Zdravim, prosím o radu…
Je to 3 týdny co jsem pořídil 5 slepic. Postavil kurnik, oploceni… prvních 10/12dní snad jen dvě vyšly na kousek ven, ale už další 2 dny na to všechny… večer úplná pohoda, 20:10/20:30 na hradu, jen jsem zavřel… zvykly si a zacly se toulat, chyběla jedna, pak dvě… a včera ani jedna na hradu večer :D… tak je hledám a ony nademnou na větvi od jabloně… dnes jsem je dvě hodiny hlídal ať tam nevlitnou a dohlidl ať zalezou do kurniku. 4 jsem tam po hodině dostal, poslední odolávala hodinu další… myslel jsem ze mají již křídla zastrihla, no, nemají… :D
Prosím netroufnu si na to, ale někoho seženu… co potom? Zítra večer? Opět nahanet dovnitř, nebo neřešit a nechat toulat a chrapat kde chtějí? Mám 2 feny, ale ty je neřeší… sousedy jen zčásti a v pohode. Bojím se kun, lišek i toho ze snášet až začnou jinam někam… někteří píšou jak je nechávají spát venku, to je ale velké riziko přece…??? Zastrihnout a nutit chodit dovnitř ať vi, ze musí, nebo nechat venku? Dekuji
Jo a prosím kuna/liška si pro ne vyleze na strom, nebo to ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nikdo zatím neradil, no já jsem sice lajka a dostanu od Honzíka vynadáho, co se vyjadřuji, ale tak snad svou troškou do mlýna (zkušenější mě jistě opraví):
- odkud jste slípky pořídil? Pokud si přinesly čmelíky, a ti se pomnožili na neúnosnou mez, nemusejí slípky chtít v kurníku být.
- letky můžete zastřihnout sám, info najdete na netu, třeba https://www.slepicar.cz/blog/180-potrebuji-vase-slepice-zastrihnout-kridla.html
- pokud o vašich slepicích zatím nevědí predátoři, tak by se vám nemusely přes noc poztrácet. Ale predátoři to rychle zjistí. Já bych to neriskovala a slepice mocí mermo do kurníku nacpala. Kolem jabloně můžete udělat ohrádku, aby se pod ni slepice nedostaly, aby nemohly na větve vyskočit. Případně prostě přistavíte štafle a slepice přemístíte z větve růčo.
- pokud někdo nechává slepice venku, tak buď je má zajištěné jinak (třeba ve voliéře) nebo počítá se ztrátami. Nebo vzácně žije někde, kde predátor nechodí.
- kuna je velice šikovný stromolezec. A vůbec kdecolezec.
Vrků

XXX.XXX.11.97
U mě spí několik slepic na ořechu někdy je ztahnu do kurníku na krmení .Pes jak ucítí kunu,kočku tak trhá svařovaný plot,reaguje i na jestřába,když ho upozorní perličky.je to ohař.

petr008
napsal(a):
Nám také slepice nelezou dovnitř a to ni v zimě ani v dešti. Nechápu, ale nutit je nebudu. Ať si nocují, kde chtějí. Predátoři u nás žádní nejsou. Takže to neřeším.
závidím
petr008
napsal(a):
Nám také slepice nelezou dovnitř a to ni v zimě ani v dešti. Nechápu, ale nutit je nebudu. Ať si nocují, kde chtějí. Predátoři u nás žádní nejsou. Takže to neřeším.
že je nevidíte ještě neznamená,že tam ti predátoři nejsou.vše je jednou poprvé.pak už to opravdu řešit nebudete muset.s vaším přístupem se nabízí otázka,proč tu drůbež chováte,když vám na ní evidentně nezáleží.

No to jim přece pořídíte nějaké pěkné odpovídající snášecí místo - návodů je tady na to myslím dostatek
Pokud se v kurníku budou cítit slípky v bezpečí a budou na něj zvyklé, je vysoká šance, že začnou snášet tam. Také to podpoří, pokud ve výběhu nebudou mít jinou "zašívárnu", kde by se jim mohlo zalíbit. Jen mé domněnky. Tak nějak to fungovalo u těch mých.

Nacelnikovovelkepero
napsal(a):
Samozrejme ze maji misto na snaseni v kurniku, 3 oddelene prostory… ale vim ze se obcas rika, ze muzou snaset mimo kurnik, proto se ptam. Pokud se jim nechce na noc do nej, tak aby to tak nemely i pri snaseni, ze tam proste uz nebudou vlastne chodit vubec.
Když jeste nesnasi, dejte tam podkladky, aby videly, ze tam je to spravne misto. Nepanikarte;-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.230.103
Tak ja sice taky zacatecnik, ale napisu. Alespon, co ja. Par noci se mi stalo,ze jsem chliv, kde slepicky hraduji nezavrela a nic se nestalo...pak dlouho spali uvnitr, pri rekontsrukci jsem je dvakrat nechala otevrene (maly otvor do chleva) a kazdou noc(2)jedna slepicka minus.nasla jsem jen paraty u plotu. Takze za me urcite zavirat. Ze se parkrat nic nestalo bohuzel u me znamelalo,ze se pak neco stalo. Nyni uz jen zavreno.. a co se tyce snaseni jinam,pred dvema mesici mi zacala jedna ze slepicek po roce snaseni do chleva zanaset...misto jsem nasla, vejce vyhodila a slepicky jsem nechala 3 dny zavrene vsechny v chlive. Naucila se nosit vejce zpatky na slamu, protoze ji nic jineho nezbylo a problem je vyresen.Mejte se vsichni krasne, A.
2mazutak
napsal(a):
že je nevidíte ještě neznamená,že tam ti predátoři nejsou.vše je jednou poprvé.pak už to opravdu řešit nebudete muset.s vaším přístupem se nabízí otázka,proč tu drůbež chováte,když vám na ní evidentně nezáleží.
Hoďte se laskavě do klidu. Neznáme se, tak laskavě neposuzujte na čem mi záleží a o čem nevíte ani ň .