Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechcem odviesť pozornosť od Jirkovej témy zápalu očí, tak sa presúvam sem.
Určite existuje overená informácia o tom, aký býva pomer vyliahnutých kohútikov a sliepočiek vo veľkochovoch, ja by som tipovala, že to bude približne 1:1. (Hľadala som chvíľu, ale nenašla som odpoveď).
Chovatelia ale potrebujú mať iný pomer pohlaví a preto ich prežitie býva už v inom pomere.
Ja som tento rok z ôsmych kuriat, ktoré som vychovala do adolescentného veku, vychovala 4 mládky a 4 kohútov. Vidím, že ešte mám aj šťastie, lebo niektorí sa sťažujú na prebytok kohútov. Nevidela som ale, že by sa niekto vytešoval, že kohútov takmer nemá, alebo že ich má tak akurát ( len na výmenu a nie na likvidáciu).
Zaujímalo by ma, ako sa darilo tunajším prispievateľom. Nechcete sa podeliť, ako sa darilo Vám?, mohli by sme si urobiť takú malú štatistiku.

napsal(a):
Nechcem odviesť pozornosť od Jirkovej témy zápalu očí, tak sa presúvam sem.
Určite existuje overená informácia o tom, aký býva pomer vyliahnutých kohútikov a sliepočiek vo veľkochovoch, ja by som tipovala, že to bude približne 1:1. (Hľadala som chvíľu, ale nenašla som odpoveď).
Chovatelia ale potrebujú mať iný pomer pohlaví a preto ich prežitie býva už v inom pomere.
Ja som tento rok z ôsmych kuriat, ktoré som vychovala do adolescentného veku, vychovala 4 mládky a 4 kohútov. Vidím, že ešte mám aj šťastie, lebo niektorí sa sťažujú na prebytok kohútov. Nevidela som ale, že by sa niekto vytešoval, že kohútov takmer nemá, alebo že ich má tak akurát ( len na výmenu a nie na likvidáciu).
Zaujímalo by ma, ako sa darilo tunajším prispievateľom. Nechcete sa podeliť, ako sa darilo Vám?, mohli by sme si urobiť takú malú štatistiku.
Nikdo to neřeší, ve velkochovu sexují po vylíhnutí. Prostě to tak je, že kohoutů se lilhne většinou víc. Třeba bude mít “bodlinka” nějaké přesné info.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.53
zvedavecBA do ankety jsem také připojím u mě zatím nastává lehce převaha kohoutů. A vím možná se zeptám nemístně ale nechá se pohlaví kuřat ovlivnit v podmínkách v líhni když se líhně uměle ?? A o své zkušenosti se můžete se mnou podělit do sokrom.zprav. ať zde nejste poté za nějaké alchymisty 🙂.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zvedavecBA do ankety jsem také připojím u mě zatím nastává lehce převaha kohoutů. A vím možná se zeptám nemístně ale nechá se pohlaví kuřat ovlivnit v podmínkách v líhni když se líhně uměle ?? A o své zkušenosti se můžete se mnou podělit do sokrom.zprav. ať zde nejste poté za nějaké alchymisty 🙂.
ovlivnit se to nedá, pohlaví zárodku je určeno okamžikem oplození.

Ďakujem sa reakcie!
Zatiaľ ešte nik nenapísal, že by mal prevahu sliepočiek.
Stretla som sa ale s názorom, že na jar býva viac kohútov a na jeseň sa pomer obracia. Vedel by to niekto svojou skúsenosťou potvrdiť, alebo vyvrátiť?
Teoreticky by na tom niečo byť mohlo (i keď v prípade sliepok mechanizmus nepoznám).
Čítala som vedecky podložený názor (Prof. Czeizel Endre), že v prípade ľudí je o niečo väčšia šanca počať dievča, ak sú pokusy menej časté, pretože spermie s chromozómom "X" sú ťažšie a menej pohyblivé, ale dlhšie prežívajú ako tie s "Y". Tie s chromozómom "Y" sú zase vrtkejšie a ak dochádza k častým pokusom, rýchlejšie sa dostanú vo chvíli ovulácie k uvoľnenému vajíčku práve tie s "Y". Ale ak pokusy nie sú časté, v okamihu ovulácie môžu byť už spermie s "Y" síce rýchlo v cieli, ale už mŕtve, ale tie pomalé s "X" môžu byť na správnom mieste a ešte živé a pripravené na oplodnenie.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.36
napsal(a):
ovlivnit se to nedá, pohlaví zárodku je určeno okamžikem oplození.
Děkuji Vám za odpověď. K tomuto dotazů mě dovedlo to že některé živorodé zvířata to tak mají .

Taká laická úvaha: Nadviažem na myšlienku z môjho predchádzajúceho príspevku (07:27):
Je možné, že aj kohút je na jar veľmi aktívny a teda je viac možné, že viac vajec sa oplodní "Y" spermiou. Na jeseň môže aj preperovať a teda mať menej chuti na sex.
Čítala som, že sliepka si spermie drží aj 12 dní v nejakom "vačku". Otázkou je, čo sa stane, keď by sme na čas sliepku oddelili od kohúta?
Možno by v tom vačku po čase tiež prežili hlavne "X" spermie. A my by sme zbierali vajíčka a pokúšali by sme sa ich liahnuť napr. v liahni. Celkom zaujímavý pokus by to bol, zistiť, koľko by bolo v takom prípade samcov a koľko samičiek.
Poprípade časť sliepok ponechať s kohútom a časť od kohúta oddeliť. A porovnať aký pomer vyliahnutých sliepok a kohútov je v oboch skupinách.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji Vám za odpověď. K tomuto dotazů mě dovedlo to že některé živorodé zvířata to tak mají .
Živorodé spíš ne.
Environmentální určení pohlaví mají právě v drtivé většině vejcorodá zvířata a většinou o tom rozhoduje, v jakých podmínkách se inkubují vejce.

zvedavecBA: v angličtině najdete zdrojů takových studií dost a dost
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.33
napsal(a):
Živorodé spíš ne.
Environmentální určení pohlaví mají právě v drtivé většině vejcorodá zvířata a většinou o tom rozhoduje, v jakých podmínkách se inkubují vejce.
Jo mělo to být vejcorodé 😄 špatně jsem to formuloval sorry .

napsal(a):
zvedavecBA: v angličtině najdete zdrojů takových studií dost a dost
AJ príliš neovládam, ale skúsila som , prekladač je výborná vec
Na čo som hneď spočiatku narazila, bolo toto fórum:
https://www.backyardchickens.com/threads/hatching-hen-to-rooster-ratio.1337661/
a tu Laurel09 zo Zimbabwe sa sťažuje, že u nich je problém získať kohúta
preklad prekladača takto transformoval jeho príspevok:
Do pekla všetci
Čítal som veľa článkov o pomere sliepky a kohúta, ktorý dostanete po vyliahnutí, a zdá sa, že každý hovorí, že je to takmer 50/50 a pravdepodobne bude viac samcov ako samíc.
Ale........TU TO LEN NIE JE ROVNAKÉ
Žijem v Zimbabwe a tu sa zdá, že vyliahnuť kohúta je tá najťažšia vec. Nielen mne, ale takmer všetkým chovateľom sliepok, ktorých poznám, je pravdepodobnosť, že dostane kohúta z vyliahnutia 10 kurčiat, blízka nule. Kohúti sú tu veľmi drahé a ak potrebujete 1, budete pravdepodobne potrebovať šialené množstvo peňazí, v porovnaní s ktorými dostanete sliepku. Hotovosť, ktorú zaplatíte za mladého kohúta, je dostatočná na to, aby ste si tu kúpili asi 4 dospelé sliepky.
Neviem prečo to tak je, ale je to tu tak. A ja sám si želám jedného dňa vyliahnuť kohúta, pretože zo 7 úspešných som ho ešte nikdy nevyliahol. poklopy som mal.
Mohol by sa niekto pokúsiť vysvetliť, prečo je to tak, pretože ľudia si tu často od niekoho požičajú na určitý čas kohúta, aby ste mohli mať oplodnené vajíčka. Je tak ťažké mať kohúta, a aj keď máte peniaze na jeho kúpu, s najväčšou pravdepodobnosťou vám nikto nebude chcieť kohúta predať. Aj keď sa pokúsite vymeniť kohúta za 5 sliepok, pravdepodobne túto ponuku odmietnu.
Poznámka: Väčšina chovateľov sliepok tu takmer nikdy nepoužíva inkubátory, ja mám malý inkubátor so 16 vajcami, ale tiež ho nikdy nepoužívam. Nechávame mamy robiť si svoju prácu a opäť je tu takmer 100% isté, že keď sliepka znesie, bude rodiť. ak neodstránite vajcia. A komerčné krmivo sa tu používa veľmi málo, pokiaľ sa nevenujú vtákom len na mäso alebo vajcia.
Mohlo by byť problémom kŕmenie organickým krmivom a používanie sliepok na vyliahnutie kurčiat? Je to dôvod, prečo je vždy isté, že všetky kurčatá budete sliepky.
Ak sú tu vajíčka-perti alebo niekto s akoukoľvek teóriou, prosím zdieľajte

Otázka je, co to tam mají v Zimbabwe v té vesnici za slepice. Jestli to nejsou nějací zplozenci úzké příbuzenské plemenitby, která by poměr ovlivnila (samčí zárodky nepřežijí, samčí gamety se netvoří, apod.). Tam asi chovatelské zásady nikdo neřeší.

napsal(a):
Otázka je, co to tam mají v Zimbabwe v té vesnici za slepice. Jestli to nejsou nějací zplozenci úzké příbuzenské plemenitby, která by poměr ovlivnila (samčí zárodky nepřežijí, samčí gamety se netvoří, apod.). Tam asi chovatelské zásady nikdo neřeší.
aj to je jedna z možností, na tú som nepomyslela

jedna z odpovedí na tom fóre poukazuje na výskum inkubovania istého druhu kačíc a
- percento samcov a samíc, ktoré sa vyliahli pri rôznej inkubačnej teplote (prvý obr.),
aj
- percento embryí samcov a samíc lesnej kačice, ktoré uhynuli pri každej inkubačnej teplote (druhý obr.).
https://journals.biologists.com/jeb/article/219/13/1961/15232/Incubation-temperature-causes-skewed-sex-ratios-in
Z uvedeného vyplýva, že u kačíc nie je jedno, pri akej teplote inkubujeme vajcia, lebo podľa teploty inkubácie sa mení pomer vyliahnutých pohlaví.
A možno inkubačná teplota môže byť aj v našich chovoch sliepok určujúca vzhľadom na počet vyliahnutých jedincov určitého pohlavia.

Tak jasná, může být. Ale tazatel se ptal na to, zda by šlo ovlivnit, aby se při stejném počtu vylíhnutých vajec v líhni (čiže třeba 30vejcová líheň) změnil během inkubace poměr pohlaví v rámci toho počtu vložených vajec (tj. normální líhnivost př. 14/17 slepice/ kohouti -> vylepšená změnou teploty na líhnivost 20/10 sl/k). Nemá asi v úmyslu o část vajec přijít, a tím změnit poměr vylíhnutých jedinců, protože to přehřátí/nedopečení vydrží lépe jen jedno pohlaví (tj. výsledek třeba 13/8). To bych osobně teda volila radši vylíhnout všechno v ideálních podmínkách, a kohouty naházet Noře, žeano.
Vrků

XXX.XXX.32.115
ančovička1
napsal(a):
Přesně tak..a nejlépe je líhnout plemena rodobarva a kohoutky hned po vylíhnutí zlikvidovat, vámi popsaným způsobem 🤣🤣🤣
Zlikvidovat kohoutky feministko
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185
napsal(a):
Tak jasná, může být. Ale tazatel se ptal na to, zda by šlo ovlivnit, aby se při stejném počtu vylíhnutých vajec v líhni (čiže třeba 30vejcová líheň) změnil během inkubace poměr pohlaví v rámci toho počtu vložených vajec (tj. normální líhnivost př. 14/17 slepice/ kohouti -> vylepšená změnou teploty na líhnivost 20/10 sl/k). Nemá asi v úmyslu o část vajec přijít, a tím změnit poměr vylíhnutých jedinců, protože to přehřátí/nedopečení vydrží lépe jen jedno pohlaví (tj. výsledek třeba 13/8). To bych osobně teda volila radši vylíhnout všechno v ideálních podmínkách, a kohouty naházet Noře, žeano.
Jo jestli jsem já tím tazatelem 😂. Tak jsem myslel hned při vložení vajec takže úplně od začátku kdy se v oplozeném vajíčku vlivem teploty začne vyvíjet zárodek. A né úprava až v inkubace.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo jestli jsem já tím tazatelem 😂. Tak jsem myslel hned při vložení vajec takže úplně od začátku kdy se v oplozeném vajíčku vlivem teploty začne vyvíjet zárodek. A né úprava až v inkubace.
Myslím, že chtěla bodlinka výše sdělit, že pohlaví kuřete je dáno v okamžiku zplození, tedy splynutí samčí a samičí pohlavní buňky. Jako u lidí, kdy pohlaví určuje zjednodušeně otec svojí spermií a nikoliv matka způsobem života po oplodnění😉

napsal(a):
Taká laická úvaha: Nadviažem na myšlienku z môjho predchádzajúceho príspevku (07:27):
Je možné, že aj kohút je na jar veľmi aktívny a teda je viac možné, že viac vajec sa oplodní "Y" spermiou. Na jeseň môže aj preperovať a teda mať menej chuti na sex.
Čítala som, že sliepka si spermie drží aj 12 dní v nejakom "vačku". Otázkou je, čo sa stane, keď by sme na čas sliepku oddelili od kohúta?
Možno by v tom vačku po čase tiež prežili hlavne "X" spermie. A my by sme zbierali vajíčka a pokúšali by sme sa ich liahnuť napr. v liahni. Celkom zaujímavý pokus by to bol, zistiť, koľko by bolo v takom prípade samcov a koľko samičiek.
Poprípade časť sliepok ponechať s kohútom a časť od kohúta oddeliť. A porovnať aký pomer vyliahnutých sliepok a kohútov je v oboch skupinách.
nápad dobrej,
ale bohužel založený na zcela špatném předpokladu.
pták je typ abraxas, heregametické pohlaví je samice. kohout má všechny pohlavní buňky stejné, ZZ, je to slepice, která je Zw a která ovuluje buď gamety, které po oplození budou slepička, nebo gamety, které po oplození budou kohout
takže vlastně pohlaví vejce je dané okamžikem ovulace.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185
napsal(a):
Myslím, že chtěla bodlinka výše sdělit, že pohlaví kuřete je dáno v okamžiku zplození, tedy splynutí samčí a samičí pohlavní buňky. Jako u lidí, kdy pohlaví určuje zjednodušeně otec svojí spermií a nikoliv matka způsobem života po oplodnění😉
😂 zajimavej pohled na věc . Ale něco na tom bude 😄 protože jsem nikdy neviděl při plození kuřat aby kohout létal z kalendářem 🤪 a to samé je i u lidí muž taky z kalendářem kvůli optimálnímu dní také nelítá a to už nemůže být náhoda 🤣😂

Vďaka Bodlinke za podstatnú odbornú informáciu.
Fantázia! Kohút o ničom nerozhoduje. Jasné, že je to chybná úvaha.
Som rada, že nám sem prispieva odborník, ktorý napr. aj moje fantázie dokáže skorigovať.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
😂 zajimavej pohled na věc . Ale něco na tom bude 😄 protože jsem nikdy neviděl při plození kuřat aby kohout létal z kalendářem 🤪 a to samé je i u lidí muž taky z kalendářem kvůli optimálnímu dní také nelítá a to už nemůže být náhoda 🤣😂
Nechápu, čemu se smějete, protože den početí nemá s pohlavím nic společného, pokud holému faktu genetiky , tak by to chtělo asi trochu oprášit znalosti biologie.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ono i u těch želv je to posunuté, a nerozhoduje o tom, v jakém stavu vloží samice vejce do písku. O pohlaví potomka rozhoduje teplota (a další podmínky) až v dalším průběhu inkubace, a nikoli teplota v okamžiku, kdy se "líheň zapne" (kdybyste plánoval třeba líhnout krokodýly) - proces bude jistě někde popsaný.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.59
napsal(a):
Nechápu, čemu se smějete, protože den početí nemá s pohlavím nic společného, pokud holému faktu genetiky , tak by to chtělo asi trochu oprášit znalosti biologie.
Já jsem se zasmál tomu jak dáváte lidský příklad 🙂. A že pohlaví neurčuje oplodněná matka způsobem života aspoň tedy u lidí podle Vás. A nejsme v zemi krále Miroslava takže se může ještě člověk 😄 a i veřejně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.59
napsal(a):
Ono i u těch želv je to posunuté, a nerozhoduje o tom, v jakém stavu vloží samice vejce do písku. O pohlaví potomka rozhoduje teplota (a další podmínky) až v dalším průběhu inkubace, a nikoli teplota v okamžiku, kdy se "líheň zapne" (kdybyste plánoval třeba líhnout krokodýly) - proces bude jistě někde popsaný.
Ne Vy jste zde psala že když v průběhu inkubace se změní teplota + - takže podle směru by to vydrželo převážně jen jedno pohlaví a druhé by zahynulo ve stádiu vývoje.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne Vy jste zde psala že když v průběhu inkubace se změní teplota + - takže podle směru by to vydrželo převážně jen jedno pohlaví a druhé by zahynulo ve stádiu vývoje.
To bylo jen vysvětlení toho článku, který vkládala zvedavecBA. A psalo se pochopitelně o ptácích. To vám asi uniklo.
U environmentálně určeného pohlaví (část plazů, možná nějaké ryby a nějací ti bezobratlí) to skutečně probíhá až v průběhu inkubace (či později).
Víte, já než jsem začala k tématu přispívat, svoje chabé vzpomínky ze školních škamen jsem oprášila tím, že jsem hodila téma do googlu a něco jsem si o tom osvěžila. Možná byste na to také mohl juknout a hned byste měl jasno
Budete se každopádně muset smířit s tím, že na nepoškozených ptačích vejcích prostě pohlaví zárodku neurčíte ani neovlivníte. Pokud tedy nebudete bydlet v jedné konkrétní vesnici v Zimbabwe.

Ja osobne mám stále problém so zabíjaním zdravých mladých kohútov. Pozorujem kuriatka od vyliahnutia, piplem sa s nimi, bývajú krotké, prítulné a dôverujú mi. Spočiatku neviem určiť, kto bude sliepočka a kto kohútik. (Inak, kohúti mi okrem iného svojím správaním pripadajú ešte aj zaujímavejší, ako sliepky.)
Viem, že je to "len hydina" a je určená aj na jedenie. A nie som vegetarián. Keď si kúpim v obchode kura, ktoré navyše počas svojho krátkeho života pred smrťou asi nemalo najkrajší život, tak sa tým netrápim.
Ale žiaľ, vytváram si k svojim zvieratám vzťah. Už teraz sa desím, ako im budem musieť brať život. Krásnym mladým tvorom, ktorí ma majú radi a dôverujú mi. Ale nič iné s nimi urobiť nemôžem. Ešte inzerát... zatiaľ nie je záujem.
Takže preto by som bola nesmierne rada, keby sa našiel spôsob (a hľadám ho), ako eliminovať zbytočné smrte mojich vtáčích kamarátov.
Keby som tak vedela, prečo v Zimbabwe je to s kohútikmi inak.

"Budete se každopádně muset smířit s tím, že na nepoškozených ptačích vejcích prostě pohlaví zárodku neurčíte ani neovlivníte. Pokud tedy nebudete bydlet v jedné konkrétní vesnici v Zimbabwe. "
Neviem, či ide len o jednu konkrétnu dedinu v Zimbabwe, to tam nebolo rozpitvávané
V každom prípade je to zaujímavé a nejaký dôvod to má, len my nevieme, aký.

Toto bude od témy, prepáčte:
Moje sliepky (dospelé) ma občas naozaj hnevajú, pretože sa permanentne ďobú. Viem, nie zbytočne, pretože si chcú vyjasniť hierarchiu. Ale ja by som (z ľudskej perspektívy) chcela mať komunitu sliepok, ktoré sa nebijú, znášajú a majú radi. Ako keď boli kuriatka. Podľa mňa - keď už si musia vyjasňovať hierarchiu, mohlo by im to stačiť raz a navždy, potom už mierumilovne a v pohode spolunažívať. (nereálna idylka)
Netuším, prečo aj my do našich - pre mňa naozaj zaujímavých a poučných tém - vnášame občas aj akúsi nevraživosť.

Protože společenští obratlovci v rámci zvýšení šance na přežití - resp. pronesení svého genomu do další generace - stále hledají cestu jak ve svém společenství postoupit v žebříčku nahoru. Proto musejí neustále dokazovat, že mají právo na místo, které si vydobyli/zasloužili. A proto se tvorové z okrajových skupin, kteří nemají mnoho šancí na předání genů, snaží prodrat ve společenském žebříčku nahoru a nebo si alespoň zbývajícími silami udržet získanou pozici. Kdo je na kraji, dostane se nejpozději k nejméně kvalitnímu krmení, bude mít k odpočinku nejméně pohodlné místo, a nejdřív ho (u lovených zvířat) něco sežere. Slepice si opravdu neuvědomují, že jsou teoreticky v prostředí, kde jim nic nehrozí a potravy budou mít vždy dostatek. Slepice se chová pudově, a pud velí hájit si, co jsem si nahrabala, a hledět, abych si nahrabala ještě víc.
To máte jako u lidí. Pudy nám velí získávat co možná společenské postavení (i v rámci virtuálního prostoru), abychom snáze předali naše geny (nikdo z nás si to neuvědomuje, a usiluje o uznání ve skupině i přesto, že třeba geny předávat nepotřebuje a nebo už je má dávno předané). Takže pokud se svezu po začátečníkovi, ukazuji tím, že jsem zdatnější, zasloužím si větší uznání, a moje geny mají větší hodnotu. A i když si nad takovou reakcí někdo odfrkne, a vědomě si řekne, že tu hodnotu třeba nemám, jeho podvědomí si staví vlastní hodnotový žebříček.

Zaujímavé u tých sliepok je, že vyššie postavenie v kŕdli nie je celkom závislé od skutočnej sily a ani veľkosti.

Však u většiny společenských zvířat taky ne.
To je tak otázka třeba samců a soubojů o páření, ale ženské "vědí, že mozek je cennější než svaly" :-)
Strategie společenských zvířat zpravidla spočívá v tom, že potřebujeme udržet na živu a množeníschopných co nejvíc samic a dostačující počet samců. Což může být klidně i jeden.
Vrků

XXX.XXX.32.115
Rozpoznání pohlaví dělají úspěšně prosvícením v Izraeli kohouti mají navíc cizí gen,jak mně sdělil prof.Petr

Vrků
napsal(a):
Rozpoznání pohlaví dělají úspěšně prosvícením v Izraeli kohouti mají navíc cizí gen,jak mně sdělil prof.Petr
Keď pozerám na autora príspevku, rozmýšľam, či ide o vtip, ale zistila som, že profesor Petr existuje a keďže som našla jeho príspevok o tom, že sírovodík chráni spermie cicavcov, tak asi aj túto informáciu môžem brať vážne.
A viac podrobností by ste, milý Vrků, uviesť nevedeli?
Vrků

XXX.XXX.32.115
Jsem genetickou nedotčen z rozhovoru s prof.Petrem jsem pochopil až závěr.Jaká je intenzita prosvícení netuším,o jaký cizí gen se jedná nevím.Spojení jsem našel Výzkumný ústav .....v

jop, existuje
Díky za interesantní informaci!
https://www.timesofisrael.com/now-you-can-count-your-chickens-before-they-hatch-instead-of-culling-them/

To je naozaj zaujímavá informácia. Vďaka Vám obom, Vrků aj Buggyra.
Článok je z r. 2018, spomína sa rok 2020, dokedy sa problém mal vyriešiť, zdá sa, že metóda z nejakých dôvodov nebola prijatá. Žeby kvôli genetickej modifikácii druhu?

Tady z toho jsem konečně pochopila, jak chtějí udělat to, aby slepice byly geneticky nemodifikované. Uff To mi docela vrtalo hlavou.
https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1096/fj.201802671R

Tady je článek z loňska, že se do toho projektu zapojil investor a je v plánu jít s tím na trh, zatím dodavatelsky. Tak třeba je to někde v malém měřítku rozjeté. Každopádně žádná zmínka o tom, že by to bylo oficiálně schválené pro EU.
A pochopitelně se to bude týkat pouze hybridek, nikoli nativních plemen. A jestli se tyhle geneticky upravené hybridky dostanou do rukou soukromníků, to bude asi další otázka.
https://www.fastcompany.com/90633326/this-genetic-tech-could-help-save-billions-of-baby-chickens-from-unnecessary-death

V EU má cokoliv geneticky modifikovaného dost smolíka a soukromníkům to tuplem do ruky nikdo nikdy nedá.
to by dopadlo jak s těmi petuniemi před několika lety.
jinak metody sexování vajec i bez GMO existují a možná to za pár let bude i použitelné. zatím je to pro účely líhně příliš pomalé, příliš pozdě a příliš nespolehlivé.

napsal(a):
Ďakujem sa reakcie!
Zatiaľ ešte nik nenapísal, že by mal prevahu sliepočiek.
Stretla som sa ale s názorom, že na jar býva viac kohútov a na jeseň sa pomer obracia. Vedel by to niekto svojou skúsenosťou potvrdiť, alebo vyvrátiť?
Teoreticky by na tom niečo byť mohlo (i keď v prípade sliepok mechanizmus nepoznám).
Čítala som vedecky podložený názor (Prof. Czeizel Endre), že v prípade ľudí je o niečo väčšia šanca počať dievča, ak sú pokusy menej časté, pretože spermie s chromozómom "X" sú ťažšie a menej pohyblivé, ale dlhšie prežívajú ako tie s "Y". Tie s chromozómom "Y" sú zase vrtkejšie a ak dochádza k častým pokusom, rýchlejšie sa dostanú vo chvíli ovulácie k uvoľnenému vajíčku práve tie s "Y". Ale ak pokusy nie sú časté, v okamihu ovulácie môžu byť už spermie s "Y" síce rýchlo v cieli, ale už mŕtve, ale tie pomalé s "X" môžu byť na správnom mieste a ešte živé a pripravené na oplodnenie.
Ano, u savců je to tak. Spermie Y jsou rychlejší, ale méně vydrží.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo mělo to být vejcorodé 😄 špatně jsem to formuloval sorry .
Funguje třeba u želv, ne u slepic.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem se zasmál tomu jak dáváte lidský příklad 🙂. A že pohlaví neurčuje oplodněná matka způsobem života aspoň tedy u lidí podle Vás. A nejsme v zemi krále Miroslava takže se může ještě člověk 😄 a i veřejně.
Ne podle frufru, ale podle přírody. U savců o pohlaví rozhoduje otec, u ptáků matka. Ale to jste asi nepochopil.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S kalendářem. A nic jste nepochopil.

Chápu, že se nechce komisím povolit určování pohlaví z tekutiny proto, že se musí narušit skořápka - vstupní brána pro cokoli. A z pohledu konzumenta nemohu než souhlasit...
Snad ta spektroskopie (prosvěcování a určování pohlaví na základě prosvíceného spektra).

napsal(a):
Chápu, že se nechce komisím povolit určování pohlaví z tekutiny proto, že se musí narušit skořápka - vstupní brána pro cokoli. A z pohledu konzumenta nemohu než souhlasit...
Snad ta spektroskopie (prosvěcování a určování pohlaví na základě prosvíceného spektra).
narušení skořápky fakt není problém. to není to, o co tady běží. vždyť konzument je od tohohle procesu fakt hodně daleko! trochu to snižuje líhnivost, takže pokud by bylo na výběr, neinvazivní metoda by byla lepší, ale jediná, co je zatím aspoň trochu komerčně využitelná, skořápku narušuje.
ale je to prostě pomalé. zoufale pomalé. v líhních jsou statisíce vajec, 10 tisíc za hodinu je nevyhovující rychlost.

napsal(a):
narušení skořápky fakt není problém. to není to, o co tady běží. vždyť konzument je od tohohle procesu fakt hodně daleko! trochu to snižuje líhnivost, takže pokud by bylo na výběr, neinvazivní metoda by byla lepší, ale jediná, co je zatím aspoň trochu komerčně využitelná, skořápku narušuje.
ale je to prostě pomalé. zoufale pomalé. v líhních jsou statisíce vajec, 10 tisíc za hodinu je nevyhovující rychlost.
Tých 10 000/hod. dosahuje jeden automatický stroj?

napsal(a):
Tých 10 000/hod. dosahuje jeden automatický stroj?
je to nějaká mašina, no. velká.
ale jen tak pro představu. jediný komerčně použitelný stroj, který na světe je, umožňuje líhni vylíhnout max 40 tisíc kuřiček za týden
já pracuju pro líheň s maximální kapacitou 130 000 kuřiček za týden, sesterská líheň líhne 180 000 a nejsou to žádné peaky, ale většinu roku jede víceméně tenhle output.
salable hatchability je nějakých 33%, takže na 130 000 kuřic máte nějakých 400 000 nasazených. Na to prostě mašinka, která funguje v rychlostech v řádu tisíců vajec za hodinu nestačí. jakýmsi technologickým cílem, kterého se ale nedaří dosáhnout, je rychlost 30 000 za hodinu a i to znamená, že by přesazování trvalo úplně celou směnu.
a to se bavíme o malých líhních, jsou líhně s kapacitou milionu kuřic.

Vďaka
a ten stroj je asi aj veľmi drahý, predpokladám, a preto sa nenasadzuje viac strojov do takej liahne?

napsal(a):
Vďaka
a ten stroj je asi aj veľmi drahý, predpokladám, a preto sa nenasadzuje viac strojov do takej liahne?
drahý a běhá kolem toho člověk a není to přenosné do ruky.

jako já jsem velký fanda, protože použitelné sexování vajec je přece super věc - už třeba jen proto, že tím pádem v dolíhních by mohla být kapacita jen na kuřice, i nosnice by se mohly očkovat automatem in ovo, odpadlo by hromada úkonů, jako několikahodinové sexování při líhnutí hybridů s feathersexingem, prostě pecka
ale to ještě není a možná ani nebude, bez ohledu na to, co se tlačí ochránci kohoutů na sílu.
v německu, kde si utrácení kohoutů vesele zakázali s tím, že přece metody existují, se to řeší mimo jiné tím, že se vylíhlá kuřata převezou do zahraničí, tam se přeberou, kohouti se utratí tam a kuřičky se odvezou k zákazníkům.

"v německu, kde si utrácení kohoutů vesele zakázali s tím, že přece metody existují, se to řeší mimo jiné tím, že se vylíhlá kuřata převezou do zahraničí, tam se přeberou, kohouti se utratí tam a kuřičky se odvezou k zákazníkům. "
faloš a pretvárka
Pomer kohútikov a sliepočiek podla mna nazbytočnejšia debata aka tu na ifaune je zatial som ju nepochopil,dam sedem vajičok pod hodvabničku a čakam,čakam,čakam,chodime tu normalny chovatelia,načo by nam to asi bolo,ale nikdy nehovor nikdy,mozno raz dam sedem vajičok a urobim čary mary a bude sedem sliepočiek ale to by som svojmu druhu nikdy neurobil

Pre mňa zase táto diskusia zmysel mala a som za ňu vďačná.
1. Veľa nového som sa dozvedela. Mám silnú túžbu po poznaní.
2. Nie každý z nás chce chovať hydinu na mäso. Lenže ak dnes liahnem, musím rátať s tým, že väčšine kohútom musím vziať život.
3. Nie každý je spokojný so stavom, keď sa milióny kuriat celkom nezmyselne prinútia k životu len na to, aby boli hneď po vyliahnutí usmrtené. (dozvedela som sa, že dá sa tomu aj vyhnúť)
4. A ešte som zachytila jeden zmysel liahnutia takého množstva samičích a samčích vajec, koľko potrebujem - mohlo by to byť aj ekonomickejšie.
napsal(a):
Pre mňa zase táto diskusia zmysel mala a som za ňu vďačná.
1. Veľa nového som sa dozvedela. Mám silnú túžbu po poznaní.
2. Nie každý z nás chce chovať hydinu na mäso. Lenže ak dnes liahnem, musím rátať s tým, že väčšine kohútom musím vziať život.
3. Nie každý je spokojný so stavom, keď sa milióny kuriat celkom nezmyselne prinútia k životu len na to, aby boli hneď po vyliahnutí usmrtené. (dozvedela som sa, že dá sa tomu aj vyhnúť)
4. A ešte som zachytila jeden zmysel liahnutia takého množstva samičích a samčích vajec, koľko potrebujem - mohlo by to byť aj ekonomickejšie.
Jak se poměr bude měnit,možná i ve prospěch kohoutů s nárustem počtu lidí na planetě,případně válkou to ukáže budoucnost.

To je tiež možné.
Aj dosiaľ sme my ľudia zasahovali do diania v prírode, vytvorili sme rôzne druhy obilia, zeleniny, priemyselne využívaných rastlín, hospodárskych zvierat (vrátane rôznych druhov sliepok a inej hydiny), dokonca okrasných rastlín... aby sme prežili.
Ale teší ma, že dnes už (ako som sa dozvedela), je možné zasiahnuť do toho, aby sa liahlo viac želaného a pre ľudí výhodného pohlavia hydiny (v prípade nosníc podstatne menej kohútov a v prípade hydiny určenej na mäso, viac želaného pohlavia, možno kohútov).
Vajcia človek konzumuje a inak využíva tiež. Tie ostatné neinkubované vajcia možno použiť na tie iné účely. Bolo by to konanie bez toho, aby sme spôsobovali zbytočné utrpenie či zabíjali nechcených, nami privolaných k životu.

tak oni ti kohouti zase tak nechtěný nejsou, ráno před líhněma už jsou fronty lidí, co si jedou pro pytle s kohouty. lidi to sice nejedí, ale spoustu jiných zvířátek ano.

aj to je zaujímavé sa dozvedieť

Žaneta Matysová
napsal(a):
Z 9 australek 1 slepice
vďaka
iga

XXX.XXX.220.85
Líhnutí slepiček/kohoutů. Na zahraničních fórech jsem našla radu, jak upřednostnit aby se vylíhlo více slepiček než kohoutů. Rada byla, že z páru stará slepice/mladý kohout se líhnou především slepičky. Pak tam napsal biolog, že stáří kohouta není podstatné, že pohlaví kuřete určuje pouze slepice, a že opravdu starší slepice tvoří více vajec se samičím pohlavím. Stáří slepice asi musí být větší než 3 roky...
Vrků

XXX.XXX.13.97
iga
napsal(a):
Líhnutí slepiček/kohoutů. Na zahraničních fórech jsem našla radu, jak upřednostnit aby se vylíhlo více slepiček než kohoutů. Rada byla, že z páru stará slepice/mladý kohout se líhnou především slepičky. Pak tam napsal biolog, že stáří kohouta není podstatné, že pohlaví kuřete určuje pouze slepice, a že opravdu starší slepice tvoří více vajec se samičím pohlavím. Stáří slepice asi musí být větší než 3 roky...
A ještě je dobré směřovat snášcí hnízda na sever kvůli magnetickému poli.

Vrků
napsal(a):
A ještě je dobré směřovat snášcí hnízda na sever kvůli magnetickému poli.
Vrků, to asi nie , keď je pohlavie kuraťa/zárodku určené vajíčkom, ktoré sa uvoľní sliepke.
---
Avšak môže existovať nejaký dôvod, pre ktorý sa starej sliepke uvoľňuje viac vajíčok, ktoré sa po oplodnení môžu vyvinúť v samicu.
Napr-vymýšľam si, ale čo keď je to tak nejak: Keď u cicavcov prežívajú dlhšie spermie so samičím X-chormozómom a kratšie so samčím Y-chromozómom, možno aj u sliepky vydržia dlhšie tie vajíčka, z ktorých sa vyvinú slepačie dievčatá.
Či je to pravda, alebo nie, to ja netuším, ani to, či je vedecky overená pravda, že u staršej sliepky je viac vajíčok so samičím chromozómom. To by vedeli potvrdiť/vyvrátiť biológovia, ktorí majú pod drobnohľadom sliepky.
Mladý kohút je možno dobrý na to, aby bol ten zárodok určite oplodnený.

iga
napsal(a):
zaujala ma táto informácia, vďaka

U savčích vajíček a spermií se to má tak, že z jedné pohlavně zárodečné buňky se vytvoří 4 spermie, zatímco u samice se z jedné pohlavně zárodečné buňky vytvoří 1 vajíčko (proces je tak náročný a investice organismu tak veliká, že se vyplatí nechat zbylé tři potenciální gamety zaniknout).
Hádám u slepice to bude dost podobné, tedy že z jedné zárodečné buňky vzniknou u samce 4 spermie (všechny teda se samčím pohl. chromozomem) a u slepice 1 vajíčko (které má s pravděpodobností 50/50 buď samčí nebo samičí pohlavní chromozom).
V gametogenezi by muselo dojít k závažnému narušení, aby se upřednostnila gameta určitého pohlaví. Takové narušení by mohlo způsobit, že samčí pohlavní chromozom bude zcela vadný a během gametogeneze všechny potenciální gamety nesoucí samčí chromozom zaniknou. (nebo v případě, že se budou líhnout jen kohoutci, bude to naopak) Takový problém, kdy k "třídění" dojde ještě v procesu gametogeneze, by nemusel narušit snáškovost (počet snesených vajec). Dovyvinuly by se vždy pouze životaschopné gamety.
(Takové narušení genetické informace by mohlo proběhnout čistě náhodnou genetickou změnou (velmi nepravděpodobné, možná případ té vesnice v Africe) a nebo vlivem nějakého mutagenního faktoru (který ale samozřejmě může způsobit i další změny a nebo nakonec i neživotaschopnost zvířete samotného).)
A pak je druhá možnost, a to ta, která snáškovost ovlivní, a to tedy tak, že k zaniknutí gamety-vajíčka (nesoucího informaci, zda bude výsledek samec nebo samice) dojde díky zmíněné variantě "vydržia dlhšie" - tedy že zanikne již po uvolnění z vaječníku, někde v pohlavních cestách. Vstřebalo by se nebo vyšlo s trusem jako hlen atp.
Že by proces gametogeneze byl ovlivněn plynule během života samice, považuji za značně nepravděpodobné.
Sice jsem biolog, ale nikoli specialista na gametogenezi, takže to je vlastně taky jen taková úvaha "nahlas".

Veď ja neoponujem, ja vôbec nie som biológ a ešte menej som biológ špecialista na sliepky, práve preto som napísala "Avšak môže existovať nejaký dôvod" a tiež "Napr-vymýšľam si", atď.
Niektorí čosi podľa svojej dosť chudobnej praxe tvrdia (lebo prax v malochovoch je v týchto súvislostiach chudobná prax) a niekto z nás aj biológ.
Podľa mňa preverenie podobných skúseností v množstve prípadov nemusí vyjsť, ale niekedy vyjsť môže. Lebo nemusí ísť vždy o "čarovanie", môže to mať - síce zatiaľ neznámy, ale dôvod.
(Kedysi sa napr. zdalo úplne nepravdepodobné aj odborníkom, že očkovanie vírusom kravských kiahní môže zabrániť nákaze pravými kiahňami, ako sa skúsenosťou ukazovalo).

napsal(a):
U savčích vajíček a spermií se to má tak, že z jedné pohlavně zárodečné buňky se vytvoří 4 spermie, zatímco u samice se z jedné pohlavně zárodečné buňky vytvoří 1 vajíčko (proces je tak náročný a investice organismu tak veliká, že se vyplatí nechat zbylé tři potenciální gamety zaniknout).
Hádám u slepice to bude dost podobné, tedy že z jedné zárodečné buňky vzniknou u samce 4 spermie (všechny teda se samčím pohl. chromozomem) a u slepice 1 vajíčko (které má s pravděpodobností 50/50 buď samčí nebo samičí pohlavní chromozom).
V gametogenezi by muselo dojít k závažnému narušení, aby se upřednostnila gameta určitého pohlaví. Takové narušení by mohlo způsobit, že samčí pohlavní chromozom bude zcela vadný a během gametogeneze všechny potenciální gamety nesoucí samčí chromozom zaniknou. (nebo v případě, že se budou líhnout jen kohoutci, bude to naopak) Takový problém, kdy k "třídění" dojde ještě v procesu gametogeneze, by nemusel narušit snáškovost (počet snesených vajec). Dovyvinuly by se vždy pouze životaschopné gamety.
(Takové narušení genetické informace by mohlo proběhnout čistě náhodnou genetickou změnou (velmi nepravděpodobné, možná případ té vesnice v Africe) a nebo vlivem nějakého mutagenního faktoru (který ale samozřejmě může způsobit i další změny a nebo nakonec i neživotaschopnost zvířete samotného).)
A pak je druhá možnost, a to ta, která snáškovost ovlivní, a to tedy tak, že k zaniknutí gamety-vajíčka (nesoucího informaci, zda bude výsledek samec nebo samice) dojde díky zmíněné variantě "vydržia dlhšie" - tedy že zanikne již po uvolnění z vaječníku, někde v pohlavních cestách. Vstřebalo by se nebo vyšlo s trusem jako hlen atp.
Že by proces gametogeneze byl ovlivněn plynule během života samice, považuji za značně nepravděpodobné.
Sice jsem biolog, ale nikoli specialista na gametogenezi, takže to je vlastně taky jen taková úvaha "nahlas".
k oplození u ptáků dojde bezprostředně po ovulaci, vaječná koule se nikde neskladuje, "nečeká", ale prakticky hned začne tvorba bílku a skořápky, což dodatečné oplození zcela znemožňuje. znemožňuje to i jakékoliv "vstřebání".
jinak teda ptáci pohlaví svého potomstva ovlivňovat mohou. mnohem lépe než savci, kde je to opravdu o náhodě, která spermie. akorát se neví, jak to dělají.
Vrků

XXX.XXX.37.75
napsal(a):
k oplození u ptáků dojde bezprostředně po ovulaci, vaječná koule se nikde neskladuje, "nečeká", ale prakticky hned začne tvorba bílku a skořápky, což dodatečné oplození zcela znemožňuje. znemožňuje to i jakékoliv "vstřebání".
jinak teda ptáci pohlaví svého potomstva ovlivňovat mohou. mnohem lépe než savci, kde je to opravdu o náhodě, která spermie. akorát se neví, jak to dělají.
Jak jsou ty spermie šikovné,že najdou tak rychle vajíčko.

Vrků
napsal(a):
Jak jsou ty spermie šikovné,že najdou tak rychle vajíčko.
houby šikovné. samice je tam má schované právě k tomuto účelu.

napsal(a):
Pokud je to tak, ovlivňují tedy v rámci gametogeneze, jiná možnost není... No a proč ne, některé organismy umějí zapínat a vypínat geny podle potřeb, proč ne zrovna vťáci.
Ale asi nevíte o tom, že by bylo v současnosti možné ovlivnit pohlaví zvnějšku nebo výběrem "staré slepice"?
Jak vlastně probíhá ve velkochovu oplození při produkci hybridek? To asi nebude ponecháno přirozenosti, že? A pokud jsem teda slepice ve velkochovu, která žije se samými slepicemi, nebudu mít při možnosti ovlivnit pohlaví potomka větší tendenci produkovat kohoutky?

napsal(a):
Pokud je to tak, ovlivňují tedy v rámci gametogeneze, jiná možnost není... No a proč ne, některé organismy umějí zapínat a vypínat geny podle potřeb, proč ne zrovna vťáci.
Ale asi nevíte o tom, že by bylo v současnosti možné ovlivnit pohlaví zvnějšku nebo výběrem "staré slepice"?
Jak vlastně probíhá ve velkochovu oplození při produkci hybridek? To asi nebude ponecháno přirozenosti, že? A pokud jsem teda slepice ve velkochovu, která žije se samými slepicemi, nebudu mít při možnosti ovlivnit pohlaví potomka větší tendenci produkovat kohoutky?
ne, není to v gametogenezi, prostě umí zovulovat vaječnou kouli, která je samičí nebo samčí.
ale neplatí to u všech druhů ptáků, většina jede prostě 50:50 a ty výjimky jsou spíš kuriozita, jakože jak to dělají.
U slepic se ví, že mírně narůstá počet kohoutů - synů slepic, které jsou v dobrém zdravotním a výživném stavu. Třeba.
No a rodičovská hejna jsou ponechaná přirozenosti, jak jinak byste to chtěla dělat? Alternativou je jen klecové ustájení a inseminace a to bylo moderní před 40 lety.

No a když jsme u těch rodičů. Domnívám se, že jakékoliv použitelné metody ovlivnění pohlavní potomstva u slepic už by se dávno používaly ve velkém. Že se nepoužívají znamená jediné - nefunguje to.

napsal(a):
No a když jsme u těch rodičů. Domnívám se, že jakékoliv použitelné metody ovlivnění pohlavní potomstva u slepic už by se dávno používaly ve velkém. Že se nepoužívají znamená jediné - nefunguje to.
Je to dosť pravdepodobné, ale podľa mňa nie isté. Lebo ak by si každý povedal "nepoužívajú to in í veľkochovatelia, tak to znamená jediné - nefunguje to", tak by metódu nik z veľkochovateľov nepreskúmal.

napsal(a):
Je to dosť pravdepodobné, ale podľa mňa nie isté. Lebo ak by si každý povedal "nepoužívajú to in í veľkochovatelia, tak to znamená jediné - nefunguje to", tak by metódu nik z veľkochovateľov nepreskúmal.
ale no tak. právě že se to zkoumá a jeden z důvodů je právě to, že by se to docela hodilo v tom velkochovu, kdyby si člověk mohl určit, jaké pohlaví potomstva chce. asi tak podobně jako existují sexované inseminační dávky pro skot
úspěch by takový výzkum bohatě zaplatil.
no a co máme? nic nemáme. kohoutci se vylíhnou a utratí.

mne by sa veľmi páčila možnosť liahnuť bez zbytočného utrácania, nerada sa vzdávam nádeje a držím sa jej zubami-nechtami - tak preto ten príspevok
ale vedci asi nepreskúmali oblasť Zimbawe,
ak je vôbec ten príspevok založený na faktoch, tak bolo by zaujímavé zistiť, prečo nevedia tamojší obyvatelia vyliahnuť potrebný počet kohútov

napsal(a):
mne by sa veľmi páčila možnosť liahnuť bez zbytočného utrácania, nerada sa vzdávam nádeje a držím sa jej zubami-nechtami - tak preto ten príspevok
ale vedci asi nepreskúmali oblasť Zimbawe,
ak je vôbec ten príspevok založený na faktoch, tak bolo by zaujímavé zistiť, prečo nevedia tamojší obyvatelia vyliahnuť potrebný počet kohútov
svět není malý a drůbežářství funguje i v africe,
takže je v mých očích dost nepravděpodobné, že by zimbawská záhada měla reálný základ nebo praktické využití.

Bodlinka, pekne ste to naformulovali, "v mojich očiach" je to kvalitný príspevok
a aj tak si ponechávam iskierku nádeje, že riešenie, ktoré zohľadňuje potreby všetkých, aj kohútov, existuje
mám takú víziu, že keby sme sa dokázali pozrieť na väčšinu problémov "zhora", doslova zhora, vedeli by sme, ako ich vyriešiť, lebo by nám v našom životnom bludisku "nezavadzali" rôzne skutočnosti, ktoré nám takto bránia vo výhľade a nedovidíme na cesty vedúce naozaj k túženému cieľu

napsal(a):
svět není malý a drůbežářství funguje i v africe,
takže je v mých očích dost nepravděpodobné, že by zimbawská záhada měla reálný základ nebo praktické využití.
Je to marný, bodlinko, je to marný. Některé myšlenky prostě některým nevyvrátíte, ikdybyste předložila jasné a jednoznačné nevyvratitelné důkazy. Prostě někteří budou stále věřit tomu, že Země je placatá a slunce ji obíhá. V jistém okamžiku se taková diskuze stává neplodnou. Jedno české přísloví praví cosi o házení luštěniny na zeď.....
Vrků

XXX.XXX.32.171
Jiskérku naděje si nenechte uzmout bez ní život šťastný není.

ne, není to v gametogenezi, prostě umí zovulovat vaječnou kouli, která je samičí nebo samčí
U slepice teda ve vaječníku probíhá více gametogenezí najednou a vzniká více "zralých vajíček" současně? A co se stane s těmi vajíčky, která slepice neuvolní, protože upřednostní jiné? Čekají na "svou šanci" déle a nebo zaniknou?
Tedy pokud vás svými laickými úvahami neobtěžuji.

Zvědavče, pořiďte si tu aktivní látku, která obarví obsah vejce podle pohlaví zárodku, a můžete si pohlaví určovat doma. A kohoutky vyřadit ještě než nabudou vědomí. Jen musíte zařídit sterilní prostředí a následně vejce znovu šikovně zazátkovat (tedy ta, co budete vracet).
(proč mi místní korekce označila slovo "nabudou"? To je naprosto spisovná forma...)

Vrků
napsal(a):
Jiskérku naděje si nenechte uzmout bez ní život šťastný není.
tak je.
Žiaľ, nie som odborník a z finančných dôvodov nemôžem robiť ani výskumy tohto druhu.
Ale čítam napor. o zvláštnej o oblasti v Zimbabwe a pod.
Teraz niečo z Wikipédie
Objev vakcinace
Edward Jenner už od dětství slýchal, že dojičky krav, které prodělaly kravské neštovice, těmi pravými neštovicemi nikdy neonemocněly.[9] Z toho vyvodil, že kravské neštovice vytvářejí u lidí odolnost proti pravým (černým) neštovicím.[10] Když v roce 1796 pracoval jako praktický lékař v Berkeley v hrabství Gloucestershire, potkal mladou dojičku Sarah Nelmsovou, která měla na rukách a pažích čerstvý výsev kravských neštovic. Hnis z jejích čerstvých puchýřků 14. května 1796 záměrně naočkoval osmiletému Jamesi Phippsovi. Chlapec měl krátce po očkování zvýšenou teplotu a nepříjemný pocit v podpaží. Devátý den trpěl nechutenstvím, ale další den už se cítil mnohem lépe. Po šesti týdnech, kdy se úspěšně vyléčil, mu Jenner podal virus pravých neštovic, ale chlapec podle jeho předpokladu neonemocněl.[9] Tento pokus je považován za první skutečnou vakcinaci. V Phippsově domě je nyní Jennerovo muzeum.
„ Nevím, zda jsem přece jen neudělal chybu a nestvořil něco úděsného “
— Edward Jenner
Jenner poté použil tuto metodu ještě mnohokrát a na základě těchto pozorování sepsal práci, kterou poslal britské Královské společnosti, ale ta ji odmítla publikovat. Jenner se však nevzdal a práci publikoval v roce 1798 na vlastní náklady a nazval v ní svoji metodu vakcinací (z latinského slova vacca, česky kráva).[10] V následujících dvou letech vydal ještě další dva články. Jeho metoda získala záhy velkou popularitu a rozšířila se nejen v Británii, ale i v Evropě. Během tří let byly proti pravým neštovicím očkovány statisíce lidí. V Čechách se s očkováním začalo v roce 1821 na základě císařského dokumentu a ukončeno bylo až v roce 1980, po celosvětovém vymýcení pravých neštovic.[9]

napsal(a):
tak je.
Žiaľ, nie som odborník a z finančných dôvodov nemôžem robiť ani výskumy tohto druhu.
Ale čítam napor. o zvláštnej o oblasti v Zimbabwe a pod.
Teraz niečo z Wikipédie
Objev vakcinace
Edward Jenner už od dětství slýchal, že dojičky krav, které prodělaly kravské neštovice, těmi pravými neštovicemi nikdy neonemocněly.[9] Z toho vyvodil, že kravské neštovice vytvářejí u lidí odolnost proti pravým (černým) neštovicím.[10] Když v roce 1796 pracoval jako praktický lékař v Berkeley v hrabství Gloucestershire, potkal mladou dojičku Sarah Nelmsovou, která měla na rukách a pažích čerstvý výsev kravských neštovic. Hnis z jejích čerstvých puchýřků 14. května 1796 záměrně naočkoval osmiletému Jamesi Phippsovi. Chlapec měl krátce po očkování zvýšenou teplotu a nepříjemný pocit v podpaží. Devátý den trpěl nechutenstvím, ale další den už se cítil mnohem lépe. Po šesti týdnech, kdy se úspěšně vyléčil, mu Jenner podal virus pravých neštovic, ale chlapec podle jeho předpokladu neonemocněl.[9] Tento pokus je považován za první skutečnou vakcinaci. V Phippsově domě je nyní Jennerovo muzeum.
„ Nevím, zda jsem přece jen neudělal chybu a nestvořil něco úděsného “
— Edward Jenner
Jenner poté použil tuto metodu ještě mnohokrát a na základě těchto pozorování sepsal práci, kterou poslal britské Královské společnosti, ale ta ji odmítla publikovat. Jenner se však nevzdal a práci publikoval v roce 1798 na vlastní náklady a nazval v ní svoji metodu vakcinací (z latinského slova vacca, česky kráva).[10] V následujících dvou letech vydal ještě další dva články. Jeho metoda získala záhy velkou popularitu a rozšířila se nejen v Británii, ale i v Evropě. Během tří let byly proti pravým neštovicím očkovány statisíce lidí. V Čechách se s očkováním začalo v roce 1821 na základě císařského dokumentu a ukončeno bylo až v roce 1980, po celosvětovém vymýcení pravých neštovic.[9]
A? To víme.

napsal(a):
Zvědavče, pořiďte si tu aktivní látku, která obarví obsah vejce podle pohlaví zárodku, a můžete si pohlaví určovat doma. A kohoutky vyřadit ještě než nabudou vědomí. Jen musíte zařídit sterilní prostředí a následně vejce znovu šikovně zazátkovat (tedy ta, co budete vracet).
(proč mi místní korekce označila slovo "nabudou"? To je naprosto spisovná forma...)
Myslím, že ani na toto nemám.
Ale rozhodla som sa, že si v budúcnosti farizejsky kúpim už sexované kuriatka napr. tu:
https://liahencapkovic.weblahko.sk/Cennik-cistokrvnych-kurciat.html
Tým samozrejme nezachránim ani jedného kohúta, ale aspoň nebudem riešiť usmrcovanie ja.
Dokonca som už aj tento rok prikladala k mojim vyliahnutým kuratám sliepočky z tohto zdroja, kvočka ich prijala ( len potom "osud" zasiahol a ochorela som a aj kvočku, aj kuratá som presunula inému chovateľovi).

napsal(a):
A? To víme.
a... Edward Jenner vyskúšal niečo, čo sa medzi ľuďmi ako riešenie spomínalo, ale vedecká obec to odmietala skúmať, dokonca aj Jennerov výskum považovali za šarlatánstvo, ktorým sa netreba zapodievať. Neuverejnili ho.
Ak sa niečo, o čom sa medzi laikmi v oblasti určovania pohlavia sliepok hovorí, ešte vedeckou obcou neodobrilo, nemusí to stopercentne znamenať, že pokusy v tejto oblasti vôbec prebehli a to ani v prípade, že vytvorená metóda by bola ekonomicky alebo inak výhodná.
Dokonca aj využitie očkovania proti pravým kiahňam bolo aj ekonomicky výhodné.

napsal(a):
Je to marný, bodlinko, je to marný. Některé myšlenky prostě některým nevyvrátíte, ikdybyste předložila jasné a jednoznačné nevyvratitelné důkazy. Prostě někteří budou stále věřit tomu, že Země je placatá a slunce ji obíhá. V jistém okamžiku se taková diskuze stává neplodnou. Jedno české přísloví praví cosi o házení luštěniny na zeď.....
Jednoznačne nevyvrátiteľné dôkazy ešte predložené neboli a pokiaľ som správne pochopila, Bodlinka nič také ani netvrdila, len vyjadrila svoj skepticizmus a myslí si, že pravdepodobnosť je minimálna, takmer žiadna. Čo je pre mňa úplne v poriadku.
Neverím, že zem je placatá a Sluce...boli predložené nevyvrátiteľné dôkazy, že tomu tak nie je.

napsal(a):
Jednoznačne nevyvrátiteľné dôkazy ešte predložené neboli a pokiaľ som správne pochopila, Bodlinka nič také ani netvrdila, len vyjadrila svoj skepticizmus a myslí si, že pravdepodobnosť je minimálna, takmer žiadna. Čo je pre mňa úplne v poriadku.
Neverím, že zem je placatá a Sluce...boli predložené nevyvrátiteľné dôkazy, že tomu tak nie je.
a přesto tomu mnozí nevěří... ona je to vlastně diskuze o h...u, protože NIKDO zde nemá možnosti zkoušet a vyvracet zda to funguje nebo ne. Ale neustále se přesvědčovat, že když to funguje v Zimbabwe (OMG, zrovna v Zimbabwe!!! Kdyby to fakt bylo celosvětově proveditelné a masově funkční, již by to dávno prodali, protože mají hyperinflaci a jsou celkově v řiti). A vy sama o sobě tvrdíte, že jste začátečník a bez zkušeností, o to víc je zajímavé, jak vehementně se snažíte diskuzi udržet při životě. Ale možná je to cíl, svět žije z hoaxů a "provokatérů".....

:) frufru, ale veď sa nedajte provokovať, diskusia v žiadnej téme nie je povinná

Už jsem to psal jinde, ale z chovů jiných druhů zvířat jsou známé případy, kdy jsou naprostá většina potomků samci ( halančíci rodu Nothobranchius atd.) a předpokládá se existence samčí linie, nebo je k tomu stimulují podmínky chovu - v podstatě nelze exaktně zkoumat, musely by se zmapovat podmínky na lokalitách v přírodě, vliv krmení a milion dalších drobností

napsal(a):
ne, není to v gametogenezi, prostě umí zovulovat vaječnou kouli, která je samičí nebo samčí
U slepice teda ve vaječníku probíhá více gametogenezí najednou a vzniká více "zralých vajíček" současně? A co se stane s těmi vajíčky, která slepice neuvolní, protože upřednostní jiné? Čekají na "svou šanci" déle a nebo zaniknou?
Tedy pokud vás svými laickými úvahami neobtěžuji.
i ve vašem vaječníku je více vajíček současně, gametogeneze proběhla už kdysi dávno. u slepice je to stejné. žloutková koule pak opravdu jen dozrává a výběr té koule k dozrávání může záviset i na jejím pohlaví, ale jak, co se neví.

nicméně teda kur domácí není zrovna ten druh, kde je ten poměr pohlaví při vylíhnutí nějak nápadně jiný oproti 1:1.
a různé ty lidové pověry typu stará slepice, starý kohout a různé kombinace opravdu není problém vyzkoušet v praxi a statisticky to vyhodnotit.
Vrků

XXX.XXX.32.171
Je za dveřmi a vše vyřeší umělá inteligence.

napsal(a):
i ve vašem vaječníku je více vajíček současně, gametogeneze proběhla už kdysi dávno. u slepice je to stejné. žloutková koule pak opravdu jen dozrává a výběr té koule k dozrávání může záviset i na jejím pohlaví, ale jak, co se neví.
Já si k tomu něco přečetla, a v embryo vývoji se zastaví gametogeneze po mitoze v přípravě na meio 1. Obě meiozy probíhají podle toho až před ovulací. Takže vlastně celá druhá půlka gametogeneze probíhá v průběhu života podle potřeby. Zdá se, že u člověka i u vtáka je to v tomhle velice podobné.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vaje%C4%8Dn%C3%ADk_pt%C3%A1k%C5%AF
Tak ta slepice má připravené ty primární folikuly ("vajíčka"?) ještě jako 2N, čiže pohlaví se rozhodí až za života slepice při meio 1. Takže to je první chvíle, kdy by slepice měla eventuálně vliv na pohlaví.
"Období redukčního dělení je ukončeno asi 2 hodiny před ovulací." (Wiki)
Třeba to mají na wiki blbě, zrovna tohle není ozdrojované... Ale už končím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.49.149
napsal(a):
tak oni ti kohouti zase tak nechtěný nejsou, ráno před líhněma už jsou fronty lidí, co si jedou pro pytle s kohouty. lidi to sice nejedí, ale spoustu jiných zvířátek ano.
Přesně. Různé šelmy, plazi. Leccos ppvere kohoutky od 1dne do stáří. Využití pro ne je dost a dost.

"A vy sama o sobě tvrdíte, že jste začátečník a bez zkušeností, o to víc je zajímavé, jak vehementně se snažíte diskuzi udržet při životě. Ale možná je to cíl, svět žije z hoaxů a "provokatérů"..... "
Fru-fru: Nikde a nikdy som netvrdila, že som bez skúseností! Toto by mohol byť hoax, ale verím, že ste si dali len dohromady pojmy "začiatočník" - "bez skúseností".
Vo svojom profile som tvrdila, že som začiatočník. A keďže sa o túto informáciu v pozmenej podobe ("bez skúseností") opierate a šírite ju vo viacerých témach, doplnila som (na svojom profile) informáciu o tom, že trochu praxe a skúseností zato mám. Pôvodne som si myslela, že nemusím rozvádzať celú históriu svojho chovateľstva.

S veľkou radosťou oznamujem, že sa mi podarilo "umiestniť do chovu" celý môj tohoročný odchov kohútov. Vyžadovalo si to síce hooodne času a námahy a dokonca som sa len kvôli kohútom prihlásila na Facebook, odkiaľ som už pred viacerými rokmi úplne odišla.
Nespočetne ráz som si pri tom hovorila, že škoda, že nemám k dispozícii použiteľnú metódu rozpoznávania pohlavia pri liahnutí sliepok ešte pred započatím inkubácie.

napsal(a):
S veľkou radosťou oznamujem, že sa mi podarilo "umiestniť do chovu" celý môj tohoročný odchov kohútov. Vyžadovalo si to síce hooodne času a námahy a dokonca som sa len kvôli kohútom prihlásila na Facebook, odkiaľ som už pred viacerými rokmi úplne odišla.
Nespočetne ráz som si pri tom hovorila, že škoda, že nemám k dispozícii použiteľnú metódu rozpoznávania pohlavia pri liahnutí sliepok ešte pred započatím inkubácie.
metoda rozpoznávání před zahájením inkubace neexistuje a nikdy existovat nebude.

Ale ľutovať to môžem

zaujalo ma
https://en.m.wikipedia.org/wiki/In-ovo_sexing
z toho vyberám (v preklade):
"V posledných rokoch začali krajiny podnikať právne kroky na zákaz zabíjania samčích kurčiat. V januári 2021 bolo Nemecko prvou krajinou, ktorá túto prax úspešne postavila mimo zákon.[7] O niekoľko mesiacov neskôr zakázalo zabíjanie jednodňových kurčiat aj Francúzsko.[8] V roku 2022 prijala rovnaké kroky aj tretia krajina, Taliansko, pričom tento postup do roku 2026 zakázala.[9]."

napsal(a):
zaujalo ma
"V posledných rokoch začali krajiny podnikať právne kroky na zákaz zabíjania samčích kurčiat. V januári 2021 bolo Nemecko prvou krajinou, ktorá túto prax úspešne postavila mimo zákon.[7] O niekoľko mesiacov neskôr zakázalo zabíjanie jednodňových kurčiat aj Francúzsko.[8] V roku 2022 prijala rovnaké kroky aj tretia krajina, Taliansko, pričom tento postup do roku 2026 zakázala.[9]."
to není zajímavé, to je ilustrace debiloviny němců, každých asi 80 let potřebují kompletně rozvrátit Evropu. Nejradši by to zakázali v celé EU
nejvtipnější na tom je, že si dali do přechodného období povolení metod sexování vajec od nějakého xtého dne a tím, že i to bude zakázané, ale metody, které by to uměly dřív (a byly by povolené) prostě neexistují. Něco prostě jako zákaz spalováků, no, stejný rank a stejné IQ autorů.
mmch řešení je i takové, že se kuřata v německu vylíhnou, naháží se na auto, to celé se odveze do zahraničí, tam se to přebere, kohouti se zabijou a kuřice jedou na drůbežárny do německa.
napsal(a):
zaujalo ma
je to marny,je to marny,je to marny
napsal(a):
to není zajímavé, to je ilustrace debiloviny němců, každých asi 80 let potřebují kompletně rozvrátit Evropu. Nejradši by to zakázali v celé EU
nejvtipnější na tom je, že si dali do přechodného období povolení metod sexování vajec od nějakého xtého dne a tím, že i to bude zakázané, ale metody, které by to uměly dřív (a byly by povolené) prostě neexistují. Něco prostě jako zákaz spalováků, no, stejný rank a stejné IQ autorů.
mmch řešení je i takové, že se kuřata v německu vylíhnou, naháží se na auto, to celé se odveze do zahraničí, tam se to přebere, kohouti se zabijou a kuřice jedou na drůbežárny do německa.
Mě zákaz zabíjení kuřat přijde v pořádku, jsou to živý tvorové, zabíjení zdravých kuřat je týrání zvířat. Je to další se špatností o které se veřejně moc neví. Další věc na co by si měli posvítit ochránci zvířat.
reznade
napsal(a):
Mě zákaz zabíjení kuřat přijde v pořádku, jsou to živý tvorové, zabíjení zdravých kuřat je týrání zvířat. Je to další se špatností o které se veřejně moc neví. Další věc na co by si měli posvítit ochránci zvířat.
Oni si všelijací šikulové posvítí na kde co. Jak tady bylo napsáno výše, Němci a nebo jejich politici, či kdo si také posvítili na el. energii a dnes to posvícení si sklízíme, když se Evropa zbláznila a skončila na lep. U těch kohoutků a ochránců je to asi tak, pokud by se drůbež nechovala ve velkochovech pro nasycení lidstva, pak by nebylo třeba využívat co nejvíce ekonomických kritérií. Ale zase ne každý by si mohl vychovat a vypěstovat potraviny pro svoji rodinu(města atd.) Pokud se prosadí, zamíchat do ekonomiky chovů nějaká ideová omezení, dopadne to, jako s elekřinou. EU vyhlásila boj emisím s ideovými (politickými) cíli. Jak to dopadlo? Podporu tkzv. obnovitelným zdrojům (konkrétně ze solárních panelů), každý platíme ve spotřebovaných kWh. To nás stojí ročně v průměru od roku 2006 do roku 2030, cca 27,5 miliardy Kč ročně. Kolik by pak stálo kuře v obchodě, pokud by se nechovaly produkční velkochovy ekonomicky? Zaplatili by vám to nějací ochránci? Asi ne. Stejně, jako vám nikdo nezaplatí promrhané miliardy u solárů. Jsem pro, aby se využívaly nové poznatky, ale na bázi volného trhu a ne na bázi přijatých politických rozhodnutí. Je třeba investovat do výzkumu a jeho výstupy pak zhodnotí trh a vybere si. Ono by vlastně ochránci mohli vymyslet, že se nic nemůže chovat pro člověka, neboť se jedná o týrání.....
reznade
napsal(a):
Vy si v textu odporuje že..zabíjení " kuřat "je podle vás v pořádku,ale zabijení "zdravých" kuřat je týrání a špatnost?..
můžete si tyto kohoutky koupit, krmit je půl roku ,potom je zabít(co jiného s nimi), to tedy "týrání zvířat" podle vás,není?...vy vykrmená kuřata (kohouty)nezabijíte?...

Nic proti tomu, jen se prostě lidi musejí připravit na to, že pokud z peněz za nosnice budeme muset udržovat při životě i stejný počet kohoutů, budou vejce dvojnásob drahá. Logicky. Pokud to obyvatelé přijmou, tak no problemo. Zase je určitá šance, že maso těch kohoutů zlevní kuřecí maso na prodejně (ale spíš jen v té první vlně, kdy bude na trhu přetlak, protože vykrmit se to musí za stejné peníze).
... jaký je rozdíl v tom, zabít denní kuřata, a vybít pak kohouty o půl roku později? Jak se vlastně utrácejí kury na porážku (jinde než v McDonaldu)? Asi se sekají hlavy?

Ančovičko, to jste se překoukla, Reznade vadí každé zabíjení. Co jí přijde v pořádku, je ZÁKAZ zabíjení.
napsal(a):
Ančovičko, to jste se překoukla, Reznade vadí každé zabíjení. Co jí přijde v pořádku, je ZÁKAZ zabíjení.
😀díky za upozornění 😀...Reznade asi všechna zvířata nechává pojít stářím..jinak by to bylo týrání zvířat..
Ani se nemůžu přiznat, že také "redukují" počet vylíhnutých kohoutků...protože vykrmovat 30 kohoutů vlašáků, na kterém je za půl roku kilo masa(to jsem přehnala😀), je opravdu velice "ekonomické"...

Já věřím tomu, že jakmile tohle vstoupí v platnost, tak se zapojí genové inženýrství, které u kohoutů zanese do genomu větší zmasilost závislou právě na pohlaví - pokud to jen trochu jde. A v tu chvíli bude chov trochu ekonomičtější. Tedy u těch snáškových hybridů, které se používají ve velkochovu.
Vlaškám to samozřejmě od likvidace kohoutů nepomůže.

"... jaký je rozdíl v tom, zabít denní kuřata, a vybít pak kohouty o půl roku později?"
Je v tom rozdiel v takej tej všeobecnej úcte k životu.
1.Je rozdiel v tom, či si niekto požije 1 deň, alebo 20, 30, 80 rokov? Nakoniec každý tvor skončí smrťou. Ale ja tam rozdiel vnímam.
2. Ak by sme umožnili živým tvorom, ktoré sme priviedli k životu dôstojný život a vykŕmili kuriatka kohútov pre potreby ľudí, ktorí konzumujú mäso (ako to robili naši predkovia), nemuseli by sme naliahnuť na mäso 2-krát toľko kuriat (a polovicu z nich hneď po príchode na svet len tak zabiť).

"Vlaškám to samozřejmě od likvidace kohoutů nepomůže."
zato aj vlaška má mäso, ktoré sa dá použiť

1) já tam rozdíl nevidím, možná právě naopak, v přírodě jsou mláďata velmi často zdrojem potravy pro mnohé jiné tvory a nebo ponechána na pospas, příroda zařídila, že mají nízkou životnost a příliš se netrápí...
2) ale na maso se nelíhne dvakrát víc kuřat. Dvakrát víc kuřat se líhne na vejce. Na maso se líhnou brojleři, a ti se vykrmí pokud vím bez ohledu na pohlaví. Takový brojler má navíc dvakrát víc (kdoví jestli ne ještě víc) masa než snáškový hybrid, v čemž je to kouzlo - ono se jich kvůli té spotřebě nemusí líhnout dvakrát víc. Masa je dvakrát víc na brojlerovi při stejném počtu kuřat (ergo brojler šetří život jednou tolika dalším slepicím, které se nemusejí vylíhnout).
Tak to i ten snáškový hybrid má maso, které se dá použít. Ale kdo by se s tím vykrmoval, když je výtěžnost nezajímavá. Víc kostí a peří než masa. Víc odpadu než užitku. To si pak člověk rozmyslí, zda do toho půl roku sypat peníze a ukrajovat z chovných prostor.

"Nic proti tomu, jen se prostě lidi musejí připravit na to, že pokud z peněz za nosnice budeme muset udržovat při životě i stejný počet kohoutů, budou vejce dvojnásob drahá. Logicky. Pokud to obyvatelé přijmou, tak no problemo."
Keby existovali len drahé vajcia, lebo všetci podnikatelia by to tak robili, obyvatelia by to prijali. Prijali zvýšenie cien nehnuteľností, iných kedysi lacných potravín, kupujú si rôzne PC programy, hry, je spoplatnené repodukovanie hudby...
Problém chovateľov, ktorí kohútov nezabijú, môže vzniknúť len vtedy, keď je tu aj iná možnosť - tí, ktorí ich zabíjať budú, zvýšia oproti tým druhým svoje zisky a tým chovateľov úctivejších k životom iných tvorov - zlikvidujú.

napsal(a):
1) já tam rozdíl nevidím, možná právě naopak, v přírodě jsou mláďata velmi často zdrojem potravy pro mnohé jiné tvory a nebo ponechána na pospas, příroda zařídila, že mají nízkou životnost a příliš se netrápí...
2) ale na maso se nelíhne dvakrát víc kuřat. Dvakrát víc kuřat se líhne na vejce. Na maso se líhnou brojleři, a ti se vykrmí pokud vím bez ohledu na pohlaví. Takový brojler má navíc dvakrát víc (kdoví jestli ne ještě víc) masa než snáškový hybrid, v čemž je to kouzlo - ono se jich kvůli té spotřebě nemusí líhnout dvakrát víc. Masa je dvakrát víc na brojlerovi při stejném počtu kuřat (ergo brojler šetří život jednou tolika dalším slepicím, které se nemusejí vylíhnout).
Tak to i ten snáškový hybrid má maso, které se dá použít. Ale kdo by se s tím vykrmoval, když je výtěžnost nezajímavá. Víc kostí a peří než masa. Víc odpadu než užitku. To si pak člověk rozmyslí, zda do toho půl roku sypat peníze a ukrajovat z chovných prostor.
áno, človek si to rozmyslí
človek je krutý predátor
a viem, že na mäso podnikajúci človek využíva len brojlery, lenže aj iné sa môžu, hoci je na nich menej mäsa - lenže nechce o tom ani porozmýšľať

reznade
napsal(a):
(Živí tvorové). Zabíjení zdravých zvířat není týrání. Samozřejmě, je-li tak činěno správným způsobem. Jak jinak bychom získali maso pro svou potřebu?
A ti zabití kohoutci se vesměs zkrmují v Zoo. Stejně jako myšičky nebo morčata. Které(á) se taky zabíjejí zdravá.

"příroda zařídila, že mají nízkou životnost a příliš se netrápí... "
Sťatý kohút sa tiež príliš netrápi
Mne babka na otázky odpovedala, že zvieratá bolesť necítia, bolo to ľahké vysvetlenie

Fantaz magorie veganů a jiných posahancu. Budeme raději místo zabíjení zvířat kácet Deštné pralesy a žrát GMO sóju.
Ti kohouti, pokud se nechají naživu, musí taky něco žrát. Je jich cca 50%. Přesně o tolik stoupne potřeba pěstování jemného obilí, ale samozřejmě i nutnost výstavby dalších hal nutných k odchovu. Ve finále tito kohouti stejně skončí jako granule pro psy, stejně jako vynesené slepice. A kam si myslíte že jdou teď? Nevzhledne nohaté kuře nikdo nekoupi. Ono totiž tohle už tady před pár desítkami let bylo. Než přišla hybridizace a chov brojlerů na maso. Trh si vyžádal stav který je dnes.
Žádná nařízení ani zákony pod tlakem nevědomých posahancu na tom nic nezmění. Nikdo totiž nebude podnikat do mínusu. Výsledek bude nejprve drahá vejce a nakonec žádná. No a když nebudou na trhu vejce, zmizí i slepice, to dá rozum. Pozornost posuku, kteří mají potřebu měnit svět k lepšímu se bude moci přesunout něcemu jinému, nutnému k záchraně světa. Třeba nezabíjeni rostlin a požírání živých organismů v podobě semen, vždyť je to na začátku jejich života.

napsal(a):
"... jaký je rozdíl v tom, zabít denní kuřata, a vybít pak kohouty o půl roku později?"
Je v tom rozdiel v takej tej všeobecnej úcte k životu.
1.Je rozdiel v tom, či si niekto požije 1 deň, alebo 20, 30, 80 rokov? Nakoniec každý tvor skončí smrťou. Ale ja tam rozdiel vnímam.
2. Ak by sme umožnili živým tvorom, ktoré sme priviedli k životu dôstojný život a vykŕmili kuriatka kohútov pre potreby ľudí, ktorí konzumujú mäso (ako to robili naši predkovia), nemuseli by sme naliahnuť na mäso 2-krát toľko kuriat (a polovicu z nich hneď po príchode na svet len tak zabiť).
Viz výše. Není to "len tak". Krmí se jimi v Zoo.

Sťatý kohút sa tiež príliš netrápi Přesně. Proto to stavím na roveň. Pro mě žádný rozdíl, jestli to zabiju denní a hodím krokodýlovi a nebo to zabiju půlroční a zbytky hodím krokodýlovi. Pro mě je v tom úcta k životu stejná, prostě to zemře kvůli mojí výživě, ať už přímo nebo zprostředkovaně. Tomu zvířeti je to jedno, rozdíl je to pouze pro člověka. A to už jsme v rovině filosofické.
Já nemám problém ani s jednou variantou.
Budu nerada, pokud se zvýší cena krmných směsí, protože najednou spotřeba v EU vzroste na dvojnásobek ve velkochovech. To by byla pro mě teda nepříjemná změna. Samozřejmě by se zvedla cena krmných směsí pro všechna zvířata. Ale tak dalo by se. Většinu roku se slepice beztak pasou. A konečně bych se dokopala k té vermikultuře do bytu...

napsal(a):
Viz výše. Není to "len tak". Krmí se jimi v Zoo.
Odhaduje sa, že ročne sa zabije okolo 7 miliárd jednodňových kurčiat[

napsal(a):
Tak by se ročně zabíjelo 7 miliard kohoutů...
napsal(a):
áno, človek si to rozmyslí
človek je krutý predátor
a viem, že na mäso podnikajúci človek využíva len brojlery, lenže aj iné sa môžu, hoci je na nich menej mäsa - lenže nechce o tom ani porozmýšľať
Jak se píše výše...."je to marný,je to marný,je to marný"..😂😭

Ak sa kohúti nechajú nažive, budú sa dať zjesť. Ak to bude menší kohút, bude menej mäsa, ale menej zožerie.
Nebude treba (alebo nebolo by treba) ani viac priestoru, pretože bude menej brojlerov, lebo títo kohúti budú mať tiež mäso.
Proste: Aj v zoo sa dá kŕmiť nielen mŕtvym kuraťom, ale aj dospelým vtákom. Samozrejme, sú zvieratá, ktoré potrebujú malé kusy potravy.

napsal(a):
Tak by se ročně zabíjelo 7 miliard kohoutů...
a nebolo by potrebné naliahnuť už menej iných kuriat?

ančovička1
napsal(a):
Jak se píše výše...."je to marný,je to marný,je to marný"..😂😭
čo je marné?
Je jedno, ako trpia iní, ak mám z toho zisk?

Co jíte? Trávu?

lenže aj iné sa môžu, hoci je na nich menej mäsa - lenže nechce o tom ani porozmýšľať
Ale o tom se přeci přemýšlí pořád. Vidíte to nakonec na té schválené legislativě, kterou jste tu uvedla. Jenže se o tom hodně přemýšlí, a už nedomýšlí. Společností přijatelný výsledek bude, že radši necháme ta kuřata frčet kamionem na Ukrajinu, kde je vytřídí, a pak kamionem nosnice a zamražené kohoutky zase zpátky, a budeme mít čisté své drápky.
(mezitím jich pár pochcípá na nevyhovující podmínky při přepravě nebo stresem, dovezeme si pár přenosných chorob, přispějeme životnímu prostředí a do závěrečného vyúčtování to vše pleskneme spotřebiteli)
Mimochodem, každé jednodenní zabité kuře ušetří půl roku krmení pro jedno hladovějící africké dítě.

napsal(a):
Co jíte? Trávu?
Ja k Vám pristupujem s úctou

To já taky. Jen mě zajímá, co vede lidí k takovým názorům. Zdá odmítají to co nepotřebují?

"Mimochodem, každé jednodenní zabité kuře ušetří půl roku krmení pro jedno hladovějící africké dítě. "
keby som nečítala, že podnikatelia kvôli udržaniu cien likvidovali potraviny (a nie darovali hladujúcim) tak by to znelo trochu ináč

napsal(a):
a nebolo by potrebné naliahnuť už menej iných kuriat?
To záleží na tom, zda by se ti nebrojleroví kohouti zapojili do potravinového řetězce. Já si myslím, že při té výtěžnosti by se nezapojili, nebo jen marginálně (vyřezala by se z toho stehna a prodávalo by se to jako "farmářské kuře"). Kuchyňská úprava by se s tím asi nedělala, mašiny jsou nastavené na poměrně uniformní brojlery a nikoli na střapaté "každý pes jiná ves". Nehledě na tu výtěž. Zemědělci už teď zápasí s náklady, drůbežárny mají co dělat, aby je nepoložily chřipky a podobné radosti... Já vám nevím. Spíš by ti nosní kohouti šli znova do zpracování na krmiva, kdy se nemusí kuchat ani škubat...
Nehledě na to, že brojleři se vykrmují jinou dobu. Brojleři se v současné době většinou vykrmují do hmotnosti kolem 2 kg při spotřebě 1,6 kg krmiva na 1 kg přírůstku. Výkrm netrvá déle než 35 dní. -> https://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/print.php?page=971&typ=html
Z jiného zdroje zase šest až osm týdnů, podle účelu výkrmu.
Furt ti brojleři tak nějak hodně s přehledem vyhrávají.
https://theses.cz/id/nbo06j/Analza_kuecch_brojler_v_zemdlskm_podniku_Agro_ejetice.pdf Ročně je v celé Evropské Unii vyprodukováno kolem 5,9 miliardy brojlerových kuřat. - jen v EU! Skoro stejný počet jako všech nosných kohoutů (v jakém měřítku - hádám na světě?). Amerika bude s těmi počty úplně někde jinde.
napsal(a):
"Mimochodem, každé jednodenní zabité kuře ušetří půl roku krmení pro jedno hladovějící africké dítě. "
keby som nečítala, že podnikatelia kvôli udržaniu cien likvidovali potraviny (a nie darovali hladujúcim) tak by to znelo trochu ináč
To jste špatně pochopila..

Omlouvám se, při vší úctě, zaráží mě tohle levicové myšlení. A to už bezmála šedesát let. Mohli ty potraviny zabalit a své náklady poslat hladovějící do Afriky. Pak ještě několikrát a při poslední várce si za ty černochy stoupnout do fronty, protože by samo neměli co žrát.
Prozradím vám jedno tajemství. Nikdo na světě nepracuje úplně zadarmo a bez zisku se dlouho podnikat nedá.

napsal(a):
Jenže to byly už hotové potraviny, které byly tady u nás neprodané na polích nebo v hypersuper. Zatímco tady se bavíme o surovinách. Tj. ta obdělaná plocha buď vyprodukuje krmnou surovinu a nebo potravinovou surovinu. Takže buď jak praví BG vymlátit další lesejk v Brazílii a navýšit obdělávanou půdu a nebo si vybrat, co zasejeme.

Jo je to tak. Ostatně jediný co pro zlepšení může každý z nás udělat je, v maximální možné míře být soběstačný co se potravin týče a nepřispíval tak tomu s čím nesouhlasí. Nebo co nejméně
Řeším to, co můžu změnit já. Potraviny se snažím vždy všechny spotřebovat, nekupovat dovozy z opačného konce země atd. Ale nikdy, nikdy bych nekecala nikomu do toho, jak si to má přebrat, co má a nemá dělat. Kdo chce, ať je vegetariánem, ať je třebas veganem, ať jí jen žluté potraviny nebo jídlo začínající na písmeno C nebo jídlo pokrájené při měsíčku čepelí z rohu jednorožce, dokud je to jeho věc, je mi to jedno.
Vadí mi veganské těhotné ženy, to ano, ale mnohem, mnohem víc mi vadí těhotné kuřačky. Protože rozhodnutí jedince odskáče někdo další.
Ale dál?
Tak někdo nechce zabíjet kohouty, no a co. Tak někdo nejí maso, no a co. Tak někdo posílá své přebytky do Afriky, no a co. Dokud to někdo nečeká od ostatních, tak ať.

Varaxi: horší je, že to nezabíjení kohoutů se díky těm, co mohou změnit více, promítá evidentně do legislativy a zasáhne nás to všechny. A to už holt není věc jednotlivce... Fakt asi radši za burana, který zabíjí nevinná mláďátka, než za civilizovanou duši, která se musí potýkat s následky zpožděného zabíjení. Vidím smysl ve vymýcení klecových chovů, kde zvířata trpí. Ale tady prostě zvířata netrpí. Proto smysl nevidím.
Že by někoho kromě legislativy napadlo zabývat se i druhou stranou mince - tedy tím, "kam s nimi", to předpokládám, jako obvykle, nehrozí. Ráda bych se mýlila, ale dotyčnou legislativu ani přidruženou iniciativu lustrovat kvůli tomu nebudu. Vyčkám, jak to bude v praxi. Hádám se toho mnoho nezmění, jen přes nás bude jezdit o něco víc kamionů.
Ono je zabíjení a zabíjení. Když mi moje maminka říkala, jak kdysi před padesáti lety sexované kohoutky házeli do plastových pytlů, kde se sami udusili... Jo, tohle mi přijde příšerné. Oproti tomu ta kuřata humánně usmrtit mi přijde naprosto v pořádku. Když si vezmu příklad u koní nebo psů, kde se udržuje při životě do absurdna, tak si dovolím parafrázovat horsanu: lepší hrozný konec, než hrůza bez konce.
A těm kuřatům lze zajistit konec adekvátní, ne nějak hrozný. Prostě to lze, ne že ne.
Takže tady není problém, co s kohoutky, tady je problém fanatismus.
Ale nikoho nebudu nutit, aby to udělal svým kuřatům. Pokud chce hledat lidi, kterým kohouta dá na chov, no tak ať.

napsal(a):
No a? Co s tím chcete dělat? Zrušit chovy nosnic?

Varaxi
napsal(a):
Řeším to, co můžu změnit já. Potraviny se snažím vždy všechny spotřebovat, nekupovat dovozy z opačného konce země atd. Ale nikdy, nikdy bych nekecala nikomu do toho, jak si to má přebrat, co má a nemá dělat. Kdo chce, ať je vegetariánem, ať je třebas veganem, ať jí jen žluté potraviny nebo jídlo začínající na písmeno C nebo jídlo pokrájené při měsíčku čepelí z rohu jednorožce, dokud je to jeho věc, je mi to jedno.
Vadí mi veganské těhotné ženy, to ano, ale mnohem, mnohem víc mi vadí těhotné kuřačky. Protože rozhodnutí jedince odskáče někdo další.
Ale dál?
Tak někdo nechce zabíjet kohouty, no a co. Tak někdo nejí maso, no a co. Tak někdo posílá své přebytky do Afriky, no a co. Dokud to někdo nečeká od ostatních, tak ať.
Respekt by měl být na obou stranách. Bohužel není.
Vegetariánům ani veganům nikdo v ničem nebrání. Stačí ke spokojenosti obou táborů chovat se stejně.

napsal(a):
Ak sa kohúti nechajú nažive, budú sa dať zjesť. Ak to bude menší kohút, bude menej mäsa, ale menej zožerie.
Nebude treba (alebo nebolo by treba) ani viac priestoru, pretože bude menej brojlerov, lebo títo kohúti budú mať tiež mäso.
Proste: Aj v zoo sa dá kŕmiť nielen mŕtvym kuraťom, ale aj dospelým vtákom. Samozrejme, sú zvieratá, ktoré potrebujú malé kusy potravy.
Jenže brojler vám vyroste za 6 týdnů a máte na něm maso pro celou rodinu. Nosný kohout potřebuje mnohem víc času a masa je na něm půlka. Takže ekonomicky bude, plácnu, třikrát dražší. A kolik zákazníků si ho koupí?

Vážení, mne fascinuje jedna věc, jak neustále máte (máme) snahu logicky diskutovat s jistými konkrétními dvěma jedinci, jejichž příspěvky jsou založeny na "domnívám se, myslím si, podle mne". Jeden bez zkušeností a druhý se asi nudí. Já rozumím tomu, že spousta diskuzních vláken je zde o h...u, ale prostě mne to fascinuje. Na zjevně nesmyslný názor a dotaz se odpoví věcně a stejně se s tím nesouhlasí a už to jede. Prostě je asi taková doba....jo, může to přecházet, nečíst, nevšímat s. ale když to pak leze do všech diskuzí, tak prostě pak už nechcete nic číst a tím pádem se nic nedozvíte. Myslím tím "nic věcného, přínosného" atd. Opakuje se to léta. Vždy se nějaký takový jedinec vyskytne a pak trolí a trolí a trolí, aniž by přinesl něco kloudného do diskuze. HOWGH

frufru: já třeba diskutuji, protože mě to baví :-) Baví mě si k tomu hledat informace, vysvětlovat, koukat se na věci z jiného úhlu pohledu, hledat souvislosti. Mám radost, když se dozvím něco nového Doufám, že tím zase tolik témat nemořím.

Nechcem rozhodne diktovať, ale presviedčať áno (a možno presvedčíte Vy mňa). Áno, keď hľadáme, prečo sa niečo nedá, tak sa to nedá. Lebo kto má veľa, chce ešte viac. A veľakrát len svoj úžitok. Dôstojný život pre SEBA.
Predstavme si, že by prileteli už konečne? ďalšie inteligentné tvory z vesmíru a celkom podobne by sa postavili k našim životom.
Áno, ľavicovo rozmýšľam. Ľavicovo v zmysle - nech sa máme dobre všetci. Som presvedčená, že číro konzumný spôsob života (čo najviac skonzumovať, užiť aj na úkor iných tvorov, ľudí) aj nás oberá o kus radosti zo života.

napsal(a):
Respekt by měl být na obou stranách. Bohužel není.
Vegetariánům ani veganům nikdo v ničem nebrání. Stačí ke spokojenosti obou táborů chovat se stejně.
súhlas

napsal(a):
Vážení, mne fascinuje jedna věc, jak neustále máte (máme) snahu logicky diskutovat s jistými konkrétními dvěma jedinci, jejichž příspěvky jsou založeny na "domnívám se, myslím si, podle mne". Jeden bez zkušeností a druhý se asi nudí. Já rozumím tomu, že spousta diskuzních vláken je zde o h...u, ale prostě mne to fascinuje. Na zjevně nesmyslný názor a dotaz se odpoví věcně a stejně se s tím nesouhlasí a už to jede. Prostě je asi taková doba....jo, může to přecházet, nečíst, nevšímat s. ale když to pak leze do všech diskuzí, tak prostě pak už nechcete nic číst a tím pádem se nic nedozvíte. Myslím tím "nic věcného, přínosného" atd. Opakuje se to léta. Vždy se nějaký takový jedinec vyskytne a pak trolí a trolí a trolí, aniž by přinesl něco kloudného do diskuze. HOWGH
Týmto príspevkom trošku s inými slovíčkami, ale od toho istého autora, je tu napr. zamorených dosť veľa tém.

napsal(a):
frufru: já třeba diskutuji, protože mě to baví :-) Baví mě si k tomu hledat informace, vysvětlovat, koukat se na věci z jiného úhlu pohledu, hledat souvislosti. Mám radost, když se dozvím něco nového Doufám, že tím zase tolik témat nemořím.
Ale keď Fru-fru zhodnotil a zavelil na ukončenie diskusie!

napsal(a):
Já také píši o VĚCNÉ DISKUZI, ne o bohapustém a nicneříkajícím blábolení A jedno české přísloví hovoří o domácím vodním ptáku, jež zasažen projektilem ze střelné zbraně vydává hlasitý křik, že......PS: To nebylo na vás.

Nebylo, ale mohlo být. Však jsem první přispěchala se ozvat. Trochu mě to potrefilo, no Ale to už bohapustě nicneříkajícně blábolím ...
napsal(a):
Nechcem rozhodne diktovať, ale presviedčať áno (a možno presvedčíte Vy mňa). Áno, keď hľadáme, prečo sa niečo nedá, tak sa to nedá. Lebo kto má veľa, chce ešte viac. A veľakrát len svoj úžitok. Dôstojný život pre SEBA.
Predstavme si, že by prileteli už konečne? ďalšie inteligentné tvory z vesmíru a celkom podobne by sa postavili k našim životom.
Áno, ľavicovo rozmýšľam. Ľavicovo v zmysle - nech sa máme dobre všetci. Som presvedčená, že číro konzumný spôsob života (čo najviac skonzumovať, užiť aj na úkor iných tvorov, ľudí) aj nás oberá o kus radosti zo života.
mimozemštania pani navrhujem vam vyvetrat si hlavu niekde pekne v lese,poriadne sa vypotit na teryho chatu a prist na ine myšlienky ako na jednodnove kohuty,nič proti vam samozrejme nemam,ale už konspirujete ako občiansky tribunal že inteligentne tvory z vesmiru ale som sa zasmial no

Aká bola téma? Mimochodom, kto sa v tejto téme najviac odkláňa od témy a kto troluje? (Fru-fru.)
Opakované totalitárne presviedčanie tu i v iných témach o tom, že s dvomi ľuďmi, ktorí jemu ležia v žalúdku, sa nemá diskutovať, je úplne mimo tému - tak toto je trolovanie.

berry - nekonšpirujem, uvažujem

majte sa pekne,
nevedela som, že diskusné fóra nie sú určené na diskusiu

:)
vďaka
Ale tiež si nemyslím, že bohemiagall poukazoval na mňa, keď to písal

Přesně, myslel jsem obecně různé aktivisty a nadace, kteří lobbují za zákony které mají omezovat svobodu druhých. A je fuk zda jíst či nejíst maso, nebo cokoliv jiného . Hlavně ať to nevnucuje jiným.
https://youtu.be/fj4zhnGqhz0

napsal(a):
Přesně, myslel jsem obecně různé aktivisty a nadace, kteří lobbují za zákony které mají omezovat svobodu druhých. A je fuk zda jíst či nejíst maso, nebo cokoliv jiného . Hlavně ať to nevnucuje jiným.
https://youtu.be/fj4zhnGqhz0
ja s Vami súhlasím, čo sa týka obmedzovania slobody iných zákonmi a aj nátlakovými akciami, aj keď mám to ľavicové myslenie
verím ale v presvedčovanie, ak niečomu verím - bez nefér nátlaku a vo všetkej úcte a tiež počúvajúc argumenty druhých

napsal(a):
nemáte vůbec, ale vůbec představu o tom obrovském rozdílu
brojler jde na porážku 35. den s konverzí asi 1:2, tzn. na kilo přírůstku sežere dvě kila krmení
nosný hybrid dosáhne dvou kil živé hmotnosti asi 20. týden věku a sežere přitom osm kilo směsi.
tzn. potřebujete jak více prostoru, tak více krmiva. než u brojlera.
ta zvířata jsou prostě ekonomicky zcela k ničemu. K NIČEMU. tak je krmení těch zoo zvířat, ušetříte život myšek.

napsal(a):
Já věřím tomu, že jakmile tohle vstoupí v platnost, tak se zapojí genové inženýrství, které u kohoutů zanese do genomu větší zmasilost závislou právě na pohlaví - pokud to jen trochu jde. A v tu chvíli bude chov trochu ekonomičtější. Tedy u těch snáškových hybridů, které se používají ve velkochovu.
Vlaškám to samozřejmě od likvidace kohoutů nepomůže.
to nejde.
respektive je možné mít nosného hybrida, který má zmasilého kohouta, jehož je možné vykrmit (ale pořád to není brojler, jen prostě získáte něco za určité situace i prodejného). akorát že takový kombinovaný hybrid má taky velkou a žravou slepičku, takže máte blbou konverzi (prostě to na kg vaječné hmoty moc sežere).
co je ve výzkumu je GMO slepice, jejíž vejce minimálně finálního hybrida by byly sexovatelné už před nasazením.
ale je to GMO, takže přece taky velký špatný.

napsal(a):
nemáte vůbec, ale vůbec představu o tom obrovském rozdílu
brojler jde na porážku 35. den s konverzí asi 1:2, tzn. na kilo přírůstku sežere dvě kila krmení
nosný hybrid dosáhne dvou kil živé hmotnosti asi 20. týden věku a sežere přitom osm kilo směsi.
tzn. potřebujete jak více prostoru, tak více krmiva. než u brojlera.
ta zvířata jsou prostě ekonomicky zcela k ničemu. K NIČEMU. tak je krmení těch zoo zvířat, ušetříte život myšek.
A není to marné? Očekávám diskuzi na téma: co je víc trestuhodné, krmit myšma nebo kuřaty? A nemá náhodou zelí duši? Nebo pšenice? Čím pak krmit pipky? Ničím. Zabít je nemůžeme, je to neetické. Tak šup s nimi do lesa. Naštěstí se lišky o etiku nezajímají. Tralala

napsal(a):
A není to marné? Očekávám diskuzi na téma: co je víc trestuhodné, krmit myšma nebo kuřaty? A nemá náhodou zelí duši? Nebo pšenice? Čím pak krmit pipky? Ničím. Zabít je nemůžeme, je to neetické. Tak šup s nimi do lesa. Naštěstí se lišky o etiku nezajímají. Tralala
tak marné. je potřeba veřejný prostor zaplnit věcnými daty, nebo jinak vyhrávají lidi, co mají v hlavě akorát - kuře je roztomilé, takže nemůžete zabít jednodenní kuře.

Presne, verejný priestor je potrebné zaplniť vecnými dátami.
Vyvolať férovú diskusiu, umožniť obom stranám, aby neboli len fanatickými zástancami svojej prijatej pravdy, ale aby sa na vec mohli pozrieť z viacerých uhlov pohľadu.
Napr. poučným bolo pre mňa aj touto diskusiou vyprovokované čítanie o brojleroch na angl. Wikipédii.
https://en.wikipedia.org/wiki/Broiler
Mráz mi behal po chrbte, keď som čítala (pomocou prekladača) o živote brojlerov.
Nechápem, že niekto, kto považuje takýto život brojlerov za normálny a prijateľný, píše potom o týraní sliepok, hydiny na základe príspevkov tunajších prispievateľov...najmä takých, ktorí sa svojim zvieratám snažia pomôcť.
Ale chápem: Ľudia zväčša netušia, ako trpia brojlery, ktoré sú tak ekonomicky výhodné.
Pozrite si videá na tej stránke - aj to patrí k vecným dátam.

jak žijí brojleři, to mi nemusíte vyprávět a nemusím kvůli tomu číst wikipedii.
ale zase nevěřte všemu, co se píše na internetu, ta pravda je někde trochu jinde.
brojler nicméně je zvláštní typ živočicha, v podstatě oběť déletrvajícího šlechtění na rychlost růstu. proto ho ale nelze nahradit kohoutkem nosného hybrida.

napsal(a):
jak žijí brojleři, to mi nemusíte vyprávět a nemusím kvůli tomu číst wikipedii.
ale zase nevěřte všemu, co se píše na internetu, ta pravda je někde trochu jinde.
brojler nicméně je zvláštní typ živočicha, v podstatě oběť déletrvajícího šlechtění na rychlost růstu. proto ho ale nelze nahradit kohoutkem nosného hybrida.
Bodlinka, ja som aj chcela napísať, že Bodlinka vie, ako žije brojler, nepíšem to v prvom rade Vám a ani mi nenapadlo, že to budete študovať

"brojler nicméně je zvláštní typ živočicha, v podstatě oběť déletrvajícího šlechtění na rychlost růstu. proto ho ale nelze nahradit kohoutkem nosného hybrida."
viem, že ho nejde nahradiť
som mäsožravec, nie vegetarián, vôbec nie striedma v jedení, ale stále viac si uvedomujem, že mali by sme sa trochu krotiť vo svojom konzumizme a zisťovať si aj tie vecné dáta, nielen podliehať propagande a ilúziám
a možno ten kohút, čo sa vyliahne a usmrtí, to má ešte lepšie, ako brojlery
a taká voľne chovaná sliepka to má predsa len najlepšie, aj keď po dosiahnutí dospelosti ide na pekáč

"ale zase nevěřte všemu, co se píše na internetu, ta pravda je někde trochu jinde."
ako viete, že nie je pravda to, čo ste ani nečítali (čo chápem, že nemusíte čítať)
napsal(a):
"ale zase nevěřte všemu, co se píše na internetu, ta pravda je někde trochu jinde."
ako viete, že nie je pravda to, čo ste ani nečítali (čo chápem, že nemusíte čítať)
DANKO: JA V ŽIVOTE NEPOUŽÍVAM PAPIER, KEĎ ČÍTAM......už mi ho trošku pripomonate
Nečekala jsem takovou bouřlivou reakci. Samozřejmě kohouty vykrmíme a co se neprodá na chov tak sníme. Stejně jako každý rok porážíme jehně a kůzle,když doroste. Aspoň má člověk svoje maso a nemusí koupí podporovat týrání brojlerů. Jsem prostě zastáncem čistých plemen. V domácích podmínkách stejně hybrid nenese líp než nosné plemeno, jenom levnými kuřicemi díky zabíjení jednodenních kohoutků zaplavují nevědomé lidi co chtějí slepičky na vlastní vajíčka.

napsal(a):
to nejde.
respektive je možné mít nosného hybrida, který má zmasilého kohouta, jehož je možné vykrmit (ale pořád to není brojler, jen prostě získáte něco za určité situace i prodejného). akorát že takový kombinovaný hybrid má taky velkou a žravou slepičku, takže máte blbou konverzi (prostě to na kg vaječné hmoty moc sežere).
co je ve výzkumu je GMO slepice, jejíž vejce minimálně finálního hybrida by byly sexovatelné už před nasazením.
ale je to GMO, takže přece taky velký špatný.
Spousta organismů produkuje větší hmotu při více kopiích některých genů. Dalo by se zařídit, že by díky dvěma chromozomům Z měl ten kohout dvojnásobek některého genu pro enormní nárůst. Třeba by to byl gigantismus nebo něco v tom smyslu. Ale vím, že to tak funguje u rostlin, jak je to u zvířat, si nejsem jistá. Byl to jen nápad, že by něco v tom smyslu mohli chlapci rozjet. Ale souhlasím, že okamžitě se to vyřeší tím tříděním mimo EU.

reznade
napsal(a):
Nečekala jsem takovou bouřlivou reakci. Samozřejmě kohouty vykrmíme a co se neprodá na chov tak sníme. Stejně jako každý rok porážíme jehně a kůzle,když doroste. Aspoň má člověk svoje maso a nemusí koupí podporovat týrání brojlerů. Jsem prostě zastáncem čistých plemen. V domácích podmínkách stejně hybrid nenese líp než nosné plemeno, jenom levnými kuřicemi díky zabíjení jednodenních kohoutků zaplavují nevědomé lidi co chtějí slepičky na vlastní vajíčka.
Jenže produkce vajec pro populaci lidí se z domácího chovu čistokrevných plemen prostě pokrýt nedá. V tom je ten zakopanej pes. A z ekonomického hlediska prostě NIKDO nebude živit zcela marně půl roku kohoutů, kteří v ideálním případě budou tvořit polovinu z vylíhnutých kuřat. konec hlášení.

bery25
napsal(a):
DANKO: JA V ŽIVOTE NEPOUŽÍVAM PAPIER, KEĎ ČÍTAM......už mi ho trošku pripomonate
ono viete,každy nejak uvažuje,aj ten čo vas bude chciet presvedčit že zem je plocha,korona neexistuje a hitler žije
reznade
napsal(a):
Takhle nějak to vidím jako ideální stav. Mít dost pozemků, fyzické síly, znalostí a zkušeností na to, aby lidi byli v produkci masa, mléka, vajec, ovoce, ořechů, okopanin a zeleniny samostatní. Obilí, čaj, káva, olej, sůl, koření, ryby a cukr by byly jediné potraviny, které by se kupovaly.
Akorát to tak má strašně málo lidí. Ale bylo by to super a snažím se k tomu směřovat také, i když v postatně menším měřítku.

Varaxi
napsal(a):
Takhle nějak to vidím jako ideální stav. Mít dost pozemků, fyzické síly, znalostí a zkušeností na to, aby lidi byli v produkci masa, mléka, vajec, ovoce, ořechů, okopanin a zeleniny samostatní. Obilí, čaj, káva, olej, sůl, koření, ryby a cukr by byly jediné potraviny, které by se kupovaly.
Akorát to tak má strašně málo lidí. Ale bylo by to super a snažím se k tomu směřovat také, i když v postatně menším měřítku.
Má a bude mít. Poměr lidí na venkově (a ani ti všichni nechovají) a ve městě je prostě takový, jaký je.
Já jsem na vesnici, jenom bydlím a nechovám (není kde). Z domácích zdrojů mám kuřata. králíky, vejce a brambory. Občas dostanu cuketu. Zbytek holt kupuji.

Po prečítaní si článku na Wikipédii o brojleroch začínam mať aj ja blízko k názoru, že aj ten domáci chov kohútov je dosť dobrá voľba pre hospodárske zvieratá vo všeobecnosti.

ančovička1
napsal(a):
Jedna stará moudrost praví, že "Stokrát opakovaná lež,se stává pravdou"..
Ale teraz o ktorej lži/pravde konkrétne píšete, ančovička?

napsal(a):
Ale teraz o ktorej lži/pravde konkrétne píšete, ančovička?
OMG, o jakékoliv. O směsi, o krmení mokrým chlebem, o biovejcích ze zablácených dvorečků atd. atd. troufnu si odhadovat, že to ančovička myslela jako obecné povzdechnutí.

Obecne s tým súhlasím.
Je to princíp propagandy a na ľudí veľmi často zaberá. Prijmú názor často bez úsilia o vlastné pochopenie súvislostí.
Osobne sa práve preto chcem zamýšľať nad výrokmi vydávanými za nespochybniteľnú pravdu.
Ako vidíte, v tejto chvíli sa moje presvedčenie otočilo takmer o 180 stupňov. Vďaka diskusii a vďaka tomu, že som si s hrôzou prečítala o podmienkach života brojlerov. Brojler je ľuďmi vypestovaný mrzák, ktorý je odsúdený na utrpenie. No ja by som tak žiť nechcela.
Môj kohút, aj keď ho zabijem, prežije do dňa smrti pekný život.
Nehovoriac o iných súvislostiach, ktoré tu už vyslovené boli.

napsal(a):
Spousta organismů produkuje větší hmotu při více kopiích některých genů. Dalo by se zařídit, že by díky dvěma chromozomům Z měl ten kohout dvojnásobek některého genu pro enormní nárůst. Třeba by to byl gigantismus nebo něco v tom smyslu. Ale vím, že to tak funguje u rostlin, jak je to u zvířat, si nejsem jistá. Byl to jen nápad, že by něco v tom smyslu mohli chlapci rozjet. Ale souhlasím, že okamžitě se to vyřeší tím tříděním mimo EU.
vyšší živočichové mají při nadbytku genové dávky tendenci zdechat ještě jako embrya.
no a kohout už dva chromozomy Z má

napsal(a):
vyšší živočichové mají při nadbytku genové dávky tendenci zdechat ještě jako embrya.
no a kohout už dva chromozomy Z má
To jsem nevěděla, děkuji.
A to jsem věděla, právě proto mě napadlo zdvojit genovou dávku právě pomocí pohl. chr. - které slepice nemá. Je to nejjednodušší vnesení vlivu pohlaví do populace. Ale to je jen bohapusté teoretizování samozřejmě.
Pokud se vynajde slepice se sexovanými vejci při snášce, tak to bude pohoda. Kohouty sežerem ještě před inkubací

přezdívka
napsal(a):
Mě tahle diskuse příjde stejně tak nesmyslná jako chtět udělat kulatý čtverec.
Bola raz skupinka drobnochovateľov, v ich organizácii sa uskutočňovali najrozličnejšie akcie. Spočiatku to fungovalo tak, že každý išiel na takú, aká sa mu páčila a ostatné si príliš nevšímal.
Ale potom jedna podskupinka tej skupinky prišla k názoru, že chodiť na výstavu XY je nezmysel. Ale na výstavu sa aj tak jej členovia vybrali a užili si dobrý pocit z toho, že tam mohli ostatným vysvetľovať, že chodiť na túto výstavu je nezmysel.
a vlastne platí aj to, že "Stokrát opakovaná lež,se stává pravdou"..
napsal(a):
Po prečítaní si článku na Wikipédii o brojleroch začínam mať aj ja blízko k názoru, že aj ten domáci chov kohútov je dosť dobrá voľba pre hospodárske zvieratá vo všeobecnosti.
Po přečtení diskuze nějak nemůžu věřit, že se jedná o rok 2022
Nevím jaké ceny potravin jsou na Slovensku, ale já mám najednou tolik zájemců o vajíčka, až se bojím, že mi někdo ukrade slepice. Mám 5 kohoutů, starý přepeřuje a mladé drží od slepic, tak nejsou odřené, ale často všichni křičí jak by se někdo pohyboval v jejich blízkosti.
Liška to určitě není, jsme uprostřed velké obce.
Sousedovi ukradli husu, stratili se mu i nějaké slepice, bude dělat plot, přitom ho dlouho nepotřeboval, ale člověk dokáže překonat i plot živý.
Nejen já se už bojím jít do obchodu, kuře 1,3 kg 139 korun. Bohužel mám nafťák, při stojanu valím oči až mi lezou z důlku 2 litry a už je tam cena okolo 92 korun, ale za 2 litry nikam dlouho nedojedu.
Umíte si představit co budou dělat lidé v městě až nebudou mít co jíst, protože jim nebudou stačit platy? A to se teprve rozbíhá propouštění.
Já už to mám za pár, můžu do předčasného důchodu, ale zase příjdu o nějaký ten tisíc korun.
No nezávidím vám to levicové smýšlení. Tak tvrdý dopad může sakra bolet.
kaseva
napsal(a):
Po přečtení diskuze nějak nemůžu věřit, že se jedná o rok 2022
Nevím jaké ceny potravin jsou na Slovensku, ale já mám najednou tolik zájemců o vajíčka, až se bojím, že mi někdo ukrade slepice. Mám 5 kohoutů, starý přepeřuje a mladé drží od slepic, tak nejsou odřené, ale často všichni křičí jak by se někdo pohyboval v jejich blízkosti.
Liška to určitě není, jsme uprostřed velké obce.
Sousedovi ukradli husu, stratili se mu i nějaké slepice, bude dělat plot, přitom ho dlouho nepotřeboval, ale člověk dokáže překonat i plot živý.
Nejen já se už bojím jít do obchodu, kuře 1,3 kg 139 korun. Bohužel mám nafťák, při stojanu valím oči až mi lezou z důlku 2 litry a už je tam cena okolo 92 korun, ale za 2 litry nikam dlouho nedojedu.
Umíte si představit co budou dělat lidé v městě až nebudou mít co jíst, protože jim nebudou stačit platy? A to se teprve rozbíhá propouštění.
Já už to mám za pár, můžu do předčasného důchodu, ale zase příjdu o nějaký ten tisíc korun.
No nezávidím vám to levicové smýšlení. Tak tvrdý dopad může sakra bolet.
Nó, jsou lidé, kteří tu naši situaci vydí úplně, ale úplně jinak.....

Nerobím si príliš veľké ilúzie o svojej bystrosti... a teraz sa musím priznať, že mne naozaj uniká zmysel posledných dvoch príspevkov, keďže obaja prispievatelia to napísali ako reakciu na môj príspevok.
Dalo by sa to rozpísať viac, aby som pochopila, prečo reagujete svojimi príspevkami na moje slová?
Myslenie pani Pekarovej (ktorej činnosť vôbec nesledujem,nepoznám ju) mi je úplne vzdialené a nechápem súvislosť, prečo sa tu spomína v reakcii na diskusiu.
Nerozumiem ani, prečo Kaseva napísala "No nezávidím vám to levicové smýšlení. Tak tvrdý dopad může sakra bolet."
Skúste, prosím, príspevok podať viac "polopatisticky", aby som pochopila, čo sa mi tu vyčíta. Alebo sa mi nič nevyčíta? Ja sa v tom strácam.
Vrků

XXX.XXX.2.232
napsal(a):
Nerobím si príliš veľké ilúzie o svojej bystrosti... a teraz sa musím priznať, že mne naozaj uniká zmysel posledných dvoch príspevkov, keďže obaja prispievatelia to napísali ako reakciu na môj príspevok.
Dalo by sa to rozpísať viac, aby som pochopila, prečo reagujete svojimi príspevkami na moje slová?
Myslenie pani Pekarovej (ktorej činnosť vôbec nesledujem,nepoznám ju) mi je úplne vzdialené a nechápem súvislosť, prečo sa tu spomína v reakcii na diskusiu.
Nerozumiem ani, prečo Kaseva napísala "No nezávidím vám to levicové smýšlení. Tak tvrdý dopad může sakra bolet."
Skúste, prosím, príspevok podať viac "polopatisticky", aby som pochopila, čo sa mi tu vyčíta. Alebo sa mi nič nevyčíta? Ja sa v tom strácam.
To je úkol petrohradských trollů podsouvat takové rádoby pravdy.
jo012810
napsal(a):
Nó, jsou lidé, kteří tu naši situaci vydí úplně, ale úplně jinak.....
To se to té, ehm jak to napsat slušně, dámě kecá když žádné děti nemá, neb prý nemůže, jak brečela nějaká aktivistka, když se Markéta v poslanecké žvanírně pohádala s Okamurou.
Bylo to na diskusi iDěsu, občas tam píší i normální lidé a hloupí aktivisté pak v uřvaných reakcích vykecají co nemají.
To ji ovšem nepřeji a myslím, že tady je jádro pudla.

Vrků
napsal(a):
To je úkol petrohradských trollů podsouvat takové rádoby pravdy.

Čo majú spoločné kohúti a sliepky s petrohadskými trolmi? Ako vysvetlenie mi to stále nepostačuje. Ale podobné vysvetlenie si už ďalšie neprosím.
napsal(a):
Fakt nechápete jak řešíte narozené kohoutky?
Píšete, že človek je krutý predátor...Ne, ještě není, ale bude! To si pište.
Staré přísloví, která znali naši předkové říká, že bída z lidí vlky činí.
Mi se také nelíbí velkochov drůbeže, ale bylo tu napsáno dost reakcí na ekonomiku chovu těchto zvířat.
Bodlinka: brojler jde na porážku 35. den s konverzí asi 1:2, tzn. na kilo přírůstku sežere dvě kila krmení
nosný hybrid dosáhne dvou kil živé hmotnosti asi 20. týden věku a sežere přitom osm kilo směsi...
Loni jsem kupovala 10 kg KS pro nosnice za 14 kg a po zdražení už je cena na 20 kg. A ty potvory opeřené nic jiného než Popak nechtějí žrát a taky tu moc výběr ani není, připomínám, že se zdražovalo už na jaře, kdy se ani nevědělo jaká bude letos úroda a dost se řešilo zda nám vůbec něco zůstane, neb byly prognózy, že překupnící vše skoupí.
My si likvidujeme úspěšně zemědělství několik let a vozí se tu třeba konzumní vejce ze zemí, kde jsou slepice v malých klecích. U nás se to tuším už nesmí.
Třeba já jsem původem zootechnik (SŠ jsem dělala při zaměstnání) a dělám úplně něco jiného, protože tu dávno práce v zemědělství není a porodna prasnic je dokonce zbořená a celé okolí je srovnáno se zemí.
Prasata se tu dále vykrmují, ale selata se vozí až z Dánska, nebo Německa. Musí to být pro ty tvory strastiplná cesta.
A to levicové myšlení? O to mě připravili už soudruzi v 77 roku. Vyhnali nás učně v 15 letech na sběr brambor. Pole kde nebyl viděn konec a kbelíky plné brambor byly sakra těžké. Sem tam nějaká facka od učitelky, bo házet bramborama se nesmí.
Žádné sociální zařízení, hezky pěkně několik kiláků do lesíka.
Dostali jsme svačinu, čaj o jediné přestávce, nějaké mytí rukou na poli nepřicházelo v úvahu.
A co jsem se bavila se všemi stejně "postiženými", nikdo na tohle nezapomněl.
Ale nezakazovali nám jíst maso, nezakazovali nám mít děti, bo CO2, nenařizovali nám jíst brouky. Netvrdili, že metan prdí krávy a proto je zlikvidujeme, ale říkali, že je to důlní plyn, který zabíjí horníky, bo uhlí potřebujeme. Teď se vozí prý z Austrálie, která je na úplně jiné straně glóbu a mi furt není jasné, jak může být ta cesta po moři levnější.
Teď je ten slet čarodějnic kdesi v Egyptě, hajzli se na něj slétli soukromými tryskáči a jediné co dělají, že tam žerou hůř než prasata a vymýšlejí jak nás ožebračit.
Jo a mléko krav bude jen pro telátka. No chudáci děti, jejiž matky mají málo mléka. To jsme zažili u vnuka, porodní váhu dosáhl po dvou měsících až na umělé výživě. Z čeho jako chtějí vyrábět umělou kojeneckou stravu?
Nebude plyn, nebude teplo, bohužel i hnojiva. Nemáme ani ty stáda dobytka na hnojení půdy.
Nevím zda Duslo Šaľa obnovila provoz. Nebude nafta, nebude co koupit ani v obchodech a když bude drahá, tak bude drahé všechno, krmivo, potraviny.
A moje kohouty nikdo nechce, budeme je muset zabít.
kaseva
napsal(a):
Mi se také nelíbí velkochov drůbeže, ale bylo tu napsáno dost reakcí na ekonomiku chovu těchto zvířat.
Bodlinka: brojler jde na porážku 35. den s konverzí asi 1:2, tzn. na kilo přírůstku sežere dvě kila krmení
nosný hybrid dosáhne dvou kil živé hmotnosti asi 20. týden věku a sežere přitom osm kilo směsi...
Loni jsem kupovala 10 kg KS pro nosnice za 14 kg a po zdražení už je cena na 20 kg. A ty potvory opeřené nic jiného než Popak nechtějí žrát a taky tu moc výběr ani není, připomínám, že se zdražovalo už na jaře, kdy se ani nevědělo jaká bude letos úroda a dost se řešilo zda nám vůbec něco zůstane, neb byly prognózy, že překupnící vše skoupí.
My si likvidujeme úspěšně zemědělství několik let a vozí se tu třeba konzumní vejce ze zemí, kde jsou slepice v malých klecích. U nás se to tuším už nesmí.
Třeba já jsem původem zootechnik (SŠ jsem dělala při zaměstnání) a dělám úplně něco jiného, protože tu dávno práce v zemědělství není a porodna prasnic je dokonce zbořená a celé okolí je srovnáno se zemí.
Prasata se tu dále vykrmují, ale selata se vozí až z Dánska, nebo Německa. Musí to být pro ty tvory strastiplná cesta.
A to levicové myšlení? O to mě připravili už soudruzi v 77 roku. Vyhnali nás učně v 15 letech na sběr brambor. Pole kde nebyl viděn konec a kbelíky plné brambor byly sakra těžké. Sem tam nějaká facka od učitelky, bo házet bramborama se nesmí.
Dostali jsme svačinu, čaj o jediné přestávce, nějaké mytí rukou na poli nepřicházelo v úvahu.
Ale nezakazovali nám jíst maso, nezakazovali nám mít děti, bo CO2, nenařizovali nám jíst brouky. Netvrdili, že metan prdí krávy a proto je zlikvidujeme, ale říkali, že je to důlní plyn, který zabíjí horníky, bo uhlí potřebujeme. Teď se vozí prý z Austrálie, která je na úplně jiné straně glóbu a mi furt není jasné, jak může být ta cesta po moři levnější.
Teď je ten slet čarodějnic kdesi v Egyptě, hajzli se na něj slétli soukromými tryskáči a jediné co dělají, že tam žerou hůř než prasata a vymýšlejí jak nás ožebračit.
Jo a mléko krav bude jen pro telátka. No chudáci děti, jejiž matky mají málo mléka. To jsme zažili u vnuka, porodní váhu dosáhl po dvou měsících až na umělé výživě. Z čeho jako chtějí vyrábět umělou kojeneckou stravu?
Nebude plyn, nebude teplo, bohužel i hnojiva. Nemáme ani ty stáda dobytka na hnojení půdy.
Nevím zda Duslo Šaľa obnovila provoz. Nebude nafta, nebude co koupit ani v obchodech a když bude drahá, tak bude drahé všechno, krmivo, potraviny.
to je na slučku

kaseva
napsal(a):
Chápem. A celkom s Vami súhlasím. Až na to, že som si dovolila riešiť teoreticky problém kohútov. Ale ja som toto nezapríčinila.
Kedysi som štrngala kľúčami, lenže dnes viem, že nestačilo odmietnuť niečo, čo sa mi nepáčilo, a prijať automaticky to, čo je iné. To iné môže byť niekedy aj horšie.
Navyše, moja naivná predstava bola, že to dobré z toho, čo sme mali, si ponecháme, len to zdokonalíme v prospech nás všetkých.
Ovocie tohto systému som si osobne vyžrala už počas predchádzajúcej krízy. Mala som 3 nezaopatrené deti a ja aj môj manžel sme súčasne nevedeli nájsť pol roka zamestnanie. Napriek intenzívnemu hľadaniu a vysokoškolskému vzdelaniu. Nechceli ma ani ako predavačku, to som bola zas prekvalifikovaná. Skoro sme stratili strechu nad hlavou, lebo účty sme platiť museli. A inak, hľadať zamestnanie, je nákladná záležitosť, ak nemáte príjem, len výdaje. Lebo je potrebné cestovať, telefonovať, platiť internet...
Čo sa v EU deje, to sa vymyká aj môjmu chápaniu a podobá sa mi to snáď na sabotáž. Lebo to aj ja vidím, že si pod sebou pílime konár, na ktorom sedíme.
Na mňa sa nehnevajte, že sa deje, čo sa deje. Ja s tým naozaj nič nemám. A občas chcem myslieť nielen na politiku. Napr. na kohútov. Nie som žiadna "aktivistka".

Na základe poznámky Vrku v inej téme som pozerala ifanunácke články.
Na ifaune sú mnohé veľmi zaujímavé, no mnou dosiaľ neobjavené články. Napr. tento sa témy pomeru kohútikov a sliepočiek dotýka a vysvetľuje mnohé, čo som ešte nedávno ani netušila - i keď počas tejto diskusie som sa už aj všeličo dozvedela:
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/8813/kohoutek-nebo-slepicka/

napsal(a):
metoda rozpoznávání před zahájením inkubace neexistuje a nikdy existovat nebude.
Najviac sa mi páči to kategorické: "a nikdy existovat nebude":
Mnohé informácie, ktoré som v tejto debate získala, sú zdá sa, už neaktuálne.
Proste, niektorí ľudia s otvorenou mysľou si povedali, že sa nezastavia pred niečím, čo dovtedy odborná verejnosť považovala za nemožné. Nešli cestou iných, pozreli sa na veci z nezvyčajných strán.
A tu sú výsledky:
1.
Aj zo samčieho vajca je možné dostať sliepku, ktorá bude znášať vajcia.
Firma SooS, vyvíja inkubačnú technológiu, ktorá využíva teplotu, vlhkosť, CO2 a zvukové vibrácie na zmenu genetických samčích embryí na funkčné samice kurčiat schopné znášať vajíčka.
2. Už pred inkubáciou je možné zistiť pohlavie kuracích embrií (hneď po znesení vajca a pred začatím inkubácie) a samčie vajcia je možné využiť ako bežné vajcia v obchodnej sieti a potravinárskom priemysle. Túto technológiu vyvinula firma eggXYt.
Zdroj je z roku 2019:
Zdroj: https://www.israel21c.org/two-solutions-to-stop-male-chick-slaughter-win-startup-prizes/
3. A správa z 28.12.2022: Odbornej verejnosti bola predstavená izraelská nosnica GOLDA, ktorej vajcia sú špecifické - Keď sú slepačie vajcia GOLDA vystavené modrému svetlu na niekoľko hodín, upravená DNA sa aktivuje, aby zastavila vývoj akýchkoľvek samčích embryí, pričom samičie embryá zostanú nedotknuté.
Jedinečnú technológiu vyvinul výskumný pracovník v oblasti živočíšnej vedy Yuval Cinnamon z Volcani Center Agricultural Research Organization v spolupráci s organizáciou pre dobré životné podmienky zvierat so sídlom v Spojenom kráľovstve Compassion in World Farming (CIWF).
Spinoff spoločnosť Poultry by Huminn bola založená v spolupráci s Huminn (predtým Impact NRS) a Volcani Institute s cieľom komercializovať túto technológiu.
Zdroj: https://www.israel21c.org/golda-the-israeli-hen-that-lays-only-female-eggs/?fbclid=IwAR19sLuR2BnDWBwqOlmNgIve_AOsCWOFMVYa2_eSPQhwr_yCnmG3JFPYHAo
-------
Na stránkach spomenutých organizácií, firiem, je možné získať aj podrobnejšie informácie.
------
A v tomto svetle sa mi zdá opäť viac zaujímavá aj tá informácia z dedinky v Zimbabwe, kde majú problém s nedostatkom kohútov.

drahá paní,
ten článek je z roku 2019, povídá o startupu, který vyvíjí nějakou novou technologii, o jejichž podstatě není ani čárka a od té doby nic. to by vám mělo napovědět, jak se věci mají.
pokusy vyrobit geneticky modifikovanou slepici existují. je to průchodné v eu? a stejně to neřeší jiné vrstvy pyramidy kromě finálního hybrida.
až uvidím tu zcela funkční slepici, co je geneticky kohout, uvěřím na pohádky :D

napsal(a):
Najviac sa mi páči to kategorické: "a nikdy existovat nebude":
Mnohé informácie, ktoré som v tejto debate získala, sú zdá sa, už neaktuálne.
Proste, niektorí ľudia s otvorenou mysľou si povedali, že sa nezastavia pred niečím, čo dovtedy odborná verejnosť považovala za nemožné. Nešli cestou iných, pozreli sa na veci z nezvyčajných strán.
A tu sú výsledky:
1.
Aj zo samčieho vajca je možné dostať sliepku, ktorá bude znášať vajcia.
Firma SooS, vyvíja inkubačnú technológiu, ktorá využíva teplotu, vlhkosť, CO2 a zvukové vibrácie na zmenu genetických samčích embryí na funkčné samice kurčiat schopné znášať vajíčka.
2. Už pred inkubáciou je možné zistiť pohlavie kuracích embrií (hneď po znesení vajca a pred začatím inkubácie) a samčie vajcia je možné využiť ako bežné vajcia v obchodnej sieti a potravinárskom priemysle. Túto technológiu vyvinula firma eggXYt.
Zdroj je z roku 2019:
Zdroj: https://www.israel21c.org/two-solutions-to-stop-male-chick-slaughter-win-startup-prizes/
3. A správa z 28.12.2022: Odbornej verejnosti bola predstavená izraelská nosnica GOLDA, ktorej vajcia sú špecifické - Keď sú slepačie vajcia GOLDA vystavené modrému svetlu na niekoľko hodín, upravená DNA sa aktivuje, aby zastavila vývoj akýchkoľvek samčích embryí, pričom samičie embryá zostanú nedotknuté.
Jedinečnú technológiu vyvinul výskumný pracovník v oblasti živočíšnej vedy Yuval Cinnamon z Volcani Center Agricultural Research Organization v spolupráci s organizáciou pre dobré životné podmienky zvierat so sídlom v Spojenom kráľovstve Compassion in World Farming (CIWF).
Spinoff spoločnosť Poultry by Huminn bola založená v spolupráci s Huminn (predtým Impact NRS) a Volcani Institute s cieľom komercializovať túto technológiu.
Zdroj: https://www.israel21c.org/golda-the-israeli-hen-that-lays-only-female-eggs/?fbclid=IwAR19sLuR2BnDWBwqOlmNgIve_AOsCWOFMVYa2_eSPQhwr_yCnmG3JFPYHAo
-------
Na stránkach spomenutých organizácií, firiem, je možné získať aj podrobnejšie informácie.
------
A v tomto svetle sa mi zdá opäť viac zaujímavá aj tá informácia z dedinky v Zimbabwe, kde majú problém s nedostatkom kohútov.
Teplota, vlhkost, CO2 a zvukové vibrace způsobí přeměnu chromozómů XX na XY. A že si to ten Izrael nechává pro sebe? Kdyby si to nechal patentovat...

napsal(a):
Teplota, vlhkost, CO2 a zvukové vibrace způsobí přeměnu chromozómů XX na XY. A že si to ten Izrael nechává pro sebe? Kdyby si to nechal patentovat...
to je vlhký sen všech trans.

"a nikdy existovat nebude"...
takže my na našom fóre to vieme určite najlepšie, pochopiteľne

Firma eggXYt uvádza:
V liahni dokáže skener spoločnosti automaticky identifikovať samčie vajíčka a presmerovať ich na prepravu inam, zatiaľ čo samičie vajíčka sa posielajú ďalej na inkubáciu. (Keďže biomarker je na mužskom chromozóme, samice nebudú geneticky iné ako predtým.)
Niektoré ďalšie startupy pracujú na technológii, ktorá dokáže identifikovať pohlavie vajíčka o niečo neskôr; jeden roztok, ktorý sa teraz používa vo vajciach predávaných v Európe ako Respeggt, odoberie kvapku tekutiny z vajíčka a po ôsmich alebo deviatich dňoch inkubácie v ňom testuje hormóny. Proces EggXYt sa však môže uskutočniť pred inkubáciou, čo šetrí náklady. „Tieto úspory nákladov sú obzvlášť dôležité v odvetví s nepatrnými maržami, ktoré je neustále vydané na milosť a nemilosť kolísaniu vstupných a výstupných cien,“ hovorí Elram. Proces tiež nevyžaduje preniknutie do vaječnej škrupiny. "Byť neinvazívnym je dôležité, pretože perforácia vaječnej škrupiny vystavuje embryá vo vnútri potenciálne nebezpečným vírusom a baktériám z vonkajšieho prostredia," hovorí.
zdroj z roku 2021: https://www.fastcompany.com/90633326/this-genetic-tech-could-help-save-billions-of-baby-chickens-from-unnecessary-death

napsal(a):
"a nikdy existovat nebude"...
takže my na našom fóre to vieme určite najlepšie, pochopiteľne
já chápu, že ten internet je lákavý a rád vzbudí dojem, že už víte, ale
já jaksi pracuju pro nadnárodní společnost, jejímž oborem je šlechtění zvířat a to konkrétně pro odnož, jejímž oborem je šlechtění drůbeže, je to prostě můj obor a tohle téma je téma, o které se obor zajímá,
takže "update" mám tak dvakrát třikrát do roka, v podstatě na každé konferenci (drůbež, aviární medicína, samotný HG) je vždy aspoň malý prostor na "sexování vajec, jaké jsou možnosti a co se změnilo od minula"
a je to zajímavé, bylo by to imho skvělé, ale PROSTĚ TO ZATÍM NENÍ
a ty vaše internetový odkazy na tom fakt nic nedokáží změnit.

napsal(a):
Firma eggXYt uvádza:
V liahni dokáže skener spoločnosti automaticky identifikovať samčie vajíčka a presmerovať ich na prepravu inam, zatiaľ čo samičie vajíčka sa posielajú ďalej na inkubáciu. (Keďže biomarker je na mužskom chromozóme, samice nebudú geneticky iné ako predtým.)
Niektoré ďalšie startupy pracujú na technológii, ktorá dokáže identifikovať pohlavie vajíčka o niečo neskôr; jeden roztok, ktorý sa teraz používa vo vajciach predávaných v Európe ako Respeggt, odoberie kvapku tekutiny z vajíčka a po ôsmich alebo deviatich dňoch inkubácie v ňom testuje hormóny. Proces EggXYt sa však môže uskutočniť pred inkubáciou, čo šetrí náklady. „Tieto úspory nákladov sú obzvlášť dôležité v odvetví s nepatrnými maržami, ktoré je neustále vydané na milosť a nemilosť kolísaniu vstupných a výstupných cien,“ hovorí Elram. Proces tiež nevyžaduje preniknutie do vaječnej škrupiny. "Byť neinvazívnym je dôležité, pretože perforácia vaječnej škrupiny vystavuje embryá vo vnútri potenciálne nebezpečným vírusom a baktériám z vonkajšieho prostredia," hovorí.
zdroj z roku 2021: https://www.fastcompany.com/90633326/this-genetic-tech-could-help-save-billions-of-baby-chickens-from-unnecessary-death
Akorát, že ten "mužský" chromozóm Y má slepice.

Vrků
napsal(a):
teraz som zistila, že rozpoznávanie pohlavia v Izraeli tu už spomínané dávno bolo

eggXYt upravuje genom rodičovské nosnice genetickou modifikací, která označí samčí gonozom. Když ten se dostane do vejce (tj. vejce je samec), bude na základě gen. modifikace vyřazeno. Když se dostane do vejce neupravený samičí gonozom, vejce je geneticky v originálním stavu (nemodifikované).
Genetická úprava se použije pouze pro vznik rodičovských nosnic, nepřenese se do nosnic produkujících konzumní vejce.
Geneticky upravená samčí vejce se můžou prodávat třeba do Indie, Súdánu, míchat do žrádla pro psy. Teoreticky můžeme do EU nechat dovážet z třetích zemí pouze samičí vejce na inkubaci a nebo kuřičky...
Takže jestli to v Izraeli rozjedou, a přesvědčí EU, že je to průchozí, asi to půjde. Jen aby to taky bylo levnější...

napsal(a):
Akorát, že ten "mužský" chromozóm Y má slepice.
Kometa, vďaka, máte pravdu, text Fastcompany je zavádzajúci. Je to amatérsky článok o výsledkoch práce spoločnosti EggXYt. ospravedlňujem sa, že som ho uviedla. Síce som sa už dozvedela, že u sliepok je to s chromozómami opačne, neuvedomila som si, pri čítaní, že tu niečo nehrá.
Bodlinka, zatiaľ to masovo vyriešené nie je a chápem, že o tom nemáte informácie. V žiadnom prípade by som si nebola istá, že to nikdy nebude.
Kedysi ľudia lietať nevedeli, a keďže nemali krídla, zdalo sa to nemožné. Dnes sa do vzduchu vzniesť - síce nie vlastnýmí krídlami - ale dokážu.
Kedysi vedci vypočítali, že ak by vlak presiahol rýchlosť tuším 50 km/hod. tak by sa ľudia vo vlaku neudržali, lebo by ich vzduch z vlaku vysal.

napsal(a):
Kometa, vďaka, máte pravdu, text Fastcompany je zavádzajúci. Je to amatérsky článok o výsledkoch práce spoločnosti EggXYt. ospravedlňujem sa, že som ho uviedla. Síce som sa už dozvedela, že u sliepok je to s chromozómami opačne, neuvedomila som si, pri čítaní, že tu niečo nehrá.
Bodlinka, zatiaľ to masovo vyriešené nie je a chápem, že o tom nemáte informácie. V žiadnom prípade by som si nebola istá, že to nikdy nebude.
Kedysi ľudia lietať nevedeli, a keďže nemali krídla, zdalo sa to nemožné. Dnes sa do vzduchu vzniesť - síce nie vlastnýmí krídlami - ale dokážu.
Kedysi vedci vypočítali, že ak by vlak presiahol rýchlosť tuším 50 km/hod. tak by sa ľudia vo vlaku neudržali, lebo by ich vzduch z vlaku vysal.
Ale jo, třeba to jednou bude. Ale pochybuji, že by to bylo levné. A tudíž masově používané. Já se toho nedožiju určitě.

napsal(a):
eggXYt upravuje genom rodičovské nosnice genetickou modifikací, která označí samčí gonozom. Když ten se dostane do vejce (tj. vejce je samec), bude na základě gen. modifikace vyřazeno. Když se dostane do vejce neupravený samičí gonozom, vejce je geneticky v originálním stavu (nemodifikované).
Genetická úprava se použije pouze pro vznik rodičovských nosnic, nepřenese se do nosnic produkujících konzumní vejce.
Geneticky upravená samčí vejce se můžou prodávat třeba do Indie, Súdánu, míchat do žrádla pro psy. Teoreticky můžeme do EU nechat dovážet z třetích zemí pouze samičí vejce na inkubaci a nebo kuřičky...
Takže jestli to v Izraeli rozjedou, a přesvědčí EU, že je to průchozí, asi to půjde. Jen aby to taky bylo levnější...
Já tomu pořád nerozumím. Jaký samší gonozom? Co na něm označují? X? Ten má slepice taky. Leda, že by byli schopni označit oba XX.
Ale stejně tomu nevěřím. To už by se dávno rozšířilo.

Kometa, prajem Vám dlhý, láskou a radosťou naplnený život v zdraví.
(A možno sa dožijete.)

napsal(a):
mám informací asi milionkrát víc než vy. to je váš největší problém, že úponě diskutujete o tématech, kde jse natolik mimo, že ani nedokážete ocenit, jak mimo jste. to je jak kdybych já strašila na fórech třeba metalurgie, s článkem přečteným na wikipedii, a inženýry poučovala o novinkách z oboru.
hendrix genetics mimochodem spolupracuje s tímhle izraelským projektem a pokud to teda někdy bude a bude to fungovat, pak na naší genetice.
problém je ale zcela zřejmý: je to gmo. je to gmo i když finální kuřice ten modifikovaný gen nemají. určitě jsou gmo ta kohoutí vejce.
no a taková gmo sexovatelná kuřice stejně neznamená, že se nebudou zabíjet žádní kohouti. proč? protože by to fungovalo jen a pouze u finála.

napsal(a):
mám informací asi milionkrát víc než vy. to je váš největší problém, že úponě diskutujete o tématech, kde jse natolik mimo, že ani nedokážete ocenit, jak mimo jste. to je jak kdybych já strašila na fórech třeba metalurgie, s článkem přečteným na wikipedii, a inženýry poučovala o novinkách z oboru.
hendrix genetics mimochodem spolupracuje s tímhle izraelským projektem a pokud to teda někdy bude a bude to fungovat, pak na naší genetice.
problém je ale zcela zřejmý: je to gmo. je to gmo i když finální kuřice ten modifikovaný gen nemají. určitě jsou gmo ta kohoutí vejce.
no a taková gmo sexovatelná kuřice stejně neznamená, že se nebudou zabíjet žádní kohouti. proč? protože by to fungovalo jen a pouze u finála.
A vracíme se k medvídku mývalovi, že....

napsal(a):
A vracíme se k medvídku mývalovi, že....
tak nuda je hrozná věc. články o metalurgii na wiki jsou mimochodem hrozně zajímavý a celý je to hrozně zajímavý, ale báňskou bych asi nedostudovala a po přečtení toho článku mám pořád schopnost přiznat si, že tomu moc nerozumím.
Ano, tady to není diskuse na odborním fóru a tak je k tomu třeba přistupovat --- sama jste přiznala, že poměr pohlaví je aktuální téma v odborných kruzích, tak proč k tomu přistupovat zcela odmítavě ... jednoduše lze říct, že aktuálně to nejde, ale v budoucnu ... kdo ví ... jak je patrné i z Vašich příspěvků, je to aktuální téma ... takže ... před 100 lety bylo nemyslitelné porážet kuře ve 45 dnech (plus-mínus) dneska je to realita ...

Štefan1
napsal(a):
Ano, tady to není diskuse na odborním fóru a tak je k tomu třeba přistupovat --- sama jste přiznala, že poměr pohlaví je aktuální téma v odborných kruzích, tak proč k tomu přistupovat zcela odmítavě ... jednoduše lze říct, že aktuálně to nejde, ale v budoucnu ... kdo ví ... jak je patrné i z Vašich příspěvků, je to aktuální téma ... takže ... před 100 lety bylo nemyslitelné porážet kuře ve 45 dnech (plus-mínus) dneska je to realita ...
nestavím se k tomu odmítavě, jsem velký fanda, ale je pořeba uvádět na pravou míru současnou úroveň té technologie. protože zvedavec je v tomhle podobně škodlivá jako německý zelení, co si tahle přečetli na netu a pak hurá zakázali zabíjení kohoutů, že to už není potřeba.
a že bude možné sexovat přímo vejce, bez gmo, tomu prostě nevěřím. těch 20 tisíc buděk v blastocystě, bez jakýchkoliv vlastních hormonů, to je prostě příliš málo.

napsal(a):
Já tomu pořád nerozumím. Jaký samší gonozom? Co na něm označují? X? Ten má slepice taky. Leda, že by byli schopni označit oba XX.
vobrázek
https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1096/fj.201802671R
napsal(a):
nestavím se k tomu odmítavě, jsem velký fanda, ale je pořeba uvádět na pravou míru současnou úroveň té technologie. protože zvedavec je v tomhle podobně škodlivá jako německý zelení, co si tahle přečetli na netu a pak hurá zakázali zabíjení kohoutů, že to už není potřeba.
a že bude možné sexovat přímo vejce, bez gmo, tomu prostě nevěřím. těch 20 tisíc buděk v blastocystě, bez jakýchkoliv vlastních hormonů, to je prostě příliš málo.
noó .. já si nemyslím, že "zvedavec.." je škodlivá ... naopak, jsem toho názoru, že ačkoli sama uvažuje( a hledá ...), je přístupná argumentům ... a ty je třeba předložit

napsal(a):
tak ono to není úplně jednoduchý a metoda genové editace je hodně nová. zatím je to ve fázi testování, jestli tenhle gmo kur vlastně může žít, jestli ho to nepoškozuje a jestli se s tím dokáže rozmnožovat.
jde o to, že kohout je ZZ, slepice Zw, tzn. geneticky modifikovaná slepice předá svůj modifikovaný značený chromozom Z pouze na své samčí potomky. Je to dědičnost křížem, stejně jako se dnes takhle sexuje pomocí jiných vloh na pohlavním chromozomu, jako je rychlost opeřování, stříbrný faktor nebo žíhání.

napsal(a):
tak nuda je hrozná věc. články o metalurgii na wiki jsou mimochodem hrozně zajímavý a celý je to hrozně zajímavý, ale báňskou bych asi nedostudovala a po přečtení toho článku mám pořád schopnost přiznat si, že tomu moc nerozumím.
Tomu se říká sebereflexe a touto schopností také nevládnou všichni...

Štefan1
napsal(a):
noó .. já si nemyslím, že "zvedavec.." je škodlivá ... naopak, jsem toho názoru, že ačkoli sama uvažuje( a hledá ...), je přístupná argumentům ... a ty je třeba předložit
No a vy si myslíte, že když s vámi bude lékař-neurolog argumentovat o odborných stránkách a otázkách operace mozku a různých metodách, že vás to obohatí natolik, abyste mu mohl na základě nějakého článku na wikipedii oponovat? Nechci se vás dotknout, neznám vás, ale troufnu si říci, že nikoliv. protože pak bychom nemuseli chodit do školy a zvládneme vše podle internetu.
PS: Škoda je, že málo kdo, kdo pak šíří takto získané informace, si ty zdroje a autory na netu ověřuje z jiných zdrojů.
Jak říkal můj děda, ona je to někdy diskuze o hovně. nejde o obsah, hlavně, že si "pokecáme", že....
napsal(a):
No a vy si myslíte, že když s vámi bude lékař-neurolog argumentovat o odborných stránkách a otázkách operace mozku a různých metodách, že vás to obohatí natolik, abyste mu mohl na základě nějakého článku na wikipedii oponovat? Nechci se vás dotknout, neznám vás, ale troufnu si říci, že nikoliv. protože pak bychom nemuseli chodit do školy a zvládneme vše podle internetu.
PS: Škoda je, že málo kdo, kdo pak šíří takto získané informace, si ty zdroje a autory na netu ověřuje z jiných zdrojů.
Jak říkal můj děda, ona je to někdy diskuze o hovně. nejde o obsah, hlavně, že si "pokecáme", že....
... diskutujeme... každý účastník může argumentovat dle svých znalostí ... pole je otevřené ...
P.S. i od neurologa bych čekal, že mi dokáže navrhovaný postup popsat ...obvykle platí, že dobrý odborník dokáže svůj postup srozumitelně popsat i laikovi ... a pokud by to nedokázal, asi bych hledal jiného neurologa ...

"Jak říkal můj děda, ona je to někdy diskuze o hovně. nejde o obsah, hlavně, že si "pokecáme", že.... "
frufru: Vaša opakujúca sa téma je medvídek mýval a že sa nudím. Ako to stíhate?
Rozhodne nečítam články, témy, príspevky, ktoré sú pre mňa nudné a nemám zapotreby ľuďom, ktorých také články zaujímajú, celkom pravidelne vypisovať, že ich príspevky sú o h..., na to je môj čas jednak vzácny a jednak vnímam ľudí prioritne s úctou a nemyslím si, že ja som pupok sveta a čo mňa nezaujíma, to je o h...

Bodlinka:
Prosím, vyjadrenia typu, že som škodlivá, vážte, ak nemáte argument.
Fakt je, že to Vaše "a nikdy existovat nebude"... bolo už v čase, keď ste to odborne a informovane napísali - vyvrátené, o čom mal informácie i prof. Beran, aj Vrkú. Vaša reakcia na tieto rozpory je vyhlásenie, že som škodlivá. A sebareflexia, ale v oblasti metalurgie.
Toto je diskusné fórum. Nesnažím sa presadiť žiaden zákon, nie som ani "zelená". V tomto ohľade mám sebareflexiu.
Takže porovnanie škodlivosti mojich diskusných príspevkov, ktoré nič nechcú meniť so zákonodarnou mocou ...
Štefan1
napsal(a):
... nemohl jsem si odpustit poznámku ... ZO ČSCH by musely začít šetřit na líhně ... pak by teprve byly v pořadí skenery ... ale jsem přístupný argumentům - dejte ZO ČSCH, kde ještě líhnou ...
to byla ironie, neb tato vymírající "organizace" není schopna už téměř NIČEHO

napsal(a):
Bodlinka:
Prosím, vyjadrenia typu, že som škodlivá, vážte, ak nemáte argument.
Fakt je, že to Vaše "a nikdy existovat nebude"... bolo už v čase, keď ste to odborne a informovane napísali - vyvrátené, o čom mal informácie i prof. Beran, aj Vrkú. Vaša reakcia na tieto rozpory je vyhlásenie, že som škodlivá. A sebareflexia, ale v oblasti metalurgie.
Toto je diskusné fórum. Nesnažím sa presadiť žiaden zákon, nie som ani "zelená". V tomto ohľade mám sebareflexiu.
Takže porovnanie škodlivosti mojich diskusných príspevkov, ktoré nič nechcú meniť so zákonodarnou mocou ...
co jsem napsala, za tím si stojím.

Štefan1
napsal(a):
To Vás ctí ... a ještě více pak, jestli dokážete přiznat, že jste se v něčem mýlila ... časem
stojím si za tím.
že něco jde teoreticky s použitím gmo totiž ještě neznamená, že to jde.

Štefan1
napsal(a):
Hmm ...
mám tendenci vidět věci globálně. tzn. na otázku je možné sexovat vejce ještě před nasazením moje odpověď zní ne a nepůjde to nikdy
že to možná půjde u F1 generace u potomků speciálně geneticky modifikované matky na tom globálním pohledu nemění vůbec nic
asi tak stejně jako můžu prohlásit, že roudup zabije všechny květiny. že některé gmo květiny nezabije to pořád nemění.

Je celkom možné, že máte v tomto zmysle pravdu.
Ale kategorické nie by som si zato aj tak odpustila, viackrát ste spomenuli, že nemáte vešteckú guľu.
Ani do ľudského tela nebolo možné nahliadnuť bez rozrezania, kým nevymysleli rentgen, CT a pod.
napsal(a):
Je celkom možné, že máte v tomto zmysle pravdu.
Ale kategorické nie by som si zato aj tak odpustila, viackrát ste spomenuli, že nemáte vešteckú guľu.
Ani do ľudského tela nebolo možné nahliadnuť bez rozrezania, kým nevymysleli rentgen, CT a pod.
Myslím, že jste opravdu žena a ne nějaké další vymyšlené pohlaví, neboť musíte mít vždy pravdu. A co se stane, když se dvě opravdové ženy nemohou dohodnout?....Která bude mít to pověstné poslední slovo? Tato diskuse nám ZATÍM asi nepřinese nic podstatného pro naše drobné zájmové chovy. Pokuste se soustředit na jiný problém....Děkuji.

jo012810
napsal(a):
Myslím, že jste opravdu žena a ne nějaké další vymyšlené pohlaví, neboť musíte mít vždy pravdu. A co se stane, když se dvě opravdové ženy nemohou dohodnout?....Která bude mít to pověstné poslední slovo? Tato diskuse nám ZATÍM asi nepřinese nic podstatného pro naše drobné zájmové chovy. Pokuste se soustředit na jiný problém....Děkuji.
Potom vám radím, abyste si tuto diskusi schoval a nahlédl do ní zase za rok, aby vás to neodvádělo od důležitějších informací
Já to tak dělám s diskusemi, do kterých jsem nahlédla, vyhodnotila je jako pro mě nezajímavé, a ony si žijí svým životem, a stále mi vyskakují s novými příspěvky - dám takové diskuse do blokovaných, ony se mi již ve výpisu neobjevují. A jednou za rok se podívám, zda se tam neurodilo něco, proč bych je měla odblokovat. A nebo mě nezajímají, tak je tam nechám. Moc užitečný nástroj, mohu srdečně doporučit.
napsal(a):
Potom vám radím, abyste si tuto diskusi schoval a nahlédl do ní zase za rok, aby vás to neodvádělo od důležitějších informací
Já to tak dělám s diskusemi, do kterých jsem nahlédla, vyhodnotila je jako pro mě nezajímavé, a ony si žijí svým životem, a stále mi vyskakují s novými příspěvky - dám takové diskuse do blokovaných, ony se mi již ve výpisu neobjevují. A jednou za rok se podívám, zda se tam neurodilo něco, proč bych je měla odblokovat. A nebo mě nezajímají, tak je tam nechám. Moc užitečný nástroj, mohu srdečně doporučit.
to nerobim, ked už nečitam knihy,tak si tu rad prečitam každeho a všetko

ešte jedna reakcia, ktorá bude tak trochu mimo tému:
Na tomto mieste chcem pozdraviť Bodlinku, odborníčku (bez irónie), na ktorú som si dokonca "poza jej chrbát" v správach prečítala len to dobré, čo voči nej (i voči pisateľovi) vo mne vzbudilo sympatie a sama viem, že na nete nájdem práve od nej kopec vzácnych informácií, týkajúcich sa chovu hydiny a jej chorôb.
Zároveň sa jej ospravedlňujem, že som volila zbytočne konfrontačný tón.
Ešte nech mi je dovolené povedať, že je skôr filozofickou otázkou spojenou s postojom k životu, ak poviem "nikdy nehovor "nikdy". A že toto sa netýkalo Bodlinkinej odbornosti, ani môjho postavenia laika v tejto diskusii.
a áno som žena, so všetkým, čo k tomu patrí. A už nahliadam do diskusií, kto má v ďalších vláknach posledné slovo
napsal(a):
ešte jedna reakcia, ktorá bude tak trochu mimo tému:
Na tomto mieste chcem pozdraviť Bodlinku, odborníčku (bez irónie), na ktorú som si dokonca "poza jej chrbát" v správach prečítala len to dobré, čo voči nej (i voči pisateľovi) vo mne vzbudilo sympatie a sama viem, že na nete nájdem práve od nej kopec vzácnych informácií, týkajúcich sa chovu hydiny a jej chorôb.
Zároveň sa jej ospravedlňujem, že som volila zbytočne konfrontačný tón.
Ešte nech mi je dovolené povedať, že je skôr filozofickou otázkou spojenou s postojom k životu, ak poviem "nikdy nehovor "nikdy". A že toto sa netýkalo Bodlinkinej odbornosti, ani môjho postavenia laika v tejto diskusii.
a áno som žena, so všetkým, čo k tomu patrí. A už nahliadam do diskusií, kto má v ďalších vláknach posledné slovo
ja prajem všetkym štastne a vesele vianočne sviatky,samozrejme podla julianskeho kalendara,hlavne toho najznamejšieho koho poznam,Jaromira Jagra zas tri dni jest a pit
Vy furt řešíte ty kohuty? Genetické manipulace jsou více známé u rostlin, tam také nedochází k takovému postižení výsledného produktu.
A podařilo se vyšlechtit hodně kulturních rostlin prospěšných lidskému pokolení.
Živočichové jsou jiní než rostliny a tady ty zásahy do genomu více škodí. Stačí se podívat co se občas nepovede přírodě a mělo by nás to varovat před těmito neuváženými zásahy do živých tvorů.
(U lidí Morrisův syndrom, Turner syndrom, syndrom neúplné androgenní rezistence).

napsal(a):
tak ono to není úplně jednoduchý a metoda genové editace je hodně nová. zatím je to ve fázi testování, jestli tenhle gmo kur vlastně může žít, jestli ho to nepoškozuje a jestli se s tím dokáže rozmnožovat.
jde o to, že kohout je ZZ, slepice Zw, tzn. geneticky modifikovaná slepice předá svůj modifikovaný značený chromozom Z pouze na své samčí potomky. Je to dědičnost křížem, stejně jako se dnes takhle sexuje pomocí jiných vloh na pohlavním chromozomu, jako je rychlost opeřování, stříbrný faktor nebo žíhání.
I keď mám tie blbé otázky, pripomienky a námietky, chcem Vám v tejto chvíli, bodlinka, s vďačnosťou napísať (a nesnažím sa Vám pritom nijak vtierať), že diskusia pre mňa na tomto fóre zmysel má/mala, lebo napr. toto vysvetlenie má pre mňa cenu zlata, nešla som v iných textoch pochopiť, a s Vaším vysvetlením, ku ktorému som sa teraz vrátila, som princíp konečne pochopila.
Rada by som pochopila, ako funguje dedičnosť u hydiny.