Prosím - má ještě někdo tuto líheň (nebo kamarád).Nemám žádny návod k použiti -teploty,vlhkost .......... Děkují za odpověď.
marysh
napsal(a):
Prosím - má ještě někdo tuto líheň (nebo kamarád).Nemám žádny návod k použiti -teploty,vlhkost .......... Děkují za odpověď.
Zdravim vas tento typ lihne vlastni pani z karvinska mozna ze ma k ni jeste nejake navody zkuste zavolat panu Linetovi on ma na ni kontakt s pozdravem tomas
mour
napsal(a):
Zdravim vas tento typ lihne vlastni pani z karvinska mozna ze ma k ni jeste nejake navody zkuste zavolat panu Linetovi on ma na ni kontakt s pozdravem tomas
Tuto líheň vlastnila moje známá a byla s ní dlouho spokojená! Ale říkala že muselat teplotu na líhnutí kuřat nastavit na 38,8C tedy o 1C více než se doporučuje běžně. A vlhkost řešila vlhkoměrem který zakoupil v domácích potřebách. Takže jen rozmisťovala misky s vodou.
malaceskafarma
napsal(a):
Tuto líheň vlastnila moje známá a byla s ní dlouho spokojená! Ale říkala že muselat teplotu na líhnutí kuřat nastavit na 38,8C tedy o 1C více než se doporučuje běžně. A vlhkost řešila vlhkoměrem který zakoupil v domácích potřebách. Takže jen rozmisťovala misky s vodou.
A ta vaše známá má nějaky původní návod k použiti k této líhni ?
marysh
napsal(a):
už je to sice dost dávno, co jsme ji měli, ale maminka povídala, že návod by někde ještě mohl být založen, takže se můžeme pokusit pohledat...
marysh
napsal(a):
Mám stejnou líheň. Letos v ní mám husí a kachní vejce a byla mi doporučena vlhkost 60% a na bažantí ( a asi i slepičí) 50%. Tak uvidím jak se zadaří. Návod k ní také nemám, takže to bude asi pokus - omyl
marysh
napsal(a):
To nie je liaheň ale doliaheň. Ak sa mýlim tak sa ospravedlňujem. Trocha ma pletie ten otvor pod ovládacím panelom. V tých miestach býval otvor na kľuku pre otáčanie vajec. Teda pri liahňach v prostriedku. Určite sú v nej liesky pevné. Tie som mal tri. Liaheň je raz tak veľká /dve polovičky a v strede nádrž z vodou a ventilátorom/. V tejto doliahni to je vpravo. Liahne som mal 4. Vyliahol som v nich všetko:kuriatka, husy, kačice, pštrosov a iné. Bolo to zaujímavé liahnutie. Jednu som mal na automatické otáčania a tri som mal na kľuku. Tá bola vpredu a s ňou som otáčal vajcia. Bola to zábava. Teplotu som udržoval 37,8 pri kurencoch. No musel som ju občas kontrolovať, lebo pri tých termostatoch nikdy nevieš či teplota klesne alebo vystúpi vyššie. Treba dávať na to pozor. Vlhkosť bola /myslím/ 60%, pri pštrosoch 40. Bolo to dávno čo som ich mal, už som na ne skoro zabudol. Som rád, že niekomu ešte slúžia. Kapacita bola cca 3 000 + 1500 vajec, t.j. liaheň a doliaheň. Ešte som si spomenul: medzi vrchnou a spodnou lieskou býval rozdiel v teplote aj 1,5 stupňa. To som riešil tak, že som po asi týždni prekladal liesky z vrchu dole a naopak. Krokodíl
krokodil
napsal(a):
To nie je liaheň ale doliaheň. Ak sa mýlim tak sa ospravedlňujem. Trocha ma pletie ten otvor pod ovládacím panelom. V tých miestach býval otvor na kľuku pre otáčanie vajec. Teda pri liahňach v prostriedku. Určite sú v nej liesky pevné. Tie som mal tri. Liaheň je raz tak veľká /dve polovičky a v strede nádrž z vodou a ventilátorom/. V tejto doliahni to je vpravo. Liahne som mal 4. Vyliahol som v nich všetko:kuriatka, husy, kačice, pštrosov a iné. Bolo to zaujímavé liahnutie. Jednu som mal na automatické otáčania a tri som mal na kľuku. Tá bola vpredu a s ňou som otáčal vajcia. Bola to zábava. Teplotu som udržoval 37,8 pri kurencoch. No musel som ju občas kontrolovať, lebo pri tých termostatoch nikdy nevieš či teplota klesne alebo vystúpi vyššie. Treba dávať na to pozor. Vlhkosť bola /myslím/ 60%, pri pštrosoch 40. Bolo to dávno čo som ich mal, už som na ne skoro zabudol. Som rád, že niekomu ešte slúžia. Kapacita bola cca 3 000 + 1500 vajec, t.j. liaheň a doliaheň. Ešte som si spomenul: medzi vrchnou a spodnou lieskou býval rozdiel v teplote aj 1,5 stupňa. To som riešil tak, že som po asi týždni prekladal liesky z vrchu dole a naopak. Krokodíl
maš pravdu je to doliahen ja mam taku istu aprerobil som ju na liahen.vajička otačam aj s teplotov maš pravdu .ja mam vajička na vrchu a spodok je prazdny.prave teraz sa liahne druha varka otačanie vajec mam riešene analogova jednym tahom .som len začiatočnik ale zatial som s touto liahnou spokojny ...
krokodil
napsal(a):
maš pravdu je to doliahen ja mam taku istu aprerobil som ju na liahen.vajička otačam aj s teplotov maš pravdu .ja mam vajička na vrchu a spodok je prazdny.prave teraz sa liahne druha varka otačanie vajec mam riešene analogova jednym tahom .som len začiatočnik ale zatial som s touto liahnou spokojny
mirec
napsal(a):
maš pravdu je to doliahen ja mam taku istu aprerobil som ju na liahen.vajička otačam aj s teplotov maš pravdu .ja mam vajička na vrchu a spodok je prazdny.prave teraz sa liahne druha varka otačanie vajec mam riešene analogova jednym tahom .som len začiatočnik ale zatial som s touto liahnou spokojny
Tady je ma ihen o neco vetsi
slecnanikdo
napsal(a):
Tady je ma ihen o neco vetsi
Topeni a ventylator
aropit
napsal(a):
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nevíte jak mají být správě seštelovány ty dva termostaty.
Děkuji za odpověď.
Teplota, ako som napísal už vyššie, je 37,8 stupňa. Jeden termostat je na zapínanie a druhý na vypínanie vyhrievania. Ja som to riešil tak, že som zapínanie vyhrievania nastavil na cca 37,6 a vypínanie na 38 stupňov. Presne sa to aj tak dá len veľmi ťažko pri tých teplomeroch. To nie je ako digitálne. Musíš to vypozorovať. Skús to tak. Dá sa to. Neviem čo ideš liahnuť, ale teplota pri vodnej hydine je o 0,5 stupňa nižšia. Takže ten rozstrel medzi zapínaním a vypínaním je 37,1 -37,5 stupňa. Držím palce. Krokodíl
krokodil
napsal(a):
Teplota, ako som napísal už vyššie, je 37,8 stupňa. Jeden termostat je na zapínanie a druhý na vypínanie vyhrievania. Ja som to riešil tak, že som zapínanie vyhrievania nastavil na cca 37,6 a vypínanie na 38 stupňov. Presne sa to aj tak dá len veľmi ťažko pri tých teplomeroch. To nie je ako digitálne. Musíš to vypozorovať. Skús to tak. Dá sa to. Neviem čo ideš liahnuť, ale teplota pri vodnej hydine je o 0,5 stupňa nižšia. Takže ten rozstrel medzi zapínaním a vypínaním je 37,1 -37,5 stupňa. Držím palce. Krokodíl
Jsem jiného názoru. Líheň má dva termostaty. Jeden provozní a druhý pojistný. Ten provozní si seřídíme na vypínací teplotu 37.8°C pro hrabavou drůbež a 37,5°C pro vodní drůbež. Ono je to ale jedno. Já líhnu veškerou drůbež při jedné teplotě. V případě, že nám ten provozní termostat z jakéhokoli důvodu nevypne a líheň by se nám přehřála, uvede se do provozu ten pijistný, který musí být seřízen vždy asi o tři až pět desetin stupně výše. To se může stát buď nepřesností eterového kotoučku, samotným termostatem nebo tlakem vzduchu. To je vše normální. Horší je neopravitelná porucha provozního termostatu. U těchto líhní je zvonek a líheň začne zvonit. Stává se to také tím, že máme malý rozdíl ve vypínací teplotě mezi provozním a pojistným termostatem. Seřízení provozního a pojistného termostatu je složitější. Pokusím se to vasvětlit. Líheň musí být vyhřátá. Provozní t. vytočíme na teplotu asi 39°C. Termostat pojistný seřídíme na teplotu 38,2 - 38,5°C. Tento termostat nám zapíná a vypíná sám. Pak zapojíme termostat provozní tím, že jeho teplotu seřídíme na vypínací teplotu 37,8°C. Ten převezme tu stálou jeho práci a v případě, že nám nevypne, je připraven termostat pojistný, který nám vypne teplotu na kterou je seřízen t.j. 38,2 - 38,5°C a líheň začne zvonit. To je zhruba vše. V případě, že jsem to nevysvětlil dobře, mohu se polepšit.
3538
napsal(a):
Jsem jiného názoru. Líheň má dva termostaty. Jeden provozní a druhý pojistný. Ten provozní si seřídíme na vypínací teplotu 37.8°C pro hrabavou drůbež a 37,5°C pro vodní drůbež. Ono je to ale jedno. Já líhnu veškerou drůbež při jedné teplotě. V případě, že nám ten provozní termostat z jakéhokoli důvodu nevypne a líheň by se nám přehřála, uvede se do provozu ten pijistný, který musí být seřízen vždy asi o tři až pět desetin stupně výše. To se může stát buď nepřesností eterového kotoučku, samotným termostatem nebo tlakem vzduchu. To je vše normální. Horší je neopravitelná porucha provozního termostatu. U těchto líhní je zvonek a líheň začne zvonit. Stává se to také tím, že máme malý rozdíl ve vypínací teplotě mezi provozním a pojistným termostatem. Seřízení provozního a pojistného termostatu je složitější. Pokusím se to vasvětlit. Líheň musí být vyhřátá. Provozní t. vytočíme na teplotu asi 39°C. Termostat pojistný seřídíme na teplotu 38,2 - 38,5°C. Tento termostat nám zapíná a vypíná sám. Pak zapojíme termostat provozní tím, že jeho teplotu seřídíme na vypínací teplotu 37,8°C. Ten převezme tu stálou jeho práci a v případě, že nám nevypne, je připraven termostat pojistný, který nám vypne teplotu na kterou je seřízen t.j. 38,2 - 38,5°C a líheň začne zvonit. To je zhruba vše. V případě, že jsem to nevysvětlil dobře, mohu se polepšit.
Dobrý den.Líheň na kterou sháníte návod vyráběly dřevařské závody v Sedlčanech,je dná se o kombinovanou líheň KA 14..Popis a seřízení této líhně je obsaženo také v brožuře ,kterou vydal Český svaz chovatelů asi v roce 1986.Tuto brožuru sestavil ing.Tuláček pod názvem Líhnutí drůbeže. .Zkuste se poptat v některé organizaci ČSCH jestli ji ještě nemají.Jinak co se týče seřízení ,je řečeno v předchozím příspěvku.Vlhkost v této líhni měří zařízení ,které se nezývá psychometr bios,vlevo na tomto teploměru se měří teplota ,v pravo vlhkost, která by měla být při líhnutí kuřat 50-55% a dolíhni 70-80% .Při líhnutí vodní drůbeže musí být vlhkost vyšší.Ať se daří .
mirec
napsal(a):
Mám stejnou jako je ta nahoře a takhle vypadá otevřená. Nahoře líheň a dole dolíheň - tam přendám lísky s vajíčkama 3 dny před líhnutím a pod nimi je šuplík se sítovím dnem. Snad to tvrdím dobře
3538
napsal(a):
Sorry. Máš pravdu. Je to tak ako píšeš. Je vidieť, že som ich dal dávno preč. Ak som niekoho poplietol ospravedlňujem sa. Krokodíl
past
napsal(a):
Mám stejnou jako je ta nahoře a takhle vypadá otevřená. Nahoře líheň a dole dolíheň - tam přendám lísky s vajíčkama 3 dny před líhnutím a pod nimi je šuplík se sítovím dnem. Snad to tvrdím dobře
Ano, zapoměl jsem na psychrometr. Pan Hlaváček mě doplnil a já jenom dodám, že ten teploměr na pravé straně psychrometru má na sobě navléknutou t.zv. " punčošku ," což je vlastně hadrová rourka, která nassává vodu z termostatu a stupnice nám určuje přímo % vlhkosti v líhni.
Tyto stroje byly vyráběny jako samostatné předlíhně a samostatné dolíhně. Drobnochovatelé nebo chovatelské organizace si mohli tyto stroje předělat podle svého potřeby.
Mám za to, že tyto líhně se jmenovaly Victorie. Byly na tehdejší dobu velice oblíbené a spolehlivé. Musely však mít kontrolu. Hned bych si ji pořídil.
3538
napsal(a):
Ano, zapoměl jsem na psychrometr. Pan Hlaváček mě doplnil a já jenom dodám, že ten teploměr na pravé straně psychrometru má na sobě navléknutou t.zv. " punčošku ," což je vlastně hadrová rourka, která nassává vodu z termostatu a stupnice nám určuje přímo % vlhkosti v líhni.
Tyto stroje byly vyráběny jako samostatné předlíhně a samostatné dolíhně. Drobnochovatelé nebo chovatelské organizace si mohli tyto stroje předělat podle svého potřeby.
Mám za to, že tyto líhně se jmenovaly Victorie. Byly na tehdejší dobu velice oblíbené a spolehlivé. Musely však mít kontrolu. Hned bych si ji pořídil.
Tak po roce jsem otevřel tento můj příspěvek a koukám,je tu živo.Loní jsem vylihnul asi 700 kuřátek,letos už asi 400,funguje dobře.Teplotu mam nastavenou na provozním membranovém termostatu na vypnuti při 38,0°C /pohybuje se mezi 37,4 až 38,1/ a na pojistném na 38,3 /krásně začne zvonit a zaroveň vypne/.Vlchkost u kuřecích vajiček během inkubace na 45 až 50 procent relat.vlchkosti a během lihnuti na 60 /19 až 21 den,zároveň je přeložim do dolihně/.Poněvaž psychometr je dost náladový podle venkovní vchkosti,vyměnil jsem ho za klasický kolinkovy teploměr z líhně Bios mono 09 a terarijní vlchkoměr.Toto ještě není konečné řešení,po sezoně napojim a vyskouším nový lihňovy komputr od firmy Morelia,je to bomba.
marysh
napsal(a):
Tak po roce jsem otevřel tento můj příspěvek a koukám,je tu živo.Loní jsem vylihnul asi 700 kuřátek,letos už asi 400,funguje dobře.Teplotu mam nastavenou na provozním membranovém termostatu na vypnuti při 38,0°C /pohybuje se mezi 37,4 až 38,1/ a na pojistném na 38,3 /krásně začne zvonit a zaroveň vypne/.Vlchkost u kuřecích vajiček během inkubace na 45 až 50 procent relat.vlchkosti a během lihnuti na 60 /19 až 21 den,zároveň je přeložim do dolihně/.Poněvaž psychometr je dost náladový podle venkovní vchkosti,vyměnil jsem ho za klasický kolinkovy teploměr z líhně Bios mono 09 a terarijní vlchkoměr.Toto ještě není konečné řešení,po sezoně napojim a vyskouším nový lihňovy komputr od firmy Morelia,je to bomba.
2
aropit
napsal(a):
Na prodej urcite neni.Kdyztak mi poslete na meil co byste chteli oskenovat a ja vam to preposlu.Je to knizka LIHNUTI DRUBEZE od ING. Jana Matla meil na me je janecka.lukas@seznam.cz
Mám dotaz - nedaří se mi zvýšit vlhkost (na dně líhně mám 2 bedyky s vodou, ale vlhkost mám 45%) může na to mít vliv okolní prostředí (mám ji v nevytápěný garáži) nebo ventilátor - má foukat směrem nahoru od topných tělísek. A jak mají být otevřeny ty dva průduchy zezadu?Díky moc.
past
napsal(a):
Mám dotaz - nedaří se mi zvýšit vlhkost (na dně líhně mám 2 bedyky s vodou, ale vlhkost mám 45%) může na to mít vliv okolní prostředí (mám ji v nevytápěný garáži) nebo ventilátor - má foukat směrem nahoru od topných tělísek. A jak mají být otevřeny ty dva průduchy zezadu?Díky moc.
Ventilátor má foukat od topného tělesa nahoru. Otvor vzadu má být nahoře a odvádí opotřebovaný vzduch ven. Na přední straně dole je otvor nassávací. Co se týče té vlhkosti - to je problém, ale dá se vyřešit. Vodu v nádobách musíte mít po celé ploše dna líhně. V případě, že to nestačí používejte rozprachovače, který používáte na vlhčení vzduchu při líhnutí. Dělejte to asi dvakrát denně, nebo tolikrát denně, abyste docílil požadované vhkosti. "Pomlžte " všechny lísky stejnoměrně. Někdo tam na boční stěnu také zavěšuje mokrý hadr a vlhčí jej dle potřeby.
past
napsal(a):
Pisou tu ze:je-li v mistnosti nizka teplota(pod plus 10stupnu)selzou mnohdy vsecky pokusi lihnare udrzet v lihni nalezitou vlhkost.Jestli budu mit zitra cas tak vato zitra naskenuju.
past
napsal(a):
Tak to bude asi můj problém Budu muset počkat až se oteplí a nahnat do garáže teplo z venku
. Díky moc za radu. Ale je pravda, když jsem před rokem v květnu líhnul bažanty, tak s vlhkostí nebyl problém.
Uplně dole,v pravo,je plechová nádoba s plovakovým ventilem a topné těleso /spirala/ se jednoduchým pakovým udělatkem ponořuje do vody a tim se vytvaři vlchkost.Okopirovaný návod k této lihni mi prosím,prosím,prosím pošlete na email.
marysh
napsal(a):
Uplně dole,v pravo,je plechová nádoba s plovakovým ventilem a topné těleso /spirala/ se jednoduchým pakovým udělatkem ponořuje do vody a tim se vytvaři vlchkost.Okopirovaný návod k této lihni mi prosím,prosím,prosím pošlete na email.
Ano, v případě, že má líheň vaničku se spirálou, zvyšuje se vlhkost ponorem spirály do vody. K tomu slouží ovládací šroub na vyničce.
Navod k lihni je k nahlednuti a stahnuti na http://slecnanikdo.rajce.idnes.cz/lihen/.Pokud by tam nebylo neco co by vas jeste zajimalo a bylo by to v knizce tak bych to dodal.Snad jsem stim trochu pomohl
Zdravím všetkých chovateľov. Ja tiež zháňam návod na obsluhu liahne BIOS MONO 09, je to tá staršia zelenej farby, na 90 slepačích vajec, s ručným otáčaním vajíčok. Neviem nikde nájsť návod a chcem liahnuť kačky. Veľmi vám budem vďačný, keď mi niekto napíšem, alebo oskenuje návod. Môj e-mail asalon@centrum.sk
Tak jak jsem slíbil,tak jsem líheň po sezoně trošičku předělal.Celou jsem jí vykuchal a hlavně jsem namontoval nový počitač od pana Chodury ( Morelia).
Je to docela malá ale chytra mašinka,umi snad všechno -2 teploty,2 vlhkosti,odpočitavání dní,čas,cyklovač, .......
A také nové ventilatory - 12 V počitačové 14 cm - tiché a bez vibraci ( směšná spotřeba el.energie)
Hned pod nima jsou topné spiraly,take nový system - už ne 900 W spirala částečně ve vodě ale 4 ks 200 W zapojene do serie = celkem 200 W a větší povrch.
Vlhkost už neděla topná spirala ponořovaná do vody ale topný kabel v původní nádobě .
Vyzkoušel jsem si to na slepičích a husích vejcich - je to o něčem úplně jiném,dokonalé,přesné,..... a tak mám pocit,že jsem zbytečný. Zůstal mi původní ventilator a spirala - plně funkční - nechci to skladovat,rád je přenecham líhnaři .
www.morel.snadno.eu tel.:+421904339612 morelia@centrum.sk
tato jednoducha lihen je o mnoho lepsi, vice info na www.liahen.717.cz
autowit
napsal(a):
tato jednoducha lihen je o mnoho lepsi, vice info na www.liahen.717.cz
200 bažantích vajec bych v 717ce líhnul do příští zimy..to abych bažantům koupil k tomu i ponožky
..toto vlákno je o té dřevěné líhni(nahoře)pro velkochovy
past
napsal(a):
Pokud jsem to dobře prozkoumal tak by to mělo být toto - Termohygrostat THLcd - profi - profi nebo je to něco jiného? Moc se omlouvám za dotaz, ale nechci koupit něco co by se mi nehodilo
Ano,je to on,ale stejné funkce má i THL ed ,jen je menší a levnější a má ledkový displej.Záleží co přesně potřebujete,zda jedno čídlo pro teplotu a jedno pro vlchkost,nebo dva a dva,nebo tři a jedno a.t.d.... Pan Chodura ( výrobce) vám uděla co si zamanete. Z mé strany plná spokojenost - jede jak hodinky.
Potřebuji, aby "to" fungovalo Nevím jestli stačí jedno čidlo na teplotu a jedno na vlhkost nebo jestli je lepší mít to po dvou čidlech a také mi poraďte prosím kam je mám umístit - jestli někam k lískám s vejci nebo dát jedno nahoru a druhé dolu pod vejce? Ještě jednou moc děkuji za rady.
liahne su dobre..zaruka 2 roky...a komplet navod a postup, jednoducha udrzba.... www.liahen.717.cz
autowit
napsal(a):
liahne su dobre..zaruka 2 roky...a komplet navod a postup, jednoducha udrzba.... www.liahen.717.cz
Pane Hubináku, placená inzerce je někde jinde a je - jak již ze samotného názvu vyplývá - za poplatek . Takže pokud chcete propagovat svoje výrobky, směřujte chvalozpěv na ně někam jinam. Já za propagaci a inzerci také musím platit a to mám v nabídce líhně, které si svůj název alespoň opravdu zaslouží... PetrV.
past
napsal(a):
Potřebuji, aby "to" fungovalo Nevím jestli stačí jedno čidlo na teplotu a jedno na vlhkost nebo jestli je lepší mít to po dvou čidlech a také mi poraďte prosím kam je mám umístit - jestli někam k lískám s vejci nebo dát jedno nahoru a druhé dolu pod vejce? Ještě jednou moc děkuji za rady.
Nemám vůbec poněti,jakou mate líheň a tak si netroufám radit,ale podivejte se na téma " teorie lihnuti nejen pro lihnarske panny a panice " a určitě budete chytřejší - teplota kde a v jaké výšce,vlchkost kdy a kolik ,nocené větrání nebo stolní líheň a.t.d. Tyto termohygrostaty jsou opravdu špička ale musí byt " sladěné " s líhni.
info8
napsal(a):
Pane Hubináku, placená inzerce je někde jinde a je - jak již ze samotného názvu vyplývá - za poplatek . Takže pokud chcete propagovat svoje výrobky, směřujte chvalozpěv na ně někam jinam. Já za propagaci a inzerci také musím platit a to mám v nabídce líhně, které si svůj název alespoň opravdu zaslouží... PetrV.
Tak jak jsem to pochopil tak asi nestojí 2x za nic ??? Děkuji
dorm
napsal(a):
5x už jenom,že je italská..brrr a vypadá jak lego
..italie,polsko to je malá čína, na půl roku a pak tradá na šutrák
(nebo najít blba na aukru bez záruky od koruny)
..si dva tři tis.přidejte a kupte fortel
Tak já to chápal tak že pán je výrobcem Jinak mockrát dík za ušetřené penízky
a to by zasloužilo
a né jedno .renda
past
napsal(a):
Mám stejnou skříňovou jako je ta Vaše. Foto je někde výše. Tak proto se zajímám jak to máte přesně udělané, abych měl aspoň přibližně výsledky jako máte Vy. A s tou původní "strojovnou" co tam nyní ještě mám nejsem zrovna moc spokojený
máme tu samou a budem to příští týden předělávat jako marysh ..chci mu za to poděkovat,vypadá to dobře
Je to topný kabel - uhlikové vlákno v silikonovém obalu.Asi 100 Watu. Od firmy www.lihn ě.cz
marysh
napsal(a):
Je to topný kabel - uhlikové vlákno v silikonovém obalu.Asi 100 Watu. Od firmy www.lihně.cz
jojo dík..po napsání sem, jsem na to u Petra Veselého na líhních narazil a objednal jsem si 75w (nemá 100w) pětimetrový,ještě jen otázečku,abych něco nepototen kabel je na mřížku ve vaničce přidělaný drátkem???to už snad bude poslední otázka..
Tak já tam mám 4 topné tělesa vymontované z nějaké podivné trouby na sušení vzorku rudy v železárnach.Každá má 200 Watů,ale mám je zapojené do serie - jedná za druhou - a tak celková spotřeba je 200 Watů ale plocha,kterou omývá proud vzduchu je větší.Podobné topné tělesa jsou na www.lihn ě .cz,výkon si vypočitejte podle velikosti líhně.Petr Veselý vám rád a dobře poradi.......nemůžu vám to teť nafotit,mám ji plnou vajíček.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím chovatelé!!!!!!!! Velkou shodou náhod jsem si pořídil tu samou líhen co je na první foto,Po týdením laborování jsem se rozhodl že je potřeba zmodernizovat,poté co jsem šel do jistoty, OVA EASY 190,a mluvil tak osobně s p.V.který mi ochotně doporučil zadavatele tohoto tématu p.maryshe,,,,,,,,p.V. určitě nezapomene cestu na sever čech . Moc mě těší že nejsem sám s takovou muzeiní líhní......každopádně moc děkuji za tyto zveřejněné velmy cenné rady,pokusím se doufejme do konce roku našetřit na zmodernizování a přípravu líhně na novou sezónu.ocením jěště odpověd pána co líhen nyní modernizuje jak je na tom,jaké tam dal nakonec topné tělesa ? 2krát 200w ? předem děkuji za odpoveď
.
tak mě kamarád truhlář zadělal dvojsklo,aby se nemuselo pořád načuhovat a na radu a doporučení ,,majo" zadělal servopohon na naklápění vajec..

dorm
napsal(a):
servopohon ze zadu na hřídeli naklápění
Super !!!!!!! Zase další inspirace na co šetřit peníze, já jsem právě ve fázi nakupování, ted čekám až přijdou topné spirály od http://www.lihne.cz , objednal jsem 2x -200w, doufám že to bude stačit.
..... Můžete prosím napsat jak funguje ten servopohon ? Musí se k připojit k nějakému časovému spínači ? popř: Dá se nastavit interval otáčení ? díky libor....
..... PS:Ty větráky jsou určené do digestoře, jeden vyšel na 470kč, ( 21W)....možná že to utáhne jeden....
Tak je dobré si sehnat servopohon který má koncové spinače . Čimž odpadá složitý systém vypínaní v koncových polohách . Já to zapojil na spínací hodiny dříve používaný na noční proud . Nějaké foto sem už vkládal do příspěvku ,, Moje první líhen"
Podobné pohony se nechaj pořídit už do 1000,-
http://aukro.cz/servopohon-belimo-nm230-i2073585204.html
Držím palce
napsal(a):
Super !!!!!!! Zase další inspirace na co šetřit peníze, já jsem právě ve fázi nakupování, ted čekám až přijdou topné spirály od http://www.lihne.cz , objednal jsem 2x -200w, doufám že to bude stačit.
..... Můžete prosím napsat jak funguje ten servopohon ? Musí se k připojit k nějakému časovému spínači ? popř: Dá se nastavit interval otáčení ? díky libor....
..... PS:Ty větráky jsou určené do digestoře, jeden vyšel na 470kč, ( 21W)....možná že to utáhne jeden....
Lihňový počítač,který mate od pana Chodury má v sobě cyklovač který vám bude řidit servomotor v intervalech,které si nastavite.Servomotor který má Dorm mám i já a naklopení od koncaku do koncáku (90 stupňů ) trvá 2,5 minuty.
napsal(a):
jejda to jste se ukvapil s těma větrákama,stačí dva tři s počítače na 12V jeden je kolem 50kč na aukru..ja mám ještě na nich odpor aby nedělaly takový hluk..když už je máte tak je tam dejte na nějaký reostat,ale musí jen hýbat vzduchem žádný teplý tajfun,pak to sráží vlhkost a ten hluk je pro zárodek asi dost deprimující
...jak už píše majo měl jsem doma ty spínačky na noční proud,tak je tam dám,,Nejdříve jsem myslel že to taky dám na termostat jako marysh,ale vzhledem že jsem počítačový nekamarád a nastavení je pro mě takové tabutak dám ty spínačky když servo má svoje koncáky..jinak jak píše Marian krásně to pomalu naklápí 2,5min..tímto bych chtěl majovi poděkovat za nápad a radu
...no a na druhou stranu mu to mám za zlé,že už tam budu houby platný
(jen kontrola)
..no a teď zbyvá jen přání hodně plodnosti kohoutům

Díky moc všem za rady, větráky už jsou doma, vzal jsem si "mustr" z brinsea 190, jsou tam 4 větráky je to docela síla, a originál větrák z této líhně je taky pořádný dělo,
,,, tak se budu muset domluvit z elektrikářem co a jak, už si netroufám na zapojení všeho sám, (reostat) ? to jde bohužel mimo mě, s elektrikou,atd. nejsem kamarád,
.....je to až komické, tak zastaralá líheň bude plně automatizovaná se zabudovaným počítačem, většinou se všichni smáli když líheň viděli poprvé, otázky typu : co to je za trezor ? atd.atd....
......Myslim že všem vytřem zrak jak z ní budou skákat kuřátka....
... V návodu na -Termohygrostat THLed , je docela dobře vysvětleno jak zapnout časovač, cyklovač, tak to podle toho zapojíme....... Ještě jednou díky všem.......
.... držte palce,,,,, až to bude vše v chodu přidám sem foto .........
......

Zdravím, taky bych rád aby už jela, ale bohužel, vzhledem k počasí tady u nás na severu jí nemůžu přestěhovat ke mě domů, před kůlnou kde jsem vloni udělal pořádné dvojité vrata aby se mi vešla vůbec do baráku, je ještě ted pořádná halda ted už spíš ledu, nemůžu ty vrata kvůli tomu otevřít, zblbnul jsem kámoše "stěhováky" ale stálo mě to akorád flašku, led drží a nechce povolit, líheň mám už skroro předělanou ale zapnout jí chci až doma, počítám tak do 14dnů už pojede,,,, Zatím jí mám u šváry v garáži kde na ní o volných chvílích makám.........
......
.......
.

Zdravím, líheň už je doma, stačí jen dotahat kabely, vše pozapojovat, instalovat servopohon a hurá do toho, začínají se mi hromadit násadová vejce,,,,,Trochu jsem se opičil s tím " načuhovákem", hrál jsem si s tím včera do půlnoci, musel jsem zpevnit rohy na dveřích líheň má už přece jen svoje roky, těsnění dveří je taky pěkně " jeté " uvidíme jak bude těsnit,,,

Ohřev vody..... obyč plecháč do trouby, plovák vyříznutý z originální nádoby.....

Ještě takovej dotaz, přišrouboval jsem větráky aby foukaly směrem dolu je to tak správně ? Budou tak foukat přímo na spirálu a následně do vody, myslím že by bylo lepší foukat vzduch nahoru, taky kvůly teplotě v dolíhni....
napsal(a):
Ještě takovej dotaz, přišrouboval jsem větráky aby foukaly směrem dolu je to tak správně ? Budou tak foukat přímo na spirálu a následně do vody, myslím že by bylo lepší foukat vzduch nahoru, taky kvůly teplotě v dolíhni....
Podle té fotky si to představit neumím, ale dle všech zásad by měl vzduch proudit tak, aby obtékal (chladil) motor a při vstupu do části s vejci nejdříve probíhal kolem čidla termostatu.
musí běžet komorou nahoru a od vrchu vajíček dolů..muselo by se předělat jinak přisávání vzduchu a změřit teplotu vstupu to je v tomto případě na dolíhni kde bude vyšší než nahoře v líhni..skutečnost má být obráceně..výhoda běhu obráceně je vyšší vlhkost, a že nejde vlhkost přes větráky a topení,ale celou jí překopat
Větráky mají foukat zespoda nahoru.Jestli jsem to dobře viděl,tak jste větráky namontoval do díry po původnim ventilatoru ? To nebude dělat dobrotu - pohaněný vzduch se bude různě kroutit a motat místo krásně proudit nahoru,pak doleva na vajička,přes vajíčka do dolihně a spodem doprava nad vaničku.Spopdní část s vaničkou ,spiralou a nasávacím otvorem by měla být oddělena od vrchní části s čídlem na teplotu a vlchkost a odvaděcími otvory nepoprušenou deskou s ventilatory,které zajišťují průtok vzduchu......někde výše je fotka.

Díky za rady, už jsem si připravil desku a předělám to, ať je to pořádně, ještě mě tak napadá, jak si srovnáváte lísky do vodorovné polohy ? Servomotor je vlastně pořád pod proudem, vypínáte líheň na tvrdo ? Nebo přes nějaký vypínač ?.....
Jestli mate stejný servomotor jako já a dorm tak je na něm takový černý knoflik s boční pojstkou,ten po zamačknuti a zajištění rospojí ozubení a vypne proud,lýsky si ručně naklonite kam chcete,udělate co potřebujete,pak knoflik vymáčknete a servo se samo vráti do původní polohy a dále funguje jako by se nic nestalo.
A takhle vypadá uhynulý zárodek při prosvětlování v 6 dnech - krevní prstenec a uvnítř nepohyblivý zárodek.
marysh
napsal(a):
Takhle vypadá oplozené vajičko po 6 dnech.
krásná krvavá chobotnicejen kdyby jich bylo 95%...Tady je ten čudlík na vypnutí a srovnání lísek ručně,,ještě to mám na zvláštní vypínač
a tady je velín s vypínačema...na kvalitu nekoukejte,dělám to na koleně,mám to na líhnutí né na miss líheň

JO!!! Díky mám malinko jinej typ servomotoru, ale černej čudl tam je taky, když jsem to zkoušel na stole tak po zmáčknutí čudlu si servomotor pokračoval v chodu dál takže asi nefunguje, nebo co,,,,zkusim ještě radši jednou,,,až to bude namontovaný,,,,,,
Tak co??? Je Vám to jasné ? Patentované to nemám,takže hurá do práce ať nemusite kupovat drahé originály.
marysh
napsal(a):
Jsou to dvě plechovky od ředidla spojene páskou na zahr.hadici.
já mladýmu vyčudil nějaký kolečko s diodama a dal to do odpadní trubky,našel nějaký trafo trochu izolačky co dům dal a prosvítí to dostatečně..Mimochodem,už je tu nějak moc fotografií asi si uděláme biosweb na,, má jí ještě někdo"???

Tak taky přispěju ze svou prosvěcovačkou, co dům dal, co zbylo z vody a z dpadních trubek, žárovka úsporná......... funfuje skvěle.......

Malá elektrárna to bylo kabelů, vše funguje teď už perfektně. Srovnání lísek přes přepínače, úžasná vychytávka, zabudoval jsem si dovnitř i světlo,,, tak teď už jen ať to lítá........
.......
....Chci moc poděkovat hlavně pánům : marysh a dorm za cenné rady,,,,,, díky chlapy......
napsal(a):
Malá elektrárna to bylo kabelů, vše funguje teď už perfektně. Srovnání lísek přes přepínače, úžasná vychytávka, zabudoval jsem si dovnitř i světlo,,, tak teď už jen ať to lítá........
.......
....Chci moc poděkovat hlavně pánům : marysh a dorm za cenné rady,,,,,, díky chlapy......
mě neděkuj,to marysh vymyslel,já jen navrhl okopčenej nápad od uživatele majo se servopohonem a skla ve dveřích. Ve středu dávám do dolíhně a v sobotu uvidíme....tady je moje drátovna za velínem(červený měřák tam nepatří)
...koukám zembis,že máš 90cm hloubku skříně,já mám 60cm...tak ať se to líhne přátelé a taky děkuju za nápad
Zdravím chlapy,máte to už fakt vymakaný mě to teprve čeká a budu rád když mě tu taky poradíte
Mám ji doma cca 3 dny ale už přemýšlím co a jak ,ale začnu stím rozebráním celé líhně a přestehování do sklepa
no a potom mě snad poradíte .Tel mám pouze na Dorma -tak zavolám -Renda
Rendo,jedem na origoš topení 350w... ohřev vody je 75w(zatím vypnut),naklápění 120vteřin jednou za tři hoďky 50w a svícení(diodový pás) a větráky(nonstop) běží přes napájecí zdroj na 12v...odřev vody jsem prozatím nahradil ultrazvukovým mlhovačem na 12v který zapíná na nastavených 48%cca po dvou minutách na 20-30 vteřin,ale musíme dávat převařenou vodu(20l za líhnutí).Po pravdě ani jsme se minulý rok o to nezajímali kolik bere a letos ještě nevíme,ale asi taky né,protože nám běží ještě 3 líhně po cca 250w...počítám že tak 35 minut za/h to hřeje to je asi 11dní za líhnutí x 24h..no a to už nechám na matematických odbornících berem to jako zábavu,že z něčeho oválného ve skořápce uděláme život a to stojí za víc něž nějaká kilowata od zlodějů z ČEZu no né?

OK, myslim že zasloužíme všichni pochvalu .....Rendo přečti si pořádně tuto diskuzi je tady snad všechno co budeš potřebovat vědět,,,,,Dorme tvůj "velín"je taky dobrá drátovna teda, když jsem nasadil lísku plnou slepičích vajec měl jsem problémy abych s ní moc nebouchal je to dost velká váha na to ta hloubka 60cm je asi lepší,no jinak ce se týče příkonu tak furt špekulujem jak líheň vytápět levněji,,, Mám tam : 2x200W topné spirály,ventilátor 21W,topný kabel do vody 75W,žárovka 40W, servommotor-počítač 00 pdr...Takže něco přes 500W....... a to je dost........
napsal(a):
OK, myslim že zasloužíme všichni pochvalu .....Rendo přečti si pořádně tuto diskuzi je tady snad všechno co budeš potřebovat vědět,,,,,Dorme tvůj "velín"je taky dobrá drátovna teda, když jsem nasadil lísku plnou slepičích vajec měl jsem problémy abych s ní moc nebouchal je to dost velká váha na to ta hloubka 60cm je asi lepší,no jinak ce se týče příkonu tak furt špekulujem jak líheň vytápět levněji,,, Mám tam : 2x200W topné spirály,ventilátor 21W,topný kabel do vody 75W,žárovka 40W, servommotor-počítač 00 pdr...Takže něco přes 500W....... a to je dost........
Zdravím tě Zembisi samoz že to tu všechno čtu a zase čtu a pochvala je na jedničku
,ale ta spotřeba to je kurna vysoké číslo
dělám tepelné izolace a to jste nikdo podle mě neřešil .......já bych tu bednu pořádně zaizoloval -stačí zadek,boky a hlavně strop a to dělá hodně .Mám k tomu nějakou regulaci -někdo se to snažil už předělat ...zítra nafotím a ukážu .Zatím díkys
Renda

Podle mě je to hlavně o velikosti vodní plochy, když jsem dal origoš nádobku tak jsem měl problémy ted s tím pekáčem je to v pohodě vytáhnu vlhkost klidně na 70% bez problémů, o těsnosti dvířek je to určitě taky, jakmile otevřu dveře tak okamžitě vlhkost klesne, záleží taky hodně na vlhkosti v místnosti kde je líheň....
tak to já mám taky problém dostat vlhkost nad 50% a to vždy 3dny před dolíhnutím.Mám tam přidán mlhovač v uřízlém kanystru vedle větráků a nádoby na dně mám dvě každa 50x50cm,dveře utěsněné,ale zase mám otevřené už větrání skoro naplno...ještě píšou o téhle líhni,že se nachá dát nádoba s vodou na topné těleso,teda pokud máte originál..já teď budu ještě místo toho mlhovače kupovat zvlhčovač na 150m3 se7l zásobníkem vody..bude vypínat podle kolik nařídím na velínu vlhkost...jinak dnes se vykulilo 106 špuntíků ze 130 vajec a každý další týden snad to samé

Zdravím všechny, tak včera se poprvé vylíhly křepelčata,z 240ks vajec jich ještě v líhni zbývá 36ks něco je naklovaný něco né,,,,,,TAKŽE !!!!! SPOKOJENOST !!!!.
...Ale mám asi problém ze servomotorem, naládoval jsem do líhně postupně husy, kachny,dnes jsem nasadil skoro plnou lísku kachen, a servomotor už to neutáhne,,, Mám nasazené 1,5 lísky kachen a 1,5 lísky hus,a 1 lísku křepelek...vše je vyrováno a vyváženo pěkně na střed lísek, myslíte že budu muset koupit jinej servomotor ? co teď ? Když mu pomůžu tak potom stěží otočí... budu teď než to vyřešim, otáčet ručně, stačí ráno a večer ? Jsou tam vejce které se otáčely doteť po hodině tak nevím jestli to nebude vadit...Foto motoru kdyžtak dodám později.....předem díky za rady..........Žembis...........
Zdravím , chci se chlapy zeptat ,zda je tohle origoš topení a nebo tam bylo něco jiného. Dík Renda
dorm
napsal(a):
JO JE ORIGOŠ
No právě že asi né..prej to topení má bejt dole ve vodě a je tam u toho ještě napouštění vody -jako u wc - a tím se dělá i ta vlhkost nemůžu se dostat nad 50 procent , celý dno je už skoro pokryto vodou a nic víc .....no uvidím jak to dopadne ,zatím jede týden a ještě nemám ani prosvíceno ...Poradte jak zvednout tu vlhkost
Díky Renda
Záryby
napsal(a):
No právě že asi né..prej to topení má bejt dole ve vodě a je tam u toho ještě napouštění vody -jako u wc - a tím se dělá i ta vlhkost nemůžu se dostat nad 50 procent , celý dno je už skoro pokryto vodou a nic víc .....no uvidím jak to dopadne ,zatím jede týden a ještě nemám ani prosvíceno ...Poradte jak zvednout tu vlhkost
Díky Renda
v knize píšou vodu v nádobě dát na topení a výpar zařídí vlhkost..já to tam dávám ještě k těm zvlhčovačům do nerez misky pro psa tak že přidané zvlhčovače zapínají až se vypaří voda v misce,mám hygrostat na 60..taky jsem to nemohl dostat nad 50 a to ještě nemáš v dolíhni,tam to teprve jede na litry..dej tu misku a uvidíš..každá tahle líheň je dělaná na vlhkost jinak podle roku výroby

Zdar chlapy ...... s tou vlhkostí je to koukám teda problém , zkusil jsem na 3hod. vypnout ohřev vody v pekáči a vlhkost klesla z 52% na 36%....po zapnutí, po hodině ohřevu je tam 49% takže já problémy s tímhle nemám.......ale objevily se problémy jiný a to snad ty nejhorší, z 58 nasazených husích vajec jsem vylíhnul 6 housat,,, po otevření skořápek byly housata uplně "hotový" měli i zatažený pupky ale skoro plavaly asi v bílku nebo v nějaký tekutině, takže se utopily přisuzuju to větší vlhkosti a hlavně nedostatečným větráním, už jsem ted otevřel všechny větrací otvory naplno tak uvidim tenhle týden...
...
větrání s vlhkostí je důležitější než teplota..nezapomeňte,že ty na 600-700 vajec produkují neuvěřitelné kvanta co2 a při dolíhni spotřebují litry vody a jestli nemáte ještě dobře odvětratelnou místnost tak i naplno otevřené větrání v líhni je pomalu k ničemu..mám poloviční kapacitu a větrání jedu od 1 prosvícení a 15 den už mám centimetr vyšroubovaný vstup a oba výstupy nahoře..dole na zadní stěně u pracovní komory je také jeden,ale nemá zavírání a je otevřený pořád..místnost je veliká a mám jen pootevřené okno s těma husama je mě to líto
Ahoj,
Dorm má pravdu,vlhkost a výměna vzduchu je velmí důležitá.Já mám nádobu jen v pravé části pod topením a v ní topný kabel,nemám problém vytáhnout vlchkost až na 85% RH,šlo by to i více,ale pak mi začne moknout celá líheň.Nasávací otvor mám jen jeden dole vepředu na dvířkach a mám ho pořát otevřený naplno ( asi 5-6 cm vytočený závit,vic tam není závitu).V zadu mám jen dva otvory nahoře,na ních mam nasazené hadice (od vysavačů) a vyvedene přez okno ven z baráku.Líhnu jak šílený,lide se letos zbláznili,nezastavil jsem se od ledna.Výš jsou fotky.

Zdar chlapy ! Tak teda bída a utrpení!!!! ........Každý týden vyhazuju plnej kýbl husích vajec, nedaří se mi je vylíhnout už jsem zoufalej vejce mám od sebe i od tří různých chovatelů abych se přesvědčil a vyloučil špatnou stravu rodičovského hejna atd....Housata jsou plně vyvinutá, ale zůstávaj ve skořápce bud se ani neproklovnou a nebo když se proklovnou tak se stejně nedostanou ven, když je vyndám tak jsou strašně ulepený že je musím umejt v teplý vodě, už jsem snížil vlhkost na 40 % ale nepomohlo to, dal jsem obě čidla těsně k vejicím abych vyloučil "ofuk" od větráků, stejně to zatím nepomáhá..... Po otevření skořápky v části vzduchové komůrky je jasně vidět jak je blána vysloveně přilepená na houseti po roztrhnutí blanky je house podle mě utopené nebo udušené, je fakt že jsem měl asi moc přiškrcenej vzduch závit byl totiž zrezlej a já se tady dočetl teprv minulý týden že se s tím dá regulovat, takže už týden jedu na max vyšroubání cca 2 cm... ale stejně, ted se líhnou a je to zase to samý, u kachen je to o něco lepší ale příznaky skoro stejný bombardujou mě lidi co mám nasmlouvaný je to fakt o nervy,,,, byl u mě i p. Veselý ale moc se nevyjádřil, říkal že to vše vypadá ok tak nevim už , myslíte že by to mohlo být tím vzduchem? líheň mám uplně plnou, 2 lísky husy, 3 lísky kachny,1 lísku křepelek,,,,,,,
UnaLi

XXX.XXX.224.42
Já jsem ale četla že je třeba naopak poslední týden vlhkost v líhni zvyšovat!!!
UnaLi
napsal(a):
Já jsem ale četla že je třeba naopak poslední týden vlhkost v líhni zvyšovat!!!
Také bych řekl. Necelý týden před líhnutím vlhkost zvyšuji a poslední dva dny ještě mlžím. U kuřat to je více méně skoro jedno, ty by se daly vylíhnout pomalu na topení, ale u vodní drůbeže je třeba tu vlhkost vyhnat nahoru.

Hm..... díky z rady,,,,,,, bohužel se obávám že v tomhle případě jde o uplně něco jiného, kachňata i housata se topí a když už se vylíhnou tak jsou zalepená, to znamená že je vlhkosti moc...Myslím že je to v přísunu vzduchu, tato líheň je zkonstruována na slepičí nebo bažantí vejce, husí vejce mají o hodně větší objem a proto jak jsem měl přiškrcené nasávání vzduchu asi se vejce nestačili tolik okysličovat.... ale jsou to jen moje doměnky. zavolám do Biosu to je už jediná šance......
Od 10 dne musíš mít otevřený přísun vzduchu naplno a dole tak 1,5cm nebo víc(neboj vyhřeje to),taky záleží jak se ti vyměňuje vzduch v místnosti!! Co2 ty nevnímáš,ale vejce určitě!! Musel by jsi tam být stejně dlouho,aby na tebe přišla malátnost a v tom je kámen úrazu,máš to přidušený nebo udušený když nejvíce potřebují přísun vzduchu.Vlhkost 40% je malá a taky smrťák!! Tyto dvě věci musíš dodržet víc jak nějaký +-1st. teploty!! Když to dodržíš nemusíš nikam do Biosky volat.Jestli je líheň na to či ono je fuk,rozdíl je jen ve velikosti lísek na vejce..cituji pana Jiřího Hladíka odborníka na líhnutí všeho..
,,Při stanovení výměny vzduchu v líhni přihlížíme k koncentraci kysličníku uhličitého,která by v líhni neměla překročit koncentraci 0,4% . Výrobci velkokapacitních líhní tento ukazatel nepodceňují a sledují velmi pečlivě i v praxi.Pro vaši představu jedno slepičí vejce vyloučí ve stáří 10.dnů asi 0,2l Co2.Ve 14 dnech je to už 0,3l a v 18 dnech je to téměř půl litru kysličníku uhličitého za 24 hod.Pak je už snadné spočítat kolikrát musíme vyměnit vzduchu v líhni při dáném množství vajec. Do sedmého dne není třeba tento problém řešit. Vylučování Co2 se děje přes alantoidní krevní oběh a ten začá přjímat kyslík a vypouštět Co2 až okolo sedmého dne"tolik citace.......jinak husy se mají dolíhnout při vlhkosti 75-80%..apropó,lepší líheň než je tato naše babička neznám(už jen pohled na ní dýchne historií a otázkou,kolik toho asi za kariéru vyprodukovala.....v sobotu jsem dotáhl v pořadí už druhou na 1200 vajec... myslivci v ní líhli s úspěchem bažanty na 80% do poslední chvíle..tak nevěš hlavu a klidně otevři naplno větrání a klidně vejce pokrop až z nich poteče voda(nenaklovaná)
..PS:čím víc se s tím ser.š a vymýšlíš svoji teorii tím je to horší
Jen se přidám k Dormovi.Uvaha o CO2 (kysličník uhličitý - nezaměňovat s uhelnatým CO ) je přesná a hlavně potřebná u velkokapacitních líhňi jakou naše "babička" určitě je.Musíme si uvědomit,že nasávaci otvor je dole,nad zemí,a pokud líheň je někde ve sklepě,v garáži.....jsou okna vysoko a místnost se nám "naleje " timto plynem jako bazen ( CO2 je těžší než vzduch ). Podobný problém nastáva ,když si neuvědomíme rozdíly mezi vzlinavosti teplého vzduchu - v mistnosti s líhňi je 22°C a venku je 25°C - teplejší vzduch z venku se nebude "tlačit" dovnitř a studenější nemá důvod stoupat oknem ven. Já jsem to vyřešil odvodem použitého vzduchu z líhně pomoci hadic od vysavače ven z mistnosti i budovy oknem.
Obecně se traduje mezí lihnáří,že husy potřebují obracet o 180°- ručně,což jde u naší "babičky" provádět na první dolihňové lísce.Odhadl jste to dobře,podle mých draze získaných zkušeností,husi vejce jste udusil.Napovída tomu to "ulepení " housatek.

Díky všem za cenné rady, ale bohužel jsem bez výsledku, zase vyhozenej celej kýbl husích vajec, je to od vyšrobování přívodu vzduchu nějakejch cca 20dní ale dvě líhnutí beze změny, a ted mám v dolíhni další adepty do kýble,,,kupodivu v týdnu jsem zapoměl jedno husí vejce co se mělo líhnout nahoře v předlíhni v druhé lísce od zhora a hle ráno něco pípalo v líhni po dlouhým hledání jsem našel krásně oschlé house, takže ted mám jedno house s kachňatama,,,že by ty větráky z digestoře nerozfoukaly vzduch dostatečně ? jinak kachny i křepelky líhnu tak na 60-70% zbytek ulepený udušený utopený ve vejici,,,, průser je ten že už ztrácim elán. tejden co tejden chodim zakopávat kýbl vajec už ani nemám kde kopat pomalu,,,
,,,,po vyšroubování nasávání mám jako všichni problém udržet vlhkost už tam mám dva pekáče s vodu a ted se to drží někde okolo 55-57%,,,,jinak to co je v dolíhni tak rosím, denně chaldím cca 10min, dřív jsem vyndaval lísky zvlášt ale ted jen otevřu líhen, snášej to i křepelky,,,,líhen mám v jakoby garáži, není to uplně uzavřená místnost nemám to ještě zateplený a stěny jsou ze dřeva takže čerstvého vzduchu tam je až až,,,,pár vajec jsem nečistil jestli to není náhodou tim ale bohužel taky nic,,,ještě jednou díky za rady,,, bohužel další zkoušení se asi blíží ke konci protože husy přestávaj snášet, lidem co si u mě nechali vylíhnout tak s těma jsem se už vyrovnal takže přemejšlím husí vejce co mám v "babičce" přendat do brinsea 190 a zkusit dolíhnout tam....
. žembis..
tulhusi
napsal(a):
dobry den prajem,,mam doma taku istu liahen ale po domacky urobenu chcem ju predat ale neviem kolko za nu mam pytat..dakujem za kazdu pomoc
dejte sem několik foto,takhle se to špatně odhaduje..cena zálěží na kapacitě a v jakém je stavu..po fotkách budem chytřejší a Vy taky
jasne pridam to foto,treba ju trosku opravit napr dvierka lebo 3 roky stala

Zdravím, ze severu ....... Hlásím že jsem dnes zabudoval na rychlo dva větráky z počítače.... Doufám že to snad už bude ok,,,,,Minulý týden jsem dal do dolíhně v (babičce) mimo hus , i 14 krůtích vajec bohužel jsem nevylíhnul nic jen se dvě naklovaly a udusily nebo utopily.... Kolem naklované dirky byla žlutá už zachlá tekutina stejně jako u hus nebo u některých kachen...Krůtí vejce mi donesl soused ze dvou hnízd že ho prej v noci navštívila liška a krůty zmizely.....(doufáme že to byla opravdu liška no i když
)......
.........No a druhou várku vajec jsem dal na zkoušku do dolíhně do Brinsea a už mám 4 krůtata a ostatní se líhnou,,,ale na babičku stejně nenazevřu a hned tam půjdou do dolíhně kachny pekingské,,,,tak se pak ozvu,,,,,,,,, objednal jsem si u p. Veselého ještě topnej kabel do druhého pekáče protože vlhkost se drží pořád někde okolo 49-52% takže ještě vychytat tohle a už snad pojede na 100% .............
............žembis......
tak už je doma další 400kg drobeček ..krásná práce na zimu s renovací,automatiku a udělat babičce plastiku
tak možná nějaký další kolega??
http://aukro.cz/stara-drevena-lihen-i2766652966.html
ale pozoooor,teť je tam fešanda
http://aukro.cz/skrinova-lihen-po-generalni-oprave-i2796611448.html
marysh
napsal(a):
A také nové ventilatory - 12 V počitačové 14 cm - tiché a bez vibraci ( směšná spotřeba el.energie)
Zdravim, jaky maji mit tedy ten prutok vzduchu. ?. A ten stary od tebe koupim - do zalohy, ozvu se ti. Dikys Renda.
Dobrej pomocník-měřák spotřeby el.energie to budete koukat co lihen a ostatni odchovny sežerou
dorm
napsal(a):
tak možná nějaký další kolega??
http://aukro.cz/stara-drevena-lihen-i2766652966.html
kdo pak to asi budééé?????...Rendo tak už jsem si stejnej měřák energie koupil,ale né tak hezky šedej,,mám bílej
...až pojedeš pro žvýkačku za kačku tak ťukni
To je zase dolíheň v dezolátním stavu , tak zvaná "půlka ". Půlka proto, že má jenom jednu stranu pro lísky. Ta dolíheň před touto nahoře, je celá, oboustranná. Já mám také takovouto "půlku", ale téměř celou mi ji šikovný truhlář o něco zmenšil a celou zrenovoval. Některé boky udělal nové, dal novou tepelnou izolaci a pod. Elektrika je stará ale funkční, takže jsem ji ponechal. Rovněž psychrometr a teploměry jsou ve starém stylu. Nyní je asi na 700 slepičích vajec / pět lísek / a dole jsou dvě dolíhňové lísky. Obracím 2 x denně klikou. Bohužel, s líhnutím nejsem spokojen, neboť jednou se mi to vylíhne velice dobře, jedenkrát na 100%, ale mnohokrát na 40 - 60 %. Nevím, čím to je, zkoušel jsem mnoho alternativ - vejce od více chovatelů a od různých druhů drůbeže, různé teploty, vlkosti a větrání atd. Tak musím do příští sezony zase vymyslet jiný způsob, zda na to přijdu. Pokud má někdo staré líhně, nevyhazujte je, zrenovujte je. Když sloužily před osmdesáti léty, tak musí slouž dál. B.K.
3535
napsal(a):
To je zase dolíheň v dezolátním stavu , tak zvaná "půlka ". Půlka proto, že má jenom jednu stranu pro lísky. Ta dolíheň před touto nahoře, je celá, oboustranná. Já mám také takovouto "půlku", ale téměř celou mi ji šikovný truhlář o něco zmenšil a celou zrenovoval. Některé boky udělal nové, dal novou tepelnou izolaci a pod. Elektrika je stará ale funkční, takže jsem ji ponechal. Rovněž psychrometr a teploměry jsou ve starém stylu. Nyní je asi na 700 slepičích vajec / pět lísek / a dole jsou dvě dolíhňové lísky. Obracím 2 x denně klikou. Bohužel, s líhnutím nejsem spokojen, neboť jednou se mi to vylíhne velice dobře, jedenkrát na 100%, ale mnohokrát na 40 - 60 %. Nevím, čím to je, zkoušel jsem mnoho alternativ - vejce od více chovatelů a od různých druhů drůbeže, různé teploty, vlkosti a větrání atd. Tak musím do příští sezony zase vymyslet jiný způsob, zda na to přijdu. Pokud má někdo staré líhně, nevyhazujte je, zrenovujte je. Když sloužily před osmdesáti léty, tak musí slouž dál. B.K.
my jsme zběratelé příteli,někteří jsou půlkaři a někteří celáči
Vilda77

XXX.XXX.149.146
dorm
napsal(a):
my jsme zběratelé příteli,někteří jsou půlkaři a někteří celáči
Pokud by měl někdo zájem: Nabízím k prodeji starou skříňovou líheň na 700 slepičích vajec. Líheň je po kompletní repasi,rám ošetřen proti škůdcům a červotočům,nová izolace,vyměněn vnější i vnitřní plášť,nové těsnění kolem dveří,vše natřeno nezávadnou barvou,do dveří je vsazeno izolační dvojsklo,ale bohužel mi při manipulaci lehce praskla venkovní tabulka izolačního skla,není to žáden problém,jelikož jsem ponechal ještě originálni dvířka se sklem.Celá líheň je rozebiratelná na dvě části,a jsou na ni namontována kolečka pro lepší manipulaci.Chybí zapojit kompletní elektro instalaci,vše potřebné mám,nové topení 2x250W,silikonový topný kabel do vody,termostat s hygrostatem,desinfekce na líheň a vejce,vše nové koupeno před cca dvěma měsíci,za 4000,-.Celkové náklady na repasi byly 8000,-.Prodávám z důvodu nedostatku času věnovat se této zálibě.
Vilda77
napsal(a):
Pokud by měl někdo zájem: Nabízím k prodeji starou skříňovou líheň na 700 slepičích vajec. Líheň je po kompletní repasi,rám ošetřen proti škůdcům a červotočům,nová izolace,vyměněn vnější i vnitřní plášť,nové těsnění kolem dveří,vše natřeno nezávadnou barvou,do dveří je vsazeno izolační dvojsklo,ale bohužel mi při manipulaci lehce praskla venkovní tabulka izolačního skla,není to žáden problém,jelikož jsem ponechal ještě originálni dvířka se sklem.Celá líheň je rozebiratelná na dvě části,a jsou na ni namontována kolečka pro lepší manipulaci.Chybí zapojit kompletní elektro instalaci,vše potřebné mám,nové topení 2x250W,silikonový topný kabel do vody,termostat s hygrostatem,desinfekce na líheň a vejce,vše nové koupeno před cca dvěma měsíci,za 4000,-.Celkové náklady na repasi byly 8000,-.Prodávám z důvodu nedostatku času věnovat se této zálibě.
mám pocit,že včera byla prodána na aukru..nebo příhoz kamaráda a bedna zůstala doma??? chlape mě se moc líbí,ale už mám dvě tyto velké a tři malé po 50 vejcích...teď jdu kupovat Temelín a
dát silnější dráty
vilda77
napsal(a):
Prodána byla,ale paní co ji koupila,asi přecenila své možnosti,tak si ji nakonec nevezme,tak nabízím dále.
no to bych asi s paní pěkně vyběhl..to se na aukru nedělá(dokonce zastavení účtu)..snad si jí někdo vezme,je to super za ty peníze a vypadá ok a hlavně jsou spolehlivé
Kryszpin05

XXX.XXX.24.55
Zdravím, mužete mi poradit jak mate propojeny Termohygrostat THLed a servomotor?
Děkují
Kryszpin05
napsal(a):
Zdravím, mužete mi poradit jak mate propojeny Termohygrostat THLed a servomotor?
Děkují
servomotor mám samostatně je na 220v a je přes spínací hodiny 8x za24h a není nijak propojen a zavislý sdalším zařízením a má svúj samostatný vypínač kterým se vypíná do vodorovné polohy lísky pro manipulaci..článek 28.01.2012 19:39.
pokud by jsi ho chtěl napojit přímo na termostat,který má volné konektory a další programy časování
viz obrázek
...ledky jsou napojeny přes počítačový zdroj 200w 12V a má také svůj vypínač článek
08.03.2012 18:59 (zapínám jen na čumendu a kontrolu vajec)...
a termohygrostat je také napájen ze stejného pc zdroje spolu s větráky který vypínám jen hlavním vypínačem (v únoru zapnu a konec dubna vypnu jinak po dobu líhnutí nikdy ani při chlazení,jen otevřu celou líheň)
Pokud máš servo na 24V musíš jen přidat trafo a mít to samostatně napojené na 220V. to je úpně nezávislé na všem...doufám,že jsem to napsal polopaticky...
taky rozdýcháváš babičku???
kdyžtak písni kdyby jsi byl v nouzi,renda,marysh,zembis nebo já ti odpovíme
Tak podle Maryse jsem dal nove vetracky z pc. Snad to bude Ok.Marysh jeste jednou dekuji za rady po telefonu

Zdravím všechny !!!! Dovolte mi prosím menší odbočení od naší babičky.... Řeším ted tak trochu dilema. K naší plně automatické babičce (jak někteří již víte vid Rendo a další ) vlastnim ještě Brinsea OvaEasy 190 Advance EX.... Bohužel ale zjištuju že je pro mě dost malá.... Protože v babičce mi nešly husy tak jsem se rozhodl jí nechat na hrabavou drůbež, kuřata z ní skáčou jak divý
.....Byl tady u mě chlapík pro křepelky a jak viděl malou Brinseu nabídl mi výměnu za Bios midi 560.... Říkal že v ní líhne všechno i husy, tak nevim vyměnit nevyměnit ? Má k ní i různé lísky na husy, slepice, křepelky.... tak co myslíte ? Podotýkám že Brinseu jsem kupoval za plnou cenu.... Díky za rady a zároveň přeji hodně ůspěchů v nové líhnařské sezóně a v novém roce....
... žembis.
napsal(a):
Zdravím všechny !!!! Dovolte mi prosím menší odbočení od naší babičky.... Řeším ted tak trochu dilema. K naší plně automatické babičce (jak někteří již víte vid Rendo a další ) vlastnim ještě Brinsea OvaEasy 190 Advance EX.... Bohužel ale zjištuju že je pro mě dost malá.... Protože v babičce mi nešly husy tak jsem se rozhodl jí nechat na hrabavou drůbež, kuřata z ní skáčou jak divý
.....Byl tady u mě chlapík pro křepelky a jak viděl malou Brinseu nabídl mi výměnu za Bios midi 560.... Říkal že v ní líhne všechno i husy, tak nevim vyměnit nevyměnit ? Má k ní i různé lísky na husy, slepice, křepelky.... tak co myslíte ? Podotýkám že Brinseu jsem kupoval za plnou cenu.... Díky za rady a zároveň přeji hodně ůspěchů v nové líhnařské sezóně a v novém roce....
... žembis.
Cauky Libore, zitra me zavolej, nechci to tu ted moc rozvadet ale mezi nami. ...... Tak ja v vni lihnul i IB a pizmovky a dobry, akorat jsem mel problem s velkou vibraci
na tom by se dalo delat i neci jineno
marysh
napsal(a):
To je krása !!!
Marian. Jeste Vam jednou dekuji.Renda
napsal(a):
... žembis.
Ahoj Žembisi, S tou výměnou by ti asi nejlépe poradil Peter Ferenčik z Bratislavy.Pokud vím tak má obě,jak Bios Midi 560 tak Brinseu a obě vyzkoušené.
Díky za přání do nového roku. Dneska jsem " dogeneralkoval " všechny moje líhně a šlapou jak v pohádce.Je to asi nenormální,ale už se nemůžu dočkat až to začne.Chybi mi to neustále nakukovaní na teploměr,vlchkoměr,....stavání o hodinu dříve a otáčení,vybírání,rosení...... noční nejistota a tichý přesun v pyžamu z postele do sklepa k líhnim.......je to DROGA.

Marysh : dík moc poradim se s Peterem, ale zajímal mě taky váš názor o té výměně, je to těžký brinsea je sice malá ale za to moderní, málo žere, ale byla drahá, kdešto bios midi 560 už je stará o hodně víc žere sice se tam vejde jednou tolik vajec i více ale má takovou hodnotu jako brinsea ? Těžko říct, abych po tom nelitoval...
Jinak my co líhnem celoročně tak nám to tak nepřijde ale zase na druhou stranu to není ono, to je fakt, naflákat vejce, každý den dolít vodu, poté vyndat kuřata.... Jó to v babičce to je jiný kafíčko už se taky moc těším až ji zapnu, taky okolo ní potom chodim špehuju hodnoty, chladim, je to o hodně pestřejší " líhnutí v babičce má ducha", to musim že vším souhlasit je to DROGA jak píšeš....
Rendo : brnknu zajímá mě co vyšpekuluješ.......... No jinak ty si tu svojí babku tak vytunil že pomalu toho starýho ducha strácí čoveče !!!! Né sranda
fakt pěkná... smekám...
Libor,
mam aj Brinseu 390 i Bios Midi na 560 vajec. Keby sa tieto dve liahne dali "skrizit", tak by to bola super liahen. Bioska ma lepsie vyriesene liesky, kde kazde vajce stoji individualne. Takze pri presvieteni a vyradeni prazdnych vajec tie ostatne nespadnu na bok.
Teraz udajne ma byt aj Brinsea novy typ na 560 vajec, ale urcite bude stat vela.
Takze ak potrebujete nutne vacsiu kapcitu, ja by som vymenil. Treba vsak dat pozor na:
1/ spinanie termostatu- je tam stary membranovy typ (da sa za 50 EUR nahradit novym digitalnym, ako mam ja od pana, co to stale na Ifaune inzeruje)
2/ pritok vody a bazenik s plavakom ci su funkcne- niekedy je plavakove zaraidenie zahrdzavene a bud vodu neprepusta, alebo tecie stale az pretecie
3/ skontrolovat a prip. premazat klby konstrukcie na naklapanie liesok
4/ skontrolovat ventilator, ci je povodny a ci nie je vyoseny (vybite lozisko) co sposobuje hlucnost a vybracie liahne- ja som vlani menil
5/ skontrolovat vyhrevnu spiralu, ci hreje (ja som vlani menil-poslali mi z Biosky)
6/ skontrolujte kabelaz, ci nie je uz opadana buzirka z nej
Ak liahen ide tichucko (len jemne sumi), spina presne na 0,2°C a nepreteka voda a otaca, tak by som nevahal ani minutu a vymenil. Liahol som v nej aj kacky aj husy a bez problemov.
Peter Ferjencik
Čauky pardi!!
Midi je po babče hned následující vynikající serie a já bych do ní šel!(úchylka,,incubatorsmania")
Zembisi záleží na tobě jestli jí vyměníš nebo přikoupíš!!
Na inzerátech jí prodávají od desítek tisíc a je na 500 ks hrabavé a jak už zde psal marysh,Peter z Br. ji má a loni si na ní nechal udělat generálku,protože je to jedna z jeho nej líhní
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/771042/bios-midi-zazitky-s-liahnutim-2011
Také se těším až to začne,ale potřeboval bych ještě na dodělání všeho okolo,aby měl den 50hodin

Ještě jsem zapoměl napsat že pán kterej mi výměnu nabízel, tak si líhne jen pro sebe pár hus, slepic, a křepelek, takže prodat jí nechce ale stačila by mu menší....A já ted stejně nemám prachy abych něco koupil...No nic, všem děkuji za názory, myslim že bude nejlepší když se na tu 560tku zajedu mrknout sice to je přes 100km, ale jinak nic nezjistím. Budu se řídit radama pana Petera Ferjencika, za takto cenné rady vám moc děkuji, a nechám si líhen předvézt...Já jí chci hlavně na husy a na kachny, a do 190tky se vajec fakt moc nevejde, dám potom vědět v jakým je stavu a jak to vše dopadlo,,,díky i dormovi už jsem myslel že se ani neozveš! ... Jo je to fakt, den je krátkej.....Mějte se a dííííííky...
. žembis.
Dobro,Libore,Marysh,Peter koukam ze mate kazdy odlisny termostat, jeste mam chvilku casu nez zapnu lihen a tak si rikam ze dokoupim novy. .... morelia...... Ale nevim jaky, pan udava max prikon 800 W ale ja mam spiralu 950 w tak prosim kdo ma jaky typ. A taky by se hodila nejaka cena za kterou se to da koupit. Predem dekuji Vsem za radu. Renda
Ja som bol v Trenčíne u výrobcu pre ten najjednoduchší typ, čo tu tiež stále inzeruje a platil som 50 EUR. Celú jarnu liaharnesku sezónu držal teplotu s rozdielom 0,2°C
Ahoj Rendo,to jsou stránky pana Chodury - www.morel.estranky.cz - jsou tam ty mašiny.Já mám termohygrostat TH LCD DIGI Profi,kouzelná věcička.Tobě by vyhovoval termohygrostat LED TH,má všechný potřebne funkce.
Jdu papat,bumbat.....nazdraví kluci.
Novy servopohon? ???? Je dosti silny ale taky dosti velky Tak nevim, zda to tam nakopat
Záryby
napsal(a):
Tak podle Maryse jsem dal nove vetracky z pc. Snad to bude Ok.Marysh jeste jednou dekuji za rady po telefonu
To aby jsme neumřeli úplně blbý
to schválně prubnu
http://www.youtube.com/watch?v=7PDeK6rprA4
dorm
napsal(a):
to schválně prubnu
Dobro, to chce klid jinac uz mam namontovanej motor na otaceni
si, zitra snad prijde novy termohygrostat no a potom jenom vse pozapojit a ve stredu zapnout. ?.doufam, jinac vyhodim cca 300 vajec do pryc. Snad to bude ok jako zlata Brinsea
dorm
napsal(a):
to schválně prubnu
Dobro, to chce klid jinac uz mam namontovanej motor na otaceni
si, zitra snad prijde novy termohygrostat no a potom jenom vse pozapojit a ve stredu zapnout. ?.doufam, jinac vyhodim cca 300 vajec do pryc. Snad to bude ok jako zlata Brinsea
Kucííí,možná to sem nepatří,ale ještě jsem si udělal loni narychlo takovou troubičku podobnou naší babičce,ale je menší na 180 kousků vodní,aby nemusely být u hrabavé..vše bylo jen na žárovky a ručně klikou obracet,tak tedˇjsme začali dávat automatiku.Na kvalitu nekoukejte,nejsem ťuňta na milimetry ale na účel.Po telefonátu s Rendou jsem slíbil,že to sem dám.Je to dělané z regálu z konzumu a co dům dal
1.odklopený velín s topnou spirálou a ještě jsem tam nechal jednu objímku na žárovku jako pomocnou na roztopení týhle trouby ,která se pak vypne ručně samostatným vyp.
ještě jsem zapoměl na ten malý větráček na první fotce,ten bude větrat velín,protože tam budou trafa a stykače a bude se to hřát,tak taková frajeřinka no
2.celkový pohled na spínací hodiny,vypínače,termostat a na servopohon (z boku)
3. pohled na naklopené lísky.
4.ještě není zapojená celá elektroinstal. a chybí ještě vaničky a zvlhčovač a ještě nějaké serepetičky
5.na plánky se mě neptejte,je to dělané asimetricky,to znamená asi tak a tak jak mě zrovna napadne
6.termostat je tam obyčejný asi za litr peněz a má rozlišení 0,1st,ale je bezva
7.větráky budou mít potenciometr na regulaci otáček podle potřeby kubatůry nuceného oběhu vzduchu a led světlo uvnitř je samozřejmostí
8.spotřeba 200w těleso,100w žárovka (podle potřeby) 5w servopohon a zbytek je na 12v
9.izolace není žádná jen spoje zasilikonované a těsnění samolepící D profil do dveří (líhnem v místnosti o 10 stupních i mnohokrát méně a neřešíme)
10.ptejte se mě na co chcete na co chci Vám odpovím
dorm
napsal(a):
ještě jsem zapoměl na ten malý větráček na první fotce,ten bude větrat velín,protože tam budou trafa a stykače a bude se to hřát,tak taková frajeřinka no
2.celkový pohled na spínací hodiny,vypínače,termostat a na servopohon (z boku)
Cauky Dobro.Co me to jenom pripomina? Jo uz vim, Brinseu z roku 1945
Kdyz ji hodis hezci kabat, no tak aby se Petr.V zacal bat dalsi konkurence na lihne
Renda
Dobro, taky si musim trosku dloubnout Na a ta moje lihen, tak ta ceka na novy mozek - zitra probehne operace, tak ji snad probudime a bud chytrejsi. Renda
Záryby
napsal(a):
Dobro, taky si musim trosku dloubnout Na a ta moje lihen, tak ta ceka na novy mozek - zitra probehne operace, tak ji snad probudime a bud chytrejsi. Renda
Nechci dělat reklamu,ale od morelie jsou opravdu nejlepší co zde na trhu je.Máme trochu jinačí než ty,ale dělá stejně dobrou a přesnou prácičku.První rok jsme furt na to koukali a hlídali každou desetinku,ale ten termohygrostat si s tím jenom hraje
Druhý rok nás svou chytrostí poslal dopr...e ať furt nečumíme a jdeme si po své práci
Tak teď jenom příjdem,mrknem běžně zkontrolujem a jdeme si po svém.Krásně se spároval se 70letou babičkou
Neboj takovej v operovanej ,,bajpás" tvoji líhni jen pomůže a marysh mě dá jen za pravdu
marysh
napsal(a):
Tak,a já nehraju !!! Takový krásný "mozek" !!! Normálně závidim.
Cauky Mariane, proc smutnis, vsak sem ho od tebe pouze okopiroval jj nekecam
Poněvaž sedím ( ležím ) doma s chřipkou,tak mám čas celou líheň obkoukat,zkontrolovat,promazat..... a jejda ! Přišel jsem nato,že lísky mám vlastně na kachní vejce,Koukám do různych knih a papírů a vzdálenost neodpovída slepičím ale kachním vajičkam.Tak proto mi araukaní vajička málem propadala ( vlaška,forverka,rodajlendka,brakelka,,,,mají vajička větší)
A nebo rizřízlou hadici.Do této jsem si udělal asi 6 lísek náhradních s různýma rozměry i na zdrobnělé..I když je určená na vodní,tak jsem všechny rozměry měl,jen né na husy.Nikde jsem se to nemohl dočíst.No tak jsem si počkal na první čtyři snesený vejce ,vzal půměr a krásně tam sedla jak prdel na hrnec..Tak my máme marysh rýmičku a kašlíček
,to se hodí co? Já jsem taky teď doma prší mě do kšeftu,tak aspoň všechno dodělám a připravím
..Rendo jedem teď do Lysý?
Tak me dneska prisla topna deska a topny kabel 75 W-5 m tak to zkusim namotat a vyskousim co to provede z vlhkosti, Dobra nebyl z toho moc nadsenej. Marian od koho mas ty ten top. kabel? a Watovej, ja tam zkusim jeste dat to stare topeni + topny kabel a melo by to bit o cca 130 w zase min a
Záryby
napsal(a):
Tak me dneska prisla topna deska a topny kabel 75 W-5 m tak to zkusim namotat a vyskousim co to provede z vlhkosti, Dobra nebyl z toho moc nadsenej. Marian od koho mas ty ten top. kabel? a Watovej, ja tam zkusim jeste dat to stare topeni + topny kabel a melo by to bit o cca 130 w zase min a
No já jsem vedle větráku pak dal tohle(zvlhčovač vzduchu),ale musíš to jednou za dva dny dolít,tak tam musím dát nějaký plováček a expanzní nádr...má to cca 350w,ale běží to dvě tři minutky a hygrostat to vypne a za půl hoďky znova.Když uvážím,že ten kabel 70w vlastně topí imrvére tak je tohle za hubičku
http://aukro.cz/zvlhcovac-vzduchu-bionaire-cm-1-i2919092567.html
Teď na aukru jeden je a upozorňuji,že vlhkost od něj může ohlídat jedině nastavený hygrostat,jinak vše utopíte ještě ve vejcích(to píšu pro nezasvěcené)
marysh
napsal(a):
Poslal jsem dotaz na Biosku Sedlčany moc hodná pani mi poslala mail.Přeposílam Vám ho.Bohužel rozměry mých lísek jsou 80 na 45 cm ( vnítřek 76 na 41 cm)
Tak to se mě líbí,ale s rozměry rámu na tom jsme stejně.A nějaká úprava by šla na úkor kapacity líhně.Dík za meil a paní je opravdu ochotná,jen za ty ceny asi nemůže
Topný kabel jsem koupil u firmy - www.terarus.com - .Bylo to v době,kdy Petr Vesely ještě neměl svoji firmu.
dorm
napsal(a):
Tak dáme bramborák za 129,korunka ke korunce
Hele, kamo je jsem pres maso ,brambory necham slepickam., jo a uz se to zase lihne.
zdravím vás pánové,máte pěkně ty líhně vymakané,chtěl bych se ze zeptat kolik od vrchu líhně začíná ta přička?a jestli vede až dolů nebo je vespod taky nějáká mezera aby vzduch proudil dokola ?a ještě by mě zalmalo kde sjou přesně ta díry na nasvání a odváděni vzduchu a mohl by mě tady někdo vyfotit ty lisky na vajíčka,abych věděl jak si je mám vyrobit,na vajíčka od zdrobnělích vyandotek a velsumek.chtěl bych si udělat podobnou líhen,ale trochu menší tak na tři lísky+dolíhen předem děkuju
Zdravim,zitra sem dam par fotek,ale mozno zbytecne,vse uz vlozil Marysh a to dokonale. Tyhle babicky, jak mi je nazyvame uz jdou do par tis.... a to kluci potvrdej, ze nekecam. Za ty penize uz by mozna byla i Brinsea 580, ktera bude uz brzy a bude v Českym menu ale ja mam babicky moc rad a proto takova ta laska musi bejt a neco jen tak okopirovat umeji jenom v cine. Ty si cinan? ????
Renda
Já jenom doplním,že je otvor nad i pod přepážkou a musí být tak velký uměrně poroudění vzduchu a velikosti průchodu vzduchu mezi lískami se zaplněnými vejci.Lísky májí takový rozměr že se nesmí teplý vzduch opírat jen do první lísky a druhé budou chladnější.Vzduch se má jen linout,aby nevysušoval vejce a později(i když stále teplý) neublížil průvan líhnutým kuřatům.
Otvor na odvod co2 je dvěma regulovatelnými průduchy o průměru cca3,5cm v horní částí technické komory na zadní stěně.Přívod vzduchu je v dolní části zepředu ve dveřích tech.komory a je veden opět redukovaným šoupětem a trubkou do středu pod topné těleso(ihned ohřev,bez tepelného šoku).Vzduch tedy proudí od spodu tech.komory zespodu nahoru přes honí přepážku a v líhni od horní lísky dolů.Rohy(spoje) desek líhně jsou opatřeny trojůhelníkovými latěmi,pro snadné proudění(viz obr.od Rendy)..tak nevím jestli budeš s toho moudrý,když tak to čti několikrát

Rendo zkusim ti nahrát fotku sem, do emailu mi to nejde kruci. Ale lepší foto nemám, mám pořád telefon v servisu..... Jinak koukám že jsme všichni pěkně nažhavený teda.......... žembis......

Foto před, je focená při zkoušení, takhle to moc nefungovalo, jak jsme si potom psali z marysem, i s dormem, tak jsem přidal větráky a zadělal původní otvor, finální podoba je z vrchu takhle, ze spirálama už jsem nehýbal..... všimni si že uchycení těch spirál na konci v ohybu drží dva ty porcelány přes jeden by měla tendenci sjíždět a spadla by např: do vody nebo tak....
Cauky kluci tak konecne mam hotove nataceni, to bylo telefonu
O2 se asi pekne napakuje a je zaplatim balik penez. Moc dekuji vsem kdo poradil, Marian, Dobra, Libor a pan Chochula z SK. Ale ze da zapojeni takovy problem sem tedy vubec necekal. A ted zase jina. V 19 hod jsem zapnul na skouzku lihen a teplota je v poradku-zatim jedu na stary termostat, ale jak jsem predelal ty vetraky, tak mam hrozne vysokou vlhkost 80% a myslim ze ty vetracky z pc nestihaji vymenu vzduchu, topeni stejne, spirala 900 w. Vyskousel jsem dat do lihne zapalenou cigaretu/stale blbec kourim
/ a zapnul svetlo a moc se to tam tedy netoci. Tak jsem zase o trosku dal a ted asi pridam dalsi vetracek. Dobro, co klobaska, byla dobra ne, dikys za kavicku, priste jsem na rade ja
Davam sem schema propojeni koncaku a motoru, kdyby nahodou nekdo potreboval. To je stejne asi podle Mariana
Záryby
napsal(a):
Davam sem schema propojeni koncaku a motoru, kdyby nahodou nekdo potreboval. To je stejne asi podle Mariana
Klobáska výborná,výstava možná taky a paní Veselá z nás musela mít radost
ale jsme zase o něco chytřejší a ostatní okolo určitě také
PetrV promine za zdržení že???
S těma ventilátorama ti neporadím,protože já mám tři na 60cm a vy babči máte 90cm hluboké..Problém možná nastane až tam dám taky tu spirálu!! Jen s těma spínacíma hodinama jsem měl pravdu ušetříš za přepolovací relátka
Dobro ,uz mam vse hotove, akorat me sere ,ze to slapalo bez problemu, az ted co jsem vymenil origo vetrak / byl hrozne hlucny a vibroval / za ty mrnousi z Pc tak se chova uplne jinac, topeni nezapina tak casto jak minule,podle toho a s cig.kour si myslim ze to ty vetracky nestihaji. Jo a myslim ze Petr byl rad a Adelka taky, vsak sem tam nechal celou vyplatu
.Vsak rikal, uz chybi jenom Marian a Zembis a vystava je nase
. A tak to ma bejt. Renda
Tak kluci, po 4 hodinach to vypada dosti dobre, vlhkost klesla na 57% a teplota je ok. Rano musim nasadit cca 200 vajec ale ten kour z cigaret me nenecha asi spat, neni tam moc videt kolobeh vzduchu. Zatim je v dolini 36,8 C a nahore 37,5. No uvidime rano.
Rendo,tak jsem mluvil z Milevska s ,,větrátologem" dělal vzduchotechniku a říkal že tyto větráčky mají kubatůru 160-250m3 /h! Ty tam máš tři tak si to vynásob a spočítej kubatůru babči pak to spočítej kolik ti proběhne m3 za hoďku...stáčí když budeš počítat 100m3 na jeden
.vůbec se toho neboj,srovnej si vlhkost a bude to ok.
Resil jsem to z Petrem a dam tam velky ventilator, tak jak to bylo drive,tam to slapalo moc dobre. Chtel jsem trosku snizit odber, ale je to pouze min. Potrebuji aby to fungovalo. Puvodni hrozne vybroval a byl slyset az na pudu. Takze necham vse origo a pouze nahradim novy termohygrostat a bude nove nataceni. Max jeste predelam to Belimo co mate vy ostatni a uz na to fakt s..u ,potrebuji ji uz zapnout a zacit lihnout. Renda
Resil jsem to z Petrem a dam tam velky ventilator, tak jak to bylo drive,tam to slapalo moc dobre. Chtel jsem trosku snizit odber, ale je to pouze min. Potrebuji aby to fungovalo. Puvodni hrozne vybroval a byl slyset az na pudu. Takze necham vse origo a pouze nahradim novy termohygrostat a bude nove nataceni. Max jeste predelam to Belimo co mate vy ostatni a uz na to fakt s..u ,potrebuji ji uz zapnout a zacit lihnout. Renda
Hmm,ten motor ti změnil proudy vzduchu,ještě jsem myslel dat ho z venku z boku pře rozetu s kola a řetěz.(já ho tam nechal pro jistotu )Větrák orig.máš jiný?
Dobro, ja jsem pripravenej na sezonu lihen slape jako hodinky. Musim Vsem jeste jednou podekovat panum, Dorm,Marysh a zembis. Kluci diky
Renda
Jo a taky samo, ze Peta Vesely z www.lihne.cz , tobe taky Petre dekuji za rady a za dodany meterial. Renda
To je možné. Je třeba si uvědomit, zda ta spodní líska nebude moc dole, protože se tam špatně zasunuje a vyndavá. Rovněž je třeba brát v úvahu nejvýše položenou lísku, aby nebyl problém zase opačný. Je to zapotřebí udělat podle toho, jak to vyhovuje Tobě na výšku. Je nutné ale osadit líheň do vodováhy. Měl jsem problém s manipulací dolíhňových lísky. Stačí malé skřížení líhně a nebo nepřesná velikost lísky a je problém. Do dveří si dej skla, ať vidíš na lísky.
3535
napsal(a):
To je možné. Je třeba si uvědomit, zda ta spodní líska nebude moc dole, protože se tam špatně zasunuje a vyndavá. Rovněž je třeba brát v úvahu nejvýše položenou lísku, aby nebyl problém zase opačný. Je to zapotřebí udělat podle toho, jak to vyhovuje Tobě na výšku. Je nutné ale osadit líheň do vodováhy. Měl jsem problém s manipulací dolíhňových lísky. Stačí malé skřížení líhně a nebo nepřesná velikost lísky a je problém. Do dveří si dej skla, ať vidíš na lísky.
To, uz vse vim. Mozna mam lihen toho typu,ktera jede na Miss Bioska nechci se s klukama
dohadovat, ale ta moje je proste nejhezci
a to jak si kazdy prehazuje lisky to si musi kazdy udelat sam. Stejne ji asi budu muset prodat
nemam tolik vajec na lihnuti. Renda
Záryby
napsal(a):
To, uz vse vim. Mozna mam lihen toho typu,ktera jede na Miss Bioska nechci se s klukama
a to jak si kazdy prehazuje lisky to si musi kazdy udelat sam. Stejne ji asi budu muset prodat
se opovaž!! Takový krásný kus nábytku a ještě zradit partuTo že ji máš nej je pravda,ale zrada se neodpouští
..Že nemáš vejce nejlépe posoudí manželka.
U mě rozhoduje o vejcích mráz a zima(o délce vlastně taky)
Záryby
napsal(a):
Nejsem příznivec likvidace starých líhní. Ono je pohodlnější líhnout v automatické líhni, ale každý si ji koupit nemůže. Tak mu musí postačit starší, kterou si může postupně zrenovovat a přizpůsobit svým podmínkám. Když máš málo svých vajec, můžeš líhnout pro druhé.
Dobrý den,
předně dekuji za vlákno, i když tyhle velké líhně jsou mimo mé možnosti a potřeby, je tahle diskuze pro mne přínosem.
Do teď jsem vystačil se čtením a žasnutím, ale pořídil jsem servopohon Belimo na otáčení lísky a potřebuji poradit se zapojením, nebo spíš ujistit že jsem to pochpil správně.
Servopohon má 3 vývody - 1,2,3 modrý, hnědý, šedý - modrá je nula, hnědá je fáze (zapojím, dojede do krajní polohy a vypne se) šedá taky fáze (zapojím zaráz s hnědým tak dojede do druhé krajní polohy a vypne se)
Pokud jsem to pochopil správně tak šedej3 zapojím přes spínací hodiny a vždycky když se změní stav zapnuto/vypnuto otočí se do druhé polohy a tam zůstane do změny stavu podle spínacích hodin.
Máte to tak někdo zapojeno že je vlastně servo pořád pod proudem? Nepřehlídl jsem něco?
Díky za případné rady a reakce i když se můj dotaz netýká "babiček" - zatím
Tak kluci,kdy ji uz zacnete natapet? ?? ja ji zapinam v patek a v sobotu nasadim prvni vejce
Jj.,zatim sbiram max 50 vajec dene oplozenost max 70 % v lednu ani ne 40 % a proto zapinam
marysh
napsal(a):
Já už mám zapnuto.Pozítři budou první kuřátka.
Ses nemohl uz dockat,vid? Ja mam kuratka celej rok tak at je, vse OK
Tak sotva dva dny vejce v lihni, a dalsi problem origos prevodovka nevydrzela a musim zase otacet rucne. Rano bude predelani motoru a ten uz fakt dam ven a udelat nejaky novy prevod a to vse za provozu
to to ale zacina.
3535
napsal(a):
Nevím, proč si to komplikuješ. Není lepší mít kliku a dvakrát denně to otočit a nepotřebuji složitý mechanizmus. Stejně k tomu musíš chodit vícekrát za den, tak to nemusí být žádný problém.
To mas pravdu,ale kdyz se posere origo ta prevodovka, tak nemuzu tocit ani rucne, ja to mel i na rucni pohon. Zitra budu pokracovat a bude vse hotovy snad. R
Tak jsem ji rozebral a nejsou tam zadne zuby makam na tom a odpoledne bude novy prevod hotovy, jj uz ma neco za sebou
Tak a naklapeni je opt funkci, sice to trva z jedne strany na druhou pouhych 28s z minulich 2,5 minuty, ale aspon neco. Chtelo by to nejakej lepsi prevod. Nenapada Vas nekoho neco, cim to zpomalit? ??
Tak jak jste na tom? u me dobry nadhera fakt v ni lihnout
jedna radost, lihnivost moc moc pekna. Libore uz ji mas jinde? ?? Dobro.....neboj Australky pro tebe budu mit
cukr prej holky privezou
................ Ale ze nas bude. .... To je, Libor, Dobra, Marys, Ja, .........no a potom lihnarsky holky
no preci co lihnou makratka
.Renda
no já jí nahřívám a až zítra naložím..Srčil jsem dovnitř makovici a je to upně jiný teplo než v umělé hmotě...Trochu mě zarazila spotřeba,ale to se narovnáRendo do čtrnácti dnů mě to připravíš?
dorm
napsal(a):
no já jí nahřívám a až zítra naložím..Srčil jsem dovnitř makovici a je to upně jiný teplo než v umělé hmotě...Trochu mě zarazila spotřeba,ale to se narovnáRendo do čtrnácti dnů mě to připravíš?
Jóó tak to je ta "celá" já mám tu "půlku". Vysoká spotřeba, ano, to já také měl. Chce to celou rozebrat a dát tam polystyren 5 cm silný. Dá to práci ale vyplatí se to. Ta skelná vata jakoby se ztratila. Je ji tam asi polovina a stěnu tvoří pouze vnitřní a vnější obal. Nyní si na spotřebu nenaříkám.
3535
napsal(a):
Jóó tak to je ta "celá" já mám tu "půlku". Vysoká spotřeba, ano, to já také měl. Chce to celou rozebrat a dát tam polystyren 5 cm silný. Dá to práci ale vyplatí se to. Ta skelná vata jakoby se ztratila. Je ji tam asi polovina a stěnu tvoří pouze vnitřní a vnější obal. Nyní si na spotřebu nenaříkám.
3535. ...Tak ji ukaz neni nas moc, kdo tuto lihen ma
jinak vitej v klubu
3535
napsal(a):
byla kompletně rozebraná,má 140cm a 80futrama bych jí těžko dostal.Jen venkovní nátěr jsem nestihl,ale vevnitř je komplet včetně zasilíkonované spoje..ano je ta ta velká,ale máme ještě půlku ale jen 60cm
Záryby
napsal(a):
3535. ...Tak ji ukaz neni nas moc, kdo tuto lihen ma
jinak vitej v klubu
Tak tady je. Zmenšená "půlka" staré babičky. Ubral jsem dvě lísky předlíhňové a jednu dolíhňovou. Kapacita předlíhně asi 800 ks. Původně to byla na bažanty a tak jsem některé bažantí lísky nechal a dávám na ně menší vejce. Nechal jsem si udělat jednu lísku na husí vejce. Loni jsem líhnul špatně a tak jsem na to nyní zvědav.
3535
napsal(a):
Tak tady je. Zmenšená "půlka" staré babičky. Ubral jsem dvě lísky předlíhňové a jednu dolíhňovou. Kapacita předlíhně asi 800 ks. Původně to byla na bažanty a tak jsem některé bažantí lísky nechal a dávám na ně menší vejce. Nechal jsem si udělat jednu lísku na husí vejce. Loni jsem líhnul špatně a tak jsem na to nyní zvědav.
Taky dalsi hezkej kousek jaky tam mas topeni? Ja tam koupil origo 900 w spiralu a novy vetrak ktery je tizsi a hlavne nevybruje a lihne jak nova.Z jakeho si okresu?
Záryby
napsal(a):
Taky dalsi hezkej kousek jaky tam mas topeni? Ja tam koupil origo 900 w spiralu a novy vetrak ktery je tizsi a hlavne nevybruje a lihne jak nova.Z jakeho si okresu?
Rendo já dneska zkusil jak pes..mám tři origo 900w a s toho jedna funglovka..tři hodiny po naložení nám začala ta nová vyhazovat tep.ochranu.Dal jsem starší 900w a běželo to ok,ale jelikož v noci tam nebudem nechtěli jsme riskovat,tak jsem dal topení dolíhňové 360w(foto z druhé babči).pak jsme to další tři hoďky pozorovali a nátápěla o dvě minuty déle než origo,tak jsme spokojeni
..No a aby se to nepletlo a nebyli jsme zas tak moc spokojený,tak mě belimo nevyplo ve 40% naklápění a přetáhlo to tak,že se vysypali vejce k jedné straně( chodilo super s prázdnejma lískama).
.nějaké vejce to odneslo,tak jsem to dal z5 na tu kliku na růčo a musím najít vhodné silné belimo z jištěním dojezdu..
Jo a taky není babča na 1200 vajec,jak mě bylo řečeno,ale na 1700!!
170ks na lísku klasické vejce x 10
rozdíl teploty mezi vrchní a spodní lískou je 0,5st tak paráda,ale to asi díky origo větráku,počítačový by to nepřetáhli.
zítra se to zase změní až se naakumulují vejce a pořádně se prohřeje babča ,tak to doladíme
Záryby
napsal(a):
Topení původní - spirály. Starý velký větrák jsem vyhodil. Jak říkáš, byl hlučný a trochu vybroval. Dal jsem tam dva malé větráky z digestoře. Mají příkon každý 21 W. To je výborné. U větší babči než mám já, by se možná hodilo topení - vanička se spirálou na regulaci vlhkosti. Tam je příkon 900 W. Možná, že bych našel toto původní topení doma a tak bych ho mohl nabídnout, ale to nevím jistě. Rozměry líhně cca výška 130 cm, šířka 120 cm a hloubka původní 110 cm. Renovovanou líheň jsme museli sestavovat uvnitř místnosti, neboť se s ní nedá dveřmi projít. Jsem z okresu Tábor.
dorm
napsal(a):
Rendo já dneska zkusil jak pes..mám tři origo 900w a s toho jedna funglovka..tři hodiny po naložení nám začala ta nová vyhazovat tep.ochranu.Dal jsem starší 900w a běželo to ok,ale jelikož v noci tam nebudem nechtěli jsme riskovat,tak jsem dal topení dolíhňové 360w(foto z druhé babči).pak jsme to další tři hoďky pozorovali a nátápěla o dvě minuty déle než origo,tak jsme spokojeni
..No a aby se to nepletlo a nebyli jsme zas tak moc spokojený,tak mě belimo nevyplo ve 40% naklápění a přetáhlo to tak,že se vysypali vejce k jedné straně( chodilo super s prázdnejma lískama).
.nějaké vejce to odneslo,tak jsem to dal z5 na tu kliku na růčo a musím najít vhodné silné belimo z jištěním dojezdu..
Jo a taky není babča na 1200 vajec,jak mě bylo řečeno,ale na 1700!!
170ks na lísku klasické vejce x 10
rozdíl teploty mezi vrchní a spodní lískou je 0,5st tak paráda,ale to asi díky origo větráku,počítačový by to nepřetáhli.
zítra se to zase změní až se naakumulují vejce a pořádně se prohřeje babča ,tak to doladíme
Dobro, vsak ty si poradis ten motor na to naklapeni mam 50 nm a ten otoci celou lihen kdyz se posere koncak
rozdil v lihni a dolihni mam max 0,2 C
ten vetrak mam od Petra a musim jenom pochvalit. Me staci tahat lisku se 144 vejci, je to uz moc tezke a kor kdyz to davam nachoru
topeni je z biosky za pouhych cca 1300 stovek, no nekup to
termostat od bratu z SK. ..Chochula ,je sice dobry ale ukazuje spatne hodnoty, tedy ten muj urcite. A kdyz jsem mu psal, ze chci kod na servis na kalibraci, tak vubec nic nenapsal
jinak funguje na 100 % .
supan
napsal(a):
Téééda to je nádhera ta líheň Luxusně jste ji dal dal dohromady.
Když jsem ji u vás loni viděla, tak se mi ani nechtělo věřit, že to vůbec bude šlapat. Tak přeji hodně úspěchů v líhnutí
Dekuji ja vim
z Liberce
cerna oktavka rs
supan
napsal(a):
Ták ták správně
Moje prvni kuratka Maransek ......
mam fakt radost, dekuji
Renda-Martinov
Záryby
napsal(a):
Moje prvni kuratka Maransek ......
mam fakt radost, dekuji
Renda-Martinov
No nádhera a paráda Tak já se taky se taky pochlubím letošním prvním líhnutím
Maransky pšeničné, modré a krahujčí a Bresse Gauloise *21.2.2013
supan
napsal(a):
No nádhera a paráda Tak já se taky se taky pochlubím letošním prvním líhnutím
Maransky pšeničné, modré a krahujčí a Bresse Gauloise *21.2.2013
Supr akce! !! Nasadove vejce z nemecka skoro za 3 euro a nic moc. To chce klid a zvednem cenu Maransek
od 1.4.2013 budou u me kuratka cist.maransek od 80 kc. Kdo chce si koupi kvalitni kurata a kdo chce, at si je treba koupi na trhu
a potom budou se ptat, proc maji bile vejce
A nebo nas.vejce za 35
tady v Cr, lihnou pouze 2 chovatele Maransek. To jsem Ja a pan Jarkovsky, dalsiho clena klubu, kdo lihne neznam
R
Záryby
napsal(a):
Supr akce! !! Nasadove vejce z nemecka skoro za 3 euro a nic moc. To chce klid a zvednem cenu Maransek
od 1.4.2013 budou u me kuratka cist.maransek od 80 kc. Kdo chce si koupi kvalitni kurata a kdo chce, at si je treba koupi na trhu
a potom budou se ptat, proc maji bile vejce
A nebo nas.vejce za 35
tady v Cr, lihnou pouze 2 chovatele Maransek. To jsem Ja a pan Jarkovsky, dalsiho clena klubu, kdo lihne neznam
R
Tak my měli násadová vejce za 2 eura, ale oplodněnost byla fakt šílená ze 112 vajec máme 35 kuřat
Tak, ale byl leden nooo.
A dnes se nám klubou další vejce z Německa. Prozatimní skóre je 31 z 44 vajec a lezou další. Oplozenost byla 100%. A Žerzejští obři skóre 6 ze 6 ti, takže jsem spokojená
A kuřátka Maransek od 80 Kč?? A proč ne? Člověk se s tím piplá, očkuje to a pak to má dávat za dvacku?? Nevidím důvod, kvalitní a čistý chov má opravdu málokdo... A pan Jarkovský? Já nevím... Prý teda tenkrát zrovna měl vejce kupovaná, ale z kuřat Maransek jsou mixy Araukan a Maransek a z kuřat Araukan to samé
A když už to vypadá jako Araukana, tak to snáší khaki vejce
Takže sháníme dál čistý chov... Ale tak snad to byla fakt náhoda. Od vás jsme měli přesně to co jsme chtěli
Ale my sice nejsme v žádném klubu Maransek a ani o něm nevím, ale myslím, že máme chov černých měděnokrkých dobrý a hlavně je vše nepříbuzné - slepice od vás a kohouty z ciziny. K těm novým vylíhlím pipnám jiných barevných rázů už máme také nepříbuzné kohouty
Pro RENONOUS a DORM: Kluci našla jsem vám na bazoši inzerát, mrkněte se na to:
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/22922887/Lihen.php
venziva
napsal(a):
moc pěkná díky,mě už dvě velké stačí a to mám o jednu lísku navíc než tato..dnes něco přes půl lísky
tak ještě jedna plymutek žlu.modr.bílé.a pár zdrobnělích...můžu říct že na první líhnutí po částečné rekonstrukci v této babče je nevšední zážitek..Bylo to na zkoušku buď a nebo .Nechali jsme vejce vhorní lísce špičkou dolů a oni propadávaly na síto jak se to dělalo dříve(jedna ze dvou lísek na přepravu do odchovny nepatří k této líhni)..Přeji Všem ať mají líheň jakoukoliv, takové bezproblémové líhnutí
venziva
napsal(a):
Videl jsem, diky ale tahle je otrosku lepsi
Záryby
napsal(a):
Dobro, vsak ty si poradis ten motor na to naklapeni mam 50 nm a ten otoci celou lihen kdyz se posere koncak
rozdil v lihni a dolihni mam max 0,2 C
ten vetrak mam od Petra a musim jenom pochvalit. Me staci tahat lisku se 144 vejci, je to uz moc tezke a kor kdyz to davam nachoru
topeni je z biosky za pouhych cca 1300 stovek, no nekup to
termostat od bratu z SK. ..Chochula ,je sice dobry ale ukazuje spatne hodnoty, tedy ten muj urcite. A kdyz jsem mu psal, ze chci kod na servis na kalibraci, tak vubec nic nenapsal
jinak funguje na 100 % .
Dobry den chci se zeptat jak jste dopadl stim kodem na servis ???
Zadny kod nemam,pan se uz neozval a ani ja mu nepsal po druhe. Uz to neresim, hlavne ze funguje
Záryby
napsal(a):
Videl jsem, diky ale tahle je otrosku lepsi
ty vole nekecej,že už je Rcomka v Brandýse ve sklepě....ta je vymazlená
,
jen škoda že nesmrdí stejně po gumotexu jako babči
stejně to kujvy šikmooký okopčili tady z vlákna s fotekjen to pižmo historie líhnutí v babčách nevychytaj
Dneska jsem vysypal z " babičky" forverky,exekry a araukany - pěkně jsem ji pohladil,poškrabkal a šťastny se na ní usmal. Má v sobě nezkutečné kouzlo,dřevo je dřevo.
Když jsem kdysik toto vlákno zakládal z nouze tak jsem vůbec netušil jak to dopadne. Jak jsme si krásně našli cestu k sobě, až se jednou potkáme tak to bude jak staři kamarádi z války
marysh
napsal(a):
Dneska jsem vysypal z " babičky" forverky,exekry a araukany - pěkně jsem ji pohladil,poškrabkal a šťastny se na ní usmal. Má v sobě nezkutečné kouzlo,dřevo je dřevo.
Když jsem kdysik toto vlákno zakládal z nouze tak jsem vůbec netušil jak to dopadne. Jak jsme si krásně našli cestu k sobě, až se jednou potkáme tak to bude jak staři kamarádi z války
Nebudeš tomu věřit Mariane,ale dali jsme si k líhním gaučík a pěkně si hačnem pokecáme a čučíme oknem dovnitř,na teploměry,vlhkoměry lísky,jak se klubou a probíráme všechno kolem chovu a líhnutí a to pižmo ze dřeva jak píšu výš, tomu dodává nepopsatelnou atmosféru.Škoda,že tam jezdím autem,je tam něco málo šnapsu
A máš pravdu až se sejdem budem jak veteráni z waru
mimochodem,včera jsem také vysypal F2 od tří kmenů a je to zase o něco blíž vzdálenému cíli..chtěl jsem jim dát křídlové značky,ale jsou tak mrňavá a nevinná,že jsme si netroufli a dávali raději na nožky pletací vlnu podle barev a kmenů.Pak už si poradím se značením až budou starší.
S pozdravem,, na bábinky je spolehnutí"
marysh
napsal(a):
Mariane, taky se me vni lihne uplne jinak nez v brinsee je to proste supr. Taky hladim
ale manzelku v posteli
ale ze to roste
marysh
napsal(a):
Až jednou přijedu, můžu si taky pohladit ?.....líheň.
Ne pohlad si svoju zenu
treba ti taky neco vyroste
to je jako moje vejce
chudak australka
Tak jak kluci???? mate vše pripravené a vše zkalibrované ?Dneska me volal novacek ,co chce koupit dalsi babicku nekde ze Slovenska ,tak mu povidam ,bez do toho ...nebudu říkat zadne jmeno ....on to vi sam ,pozoruje A co Marys .....jak ti jede ta nova 580 ????? u me dobry ,ale 1000 rcom ,no nevím co mám rikat
brinesa dobry ...R com ....dobry ....Real ...dobry ...........ale nase stara babicka je proste nejlepsi
............ps. obrazek az zitra
Zdar chlapi, 580 - tka zatím bez téměř žádných zkušeností, mám ji krátko a ještě se mi nepovedlo ji celou naložit. Zatím pár stovek křepelek a výsledky dobré. Trochu mi vadilo neustále vrčení vodní pumpy a tak jsem to upravil přes nastavitelný plovákový ventil a teď testují a kalibrují a kalibrují a .....
Je to jen záložní líheň, královnou je babička.
dorm
napsal(a):
že nechrápeš čéče v jednu v noci,,máma po tobě něco chtěla, tak jsi fouknul dolů k líhním viď
tomu se říká ,,bolí mě hlava"
néééééééé ,to ještě zvládám
ale ted vázne , líhnul jsem cca 500 ks křepelek a tam je potreba je hlídat víc nez kuřata a proto si o bčas udělám noční
.Jinak kluci sháním kvalitní nas.vejce křepelek -faraon .Tady uz snad v Česku ani nejsou .Proto jedu příští týden do Francie pro nas.vejce cca 800 km a beru 1000 ks ,ale ta cena !!!!! 15 kc za kus
.No uvidíme co z toho bude
sám se bojím .......jinač je 15 000 v pi..i a to ani radsi nepočítam cestu a neříkam nic manželce
normalní služebni cesta
marysh
napsal(a):
Zdar chlapi, 580 - tka zatím bez téměř žádných zkušeností, mám ji krátko a ještě se mi nepovedlo ji celou naložit. Zatím pár stovek křepelek a výsledky dobré. Trochu mi vadilo neustále vrčení vodní pumpy a tak jsem to upravil přes nastavitelný plovákový ventil a teď testují a kalibrují a kalibrují a .....
Je to jen záložní líheň, královnou je babička.
Ahojky ,nechapu staci preci dolejt vodu do spodni nadrzky primo v lihni ..a tim prave setrim to cerpadlo ...dene cca0,5 L ..a je po problemu ....brinsea je timto znama ,ze cerpadlo nestiha ,a nebo co uz asi vis vymenit hadicku prmo na cerpadle za vetsi prumer ale taky vyssi voditka unasece cerpadla
neni to zas az tak slozite .Mohu na fotit a preposlat .Docela by me zajimalo jak si to vyresil ty ??? Myslím ten plovakovy ventil ,ale tam to zase hlida neco jineho co neni v Brensee
. To je jasne ze kralovnou je babicka
Rok vyroby cca 1953 a funguje na 100 procent .Líhnuti je proste radost

Sever Čech zdraví všechny " babičkáře" i moderní líhňaře !!!!
Rok se s rokem sešel a tady to koukám docela žije, především bych Vám všem chtěl popřát hodně úspěchů v novém líhňařském roce. Kdybych měl zrekapitulovat můj líhňařský rok 2013, tak bych napsal jen " pro mě slabší rok"........ Je fakt že z mých ročních propočtů je ale i přesto babička nejlepší líheň, až na pár škobrtnutí jela od Ledna až do července, přibližně od konce dubna jsem byl nucen sice otáčet růčo klikou, servomotor se rozsypal protože neutáhnul váhu vajec, praskla pojistka na doraze, a skoro všechny vejce se svezli na dno, krvavou omeletu jsem uklidil vydesinfikoval celou líheň a líhnul jsem dál kachny, křepelky atd, Husí jsem nechal jen 14dní a pak přesun do brinsea líhnivost až ke konci líhnutí 55%, takže trochu úspěch... V červenci odešel zřejmě termostat v Termohygrostat THLed , přijel jsem večer domů a na líhni bylo přes 41 stupňů teploty, i přes veškerou snahu jsem nakonec vyhodil cca 500 vajec. Toť vše, od té doby babča odpočívá, zvažoval jsem prodej ale nakonec jsem se na poslední chvilku rozhodl že ale babču neprodám, u babči stáli vietnamci zkoumali, přemlouvali mě, se třema petitisícovkama v ruce ale odolal jsem, babča v klidu odpočívá furt u mě doma.... Nyní pošlu na slovač THLed na opravu. Servomotor už jsem opravil, Poté babču nastartuju a pojedu dál.... 2014 v babče ale pojedu jen hrabavou, což doufám motor utáhne a konečně se prolomí tak trochu moje líhňařská smůla....
Ps: Rendo žes neřekl ? Taky bych měl zájem o pár francouzů .....
Záryby
napsal(a):
Ahojky ,nechapu staci preci dolejt vodu do spodni nadrzky primo v lihni ..a tim prave setrim to cerpadlo ...dene cca0,5 L ..a je po problemu ....brinsea je timto znama ,ze cerpadlo nestiha ,a nebo co uz asi vis vymenit hadicku prmo na cerpadle za vetsi prumer ale taky vyssi voditka unasece cerpadla
neni to zas az tak slozite .Mohu na fotit a preposlat .Docela by me zajimalo jak si to vyresil ty ??? Myslím ten plovakovy ventil ,ale tam to zase hlida neco jineho co neni v Brensee
. To je jasne ze kralovnou je babicka
Rok vyroby cca 1953 a funguje na 100 procent .Líhnuti je proste radost
Nechci otevírat líheň každé ráno, výměna hadičky za větší průměr zbytečně zatíží čerpadlo a stejně bude hlasitě vrčet a rušit. V jednoduchostí je ........ fotky máš na meilu.