roli.
Za mě nepřendavat.

prosim jak je mysleno lihniPuisor nema smysl přendavat vejce z lisek 18.den,protože je to ........... dekuji za radu

7.4.2022 08:04
2mazutak

XXX.XXX.6.186

tiež mi napadlo, že najlepšia liaheň v malochove je kvočka

právě že ne.je s ní více starostí než s líhní,každá je individuální nedá se načasovat na dobu,kdy ji potřebujete,většinou začínají kvočet až v pozdním létě,kdy je již na kuřata pozdě,a do zimy nedospějí.proto se líhně vyrábějí,aby se mohlo líhnout již v brzkém jaru.i pod slepicí může být líhnutí fiasko.nelze ani pominout fakt,že docela dlouhou dobu nenese.

7.4.2022 08:25
honzapm

XXX.XXX.134.34

bodlo napsal(a):
prosim jak je mysleno lihniPuisor nema smysl přendavat vejce z lisek 18.den,protože je to ........... dekuji za radu

Základní model Puisor je bez regulace teploty. Zároveň nemá řádnou izolaci.
Je tedy dost labilní s ohledem k teplotě okolí.
Někdo ji má v ručníku, někdo v polystyrenu,
někdo má doma teplotu stálou a třeba víc vhodnou.
Vyndání vajec z lísek a přendání na dno líhně sníží teplotu o několik desetin
a z mé zkušenosti vyplývá, že když se to udělá už 18. den inkubace slepičích vajec,
tak je to brzo, teplota pro další tři dny vývoje je spíš nízká a výsledky líhnutí nejsou
takové, jaké by byly, kdyby se přendala vejce dolů např. 19.-20. den.
Někdo to vůbec neřeší a má vejce na dně od začátku líhnutí, protože pak se jich tam
vejde asi o 9 ks víc, než do kolíbky, a údajně má též dobré výsledky.

7.4.2022 15:53
bodlo

XXX.XXX.41.14

honzapm napsal(a):
Základní model Puisor je bez regulace teploty. Zároveň nemá řádnou izolaci.
Je tedy dost labilní s ohledem k teplotě okolí.
Někdo ji má v ručníku, někdo v polystyrenu,
někdo má doma teplotu stálou a třeba víc vhodnou.
Vyndání vajec z lísek a přendání na dno líhně sníží teplotu o několik desetin
a z mé zkušenosti vyplývá, že když se to udělá už 18. den inkubace slepičích vajec,
tak je to brzo, teplota pro další tři dny vývoje je spíš nízká a výsledky líhnutí nejsou
takové, jaké by byly, kdyby se přendala vejce dolů např. 19.-20. den.
Někdo to vůbec neřeší a má vejce na dně od začátku líhnutí, protože pak se jich tam
vejde asi o 9 ks víc, než do kolíbky, a údajně má též dobré výsledky.

dobre odpoledne,ja vlastnim lihen Puisor I O 103,tak steto rady jsem vyrozuměl ze vejce mám premistit s lisek až 19 den,tak je to myšleno.dekuji za radu.

7.4.2022 19:18

2mazutak napsal(a):
právě že ne.je s ní více starostí než s líhní,každá je individuální nedá se načasovat na dobu,kdy ji potřebujete,většinou začínají kvočet až v pozdním létě,kdy je již na kuřata pozdě,a do zimy nedospějí.proto se líhně vyrábějí,aby se mohlo líhnout již v brzkém jaru.i pod slepicí může být líhnutí fiasko.nelze ani pominout fakt,že docela dlouhou dobu nenese.

v citovanom texte ide o kvočku.

S protiargumentami naprosto súhlasím. Spomínate nevýhody kvočky, aj ja vidím aj nevýhody:

1. nedá sa načasovať - obzvlášť vtedy je to asi problém, keď začína kvočať neskoro, alebo vtedy, keď máme násadové vajcia, ale nemáme kvočku (moja ale sedí na vajciach už druhý týždeň)
2. kvočka nenesie - to je fakt, stará sa o kuriatka
3. kvočka si v čase, keď sedí na vajciach, vyžaduje približne pol hodinu starostlivosti denne (ja si to to jej "venčenie" ale práveže užívam
4. keď kvočka začína kvokať neskoro, ak ju podsadím, môže to byť problém - ale nemusím ju podsadiť. Ani na jar, keď sa mi to nehodí.

---

Ale pre mňa kvočka má aj výhody. Ako chovateľ sa na kvočku po vyliahnutí kuriat spolieham - že ich zahreje, že ich naučí, čo vedieť majú, že ich možno aj ochráni. O kuriatka sa musím už menej starať a báť.

Tiež teplota, vlhkosť kvočky býva pri inkubácii v poriadku (a kvočka si vajcia aj obracia a umiestňuje podľa inštinktu), čo nemusí byť pravda u liahní (viď úvodný príspevok, ale čítala som tu už aj iné diskusie týkajúce sa nespoľahlivosti liahní.) Aj z tohto dôvodu môžu vznikať poškodenia kuriat.

Minule som rozmýšľala aj nad tým, že možno sa cez kvočku uskutočňuje aj prirodzený výber, ak je nejaké vajce so slabou škrupinou, kvočka ho rozbitím vyradí. Možno tá škrupina bola slabá preto, že sliepka, ktorá vajce zniesla, bola trochu chybne geneticky vybavená, tak takáto sliepka sa pod kvočkou nerozmnoží, v liahni ale bez problémov.

---
Čítala som, že u ľudských mláďat - detí - sa niektoré gény zapínajú len ak má dieťa v určitom časovom intervale potrebné podnety - a správanie sa takýchto detí bude nedokonalé, ak tie podnety chýbajú. Napr. bez toho, aby dieťa dostalo v určitom veku lásku, nie je schopné rozvíjať si schopnosť milovať. A aj keď dostane lásku neskôr, niečo mu bude vždy chýbať. V istom zmysle zostane emocionálne postihnuté.
---
Ja viem, že je rozdiel medzi kuraťom a dieťaťom. Predsa si však myslím, že mať či nemať matku je pre rozvíjajúceho sa tvora rozdiel. Možno aj niektoré poruchy správania u sliepok (kanibalizmus, požieranie vajec...) môžu mať z istej časti aj takéto príčiny.

---
A keby som bola kuraťom, rozhodne by som volila kvočku. ;)

A tiež uznávam, že liahne majú svoje výhody! A dokonca jednu som si kúpila, keby náhodou tá moja kvočka zlyhala (prestala kvokať, ochorela, uhynula...).

7.4.2022 19:59
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Kuřatům je to jedno.. když kvočnu kuřata nepoznala, jsou spokojená, že jsou spolu ,v teple a mají plná krmítka 😀🐥🐥🐥

7.4.2022 20:40

ančovička1 napsal(a):
Kuřatům je to jedno.. když kvočnu kuřata nepoznala, jsou spokojená, že jsou spolu ,v teple a mají plná krmítka 😀🐥🐥🐥

Mám ročné sliepky. Minuloročné kuriatka som si kúpila po vyliahnutí v liahni - tiež sa mi nezdalo, že by nejako trpeli...za mamu mali asi mňa. A dodnes sa okolo mňa krútia ako kuriatka pri kvočke.

Přidejte reakci

Přidat smajlík