Rosení vajíček v líhni

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.1.2009 09:04
jossev

XXX.XXX.32.139

Chtěl jsem se zeptat, proč se rosí vejce v líhni? Nestačí udržovat jen stanovenou vlhkost?
Mám v líhni vlhkost 60% a ještě musím rosit vejce, nebo se rosí kvůli tomu, aby se dosáhlo těch 60%?

28.1.2009 14:13
jossev

XXX.XXX.32.139

jossev napsal(a):
Chtěl jsem se zeptat, proč se rosí vejce v líhni? Nestačí udržovat jen stanovenou vlhkost?
Mám v líhni vlhkost 60% a ještě musím rosit vejce, nebo se rosí kvůli tomu, aby se dosáhlo těch 60%?

Nikdo neví? Poraďte, prosím.

28.1.2009 15:43
malaceskafarma

XXX.XXX.216.113

jossev napsal(a):
Nikdo neví? Poraďte, prosím.

Pokud líhnete slepice je vlhkost 55-60% během líhnutí dostačujicí. Jen vva od 19 dne se vlhkost zvyšuje až o 20-30% aby se usnadnilo proklubání kuřat z vajec. to se potom vejce opravdu rosí. ale pokud máte v líhni 60% vlhkost tak rosit nemusíte a ani by jste neměl. Pokud potřebujete zvýšit vlhkost ze začátku a v průběhu líhnutí řeší se to tak že umístíte do líhně nádobu s vodou nebo např. namočenou houbu. Rosit až před tím klubáním!

28.1.2009 20:24
3538

XXX.XXX.56.73

malaceskafarma napsal(a):
Pokud líhnete slepice je vlhkost 55-60% během líhnutí dostačujicí. Jen vva od 19 dne se vlhkost zvyšuje až o 20-30% aby se usnadnilo proklubání kuřat z vajec. to se potom vejce opravdu rosí. ale pokud máte v líhni 60% vlhkost tak rosit nemusíte a ani by jste neměl. Pokud potřebujete zvýšit vlhkost ze začátku a v průběhu líhnutí řeší se to tak že umístíte do líhně nádobu s vodou nebo např. namočenou houbu. Rosit až před tím klubáním!

Naprosto souhlasím s předešlým autorem a dodávám - mám u líhně připravenou sprejovou nádobičku s vodou a dolíhňovou lísku s vejce postříkám. To dělám několikrát denně. Zdůrazňuji - jen dolíhňové lísky. Některé starší líhně mají na regulování vlhkosti v líhni t,zv. vaničku s přitékající vodou / viz staré záchodové nádoby s plovákem /, kde je pod určitým úhlem ponořená vyhřívající spirála ve vodě. Ponořováním nebo nadzvihováním spirály regulujeme vlhkost vzduch u v líhni.

7.2.2009 08:53
jossev

XXX.XXX.32.139

malaceskafarma napsal(a):

Díky za odpověď. A ještě se zeptám na to samé při zvýšení vlhkosti u konce klubání. Píšete: "Rosit až před tím klubáním!" Když dosáhnu v líhni vlhkosti 80-90% odpařováním, nemusím rosit? Nebo se to před tím klubáním rosí z jiného důvodu, než kvůli zvýšení vlhkosti v líhni? Rosí se i v automatických líhních (Brinsea, ...)? Předem díky.

8.2.2009 13:18
3538

XXX.XXX.56.73

jossev napsal(a):
Díky za odpověď. A ještě se zeptám na to samé při zvýšení vlhkosti u konce klubání. Píšete: "Rosit až před tím klubáním!" Když dosáhnu v líhni vlhkosti 80-90% odpařováním, nemusím rosit? Nebo se to před tím klubáním rosí z jiného důvodu, než kvůli zvýšení vlhkosti v líhni? Rosí se i v automatických líhních (Brinsea, ...)? Předem díky.

Jest-li že máte technicky vybavenou líheň tak, že Vám tam automaticky zvýší vlhkost při dolihování na 80 % tak nemusíte ručně zvyšovat vlhkost . Ono těch 90% je dost, raději bych se držel kolem 80%. Při vysoké vlhkosti se prodlužuje líhnutí a snižuje procento líhnivosti.

Daliborka

2.3.2012 18:58
Daliborka

XXX.XXX.64.2

Vážení,
umělé líhnutí drůbeže je nahrazení přirozených podmínek technikou. Pokud porovnáme třeba umělé a přirozené doby líhnutí, tak přirozené je o několik hodin delší. Proč? Pokud na vejcích sedí kvočna, tak se musí občas "proběhnout" a o tu dobu se prodlužuje doba líhnutí. To samé je to i s kropením, rosením a vlhkostí. V poslední době líhnutí je již kuře živý tvor s výrobou a regulací vlastního tepla, tudíž se teplota v líhni snižuje a rosení kropení je podle mne potřeba a nahrazuje potřebné ochlazení vajec po návratu qočny z krmení.
Četli jste někde ovětrání, chlazení a rosení? To patří k sobě a podle mne je to nutné. Vím o případu kde v líhňařské místnosti hajný, u bažantíků, měnil lísky v líhni tak že horní vyndal, a všechny přesadil o jednu výš. Na tu vyndanou ale zapomněl a nechal ji přes noc venku. Ráno se trochu lekl, ale dal ji zpět a vylíhlo se vše normálně.
PS: víte jak líhli již staří Římané???
Postavili hliněné iglů, naplnili na podlaze vejci, uzavřeli a zaházeli slámou. Po spálení slámy se líheň rozehřála a doutnající sláma a setrvačnost teploty vydrželi těch 21 dní, a poslední inkubační dobu již zbytkové a vlastní teplo dostačilo k dolíhnutí.

2.3.2012 19:28
petrzmerina

XXX.XXX.177.152

Jednou se mému bratru stalo, že vyndával lísku s vejci z líhně na ochlazení, ale zapoměl jí venku. Den byla venku já mu radil ať už vejce vyhodí, protože jsou nenávratně zastuzena, ale pro jistotu je ještě dal do líhně a nakonec se přece jenom něco málo vylíhlo. Tuším že to byly perličky a z 10 vajec se vylíhla 2 perlíčata.
Jinak k původnímu dotazu. Líhnu v podomácku vyrobené líhni. Mám v líhni trvale umístěnou nádobu s vodou. U konce líhnutí cca 19. den přemístím nádobu přímo pod ventilátor, aby jí ofukoval a tím zvednu vlhkost. Vejce nekropím. Během líhnutí líheň otevřu, otočím vejce (což je za 10 vteřin hotové) a uzavírám, tedy zbytečně nevětrám. Proto si myslím, že bez větrání i bez kropení se lze obejít, ale záleží na každé líhni jak umí pracovat s vlhkostí.

2.3.2012 23:33
jossev

XXX.XXX.32.139

Díky za odpovědi. Už jsem to ale za ty 3 roky, co jsem pokládal tu otázku, taky zjistil. :-) Nerosím, akorát dodržuji vlhkost a nemám problém s líhnutím.

5.3.2012 15:46
hudos00781

XXX.XXX.110.10

a vodu do liahne pridávať akú studenú alebo teplúsmajlík

5.3.2012 16:24
jossev

XXX.XXX.32.139

Je to jedno.
Nejlépe vodu o teplotě, která je v líhni. :-) Když dáte studenou, tak to chvíli bude víc topit, aby se zehřála. Když dáte teplou, tak bude míň topit a než se srovná teplota, tak se bude víc odpařovat. Ale to je vše krátkodobě. Tak to mám v líhni já.

8.3.2012 20:45
hudos00781

XXX.XXX.110.10

a je jedno kolko tej vody tam nalejem či ked dam viacej vody bude väčšia vlhkosť aked dam menej tak bude menšia či je vlhkosť stále rovnaka pri hocijakom množstve vody

8.3.2012 20:59
jossev

XXX.XXX.32.139

U mě je to jedno kolik vody naleju, já řídím % vlhkosti plochou vody. Tzn. když během líhnutí potřebuji cca 60% vlhkost, tak mám odzkoušené, že stačí dvě misky od nanukáče (viz foto) a na dolíhnutí, když má být vlhkost asi 90%, tak dávám 6 misek (ty pak dám vedle).

Přidejte reakci

Přidat smajlík