Bodlinka12345

XXX.XXX.168.220
Prosím o radu, mám vejce v líhni, do 19.dne teplota 37,7- 37,8, vlhkost cca 63-65.
Od 19.dne teplota 37,3 a vlhkost 68-70 (víc nestoupne, vody je až teče ven). Dneska odpoledne 21.den a nic se zatím neklube, vejce se ani nehnou.
Je ještě čas nebo někde chyba?
Loni jsem měla tytéž hodnoty, ale v jiné líhni a kuřata byla.
Díky všem 🐣
Nejprve bych se přimlouval, aby jste si změnila přezdívku, neboť bodlinka tady již diskutuje, ale bez číslic. Málo údajů. Doplnit o jaké dvě líhně šlo, neboť každá může mít trochu jiné snímání parametrů a tím se mohou lišit jak, teplota, tak vlhkost. Podle mne vysoká vlhkost pro drůbež. Tedy pokud snímače fungují alespoň trochu přesně...A také biologická hodnota vajec může být rodílná. Těch ale je celá řada.
jo012810
napsal(a):
Nejprve bych se přimlouval, aby jste si změnila přezdívku, neboť bodlinka tady již diskutuje, ale bez číslic. Málo údajů. Doplnit o jaké dvě líhně šlo, neboť každá může mít trochu jiné snímání parametrů a tím se mohou lišit jak, teplota, tak vlhkost. Podle mne vysoká vlhkost pro drůbež. Tedy pokud snímače fungují alespoň trochu přesně...A také biologická hodnota vajec může být rodílná. Těch ale je celá řada.
Můžu vědět jaká vlhkost je podle Vás vhodná pro drůbež na začátku a na konci líhnutí? Mám Cleo 5.
reznade
napsal(a):
Můžu vědět jaká vlhkost je podle Vás vhodná pro drůbež na začátku a na konci líhnutí? Mám Cleo 5.
Tato líheň patří mezi ty levné a na tomto DF si vyhledejte, jaké zkušenosti a co je třeba učinit. Obecně platí, že pro drůbež (v každé líhni) je třeba relativní vlhkost cca 50%, kterou měří přesný vlhkoměr. Pro dolíhnutí stačí zvednou vlhkost o cca 10%, neboť při líhnutí se vlhkost zvýší samovolně tím, že vyklubaná kuřátka osychají. Na úplný konec líhnutí (pár zbylých vajec) je možné zvášit vlhkost na 80%.
Bodlinka12345

XXX.XXX.168.220
A jak je to u líhně Mena Vet, máte zkušenosti?
Bodlinka12345
napsal(a):
A jak je to u líhně Mena Vet, máte zkušenosti?
Neznám. Ale dle obrázku a popisu na internetu bude třeba přesným teploměrem a vlhkoměrem zjisti, kde je jaká teplota. Většinou u takto hranatých jednoduchých (většinou z číny) je problém s rovnoměrností teploty v celém prostoru: Když jste si pořídili tuto líheň je ji třeba nejdříve odzkoušet, případně zkalibrovat a seřídit a rozhodně umístit do místnosti s pokojovou teplotou. Mnohdy jsou tyto výrobky osazena nevhodnými regulačními komponenty....
Dobrý den, mám 20. den u kuřecích vajíček, zatím se vylíhla 2 kuřátka. Dost je jich naklovaných, ale zatím se nic neděje... Je normální, že kuře skořápku naklovne a pak se třeba půl dne nic neděje?
Líhnu teprvepo třetí, z toho poprvé v líhni King Suro 20. Předtím jsme měli nějakou čínskou líheň a tam se nám vylíhla tak polovina. Takže jsem zainvestovala do pořádné a tady vychvalované líhně a doufala jsem, že vše už bude v pohodě a kuřata budou skákat sama ven. Ale teď už mě přepadají obavy, že to tak super možná nebude - první kuře se vylíhlo dnes, je to to, co mělo první naklované vajíčko včera večer. Před chvílí se vykulilo druhé. Dobrá polovina vajec je naklovaná, ale nic se neděje a ostatní zatím vůbec nic. Pořád se přesvědčuju, že mají stále čas, no ale obavy mám.
Teplotu jsem měla 37,7 a vlhkost 45, ve čtvrtek jsem předělala na dolíheň, teplotu snížila na 37,4 a vlhkost zvýšila nejprve na 65 procent, pak na 70. Vlhkost skáče, teď tam třeba byla 80 procent, říkám si, jestli už to není moc, ale nechci jim tam větrat. Teď je tam 74 procent. Asi moc plaším a moc je sleduju, ale jsem z toho nervózní.
Myslíte, že se ještě dnes a zítra můžou vylíhnout?
Děkuji za odpovědi. Líhnutí zdar!:-)
Hanka48123
napsal(a):
Dobrý den, mám 20. den u kuřecích vajíček, zatím se vylíhla 2 kuřátka. Dost je jich naklovaných, ale zatím se nic neděje... Je normální, že kuře skořápku naklovne a pak se třeba půl dne nic neděje?
Líhnu teprvepo třetí, z toho poprvé v líhni King Suro 20. Předtím jsme měli nějakou čínskou líheň a tam se nám vylíhla tak polovina. Takže jsem zainvestovala do pořádné a tady vychvalované líhně a doufala jsem, že vše už bude v pohodě a kuřata budou skákat sama ven. Ale teď už mě přepadají obavy, že to tak super možná nebude - první kuře se vylíhlo dnes, je to to, co mělo první naklované vajíčko včera večer. Před chvílí se vykulilo druhé. Dobrá polovina vajec je naklovaná, ale nic se neděje a ostatní zatím vůbec nic. Pořád se přesvědčuju, že mají stále čas, no ale obavy mám.
Teplotu jsem měla 37,7 a vlhkost 45, ve čtvrtek jsem předělala na dolíheň, teplotu snížila na 37,4 a vlhkost zvýšila nejprve na 65 procent, pak na 70. Vlhkost skáče, teď tam třeba byla 80 procent, říkám si, jestli už to není moc, ale nechci jim tam větrat. Teď je tam 74 procent. Asi moc plaším a moc je sleduju, ale jsem z toho nervózní.
Myslíte, že se ještě dnes a zítra můžou vylíhnout?
Děkuji za odpovědi. Líhnutí zdar!:-)
Buďte v klidu a trpělivě čekejte. To co popisujete je zcela v normě. Ta vlhkost skáče, když se líhne o osychá více kuřat. Pokud byla kvalitní (biologicky hodnotná a oplozená) vejce, mělo by se vše životaschopné vylíhnout bez větších problémů....
Bodlinka12345

XXX.XXX.168.220
Zde přítomní mě asi odsoudí, ale mě se líhnou poslední zdravá kuřátka až dnes, kdy je 24.den...počítat umím🐣
Dobrý den, děkuji všem za rady. Nakonec se to vyvrbilo velmi dobře, z 18 oplozných vajec se nám překvapivě vylíhlo 16 kousků, ještě 2 vejce v líhni zůstávají, ale z nich nejspíš nic nebude, nejsou totiž ani naklovaná. Naklovaná se naštěstí vylíhla všechna, i když to některým trvalo víc jak půl dne. Ale máme krásná kuřátka a moc děkuji za uklidnění, už jsem z toho fakt byla špatná, že se nic neděje. Nakonec se nejvíc kuřátek vyklubalo v noci z 20. na 21. den a dnes - 21. den. Takže na neumětela dobrý a líheň fakt skvělá investice:-) Oproti předchozí čínské pomstě, která měla pokaždé jinde pokaždé jinou teplotu, navíc teplota pořád různě lítala až ke 40 stupňům, je to sto a jedna:-)