Dobrý den,mohl by mi tu někdo poradit s výkrmem brojlerových bílých krůt? Mám možnost pastvy,ale tam by byli s kachnami a kvočnou s kuřaty. A nebo chlívek a stále zavřené, na šrotu s velkým množstvím kopřiv. Bojím se cernohlavosti a úhynu. Je možné je podpořit vitaminy,nebo jinými přípravky,abych úmrtí zabránila. Bude jim sedm týdnů. Díky za všechny informace
Máme jich letos 23 a po zkušenostech z předchozích let jsme je nechali letos zavřené. Pastva je super, ale nesmí tam být ty slepice. Máme je na vysoké vrstvě hoblin a nemůžu si to vynachválit. Rostou jako z vody.Žádné hořčicové lívance, ale pěkná hoví.nka, jak mají být.
Prvních 14 dní dostávaly jenom směs pro výkrm a postupně jsme přešli na vlhčené míchanice (vařený hrách, řezané kopřivy, kukuřičný, pšeničný a ječný šrot, klíčená pšenice, plastin a přidávám i granule pro výkrm). Všeho přibližně jeden díl..
Je ale možnost, že si k nim zanesete něco na botách, proto chodím nejdřív ke krůtam a pak až ke slepicím a boty vždycky pečlivě vystříkám hadicí.
Ať se vám daří
Uživatel s deaktivovaným účtem

broumacka
napsal(a):
Dobrý den,mohl by mi tu někdo poradit s výkrmem brojlerových bílých krůt? Mám možnost pastvy,ale tam by byli s kachnami a kvočnou s kuřaty. A nebo chlívek a stále zavřené, na šrotu s velkým množstvím kopřiv. Bojím se cernohlavosti a úhynu. Je možné je podpořit vitaminy,nebo jinými přípravky,abych úmrtí zabránila. Bude jim sedm týdnů. Díky za všechny informace
No za mě Vám řeknu zcela jasně. Pokud je nebudete mít v čistém, suchém a bez průvanovém prostoru kam nechodí jiná drůbež zejména ta hrabavá a nebudete je krmit směsí pro ně určenou. Tak se na to rovnou vykašlete a kupte si krůty hotové vykrmené nebo v jatečné úpravě. Inzerátů na ně bývá dost.
Přejdete zbytečnému zklamaní a vyhození nemalých peněz z okna. Tahle drůbež je extrémně vyšlechtěná a vysokou užitkovost a pokud jí nedáte co potřebuje nebudete mít užitkovost a v krajním a častém případě i úhyn. Pokud chcete krůty pást a krmit po staru, bylo by lepší si na jaře koupit klasické krůty např. bronzové. Ale tam budete mít užitkovost daleko nižší ale zase vyhnete se z části kupovaní směsi a maso bude v kvalitě taky jinde. Ale jen šrot a kopřivy nevím nevím...
Pak tu jistě bude ještě spousta lidí tvrdit jak krůty chovají venku s ostatní havětí v mokru , hnoji a žerou jen zbytky a sem tam pšenici a dělají za 3 měsíce 25 kg živé váhy. No to bych pak bral s rezervou nebo tomu přisoudil velkou dávku štěstí, zázrak a neposkvrněné početí v jednom.
Nerýpu do Vás a ani není mým úmyslem Vás strašit. Ale za sebe je to tak jak jsem napsal.
Ať se rozhodnete jakkoliv držím palce ať se daří.
Honza

broumacka
napsal(a):
Děkuji za názor. Mohl by jste mi tedy napsat jak se starat o krutata. Měla bych možnost krůty bronzové (krůťat). Ty bych mohla mít na zahradě s kachnama i nějakou tou kvočnou. Pokud mi napíšete čím nejlépe krmit. Krůta bronzová se krmí asi déle,nebude maso tuhé?
Pan Milan popsal krmení dost dobře. Pokud uz chcete smes nahradit nestaci pouze šrot a kopřivy.
Ano bronzovky se krmí déle a maso bude jiné ne nutně horší.
broumacka
napsal(a):
Děkuji za názor. Mohl by jste mi tedy napsat jak se starat o krutata. Měla bych možnost krůty bronzové (krůťat). Ty bych mohla mít na zahradě s kachnama i nějakou tou kvočnou. Pokud mi napíšete čím nejlépe krmit. Krůta bronzová se krmí asi déle,nebude maso tuhé?
Odchovávala jsem ročně 30 + - krůťat krůty bronzové, bíle lemované, asi 10 let pod krůtami...nikdy jsem je neměla jako malé mezi ostatní drůbeží = slepice,kačeny..jsou stejně náchylné na cernohlavost,jako Big6....krmit směsi pro krůty ,krmit podle věku...bude to pro vás nejlepší, než experimentovat se šroty a kopřivami, nebo bramborami...

Použijte oboje. Po vykydání vystříkat savem a po vyschnutí posypat vápnem a pak nastlat.
broumacka
napsal(a):
Díky všem za rady
Ještě doplním.. krůty bronzové byly na noc v samostatném kurníku, přes den ,podle počasí venku s matkami krůtami,moc rády se pasou...ale měly samostatný výběh bez ostatní drůbeže..
Nesmí nastydnout nebo zmoknout..
Krůty Big6 byly pouze ve chlévě, bez výběhu..
Tak ať se vám vydaří 😀
Dobrý den,tak jsem tady zase. Krůty mám zavřené a jsou na hoblinove podestýlce jak mi radil pan Milan,už je máme 14 dní,ale oni nechtějí žrát nic jiného než ty granule . Namíchala jsem šrot pšenice, ječmen a granule. Nežerou to! Když dám samotné granule tak to krásně žerou. Nemáte nějaký fígl? Kopřivy jsem jim tam ve svazku povesila, protože tady psali jak je mají rádi,ale zaschnou a pak je hodím slepicím. Díky za rady
broumacka
napsal(a):
Zapomněla jsem na kukuřici,také sesrotovana. Hrách jsem bohužel zatím nesehnala.
Myslím, že když všechno obilí, včetně kukuřice, hrachu ,slunečnice...atd. tak zdražili, tak nevím,jestli se vyplatí dělat domácí směsi.. možná je lepší krmit bez problémů krmnými granulemi (také patřičně zdraženými)...jestli se neprodlouží krmením domácí směsí doba výkrmu a nepřijde to finančně stejně..plus více práce...🤔

broumacka
napsal(a):
Dobrý den,tak jsem tady zase. Krůty mám zavřené a jsou na hoblinove podestýlce jak mi radil pan Milan,už je máme 14 dní,ale oni nechtějí žrát nic jiného než ty granule . Namíchala jsem šrot pšenice, ječmen a granule. Nežerou to! Když dám samotné granule tak to krásně žerou. Nemáte nějaký fígl? Kopřivy jsem jim tam ve svazku povesila, protože tady psali jak je mají rádi,ale zaschnou a pak je hodím slepicím. Díky za rady
Protože jsou krůty hloupé a pokud byly zvyklé jen na granule, tak prostě nic jiného nežerou. Zkuste postupně do granulí přimíchávat tu sypkou směs a postupně snižovat obsah granulí.

skús k nim dočasne pridať sliepku, tá im ukáže ako na to