Zdravím Vás, tady pár novoročních snímků, tohoto krásného a užitkového plemene. Musím říct, že mě nesou velmi dobře. Mám jich sedm a denně 5 vajíček. Mráz, vítr, obleva. Ale nesou mě i ostatní, třeba minorky se trošku otřásly, ale nesou dál. Mladý i loňský. Stříbrokrký mladý vranohlávky jakbysmet, nesou i mladý sumatry (čekám, kdy která zasedne), z 3 loňských maransek začala jedna nést docela pěkná velká vejce. Jinak jsem měl v říjnu a listopadu taky pauzu, takže ať se nikdo nebojí. Krmení? Ráno míchanice směsi, min přídavků, piv. kvasnic, rybí moučka, bramory jako stmelovač. Na večer směs zrna - pšenice, slunečnice, hrách, kukuřice, drobet ječmene a něco málo drobné kulatiny. V tom mraze, co byl, dostaly jen kukuřici. Vránohlávky couraly přesto včechno v deseticentimetrové vrstvě sněhu a nemohly pochopit, že tam nic nenajdou. Tak jsem jim odházel aspoň sníh lopatou na trávníku a pustil je na dvůr, kde je slunce. Co však bylo horší, ten do-Vánoční vichr. To vadilo asi každému. No, tak vajíčka jsou zatím menší, ale jsou celá. Jo taky večer svítím do šesti hodin. Takže snad to zabírá.
Na snímku zatím letošní kohout vránohlávky zlatokrké. Přál bych si u něj sytěji žluté běháky.
Ja chovam vranohlavky už tri sezóny. Začínal som striebrokrkymi. O rok neskôr som si zadovážil aj zlatokrke. Viem že každý si vychvaľuje to plemeno ktoré chová. No za mňa určite palec hore pre vrany. Či už sa jedná o exteriér povahu či úžitkovost. Plemeno vhodné do oblasti s vyššou nadmorskou výškou. Hrebeň majú malý orechový laloky zakrpatene ktoré tak netrpia a neomrzaju počas vecsich mrazov. Zaujímavý exteriér či už sfarbenie či postoj bojovníc. Znaska v prvom roku okolo 200 vajec nie je problém. Sú dosť zhancive takže v sadoch si väčšinou potravy dokážu pozbierať. Škoda len že je problém ich vidieť na výstavách keďže chovateľov či už v ČR alebo SR je strašné malo.
mysak
napsal(a):
No tak se o nich taky trochu rozepište, prosím. Pěkné snímky.
Ja chovam vranohlavky už tri sezóny. Začínal som striebrokrkymi. O rok neskôr som si zadovážil aj zlatokrke. Viem že každý si vychvaľuje to plemeno ktoré chová. No za mňa určite palec hore pre vrany. Či už sa jedná o exteriér povahu či úžitkovost. Plemeno vhodné do oblasti s vyššou nadmorskou výškou. Hrebeň majú malý orechový laloky zakrpatene ktoré tak netrpia a neomrzaju počas vecsich mrazov. Zaujímavý exteriér či už sfarbenie či postoj bojovníc. Znaska v prvom roku okolo 200 vajec nie je problém. Sú dosť zhancive takže v sadoch si väčšinou potravy dokážu pozbierať. Škoda len že je problém ich vidieť na výstavách keďže chovateľov či už v ČR alebo SR je strašné malo.
Takého kohúta čo ráno poskace po sliepkach a poobede znesie vajce by chcel snáď každý
Uživatel s deaktivovaným účtem

Veľmi pekné, normálne prehodnocujem či ešte stále chcem zlaté pavlovské kury alebo tieto vránohlavky.

No ja mám vajec dosť a nakoľko neviem predávať tak asi znáška nie je najdôležitá.
Tohtoročné prvé a druhé liahnutie vranohlavky zlatokrke a striebrokrke

Ja, a zháňam nové sliepky a kohútov z oboch farebných rázov...

Chcel by som sa spýtať či je toto chyba, prípadne aké sú chyby v sfarbení?

To bol v čase preperovania... Inak bol hodnotený na nemeckej výstave 94 bodmi
napsal(a):
To bol v čase preperovania... Inak bol hodnotený na nemeckej výstave 94 bodmi
Môžeš si porovnať Dánsko myslím že 93 bodov

To znamená že to biele by nemal mať na stehnách?

Hups, to som si nevšimol.
Tým ste teda chceli povedať že nie je vhodný do chovu?
Prostě a jednoduše - toto má být ráz Stříbrokrká (a dekády býval).
A u něj má být to, co je černé, zcela černé.
Jenže začíná v DE převládat nešvar - lemy u slepic a toto probělení
v černé barvě u kohoutů.
Což je typické pro ráz Stříbrně zbarvená (řešeno ve Vlaškách miliardakrát, stačí hledat).
Takže - kdo má zájem chovat Stříbrokrké a následovat platný Vzorník jeho země,
bude se držet popisu rázu Stříbrokrká.
Kdo nakupuje zvířata nebo vejce v DE - musí začít počítat s tím, že tamní vývoj
plemene/rázu/posuzování nenásleduje platné stanovy v CZ či SK.
Jednoduché.
Jelikož není možné plavat stále proti proudu (i když to určitou chvíli jde),
je možné, že za několik let (desítek?) se platné normy v menších zemích
"přiohnou", aby ostře nekontrastovaly s normami zemí, které udávají trend.
Nechť si to každý pojme, jak je mu vlastní.
O lemech mi vyprávějte. Lemy kdekoli na černé v tomto případě na bocích kohouta vedou následně k lemům na plášti slepic a naopak. U slepic má lem být, ale jen šedý, úzký, strukturální. Nikoli viditelné stříbrobílé podkovy. Nebo i zlaté, to je jedno. Bohužel v Německu ti tohle tvrdí stejně, ale zvířata mají jiná. Prostě šupinatá jako ryby. No a protože je nám Německo Rakousko nejblíže, vozíme krev logicky odtud. Kdybychom jezdili do Belgie a do Holandska, zjistíme, že jejich zvířata jsou kreslená tak jak mají být. A jak se uvádí v našem vzorníku. Takhle jsme akorád rozčarovaní. Stálo mě to úsilí ty kohouty na spodině vyčistit a slepice zbavit těch bílejch podkov na hřbetě.