prosím o názor zkušené chovatele. Hodlám si dovézt slepice z drůbežárny Hořešovice, jde mi hlavně o snášku. Slepic bude cca 5 pohromadě, s výběhem po zahradě. Potřebovala bych tedy takové, u kterých je nejmenší pravděpodobnost toho, že budou mít tendence přeletět plot, kolem máme opuštěné pozemky hlídané psy. Prostě odolné plemeno vhodné pro běžný "domácí chov" Poradíte prosím? Na první kouknutí začátečníka se mi líbí leghorn, ale mám obavu, že pro nás příliš vhodné nebudou, pak vlaška, kropenatý dominant a černý horal. Velmi děkuji za názory a postřehy
Zuzka
Uživatel s deaktivovaným účtem

zuzi
napsal(a):
prosím o názor zkušené chovatele. Hodlám si dovézt slepice z drůbežárny Hořešovice, jde mi hlavně o snášku. Slepic bude cca 5 pohromadě, s výběhem po zahradě. Potřebovala bych tedy takové, u kterých je nejmenší pravděpodobnost toho, že budou mít tendence přeletět plot, kolem máme opuštěné pozemky hlídané psy. Prostě odolné plemeno vhodné pro běžný "domácí chov" Poradíte prosím? Na první kouknutí začátečníka se mi líbí leghorn, ale mám obavu, že pro nás příliš vhodné nebudou, pak vlaška, kropenatý dominant a černý horal. Velmi děkuji za názory a postřehy
Zuzka
Tak je to len na Vás, ta drubežárna je farma alebo uznaná liaheň organizácie ČSCHDZ. Ak je to z farmy tak Leghorn a Vlaška je len obchodný názov znáškového hybridu, samozrejme podabajúce sa čistokrvnej hydine spomínaných ľahkých plemien, ktoré majú v obľube lietavosť. Ak by som Vám pomohol, vyberte si radšej dominanty alebo nosnice s obchodnými názvami Horal, Hempšírka, Plymutka je tam väčší predpoklad, že z nich budú viac len nosnice ako letci. Čo sa týka počtu znesených vajec budete to mať asi rovnaké, lebo tieto hybridy boli vyšľachtené na znášku.
Mne sa tu len trochu nepozdávajú Vaši psíkovia. Podľa textu ste asi začiatočník, a pes pokiaľ si na nové drobné zvieratá nezvykne?, no neviem, aby ste neboli prekvapená.
Veľa chovateľského zdaru
Rudo
napsal(a):
Tak je to len na Vás, ta drubežárna je farma alebo uznaná liaheň organizácie ČSCHDZ. Ak je to z farmy tak Leghorn a Vlaška je len obchodný názov znáškového hybridu, samozrejme podabajúce sa čistokrvnej hydine spomínaných ľahkých plemien, ktoré majú v obľube lietavosť. Ak by som Vám pomohol, vyberte si radšej dominanty alebo nosnice s obchodnými názvami Horal, Hempšírka, Plymutka je tam väčší predpoklad, že z nich budú viac len nosnice ako letci. Čo sa týka počtu znesených vajec budete to mať asi rovnaké, lebo tieto hybridy boli vyšľachtené na znášku.
Mne sa tu len trochu nepozdávajú Vaši psíkovia. Podľa textu ste asi začiatočník, a pes pokiaľ si na nové drobné zvieratá nezvykne?, no neviem, aby ste neboli prekvapená.
Veľa chovateľského zdaru
Rudo
Text byl špatně pochopen. Nechci aby létali z toho důvodu, že sousedi na svých pozemcích zatím nepostavili a nebydlí, ale mají na nich hlídací psy. Kdyby tedy slepice přeletěly k sousedům, mohu se s nimi rozloučit. Naši psi jsou v tomhle v pohodě. Jedna mi sice loni pár slepic jako hravé štěně zamordovala, ale z následků se poučila a vyhýbá se jim jak čert kříži, druhá si jich nevšímá. V naší nepřítomnosti je jedna zavřená v domě, druhá ( ta která loni z nudy v naší nepřítomnosti slepice umordovala k smrti) má postavený kotec, kde je když odcházíme. Z našich psů strach nemám, obávám se následků přeletu k těm sousedů, na to už nemám vliv. Jinak moc děkuji za rady Zuzka

zuzi
napsal(a):
Text byl špatně pochopen. Nechci aby létali z toho důvodu, že sousedi na svých pozemcích zatím nepostavili a nebydlí, ale mají na nich hlídací psy. Kdyby tedy slepice přeletěly k sousedům, mohu se s nimi rozloučit. Naši psi jsou v tomhle v pohodě. Jedna mi sice loni pár slepic jako hravé štěně zamordovala, ale z následků se poučila a vyhýbá se jim jak čert kříži, druhá si jich nevšímá. V naší nepřítomnosti je jedna zavřená v domě, druhá ( ta která loni z nudy v naší nepřítomnosti slepice umordovala k smrti) má postavený kotec, kde je když odcházíme. Z našich psů strach nemám, obávám se následků přeletu k těm sousedů, na to už nemám vliv. Jinak moc děkuji za rady Zuzka
Tak potom okrem posledných dvoch viet platí všetko.
Rudo
napsal(a):
Tak potom okrem posledných dvoch viet platí všetko.
Rudo
Jen bych chtěl dodat, že Hempšírka a Plymutka nejsou obchodní názvy, ale uznaná plemena slepic, obchodní názvy jsou Hisex, Dominant apod. Ovšem jestli někdo prodává podobné hybridy pod názvy plemen, tak je to nejen smutné, ale i tak trochu podvod na zákazníka. Jinak co se týká obavy ohledně přeletu slepice, doporučuji tazatelce (pokud netrvá na solidní snůšce) plemena, která jsou brána jako těžká, třeba kočinka apod.
hzp
napsal(a):
Jen bych chtěl dodat, že Hempšírka a Plymutka nejsou obchodní názvy, ale uznaná plemena slepic, obchodní názvy jsou Hisex, Dominant apod. Ovšem jestli někdo prodává podobné hybridy pod názvy plemen, tak je to nejen smutné, ale i tak trochu podvod na zákazníka. Jinak co se týká obavy ohledně přeletu slepice, doporučuji tazatelce (pokud netrvá na solidní snůšce) plemena, která jsou brána jako těžká, třeba kočinka apod.
to je problém u létavějších zastřihnout 1 křídlo ?

hzp
napsal(a):
V poriadku, ale väčšina odborníkov na šlachtenie hydiny už dnes vie vyšľachtiť hybrid vo farbe podobajúcej sa čistokrvnej hydine teda hempšír aj amrocks. Je to však len farebná imitácia predávaná pod obchodným názvom pre uspokojenie zákazníka. V skutočnosti ide o finálny znáškový hybrid, ktorý sa už ďalej nedá použiť v chove. Kdežto čistokrvná hydina plemien Hempšír a Amrocks z uznaných chovov má v sebe zakodovane určite dedičné predpoklady a čistokrvným nepríbuzným krížením si ich potvrdzuje(farbu, tvar tela, úžitkové vlastnosti) .
PS: Lietavosť skutočne odstránite zastrihnutím letiek na jednom krídle, čím hydina stratí stabilitu pri lete a viac sa o let nebude pokúšať. Budete to musieť však zopakovať po preperení, výmene a dorastení peria v letkách.
Rudo

to je somarina,v ziadnom pripade ked sliepke zastrihnete jedno kridlo tak to nema ziadny vpliv na znasku vajecale keby ich tie psy nahanali a vystresovali tak to uz ano,,
Dobrý den, leghorny budu přeletovat i vlašky pokud se jedná o čistokrevné plemeno. Pokud jde jen o hybridy podobné čistokrevným plemenům tak bych se nebál a šáhl po ,,hybridních vlaškách'' a k nim sehnal čistokrevného kouhota pro případ dalšího svého chovu. Hybridi typu horal, moravia, dominant atd nepřeletují skoro 100%. U hybridů je výborná snáška a pohodová povaha ale máme spoustu čistokrevných i výkoných nebo jinak zajímavých plemen a já osobně bych některému z nich dal přednost.
A ještě jeden velkej mýtus už z dob dávno minulých. Vůbec není vhodné stříhat křídla né proto že to slepici vysiluje to je hloupost ale proto že to skoro nezabírá-slepice může stále rozevřít křídlo a pomoci něj doslova po plotě šplhat-hlavně lehká plemena a navíc vypadá to esteticky otřesně jak kdyby slepice šmírla o pilu.
Mnohem ůčinější což stále mnoho chovatelů neví je křídlo zagumičkovat. To znamená křídelní-ruční letky co bychom ustříhli tak svážeme gumičkou - je to rychlé, levné, estetické a skoro neviditelné. Akorát jednou za čas až gumička praskne tak ji vyměníme a u některých slepic už ani nasazovat nemusíme protože se odnaučí za ten čas létat. Tak toď vše ať se daří
Dobrý den,
Nedá mi to abych nereagoval. K tomu zastřihování křídel. Slepice po pletivu vyšplhat může, ale již nezvládne zeď, natož plaňkový plot. Bohužel většina dnešních pozemků je plocena pletivem. Možná by pomohlo vysadit před plot drátěný živý a slepice po měkkém křoví neumí. A s jednou ustřiženou letkou se těžko vznese. Tam totiž jde o ten šok, kdy přeletující slepice po našem zásahu náhle nemůže. A to ji od ostatních pokusů odradí. Musí se zastřihnout celá část ručních letek až k tzv. brčicím, (já ponechávám dvě poslední(ty od těla nejdále) letky celé kvůli ochraně před zlomeninou). A zabírá to. Samozřejmě záleží také na výšce plotu. Je rozdíl 120 cm plůtek a 180 cm a vyšší. Loketní letky nechávám celé a tak na chodící slepici zásah není vidět.
Jinak názory, že hybridi nepřeletují a čistokrevné vlašky ano, je taky pěkný blaf. Mě přeletovaly i hnědé tetry. A když to nemohly, tak se prostrčily, kde to šlo. Nejsou zase tak těžké - mají kolem dvou kil a to standartní vlaška má také, jen má kvalitnější peří.
Takže milá tazatelko, doporučuju slepice např. zdrobnělé velsumky, a budete mít vajec a za třetinovou spotřebu krmiva a ještě pěkně tmavohnědá, skoro stejně velká jako od velkých slepic.
Pokud máte dostatek krmení, pořiďte si normálně australky, nebo bílé plymuty nebo rodajlendky a budete mít vajec i v zimě (akorád pozor na kukuřici a brambory s těmi opatrně, tloustnou po tom). A nemusíte se bát, že se vznesou nad těch 120 cm i s nezastřihnutými křídly. To jsou slepice klidné, docela manipulovatelné a tám pádem nikam nezanášející. Leghorny sypou vejce, ale jak mají možnost najít nějakou skrýš, tak dovedou překonat trasu, že se vám to ani nezdá. Pro ty je objekt jako je stará stodola nejlepší příležitostí jak zanášet.
Přeji štastý výběr
Juraj Kafka