Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.4.2012 19:51
lipovy.kvitek

XXX.XXX.25.206

Dobrý den,
jedna ze slepic mi snesla divně zdeformované vejce (viz foto). Jen jsem se ho dotkla, prasklo. Pak jsem si všimla, že prasklina je plná drobných brouků, takže prasklé již pravděpodobně bylo. Zarazila mě deformace, kdy je vrásnění velmi nepravidelné. Vrásnění je po celém vejci, na jednom místě je jakoby žlutá vyboulenina, na jiném místě hnědé skvrny, krupička, vláknitá struktura, je velmi měkké.... Nikdy jsem se tím nesetkala (nedostatek vápníku jsem viděla bez barevných skvrn) a na internetu jsem takové vejce nenašla. Nevíte co by to mohlo být? Slípky mají velký výběh s trávou, dostávají pšenici, drcené skořápky a namočené pečivo. Ostatní vejce byla OK, jen tohle jedno se nepovedlo. Díky

30.4.2012 22:19
marysh

XXX.XXX.151.98

Nebojte se,to se někdy stáva,možná zánět vejcovodu,možná "splavené vejce...... to není důležité,daleko důležitější je Vaše věta " prasklina byla plná drobných brouků ".Pravděpopdobně se jedná o čmeliky kuří,a to je větší problém než zdeformované vejce.Přečtěte si tady na ifauně vše co oběvite pod heslem " čmelík ".Nechci Vás strašit,ale jestli to je čmelík tak máte velký problém.

30.4.2012 22:39
lipovy.kvitek

XXX.XXX.25.206

moc děkuji za odpověď, jsem klidnější. Dívala jsem na info o čmelících a nemyslím si, že to byli zrovna oni. Tito brouci byli cca 3-4 mm velcí, připomínali mi spíše miniaturní černé kovaříky. A na obrázcích čmelík kuří vypadal jinak, byl více kulatý. Brouci ve vajíčku nepřipomínali stavbou těla roztoče. Asi to byli "náhodní kolemjdoucí". Tedy doufám.

30.4.2012 22:51
list

XXX.XXX.181.50

Stejně by asi bylo dobré použít nějaký desinsektid alespoň na kurník a snášková hnízda. smajlík Jen pro jistotu, že je vše OK:-)

26.5.2012 16:51
lipovy.kvitek

XXX.XXX.25.206

Tak teď mám takové vejce každý den jedno :/ (tedy bez broučků, jen extrémně slabá,křehká, strupovitá skořápka). A nemůžu vypátrat, která slepice to je. Na netu jsem našla, že by to mohl být zánět vejcovodu. Slepice jsou už skoro důchodkyně, takže až zjistím, která to je, asi pofrčí.

26.5.2012 17:15
axatek

XXX.XXX.194.138

Mal som podobný problém tiež my jedna kurka niesla vajcia z mekou škrupinkou,bola to asá si blana,kolega my poradil že to može byť že má málo vápnika a by som jej pridával pomrvené škrupiny.Neviem či pomohly tie škrupiny ale sliepka opet nosí krásne zdravé vajíčka.

27.5.2012 10:48
lipovy.kvitek

XXX.XXX.25.206

vápníku mají k dispozici dost ve formě skořápek. Takže buď je nezobe nebo na vápník tělo nereaguje nebo je to něco jiného. Ostatní nesou v pohodě a tu jednu nemůžu ani vypátrat. To špatné vejce je vždy prasklé (asi jak se v hnízdě vyměňují) a všechna ostatní jsou špinavá od žloutku. Nehledě na to, že každý den vyměňuji podestýlku, aby neseděly v tom mokrém.

Slepicimama

20.9.2019 21:13
Slepicimama

XXX.XXX.53.37

Dobrý den, jelikož jsem v chovu slepic úplný začátečník, prosím o radu zkušené. Poslední dobou máme občas 1takto zdeformovane vejce. Vůbec nevím proč tomu tak je.
Moc děkuji za radu.

5.11.2019 14:58
Terrax

XXX.XXX.141.170

Slepicimama napsal(a):
Dobrý den, jelikož jsem v chovu slepic úplný začátečník, prosím o radu zkušené. Poslední dobou máme občas 1takto zdeformovane vejce. Vůbec nevím proč tomu tak je.
Moc děkuji za radu.

Jak jsou staré slepičky?mladé se mohou "učit" dělat vejce a staré už mají prdelky vytáhane.nebo jen dočasná indispozice.

Přidejte reakci

Přidat smajlík