Máte někdo odzkoušené kolik slepic minimálně má být na jednoho kohouta, aby slepice nebyly moc oškubané a namáhané?
Zůstal nám z kuřat poslední kohoutek na 6 slepic, mají cca půl roku všichni, zatím nevypadá, že by je nějak obtěžoval. Na příští sezónu budeme pořizovat násadová vajíčka a ještě 2 kuřičky si necháme, takže bude max 8 slepic, víc jich určitě kvůli prostoru mít nebudeme. Otázka zní, může kohout zůstat nebo je to málo slepic? Dočetla jsem se až něco o 15 - 20 slepicích, na to nemáme prostory. 😒
alpha03

XXX.XXX.32.155
Dobrý den,
já sem se dočetla že min. 1.6 - 1.7 do hobby chovu. Pokud chcete mít ich na napr. léhnutí kurátek či NV, tak je ideální je chovnej kmen z 1.1,1.2 nebo max.1.3. Na tomhle webu sem se ovšem dočetla že záleží na tom zda-li je to lehké, stredne ťežké nebo ťežké - masné- plemeno, viz. Kolik slepic na jednoho kohouta? - v kategorii drubež-články. Taký istý názov ako Vaša otázka
alpha03

XXX.XXX.32.155
Ikdyž vlastne to až tak veliká náhoda není, lepší názov pro Vaší otázku ani pro ten článek není. Pardon za moju redardovanú poslednú vetu v prvom príspievku
Cherie20
napsal(a):
Máte někdo odzkoušené kolik slepic minimálně má být na jednoho kohouta, aby slepice nebyly moc oškubané a namáhané?
Zůstal nám z kuřat poslední kohoutek na 6 slepic, mají cca půl roku všichni, zatím nevypadá, že by je nějak obtěžoval. Na příští sezónu budeme pořizovat násadová vajíčka a ještě 2 kuřičky si necháme, takže bude max 8 slepic, víc jich určitě kvůli prostoru mít nebudeme. Otázka zní, může kohout zůstat nebo je to málo slepic? Dočetla jsem se až něco o 15 - 20 slepicích, na to nemáme prostory. 😒
Kohout na 8 slepic je úplně v pohodě. I těch 6 by neměl být problém.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Záleží na plemeni, lehká plemena-kohout zvládne více slepic, aby byla vejce oplozená, těžší plemena-lépe méně slepic. Ale jinak má kohout stejně nějakou svoji oblíbenkyni a ta prostě bude třeba více oškubaná, než zbylé slepice. Na druhou stranu, já měl třeba u hedvábniček kohouta na 3-5 slepic a nebyly oškubané nikdy. Je to i o naturelu kohouta. A v mnoha případech lidé chovají plemena třeba jen 1,2, což je pro mne minimum.