Kolik slepic na jednoho kohouta?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2022 11:28
Cherie20

XXX.XXX.93.248

Máte někdo odzkoušené kolik slepic minimálně má být na jednoho kohouta, aby slepice nebyly moc oškubané a namáhané?
Zůstal nám z kuřat poslední kohoutek na 6 slepic, mají cca půl roku všichni, zatím nevypadá, že by je nějak obtěžoval. Na příští sezónu budeme pořizovat násadová vajíčka a ještě 2 kuřičky si necháme, takže bude max 8 slepic, víc jich určitě kvůli prostoru mít nebudeme. Otázka zní, může kohout zůstat nebo je to málo slepic? Dočetla jsem se až něco o 15 - 20 slepicích, na to nemáme prostory. 😒

alpha03

15.10.2022 12:15
alpha03

XXX.XXX.32.155

Dobrý den,
já sem se dočetla že min. 1.6 - 1.7 do hobby chovu. Pokud chcete mít ich na napr. léhnutí kurátek či NV, tak je ideální je chovnej kmen z 1.1,1.2 nebo max.1.3. Na tomhle webu sem se ovšem dočetla že záleží na tom zda-li je to lehké, stredne ťežké nebo ťežké - masné- plemeno, viz. Kolik slepic na jednoho kohouta? - v kategorii drubež-články. Taký istý názov ako Vaša otázka

alpha03

15.10.2022 12:34
alpha03

XXX.XXX.32.155

Ikdyž vlastne to až tak veliká náhoda není, lepší názov pro Vaší otázku ani pro ten článek není. Pardon za moju redardovanú poslednú vetu v prvom príspievku

15.10.2022 16:25
reznade

XXX.XXX.216.38

Cherie20 napsal(a):
Máte někdo odzkoušené kolik slepic minimálně má být na jednoho kohouta, aby slepice nebyly moc oškubané a namáhané?
Zůstal nám z kuřat poslední kohoutek na 6 slepic, mají cca půl roku všichni, zatím nevypadá, že by je nějak obtěžoval. Na příští sezónu budeme pořizovat násadová vajíčka a ještě 2 kuřičky si necháme, takže bude max 8 slepic, víc jich určitě kvůli prostoru mít nebudeme. Otázka zní, může kohout zůstat nebo je to málo slepic? Dočetla jsem se až něco o 15 - 20 slepicích, na to nemáme prostory. 😒

Kohout na 8 slepic je úplně v pohodě. I těch 6 by neměl být problém.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.10.2022 08:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží na plemeni, lehká plemena-kohout zvládne více slepic, aby byla vejce oplozená, těžší plemena-lépe méně slepic. Ale jinak má kohout stejně nějakou svoji oblíbenkyni a ta prostě bude třeba více oškubaná, než zbylé slepice. Na druhou stranu, já měl třeba u hedvábniček kohouta na 3-5 slepic a nebyly oškubané nikdy. Je to i o naturelu kohouta. A v mnoha případech lidé chovají plemena třeba jen 1,2, což je pro mne minimum.

Přidejte reakci

Přidat smajlík