jossev
napsal(a):
Nikdo neví? Poraďte, prosím.
Pokud líhnete slepice je vlhkost 55-60% během líhnutí dostačujicí. Jen vva od 19 dne se vlhkost zvyšuje až o 20-30% aby se usnadnilo proklubání kuřat z vajec. to se potom vejce opravdu rosí. ale pokud máte v líhni 60% vlhkost tak rosit nemusíte a ani by jste neměl. Pokud potřebujete zvýšit vlhkost ze začátku a v průběhu líhnutí řeší se to tak že umístíte do líhně nádobu s vodou nebo např. namočenou houbu. Rosit až před tím klubáním!
malaceskafarma
napsal(a):
Pokud líhnete slepice je vlhkost 55-60% během líhnutí dostačujicí. Jen vva od 19 dne se vlhkost zvyšuje až o 20-30% aby se usnadnilo proklubání kuřat z vajec. to se potom vejce opravdu rosí. ale pokud máte v líhni 60% vlhkost tak rosit nemusíte a ani by jste neměl. Pokud potřebujete zvýšit vlhkost ze začátku a v průběhu líhnutí řeší se to tak že umístíte do líhně nádobu s vodou nebo např. namočenou houbu. Rosit až před tím klubáním!
Naprosto souhlasím s předešlým autorem a dodávám - mám u líhně připravenou sprejovou nádobičku s vodou a dolíhňovou lísku s vejce postříkám. To dělám několikrát denně. Zdůrazňuji - jen dolíhňové lísky. Některé starší líhně mají na regulování vlhkosti v líhni t,zv. vaničku s přitékající vodou / viz staré záchodové nádoby s plovákem /, kde je pod určitým úhlem ponořená vyhřívající spirála ve vodě. Ponořováním nebo nadzvihováním spirály regulujeme vlhkost vzduch u v líhni.
malaceskafarma
napsal(a):
Díky za odpověď. A ještě se zeptám na to samé při zvýšení vlhkosti u konce klubání. Píšete: "Rosit až před tím klubáním!" Když dosáhnu v líhni vlhkosti 80-90% odpařováním, nemusím rosit? Nebo se to před tím klubáním rosí z jiného důvodu, než kvůli zvýšení vlhkosti v líhni? Rosí se i v automatických líhních (Brinsea, ...)? Předem díky.
jossev
napsal(a):
Díky za odpověď. A ještě se zeptám na to samé při zvýšení vlhkosti u konce klubání. Píšete: "Rosit až před tím klubáním!" Když dosáhnu v líhni vlhkosti 80-90% odpařováním, nemusím rosit? Nebo se to před tím klubáním rosí z jiného důvodu, než kvůli zvýšení vlhkosti v líhni? Rosí se i v automatických líhních (Brinsea, ...)? Předem díky.
Jest-li že máte technicky vybavenou líheň tak, že Vám tam automaticky zvýší vlhkost při dolihování na 80 % tak nemusíte ručně zvyšovat vlhkost . Ono těch 90% je dost, raději bych se držel kolem 80%. Při vysoké vlhkosti se prodlužuje líhnutí a snižuje procento líhnivosti.
Daliborka

XXX.XXX.64.2
Vážení,
umělé líhnutí drůbeže je nahrazení přirozených podmínek technikou. Pokud porovnáme třeba umělé a přirozené doby líhnutí, tak přirozené je o několik hodin delší. Proč? Pokud na vejcích sedí kvočna, tak se musí občas "proběhnout" a o tu dobu se prodlužuje doba líhnutí. To samé je to i s kropením, rosením a vlhkostí. V poslední době líhnutí je již kuře živý tvor s výrobou a regulací vlastního tepla, tudíž se teplota v líhni snižuje a rosení kropení je podle mne potřeba a nahrazuje potřebné ochlazení vajec po návratu qočny z krmení.
Četli jste někde ovětrání, chlazení a rosení? To patří k sobě a podle mne je to nutné. Vím o případu kde v líhňařské místnosti hajný, u bažantíků, měnil lísky v líhni tak že horní vyndal, a všechny přesadil o jednu výš. Na tu vyndanou ale zapomněl a nechal ji přes noc venku. Ráno se trochu lekl, ale dal ji zpět a vylíhlo se vše normálně.
PS: víte jak líhli již staří Římané???
Postavili hliněné iglů, naplnili na podlaze vejci, uzavřeli a zaházeli slámou. Po spálení slámy se líheň rozehřála a doutnající sláma a setrvačnost teploty vydrželi těch 21 dní, a poslední inkubační dobu již zbytkové a vlastní teplo dostačilo k dolíhnutí.
Jednou se mému bratru stalo, že vyndával lísku s vejci z líhně na ochlazení, ale zapoměl jí venku. Den byla venku já mu radil ať už vejce vyhodí, protože jsou nenávratně zastuzena, ale pro jistotu je ještě dal do líhně a nakonec se přece jenom něco málo vylíhlo. Tuším že to byly perličky a z 10 vajec se vylíhla 2 perlíčata.
Jinak k původnímu dotazu. Líhnu v podomácku vyrobené líhni. Mám v líhni trvale umístěnou nádobu s vodou. U konce líhnutí cca 19. den přemístím nádobu přímo pod ventilátor, aby jí ofukoval a tím zvednu vlhkost. Vejce nekropím. Během líhnutí líheň otevřu, otočím vejce (což je za 10 vteřin hotové) a uzavírám, tedy zbytečně nevětrám. Proto si myslím, že bez větrání i bez kropení se lze obejít, ale záleží na každé líhni jak umí pracovat s vlhkostí.
U mě je to jedno kolik vody naleju, já řídím % vlhkosti plochou vody. Tzn. když během líhnutí potřebuji cca 60% vlhkost, tak mám odzkoušené, že stačí dvě misky od nanukáče (viz foto) a na dolíhnutí, když má být vlhkost asi 90%, tak dávám 6 misek (ty pak dám vedle).