zajímal by mě váš názor nebo zkušenosti s kuřaty kupovanými z líhní.Na jaře jsem koupil kuřata z líhně a to arakauny a lenghornky .Pěkně prospívali ,rostli úhyn minimální,ale nevym jak je to s čistokrevností ,arakauny tak mezi nimi nenajdu snad dvě stejná v barvě všechny bez licousů a u lenghornek tak tam je jedna slepička která má celá prsa žlutá .Kupoval jsem je hlavně kvůli jejich vysoké snášce a pokud se vým tak by měli snášet čistě bílá vejce .Asi před dvěma týdny začali některé lenghornky už snášet,ale vejce jsou nažloutlá a dneska bylo jedno dokonce světle hnědé tak nevim co i mám o tom myslet.
russli

XXX.XXX.15.130
dado
napsal(a):
zajímal by mě váš názor nebo zkušenosti s kuřaty kupovanými z líhní.Na jaře jsem koupil kuřata z líhně a to arakauny a lenghornky .Pěkně prospívali ,rostli úhyn minimální,ale nevym jak je to s čistokrevností ,arakauny tak mezi nimi nenajdu snad dvě stejná v barvě všechny bez licousů a u lenghornek tak tam je jedna slepička která má celá prsa žlutá .Kupoval jsem je hlavně kvůli jejich vysoké snášce a pokud se vým tak by měli snášet čistě bílá vejce .Asi před dvěma týdny začali některé lenghornky už snášet,ale vejce jsou nažloutlá a dneska bylo jedno dokonce světle hnědé tak nevim co i mám o tom myslet.
zdravim myslim že tohle je problem vice lidi nejen vaš. A je to tak že nejlepši je kuřata kupovat od chovatele kde vidite rodičovske hejno atd. A chovatel je zamněřeny na kvalitu a lihen aby měla co nejvic kuřat na prodej a kvalita už je nezajima, loni znama koupila zd. velsumky z lihne a až doma si všimla že nemaji některe prsty. A myslim že každy chovatel vam milerad něco necha a stači třeba zajit na nějakou větši vystavu a koupit si tam katalog jsou tam většinou telefoni čisla tak stači zavolat a domluvit se, znam to z vlastni skušenosti. Když jsem měl kuřata z lihně většinou stali za h.........
russli
napsal(a):
zdravim myslim že tohle je problem vice lidi nejen vaš. A je to tak že nejlepši je kuřata kupovat od chovatele kde vidite rodičovske hejno atd. A chovatel je zamněřeny na kvalitu a lihen aby měla co nejvic kuřat na prodej a kvalita už je nezajima, loni znama koupila zd. velsumky z lihne a až doma si všimla že nemaji některe prsty. A myslim že každy chovatel vam milerad něco necha a stači třeba zajit na nějakou větši vystavu a koupit si tam katalog jsou tam většinou telefoni čisla tak stači zavolat a domluvit se, znam to z vlastni skušenosti. Když jsem měl kuřata z lihně většinou stali za h.........
No co se vám stalo je nemilé ale bohužel občas se to stane! Ale nedával bych vinnu výhradně líhni!Do líhně dodávají především chovatele a jen oni a panbůh vědí co to dělají doma za psí kusy! A líhnařka se pak na konci sezony nestačí divit co jí lidi začne nadávat! A není to tím že by jí šlo jenom o to aby prodala co nejvíce ale buďme si upřímní jak chcete poznat na jednodením kuřeti leghornky že mu jednou narostou žlutá prsa nebo bude snášet barevná vejce ? Ano poznáte že něco není v pořádku podle odlyšné barvy nebo že mají zkroucené běháky nebo zobák nebo jsou slepá ale zbytek se skoro nepozná. Takže líhnařka /nebo líhnař/ pak mohou pro příští sezonu s takovím dodavatelem rozvázat dodavatelskou smlouvu ale jak říkám tohle se dozví vlastně až ze stížností na podzim pokud se teda někdo ozve. Vám bych taky doporučil obrátit se na líheň a vše jim říct aby věděly co se děje. Jinak mě osobně se stalo že jsem dodával vejce plymutky,leghornky a vlašky rodobarvé do líhně. Kmeny jsem měl oddělené a to tak že plymutky byly na dvoře a vlašky a leghornky byly ve voliéře. Ovšem jednou se stalo že se nějak dostal leghorňák k vlaškám a zase se vrátil! Takže zprvu jsme nic nepoznaly až bohužel při líhnutí nám mezi vlaškama se začaly klubat bílá kuřata. Nejdříve jsme si mysleli že jen spadlo kuře z lísky a vrátily je k leghornkám až pak jsme vypozorovaly že se klube z vejce od vlašky no a bylo to ! Průšvih jako hrom jelikož se kuřata nepoznala/ty bílé co jsme hodily k leghornkám/ no a tak jsme upozornily odběratele kuřata že se stalo co se stalo.Měly na výběr buď počkat týden na další L z jiného zdroje /ty moje dostaly na měsíc zákaz do líhně/ to bylo pro ty co je chtěly chovat a bylo riziko že si zavlečou do čistého chovu křížence,a ty co je měly jen na vejce těm to bylo jedno ale dostaly za ukol hlásit jaká mají vejce barvu.No a sem tam se oběvila slípka s nažloutlíma vejcema a trochou žluté na opeření ale nesly dobře.
dado
napsal(a):
Slušný liahniar zoberie do liahne len vajcia od spoľahlivých chovateľov a nie množiteľov. Samozrejmosťou je veterinarny atest rodičovského hejna na pullorku a tuberu, aby boli nasadové vajcia určite bez zárodkov týchto chorôb. Ideálne je, keď berie do liahne len vajcia od chovateľov z uznaných chovov.
Možno sú takéto kurence drahšie (aj tie vyšetrenia nie sú lacné), ale máte väčšiu istotu, že sa vyhnete nepríjemným prekvapeniam v "čistokrvnosti" plemena a príp. chorobám.
Pokiaľ chcete zaruičene kvalitné Araucany, obráťte sa na p. Lineta člena Klubu Chovateľov Araucan. Má ich vo viacerých far. rázoch. resp. teraz bude špecialka 27.9. na Araucany.