Žerou slepice afrikány?

Velsumky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2023 11:24

Máte někdo zkušenost, že by slepice žraly afrikány? Koupili jsme sazenice afrikánů a během dvou dní byly afrikány kompletně bez listů, zůstaly jen květy. Máme Velsumky zdrobnělé třetím rokem a afrikány byly na stejném místě i v loňském roce, Slepice chodily kolem nich ani si je nevšimly. Nejde nám to do hlavy co jiného to mohlo sežrat. Vedle záhonu zůstalo 6 sazenic ve foliovníku a ty jsou v pohodě, takže jiný škůdce by se tam dostal bez problémů. Třicet sazenic uplně holých, jen stonky a květ.

15.5.2023 11:31

Afrikány milují slimáci
Slepice se mi afrikánů ani nedotkly, ale moje slepice mají neomezený prostor, takže si najdou lepší zábavu.

15.5.2023 11:36

slepice mají k dispozici cca 50 m zahradu, proto nám je to divné, ale že by slimáci sežrali za dva dny všechny listy z 30 sazenic je fakt divné. Ve foliáku který stojí hned vedle a není nijak utěsněný zůstaly netknuté

15.5.2023 11:49

tak fakt prý to byli slimáci je jich letos mnoho, a já podezíral naše holky

15.5.2023 12:16
slamos1

XXX.XXX.230.33

Jednoznačně slimaci, afrikán jim mimořádně chutná, to má zkušenost

15.5.2023 12:47

Jo, umějí to oholit během jediného dne.
Já jsem loni svoje květináče s afrikány kvůli tomu ukládala na hromadu plastových zatravňovaček, tam se slimákům nechtělo, moc vzdušné, moc šplhání :-) A těch slimošů, co se vylíhli přímo v květináčích, jsem se zbavila modrými krystalky.

15.5.2023 18:45

Modré krystalky už jsou nakoupené

17.5.2023 15:51
tetrivek

XXX.XXX.10.30

U nás slimákům loni chutnali afrikány nejvíc. Do rána je sežrali. A letos mi likvidují hortenzii. Tak už i v téhle zimě mám granulky nasypané.

Neregistrovaný uživatel

18.5.2023 08:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.13

Stačí obsypat dokola soli a maj smolika 😁

18.5.2023 09:02

Sůl se mi nechce, protože to zasoluje samozřejmě i půdu. A navíc každý deštík ji spláchne. Ty krystalky toho vydrží podstatně víc a na kvalitu půdy jsem vliv nezaznamenala.

18.5.2023 09:22
list

XXX.XXX.134.214

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Sůl se mi nechce, protože to zasoluje samozřejmě i půdu. A navíc každý deštík ji spláchne. Ty krystalky toho vydrží podstatně víc a na kvalitu půdy jsem vliv nezaznamenala.

Jj, do soli bych taky nešel. Nástraha funguje skvěle

Neregistrovaný uživatel

18.5.2023 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.13

list napsal(a):
Jj, do soli bych taky nešel. Nástraha funguje skvěle

My meli všude teda kolem zahonku i skleniku vždy aspon centimetr rantl dlazdic, betonu, zidky apod. Sul tedy nebyla nikdy v půdě. Ve skleniku (uz deratem vevnitř takže tam se ani nesplachovala deštěm. Jako přímo na hlíně nebo trávě to nebylo nikdy.

18.5.2023 12:20

Tak to pak ano, já mám políčko uprostřed louky, takže tady se nechytám

18.5.2023 13:00
hokrví

XXX.XXX.96.2

Slimáci u nás loni žrali co jsme nasadili, cukety, afrikáni, zeleninu, kytky, sypali jsme modré granulky, skořápky z vajec, popel ze řeva, že prý to nepřelezou a sbírali jsme vždy večer, někdy i ráno, stejně si vždy našli cestu a vše polezli a okousali. Granulky loni stály 320 a letos už 399,- , tak jestli vysypu jako loni 5 krabic, tak to snad znovu začnu kouřit než krmit slimáky.

18.5.2023 18:07

Jestli tu možnost máte, zkuste tu měď, hodně lidí na to přísahá.
Ale holt nevím, jak to vpravit do záhonu, a jestli ta měď jak se bude rozkládat (korodovat), nebude nějak nepříjemně kontaminovat půdu. Ale třeba by šla zapravit jen během sezony a v zimě by si půda odpočinula...

Existují měděné zemnící pásky a i poměděná folie.

Já naštěstí vystačím s krystalky, hážu je jen přímo ke krčku té které rostliny, nemám toho mnoho.

18.5.2023 19:04
list

XXX.XXX.134.214

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My meli všude teda kolem zahonku i skleniku vždy aspon centimetr rantl dlazdic, betonu, zidky apod. Sul tedy nebyla nikdy v půdě. Ve skleniku (uz deratem vevnitř takže tam se ani nesplachovala deštěm. Jako přímo na hlíně nebo trávě to nebylo nikdy.

Tak to je jiná Ale na půdu bych sůl nedával

18.5.2023 19:07
list

XXX.XXX.134.214

hokrví napsal(a):
Slimáci u nás loni žrali co jsme nasadili, cukety, afrikáni, zeleninu, kytky, sypali jsme modré granulky, skořápky z vajec, popel ze řeva, že prý to nepřelezou a sbírali jsme vždy večer, někdy i ráno, stejně si vždy našli cestu a vše polezli a okousali. Granulky loni stály 320 a letos už 399,- , tak jestli vysypu jako loni 5 krabic, tak to snad znovu začnu kouřit než krmit slimáky.

Ono to chce toho popela, či skořápek dát celkem dost, protože oni to mnohdy zkusí a je třeba zabránit tomu, aby k rostlinkám došli. Zkusil bych tu měď, jak píše Buggyra, je to investice, ale vydrží podstatně déle. Samozřejmě pokud je to možno

19.5.2023 10:56
hokrví

XXX.XXX.96.2

list napsal(a):
Ono to chce toho popela, či skořápek dát celkem dost, protože oni to mnohdy zkusí a je třeba zabránit tomu, aby k rostlinkám došli. Zkusil bych tu měď, jak píše Buggyra, je to investice, ale vydrží podstatně déle. Samozřejmě pokud je to možno

Dostal jsem další návody proti slimákům, dát do misky pivo a nebo mléko. Vyskoušel bych tu měď, ale mám asi dlouhý drát v jakém stavu ta měď má být, drát, tabule plechu a nebo nějaký měďnatý přípravek.

19.5.2023 11:09
list

XXX.XXX.161.133

hokrví napsal(a):
Dostal jsem další návody proti slimákům, dát do misky pivo a nebo mléko. Vyskoušel bych tu měď, ale mám asi dlouhý drát v jakém stavu ta měď má být, drát, tabule plechu a nebo nějaký měďnatý přípravek.

Jj, pasti na slimáky taky mohou pomoci, pokud slimáků není mnoho.

Měď by měla fungovat vždy, mělo by jít o reakci mědi a slimáčího slizu, jen slimákům nesmíte nechat jinou cestu k rostlinám nežli přes měď. Tady jsem našel nějaký článek:

https://www.denik.cz/zahradkareni/novinka-v-boji-proti-slimakum-skudce-vyzene-medena-paska-21220721.html

19.5.2023 11:26
hokrví

XXX.XXX.96.2

list napsal(a):
Jj, pasti na slimáky taky mohou pomoci, pokud slimáků není mnoho.

Měď by měla fungovat vždy, mělo by jít o reakci mědi a slimáčího slizu, jen slimákům nesmíte nechat jinou cestu k rostlinám nežli přes měď. Tady jsem našel nějaký článek:

https://www.denik.cz/zahradkareni/novinka-v-boji-proti-slimakum-skudce-vyzene-medena-paska-21220721.html

Dík za radu a jdu sehnat pásky.

22.5.2023 19:43

Dneska se na maturitách bavili o těch hnusných plzácích. Prý pomáhá obyčejná jedlá soda. Nasypat kolem dokola.

22.5.2023 19:44

Jestli tu možnost máte, zkuste tu měď, hodně lidí na to přísahá.
Ale holt nevím, jak to vpravit do záhonu, a jestli ta měď jak se bude rozkládat (korodovat), nebude nějak nepříjemně kontaminovat půdu. Ale třeba by šla zapravit jen během sezony a v zimě by si půda odpočinula...

Existují měděné zemnící pásky a i poměděná folie.

Já naštěstí vystačím s krystalky, hážu je jen přímo ke krčku té které rostliny, nemám toho mnoho.

Obávám se, že měď kontaminovat bude.

22.5.2023 19:49
list

XXX.XXX.134.214

Koroze u mědi neprobíhá tak destruktivně jako u železa, tak bych se masivního zasolení půdy měďnatými solemi v dohledné době neobával. Pravdou je, že nástraha se rozpadá na, železo a fosfor, takže pokud nezahubí slimáka, pohnojí půdu. Ale předpokládám, že ten rozpad taky funguje přes nějaké soli 🤔

23.5.2023 00:27
Doron

XXX.XXX.15.233

Prý pomáhá i kávový lógr .
Včera mi sežrali přes noc všechny sazenice okurek ve skleníku, půda přes zimu vysušená, byla jsem si jistá, že tam nejsou.
Nechápu...

23.5.2023 07:40

Vajíčka zasušení přežijí, no. Jsou, mrchy, dobře vybavení na přežití.

Soda by mi deštík (zalévání) taky neustála. A kávového logru bych musela mít kila (no, mohla bych si brát v práci) - ten je dobrý, ten pohnojí :-)

Ale zatím jedu modré krystalky, tedy zatím nejedu, zatím se mi do zvýšeného záhonu slizky nepustily. Je fakt, že je ten zvýšený naplněný letos čerstvě z hromady hnoje, hnůj jsem je oslizávat neviděla... A výhoda je, že ten zvýšený můžu ještě pojistit tou mědí kol do kol.

23.5.2023 08:55
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Doron napsal(a):
Prý pomáhá i kávový lógr .
Včera mi sežrali přes noc všechny sazenice okurek ve skleníku, půda přes zimu vysušená, byla jsem si jistá, že tam nejsou.
Nechápu...

Já jsem loni měla ve skleníku snad tisice plzáků,sežrané papriky v metrové výšce...někde jsem četla,že proti nim zabírá vápnitý dolomit..na podzim jsem ho zakoupila a posypala celý skleník,na jaře ještě jednou a zarýpala..zasadila saláty,ředkvičky,kedlubny.. teď papriky,okurky hadovky,rajčata..všechno žije a prospívá!!😀..plzáci téměř nic..
Občas trochu "pocukruji" okolo rostlin..

23.5.2023 09:55

A žerou vám slimáci rajčata? Mně přijde, že to jim nechutná. Stejně jako brambory. Na papriky se loni chodili koukat, ale jak jsem tam nasypala modralky, tak vytuhli

23.5.2023 11:06
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Nene, rajčata nežerou, nikdy nežrali, ta jim nechutnají..asi jako brambory, lilky..ale totálně loni sežrali salát,kedlubny,letos všechno krásně roste,tak to asi funguje..loni jsem je lákala na pivo v položené rozříznuté petce a asi jeden😂😂.. velká škoda toho piva😀

23.5.2023 19:47
Štefan1

XXX.XXX.92.78

ančovička1 napsal(a):
Nene, rajčata nežerou, nikdy nežrali, ta jim nechutnají..asi jako brambory, lilky..ale totálně loni sežrali salát,kedlubny,letos všechno krásně roste,tak to asi funguje..loni jsem je lákala na pivo v položené rozříznuté petce a asi jeden😂😂.. velká škoda toho piva😀

asi jse jich neměla moc, já měl rajčata obsypané slimáky

23.5.2023 20:27
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Štefan1 napsal(a):
asi jse jich neměla moc, já měl rajčata obsypané slimáky

To je zajímavé..nikdy jsem plzáky (ty hnědé)na rajčatech neměla...asi ve skleníku měli něco lepšího..papriky, saláty,ředkvičky, tak je rajčata nezajímala 🤔..venku ,na záhonech, byla rajčata také v pořádku,ale tam slimáky od podzimu sbírají pizmovky, možná i slepice?..

23.5.2023 20:44
list

XXX.XXX.134.214

U nás se teda slimáci rajčatům také vyhýbali Ale afrikány jim z jara chutnaly vždycky

24.5.2023 19:03
Štefan1

XXX.XXX.92.78

ančovička1 napsal(a):
To je zajímavé..nikdy jsem plzáky (ty hnědé)na rajčatech neměla...asi ve skleníku měli něco lepšího..papriky, saláty,ředkvičky, tak je rajčata nezajímala 🤔..venku ,na záhonech, byla rajčata také v pořádku,ale tam slimáky od podzimu sbírají pizmovky, možná i slepice?..

Naše slepice jistě ne, zkusmo jsem jim pár hodil - vadil jim ten sliz. Pižmovky je likvidují spolehlivě, bohužel, zeleninu taky.

24.5.2023 19:22
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Štefan1 napsal(a):
Naše slepice jistě ne, zkusmo jsem jim pár hodil - vadil jim ten sliz. Pižmovky je likvidují spolehlivě, bohužel, zeleninu taky.

Pižmovky vypouštim na zahradu po sklizni na podzim a ony jsou schopny záhony a celou zahradu do jara od plzáků vyčistit..vybírají i vajíčka pod drny..měla jsem i indiány (IB), ale z těch , kromě úbytku slimáků,nebyl žádný jiný užitek...

24.5.2023 19:46
list

XXX.XXX.134.214

A co perličky? Prý neničí záhony a chytají havěť, nemá někdo zkušenost, jak se tváří na slimejše?

24.5.2023 23:08
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Třeba se někdo ozve,ale že by perličky lovily plzáky?..to asi ne.. navíc, mně stačí,když mi tu řvou husy, natož perličky😀

25.5.2023 07:59
list

XXX.XXX.134.214

No, mě tak napadly, když se tu řeší kachny a slepice, že by nikdo neměl poznatek od perliček? Ale perličky jsou dobrý útěkářky a řvaly by možná víc u sousedů

25.5.2023 09:08

Dají se pižmovky držet bez vody (myšleno cachtací vody)? Budu mít teď plonkovou boudičku.... Že bych jich pár zaměstnala :-)

25.5.2023 09:16
honzapm

XXX.XXX.134.34

Plzák španělský má hořký sliz.

Pižmovky ani Perličky ho proto nežerou.

25.5.2023 12:32
ančovička1

XXX.XXX.243.243

Dají se pižmovky držet bez vody (myšleno cachtací vody)? Budu mít teď plonkovou boudičku.... Že bych jich pár zaměstnala :-)

Pižmovka se potřebuje trochu koupat. Já mám dětský bazének 1x1m x 0,3..úplně stačí..nebo nízký kalfas na maltu😀.. káčátum dávám prvně na koupání starý pekáč, později plastovou přepravku..a velkým kačenam bazének..do každého
koupališťe se musí dát cihla, podle výšky hladiny,aby káčata mohla vystoupit bez problému,jinak se utopí..

25.5.2023 14:26

Není problém s nádobou, ale v určitých obdobích s vodou... Takže nic :-)
Káčata bych určitě nechovala, pořídila bych mladé kačeny a měla je jen tak. Klidně kačery, ale z kačen by bylo nějaké to vejce třeba. Ale když vodu, tak nic. Zlaté polopouštní slepice

25.5.2023 19:42
Štefan1

XXX.XXX.92.78

honzapm napsal(a):
Plzák španělský má hořký sliz.

Pižmovky ani Perličky ho proto nežerou.

Tady musím oponovat - pižmovky nám pozemek úplně vyčistily od plzáků španělských (i jiných slimáků).

Přidejte reakci

Přidat smajlík