Kvočna sedá na vajíčka jen na večer

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sonitalilita

20.6.2022 18:02
Sonitalilita

XXX.XXX.44.17

Dobrý den, mám dotaz, kvočna seděla na vajíčkách týden a teď poslední týden chodí ven s ostatními slepicemi a jde si sednout na vajíčka jen večer. Mám vajíčka vyhodit nebo ještě počkat? Myslím, že když je nezahříva tak z toho asi nic nebude, že?

20.6.2022 18:31
ančovička1

XXX.XXX.220.111

..a seděla na vejcích celý den?...to některé slepice dělají, že "trénují" sezení, než sednou napevno...nechte ji tak, uvidíte..nelezou jí do hnízda jiné slepice?.
s radikálním řešením počkejte, vejce můžete vyhodit stejně i za týden..ale prvně prosvitit, jestli jsou živá nebo čistá, neoplozená..

Sonitalilita

20.6.2022 19:49
Sonitalilita

XXX.XXX.44.17

Já jsem teda nevydržela, a rozbila nějaká vajíčka. V některých teda byla embrya, ale nehýbalo se to vubec, zadny tep:(.
Tak nevim, jestli tam nechavat zbytek vajíček…
Takhle vypadají po 14dnech…doufam, ze jsem teda nezabila

20.6.2022 19:54
petraodlesa

XXX.XXX.46.61

Sonitalilita napsal(a):
Já jsem teda nevydržela, a rozbila nějaká vajíčka. V některých teda byla embrya, ale nehýbalo se to vubec, zadny tep:(.

A proč jste je rozbíjela? Proč hned rozbíjet. Prosvěcování neumíte?

Sonitalilita

20.6.2022 20:07
Sonitalilita

XXX.XXX.44.17

Ja to prosvitila a nic jsem tam nevidela:( No teď mne to stve. Jeste jsem tam nechala dalsich sest vajicek.
Tak to necham tyden a uvidim

20.6.2022 23:22
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Sonitalilita napsal(a):

Bože,to snad není možné!!!...proč jste je rozbila?????...psala jsem vám prosvitit,ne zabít!!!...VY radši už nic nechovejte👎👎👎👎👎👎👎👎

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2022 06:48

No, pokud kvočna seděla týden a pak už jen v noci, tak sorry, milé dámy, tak z těchto vajec fakt už nic nebude. Zvláště po třech dnech intenzivního vedra. Něco jiného je, když kvočna opustí hnízdo na hodinu, dvě, výjimečně, ale ne pravidelně na celý den po dobu 7 dnů. Nač hned ten ostrý tón. Všichni jsme začínali, všichni jsme se učili. Já také 2x ě dny po termínu rozbil poslední nevylíhlé vejce a bylo tam kuře. Jednou živé (otázkou, zda životaschopné).

21.6.2022 14:52

Sonitalilita napsal(a):

Keď sa tam nič hneď po rozbití nehýbalo, určite tie kuratá už pred rozbitím nežili.

Má ich "na svedomí" sliepka. Aj keď aj ona je len chudera. Sedela a robila, čo jej pudy kázali a čo vedela.

21.6.2022 17:46
ančovička1

XXX.XXX.220.111

No,až tak nesouhlasím, že je má na svědomí kvočna...kdyby mne po týdnu utekla/odešla kvočna s vajec a nechtěla se vrátit,určitě bych týden nasezená vejce nenechala osudu.. vejce by okamžitě šla do líhně..pokud paní líheň nemá,kvočnu bych chytila a podala zpět..zjistila a odstranila příčinu,proč odešla s vajec..čmelici, vedro, rušení ostatních slepic..stále je možnost něco dělat, než dávat dotaz poté, když kvočna už týden běhá..

21.6.2022 18:16

ančovička1 napsal(a):
No,až tak nesouhlasím, že je má na svědomí kvočna...kdyby mne po týdnu utekla/odešla kvočna s vajec a nechtěla se vrátit,určitě bych týden nasezená vejce nenechala osudu.. vejce by okamžitě šla do líhně..pokud paní líheň nemá,kvočnu bych chytila a podala zpět..zjistila a odstranila příčinu,proč odešla s vajec..čmelici, vedro, rušení ostatních slepic..stále je možnost něco dělat, než dávat dotaz poté, když kvočna už týden běhá..

Milá Ančovička, ale Vy máte naozaj hooodne skúseností s hydinou. Vám pripadá všetko jasné, lebo Vy viete, čo všetko by mohlo byť príčinou. To, čo vám pripadá ľahké, ľuďom bez chovateľskej tradície až také ľahké nie je.

Dokonca aj ja ako začínajúca chovateľka čerpám mnoho riešení "krízových situácií" z toho, čo som nasala v detstve. Vyrastala som so sliepkami a aj keď nie som si dnes už všeličím tak istá, babkine riešenia mi tak akosi vybehnú a vedú ma. A ak nemám pred očami riešenie mojej babky, tak potom už veľakrát neviem. Potom sa tu pýtam. A pýtam sa aj vtedy, keď si overujem, či si pamätám dobre.

Ale každý začiatok je ťažký! A my začínajúci robíme aj chyby. Nechtiac.

21.6.2022 18:26
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Konkrétně tento případ opravdu není o zkušenostech...

21.6.2022 18:26

mne napr. vypadli z ruky 2 vajíčka živých (a asi aj zdravých) embrií... pri tom presvecovaní...zabila som

bolo mi to veľmi ľúto, nadávala som si - a čo som mohla už urobiť?

21.6.2022 18:27

jaj, môj prípad nie o skúsenostiach, ten predtým skôr

Sonitalilita

23.6.2022 22:40
Sonitalilita

XXX.XXX.44.17

Dekuji za snahu pomoci. Opravdu se tak stalo, kvočna přestala sedět úplně. Líheň nemám. Minulý rok mně kvočna seděla krásně a vylíhla se mně 4kuřátka. Letos to bylo jiné v tom, že kvočnu vyhazovali ostatní slepice z vajíček a snášeli ji tam nové.
Po týdnu se ji přesunula do jiného kurníku s výběhem a to se snažila pořád utéct. A když jsem ji vypustila úplně s výběhu tak utekla za slepicemi a pak zpět do původního kurníku. Tak jsem ji tam ty vajíčka vrátila. A ona už pak seděla neseděla, až přestala úplně sedět.
Nevím co bych mohla příště udělat jinak???

Možná jí dát úpně z dohledu ostatních slepic…

23.6.2022 22:48

Sonitalilita napsal(a):
Dekuji za snahu pomoci. Opravdu se tak stalo, kvočna přestala sedět úplně. Líheň nemám. Minulý rok mně kvočna seděla krásně a vylíhla se mně 4kuřátka. Letos to bylo jiné v tom, že kvočnu vyhazovali ostatní slepice z vajíček a snášeli ji tam nové.
Po týdnu se ji přesunula do jiného kurníku s výběhem a to se snažila pořád utéct. A když jsem ji vypustila úplně s výběhu tak utekla za slepicemi a pak zpět do původního kurníku. Tak jsem ji tam ty vajíčka vrátila. A ona už pak seděla neseděla, až přestala úplně sedět.
Nevím co bych mohla příště udělat jinak???

Možná jí dát úpně z dohledu ostatních slepic…

Nechat sedět jinde od začátku. Jakmile ji přemístíte během sezení, bude mít tendenci se vracet a nedopadne to. Nebo na hnízdo zamezit přístup ostatním slepicím.

24.6.2022 07:35

Súhlasím, aj keď možno nebude chcieť sedieť ani na začiatku inde, ako si ona vymyslela. Ale aspoň sa vajíčka nezačnú vyvíjať. A túto sliepku by som už na vašom mieste sedieť nenechala nikdy.
---

Mojou skúsenosťou je, že nie každá kvočka je rovnaká. Mala som tohto roku 2 kvočky, obe kuriatka vysedeli, ale:

Prvá bola trpezlivá, spokojná a dala sa s vajciami premiestniť, druhá nebola ochotná inde sedieť, len v kuríne na svojom vybratom mieste, tam, kde chceli znášať všetky sliepky.
Tá prvá potom spokojnosť prenášala na svoje kuriatka, druhá mala stále nejaké "požiadavky", ktoré prejavovala nespokojným zrýchleným kvokaním a pobehovaním, poletovaním a nešírila pokoj ako prvá... akonáhle ma videla, už nervózne dávala najavo svoje priania. Proste ona chcela "stoj čo stoj" kuriatka vodiť v záhrade, pomedzi zeleň a nie byť v ohradenom priestore, ktorý sme jej vybudovali, aby jej dravce kuriatka nezničili. Ten zabezpečený priestor bol tak 1,5 x 2,5 m. Chápem, že záhrada je zaujímavejšia, ale to by som ich pri počte striehnucich vrán a strák musela celý deň strážiť. Raz za deň som to aj cca hodinku robila.

Som si hovorila, že tá druhá sedela na vajciach určite posledný krát.

Přidejte reakci

Přidat smajlík