zahradník

Praktikuji dokrm brojlerových kohoutů,podělte se někdo o zkušenosti čím krmíte a jiné rady o chovu.
Tak vypada kuře z obchodu a vedle něho bratr o pět týdnů starší.Čistá váha 4,3kg
zahradník
napsal(a):
Praktikuji dokrm brojlerových kohoutů,podělte se někdo o zkušenosti čím krmíte a jiné rady o chovu.
Tak vypada kuře z obchodu a vedle něho bratr o pět týdnů starší.Čistá váha 4,3kg
Já jsem také před léty dělal něco podobného jako je na fotce - dnes už opravdu nemá význam nic dělat protože kg kuřete v drobnochovech nikdy nevyprodukujete za takovou cenu jakou dělají farmy !!
zahradník

lubos
napsal(a):
Já jsem také před léty dělal něco podobného jako je na fotce - dnes už opravdu nemá význam nic dělat protože kg kuřete v drobnochovech nikdy nevyprodukujete za takovou cenu jakou dělají farmy !!
Luboši máte pravdu že z ekonomického hlediska se to nevyplatí,ale spíš se jedná o zábavu a hlavně že se docílí kvalitnější a chuťovější maso.
Asi už dávno nevíte, co jste před rokem řešili, ale já jsem na tuhle diskusi o brojlerech narazila dnes a musím dát plně za pravdu Zuzce. Za dob hluboké, přehluboké totality jsem pracovala jako veterinární dozor na drůbežích jatkách v Přerově. Nevím, jak se mohlo stát, ale jednoho krásného dne se porážela partie 300 kusů kuřat od soukromníka. Jednotlivé partie od různých dodavatelů vždy byly odděleny mezerou asi 20 prázdných háků kvůli identifikaci, ale tato "soukromá" kuřata vůbec být oddělena nemusela, to by každý poznal i potmě. Nejenže byly krásně žluťoučké ( a to bylo to jediné, co se potmě nepozná ), ale mnohem větší, jedno jako druhé, jako by je vysoustruhoval a v ruce pevné, narozdíl od těch konvenčních "těstovitých" či "blátivých" , jak trefně píše Zuzka. Jako nemůžete srovnat svalstvo fyzicky pracujícího člověka s netrénovaným, tak i tohle bylo nebe a dudy, jak se říká. Nevím, čím vším byl tento opravdu markantní rozdíl způsoben, nevím, čím se krmilo, jaké bylo ustájení, jaký byl věk, nic nevím o ekonomickém výsledku tohoto pokusu, jen si dobře pamatuju úžas všech zúčastněných a jak se o tom nikde nesmělo moc mluvit - jó to byly časy...
jirinajanickova
napsal(a):
Asi už dávno nevíte, co jste před rokem řešili, ale já jsem na tuhle diskusi o brojlerech narazila dnes a musím dát plně za pravdu Zuzce. Za dob hluboké, přehluboké totality jsem pracovala jako veterinární dozor na drůbežích jatkách v Přerově. Nevím, jak se mohlo stát, ale jednoho krásného dne se porážela partie 300 kusů kuřat od soukromníka. Jednotlivé partie od různých dodavatelů vždy byly odděleny mezerou asi 20 prázdných háků kvůli identifikaci, ale tato "soukromá" kuřata vůbec být oddělena nemusela, to by každý poznal i potmě. Nejenže byly krásně žluťoučké ( a to bylo to jediné, co se potmě nepozná ), ale mnohem větší, jedno jako druhé, jako by je vysoustruhoval a v ruce pevné, narozdíl od těch konvenčních "těstovitých" či "blátivých" , jak trefně píše Zuzka. Jako nemůžete srovnat svalstvo fyzicky pracujícího člověka s netrénovaným, tak i tohle bylo nebe a dudy, jak se říká. Nevím, čím vším byl tento opravdu markantní rozdíl způsoben, nevím, čím se krmilo, jaké bylo ustájení, jaký byl věk, nic nevím o ekonomickém výsledku tohoto pokusu, jen si dobře pamatuju úžas všech zúčastněných a jak se o tom nikde nesmělo moc mluvit - jó to byly časy...
Jiřinko, je to tak.Brojlery taky kupuji o váze cca.1,5kg a dokrmuji doma.Porážím kolem 3kg.To zabité kuře vypadá skoro jako menší krůta.O žluté barvě ani nemluvím.Pro rodinu na jeden oběd nám stačí 1/2.Dnes jsem si koupila 15ks a tak mám zase o zábavu postarané.Ponky
janablazkova
napsal(a):
Jiřinko, je to tak.Brojlery taky kupuji o váze cca.1,5kg a dokrmuji doma.Porážím kolem 3kg.To zabité kuře vypadá skoro jako menší krůta.O žluté barvě ani nemluvím.Pro rodinu na jeden oběd nám stačí 1/2.Dnes jsem si koupila 15ks a tak mám zase o zábavu postarané.Ponky
To už asi toho vašeho souseda kleplo. Nebo ne? Aha, on to asi zjistí až o víkendu a bude po něm.
janablazkova
napsal(a):
Chudák soused .
Teď vážně - hledám ještě něco "na dvůr" z čeho by byl i užitek, na nemoder. jsem dala dotaz "husy vs.kačeny" ale brojlerová kuřata - to mě vůbec nenapadlo . A možná by to zrovna nebyl špatný nápad.
Proto se ptám - co potřebují a jak se o ně starat?
Děkuji, Katty
katty
napsal(a):
Chudák soused .
Teď vážně - hledám ještě něco "na dvůr" z čeho by byl i užitek, na nemoder. jsem dala dotaz "husy vs.kačeny" ale brojlerová kuřata - to mě vůbec nenapadlo . A možná by to zrovna nebyl špatný nápad.
Proto se ptám - co potřebují a jak se o ně starat?
Děkuji, Katty
Ze začátku potřebují tepelný zdroj - jako každá kuřátka. My je děláme ve větším, tak je máme pod velkou "družstevní" bioskou a krmíme směsí pro brojlery. Tohle bych ze začátku výkrmu považovala za nutné, protože brojlerové kuře má velký růstový potenciál, a tím pádem velkou potřebu živin, které v domácích podmínkách z domácích surovin obtížně zajistíte. V závěrečných fázích výkrmu už můžete pomalu převést na nějakou tu "domácí stravu", ty směsi z kuřat "vysmrádnou" a budete mít to dobré domácí "dvouobědové" kuřátko
jirinajanickova
napsal(a):
Ze začátku potřebují tepelný zdroj - jako každá kuřátka. My je děláme ve větším, tak je máme pod velkou "družstevní" bioskou a krmíme směsí pro brojlery. Tohle bych ze začátku výkrmu považovala za nutné, protože brojlerové kuře má velký růstový potenciál, a tím pádem velkou potřebu živin, které v domácích podmínkách z domácích surovin obtížně zajistíte. V závěrečných fázích výkrmu už můžete pomalu převést na nějakou tu "domácí stravu", ty směsi z kuřat "vysmrádnou" a budete mít to dobré domácí "dvouobědové" kuřátko
Já jsem je nikdy nezkoušela. Ale známí ve vesnici si jich berou zhruba 40ks. Už větších, jen na dokrm, aby odpadly ty problémy s teplotou a tak. Mají je v přístřešku (2 stěny a střecha) na travnatém pozemku pod ovocnými stromy. Pozemek je velký asi 30x40 metrů, ale toto množství kuřat tam neudělá žádnou paseku, ani to dokonale celé nevypase. Krmí šrotem z kukuřice, ječmene a pšenice, někdy takové ty máčenice z tvrdého chleba a zbytky ze zahrádky. Občas se jim o ně chodím starat a docela mě nadchly. Ale je pravda, že finančně se to nerentuje. Ale co by člověk neudělal pro domácí masíčko? Berou je tady z Vysočiny z Fryšavy, oni tady krmí kuřata jen takovým tím zdravým papáním bez chemie, takže těch 40 kuřat stojí kolem 1 500,- (ale je to nějak na váhu). Kdybych letos neměla objednaných 20 kachen, tak bych nad tím zauvažovala taky.
berta
napsal(a):
Já jsem je nikdy nezkoušela. Ale známí ve vesnici si jich berou zhruba 40ks. Už větších, jen na dokrm, aby odpadly ty problémy s teplotou a tak. Mají je v přístřešku (2 stěny a střecha) na travnatém pozemku pod ovocnými stromy. Pozemek je velký asi 30x40 metrů, ale toto množství kuřat tam neudělá žádnou paseku, ani to dokonale celé nevypase. Krmí šrotem z kukuřice, ječmene a pšenice, někdy takové ty máčenice z tvrdého chleba a zbytky ze zahrádky. Občas se jim o ně chodím starat a docela mě nadchly. Ale je pravda, že finančně se to nerentuje. Ale co by člověk neudělal pro domácí masíčko? Berou je tady z Vysočiny z Fryšavy, oni tady krmí kuřata jen takovým tím zdravým papáním bez chemie, takže těch 40 kuřat stojí kolem 1 500,- (ale je to nějak na váhu). Kdybych letos neměla objednaných 20 kachen, tak bych nad tím zauvažovala taky.
Kde se tato poloviční kuřata kupují?Nemyslím konkrétní místo,ale jestli mám jít někam do velkochovu a optat se,nebo je seženu kde?
zemedelec z vrazkova
napsal(a):
Kde se tato poloviční kuřata kupují?Nemyslím konkrétní místo,ale jestli mám jít někam do velkochovu a optat se,nebo je seženu kde?
Já je kupuju v drůbežárně rozkrmené a asi měsíc je ještě krmím doma.Taky krmím vším možným-zbytky z kuchyně, máčené pečivo,šrot.Jsou to malá prasátka.Jo a soused o nich ještě nevíPonky
janablazkova
napsal(a):
Já je kupuju v drůbežárně rozkrmené a asi měsíc je ještě krmím doma.Taky krmím vším možným-zbytky z kuchyně, máčené pečivo,šrot.Jsou to malá prasátka.Jo a soused o nich ještě nevíPonky
V Indonézii sú bohatí obchodníci ochotní zaplatiť obrovské čiastky za čierne mäso kúr plemena Ayam Cemani. Má mať údajne magickú silu a jedlo, či vývar z neho prináša aj šťastie.
Či to naozaj aj funguje, ťažko posúdiť, keďže som nenašiel odvahu ho použiť. Keď poznám cenu jedného kusa Ayam Cemani, aj tak by mi nechutilo.
Čo tak z nich vychovať brojlery a predať šamanom do Indonezie?
zahradník

janablazkova
napsal(a):
Chci Vám napsat pár slov k dokrmu brojlerových kuřat.Koupíte je nejlépe od někoho z velkochovu(poproste ať vám vybere kohouty dosahují vyšší váhy).Nejlíp se hodí na dokrm typ ROOS.
Krmim směsi:pšeničný šrot,sojový šrot,kukuřičný šrot,řepkový šrot,otruby asušenou syrovátku z toho si udělám směs,dále krmím nakličeným obilím,kopřivama a vařenýma bramborama,které nastrouhám na struhadle na řepu.To vše smíchám a ještě přidám trochu vapeného gritu.A hlavně vodu k napájení musí mít stále k dispozici.
Přeju všem hodně uspěchu v chovu. zahradník
Chovám brojlery už 4 roky a pod tři kila nejdu. Vždy koupím na farmě 1 až 1,5kg malé kuře a pak začíná výkrm bez antibiotik a chemie. Jenom ovesné omelky a brambory s kopřivami . Jelikož kuřata velice rychle rostou musím jim dávat i vitamíny na kosti. Moje největší kuře mělo 5kg čisté váhy
Máte aj iné možnosti.
Skúste bu´d kúpiť od niekoho kohútikov Bresse Gallouise. Ja som ich sice nevykrmoval, ale v 90 dňoch mal každý rovné 2 kg.
Alebo potom predchodcov brojlerov jersejské obry, ktoré sa dajú bez kapúnovania vytiahnuť na cca 6,5 kg živej váhy. Pokiľa by boli kapúnované, tak aj o +2 kg naviac.
pre ilustráciu 4 kg vyčistený Jersey a vedľa Ayam cemani
No my jsme se rozhodli loni, že ty hnusné brecky z obchodů uz nebudeme kupovat a tak jsme se připravili na vykrm hybridu.Koupili jsme 50 jednodenních kuratek, ROSS, rozkrmili jsme je BR1 a pak uz naše krmení - šrot, mlety vapenec a vitamíny. Kohouti měli v 90 dnech kolem 5 kg a slepičky 3, 5 až 4.. Byli jsme spokojení, letos je budeme mít zase, tentokrát si je rozdělím ve 30 dnech podle velikosti, aby i ty menší mohli dobře ke krmení vodě. A kromě jiného zkouším i Bresse, jaký bude rozdíl. No když jdu v obchodě kolem kuřat uz mi naskakuje husí kůže.
pipka1

XXX.XXX.191.23
Zdravim vsechny,
Lonsky rok jsem prvne vykrmila 3 husy a 4kachny. Maso jedinecne, kuze oranzovo zluta a barva masa jako teleci. Chutove se to z obchodakovym neda srovnavat. Husy jsou pohoda, ale z kachen je dost neporadek. A to uklizim kazdy den kurnik i husam.
Letos chci vyzkouset take brojlery, jak tu pisete-koupit vetsi a prekrmit.
Otazka zni pro zkusene, museji mit brojleri take v kurniku hrad?
Skúste si zaobstarať bresse kohút pri správnom kameni ma po troch mesiacov vahu az 2,50kg majú silne osvaleny hrudník a chutné meso francúzsky kuchari o nich píšu ako o kurati pre kráľovske stoly dokrmuju ich kukuricou zmiesanou z mliekom samozrejme kyslxm nie sladkym.
Slepky su nosnice ktoré nesú bežne vajcia vo vahe 0,70 sú zdokumentovane aj väčšie vajcia takze máte práve gazdovske kurča alebo selske kure ako chcete.
Maroun

XXX.XXX.13.39
Dobrý den,
chtěl bych zde sehnat informaci zda se snese slepice s brojlerem ve společném výběhu.
Děkuji za informaci.
Dom

XXX.XXX.48.143
Chtěl bych se zeptat, jestli se musí malým brojlerům topit.
Ne-chovatel

XXX.XXX.53.16
Berte to kuře jako kuře. Akorát příliš nevěřte prodejcům jejich věk a spíše se dívejte zda se choulí ke zdroji tepla nebo ne.
V pátém týdnu života by již měla být kuřata schopna termuregulace, to je také doba kdy slepice kuřata opouští (nebo o týden, dva později, záleží i na okolních podmínkách), ale přesto je může chodit zahřívat například na noc.
Teplota v odchovně kuřat ( měříme ve výšce hlavy kuřete ), týden - teplota prostředí ve °C:
1 - 33
2 - 28
3 - 25
4 - 23
5 - 20
6 - 18-20
7 - 15-18
zdroj: https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/154/odchov-kurat.
Ne-chovatel

XXX.XXX.6.27
Pokud budou neustále zimomřivá i velká kuřata, mohou mít kokcidiózu, což brzy poznáte i jinak.
P.S.
Jak tu někdo zmiňoval tu cenu 1500 Kč/40 ks brojlerů. Sice prý podle váhy, ale mělo snad jít o kuřata už na dokrm, takže počítám že minimálně 1kg už mely. To je hodně dobrá cena.
Nejmenovaní (pro případ že šlo jen o výjímku, což pochybuji) prodávali 2-5 týden za 30-49 Kč, většinou dovezli za 30 nebo 35 Kč a tři týdny to němělo (nebo už to mělo závažné problémy se zažíváním) a ještě to bylo nakažené kokcidiózou. Já je kvůli tomu přestal brát, ale kilové kuře za o něco větší cenu, bych klidně znovu zkusil.
V dnešní době už nevěřím těmhle velkoprodejcům, prodaj vám cokoliv. No a než se pokoušet vykrmit brojlera v domácích podmínkách to si radši pořídím kalimero. Dělal jsem obojí, brojlery to ješte byly poctiví a opravdu jsem za tři měsíce vykrmil kolem pěti kilo. No ale maso nic moc, spousta sádla a maso jako hasičskej opasek, tvrdý a nešlo ani přežíznout. Loni jsem zkoušel kalimera, vylíhnutý ze zakoupených vajec. O prvosti se dá dost pochybovat neboť jedna slepice co jsem si ponechal snáší zelená vejce. Přeso ve třech měsících měly kolem pěti kil a maso bylo měké a šťavnaté. Brojler neni stavěn pro dlouhý odchov, ale naopak pro krátký intenzinvní výkrm. Někomu to ale tak vyhovuje takže se nebudu s nikým přít co je lepší. Chce to prostě zkusit.
https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003539-kure-1-36denni-zivotni-cyklus.
dokrm

XXX.XXX.49.197
Dobrý den, mám na dokrm brojlery, které jsem koupila už ve váze, které jdou na porážku.
Po týdnu, jsem zabila první a mělo skoro 2kg. Krmím bramborami, šrotem a kopřivy. Žádné
granule. Maso uplně voňavé a žádné sádlo. Ještě mám8 ks , které nechám týden. Finančně si
myslím, že se mi to vyplatí, neboť brambory mám ze svojí zahrady. Akorát , že je krmím.
N

XXX.XXX.35.72
Taky bych si koupila brojlery na do krmení, ale kde Jana
PetraChrapko

XXX.XXX.156.41
Dobrý den,
druhým rokem chováme brojlery. Kupujeme 14ti denní kuřátka. Minulý rok jsme trošku udělali chybu, hodně rychle jsme skončili se směsí BR2 a začli krmit jen brambory, chleba, kopřivy, vitamíny. Takže nám ke konci málo přibírali, hrozně si navykli na brambory, ty v červnu už moc nebyly a potvůrky nechtěly nic jiného... tak to trvalo dýl, než jsme je měli alespoň 2 kilové. Maso bylo trochu tužší. Letos chceme být chytřejší.... Dovezli jsme je včera, vypadají spokojeně, dostávají zatím BR1 + vodu. Jsou venku v dřevěné boudě a pod lampou. Snažíme se, aby měli cca 25 st.
Můžu jim ihned začít dávat kopřivy, musí byt spařené, nebo můžou být čerstvé, nebo sušené?
Aˇž přejdou na BR2, začneme dávat i namočený sušený chléb a jiné zbytky, vařené vajíčka.. Doporučíte ještě lepší postup?
Brambory až úplně nakonec :)
Diky, Petra
PetraChrapko
napsal(a):
Dobrý den,
druhým rokem chováme brojlery. Kupujeme 14ti denní kuřátka. Minulý rok jsme trošku udělali chybu, hodně rychle jsme skončili se směsí BR2 a začli krmit jen brambory, chleba, kopřivy, vitamíny. Takže nám ke konci málo přibírali, hrozně si navykli na brambory, ty v červnu už moc nebyly a potvůrky nechtěly nic jiného... tak to trvalo dýl, než jsme je měli alespoň 2 kilové. Maso bylo trochu tužší. Letos chceme být chytřejší.... Dovezli jsme je včera, vypadají spokojeně, dostávají zatím BR1 + vodu. Jsou venku v dřevěné boudě a pod lampou. Snažíme se, aby měli cca 25 st.
Můžu jim ihned začít dávat kopřivy, musí byt spařené, nebo můžou být čerstvé, nebo sušené?
Aˇž přejdou na BR2, začneme dávat i namočený sušený chléb a jiné zbytky, vařené vajíčka.. Doporučíte ještě lepší postup?
Diky, Petra
BR,BR,BR,v pohode ,kto ako chce a cim chce,treba skusit vsetko,0 stupnov 25 stupnov dobre,doporucujem krmit domacou alebo kupovanou zmeskou ja sa tiez trapim,nikto vam presne neporadi
Brojleři z velkochovů mají mít ideální hmotnost 1.8 kg v živém.
Za vyšší váhu už chovatel dostával nižžší cenu. Důvod- kalibrace pro
odběratele-restaurace atd.
Když si koupíte živého vykrmeného brojlera a chcete si ho ještě převést
na domácí stravu a ještě si ho dokrmit, tak se stane to, že pokud náhodou
neuhyne, tak nejdříve zhubne a pak teprve zase začne růst.
Je to pro to, že brojleři kteří jsou krmeni koncetrovanými krmivy na
bílkovinu, kterou vzhledem k svému vyšlechtění k růstu nutně potřebují,
mají žaludek vyvynutý něco pouze jako rozšířené střevo, na rozdíl od
kuřat nosných plemen, slepic, kteří mají žaludek vyvynutý jinak, protože
musí zpracovat jiné méně výživné krmivo.
Proto brojler na méně výživném krmivu nejdříve zhubne, protože jeho
žaludek není schopný přijímanou stravu dokonale využít.
Když budete již malá brojlerová kuřata krmit potravou chudou na bílkovinu,
tak vám z nich vyrostou takoví nohatí kolohnáti, slepice, s malým osvalením
vůči kostře na kterých se projeví šlechtění s bojovnými předky.
Když začnete kuřata krmit BR1,nasledně BR2, která brzdí vyvíjení
pohlavních orgánů a tím podporuje růst ,(při této směsi, pokud se něco
nezměnilo nelze konzumovat) začněte přidávat do směsi pšenici celou,
nebo hrubě drcenou i jiná krmiva, aby se jim postupně vyvíjel žaludek,
ale aby se při tom nezastavili v růstu.
Já osobně mám nejraději kohouta od nosných plemen poraženého na
podzim s rajskou omáčkou než nejakého maxíka brojlera.
mak3

XXX.XXX.101.131
Dobrý den. Chtěl bych taky zkusit vykrmit vlastní brojlery. Bohužel mám možnost koupit jen jednodenní. Chci zkusit 10ks a vyhradit jim v zatepleném, ale nevytápeném domku ohrádku cca 1x1m. Topit bych jim chtěl topnou deskou, krmit BR1, BR2, kopřivy. Od 3 týdnů by byly ve výběhu, takže by si i něco zobli sami. Původně jsem myslel, že je dám do výběhu k nosnicím, ale už je mi jasné, že to nepůjde (jiné krmení, možnost agrese nosných slepic). Ten výběh by tudíž nebyl velký, počítám tak 3x2m s tím že by se přesunoval. Pořídit bych je chtěl koncem dubna. Může to takto fungovat, nebo mám něco udělat jinak?
PetraChrapko
napsal(a):
Dobrý den,
Diky, Petra
Doporucuji nedavat zadne zbytky a jine nahrazky, ale pokracovat na Br3..
zahradník
napsal(a):
Dřív jsme krmili jenom kupovanými směsí letos jsme velkým brojlerům šrotovali rostou dva měsíce váha 2,5-3,5. Kupujeme 1 denní kuřata od líhní Litomyšl.