Vážení chovatelia ,na CV Nitra 2012 bol predstavený novošľachtený farebný ráz Oraviek rodofarbých od šlachtitela p. Sahulčíka , po niekoľkých žiadostiach či už telefonicky alebo e-mailom Vám aj týmto spôsobom sprostredkujem moju fotoreportáž týchto zvierat . Tento farebný ráz ma oslovil ako predsedu klubu chovateľov Oraviek , s tým že chceme ako klub vstúpiť do šlachtenia tohto farebného rázu a podať šlachtiteľovi pomocnú ruku z niekoľkých dôvodov ktoré tu všetky nebudem spomínať , za všetko uvediem len jeden a to je aby tento podľa mňa perspektívny farebný ráz nemal také dlhé trvanie uznania ako sme zažili s Oravkou bielou ktoré trvalo niekoľko dlhých rokov.
1,0 - Oravka rodofarbá F2 všetky fotografie zvierat sú od šľachtiteľa p. Sahulčíka
To som ja nie na ideálnej fotke s 0,1 novošlachtenie Oravky rodofarbej . V prípade záujmu Vás môžem aj touto cestou informovať o ďalších nových informáciách o tomto šlachtení . s chovateľským pozdravom Štefan Henžel
henste
napsal(a):
Vážení chovatelia ,na CV Nitra 2012 bol predstavený novošľachtený farebný ráz Oraviek rodofarbých od šlachtitela p. Sahulčíka , po niekoľkých žiadostiach či už telefonicky alebo e-mailom Vám aj týmto spôsobom sprostredkujem moju fotoreportáž týchto zvierat . Tento farebný ráz ma oslovil ako predsedu klubu chovateľov Oraviek , s tým že chceme ako klub vstúpiť do šlachtenia tohto farebného rázu a podať šlachtiteľovi pomocnú ruku z niekoľkých dôvodov ktoré tu všetky nebudem spomínať , za všetko uvediem len jeden a to je aby tento podľa mňa perspektívny farebný ráz nemal také dlhé trvanie uznania ako sme zažili s Oravkou bielou ktoré trvalo niekoľko dlhých rokov.
1,0 - Oravka rodofarbá F2 všetky fotografie zvierat sú od šľachtiteľa p. Sahulčíka
Oravky jsou super,nová barva velmi praktycká.j
en tak dál.
henste
napsal(a):
To som ja nie na ideálnej fotke s 0,1 novošlachtenie Oravky rodofarbej . V prípade záujmu Vás môžem aj touto cestou informovať o ďalších nových informáciách o tomto šlachtení . s chovateľským pozdravom Štefan Henžel
Děkuji za pěknou reportáž NŠ. Určitě by mne osobně ještě zajímalo, jak to vypadá s příbuzností - zda tuto barvu dosud tvoří pouze zmíněný chovatel, či je již chovů více a jde získat F2 generaci alespoň částečně nepříbuzných zvířat. Ještě jednou díky.
henste
napsal(a):
bezvadná práce!!!:-) přeju hodně zdaru šlechtiteli i klubu.
Prvé moje odchovy z vajec pochádzajúcich od Milana Sahulčíka. Rodofarebnosť je krásne vidieť, ale chce to ešte veľa veľa selekcie.
Ja som tiež nespal a pripravoval som kohútov F1 na budúce sliepočky z vajec M. S.
Kohút 1
Uživatel s deaktivovaným účtem

dobry den,,chcem sa spytat ,ake plemeno te pouzili,aby ste dosiahli tento vysledok? skusim si tipnut-oravku hnedu x bielefeldku rodofarebnu? alebo este nieco ine?
Oravky rodofarebné od Dana Rybu. Uvidíme čo z nich vyrastie, zatiaľ sú viac žlté ako hnedé
henste
napsal(a):
Rodofarbe (rodobarve) oravky – (Oravbarky)
Velmi Vas podporujem v myslienke doslachtenia a uznania oravky aj v tomto farebnom raze. V minulosti som isty cas spolupracoval s nebohym p. Tomcanom z Kosic na slachteni bielej oravky. Vystavoval som ich v Presove, aj na CV; po jeho smrti som nejako stratil motivaciu a presiel som uplne len na wyandotky strieborne a neskor vlasky striebrokrke.
Nakolko t.c. pracujem v Anglicku ako veterinar, chcel by som poukazat na ich pristup k rodofarebnym “ autosexing” plemenam hydiny. Pred erou hybridov mali skoro kazde uzitkove plemeno hydiny v tomto farebnom raze, urcenom hlavne pre farmove chovy. Niektore sa ujali viac, ine menej. Najvacsej oblube z lahkych nosivych plemien sa stale tesia “Cream Legbar,” (vyslachtene na baze vlasky jarabicej, araucany a plymutky pasikavej - Plpa), ktore su casto s chochlikom a znasaju pomerne velke modre a zeleno-olivove vajicka; menej rozsirene uz su Legbar (vlaska jar. a Plpa – Anglicania nerozlisuju vlasky a lenghornky, pre nich su to vsetko lenghornky, takze nazov je odvodeny od leghorn a barred = pasikavy). Zo strednych kombinovanych plemien hlavne Welbar (velsumka a Plpa – su velmi podobne bielfieldkam), Rhodebar (rodajlendka cerv. a Plpa). Mozno sa s nimi stretnut na vystavach, na hydinovych farmach, pripadne na mensich bitunkoch (free –range, organic). Ostatne sa prilis nepresadili a dnes su uz na vymretie: Wybar, Dorbar, Brussbar, Cambar, Brockbar, atd.
K vytvoreniu tohto razu Vam prakticky staci krdlik oraviek a jedna pasikava sliepka - nositelka dominantneho genu pre pasikovanie, (napr. plymutka pasikava, amrokska, wyandotka pasikava, atd.) a 3 roky selekcie. Potom uz len doslachtovat. Schema parenia v linku.
Okrem rozlisenia pohlavia, dalsou velkou vyhodou tohto razu je, ze ho mozno hocikedy regenerovat/ obcerstvit vychodzim plemenom v materskej pozicii – t.j. v nasom pripade sliepkami oravky zltohnedej. K rychlejsiemu rozsireniu tohto razu mozno doporucit aj parit typickych cistych rodofarebnych kohutov na zltohnede oravky a dcery potom vratit na otca.
Linky prikladam: cisto pre obrazky vsak staci zadat do Googlu napr: Cream Legbar Images, atd
www.harislau.info/autosexing-
http://www.feathersite.com/Poultry/CGA/Auto/BRKAutosex.html
http://akpoultry.com/page70.html
http://www.steepleducks.co.uk/poultry.htm
MVDr Jozef Koren, Presov
Toto je dost typicky sfarbeny Rhodebar kohut.
Na prvej fotke je tiez Rhodebar, ale s ruzicovym hrebenom a svetlejsim odtienom, hlavne v sedle. Hoci Anglicania maju rodajlendky cervene aj s ruzicovym hrebenom, tohto prveho by som typoval, podla chvosta, skor na “robeneho” cez pasikavu wyandotku.
Aj na druhej fotke je Rhodebar kohut
A na zaver este jednu typicky sfarbenu sliepku kremovu legbarku.
Viac obrazkov pozri na Googli: Cream Legbar Images, Rhodebar Chicken Images, Welbar Chicken Images (Pictures).
P.S. Prepacte mi tu anglicku klavesnicu
MVDr Jozef Koren, Presov
rodobarvé oravky od Daniela Ryby - stáří 4.týdny, další várka se líhne
další fotka. navíc se nám "podařilo" mezi žlutohnědýma oravkama asi nalíhnout žlutohnědá oravka x bielefeldka rodobarvá
V nedeľu 26.10 bude klubová výstava Oraviek viac na stránke klubu http://www.klubchovatelovoraviek.weblahko.sk/
a ešte jeden pokus, ale vyšiel dosť tmavý, až zaniká pásikavosť, ale je tam
Bude nová, moravská linie rodobarvých oravek. Mimochodem, amroksy jsou ze........Slovenska
boris6
napsal(a):
Dvaja nádejný kohútikovia.
Prvý z nich vyzerá teraz takto:.
ladd
napsal(a):
Na fotkách je dvojí zbarvení. Jedny jsou dost do žluta (ty klasické mi přijdou hezčí). Plánuje se je rozdělit má dva barevné rázy?
Čo tým myslíte "tie klasické"? Ak sa má pri šlachtení použiť klasická oravka, či už žltohnedá alebo biela, bez použitia niektorého rodofarebného plemena ako napríklad bielefeldka, tak nikdy nedosiahnete takú farbu ako má bielelfedka, vždy bude tá farba viac do hneda, ale bude udržateľná.
Děkuji za odpověď. Chápu, že oravky rodobarvé vznikly, přilitím krve rodobarvého plemene.Dle prvních fotek ve vláknu je zřejmé, že původně byly “klasicky” rodobarvé, v průběhu let, že v dalších generacích některé žloutnou. Což předpokládám je roztříštěnou variabilitou oproti první generaci nebo dalším přilitím krve oravek žlutohnědých ( a přilitím krve žíhaného plemene by se zbarvení mohlo vice přiblížit klasickým rodobarvým – předpokládám).
Spíš mě zajímalo, jaký je cíl zbarvení do budoucnosti, “klasický” nebo ten vice žlutý. Případně zda vývoj směřuje k tomu, že budou rázy rodobarvého zbarvení dva.
toto sú 8 týždňové odvodené kvočkou, (pre porovnanie je v pozadí kvočka s týždňovými).
Aj na obrázkoch z 27.07.2018 je pekne vidieť čo je sliepočka a čo kohútik. Pre názornú ukážku som na fotke sliepočky označil červenou farbou.
Nová generácia rastie ako z vody, na prvej fotke majú týždeň a na ostatných 9 týždňov.
Martin156

XXX.XXX.223.105
Dobrý den,
sháním Oravky zlatokrké.
Víte kde je sehnat, prosím?
Děkuji
Maros11

XXX.XXX.161.34
Maroš23
napsal(a):
Vitajte veď toto, nenaučeny na také zimy
"Oravky nenaučené na takové zimy?" Vím, už je léto...a hledám informace o oravkách. Klega chovatel má rodobarvé, tak si brousím zuby a líheň na příští sezónu. Oravky jsou zde prezentované jako odolné, do vyšších nadmořských výšek.
Nebo se mýlím?
petraodlesa
napsal(a):
"Oravky nenaučené na takové zimy?" Vím, už je léto...a hledám informace o oravkách. Klega chovatel má rodobarvé, tak si brousím zuby a líheň na příští sezónu. Oravky jsou zde prezentované jako odolné, do vyšších nadmořských výšek.
Nebo se mýlím?
Nemýlíte se, ale...Jde o jakési "špičkování" mezi chovateli Oravek. Záměrem šlechtění oravek bylo vyšlechtit plemeno s kombinovanou užitkovostí s neomrzajícím hřebenem, slušnou užitkovostí(maso i vejce), které dokáže tyto vlastnosti udržet i v horských, drsnějších a chladnějších oblastech. Tak, jako u všech tvorů, pokud se po více generací chovají v nížinách, pak ta otužilost nemusí být úplně ideální při pořízení si jedince z nížin do hor. Ale v další generaci by se vše mělo vrátit k charakteristice plemene.
Aj ja už mám na tento rok naliahnutých zopár kusov Oraviek Rodovosfarbených
A.K.
Tak chovatelia, je to tu, Oravka Rodovosfarbená Veľká Forma bola oficiálne uznaná ako farebný raz na Celoštátnej Výstave v Nitre 2022