Dobrý den,
přišel jsem si k Vám pro rady. Chystám se k rekonstrukci a rozšíření/zvětšení kurníku a potřeboval bych názory zkušenějších. Jedná se o kurník (viz obr. č.1), kde má má babička šest slepic a jeho rozměry jsou 230x100 cm a je "zavěšen" pod stropem. Kurník je umístěný ve zděné hospodářské budově a zavěšen je proto, protože kdysi byl pod kurníkem chlívek, kde byl čuník. V posledních letech je pod kurníkem spíše bordel a odkladová plocha na zahradní náčiní.
Chtěl bych pořídit o několik slepic více (prozatím v plánu pět, šest kusů) a uvažuji tedy o renovaci kurníku. Má první úvaha byla taková, že bych nynější kurník rozebral a rozšířil ho po celé ploše bývalého chlívku. To znamená, že by byl kurník v nových rozměrech cca 200x215 cm a na výšku by byl od podlahy až pod strop - 220 cm (viz obr. č.2 - modrá šrafovaná čára je východ slepiček ven, kde po schůdcích scházejí dolů, zelená čára jsou nové dveře, žlutá čára, hnízda pro slepičky na snášení vajec).
Lámu si spíše hlavu nad tím, že nyní, když je kurník zavěšen pod stropem, tak slípky jdou z venku dovnitř po schůdkách a jsou pak rovnou v kurníku na podlaze, zatímco v novém kurníku by musely přes dvířka znovu po schůdkách. Myslíte, že v tom pro slepičky nebude problém?
Uvažoval jsem nad nějakým "mezipatrem", kdy dole by byly hřady a v "druhém" patře by byla hnízda pro snášení vajec, myslíte, že se v tom slípky orientují?
A to je také hlavní otázka může být takto orientovaný kurník, že budou dole hřady ode dveří vlevo a v pravo (viz hnědé čáry na obr. č.3) a nad hřadami by bylo "mezipatro" z osb desek na které by se slípky dostaly po schůdkách a z mezipatra buďto ven a nebo do hnízda na snášku?
omlouvám se za kvalitu nákresu. Mohu případně dodatečně dodat udělaný nákres v jiném programu než v malování...
Snad je to z mého textu aspoň nějak pochopitelné :-)
Děkuji za případné odpovědi
Martin
Ještě přidám fotku, jak nyní kurníku vypadá. Novy kurníku by byl "opřen" o tu přední zisku chvilku, kde je zahradní náčiní. Proto jsou v nákresu hnízda pro snášku vajec ve výšce "druhého patra" protože je tam ta zídka a u hnízd plánuju dvířka.
Kurník staví každý podle sebe a podle toho co viděl u jiných chovatelů . Ve vašem případě bych dal vchod do kurníku pro slepice níž tak 70cm ( ale klidně i níže) nad zem a to z důvodu nové drůbeže , nemusí hledat vchod . Taky bych do něj umístil nejraději na východní stranu okno . Hřady by měly mít šířku 8 - 12 cm (záleží na plemenu ) a zakulacené horní hrany, taky by tam mělo být osvětlení a v neposlední řadě větrání . Větrání nesmí dělat průvan a čerstvý tedy chladný vzduch by neměl přímo proudit na slepice . Jestli je vchod slepic na sever je lepší ho upravit tak aby severní větry nemohly foukat dovnitř . Ke kurníku patří také popeliště , mělo být být natkryto od severu chráněné a neměl by tam být průvan .
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Uvažoval jsem nad nějakým "mezipatrem", kdy dole by byly hřady a v "druhém" patře by byla hnízda pro snášení vajec, myslíte, že se v tom slípky orientují?
A to je také hlavní otázka může být takto orientovaný kurník, že budou dole hřady ode dveří vlevo a v pravo (viz hnědé čáry na obr. č.3) a nad hřadami by bylo "mezipatro" z osb desek na které by se slípky dostaly po schůdkách a z mezipatra buďto ven a nebo do hnízda na snášku? "
Naše sliepky majú hniezda celkom dole (tie mám prekryté veľmi širokou doskou a nad ňou je ešte hrada), aj vyššie, nedá sa povedať, že by výška bola určujúcim faktorom, podľa ktorého rastie obľúbenosť hniezda. Oni obľubujú tie hniezda, kde je veľa vajec a fronta, aj keď iné hniezda sú opustené. Ale obľúbenosť hniezd sa mení. Raz sú obľúbenejšie spodné a inokedy horné hniezda, len fronta musí byť zachovaná.
A niektoré si zase kreatívne hľadajú vlastné úkryty na znášanie vajec.
Premýšľam nad hradami dole. Myslím, že túžbou sliepky je spať čo najvyššie. Je možné, že by ste na noc museli potom tie hniezda pred sliepkami zatvárať, keď budú vyššie, ako hrady.
Hřady do jedné výšky , pokud budou v několika výškách tak slepice na těch spodních se budou cítit více ohrožené .Budou se snažit dostat na to horní tím způsobí neklid celého hejna . Pohoda v hejnu je předpoklad dobré snášky . Hnízda jsem měl vždycky dvě nad sebou na podlaze . Letos jsem je dal do stejné výšky jako hřady a slepice se mi zdají vice klidné . Nepřebíhají z jednoho hnízda do druhého nehledají pro ně to bezpečnější . Tím jsem zvětšil podlahovou plochu na kterou jsem umístil na zimu popeliště .

Tak moje sliepky sa každý jeden večer dohadujú o miesto aj na hradách v jednej výške. Lebo sú na nich určité pozície, ktoré sú neodolateľné a môže ich získať len tá najdrzejšia.

nezapomeňte vybourat nějaké okno, čím větší, tím vlastně lepší. ideál tak, aby během teplé poloviny roku bylo kryté jen pletivem.
vchod vysoko a žebříky z obou stran nevadí.
vnitřní členění s mezipatry vám zvětší užitný prostor, ale POZOR
slepice mají jednoduché, ale neodnaučitelné programy, které když nebudete respektovat, nebude to fungovat.
nebudou vám spát na "hřadech" někde na podlaze, když jsou hnízda nebo nějaká mezipatra výš.
a tam, kde máte namalované hřady, tam vám budou, zvláště pokud budou mezipatra a bude to mít "střechu" snášet a na hnízdo někde vysoko se vám vykašlou. hnízdo musí být dobře dosažitelné a atraktivní pro ty slípky, ne pro vás, jak se vám bude dobře vybírat vejce :)
Dobrý večer,
děkuji všem za reakce. Takže jste mi víceméně potvrdili to, co jsem si myslel. Že když budou hřady dole, tak slípky na noc se budou tlačit výše, a mohou se tlačit klidně i na snášková hnízda... Ono, já bych to nejraději otočil a snášková hnízda dal dolů a hřady výše, ale zapomněl jsem dodat, že na nákresu pod snáškovými hnízdy je zděná zídka (Tam byl kdysi chlívek na čuníka) a tu bych bourat moc nechtěl (viz aktualizované foto v příloze).
Jak píše bodlinka, přikláním se k patrovému kurníku hlavně z důvodu ušetření místa a toho, že se zvětší užitný prostor.
Takže to budu muset nějak promyslet, aby měly slípky hnízda ve spodní části a hřady výše, ale také tak, abych se k hnízdům dostal i já

A zvnútra dole by sa Vám hniezda nezmestili? mohli by byť prekryté. Aby ste nemuseli búrať zbytok chlieva po prasiatku?

Hnízda dejte na tu stěnu, kde máte nakreslené dveře. Hnízda vedle dveří.
Osobně bych udělala prostě zvýšenou podlážku, vykašlala bych se na patra, pro šest slepic to nemá význam (až jich bude třicet, tak se vám dvojnásobná podlahová plocha bude hodit, o tom žádná). Na úrovni té podlážky i hřady i hnízda. Hřady mohou být podél obou zbývajících stěn nebo jen podél jedné, pro šest stačí.
Bude se to blbě čistit. Ale asi pořád líp, než kdyby bylo víc pater.
Děkuji za názor. Momentálně je šest slepic a máme v plánu pořídit dalších šest slepic a na jaro možná ještě tři, čtyři slipky. Takže celkově 15-16 kusů, tak jak to bylo napsáno v úvodním dotazi, proto jsem uvažoval nad těmi patry.
Ale pravda, nejspíše dám hnízda úplně dolů vedle dveří vlevo nebo vpravo a naproti. Kdybych bylo zmíněných patnáct slepic, kolik je ideální počet hnízd?

Moje prababi to měla jednoduše zařízené tak, že nad zídku bývalého chlívku/kotce nastavila rám s pletivem, hřady byly položené na zídce chlívku a snášedla dole na podlaze, kde se zároveň mohly slepice zdržovat při nepřízni počasí. Využila se tak kapacita chlívku.
Možná by šlo nechat hnízda, tam kde je plánujete. Pokud by pod nimi a částečně před nimi bylo patro které bude do L i na straně naproti dveřím. Tak by naproti dveřím mohli být hřady tak 30-40 cm nad patrem, to by tam pak sloužilo jako trusný stůl. Tím by hřady byli ještě víš než hnízda, pro slepice lákavé a pro Vás dostupné a samotnou podlážku kurníku byste měl čistší a více místa pod patrem na popeliště, krmítko, napáječku.