jelikož se někdo divil na nemoderce co mohlo propíchnout slepici, posílám pár foto a snad to bude dobře vidět... že jestřábí pařáty jsou smrtonosné.
mysak
napsal(a):
jelikož se někdo divil na nemoderce co mohlo propíchnout slepici, posílám pár foto a snad to bude dobře vidět... že jestřábí pařáty jsou smrtonosné.
Je třeba si povšimnout vnitříního a zadního prstu, které jsou nápadně silnější než prostřední a krajní prst. A na nich jsou mohutnější a delší drápy. Ty při chycení kořisti jdou proti sobě jako dva ostré a špičaté srpky, takže rány jsou skutečně hluboké, zvláště, když se zvíře snaží vyškubnout. Obvyklý jestřábí chvat je zadní nebo střední část těla jedním pařátem a druhý pařát dá na hlavu kořisti. Tím kořist stoprocentně zastaví až se dělají kotrmelce, je časté, že tímto chvatem vpodstatě oslepí kořist.
mysak
napsal(a):
mladý jestřáb lesní, s typickou kapkovitou kresbou na hrudi a celkově nahnědlým tónem opeření, opět si povšimětě těch drápů jak jsou mohutné.
mysak
napsal(a):
jestřáb lesní - starý jedinec s typickou vlnkovanou kresbou spodiny a šedým pláštěm. Typické je divoké žluté oko.
mysak
napsal(a):
kostra
mysak
napsal(a):
lov na morčáka
mysak
napsal(a):
lov na morčáka
Juraji,krásný dravec podle mě jeden z nejkrásnějších ale radši na obrázku když sedí na holubovi už nic moc.Měl jsem si ho možnost prohlédnout ve voliéře kam mi vlétl za holubem, byla to mladá samice( stará by byla opatrnější) do dnes vidím ty její démonický oči roztrhala mi dva holuby nakonec jsem jí dal svobodu sice tam chvíli ještě blbla ale pak byl klid,soused jí kdysí zabil na slepici to už je 35 let byla to stará samice nádherná, v lovu je větší gentleman sokol který loví v letu ve výšce jestřáb přepadákořist .
mysak
napsal(a):
lov na morčáka
Ten neználek co se divil na nemoderce jsem já. Díky Juraji, foto krásné (až na tu kostru, brrrr), pták je to opravdu krásný a ty pařáty s uzavírací karabinou jsou děsivé. Ale mám v hlavě zmatek, pokud jestřáb je velikosti káněte, tak tu se mnou bydlí něco jiného. Káňata máme nad hlavou stále takže mohu srovnávat. Dravce, kterého krmím slepicemi je mnohem větší, odhaduji rozpětí křídel minimálně 1,5m, hnízdo má na velkém stromě, ale taky obrovské a dalekohledem je vidět jakoby hnízdo bylo z větviček smrku. Na jaře se objeví 1 ks, o prázdninách sem tam 2ks a po prázninách s nima lítá menší jedinec ( má bílý ocas). Mají vzláštní způsob létání, spíše plachtí, jakoby využívali nějaké proudy vzduchu.
Možná, že jsem si jestřába vykrmila do obřích rozměrů. Ludmila
uska
napsal(a):
Ten neználek co se divil na nemoderce jsem já. Díky Juraji, foto krásné (až na tu kostru, brrrr), pták je to opravdu krásný a ty pařáty s uzavírací karabinou jsou děsivé. Ale mám v hlavě zmatek, pokud jestřáb je velikosti káněte, tak tu se mnou bydlí něco jiného. Káňata máme nad hlavou stále takže mohu srovnávat. Dravce, kterého krmím slepicemi je mnohem větší, odhaduji rozpětí křídel minimálně 1,5m, hnízdo má na velkém stromě, ale taky obrovské a dalekohledem je vidět jakoby hnízdo bylo z větviček smrku. Na jaře se objeví 1 ks, o prázdninách sem tam 2ks a po prázninách s nima lítá menší jedinec ( má bílý ocas). Mají vzláštní způsob létání, spíše plachtí, jakoby využívali nějaké proudy vzduchu.
Podle mě je to moták pilich ten má v rozpětí 120 cm štíhlejší než káně samec.je šedý má tmavý konce křídel s bílým ocasem má kolébavý let, ale je mi divný že má hnízdo na stromě pilichové mají na zemi? Myslíte že to bude on?
hlinik
napsal(a):
Podle mě je to moták pilich ten má v rozpětí 120 cm štíhlejší než káně samec.je šedý má tmavý konce křídel s bílým ocasem má kolébavý let, ale je mi divný že má hnízdo na stromě pilichové mají na zemi? Myslíte že to bude on?
No pokud moták, tak spíš pochop... ti takhle lítají, velebně, a ta světlá křídla s černými konci mají samci taky. I když ne tak výrazná. Nádherní ptáci.
Po těch slepicích ale jdou spíš jestřábi (pravda, taky může záležet na tom, jaká jiná kořist je k dispozici; pokud má jakýkoliv dravec mládě a je hlad, může se chovat netypicky). Ovšem právě jestřábi klidně zaútočí i na kořist, která je větší než oni sami, nebojí se ničeho a s lovem se nemažou...
Ono by to chtělo vzít foťák a nafotit ty dravce co to dá; i neostrá fotka napoví, i proti nebi (tvar křídel) pomůže v určení zkušenějšímu ornitologovi - a to se dá po netu :-) Jen bych se moc nešířila veřejně o lokalitě toho hnízda, lidi jsou svině a dravce kradou z hnízd.
uska
napsal(a):
Světlý ocas bez pruhů má káně bělochvostá, která je skutečně o něco mohutnější než naše káně lesní, ovšem je to spíš stepní pták.
Pokud je to opravdu obrovské a má to bílý ocas tak snad jedině orel mořský, ale to je skutečně kus ptáka. Staří ptáci mají také světlejší bělavou hlavu.
Rozpětí 1,5 m má ovšem káně lesní i samice jestřába. Těžko odhadovat rozpětí ve vzduchu.
Jestřáb nikdy neplachtí (krom svatebních rejů v předjaří) nýbrž tiše sedí vedle kmene na větvi a sleduje okolí. Nemusí koukat nutně jen pod strom, na kterém sedí, ale např. sleduje podrobně i okruh jednoho km. K vyhlédnuté kořisti se tichým a skrytým letem při zemi, kopírujícím terén rychle přiblíží. Využívá při tom keře, porost síta, příkop, hromadu dříví, hřeben střechy, zpozakterého se vyhoupne jako blesk. Lov netrvá dlouho. Pokud je to kořist létající, většinou do ní vrazí, čímž ji ochromí v rychlosti a pak už je to hračka. Pokud se jedná o pozemní kořist, chytá tak jak jsem popsal už dřív.
Drůbež chycená dravcem je v takovém šoku, že i když dravce vyrušíme, zůstane ležet na místě. Teprve po chvilce se zvedne a odtáhne do nejbližšího úkrytu.
Netuším jak loví káně drůbež, nikdy jsem to neviděl, přestože u nás káně jsou vždy aspoon dva páry. A sledovat jejich svatební reje je taky zážitek, i když se mezi sokolníky tvrdí, že káně je z dravců největší moula, je úchvatné, když za letu samec samici předává symbolickou kořist zády dolů. A ten hukot při hrách na výpady.
Bez mňoukání kání bych si nedovedl představit naše smrkové lesy a nebe nad polem.
Juraj Kafka
mysak
napsal(a):
lov na morčáka
další fotky jestřába z netu...zase... všiměte si těch drápů na vnitřních prstech...
mysak
napsal(a):
lov na morčáka
ano, neradostný osud kačera březňačky, mít jestřába na krku je horší než na stejném místě sedm hladových dětí...
mysak
napsal(a):
lov na morčáka
ale, ve vražedné zbrani má jestřábí matka cit, jaký jen matka k potomkovi může mít.
mysak
napsal(a):
lov na morčáka
něco pro obměkčení nenávistného srdce chovatelů k tomuto dravci...
mysak
napsal(a):
něco pro obměkčení nenávistného srdce chovatelů k tomuto dravci...
Tak tenhle mě lítá na holubi naštěstí se mu ještě nepodařilo holuba zahubit jen ošklivě poranit
hlinik
napsal(a):
Milý hliníku, JE TI TO DIVNÝ SPRÁVNĚ - moták to nebude, ti hnízdí NA ZEMI
lupus
Pokud máte problémy s identifikací dravců, pak vám snad pomůže tahle stránka s moc hezkými foto:
http://ptaci.naturfoto.cz/dravci.html
mysak
napsal(a):
nojo, tak tohle je krahujec... to mu se to pokaždý nepovede. Ale umí.
Letošní zimu je tu zase, klasicky zbarvená samička krahujce obecného, Byl jsem v domě a koukal za oknem na drůbež. Když tu začali kohouti hromadně varovat. Honem jsem sledoval kam natéčejí hlavy a podle toho jsem ji zahlédl přiletět na větev našeho obrovského dubu. Na chvilku se dnes ukázalo slunce a tak mi takhle nádherně zapózovala s roztaženými rýdováky. Ihned jsem ji střelil. Nikonem,
Přesně tenhle "šmejd" nám ošklivě zranil jednu slepici tet je z ní mrzáček.
Na fotce určitě poznáte že slepici chybí 1 noha.
Identifikovať myšiaka- káne pre laika môže byť dosť zložité pre jeho obrovskú variabilitu v sfarbeni. Niektoré jedince sú skoro jednofarebne, iné môžu mať brušnú partiu sfarbenú ako mladý jastrab veľký. Pamätám si na jeden rok keď bolo nedostatok hrabosov poľných a jedna samica kanete chodila po dvoroch na hydinu. Mne tak raz chytila ročnú brojlerku, pritom som bol asi 10 metrov od nej. Útok bol zhora lebo sliepka bola asi meter od plota. Hlupaňa sa učupila akoby čakala na kohúta. Dravec na ňu spadol ako handra, veľmi nemotorne a chytil ju len jednou nohou medzi chrbát a kostrc. Snazil sa ju odtiahnuť ďalej od plota ale sliepka si uvedomila svoj omyl a bleskove zamierila aj s dravcom pod staré ríbezle. Ja som sa prebral zo šoku až keď som videl ako náš minorak úraduje. Do tej káne sa pustila snáď všetka hydina na dvore. Keď som ich rozohnal káne ležalo na chrbte s roztiahnutými krídlami, hlavou zaseknutou medzi dva vyhony ríbezle a drapama sekajucimi do prázdna. Keď som sa ju snažil vyslobodit ešte som to schytal od kohúta. Vypustil som ju ďaleko za dedinou. Ešte večer bola na tom istom mieste. Bolo mi jej ľúto ale len dovtedy keď si prišla po päťsto korunoveho samca kinga. Ten už nemal také šťastie. Doteraz nechápem ako sa dostal ten holub do záhrady ked som ho nikdy nevidel lietať.. Samicu myšiaka som bezpečne poznal. Pred vypustením som jej zadtrihol z každej strany na chvoste tretie pero na polovicu. I keď mi dravce pripravili v živote nejednu smutnú chvíľu odpor k ním som si nevytvoril. Asi preto že tiež patrili k častým obyvateľom mojich volier.
Cava

XXX.XXX.39.131
mysak
napsal(a):
k tématu o propíchnuté vykrvácené kachně na nemoderce:
Pěkné fotky, je zajímavé vidět nepřítele z blízka Letos mám ale klid, jen v předjaří zkoušela jestřábice pár útoků, ale neúspěšně, vždy u toho někdo byl.
Cava

XXX.XXX.39.131
Ano, už jsem po těch letech zvyklý, naše stará jestřábice na náš dvorek nikdy nezapomene. Jak začne nouze, vždy se vrátí a vytrvale zkouší co slípky snesou. Nejhorší je když dlouho nic, pak člověk někam odjede a po příjezdu koláč peří hlásí, že se zbylé slípky pár týdnů po dvorku neproběhnou. Vždy ale musí přijít ta jedna první oběť.
Wiori

XXX.XXX.90.8
Wiori

XXX.XXX.90.8
Zatím dva případy, bez poranění krku, vyžraná stehna a ve druhém případě i prsa.
Odpéřeny na místě.
Děkuji za vaše názory.
Petr
Uživatel s deaktivovaným účtem

Wiori
napsal(a):
Dobrý den,
myslíte, že takto vypadá slepice slovená jestřábem?
Za mě ano.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Za mě taky ano, přesně takhle to je u nás, oškube, rozpare břicho, ují kus stehna a zbytek nechá