Zdravím, měla bych 2 otázky. Pokouším se letos odchovat kuřátka pod paduánkou. Zatím sedí necelé 2 týdny, týden sedí na násadových vejcích. Sedí teda ve společném kurníku, chráněná je mříží a rozděluju je, i když jí vyhazuju z hnízda, aby ji ostatní nechali v klidu se nažrat a protáhnout. Je to letos fakt jen takový velmi neplánovaný pokus (kvočna byla vážně odhodlaná, nechtěla si to nechat rozmluvit a načasování pěkné... 😀)
A moje první otázka zní, lze odchovat kuřátka i v kurníku a výběhu s ostatními slepicemi? Vím, že je vždy lepší, když je kvočna zvlášť, už jen kvůli nemocem. Kdyby byla slepice první týden až dva s kuřaty přes den v kurníku sama a ostatní by chodily do kurníku jen spát, mohly by kuřátka přežít? Kurník je veliký, s oknem i větráním. Sedí jen na 6ti vejcích a slepice mají venku přístřešek, kam se můžou schovat.
A druhá otázka, když jí pořídíme malý dřevěný kurník s výběhem, kdy je vhodné slepici do něj přemístit, aby ji přesun do jiného prostředí nevyděsil a neutekla z hnízda? Když ještě sedí nebo až když už má vylíhla kuřata? A kdy je pak vhodné jí i větší kuřata zařadit zpět? Bohužel nelze malý kurník umístit tak, aby na sebe viděli, byla by fakt úplně oddělená od hejna.
Děkuji za případné rady. 🙏
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.62.140
Dobrý den. Byla jsem na tom ,,podobně,,. Začala mi kvokat jedna hybridka. Po 3 dnech sezení jsem jí podstrčila 6 NV Maransky. Seděla v krytém hnízdě v chlívě, kde byla i ostatní drůbež. Pár dní ji tam lezly snášet slepice, když se šla venčit, ale jen některé a po pár dnech to přestalo. Každý den jsem chodila, když se šla nakrmit, vajíčka navíc vyndat. Nijak jsem ji nepřenášela, aby nepřestala sedět. Když vyseděla 3 kuřátka a vylezla s nimi do chlíva, přenesla jsem ji do větší ohrádky z pletiva s otevíratelnou horní částí, aby viděla na hejno a hejno na ni, ale nemohly k nim jim ublížit a já se k nim pohodlně dostala. Takže je sice v chlívě s ostatními, ale nemohou k nim a mají svou vodu, podestýlku a krmivo. Kuřata mají 2 týdny a kousek a krásně rostou, kvočna se hezky stará. Mám je stále v té ohradě, kde ale mají celkem dost místa. Do ohrádky jsem je přenášela večer. Snad Vám to aspoň nějak pomohlo. A.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Cherie20
napsal(a):
Zdravím, měla bych 2 otázky. Pokouším se letos odchovat kuřátka pod paduánkou. Zatím sedí necelé 2 týdny, týden sedí na násadových vejcích. Sedí teda ve společném kurníku, chráněná je mříží a rozděluju je, i když jí vyhazuju z hnízda, aby ji ostatní nechali v klidu se nažrat a protáhnout. Je to letos fakt jen takový velmi neplánovaný pokus (kvočna byla vážně odhodlaná, nechtěla si to nechat rozmluvit a načasování pěkné... 😀)
A moje první otázka zní, lze odchovat kuřátka i v kurníku a výběhu s ostatními slepicemi? Vím, že je vždy lepší, když je kvočna zvlášť, už jen kvůli nemocem. Kdyby byla slepice první týden až dva s kuřaty přes den v kurníku sama a ostatní by chodily do kurníku jen spát, mohly by kuřátka přežít? Kurník je veliký, s oknem i větráním. Sedí jen na 6ti vejcích a slepice mají venku přístřešek, kam se můžou schovat.
A druhá otázka, když jí pořídíme malý dřevěný kurník s výběhem, kdy je vhodné slepici do něj přemístit, aby ji přesun do jiného prostředí nevyděsil a neutekla z hnízda? Když ještě sedí nebo až když už má vylíhla kuřata? A kdy je pak vhodné jí i větší kuřata zařadit zpět? Bohužel nelze malý kurník umístit tak, aby na sebe viděli, byla by fakt úplně oddělená od hejna.
Děkuji za případné rady. 🙏
Vidět na sebe nemusí, protože jakmile kuřata odrostou (6 týdnů +/-), tak si kvočna stejně bude muset znovu zajistit místo v hierarchii hejna. Kvočnu s kuřaty je (za mě) lepší mít oddělenou, kvůli klidu, krmení atd., zbytečně se nevzrušuje kvůli ostatním slepicím. Nebo pak mít posadu, kdy je kvočna ve výběhu s krmením a kuřata mohou posadu opouštět a vracet se do ní.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Vidět na sebe nemusí, protože jakmile kuřata odrostou (6 týdnů +/-), tak si kvočna stejně bude muset znovu zajistit místo v hierarchii hejna. Kvočnu s kuřaty je (za mě) lepší mít oddělenou, kvůli klidu, krmení atd., zbytečně se nevzrušuje kvůli ostatním slepicím. Nebo pak mít posadu, kdy je kvočna ve výběhu s krmením a kuřata mohou posadu opouštět a vracet se do ní.
Přesně tak👍..já mám kvočnu s kuřátky v kotci kralikárny,jsou pěkně v klidu, žádné slepice kvočnu ani kuřata neruší..
RO

XXX.XXX.6.111
My kame kvocnu vzdy oddelenu lebo za 1. Kurence sa ked je medzi nima cudzia slepka strasne stresuju 2. Stare slepky kurencom zezeru zradlo 3. My mame vzdy taku kvocku co by tu slepku, kohuta / cokolvek cudzie okrem kuriatok najradsej rozdrhala na framforce
ančovička1
napsal(a):
Přesně tak👍..já mám kvočnu s kuřátky v kotci kralikárny,jsou pěkně v klidu, žádné slepice kvočnu ani kuřata neruší..
A kolik prostoru mají v té králíkárně? Když budou mít domeček s výběhem 2 metry na 55cm, tak se mi to zdá hrozně málo, ale zas taky nemám prostory pro to, abych stavěla další výběh pro slepice. 🙄
Kuřata musí být v suchu a teple..kotec mám 80x80cm, dřevěnou(teplou) podlahu, kvočna je zahřívá,když je potřeba..žádný větší prostor není potřebný a vůbec ne venku, na takto malá kuřata..
Hlavně sedící slepici nikam nepřemisťujte, zvlášť, když nemáte žádné zkušenosti..nejspíš by vám z vajec utekla..až se vám kuřata vylíhnou, ten výběh pro pár kuřat na pár týdnů stačí,ale nemůžete je pouštět po vylíhnutí do výběhu,pokud bude mokro,zima,atd..hrozí prochlazení, kokcidióza.. atd..
ančovička1
napsal(a):
Kuřata musí být v suchu a teple..kotec mám 80x80cm, dřevěnou(teplou) podlahu, kvočna je zahřívá,když je potřeba..žádný větší prostor není potřebný a vůbec ne venku, na takto malá kuřata..
Hlavně sedící slepici nikam nepřemisťujte, zvlášť, když nemáte žádné zkušenosti..nejspíš by vám z vajec utekla..až se vám kuřata vylíhnou, ten výběh pro pár kuřat na pár týdnů stačí,ale nemůžete je pouštět po vylíhnutí do výběhu,pokud bude mokro,zima,atd..hrozí prochlazení, kokcidióza.. atd..
Ano, to je mi jasný. Vím, že kuřátka nesmí zvlhnout ani se podchladit. Ona na nich sedí paduánka, která by správně taky neměla omouknout. A vajíčka jsou taky paduánky, takže je to jasný už jen kvůli tomu. 🙂 Před přeháňkou se schová, není blbá, ale když celý den prší, tak slepice kvůli ní musí být zavřené v kurníku, déšť jí fakt hodně nesvědčí. 😀
přezdívka
napsal(a):
Kvočnu s kuřaty mám v ohrádce asi 1 x 0,7 m. navrchu mám dané pletivo, aby se k nim nedostala kočka. Asi po dvou týdnech pouštím do většího prostoru v chlévě. A když od nich kvočna uteče, jsou tam ještě měsíc a pak je spojím s hejnem.
Díky za rady. :) Nenechám je teda první 2 týdny jen v tom malém kurníčku a když bude hezky, tak pak až ven. On ten domeček s voliérou určitě najde uplatnění i po odchovu slepic. 😁