Prosím o radu. Minulý týden mi sousedovo odrostlé štěně vlčáka napadlo a odvleklo slepici, další sousedi mi řekli, že ji roztrhal. Ale slepička druhý den přišla sama domů, na boku měla vyškubané peří a zranění. Zařadila se mezi ostatní, aby se vzpamatovala pro prožitém šoku a zdálo se, že vše bude v pořádku. Ale za dva dny si odpoledne sedla do hnízda a nechtěla ven. K večeru jsem ji vynesla. Pila, ale nic nejedla. Na peří u zadku měla nalepený průjem. Uložila jsem ji do králíkárny, tam strávila dva dny, zlepšila se, tak jsem ji vrátila k ostatním a vše bylo Ok. Myslela jsem, že její zdravotní problémy byly způsobeny útokem psa. Ovšem dnes začala mít problémy jiná slepice, a to vodnatý hlenovitý zelenožlutý průjem. Pak si sedla do hnízda a nechtělo se jí ven. Přenesla jsem ji tedy do prázdné králíkárny. Slepice má na hrudi holou kůži a peří v zadní části břicha směrem k zadku jakoby mokré.
Prosím o radu, co by to mohlo být. A ještě o další radu ohledně křemeliny. Do hnízd dávám seno a hobliny, mám tam dávat i křemelinu? Zdravím všechny chovatele, MO
Uživatel s deaktivovaným účtem

Eiram
napsal(a):
Prosím o radu. Minulý týden mi sousedovo odrostlé štěně vlčáka napadlo a odvleklo slepici, další sousedi mi řekli, že ji roztrhal. Ale slepička druhý den přišla sama domů, na boku měla vyškubané peří a zranění. Zařadila se mezi ostatní, aby se vzpamatovala pro prožitém šoku a zdálo se, že vše bude v pořádku. Ale za dva dny si odpoledne sedla do hnízda a nechtěla ven. K večeru jsem ji vynesla. Pila, ale nic nejedla. Na peří u zadku měla nalepený průjem. Uložila jsem ji do králíkárny, tam strávila dva dny, zlepšila se, tak jsem ji vrátila k ostatním a vše bylo Ok. Myslela jsem, že její zdravotní problémy byly způsobeny útokem psa. Ovšem dnes začala mít problémy jiná slepice, a to vodnatý hlenovitý zelenožlutý průjem. Pak si sedla do hnízda a nechtělo se jí ven. Přenesla jsem ji tedy do prázdné králíkárny. Slepice má na hrudi holou kůži a peří v zadní části břicha směrem k zadku jakoby mokré.
Prosím o radu, co by to mohlo být. A ještě o další radu ohledně křemeliny. Do hnízd dávám seno a hobliny, mám tam dávat i křemelinu? Zdravím všechny chovatele, MO
Nejspíš nějaká nemoc. Průjem a posedávání jsou velmi nespecifické příznaky, podle toho se diagnóza určit nedá.
Tak slepice Havranka uhynula. Ve čtvrtek odpoledne začala chřadnout. Dala jsem ji do izolace, aby se ukázalo, o co by mohlo jít, a aby byla v klidu - a dnes ráno byla mrtvá.
Mám obavy z jara.
S chovem slepic jsem začala před dvěma léty, zkusmo 4 slepice. Měla jsem strach ze zimy, máme dost tvrdé podmínky. Ale zimu zvládly v pohodě. Problémy ale začaly na jaře, postupně 3 slepice začaly chřadnout - s větším časovým odstupem, cca po více jak měsíci, musela jsem je utratit. Pak jsem pořídila další 4 a koncem léta další 4. Opět jsem měla strach z tvrdých podmínek v zimě, ale vše OK. A na jednou zdravotní problémy na jaře. A to jsem se domnívala, že jaro je pro ně v pohodě, užívají si velkého výběhu, dlouhé teplé dny... Vůbec nevím, jak tomu mám rozumět, proč zdravotní problémy na jaře. A to dosud byly opravdu v kondici, od 9 slepic denně 7 - 8 vajec (i přes zimu), vyjímečně jen 6. Prosím, ví někdo, jak to s tím jarem je?

pokud se bavíme o hybridkách starších jednoho roku,
pak průjem a chřadnutí u nich nejčastěji (i když BEZ PITVY se to nedá s určitostí říct o vaší konkrétní slepici) způsobují záněty vejcovodů a peritonitidy. což je nemoc spojená se snáškou a na jaře prodlužující se den snášku podporuje.
Paní Bodlinko,
ano, jedná se o hybridky starší jednoho roku, a opravdu, dobré nosnice. Myslím, že tak, jak jste to popsala, se jedná o situaci těch mých slepiček. Ach jo.
A pro budoucnost by asi bylo lépe chovat "plemeno" hybridek, které tolik nenesou...
Moc děkuji za vaše vyjádření, důvodu pro choroby, které by byly v tom, že slepice hodně nesou, bych jako laik nehledala, a ještě k tomu ve vazbě na dlouhý den.
Ještě jednou moc díky! MO

Eiram
napsal(a):
Paní Bodlinko,
ano, jedná se o hybridky starší jednoho roku, a opravdu, dobré nosnice. Myslím, že tak, jak jste to popsala, se jedná o situaci těch mých slepiček. Ach jo.
A pro budoucnost by asi bylo lépe chovat "plemeno" hybridek, které tolik nenesou...
Moc děkuji za vaše vyjádření, důvodu pro choroby, které by byly v tom, že slepice hodně nesou, bych jako laik nehledala, a ještě k tomu ve vazbě na dlouhý den.
Ještě jednou moc díky! MO
Plemeno hybridek, které tolik nenesou je trošku oxymoron. Ono bylo vyšlechtěné na vysokou snášku. Se všemi negativními důsledky (slepic se žloutkovou "peritonitidou" z velkochovů jsme odpitvali dost). Takže buď budete chovat hybridky a smíříte se se ztrátami nebo čistá nosná plemena. U kterých je méně vajec a méně zdravotních potíží. Můj názor.
Ano, plemeno hybridek je nesmysl.
Už proto, že kříženec není plemeno.
Také by mě zajímalo, kdo vymyslel, že plemeno zákonitě snese méně vajec,
než hybrid v domácích podmínkách.
* * *
Nezobají vám slepice zjara něco jedovatého?
Netráví je některý z mnoha sousedů?
Nelítá tam "to štěně" častěji?
Stres je spouštěč problémů, pak může být hrozba i všudypřítomná E. coli.
Například.

honzapm
napsal(a):
Ano, plemeno hybridek je nesmysl.
Už proto, že kříženec není plemeno.
Také by mě zajímalo, kdo vymyslel, že plemeno zákonitě snese méně vajec,
než hybrid v domácích podmínkách.
* * *
Nezobají vám slepice zjara něco jedovatého?
Netráví je některý z mnoha sousedů?
Nelítá tam "to štěně" častěji?
Stres je spouštěč problémů, pak může být hrozba i všudypřítomná E. coli.
Například.
Protože hybrid = heterózní efekt. Ale máte pravdu, není to plemeno.
Zdravím všechny, a děkuji všem za reakce, všech si vážím.
"Plemeno" jsem dala záměrně do uvozovek, nenapadlo mne, jak pojmenovat rozlišení hybridů. A asi budu uvažovat opravdu nad pořízením plemene místo hybridů. Prvně jsem to neměla v úmyslu, nebyla jsem si jistá, jak chov bude fungovat vzhledem k tomu, že slepice mám v zahradě, kurník vybudovaný v polních podmínkách v bývalého seníku s osb desek, není zde přivedena elektřina, není zde voda,..., ale to by nevadilo, obavy jsem měla hlavně z predátorů (kuny, lasičky, potkani,...), ale za dva roky se nic hrozného nestalo.
Domnívám se, že to, co napsala paní Bodlinka, bude nejspíš můj letošní problém 2 slepic, ony totiž skutečně celý podzim, celou zimu, až dosud nesou každá téměr každý den vajíčko. Kropenaté hybridku, pořizované v září ve věku cca 22 - 24 týdnů, ty nesou každý den. Říkám ji, aby tolik nenesly, že si tím podřezávají větev.
A jak napsal pan Honzapm: občas jsem v předjaří viděla na zemi mrtvou myš (nebo jiného hlodavce, moc jsem to nezkoumala), když nad tím přemýšlím, asi tedy to bylo otrávené. A pak by bylo možné, že jsem je neobjevila zdaleka všechny, a když by slepice sezobla nějaký mumifikovaný zbytek otrávené myši, nejspíš by to pro ni také nedopadlo dobře. Ale to by možná krvácela, ne?
A ještě prosím o radu: je vhodné dávat do snáškového hnízda, kam dávám seno a hobliny, i křemelinu?
Moc všem děkuji, zdravím! MO
Moc děkuji za reakci ohledně křemeliny do hnízda.
PS.: dnes mi sousedovo štěně vlčáka roztrhalo další slepici, která se podhrabala na vycházku. Žila, ale měla pod křídlem servanou kůži o velikosti dlaně a napadala na nohu. Protože se snažila žít, chtěla jsem i jí dát šanci, ale pak jsem usoudila, že tak velké zranění, kdy je vidět maso a podkožní tuk, by asi vedlo k sepsi, a rovněž si myslím, že ji to muselo hodně bolet. Takže sekera.
Má někdo názor, že by měla šanci přežít? Nejspíš je to hodně hloupá otázka, ale stejně by mě zajímaly názory zkušenějších.
Eiram
napsal(a):
Moc děkuji za reakci ohledně křemeliny do hnízda.
PS.: dnes mi sousedovo štěně vlčáka roztrhalo další slepici, která se podhrabala na vycházku. Žila, ale měla pod křídlem servanou kůži o velikosti dlaně a napadala na nohu. Protože se snažila žít, chtěla jsem i jí dát šanci, ale pak jsem usoudila, že tak velké zranění, kdy je vidět maso a podkožní tuk, by asi vedlo k sepsi, a rovněž si myslím, že ji to muselo hodně bolet. Takže sekera.
Má někdo názor, že by měla šanci přežít? Nejspíš je to hodně hloupá otázka, ale stejně by mě zajímaly názory zkušenějších.
Je to drsné, ale mám zkušenost kdy jsem našel slepici se servanou kůží a oklovanou svalovinou na zádech asi 10x10 cm, zřejmě jestřábice. Celou ránu jsem polil dračí krví která stahuje a slepice se po dvou dnech postavila na nohy, udělal se jí tam obří strup který jsme dál dezinfikovali a dnes vesele běhá mezi družkami. Já si myslím, že zvíře má tak obrovskou touhu žít, že krátkodobá bolest nic není. Je úžasné vidět tu slepici živou a zdravou, a jsem rád že jsem jí nesáhl na život i když jsem měl nutkání.
Ten stres z neustálého nahánění čoklem zanechává šrámy
i na těch "nezraněných".
Osobně si nemyslím, že za vašimi problémy stojí "prodlužující se den"
a "zvyšující se aktivita vaječníků".
Ano, rodenticidy způsobují krvácení, vnitřní, na nalezeném hlodavci
nebo na slepici okem nic nepoznáte.

Eiram
napsal(a):
Zdravím všechny, a děkuji všem za reakce, všech si vážím.
"Plemeno" jsem dala záměrně do uvozovek, nenapadlo mne, jak pojmenovat rozlišení hybridů. A asi budu uvažovat opravdu nad pořízením plemene místo hybridů. Prvně jsem to neměla v úmyslu, nebyla jsem si jistá, jak chov bude fungovat vzhledem k tomu, že slepice mám v zahradě, kurník vybudovaný v polních podmínkách v bývalého seníku s osb desek, není zde přivedena elektřina, není zde voda,..., ale to by nevadilo, obavy jsem měla hlavně z predátorů (kuny, lasičky, potkani,...), ale za dva roky se nic hrozného nestalo.
Domnívám se, že to, co napsala paní Bodlinka, bude nejspíš můj letošní problém 2 slepic, ony totiž skutečně celý podzim, celou zimu, až dosud nesou každá téměr každý den vajíčko. Kropenaté hybridku, pořizované v září ve věku cca 22 - 24 týdnů, ty nesou každý den. Říkám ji, aby tolik nenesly, že si tím podřezávají větev.
A jak napsal pan Honzapm: občas jsem v předjaří viděla na zemi mrtvou myš (nebo jiného hlodavce, moc jsem to nezkoumala), když nad tím přemýšlím, asi tedy to bylo otrávené. A pak by bylo možné, že jsem je neobjevila zdaleka všechny, a když by slepice sezobla nějaký mumifikovaný zbytek otrávené myši, nejspíš by to pro ni také nedopadlo dobře. Ale to by možná krvácela, ne?
A ještě prosím o radu: je vhodné dávat do snáškového hnízda, kam dávám seno a hobliny, i křemelinu?
Moc všem děkuji, zdravím! MO
Mrtvá myš nebo jiný hlodavec- možná to byli rejsci (hmyzožravci), které chytají kočky, ale nežerou. A i kdyby to byla otrávená myš - vy pokládáte nástrahy? A i kdyby ano - z jedné myši se slepice neotráví.

oxio
napsal(a):
Je to drsné, ale mám zkušenost kdy jsem našel slepici se servanou kůží a oklovanou svalovinou na zádech asi 10x10 cm, zřejmě jestřábice. Celou ránu jsem polil dračí krví která stahuje a slepice se po dvou dnech postavila na nohy, udělal se jí tam obří strup který jsme dál dezinfikovali a dnes vesele běhá mezi družkami. Já si myslím, že zvíře má tak obrovskou touhu žít, že krátkodobá bolest nic není. Je úžasné vidět tu slepici živou a zdravou, a jsem rád že jsem jí nesáhl na život i když jsem měl nutkání.
Slepice se opravdu dobře hojí. Údajně i méně vnímají bolest.
napsal(a):
Mrtvá myš nebo jiný hlodavec- možná to byli rejsci (hmyzožravci), které chytají kočky, ale nežerou. A i kdyby to byla otrávená myš - vy pokládáte nástrahy? A i kdyby ano - z jedné myši se slepice neotráví.
Bylo to myšleno tak, že tam může nějaký soused pohazovat "růžové obilí",
ne že slepice nutně musí konzumovat mumifikované myši.
Dtto heterozní efekt.
Myšleno bylo - hybrid má svou tabulkovou snášku - danou halovým prostředím.
Ale to v podmínkách dvorku neplatí. Dvůr není hala.
Chovám jak plemena, tak hybridy,
vedu rodokmeny pro každé jedno zvíře, ne pro hejno.
Tak vím, že některá plemena některých linií a rázů jsou s hybridem
V PODMÍNKÁCH DVORA srovnatelná.
Z hlediska dlouhodobého - např. čtyř let, je některé plemeno některé linie/rázu
i lepší, než krátkověký hybrid.
Taky je rozdíl mezi hybridkou, pořízenou jako 12-16 týdenní kuřice,
a do snášky dovedenou v podmínkách dvora,
a mezi vnitřně zdevastovanou 1,5 letou vynešenkou z klece,
která se na dvoře po přepeření sice vizuelně "spraví", ale orgány už tu stopu mají.

honzapm: hlodavce (v reakci na vaši zmínku o trávení) zmínila především zadavatelka, kometa pouze reagovala na ni.
Moc děkuji všem, kdo jsou ochotni zamýšlet se nad mým problémem.
S těma myšima je to tak, že: a) v blízkosti je obecní kanalizace, obec provádí deratizaci; b) sousedi nechovají zvířata a - řečnická otázka - proč by na svém pozemku nemohli klást nástrahy? - dovedu si představit, že to dělají vzhledem k zanedbanému opuštěnému domu a zahradě z opačné strany. Jinak nevím, jak si vysvětlit, že v určitou dobu nacházím na své zahradě mrtvé hlodavce..., a vím, jak je toto nebezpečné pro psa (dle vyjádření veterinářky).
A ještě zpět k těm slepicím vzhledem k reakci pana Honzypm ohledně stresu: myslím, že slepice na dvorku mají v jistém směru řečeno nadneseně stresu víc, než slepice v kleci (?). Stačí, když zvednu větší desku, nebo nějaké větší pracovní nářadí, pytel, plachtu, nastartuje se sekačka, traktor. Reagují "jako když střelí do slepic". Tedy nevím, jestli toto všechno by je mohlo poškozovat...?...
Mějte se všichni hezky, přeji všem chovatelům zdar!

samozřejmě, že je to poškozuje
ve velkochovu se takové větší poplašení slepic projeví za den dva - jako zvýšený počet úhynů na peritonitidy.
Udělejte normální plot, kterým se sousedovic čokl
nebude k vám promenádovat na vraždící výlety.
Pokud lze zamezte přiotráveným potkanům lézt chcípat do výběhu slepic.
Nekupujte vybrakované hybridky z klecí, cokoliv pohyblivého
považují za zpestřující pochoutku a nemají normální reakce na podněty.
Jsou polonahé, tak se oprávněně obáváte zimního období,
ale zimy už jaksi nejsou, co bývaly.
Pořiďte si fotopast.

Eiram
napsal(a):
Moc děkuji všem, kdo jsou ochotni zamýšlet se nad mým problémem.
S těma myšima je to tak, že: a) v blízkosti je obecní kanalizace, obec provádí deratizaci; b) sousedi nechovají zvířata a - řečnická otázka - proč by na svém pozemku nemohli klást nástrahy? - dovedu si představit, že to dělají vzhledem k zanedbanému opuštěnému domu a zahradě z opačné strany. Jinak nevím, jak si vysvětlit, že v určitou dobu nacházím na své zahradě mrtvé hlodavce..., a vím, jak je toto nebezpečné pro psa (dle vyjádření veterinářky).
A ještě zpět k těm slepicím vzhledem k reakci pana Honzypm ohledně stresu: myslím, že slepice na dvorku mají v jistém směru řečeno nadneseně stresu víc, než slepice v kleci (?). Stačí, když zvednu větší desku, nebo nějaké větší pracovní nářadí, pytel, plachtu, nastartuje se sekačka, traktor. Reagují "jako když střelí do slepic". Tedy nevím, jestli toto všechno by je mohlo poškozovat...?...
Mějte se všichni hezky, přeji všem chovatelům zdar!
Sousedi samozřejmě mohou na svém pozemku klást nástrahy. Já se ptala, jestli ta možnost vůbec existuje. Když zmiňujete podezření na otravu hlodavců a posléze slepic.