Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.9.2008 21:24
dado

XXX.XXX.139.174

zajímal by mě váš názor nebo zkušenosti s kuřaty kupovanými z líhní.Na jaře jsem koupil kuřata z líhně a to arakauny a lenghornky .Pěkně prospívali ,rostli úhyn minimální,ale nevym jak je to s čistokrevností ,arakauny tak mezi nimi nenajdu snad dvě stejná v barvě všechny bez licousů a u lenghornek tak tam je jedna slepička která má celá prsa žlutá .Kupoval jsem je hlavně kvůli jejich vysoké snášce a pokud se vým tak by měli snášet čistě bílá vejce .Asi před dvěma týdny začali některé lenghornky už snášet,ale vejce jsou nažloutlá a dneska bylo jedno dokonce světle hnědé tak nevim co i mám o tom myslet.

russli

6.9.2008 22:13
russli

XXX.XXX.15.130

dado napsal(a):
zajímal by mě váš názor nebo zkušenosti s kuřaty kupovanými z líhní.Na jaře jsem koupil kuřata z líhně a to arakauny a lenghornky .Pěkně prospívali ,rostli úhyn minimální,ale nevym jak je to s čistokrevností ,arakauny tak mezi nimi nenajdu snad dvě stejná v barvě všechny bez licousů a u lenghornek tak tam je jedna slepička která má celá prsa žlutá .Kupoval jsem je hlavně kvůli jejich vysoké snášce a pokud se vým tak by měli snášet čistě bílá vejce .Asi před dvěma týdny začali některé lenghornky už snášet,ale vejce jsou nažloutlá a dneska bylo jedno dokonce světle hnědé tak nevim co i mám o tom myslet.

zdravim myslim že tohle je problem vice lidi nejen vaš. A je to tak že nejlepši je kuřata kupovat od chovatele kde vidite rodičovske hejno atd. A chovatel je zamněřeny na kvalitu a lihen aby měla co nejvic kuřat na prodej a kvalita už je nezajima, loni znama koupila zd. velsumky z lihne a až doma si všimla že nemaji některe prsty. A myslim že každy chovatel vam milerad něco necha a stači třeba zajit na nějakou větši vystavu a koupit si tam katalog jsou tam většinou telefoni čisla tak stači zavolat a domluvit se, znam to z vlastni skušenosti. Když jsem měl kuřata z lihně většinou stali za h.........

8.9.2008 08:25
malaceskafarma

XXX.XXX.56.1

russli napsal(a):
zdravim myslim že tohle je problem vice lidi nejen vaš. A je to tak že nejlepši je kuřata kupovat od chovatele kde vidite rodičovske hejno atd. A chovatel je zamněřeny na kvalitu a lihen aby měla co nejvic kuřat na prodej a kvalita už je nezajima, loni znama koupila zd. velsumky z lihne a až doma si všimla že nemaji některe prsty. A myslim že každy chovatel vam milerad něco necha a stači třeba zajit na nějakou větši vystavu a koupit si tam katalog jsou tam většinou telefoni čisla tak stači zavolat a domluvit se, znam to z vlastni skušenosti. Když jsem měl kuřata z lihně většinou stali za h.........

No co se vám stalo je nemilé ale bohužel občas se to stane! Ale nedával bych vinnu výhradně líhni!Do líhně dodávají především chovatele a jen oni a panbůh vědí co to dělají doma za psí kusy! A líhnařka se pak na konci sezony nestačí divit co jí lidi začne nadávat! A není to tím že by jí šlo jenom o to aby prodala co nejvíce ale buďme si upřímní jak chcete poznat na jednodením kuřeti leghornky že mu jednou narostou žlutá prsa nebo bude snášet barevná vejce ? Ano poznáte že něco není v pořádku podle odlyšné barvy nebo že mají zkroucené běháky nebo zobák nebo jsou slepá ale zbytek se skoro nepozná. Takže líhnařka /nebo líhnař/ pak mohou pro příští sezonu s takovím dodavatelem rozvázat dodavatelskou smlouvu ale jak říkám tohle se dozví vlastně až ze stížností na podzim pokud se teda někdo ozve. Vám bych taky doporučil obrátit se na líheň a vše jim říct aby věděly co se děje. Jinak mě osobně se stalo že jsem dodával vejce plymutky,leghornky a vlašky rodobarvé do líhně. Kmeny jsem měl oddělené a to tak že plymutky byly na dvoře a vlašky a leghornky byly ve voliéře. Ovšem jednou se stalo že se nějak dostal leghorňák k vlaškám a zase se vrátil! Takže zprvu jsme nic nepoznaly až bohužel při líhnutí nám mezi vlaškama se začaly klubat bílá kuřata. Nejdříve jsme si mysleli že jen spadlo kuře z lísky a vrátily je k leghornkám až pak jsme vypozorovaly že se klube z vejce od vlašky no a bylo to ! Průšvih jako hrom jelikož se kuřata nepoznala/ty bílé co jsme hodily k leghornkám/ no a tak jsme upozornily odběratele kuřata že se stalo co se stalo.Měly na výběr buď počkat týden na další L z jiného zdroje /ty moje dostaly na měsíc zákaz do líhně/ to bylo pro ty co je chtěly chovat a bylo riziko že si zavlečou do čistého chovu křížence,a ty co je měly jen na vejce těm to bylo jedno ale dostaly za ukol hlásit jaká mají vejce barvu.No a sem tam se oběvila slípka s nažloutlíma vejcema a trochou žluté na opeření ale nesly dobře.

9.9.2008 21:03
peter z bratislavy

XXX.XXX.147.144

dado napsal(a):

Slušný liahniar zoberie do liahne len vajcia od spoľahlivých chovateľov a nie množiteľov. Samozrejmosťou je veterinarny atest rodičovského hejna na pullorku a tuberu, aby boli nasadové vajcia určite bez zárodkov týchto chorôb. Ideálne je, keď berie do liahne len vajcia od chovateľov z uznaných chovov.
Možno sú takéto kurence drahšie (aj tie vyšetrenia nie sú lacné), ale máte väčšiu istotu, že sa vyhnete nepríjemným prekvapeniam v "čistokrvnosti" plemena a príp. chorobám.

Pokiaľ chcete zaruičene kvalitné Araucany, obráťte sa na p. Lineta člena Klubu Chovateľov Araucan. Má ich vo viacerých far. rázoch. resp. teraz bude špecialka 27.9. na Araucany.

Přidejte reakci

Přidat smajlík