Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.5.2014 12:16
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Ahojte,mam problém s chovom prepelíc,a snáď mi tu niekto pomožete.
Pred mesiacom som si kúpil 7 prepeličiek v znáške(6+1),čo bolo vidieť aj pri preprave,v prepravke ostalo jedno vajíčko.Dočasne som ich ubytoval v králikarni kde mi este dva dni znášali.Po dvoch dňoch prestali uplne znášať,kŕmíl som ich smesou pre nosnice.Myslel som si že to je asi neodstatkom svetla tak som ich presunul do volieri na travu a zbúchal som im malú búdku nech sa maju kde skryť.No ale vajíčka stále neprichádzali,tak som si povedal "no čo už,budem mat prepelice na krásu"
Ale pred včerom som si priniesol 18 prepelíc aj s klietkou,(16+2)ktoré sú taktiež v znáške,počas prepravi mi zniesli dve vajíčka.Pôvodná majitelka tvrdila že ich mala na terase pod strechou aby na ne neprsalo a znášali.
Tak sa pýtam prečo neznášajú mne..??..od kedy ich mám mi zniesli 2 vajíčkasmajlík ak nerátam tie v prepravke...krmim ich zmesou pre prepelice,maju čerstvú vodu stále,a do klietky som im ešte prihodil v miske piesok,majú kľud a tieň.nepečie na ne slnko.

11.5.2014 15:45
austincz

XXX.XXX.79.45

Jestli jsem to dobře pochopil, tak je máte někde venka, co? A to bude asi ten problém, protože křepelky potřebují stálou teplotu. V noci je venku 3-4°C a přes den 20°C. To je strašné kolísání. Jinak když si projdete pár článků o jejich chovu tak teplota a světlo jsou 2 nejdůležitější věci v jejich chovu.

11.5.2014 16:25
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Hej,sú vonku.
Takže neni šanca aby znašali vonku ako normálne sliepky celoročne,okrem doby kedy prchnu.
Len ma trápi ako je možne že predchadzajúcej majitelke znášali ked boli vonku a mne nie...ale asi to bude tým že nehovorila celkom pravdu.Mal som tu veterinára ktorý mi tiež povedal aby som si nerobil nadeje na znášku pri chove vonku,ze skor ako v lete ked nočná teplota neklesne pod 15 stupňov vajíčka ani nemám čakať a že dokonca tie moje teraz prchnu,tak potrvá asi 3 týždne kym by teoreticky mohli znášať.Takže sa mi podarila zes jedna "výborná" kúpa asi...smajlík
Ale v prípade ak by som ich dal do pivnice kde je stála teplota 17 až 17,5 stupna,a mali by 12 hodinový svetelný režim by mali znášať už v pohode,či..??

11.5.2014 16:36
lcaizlova

XXX.XXX.132.4

Dobry den, asi před 3 týdny jsem dávala křepelky ven z vytapené místnosti do zateplene (boky a záda) králíkárny. Na noc jim před přední pletiva dam polykarbonat a po tydnu mi začaly znovu snášet:) z 22 slepickem jsem měla včera 16 vajíček a každy den je jich víc a víc!:) pani je mohla mit také v něčem zateplenem a proto snášely?! Lucka

11.5.2014 16:46
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Asi ich predsa len mala vo vhodnejších podmienkach ako ja...nevadí,neostáva mi nič iné ako čakať na vhodne počasie aby sa rozhodli mi nejake tie vajíčka zniesť...smajlík

11.5.2014 20:37
bara001

XXX.XXX.96.2

Je to skutečně tak, křepelky nesou, pokud je teplota vyšší než 15 stupňů a bez velkých výkyvů. My máme křepelky umístěné ve stodole, kde jim v zimě pouštíte teplo z kotelny a jakmile je venku teplo, necháváme jim otevřeno. Ke směsi prilepsuju zeleným a zdrtky že sena, kde je spousta seminek, to mají rády. Nesou nám dobře celoročně, a to i brojlerove.

12.5.2014 19:28
maja.s

XXX.XXX.235.190

ivanko1988 napsal(a):
Pred mesiacom som si kúpil 7 prepeličiek v znáške(6+1),čo bolo vidieť aj pri preprave,v prepravke ostalo jedno vajíčko.Dočasne som ich ubytoval v králikarni kde mi este dva dni znášali.Po dvoch dňoch prestali uplne znášať,kŕmíl som ich smesou pre nosnice.Myslel som si že to je asi neodstatkom svetla tak som ich presunul do volieri na travu a zbúchal som im malú búdku nech sa maju kde skryť.No ale vajíčka stále neprichádzali,tak som si povedal "no čo už,budem mat prepelice na krásu"
Ale pred včerom som si priniesol 18 prepelíc aj s klietkou,(16+2)ktoré sú taktiež v znáške,počas prepravi mi zniesli dve vajíčka.Pôvodná majitelka tvrdila že ich mala na terase pod strechou aby na ne neprsalo a znášali.
Tak sa pýtam prečo neznášajú mne..??..od kedy ich mám mi zniesli 2 vajíčkasmajlík ak nerátam tie v prepravke...krmim ich zmesou pre prepelice,maju čerstvú vodu stále,a do klietky som im ešte prihodil v miske piesok,majú kľud a tieň.nepečie na ne slnko.

Dobrý deň aj ja chovám prepelice vonku majú taký menší chlievik z krytým výbehom do ohrady kŕmim ich krmivom pre prepelice je to taká drť kúpila som ju od pána čo mi doviezol aj prepeličky . tiež im dávam uvarené vajíčka tak 2X do týždňa a zelené ten piesok však nevieme nikde zohnať a tak majú klasický biely v ohrade a v ňom sa pechoria aj kamienky isto popapajú a znášajú tak 3 -5 vajíčok mám ich 9 ks. čo je celkom dobre na to že nie sú vo voliére zo stálou teplotou či osvetlením ...

12.5.2014 20:24
zbosace

XXX.XXX.10.82

Nezmenilo sa radikálne krmivo? Mám na mysli vyživova hodnota, štruktúra. Pre začiatok je dobre kŕmiť tým ako boli pôvodne a postupne primiesavat novú KZ ktorú máte dostupnú. Niekedy je dobré ponúknuť zmes na jemno premletu pokiaľ je moc hrubá až zlomkova. Zabráni to priebercivosti, resp.vyberaniu len určitých zložiek zo zmesy. Ešte by som vám odporučil podať vo vode rozpustené vit.hlavne E, postupne aj AD3. Dosť veľkú galibu pri japonkach urobí aj stres. Ktorý faktor je u Vás rozhodujúci ťažko posúdiť nakoľko myslím že sa snažíte aby sa u Vás mali prepelicky dobre.

14.5.2014 10:09
clown

XXX.XXX.134.226

Ja jsem taky privezl mlade japonky,
puvodni domaci smes jsem si od chovatele nekoupil a dostaly hned granulat UNI pro krepelky.
Asi z hladu druhy den vyprazdnily 3dl smesi, vecer pak druhou. (krmim v 8 a v 18h).

Kdyz jsem je privezl, za dva dny z jedne vyslo takove hnede kavove vejce, spis jako spalene, bez tecek a spol .. osklive .., pak dva tydny nic ..

Dnes jsou doma ctvrty tyden, dve slepice snasi uz 10 dni, treti zacala vcera .. , ostatni dve snad brzy zacnou taky. Maj normalni klec polootevrenou se zavetrim, se strechou. Svetlo maji dle prirody.

Myslim, ze to muze byt i stresem, normalni slepice taky vylekate a nenesou .., aspon se to rika, ne ? :)

Otazka je, kdyz je necham pres zimu venku, ze nebudou snaset, prodlouzim jim snaskove obdobi ? nebo je to jedno ?

14.5.2014 17:00
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

maja.s napsal(a):
Dobrý deň aj ja chovám prepelice vonku majú taký menší chlievik z krytým výbehom do ohrady kŕmim ich krmivom pre prepelice je to taká drť kúpila som ju od pána čo mi doviezol aj prepeličky . tiež im dávam uvarené vajíčka tak 2X do týždňa a zelené ten piesok však nevieme nikde zohnať a tak majú klasický biely v ohrade a v ňom sa pechoria aj kamienky isto popapajú a znášajú tak 3 -5 vajíčok mám ich 9 ks. čo je celkom dobre na to že nie sú vo voliére zo stálou teplotou či osvetlením ...

Presne takéto niečo mám aj ja v pláne,urobit im volný výbeh,nemam na to srdce ich držať v klietke,mne sa to páči ked voľne behajú a ked kohútik kikiríka...Preto mi nešlo do hlavy ked boli vonku že neznášali vôbec,a ako hovríťe vám znášajú,ale asi sa budem musieť viac povenovať,nejako im vylepšiť príbytok,a prikúpiť nejaké kvalitnejšie krmivo a urobiť im nejaké "pieskovisko"...:)

14.5.2014 17:07
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

zbosace napsal(a):
Nezmenilo sa radikálne krmivo? Mám na mysli vyživova hodnota, štruktúra. Pre začiatok je dobre kŕmiť tým ako boli pôvodne a postupne primiesavat novú KZ ktorú máte dostupnú. Niekedy je dobré ponúknuť zmes na jemno premletu pokiaľ je moc hrubá až zlomkova. Zabráni to priebercivosti, resp.vyberaniu len určitých zložiek zo zmesy. Ešte by som vám odporučil podať vo vode rozpustené vit.hlavne E, postupne aj AD3. Dosť veľkú galibu pri japonkach urobí aj stres. Ktorý faktor je u Vás rozhodujúci ťažko posúdiť nakoľko myslím že sa snažíte aby sa u Vás mali prepelicky dobre.

No,myslím že sa krmivo menilo.Pôvodné kmivo od chovatelky som nekupoval,ale odporúčala mi krmivo pre nosnice,ale určite som nekúpil rovnake akým ona kŕmila tak tam sa stala asi prvá chyba.Ale podla mňa by si už po mesiaci mohli zvyknúť na terajšie krmivo a prispôsobiť sa,ale asi im zas nehrá do karát aktuálne počasie.Pred včerom som ich musel presťahovať späť do králikárne kvôli neprestávajúcemu dažďu a dosť silnému vetru.
V poslednej dobe nemám na ne čas,aktuálne ma zamestnáva na plno škola,ale po škole sa im musím povenovať,našiel som doma vytamín E a na nete granulovanú zmes pre prepelice od Energys,skúsim im to podávať a snáď dosiahnem to aby konečne znášali,ak nie tak sú len dve možnosti čo s nimi.Obed alebo predaj....:)

14.5.2014 17:15
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

clown napsal(a):
Ja jsem taky privezl mlade japonky,
puvodni domaci smes jsem si od chovatele nekoupil a dostaly hned granulat UNI pro krepelky.
Asi z hladu druhy den vyprazdnily 3dl smesi, vecer pak druhou. (krmim v 8 a v 18h).

Kdyz jsem je privezl, za dva dny z jedne vyslo takove hnede kavove vejce, spis jako spalene, bez tecek a spol .. osklive .., pak dva tydny nic ..

Dnes jsou doma ctvrty tyden, dve slepice snasi uz 10 dni, treti zacala vcera .. , ostatni dve snad brzy zacnou taky. Maj normalni klec polootevrenou se zavetrim, se strechou. Svetlo maji dle prirody.

Myslim, ze to muze byt i stresem, normalni slepice taky vylekate a nenesou .., aspon se to rika, ne ? :)

Otazka je, kdyz je necham pres zimu venku, ze nebudou snaset, prodlouzim jim snaskove obdobi ? nebo je to jedno ?

Ja som hejno v klietke presunúl do nedorobenej králikarne,chýba mi tam este dorobiť čelo,tak mi tam pekne zapasovala celá klietka a teraz sú tam,majú to z troch strán a zo spodu aj z vrchu zavetrane,svetlo tiež prírodné,a chodí sa k nim asi dva alebo tri krát za deň ked sa chodí okolo králikov tak sa kŕmia aj prepelice.Tak neviem ci su stresované,ale pri presune som zistil že cele hejno je asi dosť staré,porovnal som prepelice co som kúpil pred mesisacom,maju zhruba 4 mesiace a je to velký rozdiel oproti tým co sú v klietke.Klietkové maju prerastene zobáky,ocné viečka už pokrútene alebo ako by som to nazval,niektoré veľmy posedávajú a ani peria ím už vela neostalo,a denne mám z 15 kusov 3 vajíčka,tkaže nevidím to inak ale asi sa s nimi za dva týždne rozlúčim,a zadovážim si nové,ktoré dúfam že budú za niečo stát,alebo už sa prepelíc zbavím na dobro lebo som si myslel že to je len tak kúpiť si prepelice a mať vajíčka,"Hurvínek a válka"...smajlík

Rakrido

28.7.2015 12:45
Rakrido

XXX.XXX.69.172

Ja mám vzadu na zahrade (mnou postaveny) záhradný domček a v ňom som z desák a pletiva postavil 30 cm vysokú 150 cm dlhú a 40 cm širokú kletku s drevenimy stenami a pletivovim otvárateĺním vrchom.Záhradní domček má podlahu aj steny z drevá, ale strechu má zo starého priesvidneho plexiskla (plastove sklo).Vo "voliere" maju podstieĺku z pilín z drev ktore režeme na jeseň, ďaĺej tam maju misku s: jedlom, vodov, travou, pieskom.Domček je pevny a drevom kartonom a dokonca (zo zadnej strany) aj starym madracom zaizolovaný.Svetla maju dosť vďaka priesvitnej (matnej) streche.Jesť im dávam špecialnu zmes pre prepelice do ktorej pridavam PLASYIN plv.5kg (zmes už v sebe aj tak ma vitaminy a minerálie) do jedla im ešte pridávam divú pšenicu z lúky.Piesok som im nazbieral minulí rok v Bulharsku.Keďže mám len 14 rokov tak niesom nejaký skúsensený farmár ale snažím sa.Prepelice sú týždeň pred znáškou takže sa teším...no mám taký problém...niektoré maju trochu ošklbané perie na zadku...dorastá im už speť ale nazačiatku sa niektore ďobali zobakom do chrbta, no už prestali...ale to bude asi tým že si zažili 15-minút slovenských-eidamovitých ciest :).

Rakrido

31.7.2015 14:39
Rakrido

XXX.XXX.123.100

ivanko1988 napsal(a):

K znáške je potrebný pomer 1:5 (to je minimum) a ten tvoj kohut nemusí byť plodný a k znáške je potrebný PLODNÝ kohút.

2.8.2015 23:19
zbosace

XXX.XXX.16.239

Zdravím. Vaša informácia je zavádzajúca. K produkcii konzumných vajec kohúta netreba. Iba ak na tlmenie temperamentu niektorých sliepočiek. Na produkciu násadovych vajec však kohút v chovnom kmeni musí byť a samozrejme musí byť plodný. To dá rozum. Overiť to však možno len kontrolným liahnutim nasady vajec od celého kmeňa nakoľko neplodna môže byť i sliepočka. Väčšinou je to tá najlepšia nosnica v kmeni. Pomer pohlavia 1:3 až 1:6, prípadne 2:10. Tu sú skúsenosti chovateľov rôzne a čo platí u jedného nemusí platiť u druhého.

Ingrid

6.6.2019 05:08
Ingrid

XXX.XXX.94.66

Mam problém s prepelickamy vždy sa nájde nejaká ktorá bije druhu do krvy a neviem ako tomu zabrániť.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.6.2019 08:04
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ingrid napsal(a):
Mam problém s prepelickamy vždy sa nájde nejaká ktorá bije druhu do krvy a neviem ako tomu zabrániť.

Máte kohoutka? Může tyto spory rozehnat a udělat pořádek, ale při přidávání pozor, aby ho neuzobaly jako vetřelce. Působit to může i nuda nebo málo prostoru.
Já mám křepelky v prostorné králíkárně. K hejnu jsem přidal 3 opeřená kuřátka křepelek (samostatná) a dospělci jim nic nedělají, ani je nezobly. A to tam už jsou zvyklé a člověk by očekával, že je budou brát za vetřelce.

klincek

7.6.2021 17:48
klincek

XXX.XXX.193.89

Mam problém s prepelickamy 2x som nasiel prepelicu co jej tecie krv zo zobáka?? odkedy ich chovam mam furt nejaku v karantene je to normalne ???

klincek

7.6.2021 18:58
klincek

XXX.XXX.193.89

ma kusok ulomene krváca zo zobáka ,ale de si mohla spravit take daco nemam sajnu

8.6.2021 20:43
mr.X

XXX.XXX.166.63

klincek napsal(a):
Mam problém s prepelickamy 2x som nasiel prepelicu co jej tecie krv zo zobáka?? odkedy ich chovam mam furt nejaku v karantene je to normalne ???

Zdravím, často si poraní zobák o pletivo klece. Já chovám ve voliéře s výběhem i ven takže prostoru mají opravdu hodně a stejně to občas nějakou chytne a začne zobákem mlátit do pletiva... nebo po sobě občas vyjedoh dvě slípky a klovnou se...

9.6.2021 10:02
jo012810

XXX.XXX.101.35

mr.X napsal(a):
Zdravím, často si poraní zobák o pletivo klece. Já chovám ve voliéře s výběhem i ven takže prostoru mají opravdu hodně a stejně to občas nějakou chytne a začne zobákem mlátit do pletiva... nebo po sobě občas vyjedoh dvě slípky a klovnou se...

Na vaši otázku je jediná odpověď. Normální to není, ale...Je třeba si uvědomit, že japonské křepelky jsou dost citlivé na všechny změny a celkem i agresivní. Mám odzkoušeno, že v těchto klecích-vis náčtrek, se mi nejlépe osvědčil kmen 2,4. Při menším počtu docházelo paradoxně k napadání a to platí i u větší koncentrace. Křepelky je třeba sestavovat do společenství ihned, jakmile se rozezná pohlaví, aby nebyly agresivní na přidané jednotlivce a v tu dobu je umístit do klece-voliérky, kde budou i nadále. Stejně tak je třeba krmit stejnou směsí od stejného výrobce, k vodě přístup stále, stejně tak ke škořápkám a písku. Pokud chcete mít maximální produkci vajec, pak je třeba délka dne minimálně 16 až 17 hodin a teplota kolem +18°C (+-5°C).

9.6.2021 11:31
mr.X

XXX.XXX.168.134

ani zde si neodpustím poznámku, že chov křepelek v takovýchto celo drátěných klecích mi přijde jako zvěrstvo a nedivil bych se ,kdyby z toho těm chudákům hrabalo.......
Je to velice zajímavý jev - u slepic se preferuje a velebí free range chov s velkým výběhem, spoustou prostoru, zeleně a přirozeného prostředí.
U křepelek, které jsou také hrabavými ptáky se všeobecně prezentuje, že klecový chov je nejvhodnější forma chovu - ano , pro pohodlí chovatele určitě, pro tu drůbež nikoliv.
U těch slepic lidem jde o to aby žili spokojeně a produkovaly zdravá vejce.
Proč tomu tak není u křepelek? Křepelka v kleci, kde jsou všechny 4 stěny z drátěnky včetně podlahy rozhodně nežije spokojený život.
Nikoho a nic neodsuzuju, jen dávám k zamyšlení.....

9.6.2021 16:56
jo012810

XXX.XXX.101.35

Určitě mám rád přírodu, jako celek, kde ve volné přírodě je to trochu jiné, než při chovu zvířat pro užitek. Tyto japonské křepelky volně v přírodě nežijí, stejně tak např. průmysloví kříženci drůbeže na maso. V obou uvedených případech je třeba vytvořit standardní (pro ně) podmínky, aby byla využita jejich produkční schopnost. Ale třeba jap. křepelky, či broilery může někdo chovat jen pro okrasu, jako třeba exotické ptactvo. Je to jeho volba. Stejně tak si někdo může pořídit pro potěšení dravce a provádět s ním lov-sokolnictví a nebo nalíhnout bažanty, odchovat a vypustit je do bažantnice, kde je "sklidí" puškou...

9.6.2021 17:44
mr.X

XXX.XXX.166.63

I zvěř pro užitek lze chovat s ohledem na její potřeby.....to že tyto křepelky ve volné přírodě nežijí neznsmená že nemají své potřeby. Ať někdo chová křepelky pro okrasu nebo na pekáč tak to může dělat tak ,aby to zvíře mělo odpovídající podmínky. Nehodnotím účel chovu, to je každého věc a s tím s Vámi souhlasím.

Renti

28.6.2021 19:15
Renti

XXX.XXX.217.42

Třeba Vám pomůže tento článek.
https://www.liahneme.sk/blog/chov-prepelic/

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

16.5.2023 13:09
0319

XXX.XXX.126.141

Budu ti znášať v pivnici a ked ich das do starej skriny z dvierkami zo skla budu mat este teplejšie , moja znama takto chova a pekne jej nesu vajicka. Ma ich vo vytrinke

Přidejte reakci

Přidat smajlík