Dobrý den. Ohradníky mám dva, každý má 50m. Jeden je vysoký 112 cm a druhý 106 cm, sloupky mají dva bodce. Velkou výhodou je, snadné přemístění ohrazení takže nehrozí zlikvidování trávníku na jednom místě. Ohradníky používám i přes zimu bez nějakého poškození. Takže jsem spokojen. Co se týče přelétavosti slepic, záleží na plemenu jaké chováte. Já mám plymutky velké bílé a ty moc nelétají. Jestli chováte nějaké zdrobnělé plemeno tam bych ohradník nedoporučoval. Chovu zdar.
Larys
napsal(a):
Dobrý den. Ohradníky mám dva, každý má 50m. Jeden je vysoký 112 cm a druhý 106 cm, sloupky mají dva bodce. Velkou výhodou je, snadné přemístění ohrazení takže nehrozí zlikvidování trávníku na jednom místě. Ohradníky používám i přes zimu bez nějakého poškození. Takže jsem spokojen. Co se týče přelétavosti slepic, záleží na plemenu jaké chováte. Já mám plymutky velké bílé a ty moc nelétají. Jestli chováte nějaké zdrobnělé plemeno tam bych ohradník nedoporučoval. Chovu zdar.
Dobrý večer 🙂 mockrát děkuji za odpověď 👍🙂
Ohradník mám stejně, jako p. Larys. Byla bych s ním spokojená, ale.
Pes se snaží dostat ke slepicím kvůli slepičincům, a ohradník trhá. Stačí 1 - 1-2 roztržení, a slepice si díru najdou. Co jsem se toho už nalátala... Takže problémy nepůsobí slepice (nepřelétají), ale pes. A také záleží na tom, aby nebojevily skulinky kolem tyček, ony umí nádherně pod sítí podlézt.
Síť má jako mnoho věcí své výhody i nevýhody.
Nejvíc záleží, co tím sledujete a jaký systém chovu máte dosud.
Pokud žádný, začínáte a uvažujete o omezeném pohybu,
tak je výhoda v tom, že nové slepice nebudou naučeny trajdat
mimo rozsah sítě, takže "za ni" je to lákat příliš nebude.
Pravděpodobnost, že se budou držet uvnitř je velmi vysoká.
Chovám Vlašky a ty ho respektují bez problému - nemají potřebu
létat přes.
Nevýhody - stane se pastí pro drůbež v případě útoku dravce.
Slepice se rozeběhne klidně plnou rychlostí přímo do sítě,
kde už je její pohyb omezen a i méně obratný dravec (luňák)
ji zabije. Obratnější jestřáb levou zadní.
Síť nefunguje na psy a další šelmy.
Záleží i na jejím napnutí - když budete mít prolákliny, to k přeletu láká.
Pokud máte slepice a chodí všude, třeba i někam zanášejí,
tak je síť omezí jen částečně. Pokud mají někde oblíbené hnojiště,
hrabaniště, popeliště nebo kladiště, tak síť je spíš estetická.
Ale obecně je to dobrá věc.
Pokud ale plánujete začít a řešíte "z čeho plot",
tak investice do plaňkového s protipodhrabem je rozhodně lepší řešení.
honzapm
napsal(a):
Síť má jako mnoho věcí své výhody i nevýhody.
Nejvíc záleží, co tím sledujete a jaký systém chovu máte dosud.
Pokud žádný, začínáte a uvažujete o omezeném pohybu,
tak je výhoda v tom, že nové slepice nebudou naučeny trajdat
mimo rozsah sítě, takže "za ni" je to lákat příliš nebude.
Pravděpodobnost, že se budou držet uvnitř je velmi vysoká.
Chovám Vlašky a ty ho respektují bez problému - nemají potřebu
létat přes.
Nevýhody - stane se pastí pro drůbež v případě útoku dravce.
Slepice se rozeběhne klidně plnou rychlostí přímo do sítě,
kde už je její pohyb omezen a i méně obratný dravec (luňák)
ji zabije. Obratnější jestřáb levou zadní.
Síť nefunguje na psy a další šelmy.
Záleží i na jejím napnutí - když budete mít prolákliny, to k přeletu láká.
Pokud máte slepice a chodí všude, třeba i někam zanášejí,
tak je síť omezí jen částečně. Pokud mají někde oblíbené hnojiště,
hrabaniště, popeliště nebo kladiště, tak síť je spíš estetická.
Ale obecně je to dobrá věc.
Pokud ale plánujete začít a řešíte "z čeho plot",
tak investice do plaňkového s protipodhrabem je rozhodně lepší řešení.
No pravě, ano, máte pravdu, chtěl bych rozšířit chov slepic. Momentálně mám 6 slepic pro svoji potřebu oplocené na zahradě s kurníkem klasickým 2 metrovým pletivem a sloupky .Chovam samozřejmě i jina hospodářská zvířata ale ke slepicim. Za naši zahradou mě nabídla jedna tetina 25 arové políčko . Je to krásná loučka, tak jsem si říkal, že bych tam šupl slepičky. No a jelikož to pole není moje , tak tam nemůžu zatim nic na pevno budovat. Proto se mě zalíbil tento způsob ohrady. Ale poprosil jsem o radu právě Vás co s tím máte zkušenosti.🙂 jestli by ste mě poradily . Slepice mam momentálně Hempširky, Rodajlenky, Australky . Od každého 2 ks. Na rozšíření chovu mam možnost nakoupit Moravie a Horal ( Z drůbežárny 22 týdenní slepičky )🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Eiram
napsal(a):
Ohradník mám stejně, jako p. Larys. Byla bych s ním spokojená, ale.
Pes se snaží dostat ke slepicím kvůli slepičincům, a ohradník trhá. Stačí 1 - 1-2 roztržení, a slepice si díru najdou. Co jsem se toho už nalátala... Takže problémy nepůsobí slepice (nepřelétají), ale pes. A také záleží na tom, aby nebojevily skulinky kolem tyček, ony umí nádherně pod sítí podlézt.
Zaujalo ma to. Ja mám tiež ohradník a podobný problém so PSOM, ale ohradník mám neelektrický. Máte ohradník elektrický, alebo neelektrický? Ak by bol elektrický, tak by asi pes netrhal sieť, či áno?
Je to celkom dobrá vec, aj keď sliepky stále špekulujú a hľadajú možnosti. Ešte horšie je, že kohút sa naučil vyletieť na bránku (spočiatku, keď zistil, že na dvor prišli cudzí ľudia, snažil sa obrániť svoje sliepky). Bránka nie je zo siete, ale je pevná a odtiaľ sa už dostane ďalej. A niektoré sliepky to odpozorovali, ale prišli o letky na jednom krídle. Tým sa to u sliepok vyriešilo. Kohúta zatiaľ nechcem riešiť podobne, ale ak to bude pokračovať...uvidíme.
Já mám jen síť z plastu. Nemám elektrický ohradník, nemám tedy ani zkušenosti s el. ohradníkem. A domnívám se, že nebýt mlsného psa, který si pochutnává na slepičincích a na vodě pro slepice, protože to je velká pochoutka, tak bych asi s útěky (přelety) slepic problém neměla. Když pes udělal v síti jen malou skulinku (ve tvorbě větší se mi podařilo zabránit), a já jsem ji dostatečně nezalátala, tak pipeny poznaly, jak chutná svoboda, a nyní dělají všechno proto, aby se dostaly za síť. Pomáhá, když je síť až položená cca 10 cm na trávě a přitížená kameny. S přelétáváním problém nemám, to je nenapadlo, ale co není, může být :-)