Dobrý den, mám dotaz. Chovám Vlašky koroptví a můj děda, který se mi občas stara o chov koupil pár slepic z červeneho hradku a s nimi i kohouta. Samozřejmě je to dominant kropenatý viz foto. Nechce se mi ho dávat pryč. Bude vadit když ho nechám s Vlaškami, bude to mít nějaký vliv na násadova vejce, ktere chci pote davat do líhně ? Mysleno aby z toho pak nebyli nejaci mrzaci co budou malo snášet ? Děkuji předem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vliv to bude mít ten, že z vajec vám pak polezou kříženci s nejistým výsledkem. Myslím, že sehnat kohouta vlašáka nebu až takový ořišek.

Ja držím kohútovi palce.
Mám čistokrvné bielefeldky a tiež úplne pomiešané sliepočky (aj tie majú svoje čaro), obe skupiny niesli celú zimu a aj teraz. Aj v zime som mala vždy najmenej 5 vajec (z desiatich sliepok), nikdy menej. Počet sa pohyboval od 5 do 10. Podľa tvaru vajec viem rozlíšiť, či ich zniesli bielefeldky alebo mixované a niesli porovnateľne.
Ale chápem aj snahu chovať čistokrvné sliepočky, veď keď som podsádzala kvočku, kúpila so si aj vajcia od čistokrvných sliepok.

Pozitivní heterozni efekt u kříženců, resp. finálních hybridů nefunguje. I když jedním z rodičů je čistokrevné plemeno.
Tato nesmyslna teorie stále dokola opakovaná patří do mýtů zbožných přání a byla dávno vyvrácena několika pokusy a testy už někdy kolem r.1910