Hladam vhodnu odrodu kurcata - len na maso. Jeden predajca u nas velmi propaguje Kalimero, pripadne Kalimero-Supermaster...volahu ho aj selske kure. Moja predstava je kupit ich niekedy v maji 3 tyzdnove a dat ich do zahrady, zatravneny zeleny vybeh cca 400m2, kde planujem postavit dreveny kurnik, boli by tam len koniec jari, leto a zaciatok jesene... takze ani dokurovanie by nebolo treba riesit... Predstavujem si krmenie len klasicky kukurica, psenica, zozaciatku samozrejme pomlete... ziadne krmne zmesky + velky zeleny vybeh. Mate niekto skusenost s tymto druhom? - priberanie, nachylnost na choroby, atd. Pripadne odporucite nejaku inu odrodu? Moze byt aj nejaka stredne tazka masova sliepka, ktora by bola vhodna aj na vajcia... kedze planujem aj nejake sliepky - nosnice...
vdaka
jm
Proč to zadáváte tolikrát? Pokoušíte se o reklamu braku, co už nikdo nechce?
Ano s kalimery zkušenost mám a jen tu nejhorší. Kupoval jsem v Gyronu.
Jsou to obyčejní kříženci všeho možného. Každé kuře jinak velké, nadpoloviční většina jich byla do max. 2 kg ŽIVÉ váhy. Těch několik kusů, co opravdu mělo těch 5 kg to nevytrhnou, když tam byly i kusy s váhou do kila.
Můj názor? Předražený odpad!
som zaciatocnik v chove, doteraz som sa venoval v zahrade len sadu a vinohradu...teda ziadna reklama na Kalimero, len zhananie skusenosti aby som sa poucil...mam len literaturu nejaku nakupenu a skusam aj info z webu...pozriem link co sem bol dany, vdaka
pripadne ak viete odporucit z vlastnej skusenosti niekto odrodu vhodnu na vykrm kurciat vo volnom vybehu (bez zmesiek, len psenica, kukurica, atd.), budem vdacny
vdaka
jm
Dobrý deň.Súhlasím s p. danis o nevyrovnanom odchove kurčiat Kalimero,že sa vyskytujú u nich krížence.Kedysi Gyron produkoval kvalitnejšiu hydinu ako teraz.Pre zadavateľa disk.Nepíšete koľko chcete chovať tých Kalimér na 400m štvor.Ak sa domievate,že bez krmenia zmeskami vychováte kvalitné kalimera alebo iné kurčatá,tak ste na omyle.Zo začiatku je nutné krmiť zmeskou,či už BR1 aleboK1,záleží podľa druhu kuriatka.Robia to skoro všetci chovatelia ale nie každý sa k tomu prizná.K spomínaným Kalimerám.Chovám ich 5 rokov a som max.spokojný.hrabavá hydina má výbeh okolo80 árov.Velmi radi majú pohyb a sú pomerne bezproblémové,veľmi krotké.Musím Vás upozorniť,že za váhou u sliepky cez 4kg sa skrýva i veľká žravosť.Mäso je výborné ,je lepšie ako napr.Hempšír,Sasex,Australorpka,Amrox a iné väčšie pleméná ktoré chovám.Vajíčka znášajú cez 60g,škrupinou od bledo-hnedej po tmavú hnedú.Je treba skúsiť a uvidíte.Prajem dobré výsledky.S pozdravom M.H.
Na tych 400 m som mal povodne predstavu pre 3 rodiny spolu : 10 kacic a 50 ks kureniec na maso (od jari do jesene) + 15 sliepok na vajcia celorocne...ale uz mi tu na fore v inom prispevku bolo naznacene, ze to je vela a mozu sa pustit aj do ovocnych stromkov...takze to vyzera asi len na 15 sliepok a 40 kureniec, kacky ziadne
Asi to prvy rok skusim nejako pokombinovat a vyskusam viac plemien na to maso napr. po 10 ks klasicke brojlery, kalimera, hempsirky a australky...vsetko kupim naraz ako 3-tyzdnove a uvidim, ktore ako pojdu
vdaka
jm
jmiklas
napsal(a):
Na tych 400 m som mal povodne predstavu pre 3 rodiny spolu : 10 kacic a 50 ks kureniec na maso (od jari do jesene) + 15 sliepok na vajcia celorocne...ale uz mi tu na fore v inom prispevku bolo naznacene, ze to je vela a mozu sa pustit aj do ovocnych stromkov...takze to vyzera asi len na 15 sliepok a 40 kureniec, kacky ziadne
Asi to prvy rok skusim nejako pokombinovat a vyskusam viac plemien na to maso napr. po 10 ks klasicke brojlery, kalimera, hempsirky a australky...vsetko kupim naraz ako 3-tyzdnove a uvidim, ktore ako pojdu
vdaka
jm
400m2 je fakt dost málo. Ale kachny moc místa nepotřebují, oploťte část zahrady, stačí tak 6x6 m a tam ty kachny odchováte.
Zbylou plochu bych rozdělil napůl, v půlce choval slepice na vajíčka a ve druhé kuřata na maso. Kuřata bych volil raději bílé brojlery z Xavergenu, rychle rostou a při domácím krmení mají výborné maso. Na krmení záleží nejvíc. Připadá mi zbytečné kupovat 50ks najednou, klidně bych koupil jen 20 ks a až je vykrmíte a zabijete, koupit dalších 20. Nezatížíte tolik pozemek a budete mít pravidelný přísun čerstvého masa.
Stejný postup bych volil i u kachen. Nač deset najednou, raději 2x za sebou po pěti.
No a až budou všechny kachny i kuřata v mrazáku, můžete nechat pozemek zregenerovat a potom na něj pustit pipky.
Ale je to jen návrh, jak bych to ve Vašem případě udělal já.
Dobrý večer.Niesom rýpavý typ človeka,ale p.Janulí musím protirečiť.Do 42 dní nevychováte Kalimera bez zmesky a do 3 mesiacov na váhu 5 kg.To si môžem kúpiť kurča aj v obchode.Kalimera chovám viac rokov a tiež ich do určitej doby prikrmujem zmeskou na stavbu tela.Potom sú chované bežným spôsobom.Do hrnca idú vo veku okolo 5-6 mesiacov,mäso je aj lepšej kvality. Ešte chcem všetkým chovateľom popriať príjemne strávené Vianočné sviatky a hodne zdaru v Novom roku.M.H.
Do 42 dní totiž doma nevykrmíte ani toho normálního brojlera. Museli byste mu zajistit profi krmení a profi podmínky, potom to jde, ale budete mít kuře totožné s tím z marketu, jen s vyššími náklady.
Nějak postrádám logiku
Pokud chcete domácí maso, krmíte statkovými krmivy místo granulí, tak to kuře roste podstatně déle.
Kalimero...?? Měl jsem a děkuju, nechci. Ve věku 4 měsíců z 50 kuřat jich bylo asi deset s živou váhou kolem 4,5 - 5 kg. Jo, ti byli pěkní. Jenže...
Dalších deset mělo kolem 2,5-3 kg. Zbytek byli krpatci 1 - 2 kg, typu leghorny nebo vlašky. Po zabití se hodili tak na polévku.
Bílí brojleři vykrmovaní stejně dlouho a stejným způsobem měli vyrovnanou živou váhu kolem 4 kil všichni.
Chuť masa se taky nijak zvlášť nelišila, tu totiž dělá hlavně krmení.
nebudu vás nikoho přesvědčovat , jestli je to možné tak brzy vykrmit a nebo ne,vím své a to mi stačí, vy všichni "moudří" si krmte čím chcete a jak dlouho chcete... každého věc... nevím ale proč bych lhala?Nemám to zapotřebí! Raději sem nic nepsat, protože se vždy najde někdo, kdo to ví líp.... ,
bichirek

XXX.XXX.1.203
brojlerové kurčatá dávate zbytočné na výbehy, majú mať malý priestor aby žrali a aby priberali, na záhrade budú behať a všetko spália, čiže zbytočné kŕmenie, budete ich kŕmiť veľmi dlho a výdledok o ničom....
To je pravda v pripade,ak ich chce niekto na maso.Ale Kalimera su lepsie nosnice ako Isa,alebo Dominant.
Chovam hlavne cistokrvnu hydinu ale na konzum vajec som kupoval Isa a Dominanty.Kupoval som mladky a nie vyradene sliepky z velkochovov.Z desiatich sliepok mam od augusta max 3-4 vajicka denne,takze po novom roku pojdu do hrnca pre psa.
Kedze bola so znaskou Kalimer spokojna jedna moja znama,zadovazil som si par nasodovych vajec Od vyliahnutia po prvu znasku preslo iba 5 mesiacov a uz su v znaske.Nekrmim kupovanou zmeskou,takze ten rychly nabeh ma prekvapil.z piatich sliepok mam 5 vajec denne,takze spokojnost.Co sa tyka velkosti s tym suhlasim.3 su velkostou ako J.G. a dve su mensie,priblizne ako Marans.
Ak by som zakladal chov dnes,tak na maso by som si kupil Bresse,na vajicka Marans,Araucany,Vlasky prip. Laflesky
sbs777

XXX.XXX.134.90
Ja mam sliepky Kalimaro,6 kilove a 8 cm vajcia 2 zltkove. Velka spokojnost. Som rad, ze som si nejake nechal.
sbs777

XXX.XXX.134.90
Nie je to ekonomicke ale za ten pocit, ze mam krasne celke vajcia to stoji...
Kalimera mám také a slepice mají hmotnost do pěti kil. Kohouty jsem porážel ve věku 5-6 měsíců o hmotnosti 5-5,2 kg. Ti kdo chováte slepice také víte že paradoxně velké těžké plemená mají menší vajíčka v porovnání s lehkou slepicí. No což občas se najdou i výjimeční chovatelé a musí se pochlubit svím skvostem, nejlépe ve dva a půl roku starém vlákně.
Zdravím, chovám kalimera už 4 rok, a som s nimi mimoriadne spokojný, mnohí tu píšu, že ich majú nevyrovnané a sú medzi nimi veľké váhové rozdiely, neviem, ako ich chovajú a čím ich krmia, ale u nás sa ani raz nestalo, aby boli malé a zakrpatené. Dokonca sa mi stalo, že predávajúci mi dohodil nejaké kurča, ktoré už na prvý pohľad bolo oveľa menšie ako ostatné, a aj to dohnalo váhou ostatné kurčatá. Aj teraz už behajú po záhrade, majú 4 týždne a rastú ako z vody. Je radosť na nich pozerať.
Prosím o radu. Mám 3-týždňové kurčatá kalimero. Ešte nie sú plne zaperené. Kedy ich môžem púšťať von, v podstate boli do dnešného dňa v hale.(Len dnes som ich priviezla.) Môžem ich začať dávať von aj keď je chladné počasie? Alebo mám počkať týždeń? Bojím sa, aby som ich nezachladila. Čím ich kŕmite? Ďakujem.
Já bych počkala týden, a pak by mohly ven, příští týden má být hezky.Já je měla tenkrát taky třítýdenní a po několika dnech šly ven.Bylo to přesně v tuto dobu.Svoje kuřata dávám po 4 týdnu ven běžně, letos na přelomu března a dubna, a i když nebylo moc teplo, byly OK.Na noc sem jim do boudičky dávala barel s hodně telou vodou.
Minulý týždeň som kúpila 10 kurčiat Kalimero. Až doma som zistila, že jedno z nich je Holokrčka.
Toto kuriatko je nejak postihnuté, zvláštne sa točí, má problémy pri žraní, neustále píska. Pri žraní a pití sa správa ináč ako kalimerá.( Vyvracia hlavu až na chrbát.) Môj manžel to nazval alo tanec sv. Víta. Žerie menej ako ostatné. Ihneď na druhý deň som napísala do Gyronu. Ich odpoveď, doneste kurča na výmenu". No určite s tým počítajú, že nepôjdem vymeniť choré kurča 300 km. Nemal by zodpovedný pracovník vyraďovať choré zvieratá? Toto je moja skúsenosť.
Robino333

XXX.XXX.182.119
Ked su kurčata nevyrovbané to bude tým že ste kupili bastardy....nešlachtené podstivo
Stotozneny

XXX.XXX.177.147
Suhlasim.
Nikdy viac ani kalimero ani spominana firma.
Tak isto som dopadol s nosnicami ktoré nenosia.
Proste hrozne a do budicna uz len plemeno bresse.
My jsme si koupili poprvé Kalimera od Gyronu na začátku dubna jako jednodenní. Jsou úžasné, rostou před očima. Kohoutci už kokrhání. Ani jedno nebylo špatné. Objednala jsem ještě jednu várku na červen. Jsme maximálně spokojeni.
Volodis

XXX.XXX.83.156
Ja ich mám tiež a je to veľká bieda. Mám ich 25 ks a je tam pár jedincov, čo sú pekne stavaní, potom je tam polovica takých stredných a zase pár jedincov, čo sú úplne biedni. Už ich určite nebudem kupovať a už vôbec nie od GYRONU. Naozaj je lepšie kúpiť brojlery a chovať ich domácim kŕmením. Majú dobré mäso, lepšie rastú a sú aj lacnejšie.
mám ich medzi nosnicami, kupovala som ich na burze v senci od staršieho pána ako kuriatka... sú perfektné, nie je s nimi žiadny problém .. či už vo výbehu alebo vonku v záhrade sa chovajú normálne ako sliepky.. :-) sú pekne stavané , netrpia žiadnymi chorobami.. proste sliepky ako majú byť aj na vajcia aj na mäso. Ak chcete tak skúste niekoho kto má z domáceho chovu.... Z Gyronu nie je asi dobré nič....
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!