Opracování hus.

Husa německá nosná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2023 15:51
daliborka

XXX.XXX.92.93

Zdravím všechny.
Chovám husy a dnes je problém zpracovat husu ze dvora do kuchyňské úpravy. Mladí to neumějí a smrdí jim to ale husa na talíři už ne. Staří to už zapomněli, a pro toho kdo to umí je to hračka. Budu výhledově nabízet Martinské husy, ale kupující nemá ani páru jak to opracovat a když najde odvahu (viděl jsem to u babičky) tak zkurrrrví co se dá a už mu nebude ani chutnat. Proto hledám někoho na Praze východ, kdo za úplatu, nejlépe na počkání tuto službu dokáže zajistit. Tak že zákazník si ji doveze živou, skočí si někam na kafe a odveze si ji připravenou na pekáč, vše po předchozí telefonické domluvě.
Odmítám jakékoli profesionální jatka a vyhovoval by dědek s babkou co to umí a škubačkou.
Beru i možnost že se domluvíme předem na termínu kdy bude více zájemců.
Daliborka

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2023 18:46

daliborka napsal(a):
Zdravím všechny.
Chovám husy a dnes je problém zpracovat husu ze dvora do kuchyňské úpravy. Mladí to neumějí a smrdí jim to ale husa na talíři už ne. Staří to už zapomněli, a pro toho kdo to umí je to hračka. Budu výhledově nabízet Martinské husy, ale kupující nemá ani páru jak to opracovat a když najde odvahu (viděl jsem to u babičky) tak zkurrrrví co se dá a už mu nebude ani chutnat. Proto hledám někoho na Praze východ, kdo za úplatu, nejlépe na počkání tuto službu dokáže zajistit. Tak že zákazník si ji doveze živou, skočí si někam na kafe a odveze si ji připravenou na pekáč, vše po předchozí telefonické domluvě.
Odmítám jakékoli profesionální jatka a vyhovoval by dědek s babkou co to umí a škubačkou.
Beru i možnost že se domluvíme předem na termínu kdy bude více zájemců.
Daliborka

Držím palce ať někoho najdete. V německu funguji pojizdná jatka drůbeže. To u nás asi ještě ne.

27.3.2023 19:00
daliborka

XXX.XXX.92.93

Věřím, jako v Rusku sauny. Potřebuje to jen trochu techniky a hodně zručnosti a zkušenosti, díky. Dřív to uměl na vesnici každý. Husa jistě chutná každému, ale vyrábějí se v mrazácích marketů. Hop a je tam...husa.

27.3.2023 20:37

Dědek s babkou a nejlíp zadarmo nebo za kafe ... Dobrý je vyhrnout rukávy a prodávat opracovaný husy. Samozřejmě za adekvátní cenu.

27.3.2023 22:16
daliborka

XXX.XXX.92.93

No tak to mi poraď. Umím to, pro sebe stačí, ale pokud ji chci prodat musí být jak dětská prdelka. Posuzují to kuchařky co to umí porovnat jen s drůběží z mrazáku v obchoďáku a na to já nemám.
Koukám další mravokárce z diskusí pod heslem: vyhrňme si rukávy??
Také jsi z těch co umí všechno?

28.3.2023 04:20

Tak to si musíš najít nějakýho dědka a babku co tě to naučí. Klidně zadarmo. Stačí chtít.

28.3.2023 07:54

daliborka napsal(a):
No tak to mi poraď. Umím to, pro sebe stačí, ale pokud ji chci prodat musí být jak dětská prdelka. Posuzují to kuchařky co to umí porovnat jen s drůběží z mrazáku v obchoďáku a na to já nemám.
Koukám další mravokárce z diskusí pod heslem: vyhrňme si rukávy??
Také jsi z těch co umí všechno?

No musím Vám dát za pravdu , že většina těch co si kupují drůbež u chovatelů/farmářů mají na to opracování dost vysoké nároky. Na jednu stranu není se co divit. Chtějí za své peníze kvalitu. Říkám si jsou na to zvyklý z obchodů.Když se ale pak podívám v krámě na kuře nebo hůř kuřecí díly v marinádě na grill a najdu tam peřího na půl duchny, tak si říkám , že to tak s tím dokonalým obracováním nebude zas tak horké. Upřímně jsem z těch co škubou vysloveně v sebeobraně pro sebe. A dělat to ve větším na kšeft to jsem vzdal už dávno. Mám 3 zákazníky co ode mě berou léta letoucí. Ti jsou vyjímka. Těm to oškubu s tím , že říkám: Je to nahrubo musíte to dočistit. A oni s tím nemají problém. Bohužel takových je hodně málo. Před cca 10-15 lety když jsem měl ještě drůbeže více. Tak jsem měl jednu paní která mi chodila pomáhat škubat. Podezříval jsem jí , že je něco mezi robotem co se rychlosti týče a že má oči nějakého dravce, jelikož jí neuniknul jediný chlup nebo pírko. Peníze odmítala a chtěla "deputát". Takže jsem na tyhle akce vždy něco dobrého uvařil a napek. Nechybělo pivko a slívka na konec. K tomu si vždy odesla adekvátní díl toho co se právě škubalo. Možná by to taky byla v dnešní době možnost. Třeba najdete někoho kdo by ocenil kvalitní domácí drůbež výměnou za oškubaní. Akorát si pak musíte spočítat zda se to vyplatí Vám. Budu držet palce !

4.4.2023 15:01
daliborka

XXX.XXX.92.93

Re:ecitejok.
Tohle je taková prkotina, ale ukazuje to jak moc jsme vyspěli a rozdíl 60ti roků co s námi udělal. Jsme závislí na velkovýrobě a domácí zdroje skoro žádné a když náhodou, nevíme co s tím.
Jinak zdravím k Neratovicím.

5.4.2023 10:44
daliborka

XXX.XXX.92.93

Tohle je opis z najitého inzerátu.
Ano je to práce a musí se to přiměřeně ocenit.
Jen se to musí umět.
Chlupatá potvora na pekáči nikoho nepotěší.
x
Prodám husy,130Kč/kg živé váhy.
Upravené pro kuchyňské účely 200Kč/kg.

5.4.2023 11:10

Za tuhle cenu jsem prodával zhruba před patnácti lety. Dnes je to spíš sponzorská cena. Realita nákladů je tak o 120 korun výš

5.4.2023 11:18
daliborka

XXX.XXX.92.93

Uvidíme. Již několik let jsou Martinské husy vyprodané a nabídka a poptávka ukáže tržní cenu, uvidíme. Ale má to zádrhel a to poracování......co s živou husou?.
A jeden vtípek:
Novináři se zůčastnili kurzu přežití a po dvou dnech tahání po horách bez jídla dostali živého krocana. Hned padlo několik otázek.
Dokážeme jej zabít...kdo...jak.."nezabiješ".
Dokážeme jej připravit na oheň?
Budeme jíst vlastnoručně zabité zvíře?
A dopadlo to? Krocana pustili a ukončili kurz.

5.4.2023 12:19

Protože věděli že nepojdou hlady. Když ukončí kurz.
Když leze hlady tenký do tlustyho každý změní názor.
Živý husy prakticky neprodavam, každý chce dutou. Pokud zaplatí proč ne. Nemá smysl hledat zákazníky kterým je třeba podbízet se cenou. Husa vždycky byla sváteční jídlo, záležitost těch co jsou ochotni zaplatit. Nevidím důvod prodávat za nižší cenu než vepřový řízek. Cenu netvoří jen ti co kupuji.

5.4.2023 12:45
daliborka

XXX.XXX.92.93

Cenu netvoří jen ti co kupuji.
Ano, cenu tvoří překupníci a ti co dokáží prodat i draze. Vidíme to v obchodec a vůbec všude. Inzerce je nejpřehlednější nabídka k určení cen, ale musíš si vybrat rozumný střed a umístění prodávajícího. Třeba pohraničí a tam kde je odevšad daleko jsou většinou levnější + doprava.

5.4.2023 12:58

No tak jasně, když budu prodávat jenom doma, nepřidáme ani půlku. Vozím na trase Plzeň - Praha. Prostě jedna cesta jedná husa se projede. Nutný započítat do ceny. Myslel jsem to tak, že je dobrý prodávat těm co mají peníze. Ve frontě při akci v Kauflandu moc dobře neprodas.
Jo a vždycky inzeruju s cenou, žádný dohodou, ti co volají už cenu akceptují. Jsem tak ušetřen licitaci s těmi co chtějí ušetřit.

5.4.2023 13:21
daliborka

XXX.XXX.92.93

Díky za rozumnou diskusi. Jsem rád že tradiční "selské" myšlení ještě nevymizelo. To co je vidět od našich politiků vypadá už na konec civilizace.

5.4.2023 13:33

Civilizace už tady není několik desítek tisíc let. Takže žádná katastrofa. Teda až na ty mimo realitu co nezabiji krocana, raci ho pustí chcípnout do lesa.
Zasaď brambory, nasaď vejce, poriď neprihlaseny prase a ostatní už bude mimo tvoji realitu, tak nemá smysl nad tím mudrovat. Vono vždycky nějak bude.... Hlavně se nebát mít puchejře od škubání a mozoly taky nejsou ostuda ale znak slušnosti a cti

enemem

5.4.2023 13:34
enemem

XXX.XXX.58.88

Tohle vlákno mi přijde jako názorová agitka zakladatelky. Takže žádná husa, zbytečné radit.

5.4.2023 13:38

No a? Celá ifauna je názorová agitka. Není to fuk?

5.4.2023 14:10
daliborka

XXX.XXX.92.93

Jo, pánové a dámové. Dojdeme i do odby kdy bude volná diskuse jen v samizdatu. To co zde píšeme má souvislosti s chovem čehokoli a s tím kdo neumí tak jen čumí případně kybicuje.

enemem

5.4.2023 14:22
enemem

XXX.XXX.58.88

Vy něco umíte? Já pochybuji, že nějakou husu skutečně máte.

Vrků

5.4.2023 14:33
Vrků

XXX.XXX.36.74

Vydžte zkouším vyšlechtit holohusy,šlechtitelský plán zahrnuje nejprve holokrké a končí naháci.

5.4.2023 15:16
daliborka

XXX.XXX.92.93

Re: enemem
Takovéto diskutující myluji. Nejde k věci a jen kybicuje. Nechceš jít do vlády? Třeba jim tam chybíš a nám by to pomohlo. Jo, a gumáky nech před vrátnicí.

Kykyryký

5.4.2023 15:25
Kykyryký

XXX.XXX.7.10

Vrků napsal(a):
Vydžte zkouším vyšlechtit holohusy,šlechtitelský plán zahrnuje nejprve holokrké a končí naháci.

Vrků a jak je Váš projekt daleko? Máte fotky? V Izraeli vyšlechtili takové slepice,
prý mají rychlejší růst, nižší potřebu krmiva, díky bílkovinám ušetřeným na peří. Mohou se lépe přizpůsobit horkému klimatu a Čína už pracuje na jejich zavedení do velkochovů.

Vrků

5.4.2023 15:50
Vrků

XXX.XXX.36.74

Kykyryký napsal(a):

Vrků a jak je Váš projekt daleko? Máte fotky? V Izraeli vyšlechtili takové slepice,
prý mají rychlejší růst, nižší potřebu krmiva, díky bílkovinám ušetřeným na peří. Mohou se lépe přizpůsobit horkému klimatu a Čína už pracuje na jejich zavedení do velkochovů.

Rád bych vzhled budoucího výtvoru konzultoval s Davidem Černým.

5.4.2023 18:02
bery25

XXX.XXX.33.75

Kykyryký napsal(a):

Vrku to dotiahne určite k lepšiemu estetickému vzhľadu lebo toto čudo je riadny hnus ale tak čina je čina

Přidejte reakci

Přidat smajlík