Dobry den, chcela by som sa poradit. Kupili sme ako laici sliepky zrejme od toho co vykupuje z chovov(muz kupoval 1x) prisla som z robity domov a nasla som 8 sliepok v hroznom stave bez peria , ale tak som sa pustila do boja citala citala ucila sa kupila som vsetko co potrebuju (psenicu,zmesku bez GMO, vitaminy) maju novy kurin a tak som ich zacala piplat skrupinky z vajec davam tiez aj stravu co ostane (tu najprv nechceli len zmesku)a tak sliepocky krasne zacali zaperovat boli to stramandy behom mesiaca a potom mi jedna najviac zaperena uhynula. A dalise sa zacali osklbavat jednu najmensiu az do krvy! rozdobavala mi jedna aj vajcia tak som kupila rybiu mucku a do vidy som pridavala aj maggi a to odobavanie do krvi sa zmiernilo sem tam len dobnu do peria a zacalo to teraz ako zacali mrazy. No a dalsia co sa najviac zaperila mi prestala zrat len sa sem tam napije vody z kurina nevychadza a len lezi a drieme, skusala som aj ci nema zaseknute vajicko ale nic som necitila, skusala som ci sa nejako nedusi ale vsetko vyzera ok aj hreben ma pekny cerveny len upadnuty a ona len nasuchorena sedi 😢. A co sa chcem este opytat jedna sliepocka tu co predtym podobali do krvy ma zvlastnu farbu hlavy zozltla jej vsetky maju okolo oci a zobaka ruzovu farbu ona uplne zltu , inak je fit papa pije chodi po dvore zaperuje sa pekne. Kurin cistim vzdy v sobotu vodu maju dva krat denne cistu ked mrzne aj 4x vybeh maju skoro 300m aj travicku este maju tak neviem kde ja robim chybu alebo co sa to vlastne deje 😡 ak mi niekto ako zaciatocnicke skusi poradit budem vdacna 🙏
Myslím,že jste udělala velkou chybu,že jste jim nahradila plnohodnotnou směs nějakou "domácí" stravou... měla jste směs pro nosnice nechat..jsou na ní zvyklé,teď jim chybí spousta bílkovin, minerálů...atd, proto si žerou peří a štípou se do krve...následují problémy..jsou to hybridky,jinak nastavené než plemena..
Kanibalizmus nosníc znamená nedostatok bielkovín, metionínu, fosforu (posledné 2 sú tzv. živočíšne faktory. Ak by ste aj mali prebytok bielkovín (čo je v domácich podmienkach nereálne) a chýbal by metionín (najdoležitejšia zložka bielkovín pre nosnice-aminokyselina) prípadne fosfor, aj tak by bol kanibalizmus. Preto je nevyhnutné podávať zmesku pre nosnice (pridáva sa metionín a fosfor) a príležitostne dávajte odpady z kuchyne, pšenicu im teraz nedávajte.
ančovička1
napsal(a):
Myslím,že jste udělala velkou chybu,že jste jim nahradila plnohodnotnou směs nějakou "domácí" stravou... měla jste směs pro nosnice nechat..jsou na ní zvyklé,teď jim chybí spousta bílkovin, minerálů...atd, proto si žerou peří a štípou se do krve...následují problémy..jsou to hybridky,jinak nastavené než plemena..
Chapem a dakujem ze ste poradil, len ono ja tu zmes davam stale kazdy den ju maju v krmidle plus im hodim do misy aj tie zvysky jedla cize denne zmesku maju a aj zeru stale 🥺 uz som taka zufala, ale na jar skusim zohnat mladky z domaceho chovu hadam sa mi to podari toto sme prvy krat skusili chovat
laying hen
napsal(a):
Kanibalizmus nosníc znamená nedostatok bielkovín, metionínu, fosforu (posledné 2 sú tzv. živočíšne faktory. Ak by ste aj mali prebytok bielkovín (čo je v domácich podmienkach nereálne) a chýbal by metionín (najdoležitejšia zložka bielkovín pre nosnice-aminokyselina) prípadne fosfor, aj tak by bol kanibalizmus. Preto je nevyhnutné podávať zmesku pre nosnice (pridáva sa metionín a fosfor) a príležitostne dávajte odpady z kuchyne, pšenicu im teraz nedávajte.
Dakujem Vam, a preco psenicu teraz nie? Rada sa priucim a prijmem kazdu radu 🙂
Vrků

XXX.XXX.0.128
Slepice co vstaly z mrtvých jsou na nic,zbavte se jich a do nového kurníku při vaší péči si opatřete čistokrevné.
Tak to jste těm vyneseným slepickám asi jen zpříjemnila život, nic víc už pro ně asi udělat nemůžete...být na vašem místě,tak bych je asi všechny zabila a koupila mladé kuřice,které vám brzy ponesou, než čekat, až vám tyto uhynou jedna za druhou..můžou mít "strhané" vaječníky po vysoké snášce.... nebuďte z toho nešťastná, chtěla jste udělat dobrý skutek,slepice zachránit,ale ono se to vždy nepodaří..
ančovička1
napsal(a):
Tak to jste těm vyneseným slepickám asi jen zpříjemnila život, nic víc už pro ně asi udělat nemůžete...být na vašem místě,tak bych je asi všechny zabila a koupila mladé kuřice,které vám brzy ponesou, než čekat, až vám tyto uhynou jedna za druhou..můžou mít "strhané" vaječníky po vysoké snášce.... nebuďte z toho nešťastná, chtěla jste udělat dobrý skutek,slepice zachránit,ale ono se to vždy nepodaří..
zdravím.ani ty mladé kuřice bych vám pořizovat nedoporučoval,jsou totiž chovány stejným způsobem.to znamená v halách na podestýlce s klimatizací a krmeny jen granulemi kompletními krmnými směsmi,dvůr, kurník nebo výběh nevědí co to je.pokud tyto krmné směsi nezajistíte,vypukne u nich kanibalismus téměř ve sto procentech případů.já sám jsem byl nucen před pár lety koupit tyto kuřice,když mi liška zlikvidovala šestnácti kusové hejno wyandotek za jedinou noc,a dopadl jsem s těmi kuřicemi stejně,po pár dnech se pozabíjely navzájem.to již je lépe si vejce koupit, ušetříte si zklamání.pořidte si slepičky od nějakého chovatele.
Wilagrande
napsal(a):
Dakujem Vam, a preco psenicu teraz nie? Rada sa priucim a prijmem kazdu radu 🙂
Ak chováte hybridy, oni sú šľachtené na vysokú znášku pri plnohodnotnej strave. Tou je pre nich zmes pre nosnice. Pri nákupe si všímajte, či zmes obsahuje GMO a umelé farbivá (to sú moje kritériá, Vaše byť nemusia), takže by som vyradil Energys a Versele Laga a vôbec holandské, belgické a pod. krmivá, skôr skúste od nejakého českého výrobcu. V ČR a SR je pestovanie GMO soje a kukurice zakázané. V zmesi pre nosnice nie je nič zlé, ako niektorí Vám napíšu, že si možete kupovať vajcia z obchodu. NonGMO sója, pšenica, kukurica, vápno a vitamíny+kadejaké repné řízky, repkový šrot... Čo je v tom také hrozné? Ono tie zmesi sú síce drahé, ale v konečnom dosledku pri vyššej znáške sa zaplatia. Hybridom stačí zmeska a nejaké odady z kuchyne, všetko ostatné je navyše a znižuje znášku. Ak chcete chovať po domácky, kúpte si nejaké čistokrvné sliepky, ktoré nesú 200 vajec ročne a nároky na krmivo sa znižujú, najlepšie nejaké stredne veľké plemeno.
Já jsem letos na podzim ze zoufalství😀 koupila po asi 30 letech 5 kuřic hybridek Isa Braun, protože mi na podzim starší slepice maransky a vlašky přestaly snášet..všechny pelichaly..hybridky byly ještě mladé,ale po měsíci začaly všechny snášet a dodnes od 5 slepiček, 5 vajec denně..tak mě zachránily před Vánoci a dnes už starší, loňské a předloňské vlašky už nesou...hybridky jsou zdravé, vitální..tak jsem spokojená.. mladým maranskam chybí do snášky 1 měsíc ..🙂
laying hen
napsal(a):
Ak chováte hybridy, oni sú šľachtené na vysokú znášku pri plnohodnotnej strave. Tou je pre nich zmes pre nosnice. Pri nákupe si všímajte, či zmes obsahuje GMO a umelé farbivá (to sú moje kritériá, Vaše byť nemusia), takže by som vyradil Energys a Versele Laga a vôbec holandské, belgické a pod. krmivá, skôr skúste od nejakého českého výrobcu. V ČR a SR je pestovanie GMO soje a kukurice zakázané. V zmesi pre nosnice nie je nič zlé, ako niektorí Vám napíšu, že si možete kupovať vajcia z obchodu. NonGMO sója, pšenica, kukurica, vápno a vitamíny+kadejaké repné řízky, repkový šrot... Čo je v tom také hrozné? Ono tie zmesi sú síce drahé, ale v konečnom dosledku pri vyššej znáške sa zaplatia. Hybridom stačí zmeska a nejaké odady z kuchyne, všetko ostatné je navyše a znižuje znášku. Ak chcete chovať po domácky, kúpte si nejaké čistokrvné sliepky, ktoré nesú 200 vajec ročne a nároky na krmivo sa znižujú, najlepšie nejaké stredne veľké plemeno.
A este ak sa mozem opytat, vedel by ste mi poslat nejaky link kde by som vedela kupit fakt kvalitnu zmesku? Ja mam tu Versele Laga a pisali tam ze bez GMO 😔
ančovička1
napsal(a):
Já jsem letos na podzim ze zoufalství😀 koupila po asi 30 letech 5 kuřic hybridek Isa Braun, protože mi na podzim starší slepice maransky a vlašky přestaly snášet..všechny pelichaly..hybridky byly ještě mladé,ale po měsíci začaly všechny snášet a dodnes od 5 slepiček, 5 vajec denně..tak mě zachránily před Vánoci a dnes už starší, loňské a předloňské vlašky už nesou...hybridky jsou zdravé, vitální..tak jsem spokojená.. mladým maranskam chybí do snášky 1 měsíc ..🙂
Keď mladá hybridka dostane, čo má(zmesku), tak sa musí niesť, všetky tie dotazy, kde robím chybu, že sa nenesú ako zle zateplený kurník, infekcie (asi poznáme, že je nosnica chorá)... sú zbytočné, keď krmime namočený chleba, trochu pšenice, brambory a pod. Keď dáme Saganovi miesto kuracích rezňov a rybacích filetov brambory, rohlíky, tiež nebude 3x majster sveta. Chcete vrcholový výkon? Dajte, čo je treba. Ono sa to vždycky vráti. Ono tá hybridka vie skutočne dať tých 300-320 vajec ročne aj doma. 300ks x 0.30c (kus vajca L) = 90e. Spotreba krmiva odhadom 40kg zmesky + odpad (zadarmo). 40kg zmesky pri cene 70e je 28e. Vysoká efektivita. Kŕmte pšenicu, brambory, okrem toho, že sa mladá sliepka niesť nebude a prípadne bude kanibalizmus, okrem toho budete z toho zbytočne na nervy. Ja sa nehanbím, krmim vlastnú zmes, včera a dnes 52-54ks /56 nosníc. Kebyže nie je odpad, tak 56/56.
Wilagrande
napsal(a):
A este ak sa mozem opytat, vedel by ste mi poslat nejaky link kde by som vedela kupit fakt kvalitnu zmesku? Ja mam tu Versele Laga a pisali tam ze bez GMO 😔
Versele Laga sú inak kvalitné zmesi, začínal som s nimi pred pár rokmi, vtedy som mal 14 Dekalb White a na Silvestra cca 2012 pri -20 st C bolo 14 vajec, potom že sa sliepky pod nulou nenesú, neverte tomu. Len si všímajte GMO a kantaxantín. Nemusia vám tie veci vadiť, nikomu nevnucujem svoj názor.
Dúfam, že nekonám proti pravidlám diskusného fóra, ale k nahliadnutiu mojich chovateľských výsledkov posielam link. Ako každý rok, po sviatkoch nik nevolá, tak som hodil inzerát. https://zvierata.bazos.sk/inzerat/145855887/slepacie-vajcia.php
-ako motivácia, že poriadne krmiť sa oplatí...
Bovans brown, podobní rodičia ako Isa brown, len šľachtené na mohutnejšiu stavbu tela. Vačšia sliepka = vačšie vajce. Problém je, že bežné zmesi majú okrem nízkej hladiny bielkovín aj málo metionínu, ten je kľúčový na veľkosť vajec, lyzín zasa na počet vajec. V znáške cca od zač.listopadu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

laying hen
napsal(a):
Versele Laga sú inak kvalitné zmesi, začínal som s nimi pred pár rokmi, vtedy som mal 14 Dekalb White a na Silvestra cca 2012 pri -20 st C bolo 14 vajec, potom že sa sliepky pod nulou nenesú, neverte tomu. Len si všímajte GMO a kantaxantín. Nemusia vám tie veci vadiť, nikomu nevnucujem svoj názor.
Píšete, že máte vlastnú zmes - kŕmite sypkou zmesou, alebo granulami? Alebo je to jedno?
laying hen
napsal(a):
Bovans brown, podobní rodičia ako Isa brown, len šľachtené na mohutnejšiu stavbu tela. Vačšia sliepka = vačšie vajce. Problém je, že bežné zmesi majú okrem nízkej hladiny bielkovín aj málo metionínu, ten je kľúčový na veľkosť vajec, lyzín zasa na počet vajec. V znáške cca od zač.listopadu.
Děkuji za informaci..dokoupím ještě několik kuřic Bovans Brown..👍
napsal(a):
Píšete, že máte vlastnú zmes - kŕmite sypkou zmesou, alebo granulami? Alebo je to jedno?
Granuly sú lepšie v tom, že sa zbytočne neplytvá zmesou a berú všeto zaradom. Kŕmim sypkú zmes v takých žltých hríboch, ona sa zosypáva dole, síce tie sliepky radi nechajú najjemnejšie častice, potom ten hríb vysypem do vačšieho plastového krmidla, zalejem vodou na hustú kašu a vylížu bezo zbytku. Ono pri granulácii sa môžu aj tepelne poškodiť pridávané enzýmy vo vitamínoch, xylanáza (rozkladá vlákninu, čo znamená, že krmna hodnoty pšenice = kukurici myslené energeticky), fytáza uvoľňuje fosfor.

Ďakujem

ančovička1
napsal(a):
Děkuji za informaci..dokoupím ještě několik kuřic Bovans Brown..👍
bovansy jsou fajn. robustnější a životaschopnější do systému mimo klec než isy.
Mne tie moje chudatka mrcinky znasaju pekne vajicka cca 4denne a dost velke take xl ..ostalo mi 7 kuriek
Ešte jedna dôležitá vec, ktorá ovplyvňuje znášku. Paradoxne ak ku zmeske pridávate odpady z kuchyne,brambory alebo niečo, čo sliepky majú radi (celú pšenicu) a na jedno miesto, paradoxne tie najkrajšie dominantné sliepky môžu niesť menej alebo niesť menšie vajcia ako tie menšie sliepky na konci hierarchie. Tie dominantné sa k tým odpadom dostanú prvé a tým menším sa neujde, preto žerú iba zmesku a znesú vačšie vajcia. Lepšie im to asi rozhodiť, aby malé množstvo odpadu sa ušlo všetkým sliepkam.
ISA BROWN (Isa braun)
- najefektívnejšia nosnica tohto druhu
- ľahší typ, v dospelosti dosahuje hmotnosť okolo 1,70 kg
- možnosť veľmi veľkej produkcie vajec, až 360 ročne (ideálne podmienky, vyžaduje kvalitné pestré krmivo)
- bezproblémová adaptibilita pre rôzne podmienky, či už podnebia alebo prostredia
- tento druh je vhodný na chov vo všetkých oblastiach
- sú šľachtené na dlhé znáškové cykly
Bovans brown v dospelosti hmotnosť 2000gr.
Dominant hnedý D102 dokonca 2.15-2.3kg.
Všetky horeuvedené sliepky to isté len iný šľachtiteľ.
Ešte doporučujem Dekalb white, to je bez debaty stroj na vajcia (špičkové krmivo) a osvedčená 15 mesačná perzistencia v znáške.
Ešte je výborný Dominant černý D109, ktorý znáša ešte vačšie vajcia, ale perzistencia znášky je menšia, ale veľká sliepka na polievku.
To sú moje tipy na hybridky, všetky som choval.