Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.4.2005 11:19

Zajímalo by mne, jestli má někdo zkušenosti se sexováním vylíhnutých kuřat (japonská kloakální metoda). Je to někde vyobrazeno, či vyfoceno? Jaká je úspěšnost a jak to vlastně dělají ve velkochovech.

18.4.2005 11:18

lesk napsal(a):
Zajímalo by mne, jestli má někdo zkušenosti se sexováním vylíhnutých kuřat (japonská kloakální metoda). Je to někde vyobrazeno, či vyfoceno? Jaká je úspěšnost a jak to vlastně dělají ve velkochovech.

Zkušenosti nemám, ale je to vyobrazeno v knížce od Tuláčka. Jestli ti nikdo nehodí fotku sem, tak ti to můžu večer poslat ofocené na email.

19.4.2005 20:57

lesk napsal(a):

Ahoj lesku, je toto vyobrazeno, jak odpověděl klakier, ale není lehké to rozpoznat. Dělal jsem v líhni nějaký ten rok a kolegině, která sexovala od 20 let mě to ukazovala a několikrát jsem to zkoušel. Zaučovala i jiné pracovnice, ale dařilo se to jen jedné a to na 90%. Na to musí mít dobré oči a každý ty znaky nerozezná. Jinak sexovala až do 56 let a už jí to šlo moc pomalu a na 97 -98% sexovala. Někdy to taky bylo o nějaké procento méně. Japonci to dovedou až na 99%. Sexují ve velkochovech, dělal jsem u drůbeže ve velkochovu několik roků a tak to vím. Slíbil jsi mi kanára, ale já nebyl na pokecu už delší dobu. Honza z Brna.

20.4.2005 11:19

klakier napsal(a):
Zkušenosti nemám, ale je to vyobrazeno v knížce od Tuláčka. Jestli ti nikdo nehodí fotku sem, tak ti to můžu večer poslat ofocené na email.

Dík za email. Tento kreslený náčrtek již ale znám. Vypadá to na něm velmi jednoduše. Praxe je však bohužel úplně jiná. Chtělo by to spíš opravdovou fotku s popisem. Vím že to někde existuje, protože jsem na to kdysy narazil v jednom antikvariátu. Bohužel už si nepamatuji název té knihy ani autora. Bylo to určitě mnohem staršího vydání.

10.3.2008 14:11

belan napsal(a):
Ahoj lesku, je toto vyobrazeno, jak odpověděl klakier, ale není lehké to rozpoznat. Dělal jsem v líhni nějaký ten rok a kolegině, která sexovala od 20 let mě to ukazovala a několikrát jsem to zkoušel. Zaučovala i jiné pracovnice, ale dařilo se to jen jedné a to na 90%. Na to musí mít dobré oči a každý ty znaky nerozezná. Jinak sexovala až do 56 let a už jí to šlo moc pomalu a na 97 -98% sexovala. Někdy to taky bylo o nějaké procento méně. Japonci to dovedou až na 99%. Sexují ve velkochovech, dělal jsem u drůbeže ve velkochovu několik roků a tak to vím. Slíbil jsi mi kanára, ale já nebyl na pokecu už delší dobu. Honza z Brna.

co je vlatne to sexovani a nac se provadi

11.3.2008 09:23

tretina napsal(a):
co je vlatne to sexovani a nac se provadi

je to rozdeleni kurat na kohoutky a kuricky... a dela se proto, abys vedel, co vlastne mas:-D

11.3.2008 09:57

kovbojicek napsal(a):
je to rozdeleni kurat na kohoutky a kuricky... a dela se proto, abys vedel, co vlastne mas:-D

Má to taky ekonomický důvod - odchovávat kohoutky nosných plemen či hybridů je nerentabilní, takže takoví vytřídění kohoutci mají smůlu - zvlášť ve velkochovech - utrácejí se...
Pak se taky může praktikovat oddělený výkrm podle pohlaví, kdy se rychlejší růst samců dotuje lepším krmením.

12.3.2008 19:09

kovbojicek napsal(a):

aha ja myslel ze to je aby slepicky nekvokali

18.2.2010 21:06
peter z bratislavy

XXX.XXX.152.242

jirinajanickova napsal(a):
Má to taky ekonomický důvod - odchovávat kohoutky nosných plemen či hybridů je nerentabilní, takže takoví vytřídění kohoutci mají smůlu - zvlášť ve velkochovech - utrácejí se...
Pak se taky může praktikovat oddělený výkrm podle pohlaví, kdy se rychlejší růst samců dotuje lepším krmením.

Našiel som na ruskom fore:
www.fermer.ru
obrazky peričkovej metody sexovania jednodňových kurčiat. Tie rozdiely v krídelných letkách sú však naozaj minimálne.
Asi by som sa sám ťažko odvážil pre sexovanie kurčiat podľa týchto obrázkov.

29.5.2013 14:25
honzapm

XXX.XXX.29.18

Posouvám nahoru pro Ondřeje.

Na obrázku - vlevo kohoutek, vpravo slepička.

Slepička má hned první den vyvinutější letky a hlavně - peříčka má různě dlouhá.
Cik cak - kratší, delší, kratší, delší....

Kohoutek má peříčka v prvním dnu znatelně kratší a jsou všechna stejně dlouhá.

Platí tedy pro Leghorn, o kterých jsme se v mailu bavili. smajlík

30.1.2018 11:36
Koller

XXX.XXX.214.123

Zdravim vas
Jsem rad ze jsem narazil na toto tema jedu si pro jednodenní leghornky tak snad mi to poradi.

30.1.2018 17:31
ovecka

XXX.XXX.180.37

Pozor, kuřata musí být stará opravdu 24-30hodin, u starších se rozdíly stírají a u mladších nepoznáte nic. Dana.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2018 17:37

ovecka napsal(a):
Pozor, kuřata musí být stará opravdu 24-30hodin, u starších se rozdíly stírají a u mladších nepoznáte nic. Dana.

Hlavně pozor, peříčková metoda funguje jen a pouze u hybridů, kteří jsou na ní speciálně napářeni.

u čistokrevných plemen tak maximálně rozliším rychle opeřující se a pomalu opeřující se plemena, ale s pohlavním to nebude mít nic co do činění.

31.1.2018 00:33

U čistokrevných polemen, která nesou gen pro pomalé opeřování, např. RI, lze samozrejme rozlišit pohlaví u jednodenních kuřat peřickovou metodou, stejně jako u hybridu. Ostatně právě plemena s genem pro pomalé operovani byla použita při tvorbě hybridu, kvůli možnosti snadného sexovani.

31.1.2018 08:42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U čistokrevných polemen, která nesou gen pro pomalé opeřování, např. RI, lze samozrejme rozlišit pohlaví u jednodenních kuřat peřickovou metodou, stejně jako u hybridu. Ostatně právě plemena s genem pro pomalé operovani byla použita při tvorbě hybridu, kvůli možnosti snadného sexovani.

U plemen, které nesou gen pro pomalé opeřování, se může pomalu opeřovat i slepička

31.1.2018 10:20

Muze, stejně jako muze rychle operovat kohout. Stává se to i u méně "důsledně" vedených hybridních linii. Sexovat na100% nejde žádnou metodou, natož peřickovou...

31.1.2018 11:18

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Muze, stejně jako muze rychle operovat kohout. Stává se to i u méně "důsledně" vedených hybridních linii. Sexovat na100% nejde žádnou metodou, natož peřickovou...

I hybridu to lze, opeřování je vloha vazana na pohlaví.pokud je otcovska linie rychle opeřujíci a mateřská pomalu, f1 potomstvo bude feathersexingove, samice rychle opeřujici.ale funguje to jen v případě takového křížení.ne u cistokrevnych kuřat, ne u f2.

31.1.2018 11:48
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Vyhoda sexovani je u rodobarvych plemen, jako vlaska rodobarva, kdy hned po vylihniti poznate podle vybarveni kouhoutky od slepicek...sice to neni problem sexovani kloakalni, ale pri chovu techto plemen je to vyhoda..

31.1.2018 16:26
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Okrem ľahkých vlašiek sú aj poloťažké Bielefeldky rodofarebné, ťiež ľahko rozlíšiteľné u 1 dňových kureniec. Kurička je hnedopásikavá a kohútik šedostriebristý.

31.1.2018 18:21
ančovička1

XXX.XXX.220.127

krasne slepicky!a vyhoda, ze jsou polotezke takze, kombinovana uzitkovost..kdo jeste neni rozhodnuty, jake plemeno chovat, ma dobry vzor...

31.1.2018 19:07
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Tak ty jsou super, jako moje Orpingtonky. Já měla vloni ze dvou líhnutí, bohužel,13 kohoutků a jen 2 slepičky, tak u tohoto plemene bych to vyselektovala okamžitě po vylíhnutí.Mě pak nebaví ty kohouty zabíjet. Má někdo nějaké zkušenosti s těmito slepicemi? Budu ráda za reakce. Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík