La Fleche - Laflešky čierne

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.3.2006 19:11

LAFLEŠKY

U nás temer neznáme plemeno ľahkej hydiny chovám už 3 roky. Vždy som mal záujem chovať také plemeno, ktoré sa niečím odlišuje od iných, u nás bežne chovaných..

La Fleche - už na prvý pohľad Vás zaujme, veď namiesto klasického hrebienka má táto sliepka dva červené rožky. Naviac je čisto čierna s veľkými bielymi lícnymi škvrnami. K tomu červené rožky a obrázok „kuracieho Lucifera“ ako vyšitý. Môj chov pochádza z časti od p. Jarošovej z Prahy a z časti z nemeckého chovu.

História plemena Lafleška
Ako už z názvu možno odvodiť, pochádza toto plemeno z Francúzska z oblasti údolia La Sarthe, kde sa nachádza aj rovnomenné mesto La Fleche. Ich pôvod nie je úplne známy, ale existovali údajne už v 15. storočí. Vznikli pravdepodobne z plemien Crevecoeures a čiernych španielskych plemien sliepok za účelom produkcie vajec, ale i mäsa. Ich mäso bolo v stredoveku veľmi cenené hlavne kvôli lahodnej chuti, ktorú mu dodávali miestne pastviny v oblasti La Sarthe.
Pre ich zvláštny červený hrebeň v tvare „V“, pripomínajúci čertove rožky ich volali aj „Čertove, či Luciferove sliepky“. Údajne ich v stredoveku upaľovali na hranici spolu s bosorkami.

Vlastnosti Laflešiek
Je to plemeno veľmi temperamentné a dobre lietavé, ktoré si len ťažko získava dôveru k chovateľovi. Znášajú veľké vajcia z bielou škrupinou o hmotnosti 60 – 65 gramov s ročnou znáškou do 180 vajec. Takže ich chov nie je len výlučne hobby zameraním, ale má aj do určitej miery aj spätný ekonomický efekt v produkcii primeraného počtu vajec. Nie sú extra náročné na chovateľské prostredie a nevyžadujú žiadne špeciálne podmienky. Vzhľadom na dobrú lietavosť je však výhodou prekrytá voliéra. Dobre sa znášajú aj s inými bežne chovanými plemenami hydiny, nie sú agresívne a dominantné. Kvokavosť je u nich silne potlačená a zatiaľ som nezaznamenal pokus sliepky o sedenie na vajciach. Kŕmim ich bežnou zmesou pšeničného a kukuričného šrotu, do ktorého pridávam bielkovinový koncentrát (BK 62, resp. 61), v závislosti od veku kureniec, resp. znáškového obdobia. Veľmi radi sa pasú na zelenej tráve a neváhajú kvôli nej preletieť akúkoľvek prekážku. Takže odporúčam pridávať aj hodne zeleného krmiva, resp. v zime pre spestrenie krmnej dávky kaleráb, mrkvu, repu alebo cviklu na odzobávanie. Potom aj v chladnom zimnom období majú slušnú znášku a vajcia celkom dobrú oplodnenosť.

Vzhľad Laflešiek
Je to plemeno, ktoré Vás na prvý pohľad upúta svojim vzhľadom. Vyskytujú sa veľmi zriedkavo vo farebných rázoch modrom, bielom, pásikavom. Najčastejšie sa však chovajú čisto čierne. Kohút v dospelosti dosahuje hmotnosť do 3,5 – 4 kg a sliepky max. do 3 kg. Je to stredne veľké plemeno na vyšších nohách so vzpriameným držaním tela. Ich typickým znakom je červený „hrebeň“ v tvare „V“, ktorý pripomína čertove rožky a za ním nepatrne vystupujúca maličká chocholka na temene hlavy, ktorú tvoria niekoľké úzke pierka. Rožky hrebeňa kohúta dosahujú až 2 – 3 cm. U sliepky sú jemnejšie a cca polovičné. Upúta taktiež nosová výduť na stredne dlhom a pevnom zobáku, s výraznými nosnými dierkami. S čiernym operením dosť výrazne kontrastuje červený riedko ochlpený obličaj a výrazné veľké červené laloky kohúta. Celú elegantnú hlavu dotvárajú ušnice veľkého oválneho tvaru bielej farby. Trup je dlhý a valcovitý, zdvihnuto nesený. Chrbát je široký, dlhý s pevným sedlovým závesom. Prsia sú široké a vyklenute nesené. Krídla sú tesne priľahlé, trošku nižšie nesené. Chvost je veľký, dobre operený so širokými a veľkými kosierkami pod uhlom 40 – 45 stupňov. Celú vznešenosť postavy kohúta podporujú dlhšie a silnejšie holene a dlhé a silné beháky.

Sliepka je oproti kohútovi podstatne jemnejšej konštitúcie, s kratším krkom a hlavne s uzatvoreným, plochým a nižšie neseným chvostom. Laloky sú výrazne menšie.

Chovám ich v čiernom sfarbení až s tmavozeleným leskom.

Tak ako u väčšiny veľkých plemien, existuje aj u Laflešiek zdrobnelá forma. Kohútik dosahuje hmotnosť cca 900 gr. a sliepočka 800 gramov. Krúžkujú sa krúžkami č. 15/13mm
Foto č. 1 - chovné hejno Laflešiek

11.3.2006 19:15

peter z bratislavy napsal(a):
LAFLEŠKY

U nás temer neznáme plemeno ľahkej hydiny chovám už 3 roky. Vždy som mal záujem chovať také plemeno, ktoré sa niečím odlišuje od iných, u nás bežne chovaných..

La Fleche - už na prvý pohľad Vás zaujme, veď namiesto klasického hrebienka má táto sliepka dva červené rožky. Naviac je čisto čierna s veľkými bielymi lícnymi škvrnami. K tomu červené rožky a obrázok „kuracieho Lucifera“ ako vyšitý. Môj chov pochádza z časti od p. Jarošovej z Prahy a z časti z nemeckého chovu.

Ako už z názvu možno odvodiť, pochádza toto plemeno z Francúzska z oblasti údolia La Sarthe, kde sa nachádza aj rovnomenné mesto La Fleche. Ich pôvod nie je úplne známy, ale existovali údajne už v 15. storočí. Vznikli pravdepodobne z plemien Crevecoeures a čiernych španielskych plemien sliepok za účelom produkcie vajec, ale i mäsa. Ich mäso bolo v stredoveku veľmi cenené hlavne kvôli lahodnej chuti, ktorú mu dodávali miestne pastviny v oblasti La Sarthe.
Pre ich zvláštny červený hrebeň v tvare „V“, pripomínajúci čertove rožky ich volali aj „Čertove, či Luciferove sliepky“. Údajne ich v stredoveku upaľovali na hranici spolu s bosorkami.

Vlastnosti Laflešiek
Je to plemeno veľmi temperamentné a dobre lietavé, ktoré si len ťažko získava dôveru k chovateľovi. Znášajú veľké vajcia z bielou škrupinou o hmotnosti 60 – 65 gramov s ročnou znáškou do 180 vajec. Takže ich chov nie je len výlučne hobby zameraním, ale má aj do určitej miery aj spätný ekonomický efekt v produkcii primeraného počtu vajec. Nie sú extra náročné na chovateľské prostredie a nevyžadujú žiadne špeciálne podmienky. Vzhľadom na dobrú lietavosť je však výhodou prekrytá voliéra. Dobre sa znášajú aj s inými bežne chovanými plemenami hydiny, nie sú agresívne a dominantné. Kvokavosť je u nich silne potlačená a zatiaľ som nezaznamenal pokus sliepky o sedenie na vajciach. Kŕmim ich bežnou zmesou pšeničného a kukuričného šrotu, do ktorého pridávam bielkovinový koncentrát (BK 62, resp. 61), v závislosti od veku kureniec, resp. znáškového obdobia. Veľmi radi sa pasú na zelenej tráve a neváhajú kvôli nej preletieť akúkoľvek prekážku. Takže odporúčam pridávať aj hodne zeleného krmiva, resp. v zime pre spestrenie krmnej dávky kaleráb, mrkvu, repu alebo cviklu na odzobávanie. Potom aj v chladnom zimnom období majú slušnú znášku a vajcia celkom dobrú oplodnenosť.

Vzhľad Laflešiek
Je to plemeno, ktoré Vás na prvý pohľad upúta svojim vzhľadom. Vyskytujú sa veľmi zriedkavo vo farebných rázoch modrom, bielom, pásikavom. Najčastejšie sa však chovajú čisto čierne. Kohút v dospelosti dosahuje hmotnosť do 3,5 – 4 kg a sliepky max. do 3 kg. Je to stredne veľké plemeno na vyšších nohách so vzpriameným držaním tela. Ich typickým znakom je červený „hrebeň“ v tvare „V“, ktorý pripomína čertove rožky a za ním nepatrne vystupujúca maličká chocholka na temene hlavy, ktorú tvoria niekoľké úzke pierka. Rožky hrebeňa kohúta dosahujú až 2 – 3 cm. U sliepky sú jemnejšie a cca polovičné. Upúta taktiež nosová výduť na stredne dlhom a pevnom zobáku, s výraznými nosnými dierkami. S čiernym operením dosť výrazne kontrastuje červený riedko ochlpený obličaj a výrazné veľké červené laloky kohúta. Celú elegantnú hlavu dotvárajú ušnice veľkého oválneho tvaru bielej farby. Trup je dlhý a valcovitý, zdvihnuto nesený. Chrbát je široký, dlhý s pevným sedlovým závesom. Prsia sú široké a vyklenute nesené. Krídla sú tesne priľahlé, trošku nižšie nesené. Chvost je veľký, dobre operený so širokými a veľkými kosierkami pod uhlom 40 – 45 stupňov. Celú vznešenosť postavy kohúta podporujú dlhšie a silnejšie holene a dlhé a silné beháky.

Sliepka je oproti kohútovi podstatne jemnejšej konštitúcie, s kratším krkom a hlavne s uzatvoreným, plochým a nižšie neseným chvostom. Laloky sú výrazne menšie.

Tak ako u väčšiny veľkých plemien, existuje aj u Laflešiek zdrobnelá forma. Kohútik dosahuje hmotnosť cca 900 gr. a sliepočka 800 gramov. Krúžkujú sa krúžkami č. 15/13mm

Foto.č.2: Kohút (práve kikiríka) a jeho harem sliepok

11.3.2006 19:16

Foto.č.2: Kohút (práve kikiríka) a jeho harem sliepok

Foto č.3: Kohút - detail hlavy

11.3.2006 19:18

Foto č.3: Kohút - detail hlavy

Foto č.4: Kohút a sliepka -detail rozdielov

11.3.2006 19:21

Foto č.4: Kohút a sliepka -detail rozdielov

Foto č.5 - Obraz Laflešiek podľa staršieho vzorníka

11.3.2006 19:24

Foto č.5 - Obraz Laflešiek podľa staršieho vzorníka

Foto č.6: Násadové vajcia Laflešiek (v porovnaní s vajíčkami Araucan)

11.3.2006 19:26

Foto č.6: Násadové vajcia Laflešiek (v porovnaní s vajíčkami Araucan)

Foto č.7: Jednodňové - práve vyliahnuté kuriatka Laflešiek z februára 2006

11.3.2006 19:28

Foto č.7: Jednodňové - práve vyliahnuté kuriatka Laflešiek z februára 2006

Foto č.8: Dvojtýždňové kuriatka Laflešky z februára 2006

11.3.2006 19:30

Foto č.8: Dvojtýždňové kuriatka Laflešky z februára 2006

Foto č.9: Lafleška modrá (sliepka) nie je z môjho chovu

20.11.2006 19:21

LAFLEŠKY

Vlastnosti Laflešiek

Vzhľad Laflešiek

Kam zmizli všetky fotografie z moderovaného fóra, ktoré som tam mal?

21.11.2006 14:28

Kam zmizli všetky fotografie z moderovaného fóra, ktoré som tam mal?

Prosím zkuste sem dát znovu fotografie. Zaujal mě Váš článek, jen jsem měla trochu problém s porozuměním této větě: "Takže odporúčam pridávať aj hodne zeleného krmiva, resp. v zime pre spestrenie krmnej dávky kaleráb, mrkvu, repu alebo cviklu na odzobávanie." Konkrétně nevím, co je to kaleráb a cvikla? Nevíte, jak je to česky?

21.11.2006 16:28

berta napsal(a):
Prosím zkuste sem dát znovu fotografie. Zaujal mě Váš článek, jen jsem měla trochu problém s porozuměním této větě: "Takže odporúčam pridávať aj hodne zeleného krmiva, resp. v zime pre spestrenie krmnej dávky kaleráb, mrkvu, repu alebo cviklu na odzobávanie." Konkrétně nevím, co je to kaleráb a cvikla? Nevíte, jak je to česky?

Takže doplňam malý slovensko-český chovateľský slovníček:

kaleráb = kedlubna
cvikla = červená řepa
karfiol = květák
kapusta = zelí

P.S.

všimol som si, že aj u iných starších príspevkov zmizli fotografie po transformacii webstránok na tento novy formát, čo je veľká škoda.
Už sa to nedá spätne zrekonštruovať?

4.10.2010 19:59
peter z bratislavy

XXX.XXX.238.146

Pre záujemcov o Laflešky dávam do pozornosti reláciu STV "Farmárska Revue" odvysielanú 2.10.2010, ktorú nájdete na:

http://www.stv.sk/online/archiv/farmarska-revue?id=14242&scroll=0

3.1.2012 09:07
oskar222

XXX.XXX.93.3

objevil jsem, ze byla i reportaz :)
zhruba 4,40 v reportazi http://www.stv.sk/online/archiv/farmarska-revue?date=2010-10-02&id=14242

3.1.2012 09:42
pe3k

XXX.XXX.74.6

oskar222 napsal(a):
objevil jsem, ze byla i reportaz :)
zhruba 4,40 v reportazi http://www.stv.sk/online/archiv/farmarska-revue?date=2010-10-02&id=14242

Ale ved link na tú reláciu sem dal sám p.Ferjenčík 4.10. Stačí len pozorne čítať smajlík :-))

8.4.2012 13:15
peter z bratislavy

XXX.XXX.188.74

Tak sa mi konečne splnil ďalší chovateľský sen.
Od nemeckého chovateľa, čo chová a vystavuje na Lipsii modré laflešky som poštou obdržal 20 násadových vajec 4 rôznych chovných kmeňov modrých laflešiek.
Je to neuveriteľné, ale aj napriek tomu že išli poštou, vyliahlo sa mi z 20 vajec 20 kuriatok. Väčšina je modrá, ale podľa zákonov genetiky sú tam aj čierne a splash - skoro biele.

8.4.2012 13:38
peter z bratislavy

XXX.XXX.188.74

A ešte jedna fotka splash - skoro biela fleška. Potreboval som odlišiť jednotlivé hejna a linie, tak som im ponavliekal rolzluišovacie krúžky z bužírky

8.4.2012 21:29
ponka1

XXX.XXX.45.60

3koda že jste daleko brala bych kohoutka jen pro ten vzhled...:-)A nebo Cemanaka :-))

8.4.2012 21:35
peter z bratislavy

XXX.XXX.188.74

A čo je to ďaleko?

Ja som tiež precestoval už par tisíc kilometrov za svojim hobby, len aby som získal zriedkavé kurence, či násadové vajcia. Za Laflešku kohuta v Lipsku som dal 83 EUR (pred 5 rokmi). a za Ayam cemani 100 EUR za kus, takže 500 km (viac to do Bratislavy nebude zo žiadneho kúta ČR) je len zlomok toho, čo som do toho investoval nedávno ja. Naviac neexistuje žiadna jazyková bariéra a nie som podvodník.

9.4.2012 00:02
dkup

XXX.XXX.111.163

A čo je to ďaleko?

Ja som tiež precestoval už par tisíc kilometrov za svojim hobby, len aby som získal zriedkavé kurence, či násadové vajcia. Za Laflešku kohuta v Lipsku som dal 83 EUR (pred 5 rokmi). a za Ayam cemani 100 EUR za kus, takže 500 km (viac to do Bratislavy nebude zo žiadneho kúta ČR) je len zlomok toho, čo som do toho investoval nedávno ja. Naviac neexistuje žiadna jazyková bariéra a nie som podvodník.

Petře, svatá pravda! Cestování a dorozumění se v rámci ČR a SR není žádný problém. A to ani po finanční stránce. Je to jen otázka preferencí a tedy hloubky a opravdovosti zájmu.
D.K.

9.4.2012 09:29
ponka1

XXX.XXX.60.28

To už tady jednou bylo :-( takže se k tomu nebudu víc vyjadřovat.Pro kohouta bez dalších chov. ambicí, jen tak pro prdel k nosnicím,ano je to DALEKO :-|

12.1.2013 12:45
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.18

Hejno na sezonu 2013 - čierny kohút s modrými sliepkami

12.1.2013 19:04
venziva

XXX.XXX.32.1

Tohoročný dorast

Co to je za plemeno s tou chocholkou v pozadí?

12.1.2013 20:00
venziva

XXX.XXX.32.1

Pozri sem:

https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/660429/pavlovske-kury

Tak jsem zase o něco chytřejší, děkuji. Pěkné plemeno a vůbec celý Váš chov. Máte můj obdiv.

24.3.2013 16:05
peter z bratislavy

XXX.XXX.234.18

Po modrých Lafleškách a čiernom kohútoví je aj hodne modrých kuriatok. Tieto su liahnuté včera 23.3.

19.10.2013 15:06
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Pridávam foto 7 mesačných laflešeik z jari 2103. Už nesú veľké biele vajcia

19.10.2013 15:07
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Do ďalšej sezony si nechávam 4 modré a 4 čierne sliepky

14.10.2019 15:29
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Mladé Laflešky z jari 2019, na výstavách v Senci a Gabčíkové, získali čestné ceny

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2019 16:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sú krásne teším sa až si po ne prídem...

25.11.2020 13:21
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Tohoročný dorast Laflešiek liahnutých na jar 2020. Snáˇsa podarí doviezť nepríbuzného krahulčieho kohúta z Francúzska na novú chovnú sezonu 2021

1.1.2021 17:27
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Kohút z Francie neprišiel, ale z Rakúska bledý splash k čiernym a modrým sliepkam. Fotené pri silvestrovskej vychádzke na záhrade

1.8.2021 23:59
reznade

XXX.XXX.216.38

Kohút z Francie neprišiel, ale z Rakúska bledý splash k čiernym a modrým sliepkam. Fotené pri silvestrovskej vychádzke na záhrade

Chováte i krahujcovité laflešky? Hodně mě toto plemeno zaujalo a ráda bych taky začala s jejich chovem, ale nejradši bych krahujcovité.

3.8.2021 13:49
peter z bratislavy

XXX.XXX.149.193

Mám voľného krahujcového kohúta laflešky z r. 2020.

3.8.2021 14:25
reznade

XXX.XXX.216.38

Mám voľného krahujcového kohúta laflešky z r. 2020.

Zajímalo mě zda je chováte, zda bych od Vás mohla tak příští rok sehnat násadová vejce?
Případně víte o nějakém chovateli, který chová tento barevný ráz Laflešek nejlépe z Moravy nebo západního Slovenska?

Přidejte reakci

Přidat smajlík