tragopan
napsal(a):
Znovu trochu jiný pohled
Snad se za týden výlíhnou.
steval
napsal(a):
Ahoj tragopan ( Mílo ) , uvažujem o chove bažantov . Vaše články a foto ma dosť inšpirovali sú vždy zaujímavé a poučné. Preto mám prozbu. Ak máte nejaké fotá voliér pre bažanty či by ste mi ich poslali na môj e-mail. valeks@centrum.sk Už teraz ďakujem.
Pár fotek.
tragopan
napsal(a):
Snad se za týden výlíhnou.
Tak už jsme se vylíhli.
klakier
napsal(a):
Dobrý den, hledám plemeno slepic které je přírodně zbarvené a dobře létá jak jsou na tom s létáním?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
kur bankivský není plemeno, je to jeden ze čtyř původních divokých druhů slepic ze kterých pak domestikací a křížením vznikla všechna kulturní plemena slepic. Jinak co se létání týče létá jako pták, velmi dobře se snáškou je to horší snáší 6-10 vajec. Zdavím tragopan
tragopan
napsal(a):
Dobrý den,
kur bankivský není plemeno, je to jeden ze čtyř původních divokých druhů slepic ze kterých pak domestikací a křížením vznikla všechna kulturní plemena slepic. Jinak co se létání týče létá jako pták, velmi dobře se snáškou je to horší snáší 6-10 vajec. Zdavím tragopan
za jakou bobu snese tech 6 az 10 vajec
tretina
napsal(a):
za jakou bobu snese tech 6 az 10 vajec
Pravděpodobně za 6-10 dní, pokud nebude pauzírovat. To je veškerá snáška, kterou si rovnou vysedí a bude se dál věnovat jen kuřatům. Nehledejte v jejich chování nic společného s chováním nosnic slepičích plemen, její povaha je podobná třeba bažantovi v přírodě, který taky nesnáší zbytečně vejce, snese je jen když se chce rozmnožit.
mozaik
napsal(a):
Pravděpodobně za 6-10 dní, pokud nebude pauzírovat. To je veškerá snáška, kterou si rovnou vysedí a bude se dál věnovat jen kuřatům. Nehledejte v jejich chování nic společného s chováním nosnic slepičích plemen, její povaha je podobná třeba bažantovi v přírodě, který taky nesnáší zbytečně vejce, snese je jen když se chce rozmnožit.
chtěla jsem se vás jen zeptat, jestli to chapu spravne. tento kur ma přibližně 10 vajec ročně? To je velmi zajímavé, protože mi přijde, že při takto nízkém počtu (i kdyby se všechna vejce vylihla a kuřata přežila) je to dost neobvykle nízké. Kdybyste měl nějaké www na které se můžu podívat a víc si to nastudovat, byla bych ráda.
Mějte se Dani
tragopan
napsal(a):
Dobrý den,
A jak se celkově tedy tento druh chová, má povahu divokého bažanta, nebo má podobné instinkty jako již domestikovaná drůbež. Začlení se třeba slípka mezi okrasnou drůbež při odchovu od kuřete nebo se musí chovat volierově. Bažant je třeba divoký i když se odchovává uměle. Zkoušel jste křížit je z domestikovanou drůbeží ?
kovbojicek
napsal(a):
chtěla jsem se vás jen zeptat, jestli to chapu spravne. tento kur ma přibližně 10 vajec ročně? To je velmi zajímavé, protože mi přijde, že při takto nízkém počtu (i kdyby se všechna vejce vylihla a kuřata přežila) je to dost neobvykle nízké. Kdybyste měl nějaké www na které se můžu podívat a víc si to nastudovat, byla bych ráda.
Mějte se Dani
Dobrý den,
u hrabavých je počet mladých daný počtem vajec, která je samička schopná obsednout. Jelikož jsou to divocí ptáci tak vyvádí mladé jednou ročně, případně pokud o první snášku přijdou podnesou se ještě jednou.
Jinak www stránky doufám spustím do konce tohoto měsíce, jsou však zaměřené především na bažanty což je mým hlavním zájemem
Zdravím tragopan.
klakier
napsal(a):
A jak se celkově tedy tento druh chová, má povahu divokého bažanta, nebo má podobné instinkty jako již domestikovaná drůbež. Začlení se třeba slípka mezi okrasnou drůbež při odchovu od kuřete nebo se musí chovat volierově. Bažant je třeba divoký i když se odchovává uměle. Zkoušel jste křížit je z domestikovanou drůbeží ?
Dobrý den,
já chovám bankivy volně se zastřiženým křídlem, jsou poměrně krotcí což jsou i některé druhy bažantů. Se zakrslými slepicemi se snáší dobře. Ve voliéře je mám pouze v době rozmnožování (mimochodem jsou to výborní rodiče), z důvodu zamezení rizika křížení. Naprosto totiž neuznávám jakékoli křížení. Díky křížení se bohužel do problémů dostala spousta druhů zvířat, u bažantů kterými se zabývám je tento problém velmi palčivý.
Zdravím tragopan
tragopan
napsal(a):
Dobrý den,
já chovám bankivy volně se zastřiženým křídlem, jsou poměrně krotcí což jsou i některé druhy bažantů. Se zakrslými slepicemi se snáší dobře. Ve voliéře je mám pouze v době rozmnožování (mimochodem jsou to výborní rodiče), z důvodu zamezení rizika křížení. Naprosto totiž neuznávám jakékoli křížení. Díky křížení se bohužel do problémů dostala spousta druhů zvířat, u bažantů kterými se zabývám je tento problém velmi palčivý.
Zdravím tragopan
Kdysi jsem četl o křížení bankivských kurů s domácími zakrslými a zdrobnělími divoce zbarvenými slípkami pro zvětšení snůšky. To se následně podařilo, ale neslo to s sebou změnu zbarvení skořápky, zhoršení rodičovského chování atd. Zkřížit se může se všemi domácími plemeny slepic, protože jde pořád víceméně o jeden druh. Nejde to ale vůbec doporučit, zlikvidoval by se tak tento druh po genetické stránce. Kdyby se tak dělo opakovaně, nebyl by to už geneticky kur bankivský, ale spíš jen další plemeno slepice. R.M.
mozaik
napsal(a):
Kdysi jsem četl o křížení bankivských kurů s domácími zakrslými a zdrobnělími divoce zbarvenými slípkami pro zvětšení snůšky. To se následně podařilo, ale neslo to s sebou změnu zbarvení skořápky, zhoršení rodičovského chování atd. Zkřížit se může se všemi domácími plemeny slepic, protože jde pořád víceméně o jeden druh. Nejde to ale vůbec doporučit, zlikvidoval by se tak tento druh po genetické stránce. Kdyby se tak dělo opakovaně, nebyl by to už geneticky kur bankivský, ale spíš jen další plemeno slepice. R.M.
Tak přidávám další fota ve stáří 12 týdnů. Hřadují na ořechu ve výšce 5-6 metrů a krásně létají. Web: www tragopan.wz.cz.
tragopan
napsal(a):
Tak přidávám další fota ve stáří 12 týdnů. Hřadují na ořechu ve výšce 5-6 metrů a krásně létají. Web: www tragopan.wz.cz.
Kohout
tretina

XXX.XXX.151.186
tragopan
napsal(a):
A ještě jedna krasavice.
jaky je rozdil mezi galus galus bankiva a galus galus murghi
tretina
napsal(a):
jaky je rozdil mezi galus galus bankiva a galus galus murghi
Dobrý den,
g.g.bankiva je nejtmavší ze všech pěti poddruhů, kohout má velké červené ušnice. Pera krčního závěsu jsou krátká a zakulacená.
G.g.murghi má ušnice malé červané a pera krčního závěsu jsou dlouhá špičatá s podélným černým pruhem. Zdraví tragopan.
tragopan
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý večer, zajímám se o chov tohoto ptáka a chtěl bych jej chovat volně, bez jakýchkoliv plotů a voliér. Je to možné ? A budou se mi pak ptáci vracet k jídlu a pití, kde budou mít své zázemí. Zkrátka tak, za domem mám voliéru, ve které je kurnik a v něm žije 10 slepic a 2 kohouti. Vždy po 14. hodině je pouštím do lesa (aby se napásli a prohrabali) a v 19:00 už jsou nastoupení v kurniku a hřadují a já je jen zavřu. Dá se takto tenhle pěkný pták naučit ? Nevadilo by mi, kdyby spával na stromě, ale aby se alespoň vracel ke svému kurniku, kde bude mít vždy nachystáno něco na zub...
Samozřejmě, že bych mu nechal vybudovat novou voliéru jen pro něj a jeho družky.
Předem děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Anonymní_uživatel_
napsal(a):
Dobrý večer, zajímám se o chov tohoto ptáka a chtěl bych jej chovat volně, bez jakýchkoliv plotů a voliér. Je to možné ? A budou se mi pak ptáci vracet k jídlu a pití, kde budou mít své zázemí. Zkrátka tak, za domem mám voliéru, ve které je kurnik a v něm žije 10 slepic a 2 kohouti. Vždy po 14. hodině je pouštím do lesa (aby se napásli a prohrabali) a v 19:00 už jsou nastoupení v kurniku a hřadují a já je jen zavřu. Dá se takto tenhle pěkný pták naučit ? Nevadilo by mi, kdyby spával na stromě, ale aby se alespoň vracel ke svému kurniku, kde bude mít vždy nachystáno něco na zub...
Samozřejmě, že bych mu nechal vybudovat novou voliéru jen pro něj a jeho družky.
Předem děkuji za odpověď.
Nazdar! No ako s tými lietajúcimi sliepkami, alebo s divými? Podarilo sa Vám ten experiment s polodivým chovom? V USA ich niekto chová vedľa lesa, a dal na net, ako ich púšťa na ráno von. Zaujímavé, a kvôli dravcom aj veľmi dobré, že na noc sa vracajú do priestoru, kde sa dajú zavrieť. Lietajú skoro ako bažanti.
https://www.youtube.com/watch?v=mpohgLC0siQ
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.203
Kur bankivský není snadná kořist
https://www.youtube.com/watch?v=fzr34Eqbnws
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.203
Ocenil bych fotky jednotlivých poddruhů.
Ty které jsou u nás chovány mi nějak nesedí k těm co znám encyklopedíí... přijdou mi takové zdrclé, krátkonohé a s pozvedlým ocasem (pro přirovnání, připomínají mi spíš holandské zakrslé)
Ty na fotkách z přírody mi přijdou takové štíhlejší, s delším trupem, spíše vodorovně neseným ocasem, nikdy jsem neviděl více než dvě prodloužená pera, dlouhonohé (připomínají mi spíš vlašky)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.26
Na obrázku 5 poddruhů: 1 - G.g. jabouillei, 2 - G.g. bankiva, 3 - G.g. gallus, 4 - G.g. spadiceus a 5 - G.g. murghi
Žádnou slušnou literaturu kde by byla nějaká rozumná charakteristika (cokoliv o hmotnosti, délkách křídla, běháků) jsem nenašel. V knize The Pheasants of the World uvádí Jean Delacour některé rozdíly jednotlivých poddruhů v obličeji a opeření kohoutů, knihu ale bohužel nemám. Poddruhy severu mají ušnice červené, na jihu bílé. U G. g. gallus bílá barva často zasahuje i do okolního obličeje
Nicméně z videí je vidět, že opravdu, "severský" G.g. murghi je zdrclejší a má kratší nohy než nominátní G.g. gallus nebo G.g. bankiva kteří jsou vidět v převážné většině videí nebo encyklopedií apod.
Mates.250

XXX.XXX.15.198
dají se u nás sehnat u importu?