Ahoj, protože začínám s chovem, tak nějak všeho, obracím se na vás pro radu. Hledal jsem všude možně, ale opět neúspěšně. Mám doma křepelky japonské a zajímá mě jejich rozmnožování. Vím, že se nějak v příbuzenstvu křížit nesmí, ale nevím, kam až to příbuzenstvo sahá. Uvedu příklad:
Chovatel č. 1 mi prodal násadová vejce, z nich se vyklubali slepice (označím je jako C1S1 - C = označení chovatele, S/K s číslem = rodič, děti, vnoučata) a kohouti (C1K1).
Chovatel č. 2 mi prodal slepice (C2S1) a nepříbuzné kohouty (C2K1)
Chov č.1
Dám tedy k sobě C2S1 a C2K1. Ty mi přinesou násadová vejce, která vylíhnu a budou z nich opět slepice (C2S2) a kohouti (C2K2).
Chov č.2
Dám k sobě C2S2 a C1K1
Chov č. 3
Dám k sobě C2K2 a C1S1
Mohu poté děti chovu č. 2 a 3 hodit k chovu č. 1? Možná to říkám moc složitě, ale prakticky by to znamenalo, že bych mezi sebou křížil jakoby ob generaci. Tzn. né děti s rodiči, ale vnuky s prarodiči. (Vnučka na dědu, vnuk na bábušku). Je tohle možný? Případně jak to jinak spolu množit, aby člověk pořád nekupoval nové křepelky?
Protože při větším chovu křepelek to znamená pořád někde shánět materiál a prakticky pořád násadová vejce, nebo už hotové kohouty slepice kupovat.
To samé se pak týká krůt, slepic, kačen, hus apod. I když zrovna krůta vydrží asi 10let, takže tam by to tak šílené nebylo (jednou za těch několik let koupit nové hejno). Díky moc za rady.
Jirka