Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.3.2009 17:16
petrzmerina

XXX.XXX.221.235

Zajímalo by mne jaký je váš názor na termostat na obrázku. Máte s ním nějaké zkušenosti? Nevím jak se jmenuje, ale mám ho doma v líhni a trochu (dost) mě zlobí kolísání teploty. Líheň je bez ventilátoru. Dřív jsem měřil teplotu obyčejným teploměrem, tak mě to tak neznepokojovalo, ale teď jsem do líhně dal lékařský teploměr a ten už odchylky zjistí docela přesně. Myslíte, že by se tento termostat dal použít i v líhni s nuceným oběhem vzduchu, tj. líhni s ventilátorem?
Děkuji za rady a názory.
Petr

10.3.2009 20:08
klakier

XXX.XXX.22.188

petrzmerina napsal(a):
Zajímalo by mne jaký je váš názor na termostat na obrázku. Máte s ním nějaké zkušenosti? Nevím jak se jmenuje, ale mám ho doma v líhni a trochu (dost) mě zlobí kolísání teploty. Líheň je bez ventilátoru. Dřív jsem měřil teplotu obyčejným teploměrem, tak mě to tak neznepokojovalo, ale teď jsem do líhně dal lékařský teploměr a ten už odchylky zjistí docela přesně. Myslíte, že by se tento termostat dal použít i v líhni s nuceným oběhem vzduchu, tj. líhni s ventilátorem?
Děkuji za rady a názory.
Petr

To je membránový s mikrospínačem a je z Biosky monoplast :-), Tenhle termostat se hodí do líhní bez oběhu vzduchu protože má větší rozsah spínání pokud si pamatuju tak +-1 stupeň. Kvalitní digitální termostat i s měřením teploty sežente dnes bez problémů.

11.3.2009 04:43
beda

XXX.XXX.6.102

klakier napsal(a):
To je membránový s mikrospínačem a je z Biosky monoplast :-), Tenhle termostat se hodí do líhní bez oběhu vzduchu protože má větší rozsah spínání pokud si pamatuju tak +-1 stupeň. Kvalitní digitální termostat i s měřením teploty sežente dnes bez problémů.

Odpovídám pouze za sebe-tento TS jsem měl až do dnešního dne v moji líhni (bez ventilátoru)-dosahoval jsem v ní slušných odchovů, ale né bez problemů!! Nyní jsem si objednal digitální- dvoutermostat od velice šikovného chovatele a výrobce TS z \"ciziny\" ze Slovenska. Má velice pěknou nabídku jak TS, tak TS+hydro (měření vlhkosti). Čidla jsou dlouhá 2m a mají dva samostatné okruhy (má i TS se čtyřmi okruhy) - takže lze použít i jeden okruh do líhně a druhý na př. do odchovny kuřátek (třeba jen jako ochranu proti ugrilování). Mají v sobě i vyrovnání nočního poklesu teploty a výstrašnou signalisaci a spin. hodiny. Jsou opravdu vymakané! / www.teradigi.estranky.cz/ nebo /www.morel.estranky.cz / ! Beda

11.3.2009 12:07
petrzmerina

XXX.XXX.221.235

klakier napsal(a):

Mám 3 tyto termostaty. Jeden je kupovaný originál od Biosky a další dva jsou z jedné staré líhně. Myslím si však, že to z Biosky monoplast nebylo. Ta líheň vypadala nějak takhle:
http://ifauna.cz/rubriky/mdiskuse/
show.php?tema=474870&r=6&m=7&page=1
Dříve byla unás v organizaci a líhlo se s ní, ale pak nebyl zájem o líhnutí. Tak nějaký rok stála venku a potom se zlikvidovala. Tato líheň byla s ventilátorem. Jaké byly výsledky líhnutí nevím, ale když tam ten termostat byl tak to fungovat muselo.

11.3.2009 14:37
3538

XXX.XXX.56.73

petrzmerina napsal(a):
Mám 3 tyto termostaty. Jeden je kupovaný originál od Biosky a další dva jsou z jedné staré líhně. Myslím si však, že to z Biosky monoplast nebylo. Ta líheň vypadala nějak takhle:
http://ifauna.cz/rubriky/mdiskuse/
show.php?tema=474870&r=6&m=7&page=1
Dříve byla unás v organizaci a líhlo se s ní, ale pak nebyl zájem o líhnutí. Tak nějaký rok stála venku a potom se zlikvidovala. Tato líheň byla s ventilátorem. Jaké byly výsledky líhnutí nevím, ale když tam ten termostat byl tak to fungovat muselo.

Tento termostat se používal desítky let. Pak přišly jako moderní a vylepšené t.zv. kontaktní teploměry, které byly velmi přesné a měly jen minimální odchylky. Po nich jsou tu dnes teplměry kontaktní, které jsou zatím nejlepší. Co se týče těch termostatů: Jsou na bázi smršťování a roztahování vzduchu s ohledem na okolní teplotu. Tak, jak se na ten termostat díváme, má na levé straně proti černému eterovému kotoučku výstupek, který lze menším tlakem zamáčknout dovnitř. Po uvolnění kovový výstupek vyskočí zpět ven. Tím vlastně ovlivňujeme proudění elektrické energie do výhřívacích těles v líhni. K tomu potřebujeme eterový kotouček / který je též patrný / je našroubovaný na dlouhém šroubu a ovládaný zevně líhně. Tento eterový kotouček nastavíme pomocí šroubu tak, aby se dotýkal zmíněného výstupku na termostatu. Teplem se rostahne, čímž zmačkne výstupek a přeruší se přívod elektřiny do těles. Protože nám teplota v líhni klesá, kotouček se smršťuje, umožní výstupku na termostatu aby zapnul přívod proudu do těles a celý průběh se opakuje. Tyto eterové kotoučky mají velkou nevýhodu. Jsou velice citlivé na počasí / tlak vzduchu /, a proto s tím musíme počítat buď nastavení zregulovat a nebo to nechat být, a ono se to samo dříve či později srovná. Vejcím to nevadí a nás to nemusí znepokojovat. A za druhé musíme být opatrni na poškození /promáčknou, proražení adt. / a i jiné neduhy, které nás mohou přivést do rozpaků "proč ta líheň nevypnula ".Je nutné, abychom u všech motorových líhní měli termostaty dva - jeden provozní a druhý pojistný.

9.3.2010 15:20
mmonika

XXX.XXX.2.161

3538 napsal(a):
Tento termostat se používal desítky let. Pak přišly jako moderní a vylepšené t.zv. kontaktní teploměry, které byly velmi přesné a měly jen minimální odchylky. Po nich jsou tu dnes teplměry kontaktní, které jsou zatím nejlepší. Co se týče těch termostatů: Jsou na bázi smršťování a roztahování vzduchu s ohledem na okolní teplotu. Tak, jak se na ten termostat díváme, má na levé straně proti černému eterovému kotoučku výstupek, který lze menším tlakem zamáčknout dovnitř. Po uvolnění kovový výstupek vyskočí zpět ven. Tím vlastně ovlivňujeme proudění elektrické energie do výhřívacích těles v líhni. K tomu potřebujeme eterový kotouček / který je též patrný / je našroubovaný na dlouhém šroubu a ovládaný zevně líhně. Tento eterový kotouček nastavíme pomocí šroubu tak, aby se dotýkal zmíněného výstupku na termostatu. Teplem se rostahne, čímž zmačkne výstupek a přeruší se přívod elektřiny do těles. Protože nám teplota v líhni klesá, kotouček se smršťuje, umožní výstupku na termostatu aby zapnul přívod proudu do těles a celý průběh se opakuje. Tyto eterové kotoučky mají velkou nevýhodu. Jsou velice citlivé na počasí / tlak vzduchu /, a proto s tím musíme počítat buď nastavení zregulovat a nebo to nechat být, a ono se to samo dříve či později srovná. Vejcím to nevadí a nás to nemusí znepokojovat. A za druhé musíme být opatrni na poškození /promáčknou, proražení adt. / a i jiné neduhy, které nás mohou přivést do rozpaků "proč ta líheň nevypnula ".Je nutné, abychom u všech motorových líhní měli termostaty dva - jeden provozní a druhý pojistný.

Termostat do lihne. www.morel.estranky.cz

kelim

9.3.2010 17:07
kelim

XXX.XXX.147.137

mmonika napsal(a):
Termostat do lihne. www.morel.estranky.cz

http://www.detmar.sk/pdf/navod/ATC-300A.pdf

6.2.2016 20:05
daliborka

XXX.XXX.64.2

Tak ještě dodám několik drobností k tomu kotoučku termostatu. Je to plněno pár kapkami éteru, který má bod varu kolem 38 stupňů. Byl to jediný a tudíž nejpoužívanější termostat od doby kdy se tomu věnuji, někdy od roku 1975. Když nebylo výběru tak byl nejlepší, a jeli na to i velkovýroby. Má ale mnoho "much". Podle níže popsaných vlastností je jen na dobu určitou. Tlak má vliv na teplotu, éter časem ubývá a tak jednou klekne spínání a přehřeje líheň. Jistě jste si všimli že kotoučky jsou značeny barevnými tečkami. Co to je za kód nevím, ale jistě jde o citlivost a přesnost jak se povedl. Když to takto značí, je jasné že některé jdou tam a jiné jinam. Co jde lidem netuším, ale když porovnáte několik kotoučků, každý běží jinak. Další je machanický spínač která parkrát odešel, jo nic není na věčně. Další problém je souosost. Jde o to že kotouček na šestce závitu i po nafouknutí do provozní teploty musí být v ose. Pokud hází tak pootočením při regulaci teplouy hraje roli i úchylka dotykové plochy čudlíku membrány s kolíčkem spínače.
Poslední nabídka od Biosky byla asi 7-8 stovek za stuto oupravu. To je již na mechaniku a dnešní dobu MOC. Za tu cenu mám digitální a mohu si vybízat z desítky dodavatelů.
Tenhle typ může fungovat v odchovnách, ale do líhně již jedině elektroniku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík