Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
Chci se zeptat, zda máte někdo podobnou zkušenost a případně jak se s tím dá vypořádat.
Zasedly nám letos dvě husy ve stejný den. Zatímco Andělíček seděl tak halabala, některé dny se víc toulal venku než seděl, Beruška seděla jako přikovaná. Nechodila skoro vůbec z hnízda, nikdy jsme něco takového neviděli. Poprvé se šla napít a najíst až po týdnu sezení. A pak zase až po několika dnech. Jsem stále doma, takže si jsem jistá, že opravdu z hnízda neslézala.
Nakonec Beruška vyseděla housata o 2 dny dříve než Andělíček a to z 12 vajec 8 krásných silných housat (plus ještě jedno deváté bohužel první noc vypadlo z hnízda). Andělíček vyseděl o 2 dny později 5 housat, z nichž dva byli takoví mrňousci, co přežili jen dva dny.
Problém nastal třetí den. Kdy se Beruška zvedla z hnízda a šla ven. Housata na hnízdě opustila a odešla ven. Byla strašně vyhublá, na první pohled mnohem víc než ostatní husy. Housátka se batolila za ní, ale před východem z chléva, kde bydlí, narazila na Andělíčka a druhá, podobně velká housata a už zůstala s nimi. Za celý den, se k nim Beruška nevrátila a housátka se prostě přidala k Andělíčkovi. Večer (po celém dní venku) se vrátila do chléva a bylo vidět, že by housata chtěla zpátky. Ale ty už nechtěly Andelicka opustit a ani když jsme jí nějaké dali, tak utíkali zpátky k Andělíčkovi. Nakonec si Beruška na noc lehla před hnízdo Andelicka, ale žádná housata zpátky už nedostala.
Od té doby vodí všech 10 housatek Andělíček, a Beruška chodí jako tělo bez duše a okukuje všechna ostatní housata. Myslíme si, že se zbláznila. Nikdy jsme neslyšeli o tom, že by husa vyseděla mláďata, ale pak je nevodila, pouze naopak.
U hus se mi to nikdy nestalo, protože neseděly stejný čas , ale u pižmovek běžně ..letos zasedly v jeden den 3 kačenky,jeden den vyseděly mladé, jedna šla asi třetí den k novému majiteli, dvě kachny s 24 káčaty byly ve voliéře spolu.. káčata se dala dohromady,ujala se jich dominantnější matka, druhá stála opodál a jen je pozorovala..na noc jsem hejno malých rozdělila napůl a každá kačka ve svém kotci seděla na kačenkach..nikdo netušil, které čí je🤣🤣🤣
Zdravím. Jednu svou novou loňskou husičku (bílou kříženku) jsem před pár týdny ukončil primárně z důvodu její neschopnosti dostatečné péče o vlastní housata (8 ks, která si i sama vyseděla). Procházela výběhem sem tam, housata se ji snažila následovat a při tom slábla... bez jakékoli snahy z její strany je zahřívat, ukázat vodu a misku se žrádlem, vzít zpět do husníku na hnízdo při ochlazení počasí... to jen stranou, k tomu vysezení a vodění.
Jinak k Vaší situaci - nevím, proč se tak stalo, nicméně husy jsou komplikovaní tvorové. Asi bych do dění nijak nezasahoval, o housata nakonec postaráno je. A Beruška asi prostě bude muset letos přijmout fakt, že pro svá vlastní housata bude za jejich "macechou" Andělíčkem až na druhé koleji. Teoreticky by se mohla pokusit i o druhou snůšku, ale pochybuji, když vlastní housata má stále před zobákem, pouze se k ní nehlásí.
Velmi pravděpodobně prostě u Beruščiných housat došlo k imprintingu Andělíčka namísto jejich matky Berušky. K němu dochází u housat typicky někdy během prvních 48 hodin od vylíhnutí, zde možná nastalo o chlup později. A prostě její chyba, že v ten moment u nich nebyla. Takže mě spíš zaráží, že se po nich celý den nesháněla. Ale jestli viděla, že o ně postaráno je, a využila příležitosti se sama konečně napást...

Děkuji za vysvětlení. Bylo mi jí trochu líto, že se tak snažila a nakonec jí nikdo nezbyl 😬
Ale je pravda, že o housatka je postaráno, Andělíček se stará pěkně. Tak snad se poučí a příští rok si to naplanuje líp.
no já bych úplně na to vtištění tak nesázel. Mám vypozorováno, že je to úplně normální jev u nekrmivých ptáků. V sourodných chovech, v chovatelství a i v přírodě.
Když budete mít dvě kvočny, každá bude mít deset kuřat a náhodou se povede, že se dostanou k sobě tak se poperou. No a potom půjde jedna s dvanácti kuřaty a druhá s osmy. Druhý den to třeba bude v jiném poměru. S divokými kachňaty je to podobné. Rodiče je nekrmí, jsou jenom na teplo a ochranu.
A vaše husy? To neva. První půjde hlavní máma, potom housata, máma vedlejší a houser to bude jistit vzadu. Budou se starat všichni tři.
Tak se také musím pochlubit 😀.. můj "neplodný" houser Edý na pekac nepůjde😀... máme 4 krásná housátka a ještě 4 -5 budou z líhně 😀😀😇 hurá!!.. mám šílenou radost😀 🥂🍾🥳🥳🥳
ančovička1
napsal(a):
Tak se také musím pochlubit 😀.. můj "neplodný" houser Edý na pekac nepůjde😀... máme 4 krásná housátka a ještě 4 -5 budou z líhně 😀😀😇 hurá!!.. mám šílenou radost😀 🥂🍾🥳🥳🥳
Zdravím vás paní Aničko,
Moc vám gratuluju k housátkům.
Já jsem letos dopadl s housatama špatně.
Postihla nás parvoviróza, takže to padá jedno za druhým. Ze 33 housat už 11 pošlo a myslím si, že minimálně ještě 5 půjde.
Je to k uzoufání, co vám mám povídat😪.A to se to tak letos hezky lihlo. Skoro všechno zapojimané.
Nejhorší je, že musím zlikvidovat i chovné husy a pižmovky, protože to jsou doživotní bacilonosiči.
Po odčervení snížená imunita a už to jelo.
Krůty letos ani jedna. Všechna vejce komplet čistá.
No prostě rok na h......
Ach jo😭😭😭..právě jsem si o této "Derzsyho chorobě " přečetla v článku od MVDr.Terezy Ježkové..bodlinky.... hrozné ..ani jsem nevěděla, že parvovirus postihuje tolik likvidačně drůbež😭..jak jen se vaše husy a pizmovky mohly nakazit??.. nejspíš od divokých vodních ptáků..moc mě to mrzí 😥..
Snad to brzy přejde, je mi vašich husiček a kačenek líto 😭..

Teda to je fakt smutné. A to jsem si myslela, že letos u nás nastaly všechny problémy, ale parvovirus naštěstí ne.
U nás to začalo v únoru, kdy liška postupně zabila 5 hus. Najednou bylo příliš mnoho houseru a oproti loňskému roku, kdy bylo oplozene snad všechno, tak letos jen asi 50%. Nakonec šli prebytecni houseři pryč a husy nějak zasedly.
Jen Lady gaga snášela do hnízda, které ji nakonec vzal Formelák, tak snášet přestala. Mysleli jsme, že tedy asi hotovo a sedět nebude. Ale když už Formelák vylezl s housaty, tak se tam vrátila a začala znovu snášet. Ale protože tam měla i podkladky, tak snesla jen asi 4 vejce a zasedla 😬 No něco rozslapala, něco ji možná odtahla kuna, každopádně jí z těch 4 nezbylo nic a tak nakonec vyfasovala kuřata.
Formelakovi první noc kuna sežrala 3 housatka ze 6, ale díky bohu se pak podařilo kunu nakrmit vajíčkem s chladící kapalinou a od té doby je pokoj.
Jinak Andělíček se Standou pořád vodí všech 11 housat a vypadají spokojeně. Beruška vypadá, že si zvykla být bez housatek. Jen se někdy přidá k Messim a jeho rodince...
Ivus, je to hrozné,mrzí to,ale tak to prostě v životě chodí..jednou nahoře jindy dole.. věčný boj o život..kuna musí nakrmit mladé právě v této době a shání ,kde se dá.. liška také..já dávám kuně "výpalné"..každý večer 3,4, vejce nasezená, neoplozená,pokud jsou... nebo i nějaké starší, na střechu kralikárny..vždycky zmizí..nedávno se mi už v noci nechtělo..a takhle to dopadlo..kuna chtěla ulovit kačenku,ale to se jí nepodařilo, kačky jsou bojovnice..
Vypadalo to hrozně,ale dvě kačenky byly jen kousnuté,kuna nemá velké zuby 😀
.umyto,ošetřeno Betadinkou, jsou v pořádku..
Tak je pro jistotu také zavírám, aspoň načas, než kuničky dorostou🤔😀
U mě zatím letos naštěstí vše vypadá dobře. Asi u tří housat jsem zase měl vápenku, ale tentokrát včas podchyceno. Housatům je teď 8 týdnů. A ten druhý dospělý houser je u mě v hejnku znát, celkově jsou všichni klidnější, uvolněnější a jistější, když je tam "ochranka" navíc.
Dva největší z housat jsou s jejich postavou, velikostí i chováním už celkem jistí houseráčci. Jeden tedy moc pěkný (výstavně) není, u druhého jsem zvědav, jak se vyvrbí, zatím vypadá, že má dobrý potenciál.

petraodlesa
napsal(a):
Ančovičko, to je super nápad s tím "výpalným"... 🥰
Sharingan, pomáhá proti vápence to, co mi radil náš společný přítel V.P.? Do vody jim přidávat slaboučký roztok hypermanganu? Semtam... Nebo je to proti něčemu jinému?
Proti vápence nepomůže. Upřímně, nikdy jsem neslyšela o podávání hypermanganu perorálně. Na vnější použití je to jinak skvělý preparát, můžete ho použít na dezinfekci sliznic, kůže nebo jako leptadlo. Záleží na koncentraci. A stojí pár korun.

sharingan
napsal(a):
Zdravím, hypermangan ve vodě by na vápenku neměl mít nejmenší vliv. Spíš to bude proti případnému přemnožení nežádoucích mikroorganismů v zažívacím traktu.
Spomínam si, že moja babka dávala malým kuriatkam slaboružovú vodu s hypermangánom.
napsal(a):
Proti vápence nepomůže. Upřímně, nikdy jsem neslyšela o podávání hypermanganu perorálně. Na vnější použití je to jinak skvělý preparát, můžete ho použít na dezinfekci sliznic, kůže nebo jako leptadlo. Záleží na koncentraci. A stojí pár korun.
Řekla bych, že ti bude na vnější použití...nakolik husa se čváchá ve vodě.
Slaboučký roztok jistě nevadí, i když ho spolkne... aspoň ty moje jsou na to dlouhodobě zvyklé. Ani to nepodávám tak často, jak radil V.P. ( 14 dnů v kuse, pak 14 dnů vynechat...)
napsal(a):
Tedy,to také slyším, vidím poprvé a to chovám husy skoro 30 let..hypermangan do vody na pití..🤔..dezinfekce..dle proč ?.. já dávám všemu vodu z vodovodu nebo
ze studny, je dobrá.. radši 3x denně vyměním..

https://theses.cz/id/q6b1fm/31387082 zmiňují přídavek manganu pro krůty Drůbež při vysokých teplotách ztrácí minerální látky, proto musí být
přidávány do pitné vody (BROUČEK et al., 2008). Vyšší nároky na vitamíny lze
kompenzovat vyšší potřebou manganu v pitné vodě, a to podáním slabého roztoku
manganistanu draselného – hypermanganu. Vytvoří se tak slabě růžový roztok, který
se podává 2 dny, a následně 3 dny dostávají krůťata k pití čistou vodu. Tento interval
se musí pravidelně střídat (MALÍK et al., 2002). Tuhle informaci jsem viděla ovšem skutečně jen u krůt.
Jinak to prostě uvádějí jako desinfekci vody jako takové. Mimochodem, on ten hypermangan v té vodě nevydrží věčně. Postupně se rozkládá.

Mangan je v obilí (nebo obecně semenech), takže by se nemělo stát, že by chyběl. Oni tím v těch velkovýkrmnách jak jsem pochopila jen jaksi nastavují ten nedostatek vitaminů (že by byl mangan součástí právě těch vitaminů, co chybí, a krůtí organismus si vitaminy dosyntetizuje?).
napsal(a):
Mangan je v obilí (nebo obecně semenech), takže by se nemělo stát, že by chyběl. Oni tím v těch velkovýkrmnách jak jsem pochopila jen jaksi nastavují ten nedostatek vitaminů (že by byl mangan součástí právě těch vitaminů, co chybí, a krůtí organismus si vitaminy dosyntetizuje?).
Jj, diky..už jsem to četla..nejen v semenech(hodně v ořechách),ale i v zelenině..tak to nehrozí pro husy nedostatek... zbývá dezinfekce..možná ve velkochovech, v domácím chovu na zeleném a normální hygieně, myslím,je to zbytečné..

petraodlesa
napsal(a):
Řekla bych, že ti bude na vnější použití...nakolik husa se čváchá ve vodě.
Slaboučký roztok jistě nevadí, i když ho spolkne... aspoň ty moje jsou na to dlouhodobě zvyklé. Ani to nepodávám tak často, jak radil V.P. ( 14 dnů v kuse, pak 14 dnů vynechat...)
Jistě nevadí, ale podle mě ničemu nepomůže.

ančovička1
napsal(a):
Buggyro, děkuji za objasňujicí informaci...tak je tato činnost pro husy přínosná pouze v podobě dezinfekce....
a nebo pokud by trpěly nedostatkem manganu...a to netuším,jak se to projevuje..jdu gúglit😀
Nedostatek Mn je velmi vzácný, je to mikroprvek a při běžné KD je ho dost. Uvádí se souvislost s cukrovkou, ale určitě to není hlavní vyvolávající příčina.

napsal(a):
Součástí vitamínu je třeba kobalt. o manganu nevím.

Mangan uvádějí jako součástí kofaktorů nějakých enzymů, tož to je podobné.
napsal(a):
Mangan uvádějí jako součástí kofaktorů nějakých enzymů, tož to je podobné.
V drobnochovech drůbeže ve volném výběhu nehrozí nedostatek manganu. Mangan je důležité doplňovat např. v chovu poštovních holubů při závodech. Nejlépe i s ostatními mikroprvky. Nedostatek manganu může způsobit svalové křeče, které nedovolí závodníkovi dosáhnout svého domvského holubníku. Jinak, hypermangan - roztok v drobných chovech se dá používat pro dezinfekci. Opravdu slabouný roztok může drůbež i pít (občas), ale z napáječek plastových. S různými kovy roztok může reagovat a vytvářet něco, co organizmu neprospívá...

Jako což o to, on ten roztok může pít kde kdo. Ale proč, to je skutečně otázka. I v těch chovech krůt bych viděla přínosněji nějaký doplněk, než hypermangan do vody. Co se týče holubů, asi ten mangan taky nedoplňují hypermanganem, není-liž pravda? Čekala bych, že dodávají standardní elektrolyt s komplexním složením.
napsal(a):
Jako což o to, on ten roztok může pít kde kdo. Ale proč, to je skutečně otázka. I v těch chovech krůt bych viděla přínosněji nějaký doplněk, než hypermangan do vody. Co se týče holubů, asi ten mangan taky nedoplňují hypermanganem, není-liž pravda? Čekala bych, že dodávají standardní elektrolyt s komplexním složením.
Nó, u PH je to docela alchimie. Stejně, jako u vrcholných (lidských) sportovců. Většinou se používá elektrolit s mnoha stopovými prvky a vitamíny, ale někdy i čistě mangan a ne jako hypermangan.