Vašek73

XXX.XXX.164.246
Dobrý den všem zapáleným chovatelům. Rád bych na jaře začal s chovem slepic. Moje představa je, že bych vytvořil pro slepice zabezpečený výběh nebo chcete-li volieru, jehož součástí bude i kurník. Odpadla by tím potřeba slepice na noc zavírat a ráno otevírat a slepuce by si mohli vycházet do výběhu dle své potřeby. Máte prosím s tímto někdo zkušenost? Jaké např. pletivo, zastřešit celé nebo kus střechy taky jen z nějakého pletiva? Díky za názory, případně fotky Vašich slepičích ubytování
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vašek73
napsal(a):
Dobrý den všem zapáleným chovatelům. Rád bych na jaře začal s chovem slepic. Moje představa je, že bych vytvořil pro slepice zabezpečený výběh nebo chcete-li volieru, jehož součástí bude i kurník. Odpadla by tím potřeba slepice na noc zavírat a ráno otevírat a slepuce by si mohli vycházet do výběhu dle své potřeby. Máte prosím s tímto někdo zkušenost? Jaké např. pletivo, zastřešit celé nebo kus střechy taky jen z nějakého pletiva? Díky za názory, případně fotky Vašich slepičích ubytování
Pletivo nejlépe svařované, je nejpevnější. Zastřešit celé, protože jinak se nekrytým vrchem může dostat do voliéry dravec a při nezavřeném kurníku.... Ale pokud tam budou slepice neustále, bez dalšího výběhu mimo voliéru, je nutno počítat s dostatečnou velikostí, dále s povrchovou úpravou terénu a možností jí čistit (na menším prostoru bude rychle jen holá zem, takže u kurníku nejlépe pevná dlažba a ve zbytku třeba vrstva písku. Záleží také na chovaném plemeni a jeho velikosti a počtu chovaných kusů. Z důvodu údržby voliéry je třeba počítat s dostatečnou výškou, abyste při úklidu nemusel lézt po kolenou.
PS: Predátoři jsou vynalézaví a otevřený kurník je lákadlo. I přes bytelnou voliéru doporučuji kurník zavírat, třeba pomocí automatických dvířek.
Vrků

XXX.XXX.9.62
Pletivo,aby nepronikla ani myš,nedej Bože vrabec, které nechcete krmit a mohou zanést do chovu nemoc ,parazity.

Vašek73
napsal(a):
Kdybyste byl přihlášen, napsal abych vám SZ.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.10
Dobrý den.
Škoda že se na vás nedá reagovat i jinak než zde 😕 A hlavně nepište co vás k chovu vede a proč. Ale neváhejte se obrátit na chovatele v okolí od koho jsi drůbež pořídíte rád a milé vám poradí. Jinak chov v kleci má své klady ale i spousty záporů vše je potřeba zvážit předem. A určitě chov v kleci není lehčí a neslouží na ušetření času v péči o drůbež jako takovou .

molousek
napsal(a):
Zdravím zadavatele.
Můj osobní názor je,že slepice má běhat po zahradě .
Do voliéry si dejte nějaké ptáky( co se vám líbí).
Stejně budete krmit granule a to si těch pár vajec raději kupte.
To je můj názor.
Chovu zdar. ( prosím,reagujte slušně).
Môj osobný názor je,
že máte svoju vlastnú predstavu (hraničiacu s predsudkom) o tom, čo sa má a prečo sa zadávateľ pýta.
On nenapísal ani len to, že sliepočky sa nedostanú von zo zabezpečeného výbehu, napr. keď príde domov, alebo keď príde zo svojho bytu v paneláku do záhrady. A o kŕmení nepísal nič. On sa slušne pýta na inú vec.

K téme: Ja som sa snažila o niečo podobné.
Mali sme skleník, 4x10m, ktorý sme nevyužívali a sklo na ňom bolo silne poškodené, mal aj takú murovanú časť cca 4x4m. Tú murovanú sme využili ako kurín a k nej priľahlú časť sme nechali čiastočne zasklenú, ale na väčšine sme sklo vybrali a obohnali sme ho zajačím pletivom. Aj zhora.
Žiaľ, nezvolili sme vhodné pletivo, lebo dočítala som sa, že oká mali byť menšie, údajne, kam vojde ľudský malíček, vojde aj škodná (kunovité). Takže dvere na kurníku na noc zatvárame.
Cez deň ale obavy o malé kuriatka nemám.
Veľké sliepky vypúšťame von do časti záhrady - do zeleného výbehu. Keďže už aj kuratá narástli, dnes už aj tie. Všetci majú ale k dispozícii aj celý skleník, nájdu tam útočisko, keď prší a tiež tam majú celodenne stravu, ktorá je chránená pred vtákmi, a teda aj možnosť prinesenia nákazy či parazitov je minimalizovaná.
Ešte doplním, výhodou tohto chráneného výbehu bolo aj to, že keď začala rašiť po zime tráva, sliepky sme vypúšťali len na pár hodín a tráva tak dostala šancu narásť, potom ju už tak ľahko sliepky nevyzobali, aj keď môžu byť vonku celý deň.
molousek
napsal(a):
Zdravím zadavatele.
Můj osobní názor je,že slepice má běhat po zahradě .
Do voliéry si dejte nějaké ptáky( co se vám líbí).
Stejně budete krmit granule a to si těch pár vajec raději kupte.
To je můj názor.
Chovu zdar. ( prosím,reagujte slušně).
Slušná reakce= naprosto souhlasím. Sice jsem dala like k možnosti pískového výběhu,vale stále bude chybět travička zelená... Základ zdraví a vitamínů pro slepice. Někdo to řeší trávou že sekačky, ale to mi přijde jako naložit člověku na talíř všechno z kuchyně, bez možnosti výběru. I slepice ví,co jí prospívá. Navíc tráva z "angličáku" je velice jednotvárná ve složení. Kdo zná lépe bylinky, chápe.
Temnymstitel

XXX.XXX.234.78
Dobry den, podobnou uvahu jsem mel*a loni napodzim. Moc se mi libi velsumky tak jsen si rikal*a ze bych si par let natrenoval*a na hybridech a po nasbirani nejakych zkusenosti si je poridil*a. Prarodice slepice vzdycky meli a byla to parada.
Protoze rozcleneni zahrady u me neni uplne optimalni a hned za plotem je lisci raj rozhodl*a jsem se pro staly vybeh (volieru) a mobilni oplocene “detasovane pracoviste”. To je spojene se stalym vybehem dratenym tunelem a zhruba po 14ti dnech stehovane po zahrade.
Staly vybeh ma cca 45m2 je oploceny a nahore zasitovany. Tam probiha krmeni, popeleni atd. Z toho je potom vyveden
Drateny tunel vedouci do “detasky”. Ta ma podle mista 20 az 60m2. Je z kraliciho pletiva, nahore zasitovane. Casem bych ho rada vymenila za elektricky ohradnik. Vzdy po vypaseni shrabnu naloz slepicincu, hodim do kompostu a necham travu obrust.
Mam celkem 4 dorostenky ktere maji k dispozici cca 70 az 100m2 a musim rict ze zatim nedochazi k nejakemu extremnimu vypasani, uvidime jak to bude vypadat pres zimu.
Osobne si myslim ze voliera je mozna, zaleze na druhu a mnozstvi drubeze ktere budete chovat, vasich financnich moznostech i prostoru ktery muzete slepicim nabidnout. Velice rad*a cerpam inspiraci ze zahranici, specificky od rakouskeho chovatele Roberta Höcka nebo svedske chovatelky Berga na youtube a instagramu.
Temnymstitel

XXX.XXX.234.78
Přidávám ješte pár fotek, detaška, kurník dole s tunelem ve kterém jsou zrovna dvě dorostenky a stálý výběh. Ten postupně osazuji menšími keři a vyššími rostlinami aby měly děvčata členitější prostředí. V přenosné bedýnce vedle detašky je karanténa/marodka kde je akorát pacientka po chir. zákroku na noze
Plné slunce mají výběhy jen ráno, po zbytek dne se v něm stěhuje stín několika stromů

ančovička1
napsal(a):
Velice lehce,pokud nemá betonový základ.
To dokáže i pes🐶🐕..
tohle nemusí podhrabávat, prostě projde
Temnymstitel

XXX.XXX.234.78
Liska skrz tu moji? Urcite. Drzim si palce a sazim na to, ze liska je oportunista a pujde po sousedovic drubezi ktera se primo promenaduje pod nosem v lesiku a spi v nezadelane psi boude. Realizace kurniku prestrelila rozpocet takze vybeh se bude fortifikovat az zas trochu nasetrim
Vrků

XXX.XXX.1.226
Temnymstitel
napsal(a):
Liska skrz tu moji? Urcite. Drzim si palce a sazim na to, ze liska je oportunista a pujde po sousedovic drubezi ktera se primo promenaduje pod nosem v lesiku a spi v nezadelane psi boude. Realizace kurniku prestrelila rozpocet takze vybeh se bude fortifikovat az zas trochu nasetrim
Co všechno do těch sítí nachytáte?
Vašek73
napsal(a):
Vracím se úplně na začátek k dotazu a popíši, jak chovám já a užívám voliérky. Kurník mám zděný, vchod ústí do voliérek plně krytých pletivem svařovaným s oky 10x10mm. Voliérky mají základ ze zabetonovanách obrubníků a jsou vysypány betonářským tříděným pískem a plně zatřešeny a zastíněny. V těchto voliérkách mívám např Rz. Pro své zNH navazuje omezený výběh, kde trávu dávno stačily zlikvidovat. Je zde popeliště a vzrostlý ořešák. Zde tráví většinu dne a na travnatou zahradu jsou vypouštěny občas. Sám nemám žádnou automatiku na zavírání kurníků, protože, jako chovatel se rád ráno i večer (ale i přes den) projdu a zkontroluji, jak se drůbeži daří. V Anglii v příměstkých zahrádkářsko-chovatelských koloniích, jsem viděl chovat drůbež v hodně malých, plně zastřešených voliérkách a v dřevěnných kurnících s pískovým dnem a betonovou podezdívkou. Tato zařízení měla mnohdy i automatická krmítka a doplňování vody a vlastně nebylo třeba drůbež zavírat v kurníku. Šlo spíše o chov slepic pro vajíčka a ne čistokrevná plemena.

jo012810
napsal(a):
Vracím se úplně na začátek k dotazu a popíši, jak chovám já a užívám voliérky. Kurník mám zděný, vchod ústí do voliérek plně krytých pletivem svařovaným s oky 10x10mm. Voliérky mají základ ze zabetonovanách obrubníků a jsou vysypány betonářským tříděným pískem a plně zatřešeny a zastíněny. V těchto voliérkách mívám např Rz. Pro své zNH navazuje omezený výběh, kde trávu dávno stačily zlikvidovat. Je zde popeliště a vzrostlý ořešák. Zde tráví většinu dne a na travnatou zahradu jsou vypouštěny občas. Sám nemám žádnou automatiku na zavírání kurníků, protože, jako chovatel se rád ráno i večer (ale i přes den) projdu a zkontroluji, jak se drůbeži daří. V Anglii v příměstkých zahrádkářsko-chovatelských koloniích, jsem viděl chovat drůbež v hodně malých, plně zastřešených voliérkách a v dřevěnných kurnících s pískovým dnem a betonovou podezdívkou. Tato zařízení měla mnohdy i automatická krmítka a doplňování vody a vlastně nebylo třeba drůbež zavírat v kurníku. Šlo spíše o chov slepic pro vajíčka a ne čistokrevná plemena.
zaujímavý príspevok, ale neviem, čo je Rz a zNH, bola by som vďačná, keby ste mi rozšírili obzory, vďaka

Ďakujem. Ja toho ešte veľa neviem, tak sa pýtam.

Zdrobnělou Hempšírku jsem si tipla!
Jinak jsem to taky doteď netušila, ale netrápilo mě to natolik, abych zjišťovala....
zvedavecBA: pěkná fotka! Pěkně vystihuje přezdívku

Buggyra
teším sa!