Vlaška - barva, nosnost,atd.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2009 18:43
lavacca

XXX.XXX.1.3

Dobrý podvečer.

Jelikož už 7. rokem máme doma vlašky a všimla jse si, že zrovna zde moc chovatelů není (tedy aspoň jsem o nich nečetla), tak jsme založila toto téma.

Zajímalo by mě v jakých podmínkách máte svoje vlašky, jakou dosahují snášku a jaké barevné rázy vůbec jsou, jelikož v encyklopediích a knížkách o slepicích jsem našla(když už tam byla) jen černobílou.

Doma máme nyní vlašku stříbrnou, koroptví a jejich křížence.

25.2.2009 18:45
lavacca

XXX.XXX.1.3

lavacca napsal(a):
Dobrý podvečer.

Jelikož už 7. rokem máme doma vlašky a všimla jse si, že zrovna zde moc chovatelů není (tedy aspoň jsem o nich nečetla), tak jsme založila toto téma.

Zajímalo by mě v jakých podmínkách máte svoje vlašky, jakou dosahují snášku a jaké barevné rázy vůbec jsou, jelikož v encyklopediích a knížkách o slepicích jsem našla(když už tam byla) jen černobílou.

zde foto stříbrné vlašky:

25.2.2009 18:47
lavacca

XXX.XXX.1.3

lavacca napsal(a):
zde foto stříbrné vlašky:

vlaška koroptví:

25.2.2009 18:48
lavacca

XXX.XXX.1.3

lavacca napsal(a):
vlaška koroptví:

kohout č.1 - vlaška koroptví

25.2.2009 18:50
lavacca

XXX.XXX.1.3

lavacca napsal(a):
kohout č.1 - vlaška koroptví

kohout č.2 - vlaška rodobarvá

25.2.2009 19:02
lavacca

XXX.XXX.1.3

lavacca napsal(a):

a nyní něco o našich vlaškách:

- celoročně bydlí v dřevěném kurníku + mají výběh cca 0,3 ha (sad)
- přes zimu mají možnost se jít popelit do skleníku
-krmení: pšenice, kukuřice(přes zimu), směs s kukuřicí (od jara do podzimu), pastva, zbytky z kuchyně(brambory, těstoviny, ovesné vločky, skořápky,atd.), ovoce (dle sezóny - mají rády švestky a borůvky, v zimě občas jablka), Roboran pro drůbež(hlavně v době přepeřování)
- nesou dobře - cca 180 vajec za rok- snáška trvá od října/listopadu do sprna
- kvokavost - cca 4 slepice z 10 začnou kvokat v době květen - srpen (obvykle 2 ponechány kvůli vysezení kuřat) - mají prostor pro zanášku - venkovní budky, atd.

další poznatky a zkušenosti :
- kohout rodobarvý - přivezen v cca 7 měsících - po dosáhnutí úplné dospělosti začal útočit na lidi (mamce prosekl přes tepláky lýtko cca 2 cm, takže byl o hlavu kratší)

-kohouti ,,vychovaní´´ z kuřat nikdy nezaútočili

- skvělé kvočny a následně i pečlivé matky

Pokud by měl ěnkdo ěnjaké otázky, ráda zodpovím.

S pozdravem Zuzka F.

PS: Pokud by jste měli odkazy na webovky, kde je o vlaškách více info, budu vděčná. Díky.

25.2.2009 19:05
lavacca

XXX.XXX.1.3

lavacca napsal(a):
Dobrý podvečer.

kdyby měl někdo zájem - webovky Klubu chovatelů vlašek: http://klubvlasek.webzdarma.cz/

25.2.2009 19:06
3538

XXX.XXX.56.73

lavacca napsal(a):

-krmení: pšenice, kukuřice(přes zimu), směs s kukuřicí (od jara do podzimu), pastva, zbytky z kuchyně(brambory, těstoviny, ovesné vločky, skořápky,atd.), ovoce (dle sezóny - mají rády švestky a borůvky, v zimě občas jablka), Roboran pro drůbež(hlavně v době přepeřování)
- kvokavost - cca 4 slepice z 10 začnou kvokat v době květen - srpen (obvykle 2 ponechány kvůli vysezení kuřat) - mají prostor pro zanášku - venkovní budky, atd.

- kohout rodobarvý - přivezen v cca 7 měsících - po dosáhnutí úplné dospělosti začal útočit na lidi (mamce prosekl přes tepláky lýtko cca 2 cm, takže byl o hlavu kratší)

S pozdravem Zuzka F.

PS: Pokud by jste měli odkazy na webovky, kde je o vlaškách více info, budu vděčná. Díky.

Dejte si do vyhledávače : Klub chovatelů vlašek. Tam je vše.

25.2.2009 19:17
lavacca

XXX.XXX.1.3

3538 napsal(a):
Dejte si do vyhledávače : Klub chovatelů vlašek. Tam je vše.

Díky, už jsem to našla. Jsem to před tím(včera) nějak přehlídla či co.

Ale stejně by mě zajímalo, zda je někdo máte na dvorku, jak jste s nimi spokojeni.

PS: Omlouvám se za ty překliky výše.

25.2.2009 19:24
malaceskafarma

XXX.XXX.216.113

lavacca napsal(a):

S pozdravem Zuzka F.

Pokud přídáte v krmné dávce trocha směsi pro nosnice a uberete trocha chleba a těstovin myslím že by jste se dostala se snůškou mnohem výše! ale jinak jsou moc pěkné!

25.2.2009 21:10
lavacca

XXX.XXX.1.3

malaceskafarma napsal(a):
Pokud přídáte v krmné dávce trocha směsi pro nosnice a uberete trocha chleba a těstovin myslím že by jste se dostala se snůškou mnohem výše! ale jinak jsou moc pěkné!

Díky za radu, ale nám taková snážka vyhovuje. Už i tak máme kolikrát problém s přebytky vajec. Ale psi a kočky to jistí.

Jinak ale ty těstoviny a podobně dostávají cca 1x za týden a v malém množství.

Díky, máme rádi pestrý ,,dvorek´´, tak vybíráme slepice podle vzhledu.

Když jsme si pořizovali první slepice po přestěhování, tak to bylo stylem : jé a tahle je pěkňoučká. Paní z nás měla velkou srandu. No, my jí máme dneska při vzpomínce na to taky.

25.2.2009 21:34
petrzmerina

XXX.XXX.221.235

lavacca napsal(a):

S pozdravem Zuzka F.

Myslím si, že se sluší zmínit i o jejich letových schopnostech. Jako lehké plmeno nemají problém přelétnout menší plot. Mi jsme s tím měli značné problémy tak se unás musí stříhat křídla.

26.2.2009 09:58
lavacca

XXX.XXX.1.3

petrzmerina napsal(a):
Myslím si, že se sluší zmínit i o jejich letových schopnostech. Jako lehké plmeno nemají problém přelétnout menší plot. Mi jsme s tím měli značné problémy tak se unás musí stříhat křídla.

Tak my s jejich lítání nikdy problém neměli - jak jsem psala výše mají cca 0,3 ha výběh, takže je ani jednou za těch 7 let, co je máme, nenapadlo někam létat. Plot máme cca 1,7 m.

Jinak občas přelítnou přes 1,5 metrový plot vedle na záhon - ale vždy vyberou jen hmyz, mamčiných kytiček si nevšímají, dokonce ani jahod, což mě až překvapuje.

Zuzka F.

PS: U nás nelítaly ani hamburčanky přes plot a to jsou o 1/3 menší než vlašky.

26.2.2009 11:33
agentka

XXX.XXX.24.188

lavacca napsal(a):
kdyby měl někdo zájem - webovky Klubu chovatelů vlašek: http://klubvlasek.webzdarma.cz/

taky mám doma vlašky koroptví sice zatím jen tři slepice a kohouta - zbytek jsou normální slepice na snůšku a jsem snima spokojena - mají pěkné bílé vajíčka, snůška je ucházející a co víc nepletou se mi pod nohy ty ostatní jsou drzé že by se daly zašlápnout jak mě vidí. Létat teda dovedou což mi celkem nevadí mají velký prostor jen mi někdy zanáší do výšin a pak hledám vajíčka po žebříku např. na králikárně nebo někde na seníku nemají problém si tam doletět.

26.2.2009 13:24
ennys

XXX.XXX.99.34

lavacca napsal(a):

S pozdravem Zuzka F.

Ahoj, díky za toto téma, v dubnu mi přijdou 1 denní kuřata vlašek stříbrných. Vidím, že je máte pouze v dřevěném kurníku, předpokládám, že na noc zavíráte. Jak máte podestláno? Když jsou velké mrazy (u nás velké jsou kolem -10°C), zamrzá jim v kurníku voda. Mám obavu z omrzání hřebínků, zvláště z kohoutů. U mě by měly stejné podmínky jako u Vás, australáka, když jsem zapomněla v mrazech na noc namazat sádlem, chudák omrzl. Toužila jsem po vlaškách oranžových, ale bohužel, nepovedlo se mi sehnat ani násadu, ani kuřata. Přijde mi málo jen 180 vajec, musím říct, že moje australky se činí více . O přebytek vajec se nebojte, zkuste domácí nudličky a houstičky, popř. věnujte známým (k prodeji Vás nenabádám, ale i tak se dá ). Přidávám občas směs N1, ale nijak to nepřeháním. V létě vlašky nenesou vůbec? To radost nemám, australky mají také dovolenou:-)))). Dík za odpovědi Hana
PS: Ta stříbrná slepička je krásná, kohoutka fotku nemáte?

26.2.2009 14:09
lavacca

XXX.XXX.1.3

ennys napsal(a):
Ahoj, díky za toto téma, v dubnu mi přijdou 1 denní kuřata vlašek stříbrných. Vidím, že je máte pouze v dřevěném kurníku, předpokládám, že na noc zavíráte. Jak máte podestláno? Když jsou velké mrazy (u nás velké jsou kolem -10°C), zamrzá jim v kurníku voda. Mám obavu z omrzání hřebínků, zvláště z kohoutů. U mě by měly stejné podmínky jako u Vás, australáka, když jsem zapomněla v mrazech na noc namazat sádlem, chudák omrzl. Toužila jsem po vlaškách oranžových, ale bohužel, nepovedlo se mi sehnat ani násadu, ani kuřata. Přijde mi málo jen 180 vajec, musím říct, že moje australky se činí více . O přebytek vajec se nebojte, zkuste domácí nudličky a houstičky, popř. věnujte známým (k prodeji Vás nenabádám, ale i tak se dá ). Přidávám občas směs N1, ale nijak to nepřeháním. V létě vlašky nenesou vůbec? To radost nemám, australky mají také dovolenou:-)))). Dík za odpovědi Hana
PS: Ta stříbrná slepička je krásná, kohoutka fotku nemáte?

Ano, v zimě na noc zavíráme. Přes léto (cca červen - srpen) jim necháváe otevřeno.

Podestláno máme hoblinami(cca 5 cm, ale jak kde - jsou to hrabalky), voda jim při velikých mrazech v boudě zamrzá. (když je v té době sníh, tak dostávají na noc misku se sněhem).

Jinak co se týče omrzání hřebenů, tak to se nám ještě nestalo. Všechny sedávají na hřadě cca 1,5 metru na zemí.

V literatuře, kdžy už je o vlaškách zmíňka, tak uvádí 160-200 vajec. takže mi až tak málo těch 180 nepřijde.

Minulý rok jsme pořídili australky - 2 slepičky, začátkem ledna začaly nést a zatím sklízí chválu.

V létě podle toho jak která - 3 nám nesly přes léto v pohodě, ale tím pádem zase přepeřovaly později a znovu snášet začínaly až v prosinci.(jinak ostatní už ,,jely´´ od září. Jak u nás říkáme : Holt si taky musíte odpočinout holky, že?

Čistě stříbrného kohouta jsme bohužel ještě neměli - tak aspoň křížence (otec rodobarvý, matka stříbrná). Vypadal fakt pěkně, až bych řekla, že se mi líbí víc než čistý stříbrný kohout, jehož fotku jsme našla na klubových stránkách.

26.2.2009 14:21
petrzmerina

XXX.XXX.221.235

lavacca napsal(a):
Tak my s jejich lítání nikdy problém neměli - jak jsem psala výše mají cca 0,3 ha výběh, takže je ani jednou za těch 7 let, co je máme, nenapadlo někam létat. Plot máme cca 1,7 m.

Jinak občas přelítnou přes 1,5 metrový plot vedle na záhon - ale vždy vyberou jen hmyz, mamčiných kytiček si nevšímají, dokonce ani jahod, což mě až překvapuje.

Zuzka F.

PS: U nás nelítaly ani hamburčanky přes plot a to jsou o 1/3 menší než vlašky.

Mi je máme ve výběhu asi 600 m2. Plot máme 1,5 metru a když se jim chce tak ho dokážou překonat. Nepřeletí ho jen tak z fleku, ale sednou na něco co je výše a z toho pak přelétnou. Pak v zahrádce hledají nějaké červíky a jiné, což v praxi znamená úplně rozhrabat záhon...

26.2.2009 16:50
ennys

XXX.XXX.99.34

lavacca napsal(a):
Ano, v zimě na noc zavíráme. Přes léto (cca červen - srpen) jim necháváe otevřeno.

Podestláno máme hoblinami(cca 5 cm, ale jak kde - jsou to hrabalky), voda jim při velikých mrazech v boudě zamrzá. (když je v té době sníh, tak dostávají na noc misku se sněhem).

Jinak co se týče omrzání hřebenů, tak to se nám ještě nestalo. Všechny sedávají na hřadě cca 1,5 metru na zemí.

V literatuře, kdžy už je o vlaškách zmíňka, tak uvádí 160-200 vajec. takže mi až tak málo těch 180 nepřijde.

Minulý rok jsme pořídili australky - 2 slepičky, začátkem ledna začaly nést a zatím sklízí chválu.

V létě podle toho jak která - 3 nám nesly přes léto v pohodě, ale tím pádem zase přepeřovaly později a znovu snášet začínaly až v prosinci.(jinak ostatní už ,,jely´´ od září. Jak u nás říkáme : Holt si taky musíte odpočinout holky, že?

Čistě stříbrného kohouta jsme bohužel ještě neměli - tak aspoň křížence (otec rodobarvý, matka stříbrná). Vypadal fakt pěkně, až bych řekla, že se mi líbí víc než čistý stříbrný kohout, jehož fotku jsme našla na klubových stránkách.

Dík za odpověď. Kohout je fešák. Rozhodla jsem se, že do nich půjdu:-) Ach jo, když tak počítám, tak budu mít přes 60 slepic, na to, že začínám, slušné, že? Ještě se zeptám, i kohoutek vlašky se dá jatečně zhodnotit? Vloni jsem měla ze 20 kuřat 16 kohoutů. Byli to australaci, takže vykrmeni byli na gril výteční. Z vlašáka asi nic moc, že? Hana

26.2.2009 17:18
lavacca

XXX.XXX.1.3

ennys napsal(a):
Dík za odpověď. Kohout je fešák. Rozhodla jsem se, že do nich půjdu:-) Ach jo, když tak počítám, tak budu mít přes 60 slepic, na to, že začínám, slušné, že? Ještě se zeptám, i kohoutek vlašky se dá jatečně zhodnotit? Vloni jsem měla ze 20 kuřat 16 kohoutů. Byli to australaci, takže vykrmeni byli na gril výteční. Z vlašáka asi nic moc, že? Hana

Není zač.

Jatečně se dají zhodnotit, ale na gril to nebude - aspoň ti naši kohoutci byli vždy vyběhaní(tužší, takže na pečení to nebylo) . Ale jako polívka jsou skvělé.

Letos budeme mít kuřata vlaška x australka, tak jsem zvědavá, jaké budou mít maso a jak budou vypadat.

26.2.2009 17:24
ennys

XXX.XXX.99.34

lavacca napsal(a):
Není zač.

Jatečně se dají zhodnotit, ale na gril to nebude - aspoň ti naši kohoutci byli vždy vyběhaní(tužší, takže na pečení to nebylo) . Ale jako polívka jsou skvělé.

Letos budeme mít kuřata vlaška x australka, tak jsem zvědavá, jaké budou mít maso a jak budou vypadat.

Už se těším, jak se dáme do křížení:-))) Zkusím to i opačně, australák x vlaška. To by bylo, aby nebylo:-)))) Hana

26.2.2009 18:18
lavacca

XXX.XXX.1.3

ennys napsal(a):
Už se těším, jak se dáme do křížení:-))) Zkusím to i opačně, australák x vlaška. To by bylo, aby nebylo:-)))) Hana

Zajímalo by mě, zda vyjdou stejní kříženci nebo se to zvrhne třeba jen po vlašce či australce. Bude zajímavé to sledovat.

PS: jedna slepice už nám chce sedět. Tak jí odkvokáváme v králíkárně(bez podestýlky).

26.2.2009 18:45
ennys

XXX.XXX.99.34

lavacca napsal(a):
Zajímalo by mě, zda vyjdou stejní kříženci nebo se to zvrhne třeba jen po vlašce či australce. Bude zajímavé to sledovat.

PS: jedna slepice už nám chce sedět. Tak jí odkvokáváme v králíkárně(bez podestýlky).

Budeme se vzájemně informovat . Třeba vyšlechtíme něco moc zajímavého a bude se to jmenovat "co Ifauna namíchala" . Hana
PS. Mě kuřata přijdou až v dubnu:-))))

26.2.2009 19:00
peter z bratislavy

XXX.XXX.83.75

agentka napsal(a):
taky mám doma vlašky koroptví sice zatím jen tři slepice a kohouta - zbytek jsou normální slepice na snůšku a jsem snima spokojena - mají pěkné bílé vajíčka, snůška je ucházející a co víc nepletou se mi pod nohy ty ostatní jsou drzé že by se daly zašlápnout jak mě vidí. Létat teda dovedou což mi celkem nevadí mají velký prostor jen mi někdy zanáší do výšin a pak hledám vajíčka po žebříku např. na králikárně nebo někde na seníku nemají problém si tam doletět.

Pre tých, čo by chceli Vlašky jarabičie (koroptví), ale majú tvrdšie zimné podmienky, tak odporúčam do chovu Rýnske kury jarabičie. Pre laika je to skoro rovnaké plemeno, ale nemá listový hrebeň, takže v zime nemá čo kohútovi omrznúť. Inak povahovo, znaškou, temperamentom i lietavosťou sú to rodné sestry vlašiek.

Len je problém zohnať nepríbuzného kohúta, keďže aj v Nemecku sú zriedkavejší farebný ráz.

26.2.2009 19:27
ennys

XXX.XXX.99.34

peter z bratislavy napsal(a):
Pre tých, čo by chceli Vlašky jarabičie (koroptví), ale majú tvrdšie zimné podmienky, tak odporúčam do chovu Rýnske kury jarabičie. Pre laika je to skoro rovnaké plemeno, ale nemá listový hrebeň, takže v zime nemá čo kohútovi omrznúť. Inak povahovo, znaškou, temperamentom i lietavosťou sú to rodné sestry vlašiek.

Len je problém zohnať nepríbuzného kohúta, keďže aj v Nemecku sú zriedkavejší farebný ráz.

Rády si necháme poradit. Ale když je problém s nepříbuznou krví.... Do Německa je to dost z ruky . I když... je to relativní, s fenkou za ženichem jedu až do Finska.
Něco o nich napište, prosím, uvítáme všechny rady. Hana

26.2.2009 20:48
pokornyy

XXX.XXX.178.229

lavacca napsal(a):
Dobrý podvečer.

Chovám Vlašky koroptví 7 slepic, snáška 5,5 vajec zbírám deně nyní, sám si líhnu kuřata vlastní ručně postavená líheň na 70 vajec.

27.2.2009 17:22
peter z bratislavy

XXX.XXX.83.75

ennys napsal(a):
Rády si necháme poradit. Ale když je problém s nepříbuznou krví.... Do Německa je to dost z ruky . I když... je to relativní, s fenkou za ženichem jedu až do Finska.
Něco o nich napište, prosím, uvítáme všechny rady. Hana

O rýnskych kurách sa dozviete na :

http://www.ac-bueroservice.de/
gefluegel/rheinlaender.htm

http://www.faranda.websnadno.cz/
__historie_a_standard.html

28.2.2009 20:39
ruzicka

XXX.XXX.185.247

pokornyy napsal(a):
Chovám Vlašky koroptví 7 slepic, snáška 5,5 vajec zbírám deně nyní, sám si líhnu kuřata vlastní ručně postavená líheň na 70 vajec.

O vlaškách se říká,že v zimě moc nenesou,právě pro ten velký hřebínek,který může namrznout.U nás bylo až k mínus 20 a vlašky nesly jako kdyby si dali nějaký závazek.V kurníku mrzlo,zelenýho moc nedostávali,jen co jsem posbírla ve skleníku.Takže spokojenost.ruzicka

1.3.2009 18:18
wedsa

XXX.XXX.38.167

pokornyy napsal(a):

Chováme vlašky koroptví, v zimě(-20st.) voda zamrzá, ale dáváme denně teplou, neprotestují, nesou, takže jim to asi vyhovuje. Kurník dřevěný bez zateplení, v létě mají výběh, v zimě přidáváme "drolky" ze sena, aby měly co dělat, jinak mají sklon požírat vejce. Sníh u nás leží i 3 měsíce kolem 50cm, takže venku si neškrtnou.
Bylo by možné pár řádků o té líhni? Stačila by nám na 20-30 vajec, naše pipky totiž nekvokají . Díky W.

1.3.2009 22:25
petrzmerina

XXX.XXX.221.235

lavacca napsal(a):
Dobrý podvečer.

Jaké máte zkušenosti se snáškou různých barevných rázů Vlašek? Četl jsem tu na fauně někde názor, že nejlepší snášku má jen barevný ráz koroptí. Ostatní rázy už na tom nejsou tak dobře. Jaké máte zkušenosti?

4.3.2009 15:03
mysak

XXX.XXX.46.80

lavacca napsal(a):

Zdravím,
Ten rodobarvej kohout je moc pěknej, lepší než ten koroptví. Aspoň se mi zdá. To, že jste vyšlechtili stříbrně rodobarvé, se nic neděje, aspoň máte nový ráz.

4.3.2009 16:45
uska

XXX.XXX.253.239

petrzmerina napsal(a):
Jaké máte zkušenosti se snáškou různých barevných rázů Vlašek? Četl jsem tu na fauně někde názor, že nejlepší snášku má jen barevný ráz koroptí. Ostatní rázy už na tom nejsou tak dobře. Jaké máte zkušenosti?

0 černobílých vlaškách se píše, že nesou málo. Mám tři slepičky a již nesou nepřetřžitě 7 měsíců a denně od tří slepic sbírám dvě vejce - to není špatný, že jo ? A u vlašek rodobarvých v pohodě udělým 250 vajec. Přiznám se, že v kurníku mají el. radiátor a teplota je nastavena na 10 st. Ale jsem z Jeseníků kde se střídají pouze dvě roční období. ZIMA a kur...vská ZIMA.
Ludmila

18.1.2012 19:33
janazlesa

XXX.XXX.16.113

lavacca napsal(a):
Dobrý podvečer.

Dobrý večer, mám dotaz ohledně kříženek různých barevných rázů vlašek. Koupila jsem si kuřice, prý právě kříženky vlašek. Jsem s nimi spokojená, líbí se mi a nesou pěkná (hned 60g) vajíčka. Ale ta jsou hnědá. Všude jsem se dočetla, že vlašky nesou bílá, béžová vejce. Jednu máme koroptví a nese bílá. Tak jsou to křížené vlašky (různých barev) nebo vlaška s něčím ?
Zároveň s nimi pán prodával i světlejší, do zlatava. Jednu jsem koupila -moc se líbila nějakému dravci smajlík. Tyhle jsou aspoň méně vidět. Děkuji za odpovědi Jana

18.1.2012 19:35
janazlesa

XXX.XXX.16.113

janazlesa napsal(a):
Dobrý večer, mám dotaz ohledně kříženek různých barevných rázů vlašek. Koupila jsem si kuřice, prý právě kříženky vlašek. Jsem s nimi spokojená, líbí se mi a nesou pěkná (hned 60g) vajíčka. Ale ta jsou hnědá. Všude jsem se dočetla, že vlašky nesou bílá, béžová vejce. Jednu máme koroptví a nese bílá. Tak jsou to křížené vlašky (různých barev) nebo vlaška s něčím ?
Zároveň s nimi pán prodával i světlejší, do zlatava. Jednu jsem koupila -moc se líbila nějakému dravci smajlík. Tyhle jsou aspoň méně vidět. Děkuji za odpovědi Jana

A tady jsou obě. Jana

18.1.2012 21:52
300lukas008

XXX.XXX.18.100

janazlesa napsal(a):
A tady jsou obě. Jana

Su krasne zfarbene. Ale neviem ci maju nieco spoloccne z vlaskou. Lukáš

ferencjo

19.1.2012 20:29
ferencjo

XXX.XXX.5.221

peter z bratislavy napsal(a):

sliepočky sú zaujímavé.ale koghút vlaška je vlaška.predsa inak ukáže na dvore, u nás na Slovensku je smutné.že niektorí "kvázichovatelia" miešajú čisté vlašky s nosivými hybridmi vo farbe jarabičej , dúfajme že ndopadnú ako yorkšíry
Mimochodom akú majú tie rýnske povahu? Kedže vieme že vlašky sú temperamentné a dobre lietavé.

Pán Peter,chcem sa opýtať, aký hrebeň je u vlašky najsprávnejší . koľko výbežkov?

Jozef

31.1.2012 12:35
moráň

XXX.XXX.213.22

.

31.1.2012 18:09
peter z bratislavy

XXX.XXX.237.55

Ferencjo, vlašky nechovám, takže neviem na Tvoju otázku odpovedať, ale podstatné je, aby bol pravidelný a bez dvoj, či trojzubov. U Rýnskych jarabičích máš aspoň o starosť menej - mazať v týchto mrazoch večer veľké listové hrebene, aby kohútom neomrzli.

1.2.2012 14:01
hanaka

XXX.XXX.213.165

Tak my taky uvažujeme o vlaškách koroptvích, přesně jako Zuzce F. se mi moc líbí a jsou takový sympatický :-) a celkem jsem na ně četla i chválu. Nevím ale, jestli na jaře nějaké seženu, v inzerátech jsou jen samí kohoutci :-( Kde se dají sehnat slípky? Do těch všelijakých hybridů, které se zde nabízejí se mi moc nechce, časem bych třeba zkusila vychovat kuřátka. Hanaka

1.2.2012 14:32
oskar222

XXX.XXX.93.3

myslím, že nějaká firma z Plzeňska je nabízí - zadejte si to do inzerátů a vyhledejte..

ferencjo

1.2.2012 21:43
ferencjo

XXX.XXX.5.221

oskar222 napsal(a):
myslím, že nějaká firma z Plzeňska je nabízí - zadejte si to do inzerátů a vyhledejte..

áno.tieto firmy vytvorili nosivé hybridy a použitím kohútov čistokrvných plemien preniesli farbu operenia na nosivé sliepky ľahkého typu,ktoré však nemajú pôvodné vlastnosti daného plemena.
4istokrvná vlaška sa na rozdiel od hybrida v jarabičej farbe líši najmä bažantím chvostom.

Takže kto si chce zaobstarať čistokrvné vlašky,nech si prelistuje zoznam kmeňových a plemenných chovov,prípadne nakontaktuje sa priamo na chovateľa,

(ilustračné foto - hybridy)

chovu zdar
Jozef

1.2.2012 22:11
oskar222

XXX.XXX.93.3

myslel jsem však D.zilinec - nabízí vlašky a lakenfeldky, nemám však s nimi žádnou zkušenost, ale dle všeho by se mělo jednat o čistá plemena..

2.2.2012 10:36
ovecka

XXX.XXX.171.70

Ano, pan Žilinec nabízí čistokrevné vlašky, bere kohouty od chovatelů, snaží se, aby vyhovovali standartu, ale ten není jeho cílem. S kuřaty je většinou spokojenost. Já osobně jsem si je u něj brala, byla jsem i na farmě a vše OK. Dana

13.4.2013 08:15
m.t.

XXX.XXX.25.42

Dobrý den,
obnovuji toto vlákno, protože mě zajímá, jakou barvu a užitkovost budou mít kříženci Vlaška koroptví x Vlaška stříbrná. Z tohoto křížení mám čtyři kuřátka - vypadá to na dvě slepičky a dva kohoutky. Zatím jsou kuřátka mladá, ale mě by zajímalo, co z nich bude, až vyrostou - popř. jestli když dám na tyto křížence čistou Vlašku koroptví či stříbrnou, jestli se mi bude barva vracet. Moc děkuji za odpověď.
Matyáš

13.4.2013 17:44
hudos00781

XXX.XXX.146.53

mám dvojtýždňové vlašky streibornosfarbené ale su neskutočné splašené nemôžem im ani vodu a krmivo dať bez s toho aby sa skoro nepozabíjali týmže sa tlačia do rohu a skaču jedna po druhej pritom odchovnu mam dostatočne velku a robia to iba vlašky mam tam milferky a tie to nerobia a všetko ničia dám im nový papier pod nohy celý ho roztrhaju a zožerú len včera som im dal nový papier a už je viac ako polovičká zožraná teraz to vyzerá tak že hladuju ale nie je to tak maju zmes K1 pravidelne dostavaju varené vajcia, nastuhanu mrkvu, čerstvu trávu a vždy maju všetkého dostatok takže neviem ale to by ma ani tak netrápilo ale skor to že človek nemôže ani zívnuť aby sa neplašili ako j*****é

13.4.2013 20:44
ssuchos

XXX.XXX.207.233

hudos00781 napsal(a):
mám dvojtýždňové vlašky streibornosfarbené ale su neskutočné splašené nemôžem im ani vodu a krmivo dať bez s toho aby sa skoro nepozabíjali týmže sa tlačia do rohu a skaču jedna po druhej pritom odchovnu mam dostatočne velku a robia to iba vlašky mam tam milferky a tie to nerobia a všetko ničia dám im nový papier pod nohy celý ho roztrhaju a zožerú len včera som im dal nový papier a už je viac ako polovičká zožraná teraz to vyzerá tak že hladuju ale nie je to tak maju zmes K1 pravidelne dostavaju varené vajcia, nastuhanu mrkvu, čerstvu trávu a vždy maju všetkého dostatok takže neviem ale to by ma ani tak netrápilo ale skor to že človek nemôže ani zívnuť aby sa neplašili ako j*****é

Ano tak takhle se projevuje povaha vlašek :D, ale až vyrostou tak to bude jen k užitku, protože se vám nebudou plést pod nohy. Zdeněk

13.4.2013 21:00
hudos00781

XXX.XXX.146.53

ale veď som pri nich niekoľko krát za deň vidia ma a vodu im mením 5x za deň a za dva týždne by si mohli trochu zvyknúť ale už su dostatočne veľké na to aby dokázali vyskočiť z odchovne tak len čakám ked sa niekedy v noci splašia a vyskočia vonku a rano najdem nejaku zamrznutú a chcem sa opýtať da sa nejako u vlašky striebornosfarbenej spoznať pohlavie už teraz?

13.4.2013 21:53
ssuchos

XXX.XXX.207.233

No slepička by měla mít delší tu černou linku směrem od oka k zátylku, ale nejsem si tím stoprocentně jistý, slepičky jsou taky světlejší Zdeněk

26.4.2013 13:38
hudos00781

XXX.XXX.146.53

tu vyššie som čítal že vlašky sa v lete nenesu je to pravda? a odkedy už nemusia byť vlašky ohrievané mám 4 táždnove

26.4.2013 17:42
cruyff

XXX.XXX.99.187

faku124 napsal(a):
.

kohúti sa vám nebijú? smajlík
ináč krásne fotky smajlík

28.4.2013 18:41
faku124

XXX.XXX.220.142

Dobrý den,kohouti se nám neperou.I oplozenost vajec byla dobrá ze 40 bylo 8 čistých.
Zdravím

28.4.2013 23:29
venziva

XXX.XXX.32.1

hudos00781 napsal(a):
tu vyššie som čítal že vlašky sa v lete nenesu je to pravda? a odkedy už nemusia byť vlašky ohrievané mám 4 táždnove

Mně vlašky nesou stále, i v létě.
Stále ohřívejte!Termoregulace se u kuřat vyvíjí až v 6. týdnu. Do té doby je nutné ohřívat. Ale ani potom není dobré přestat naráz, ale postupně teplo vypínat na delší a delší dobu, aby se otužovala. Pokud bude venku kolem 18-20 stupňů, není problém je dát přes den na sluníčko a neohřívat.

29.4.2013 00:04
honzapm

XXX.XXX.29.18

A já se zas zde na iFauně dozvěděl, že pokud moje vlašky v létě kvokaly, tak jsem zcela jistě neměl pravé vlašky (neboť ty přece byly šlechtěny pro nosnost a nekvokavost). Jsou to ale věci. Je fajn, že odborníci zde mi umí na dálku přes PC říci, co mi to vlastně na dvoře běhá. Super a díky. smajlík

(PS: jinak skočím po kuřicích i slepicích velké vlašky stříbrně zbarvené a ani kohout by nebyl marný, díky)

29.4.2013 12:22
honzapm

XXX.XXX.29.18

Jinak jsou to exkluzivní hrabny. smajlík
Koroptví.

29.4.2013 17:02
hudos00781

XXX.XXX.146.53

mojím vlaškám strieborno sfarbeným som dal jačmenný šrot nebude im s toho nič? a kedy už ich môžem pustiť medzi ostatne sliepky tak aby ich mačka nezožrala ?

1.5.2013 22:55
marekzogata

XXX.XXX.210.193

Hezky den, jelikoz by me lakal chov vlasek,vyuziji tohoto tematu a chci se zeptat zda nema nekdo na prodej par vajec ktere by se hodily "soupnout" pod kvocnu. Mel by nekdo vejce na prodej? Pokud ano piste na mail. Zogata.M@seznam.cz Dekuji

23.8.2013 08:33
Olympionik2008

XXX.XXX.32.42

Dobrý den.
Také chovám Vlašky koroptví a mohu jen napsat, že jsou to továrny na vejce.
Mám jich 15 kousků a každý den již 3 měsíc seberu 13-14 vajec každý den.
Když jsem je dovezl tak byly staré 23 týdnů a ještě nenesly ale týden nato jsem dovezl krasavce Vlašáka - Evžena a během týdne se roznesly takovým způsobem,že jsem tomu ani nechtěl veřit.
Hol Evžen prošťouchl a to je pak fičák.
smajlík
A pokud chcete poradit,jak je krmit ,aby takto nesly,klido napistě .
Prozradím Vám čím je krmím.smajlík
Přemek

23.8.2013 10:39
venziva

XXX.XXX.32.1

Zajímalo by mě, čím krmíte. Proč to nenapíšete sem?

23.8.2013 10:55
Olympionik2008

XXX.XXX.32.42

venziva napsal(a):
Zajímalo by mě, čím krmíte. Proč to nenapíšete sem?

Dobrý den.
Však jasně napíši nemám s tím problém.
Nekrmím ani pšenicí ani ječmenem ale světe div se těma nejlevnějšíma granulema pro psi.
A ty vždy namočím a oni zdvonásobí svůj objem a to je pak mela v korýtku.
Ničím jiným je nekrmím a vřele doporučuji.
Snášejí jako o závod a vejce opravdu velká.
Vlašky prostě továrny na vejcesmajlík

23.8.2013 15:08
Olympionik2008

XXX.XXX.32.42

Olympionik2008 napsal(a):
Dobrý den.
Nekrmím ani pšenicí ani ječmenem ale světe div se těma nejlevnějšíma granulema pro psi.

smajlík
Tak že dnes jsem sebral od 15 Alžbět krásných 14 vajíček.
A takto je to už skoro 3 měsíc,prostě parádiška.smajlík

23.8.2013 15:58
hudos00781

XXX.XXX.146.80

chcel by som sa opýtať ako by mal vyzerať kohut vlašky striebornosfarbenej podľa normy lebo mám viacej kohutov a neviem ktoreho si nechať

23.8.2013 22:27
venziva

XXX.XXX.32.1

Dobrý den.

Psí i kočičí granule žerou jako o závod, to mám vyzkoušené. Ale i když krmíte těmi nejlevnějšími psími granulemi, vyjde to hodně draho, ne? Nebo za kolik máte kilo granulí?

24.8.2013 02:29
etua

XXX.XXX.191.213

smajlík
Tak že dnes jsem sebral od 15 Alžbět krásných 14 vajíček.
A takto je to už skoro 3 měsíc,prostě parádiška.smajlík

Já bych s tím "sajrajtem" nekrmila,navíc slepice potřebuje zrno-to by jste měl vědět.A granule pro psy a kočky-vždyť Vám jde ten "sajrajt" i do vajíček!!!!

24.8.2013 19:06
cruyff

XXX.XXX.161.32

etua napsal(a):
Já bych s tím "sajrajtem" nekrmila,navíc slepice potřebuje zrno-to by jste měl vědět.A granule pro psy a kočky-vždyť Vám jde ten "sajrajt" i do vajíček!!!!

presne tak, ten sajrajt ide do vajec takže pán si veľmi nepomôže ale ak mu ide iba o kvantitu a nie kvalitu budiž.

22.3.2014 13:57
mira255

XXX.XXX.248.11

Užitkovost
Vzorník uvádí nejvyšší snášku u bílých Leghornek, u ostatních jednotlivých barevných rázů je ovlivněna plemenem použitým k jejich vyšlechtění. Minimální hmotnost násadových vajec je 55 g. Při testech užitkovosti (2002 / 2003) v kontrolní stanici v Opavě dosáhly vlašky koroptví průměrné užitkovosti 242 vajec s průměrnou hmotností vajec 57,7 g. Rozpětí mezi nejlepším (255 ks vajec) a nejhorším (231 ks vajec) chovem bylo malé, což svědčí o vyrovnanosti snášky ve všech 7 zúčastněných chovech. Vlaška koroptví orientačně začíná snášet ve věku 21 týdnů asi 10 %, ve 22 týdnech 35 %, ve 23 týdnech věku 70 % kuřic. Když vám slepice začne snášet později než se uvádí, není to žádná tragédie, naopak, vyhnete se pidi vajíčkům, která většinou snáší hodně mladé slepice. Barva vajec je bílá. Některé zdroje uvádí i barvu béžovou. Naše všechny Vlašky nesou bílá vejce, pouze v případě, že jsou obskočené našim Maranským kohoutem, snesou vejce v mírně tmavším odstínu. Jinak pokud tu někdo schání čistokrevné výstavní vlašky není problém je sehnat včechách sou svazi a mají svou WEB STRÁNKU KDE SOU VYFOCENÉ NEJVÍCE CHOVANÁ BAREVNÉ RÁZI A JE TAM ODKAZ NA KAŽDÉHO CHOVATEL OD KTERÉHO SI MUŽETE OBĚDNA SLÍPKY NEBO NÁSADOVÁ VEJCE,KAŽDÝ ZNICH MÁ ŠLECHTĚNÝ BAREVNÝ RÁZ U KTERÉHO JE POTLAČENÁ KVOKAVOST TÍM PÁDEM VĚČÍ ROČNÍ SNÁŠKA ..http://klub-chovatelu-vlasek.webnode.cz/barevne-razy/ http://klubchovateluvlasek.rajce.idnes.cz/Specialni_vystava_2013/ smajlík
Dúležitý pro dosažení maximální snáškovosti je správné krmení slepic.1 nekrmit jen tvrdým zrním který slepice těžko stráví krmí se směsma s kombinaci kuřice,pšenice sójový extrahovaný šrot dobré sou zbytky...pokud´slípky mají pastvu což vlašky vyžadují,tím i méně snědí krmiva a snáška zustane vysoká a pokud´ne tak je dobré jim dávat vitamíny NUTRIMIX NOSNICE 3kg ROBORAN D 1kg pro drůbež
Více zde: http://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/vlaska-koroptvi-brown-leghorn-/

Přidejte reakci

Přidat smajlík