she.sus.one

XXX.XXX.243.178
Zdravím,
od toho, co nám vodí kvočny kuřata, uběhl více než měsíc. S první kvočnou není žádný problém, nicméně druhá se tento týden začala chovat poměrně zvláštně, a tak by mě zajímalo, zda je to tak v pořádku, nebo by bylo dobré včas zasáhnout, než bychom přišli o kuřata/slepici.
Situace se má tak, že kvočna se o kuřata do tohoto týdne bez problémů starala, ale na začátku týdne, přestávala kvokat. Chvílemi jednoduše kvokala, ale to spíše, když jsme se přiblížili ke kuřatům, ačkoliv poté větší iniciativu o jejich ochranu nevynaložila. Většinu času pak začala klasicky kdákat, zahánět kuřata od sebe a přes den vždy snesla tak dvě, tři vejce. Do toho ale stále chvílemi kvokala, ačkoliv na kuřata pak začala být vyloženě agresivní a nejenže je od sebe zaháněla, ale pak je i honila přes dvůr a klovala do nich. Uznali jsme, že by bylo vhodné slepici od kuřat oddělit, a tak se tak stalo. Kuřata bez ní zvládají bez problémů fungovat, nicméně slepice se chová od odstavení divně. Dál tak napůl kvoká, napůl kdáká, ale mezi slepicemi se začala chovat jako kuře. Jednoduše běhá za slepicí, kterou si zrovna vyhlídne, schovává se pod ni a ta ji od sebe zahání pryč.
Je toto chování v pořádku? Měli bychom nějak dál zasahovat? Vrátit jí kuřata? Dát ji na chvíli do izolace?
Předem děkuji za rady a odpovědi.
EisTob

XXX.XXX.213.78
Já bych to tak nechal a nebo ji dal do nějaké králíkárny.
petraodlesa
napsal(a):
Ta moje letošního kvočna se od svých mladých odtrhla ve čtyřech týdnech...pustila jsem ji na svobodu ( k ostatním slepicím) a péči o mladé převzala za ní. Naštěstí už nebyla zima.
Bohužel, i to se stává..není kvočna,jako kvočna.. některá vodí kuřata pomalu do dospělosti, jinou to brzy přestane bavit😀
Ty dvě až tři vejce za den je dobrá sranda .
Jinak kvočnu jsme vždy odstavovali poté co snesla vejce,někdy to bylo po 4.týdnech vodění kuřat a někdy i za dva měsíce.Toto chování u nich nastává a je na kuřata někdy velice krutá,i když den před tím je ještě vzorně volala.
Pokud je s kuřaty mimo ostatní tak hejnu se odcizí a hejno ji pak přijímá jakoby jste tam dal cizou a časem si znovu zvykne.