Nevylíhnutá kuřátka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.5.2005 10:07

Prosím o radu při líhnutí kuřátek v umělé líhni. Koupil jsem k líhnutí kuřátek (slepice plemeno česká stříbrně kropenatá) stolní líhen s dig. termostatem, který reguluje teplotu + - 0.5 stupně C, čili s teplotou by neměl být problém.Bohužel kuřátka se nevylíhla,po rozbití vajíček jsem zjistil, že kuřátka jsou ve vajíčku mrtvá avšak úplně vyvinutá jen skořápku proklovnout a vyskočit.Vlhkost jem myslím měl v pořádku, plnou misku s vodou i jsem zmlžovačem vajíčka postříkal,průduchy na vzduch plně otevřeny.Jedná se o starší stolovou líhen bez ventilátoru.Kde jsem udělal chybu?Předem velice děkuji za odpověd.D.

Neregistrovaný uživatel

6.4.2005 15:03
Neregistrovaný uživatel

puffer napsal(a):
Prosím o radu při líhnutí kuřátek v umělé líhni. Koupil jsem k líhnutí kuřátek (slepice plemeno česká stříbrně kropenatá) stolní líhen s dig. termostatem, který reguluje teplotu + - 0.5 stupně C, čili s teplotou by neměl být problém.Bohužel kuřátka se nevylíhla,po rozbití vajíček jsem zjistil, že kuřátka jsou ve vajíčku mrtvá avšak úplně vyvinutá jen skořápku proklovnout a vyskočit.Vlhkost jem myslím měl v pořádku, plnou misku s vodou i jsem zmlžovačem vajíčka postříkal,průduchy na vzduch plně otevřeny.Jedná se o starší stolovou líhen bez ventilátoru.Kde jsem udělal chybu?Předem velice děkuji za odpověd.D.

Zdravím. Konečně se to tu začalo trochu rozjíždět .
Stolovou líheň mám také , líhnu v ní: křepelky (čínské, japonské), slepice, perličky a s hynutím celých mláďat před klubáním jsem problémy neměl, snad jen v začátcích, ale vždy šlo jen o 2 nebo 3 kuřata.
Uvádíte, že v teplotě by problém být neměl, to znamená, že ji máte v rozmezí kolem 38 - 39 °C. (+ - nějaká desetina stupně), v tom případě ale musí být chyba ve vlhkosti, buď nízká nebo vysoká.
Jako malý návod se uvádí, že u hrabavé drůbeže by měla nádoba s vodou pokrývat minimálně 1/3 dna líhně (u mě je to ale více), u vodní drůbeže 2/3 dna.
Jinak 2 dny před plánovanym líhnutím přestávám vajíčka obracet a při prvním ťukání kuřat začínám vlhčit rozprašovačem na rostliny. Vlhčím hlavně stěny líhně, a velice jemně i na vajíčka, asi 2x denně. Při vysoké vlhkosti může dojít ke srážení vody uvnitř vejcete (ve vzduchové bublině) a kuře se utopí dřívě než stihne proklovnout skořápku.
Tímto nepovažuji problém za vyřešený a těším se na další příspěvky.
Přeji úspěšné líhnutí

6.4.2005 16:47

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím. Konečně se to tu začalo trochu rozjíždět .
Stolovou líheň mám také , líhnu v ní: křepelky (čínské, japonské), slepice, perličky a s hynutím celých mláďat před klubáním jsem problémy neměl, snad jen v začátcích, ale vždy šlo jen o 2 nebo 3 kuřata.
Uvádíte, že v teplotě by problém být neměl, to znamená, že ji máte v rozmezí kolem 38 - 39 °C. (+ - nějaká desetina stupně), v tom případě ale musí být chyba ve vlhkosti, buď nízká nebo vysoká.
Jako malý návod se uvádí, že u hrabavé drůbeže by měla nádoba s vodou pokrývat minimálně 1/3 dna líhně (u mě je to ale více), u vodní drůbeže 2/3 dna.
Jinak 2 dny před plánovanym líhnutím přestávám vajíčka obracet a při prvním ťukání kuřat začínám vlhčit rozprašovačem na rostliny. Vlhčím hlavně stěny líhně, a velice jemně i na vajíčka, asi 2x denně. Při vysoké vlhkosti může dojít ke srážení vody uvnitř vejcete (ve vzduchové bublině) a kuře se utopí dřívě než stihne proklovnout skořápku.
Tímto nepovažuji problém za vyřešený a těším se na další příspěvky.
Přeji úspěšné líhnutí

Zdravím, teplotu jsem mel nastavenou na 39.5 C , ale díky setrvačnosti topného tělesa se rozmezí min. a max. teploty pohybovalo okolo 39 až 40 stupni celsia.Asi to bude tou vlhkostí nebot jedno kuřátko se přeci jenom probojovalo a rozklovlo skořápku,ale tímto skončilo, čekal jsem 48 hodin zda-li se prodere ze skořápky ven ,ale nedařilo se tak jsem mu ze skořápky opatrně pomohl a ted se má již čile k světu.Předem děkuji za další info o líhnutí.D

6.4.2005 17:46

puffer napsal(a):
Zdravím, teplotu jsem mel nastavenou na 39.5 C , ale díky setrvačnosti topného tělesa se rozmezí min. a max. teploty pohybovalo okolo 39 až 40 stupni celsia.Asi to bude tou vlhkostí nebot jedno kuřátko se přeci jenom probojovalo a rozklovlo skořápku,ale tímto skončilo, čekal jsem 48 hodin zda-li se prodere ze skořápky ven ,ale nedařilo se tak jsem mu ze skořápky opatrně pomohl a ted se má již čile k světu.Předem děkuji za další info o líhnutí.D

Pokud se Vám teplota v líhni vyšplhala až na 40 st., tak jste kuřata "uvařil" (přehřál).
Vlhkost je také důležitá, ke konci inkubace by měla být vzduchová komůrka ve vajíčku až třetinová. Z této komůrky kuře dýchá a je-li moc malá (velká vlhkost), tak se udusí dřív, než stačí prorazit skořápku.
Velikost vzduch. komůrky se kontroluje nejlépe 17tý den prosvícením. Podle toho je nutné upravit vlhkost. V literatuře se uvádí, že se má vlhkost ke konci inkubace mírně zvýšit (kvůli změknutí skořápky a snazšímu vyklubání). Toto však neplatí vždy! Ze zkušeností vím, že se při vyklubání prvního kuřete vlhkost sama prudce zvýší. Je to způsobeno odparem obsahu vajíčka a osycháním kuřete.
Důležité je také správné otáčení a chlazení vajíček. Bez toho se zárodek špatně vyvíjí a nedojde k řádnému provětrání.
Zdraví Lesk.

6.4.2005 18:42

puffer napsal(a):

Nepíšete akú liaheň máte. Ja som za posledných 15 rokov vyskúšal všeličo. Jediné čo ma nesklamalo boli originálne továrensky vyrobené Biosky. Mal som stolové (na 30, 60 a 90 vajec) a teraz mám na 560 vajec veľkú skriňovú. Nie je v nich síce digitálna elektronika, ale sú jednoduché a hlavne spoľahlivé.

Píšem to práve poreto, že som vyskúšal rôzne po domácky vyrobené liahne, ktoré napr. vyhrievali priestor liahne žiarovkami (výsledky liahnutia boli katastrofálne). Tiež som skúšal prerobenú staru chladničku Calex cca 120 litrovú. Tá už síce aj naklápala aj mala ventilátorom nútený obeh vzduchu, ale aj tak som v nej nič poriadne nevyliahol.

Z Vašich slov mám pocit, že ste však asi zle nadstavil teplotu. Zdá sa mi privysoká. Ono u každej liahne uvádza výrobca iné nastavenie vypínacej teploty (závisí to od rôznych parametrov a vybavenia liahne), ale teplota okolo 40 stupňov je naozaj priveľa.
Moja liaheň vypína pri teplote 37,8 a zapína pri 37,6 stupňa a to má prosím už pekných pár rokov prevádzky (bez údržby) za sebou. Nerád by som bol, aby vyzneli moje slová ako reklama na Bios liahne, ale to čo pochadzalo od tohoto vyrobcu mi vždy spoľahlivo kuriatka vyliahlo. Dnes sú to technicky (elektronicky) síce zastaralé, ale stále spoľahlivé zariadenia.

Peter z Bratislavy

7.4.2005 08:10

puffer napsal(a):

Kromě toho jakou líheň máte (typ a značka) je také důležité uvést, kde je přesně umístěné(z pohledu vejce) čidlo udržující teplotu (to co skutečně zapíná a vypíná topení) a zařízení pro odečítání teploty (pokud to není jedno a to samé zařízení). Na tom přesně závisí jaká teplota se má v líhni udržovat. Protože líhně bez ventilátoru pracují s teplotním rozvrstvením, nemuselo vaše dosáhnutí teploty 40 znamenat žádný problém, ale také ano. Jestli teplota překračovala povolenou hranici pravidelně, projevilo by se to na kuřatech špatným vývinem, obvykle tenkými běháky. Problém s vlhkostí je ten, že vysušená a slabá kuřata se mnohdy ani nenaklovnou a naopak u větší vlhkosti se naklovnou ale nemají prostor se ve vejci posouvat tak, aby naklovly skořápku po obvodu.
Takže pokud jste rozbil všechny vejce je pozdě, ale pokud byste nějaké nejdříve prosvítil a zjistil velikost vzduchové komůrky, dalo by se zjistit pravděpodobnou příčinu. Také je vhodné otevírat vejce z místa, kde je vzduchová komůrka a zjistit zda kuře pošlo ještě v bláně nebo ji protrhlo a dostalo se do vzduchové komůrky.
Já typuji, že u Vás došlo ke kombinaci obou faktorů jak teploty tak vlhkosti. Zapomněl jste uvést, v jakém časovém intervalu jste vejce obracel.

7.4.2005 08:36

peter z bratislavy napsal(a):
Nepíšete akú liaheň máte. Ja som za posledných 15 rokov vyskúšal všeličo. Jediné čo ma nesklamalo boli originálne továrensky vyrobené Biosky. Mal som stolové (na 30, 60 a 90 vajec) a teraz mám na 560 vajec veľkú skriňovú. Nie je v nich síce digitálna elektronika, ale sú jednoduché a hlavne spoľahlivé.

Píšem to práve poreto, že som vyskúšal rôzne po domácky vyrobené liahne, ktoré napr. vyhrievali priestor liahne žiarovkami (výsledky liahnutia boli katastrofálne). Tiež som skúšal prerobenú staru chladničku Calex cca 120 litrovú. Tá už síce aj naklápala aj mala ventilátorom nútený obeh vzduchu, ale aj tak som v nej nič poriadne nevyliahol.

Z Vašich slov mám pocit, že ste však asi zle nadstavil teplotu. Zdá sa mi privysoká. Ono u každej liahne uvádza výrobca iné nastavenie vypínacej teploty (závisí to od rôznych parametrov a vybavenia liahne), ale teplota okolo 40 stupňov je naozaj priveľa.
Moja liaheň vypína pri teplote 37,8 a zapína pri 37,6 stupňa a to má prosím už pekných pár rokov prevádzky (bez údržby) za sebou. Nerád by som bol, aby vyzneli moje slová ako reklama na Bios liahne, ale to čo pochadzalo od tohoto vyrobcu mi vždy spoľahlivo kuriatka vyliahlo. Dnes sú to technicky (elektronicky) síce zastaralé, ale stále spoľahlivé zariadenia.

Peter z Bratislavy

Protože zde tato diskuze zůstane na delší dobu a někdo si ji může pročítat v zájmu získání zkušeností, musím se postavit na stranu ventilátorových líhní. Hlavní problém vidím v tom, že si lidé při pročítání internetu a hledání zkušeností nikdy pořádně nezjistí, jakou líheň přesně daný chovatel použil. Aplikování postupu z líhně bez ventilátoru na ventilátorovou a naopak způsobí, že inkubace se nedočkáte. Dokonce i u stolových líhní přesně zavísí na typu a umístění teplotního čidla.
Žárovky jsou nejlevnějším a ideálním topením do ventilátorových líhní (a jejich přímý vliv na líhnutí je nulový, záleží totiž na použitém termostatu a ventilátoru). Především pro jejich nízkou teplotní setrvačnost (jak uvedl tazatel) se používají celkem často (u amatérů). Díky tomu nedochází k nárůstu/poklesu teploty po jejich vypnutí/zapnutí (nebo je to minimální 0,2 stupně). Dobře postavená ventilátorová líheň předčí stolové ve všech směrech. Umožňuje použít zařízení, které bude vejce otáčet a tím velmi ulehčí práci spojenou s líhnutím, umožní použít automatický zvlhčovač. Musí být ale pečlivě postavená a musí být dobře tepelně izolovaná. Nestačí jen tak hodit jakýkoliv ventilátor. Podle velikosti líhně a tvaru se musí vhodně umístit a pořídit vhodný výkon ventilátoru.
Zároveň však není spasením u všech ptáků. Jsou druhy, které tento typ líhnutí nepřijímají dobře a daří se jim u stolových líhní, které se snaží napodobit přirozenou inkubací po kvočnou. Slepice sem ale nepatří a nenašel jsem studii, která by povyšovala u běžné drůbeže jeden typ líhně nad druhým. (pokud o něčem víte napište)
Líhnutí zdar.

7.4.2005 15:48

klakier napsal(a):
Kromě toho jakou líheň máte (typ a značka) je také důležité uvést, kde je přesně umístěné(z pohledu vejce) čidlo udržující teplotu (to co skutečně zapíná a vypíná topení) a zařízení pro odečítání teploty (pokud to není jedno a to samé zařízení). Na tom přesně závisí jaká teplota se má v líhni udržovat. Protože líhně bez ventilátoru pracují s teplotním rozvrstvením, nemuselo vaše dosáhnutí teploty 40 znamenat žádný problém, ale také ano. Jestli teplota překračovala povolenou hranici pravidelně, projevilo by se to na kuřatech špatným vývinem, obvykle tenkými běháky. Problém s vlhkostí je ten, že vysušená a slabá kuřata se mnohdy ani nenaklovnou a naopak u větší vlhkosti se naklovnou ale nemají prostor se ve vejci posouvat tak, aby naklovly skořápku po obvodu.
Takže pokud jste rozbil všechny vejce je pozdě, ale pokud byste nějaké nejdříve prosvítil a zjistil velikost vzduchové komůrky, dalo by se zjistit pravděpodobnou příčinu. Také je vhodné otevírat vejce z místa, kde je vzduchová komůrka a zjistit zda kuře pošlo ještě v bláně nebo ji protrhlo a dostalo se do vzduchové komůrky.
Já typuji, že u Vás došlo ke kombinaci obou faktorů jak teploty tak vlhkosti. Zapomněl jste uvést, v jakém časovém intervalu jste vejce obracel.

Zdravím, teplotní čidlo jsem měl těsně nad vajíčky, regulátor nemá odčítací zařízení teploty proto jsem použil rtutový teploměr líhnový po 0.1 stupních celsia.Líhen jsem koupil starší je slovenské výroby pro vyhřívání je použito kovovych spirálek ve skleněnych valečcích.Uvažuji o koupi nové líhně, v předešlém článku se psalo o líhních zn. Bioska Sedlčany, mně se jeví jako nejlepší řešení líhen octagon 20 od fa. Brinsea za 7700 kč (bez automatického naklápění), oproti Biosce za 5800kč má navíc dig. reg. teploty, nucenou ventilaci, vyhřívání omniterm po celé ploše horního dílu líhně, nejlepší, ale je že při obracení vajíček se naklápí celá líhen bez nutnosti sahat na vajíčka.Uvítám vaše názory, zkušenosti s líhněmi Brinsea.D

9.5.2005 10:07

puffer napsal(a):

Zdravím!
Teplota ktorú uvádzate je velmi vysoká.teplota pri liahnutí väčšiny hydiny a vtákov je 37,5°C doporučujem vám prečítať si na tejto :

http://mujweb.cz/www/husy/menu.htm

stránke rubriku "UMELÁ INKUBACE PRO ZAČÁTEČNÍKY OD A PO Z" tieto problémy som mal aj ja.Je to teplotou a vlhkostou.Ventilátory su potrebné ak máte viac vrstiev vajec,pretože teplota je potom všade iná.Doporučujem zakupiť vlhkomer(od 100sk-...)
pokial sú kuriatka vo vajci príliš mokré a väčšie ,tak je vlhkosť velká.Vlhkost by mala byť okolo 60% a posledný den okolo 80%
S pozdravom Čačala

20.4.2013 23:07
stemad

XXX.XXX.43.186

dobrý den mám líhen bios 60 a chci si vylíhnout kuřata v návodu je že má být vypínací teplota 1 týden 40°C ale těleso ještě po vypnutí ještě chvilku hřeje takže je vpořádku že teplota ještě vzroste na 40,4°C a pak klesne na 39,8°C a termostat sepne a začne topit jen ještě klesne na 38,4°C takže kolísání je cca 1,7°C je to vpořádku tato teplota byla měřena teploměrem co je zabudován na víku líhněsmajlík

21.4.2013 14:39
ponka1

XXX.XXX.88.99

stemad napsal(a):
dobrý den mám líhen bios 60 a chci si vylíhnout kuřata v návodu je že má být vypínací teplota 1 týden 40°C ale těleso ještě po vypnutí ještě chvilku hřeje takže je vpořádku že teplota ještě vzroste na 40,4°C a pak klesne na 39,8°C a termostat sepne a začne topit jen ještě klesne na 38,4°C takže kolísání je cca 1,7°C je to vpořádku tato teplota byla měřena teploměrem co je zabudován na víku líhněsmajlík

Jednoduše si kupte digi teploměr s čidlem a dejte ho na vejce,je tam uplně jiná teplota,až o 2°C.mě letos taky zustalo 30 kuřat ve vejcích,jen proklovlo blanku a konec.Těch pár co jsem při pitvě vytáhla bylo zalepené a hodně bílku.Teplotu jsem měla na 38,5 na vejcích.Originál teploměr nestíhal,švindluje až o 4°C.Všimla jsem si toho po 5 dnech líhnutí a asi už bylo pozdě.Nevím.Nelíhnu prvně.Jen tato Bioska byla pujčená.Při druhé násadě odešel termostat,na 4 dnu líhnutí.Při kontrole po 2h tam bylo 45°Csmajlík ale 2O vajec tuto teplotu přežilo.Převážně zdrobnělé holanďanky.U nich mám vypozorované ,že snesou opravdu velké teploty.Při doporučované tepl.do 38°C se líhnou blbě.Takže nevěřím,že by 40°C kuře přehřálo.

21.4.2013 19:01
m.l.

XXX.XXX.209.24

stemad napsal(a):

Ano u téhle plastové líhně se skutečně první týden nastavuje teplota na 40°C a po vypnutí ještě trochu stoupne a po znovuzapnutí naopak trochu klesá. Je to dáno setrvačností teploty topného tělesa než schladne a naopak ohřeje. Nastavuje se naprosto jiná teplota než u dřívějších kovových 90. Mimochodem rťuťové teploměry co jsou v líhních jsou mnohem přesnější než lihové.

21.4.2013 19:05
m.l.

XXX.XXX.209.24

A ještě jsem zapoměla, že se musí dát pozor aby na víku se nesrážela voda, takže voda se dává jen doprostřed a během líhnutí vysrážením na stěnách je voda i v největším žlábku u stěny líhně.

21.4.2013 19:48
ponka1

XXX.XXX.88.99

m.l. napsal(a):
Ano u téhle plastové líhně se skutečně první týden nastavuje teplota na 40°C a po vypnutí ještě trochu stoupne a po znovuzapnutí naopak trochu klesá. Je to dáno setrvačností teploty topného tělesa než schladne a naopak ohřeje. Nastavuje se naprosto jiná teplota než u dřívějších kovových 90. Mimochodem rťuťové teploměry co jsou v líhních jsou mnohem přesnější než lihové.

No to bych zrovna netvrdila,v mé selhávající biosce 90 je rtuťový teploměr a je na nic,ukazuje o 4°C víc než je na vejcích smajlík

21.4.2013 20:53
jara.k

XXX.XXX.143.48

ponka1 napsal(a):
No to bych zrovna netvrdila,v mé selhávající biosce 90 je rtuťový teploměr a je na nic,ukazuje o 4°C víc než je na vejcích smajlík

To máte na vejcích ten digitální?Jaký to je teploměr?V jakém místě je ten rtuťový?

21.4.2013 20:54
kutil

XXX.XXX.147.173

nedá mi to se nepřidat. Líhnu v líhních Bioss 90 a Bioss monoplast 60, BEZ problému a dle návodu s orig. teploměrem zakoupeným Bios Sedlčany a vypínací teplota je v u monoplastu 60 40C a ve velké 90 líhnu na 39,5C kuřata, kachny a huse.
Používám i Brinsea - plně automatickou, loni jsem měl problémi, ale ty výrobce vyřešil v záruce a letos bez problému a jedu taky dle návodu od výrobce.
Zadavatel píše o nevýlíhnutí , myslím si, že byla špatná vlhkost byla velká a zárodky byli velké a nebyl ve skořápce vzduch. Pokuď se kuřátka nelíhli dříve, tak myslím teplota byla ok
Proč si nezakoupíte vlhkoměr za 300kč a jedete bez problémů smajlík

21.4.2013 21:01
ponka1

XXX.XXX.88.99

jara.k napsal(a):
To máte na vejcích ten digitální?Jaký to je teploměr?V jakém místě je ten rtuťový?

Ano čidlo je na vejcích nedotýká se jich v mezírce,rtuťový je přece na víku u spirály,a když dám další čidlo na rošt je tam o 1°C až 1,5°C míň smajlík

21.4.2013 21:03
ponka1

XXX.XXX.88.99

Já vlhkoměr mám myslím,že vlhkost 43% - 50% není moc ,ne?Ale kuřata viz fotka,vypadaly jako při vysoké vlhkosti...smajlík

21.4.2013 21:04
stemad

XXX.XXX.43.186

máte někdo zkušenost ? http://aukro.cz/digitalni-lcd-teplomer-a-vlhkomer-i3185564957.html
a v návodu k líhni bios monoplast 60 je napsáno že se na dno líhně po dobu líhnutí voda nedává až před klubáním se má mlžit jak to děláte vy.

21.4.2013 21:15
jara.k

XXX.XXX.143.48

stemad napsal(a):
máte někdo zkušenost ? http://aukro.cz/digitalni-lcd-teplomer-a-vlhkomer-i3185564957.html
a v návodu k líhni bios monoplast 60 je napsáno že se na dno líhně po dobu líhnutí voda nedává až před klubáním se má mlžit jak to děláte vy.

Tyto typy dig. teploměrů jsou k ničemu,mají dlouhou setrvačnost a neukazují skutečnou teplotu mají velkou odchylku(ověřeno porovnáním).

21.4.2013 21:22
m.l.

XXX.XXX.209.24

ponka1 napsal(a):

Copak se dotýká vajec? Pokud vím je cca 5cm nad vajíčkama a tudíž musí ukazovat víc než je teplota na vejcích.

21.4.2013 21:31
kutil

XXX.XXX.147.173

Prosím uvědomte si, že teploměr v Bioskách je nad vajíčky a proto aby byla dosažena teplota 37,5C na vajíčkách musí být teplota vyšší nad vajíčky.
Ještě k dotazu Bioss monoplast60, přečtite si řádně návod, jasně tam výrobce píše, ve středním prolisu udržovat vodu. Doopravdy dodržuji návod a včera se mi vylíhli housata, dal jsem 18 vajíček, dvě byli čisté a včera se vylíhlo 16 Pomořanských housátek, vypínací teplota v líhni 40C, ve středu prolisku stále voda a při proklovnutí prvního vejce zvyšuji vlhkost, postřikuji rozprašovačem smajlík

21.4.2013 21:44
ponka1

XXX.XXX.88.99

m.l. napsal(a):
Copak se dotýká vajec? Pokud vím je cca 5cm nad vajíčkama a tudíž musí ukazovat víc než je teplota na vejcích.

to je mi jasný ale když chci docílit na vejcích 39°C tak originál rtuťák nestačí a je nad max 42°C.takže někde je chyba.A když tam bylo 39°C tak na vejcích bylo 36°C což je sakra málo smajlík

21.4.2013 21:53
kutil

XXX.XXX.147.173

píšete, že tam bylo 36 a na teploměru 39 když vypne teploměr ve 40 jak doporučuje výrobce, pak ještě doběhne víc a na vejcích bude to co má být. Zkoušel jem pololožit na krbičky od sirek , které jsou vysoké asi jak husí vajíčko teploměr a ejhle teplota 38. Nebudu se s vámi dohadovat, mám s touto líhni jen a jen dobrou zkušenost smajlík smajlík

21.4.2013 22:10
jara.k

XXX.XXX.143.48

ponka1 napsal(a):
to je mi jasný ale když chci docílit na vejcích 39°C tak originál rtuťák nestačí a je nad max 42°C.takže někde je chyba.A když tam bylo 39°C tak na vejcích bylo 36°C což je sakra málo smajlík

Nenapsala jste jaký digitál máte.Chyba je,že bezmezně věříte tomu digitálu.Jak jsem psal výše mají dlouhou setrvačnost(tudíž velmi nepřesné) a v okamžiku odečtu je oproti termostatu a rtuťáku rozdíl 1,6-2°C!(měřěno zároveň ve stejném místě).

21.4.2013 22:29
milík

XXX.XXX.199.151

kutil napsal(a):
nedá mi to se nepřidat. Líhnu v líhních Bioss 90 a Bioss monoplast 60, BEZ problému a dle návodu s orig. teploměrem zakoupeným Bios Sedlčany a vypínací teplota je v u monoplastu 60 40C a ve velké 90 líhnu na 39,5C kuřata, kachny a huse.
Používám i Brinsea - plně automatickou, loni jsem měl problémi, ale ty výrobce vyřešil v záruce a letos bez problému a jedu taky dle návodu od výrobce.
Zadavatel píše o nevýlíhnutí , myslím si, že byla špatná vlhkost byla velká a zárodky byli velké a nebyl ve skořápce vzduch. Pokuď se kuřátka nelíhli dříve, tak myslím teplota byla ok
Proč si nezakoupíte vlhkoměr za 300kč a jedete bez problémů smajlík

Ahoj,co jsi měl za problém s brinseou?

22.4.2013 09:00
ponka1

XXX.XXX.88.99

jara.k napsal(a):
Nenapsala jste jaký digitál máte.Chyba je,že bezmezně věříte tomu digitálu.Jak jsem psal výše mají dlouhou setrvačnost(tudíž velmi nepřesné) a v okamžiku odečtu je oproti termostatu a rtuťáku rozdíl 1,6-2°C!(měřěno zároveň ve stejném místě).

No takový trouba nejsem,mám těch digitálu víc a všechny ukazují stejně a rtuťák taky neskáče ukazuje střední hodnotu,žádnou u zapínání a vypínání ...smajlík

22.4.2013 09:09
ponka1

XXX.XXX.88.99

kutil napsal(a):
píšete, že tam bylo 36 a na teploměru 39 když vypne teploměr ve 40 jak doporučuje výrobce, pak ještě doběhne víc a na vejcích bude to co má být. Zkoušel jem pololožit na krbičky od sirek , které jsou vysoké asi jak husí vajíčko teploměr a ejhle teplota 38. Nebudu se s vámi dohadovat, mám s touto líhni jen a jen dobrou zkušenost smajlík smajlík

Ale já mám třeba s Bioskou 30 z r.1972 taky dobrou zkušenost /ale má nový termostat /,ale ta pujčená 90 má teploměr v háji a termostat taky ,nevypíná.Jinak ta 30 má na vejcích uprostřed 40°C a po stranách 37,5 ,víme ...smajlík

22.4.2013 20:52
kutil

XXX.XXX.147.173

měl jsem taky problém s Bioskou, zavolal jsem do Sedlčan, nějaký pán - Ing údajně jeden z konstruktérů líhně monoplast 60, poradil mi, abych vyměnil membránu termostatu kterou mi obratem poslali a líheň jde jak hodinky. smajlík
S líhni Brinsea jsem měl loni problém, 3X mi prasklo raménko - táhlo na kolíbce a vysypali se mi vajíčka z líhně a to 1x husí 18Ks Pomořanka, 1x Rouenky 36Ks a 1x kuřata 42Ks, nic z toho nebylo, vždy mi obratem poslal p. Veselý novou kolíbku, ale až na potřetí bylo táhlo zesílené, už funguje jak má smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík