Zdravím chovatelstvo všeliké,
tak, aby zde nebyly příspěvky jen se zvířátky (ač to není hlavní důvod, proč toto téma vkládám), zajímaly by mě Vaše názory a připomínky na kvalitu krmných směsí pro zvířata určená drobnochovatelům od různých výrobců a firem. Mám na mysli napříkald složení, přítomnost léčiv, hrubost mletí, trvanlivost a v neposlední řadě také účinek na naše chovance. Podnítil mě k tomu někdejší příspěvek o zalepených zadečcích týdenních kuřátek. Kvalita krmných směsí i v rámci jedné věkové kategorie drůbeže je zřejmě velmi různá nemluvě o porovnání se zahraničními krmivy. Pokud to bude pro Vás, milí čtenáři možné, vložte i foto vzorku směsi, nechť ostatní vidí jak to vypadá. Myslím, že zde nás snad nikdo neobviní za případnou reklamu, je to přeci diskuze mezi lidmi.
Děkuji
Juraj Kafka
mysak
napsal(a):
tak, aby zde nebyly příspěvky jen se zvířátky (ač to není hlavní důvod, proč toto téma vkládám), zajímaly by mě Vaše názory a připomínky na kvalitu krmných směsí pro zvířata určená drobnochovatelům od různých výrobců a firem. Mám na mysli napříkald složení, přítomnost léčiv, hrubost mletí, trvanlivost a v neposlední řadě také účinek na naše chovance. Podnítil mě k tomu někdejší příspěvek o zalepených zadečcích týdenních kuřátek. Kvalita krmných směsí i v rámci jedné věkové kategorie drůbeže je zřejmě velmi různá nemluvě o porovnání se zahraničními krmivy. Pokud to bude pro Vás, milí čtenáři možné, vložte i foto vzorku směsi, nechť ostatní vidí jak to vypadá. Myslím, že zde nás snad nikdo neobviní za případnou reklamu, je to přeci diskuze mezi lidmi.
Děkuji
Juraj Kafka
Jsem rád Juraji, že jsi otevřel tuto diskuzi. Co je platné, že nalíhneme kuřata,či jinou havěď, jak tomu říká s oblibou moje manželka, když potom koukáme, že to není k životu. Ty zalepené zadky to jsem psal já. Vím o čem mluvím a mám s tím zkušenosti. Leto na jaře jsem měl velice brzy kuřata velkých RI. Bohužel moje oblíbená směs K1 od výrobce "Slavkovské krmné směsi a.s. "nebyla ještě k dostání a tak jsem koupil K1 ze starého výkupu ve Strakonicích. Přesně se opakovala situace jako vždy. Zalepené zadky a kuřata nebyla toková, jaká bych si představoval. Nejsem zvyklí přidávat žádné komponenty do KOMPETNÍCH krmných směsí, ani nevím přesně jaké, když nemám rozbor. Jakmile jsem ale přešel na tu moji "oblíbenou", bylo po problémech. Ta směs ze Strakonic je velice jemně mletá až bych řekl prašná, ale ta ze Slavkova je hrubá, že se zdá skoro pro ta malá kuřata až moc, ale není. Kupuji ji v prodejně Farmář. na Podsrpu. Pravda je, že je trochu dražší, ale ta kvalita je jednoznačná. To samé je i" Kuřata růst" také bez problémů. Kupuji od této firmy i směsi pro králíky bez léčiva, neboť to léčivo si raději dávkuji sám , protože vím, co jsem komu dal. Směs pro králíky dělají Strakonice ale určitě také dobrou. Stane se totiž občas, že ji Farmář nemá a králíkům, kteří jsou na granule zvyklí ,se to těžko vysvětluje. Pokud to půjde, pořídím i foto- snad. mám málo času. Zatím ke krmným směsím vše. St Toman
st toman
napsal(a):
Jsem rád Juraji, že jsi otevřel tuto diskuzi. Co je platné, že nalíhneme kuřata,či jinou havěď, jak tomu říká s oblibou moje manželka, když potom koukáme, že to není k životu. Ty zalepené zadky to jsem psal já. Vím o čem mluvím a mám s tím zkušenosti. Leto na jaře jsem měl velice brzy kuřata velkých RI. Bohužel moje oblíbená směs K1 od výrobce "Slavkovské krmné směsi a.s. "nebyla ještě k dostání a tak jsem koupil K1 ze starého výkupu ve Strakonicích. Přesně se opakovala situace jako vždy. Zalepené zadky a kuřata nebyla toková, jaká bych si představoval. Nejsem zvyklí přidávat žádné komponenty do KOMPETNÍCH krmných směsí, ani nevím přesně jaké, když nemám rozbor. Jakmile jsem ale přešel na tu moji "oblíbenou", bylo po problémech. Ta směs ze Strakonic je velice jemně mletá až bych řekl prašná, ale ta ze Slavkova je hrubá, že se zdá skoro pro ta malá kuřata až moc, ale není. Kupuji ji v prodejně Farmář. na Podsrpu. Pravda je, že je trochu dražší, ale ta kvalita je jednoznačná. To samé je i" Kuřata růst" také bez problémů. Kupuji od této firmy i směsi pro králíky bez léčiva, neboť to léčivo si raději dávkuji sám , protože vím, co jsem komu dal. Směs pro králíky dělají Strakonice ale určitě také dobrou. Stane se totiž občas, že ji Farmář nemá a králíkům, kteří jsou na granule zvyklí ,se to těžko vysvětluje. Pokud to půjde, pořídím i foto- snad. mám málo času. Zatím ke krmným směsím vše. St Toman
No právě, byl jsem koupit směs díky Vašemu doporučení, a byl jsem mile překvapen směsí "kuře růst" (jetli je to k2 nebo kzk nelze říci, ale podle množství kukuřice bych to typnul na brojlery, což je problematické pro lidi neznalé věci). Nicméně tato směs mě překvapila a přiznám se i chutí. Ano, kdo jste to nevěděl, správný živočichář má vědět jak chutná to, co svým svěřencům dává. Slunečnicové pokrutiny tomu dodají ten šmak i vůni. Taky jak jsem to nasypal do korýtek, tak kuřata, byť byla nasycená z předchozího, honem začala tuto směs žrát. Ta hrubost je v pohodě, když třídenní kuře zvládne spolkonout dospělého cvrčka anebo týdenní i celou zelenou kobylku, není problém s touto hrubší směsí. Kuřata ji tolik nepřehazují zobákem a tak se omezí ztráty. Potom večer když zkontrolujete stav nakrmení, tak jednotlivá zrnka a úlomky obilí je vidět skrz kůži nacpaného volátka. Od této chvíle nakupuji ve Strakonicích. A dal jsem asi 210 kč za pětadvacet kilo. Je to tedy směs od 6ti týdnů vejš.
Složení je kukuřice, soja, pšenice, řepka, řepkové a slunečnicové pokrutiny, sůl..kdyžtak mě doplňte.
Juraj Kafka
mysak
napsal(a):
Děkuji
Juraj Kafka
Jo ty naše krmné směsi! Troufám si říct že je to s nimy velice bídné! Hlavně co se týče kvality směsí pro nejmenší kategorie. Mám výrobnu KKS příjmo ve městě asi 600m od baráku ale jezdím /musím/ pro směsi do 40 km vzdálené výrobny neboť to co se dělá u nás je hrůza! Troufám si tvrdit že tam zdaleka není to co píšou! A navíc tady u nás je každá várka unikát! Nikdy se mi nestalo že bych koupil směs ve stejné kvalitě po sobě! Taky zde u nás melou směs pro kuřata /K1 a BR1/ úplně na prach!
Ale zase směsi BR2/N mají dobré. Navíc dělají jen K1 a pak KZK K2 už tam není!
Takže kvůli kvalitě jezdím 40 km /jedna cesta/ do výrobny pro K1/mají jemné granulky/ K2/je šrotovaná na hrubo/ BR1/také granulky/ Vkch1/granulky/ Vkch2 /šrot/
a KR 1-2. U nás beru N,BR2-3,KR3,šroty a obiloviny. Takže pěknej maglajs ale co je to platné pokud chci mít odchovy kvalitní a úhyny v normě tak to takhle dělat musím! Dávám za pravdu že kompletní směsi by měli být opravdu kompletní a né abychom museli dotovat bílkoviny , mineráli a vitamíny dalšímy přípravky to mužem krmit rovnou jen statková krmiva a je to! Vzpomínám si že jeden čas sem dojížděl farmář až od Kladna a prodával vlastní krmné směsi a byly fakt dobré ale veterináři mu to zatrhli že neměl potřebná povolení.No možná by měli lépe kontrolovat výrobny které udajně pravidelně kontrolují!
malaceskafarma
napsal(a):
Jo ty naše krmné směsi! Troufám si říct že je to s nimy velice bídné! Hlavně co se týče kvality směsí pro nejmenší kategorie. Mám výrobnu KKS příjmo ve městě asi 600m od baráku ale jezdím /musím/ pro směsi do 40 km vzdálené výrobny neboť to co se dělá u nás je hrůza! Troufám si tvrdit že tam zdaleka není to co píšou! A navíc tady u nás je každá várka unikát! Nikdy se mi nestalo že bych koupil směs ve stejné kvalitě po sobě! Taky zde u nás melou směs pro kuřata /K1 a BR1/ úplně na prach!
Ale zase směsi BR2/N mají dobré. Navíc dělají jen K1 a pak KZK K2 už tam není!
Takže kvůli kvalitě jezdím 40 km /jedna cesta/ do výrobny pro K1/mají jemné granulky/ K2/je šrotovaná na hrubo/ BR1/také granulky/ Vkch1/granulky/ Vkch2 /šrot/
a KR 1-2. U nás beru N,BR2-3,KR3,šroty a obiloviny. Takže pěknej maglajs ale co je to platné pokud chci mít odchovy kvalitní a úhyny v normě tak to takhle dělat musím! Dávám za pravdu že kompletní směsi by měli být opravdu kompletní a né abychom museli dotovat bílkoviny , mineráli a vitamíny dalšímy přípravky to mužem krmit rovnou jen statková krmiva a je to! Vzpomínám si že jeden čas sem dojížděl farmář až od Kladna a prodával vlastní krmné směsi a byly fakt dobré ale veterináři mu to zatrhli že neměl potřebná povolení.No možná by měli lépe kontrolovat výrobny které udajně pravidelně kontrolují!
Pardón u nás myslím ZZN Teplice VKS Bohosudov. A ta vzdálená je ZZN Louny VKS Dobroměřice! Směs je v Dobroměřicích taky dost draší ale kvalita za to opravdu stojí! A poku si sečtu že s ní mám až o 80% menší úhyn než u té z Bohosudova tak se da říct že na tom vlastně vydělám!/ A kdyby ne tak je mi to fuk hlavně že to roste v pohodě!!!
malaceskafarma
napsal(a):
Pardón u nás myslím ZZN Teplice VKS Bohosudov. A ta vzdálená je ZZN Louny VKS Dobroměřice! Směs je v Dobroměřicích taky dost draší ale kvalita za to opravdu stojí! A poku si sečtu že s ní mám až o 80% menší úhyn než u té z Bohosudova tak se da říct že na tom vlastně vydělám!/ A kdyby ne tak je mi to fuk hlavně že to roste v pohodě!!!
Dobrý den, krmné směsi to je otázka? Tady u Prahy mám možnost si vybrat pouze ze dvou a to je výrobce Mladá Boleslav a druhou nevím jelikož jsem jí kupovala před dvěma lety a po otevření jsem koukala jak je ta směs živá a hýbe se, něco jako když si přinesete mouku a je plná larev molů. Jinak K1 krmým pouze první tři týdny jak jsou kuřata větší vše rozhrabou, ale nemusím opravdu nic přidávat kuřata krásně prosperují tak si myslím, že je dobrá i když bych brala hrubší zrnitost. S K2 jsem celkem spokojená, malé granulky, kuřata krásně sezobají vše. Zalepené zadečky jsem také zažila ( podle mě byla směs jinak mletá ( tentokráte hrozně jemná )) řešila jsem to mírným navlhčením směsi ( rozprašovačem ) a bylo po problému. Ale podotýkám nemám moc na výběr nemohu srovnávat. Zdraví Petra
st toman
napsal(a):
Tak mě napadlo, jestli ty zalepené zadečky nejsou tím, že do směsí přidávají žito nebo tritikale. Přestože u tritikale uvádějí výborné krmné vlastnosti, já ¨jsem jednou měl možnost dostat mačkané tritikale a krmil jsem to slepicím a nic moc.
Totiž samotné žito obecně není doporučovno jako krmná obilovina pro drůbež. Údajně způsobuje průjmy a předčasné pohlavní dospívání. Přiznám se, že nevím jaké látky toto způsobují a proč.
Napadlo mě tedy, že některé firmy a mlýny mohou směs takto šidit.
Juraj Kafka
krenda
napsal(a):
Dobrý den, krmné směsi to je otázka? Tady u Prahy mám možnost si vybrat pouze ze dvou a to je výrobce Mladá Boleslav a druhou nevím jelikož jsem jí kupovala před dvěma lety a po otevření jsem koukala jak je ta směs živá a hýbe se, něco jako když si přinesete mouku a je plná larev molů. Jinak K1 krmým pouze první tři týdny jak jsou kuřata větší vše rozhrabou, ale nemusím opravdu nic přidávat kuřata krásně prosperují tak si myslím, že je dobrá i když bych brala hrubší zrnitost. S K2 jsem celkem spokojená, malé granulky, kuřata krásně sezobají vše. Zalepené zadečky jsem také zažila ( podle mě byla směs jinak mletá ( tentokráte hrozně jemná )) řešila jsem to mírným navlhčením směsi ( rozprašovačem ) a bylo po problému. Ale podotýkám nemám moc na výběr nemohu srovnávat. Zdraví Petra
ahoj, vim ze je to trochu mimo toto tema, ale nechce se mi zakladat nove... nechtel by nekdo cca 30-40kg krne smesi pro nosice, zaruci lhuta tusim do zacatku zari (cedulku jsem bohuzel strhla a vyhodila...)
pro kuratka se nehodi a musela bych ji vyhodit. tak by o ni treba nekdo stal....
bydlim mezi pardubicemi a HK
st toman
napsal(a):
Tak jsem také zavítal do Farmáře ve Strakonicích, ke kladnému výsledku to však nevedlo, když mne prodavačka informovala, že směsi přijdou, každý týden jsem čekal marně, objevil jsem ve Strakonicích jinou prodejnu krmiv na zimním stadionu, vyzkoušel i tu a byl jsem velice kladně překvapen, velkým sortimentem, vysokou kvalitou a nízkou cenou a hlavně vše bylo bez problému skladem, již jsem tam byl xkrát a mohu jen doporučit!!!
kovbojicek
napsal(a):
ahoj, vim ze je to trochu mimo toto tema, ale nechce se mi zakladat nove... nechtel by nekdo cca 30-40kg krne smesi pro nosice, zaruci lhuta tusim do zacatku zari (cedulku jsem bohuzel strhla a vyhodila...)
pro kuratka se nehodi a musela bych ji vyhodit. tak by o ni treba nekdo stal....
bydlim mezi pardubicemi a HK
Taky si můžete udělat sami směs z těchto ingrediencí:
sladový květ, syrovátka. ovesná rýže, pšeničný šrot, sojový šrot, kukuřičný šrot, řepkové pokrutiny, slunečnicové pokrutiny, proso, kočičí granule, sušené pivovarské kvasnice, kopřivy, pampelika, roboran, vařené brambory , pomleté skařůpky.Smíchanou směs 5 minut povaříte a po vychladnutí přidáte 1 litr vody s ingrediencí na odčervení drůbeže.Nebudete stačit vařit a nosit hospodárce a všechno vám poroste před očima a bude se jenom cpát , sedět a pít čistou vodu.
Dobrý večer,
otevírám starší téma znovu, protože mám problémy se směsmi, respektive asi nemám správného dodavatele, zejména pak nedělá celý sortiment. Jde mi zejména o směs pro kachny 1 a 2 a směs pro nosnice. Není problém si pro ně dojet do výrobny okolo Prahy, spíše na východ až po Kutnou Horu, ale nemáte někdo dobrou zkušenost s e-schopem? Také bych uvítala referenci na kvalitní granule pro králíky, jen bez léčiv U nás mají pro změnu jen s léčivy. S díky za pozornost
Tak se zasíláním krmných směsí nemám žádné zkušenosti. Ale u nás se také už dávno nedělá celý sortiment a tak člověk musí improvizovat, bohužel
Co se týče jakékoliv medikované krmené směsi tak ta může mít jistý úspěch pouze pokud je zkrmovaná na 100% jako jedinné krmivo. Jakmile začnete přidávat něco jiného už je to špatně protože se naředí už tak nízská dávka medikamentů. Dobré krmné směsi u nás dělají Dobroměřice a pak taky už Bohosudov který se dosti zlepšil al také nedělá celý sortiment. Např. pro vodní drůbež nemá nic Pro slepice jen K1,KzK,N potom BR2 a Br3,KR2 a KR3 a tím to končí ! nejsem si jistej zda ještě dělají BR1 protože se říkalo , že už jí dělat nebudou - není odběr. Ale zase vám ochotně namíchají na obejdnávku ale musíte odebrat min 16 metráků..
Pak máme granule pro prasata a taky CHk/chovné králíky/ KK /výkrm králíků bez léků/ a KKK /výkrm králíků s lékem/ a potom nějákou doplňkovou směs pro koně...
Zdravím,
já beru vše ze ZD Běstovice - u Chocně - Východní Čechy, jsem spokojen, to že pro to musím dvakrát za rok dojet mě až tak netrápí, vemu toho na celou 1/2 sezonu.
Dělají jak obyč tak vakcinované pro drůbež, králíky. Co vím, na jejich stránkách je info, že dělají i pro pštrosy, koně, ovce....
Já beru K1 - drobné granulky s příměsí šrotu, mají to raději než samotný šrot.
Pro větší kuřata mají názvy Middi 1,2 myslím. Pro vodní míchám toto a BR1-3. - vše granule.
V prodejně jsou ochotní a rádi poradí. Cenově dostupné - pro králíky od 6 kč mylsím.
ve Vysokém Mýtě je to ke konci výpadovky na Zámrsk(HK) silnice 35. Předposlední odbočka myslím. Ceny nevím, já jsem tam bral pro slepice jednou a mají pouze formu šrotu a moje raději granule:-)
Filiálka SILO Vysoké Mýto • Cukrovarská 176/II, Vysoké Mýto • tel.: 465 422 671
st toman
napsal(a):
Ještě se vracím k té slavkovské směsi. Kuřata ji žerou dobře, to ano, ale mám jednu výhradu. Je doplněná o štěrk. Přesněji řečeno křemennou drť, čímž platíme za váhu šutru místo čistého obilí. Pochopím když je to směs určená pro velkochovy, kde není gritu. Ale pro nás drobnochovatele by snad mohla být tato směs bez tohoto komponentu. Kuřata i slepice žijí ve výbězích. Jinak hrubost odpovídá. Kuřata stejně nejdřív vyberou úlomky kukuřice. Kukuřice je lehce stravitelná a proto kuřata netrpí zalepením zadku. Proto by bylo ideální kuřata po vylíhnutí krmit až druhý nebo až třetí den jen kukuřičnou lámankou. Je to sice dražší, ale vyplatí se to. Tímto krmivem krmit první týden. Pak přejít na směs pro kuřata. Syndrom zalepených zadků jak už tady bylo řečeno může mít však příčinu několikerou kromě krmiva, i z nachlazením nebo to může být pulorová nákaza. Část vylíhlých kuřat uhyne do 14 dní část se nakazí od těchto a část přetrvává do dospělosti a jsou bacilonosiči, a tam to jde zase cestou přes vejce a koloběh se uzavírá. Nkěterá kuřata se odšpuntují během 14 dní, jiná chřadnou, chřadnou až uchřadnou.
Juraj Kafka