zbosace
napsal(a):
Je možné chovať a odchovávať karolínky pri pomere pohlavia 1:2 ? Aká je genetika pri mutáciách karolíniek. Je možné rozoznať krížence mandarinka x karolínka?
Problematika krizencov je tak siroka, ze tazko odpovedat par vetami. Krizence maju genotypy oboch rodicov a preto sa mozu prejavovat rozne u kazdeho ex. Inak povedane z 5 krizencov je pravdepobne, ze kazdy bude iny ... Pozrite si:
www.harteman.nl/omnibus/hybrids/index2.html
Mutacii je vela - skoricova - apricot, cierna, biela, maslova - zlta ...
ivanb
napsal(a):
Problematika krizencov je tak siroka, ze tazko odpovedat par vetami. Krizence maju genotypy oboch rodicov a preto sa mozu prejavovat rozne u kazdeho ex. Inak povedane z 5 krizencov je pravdepobne, ze kazdy bude iny ... Pozrite si:
www.harteman.nl/omnibus/hybrids/index2.html
Mutacii je vela - skoricova - apricot, cierna, biela, maslova - zlta ...
1+2 je bez problémů, ale musejí oni chtít!! Mám frajera mandariňáka (přírodního) a zabraly si ho 2bílé mandarinky a již 3roky není problém sedí obě dvě (kupodivu někdy s nima i on! Jinak se udává, že v přírodě se normálně kříží karolinky s mandarinkama! Mě chodil s párem karolinek mandariňák a z prvního vrhu nebylo nic-pak jsem ho odchytl a druhý vrh OK-ten pár karolinek jsem dal pryč,neb jsem se domníval, že to dělá ta holka! Letos si pacholek našel druhý pár a vše se opakuje! Již je na samotce a pustim ho, až karolinka zasedne!
Ani ten obrázek není nezajímavý!!!
beda
napsal(a):
1+2 je bez problémů, ale musejí oni chtít!! Mám frajera mandariňáka (přírodního) a zabraly si ho 2bílé mandarinky a již 3roky není problém sedí obě dvě (kupodivu někdy s nima i on! Jinak se udává, že v přírodě se normálně kříží karolinky s mandarinkama! Mě chodil s párem karolinek mandariňák a z prvního vrhu nebylo nic-pak jsem ho odchytl a druhý vrh OK-ten pár karolinek jsem dal pryč,neb jsem se domníval, že to dělá ta holka! Letos si pacholek našel druhý pár a vše se opakuje! Již je na samotce a pustim ho, až karolinka zasedne!
Ani ten obrázek není nezajímavý!!!
...a přihodim
beda
napsal(a):
...a přihodim
1+2 to dělaj často (jestli se to nenaučili od nás)??
beda
napsal(a):
1+2 to dělaj často (jestli se to nenaučili od nás)??
...některé ženské jsou halt potvory a mi samečkové jsme chudáci.../to bude zase řev/!!!
beda
napsal(a):
...některé ženské jsou halt potvory a mi samečkové jsme chudáci.../to bude zase řev/!!!
....na e-mail se mi ozýváte,že se vám fotky líbí-tak přihodim :
beda
napsal(a):
beda
napsal(a):
beda
napsal(a):
(autor.zbosaze-snad se nezlobíš,že jsem se nacpal na tvůj příspěvek)
beda
napsal(a):
(autor.zbosaze-snad se nezlobíš,že jsem se nacpal na tvůj příspěvek)
Prosím, pridajte ešte niečo... Mne sa konečne tento rok vyliahla jedna karolinka pod zVe ale neprežila ani tri dni. Jej mamka- mrcha jedna si akosi nevedela vybrať búdku a tak niesla, skor podnašala kde sa dalo ako kukučka. Teraz síce má na najnevhodnejšom mieste asi 5 vajec ale už nedúfam, lebo kačer má už sexi volno a k páreniu dochádzalo v čase keď mal sferbenú len hlavu. Tak prosím pridajte niečo z Vašich karoliniek , aj tí morčáci sú pekný.
.... no, ještě počkejte -třeba z toho bude pět káčat. Ona příroda si někdy dělá co chce a nedbá zákonů /již vzhledem k počasí/! Na karolinky, jste se letos neměl ptát, ale když jste se již zeptal-tak tedy! Zimu jsem přečkal s párem přírodním a s párem žemláků. Na jaře sedla nejdříve ta krémová a měla tam asi devět vajíček. Mezi tím její karoliňák se stal velice agresivní a napadal ten přírodní pár! Nechal jsem to být, neboť si nikdy vážněji neublížili, ale najednou tu holku dvakrát klovnul do hlavy a bylo po ní!!// Karolíňáci starší tří let to dělají, ačkoliv jsem to věděl -nedbal jsem toho! Pak to odnesl i ten přír. sameček / toho nepustil na vodu, když se v noci něco dělo a bylo to! Čekal jsem tedy, na mladé! Zdálo se mně, že jsem tu holku dlouho neviděl, tak jsem se šel podívat do budky a zmizela-ani péříčko a všechny vejce vykousané!! Zjistil jsem, že mám poruchu na ohradníku/ každý den to nekontroluji, neb se to nestává! Prostě to šlo do země, kdyby to bylo po železném sloupku, tak to jiskří, ale ono to šlo po nacucaném dřevěném!! No a tak jsem dopadl letos s karolínkama !! Včera si tak sedím u rybníčku a najednou koukám pět káčátek čírek červenoramenných -čerstvě vylíhlé a bez rodičů! Marně se to snažilo o adopci, všichni je odháněli. Tak jsem je musel odchytit a budu pro ně táta, máma //pokud se to povede?? No to bylo právě jak píšete to o kukačkách!! To na obrázku bylo vloni, to bylo veseleji ...
... tak Vám ještě ukáži ty čírky // musejí být pod žárovkou a na misku s vodou se musejí dát dětské piškotky, aby se nastartovaly a pokud možno brzo dát dia, aby jim neslepil cukr péří a hlavně tam nechat hrát transistorák, jinak leží v koutě až pojdou hlady/! Když by jste nechtěl dát to radio, tak na ně musíte stále mluvit a nahradit jim mámu -jinak se vážně nehnou!! Ovšem-takovéto odchovy jsou neprodejné -srdce Vám to pak nedovolí.....
Davii

XXX.XXX.24.166
Zdravim, dovoluji si reagovat na Vas prispevek, ze se v prirode normalne krizi mandarinky s karolinkama. To neni mozne, neb karolinka je severoamericky druh a mandarinka asijsky druh, tze by to mely holky k sobe daleko. Mandarinky s karolinkama jsou vysazany ve volne prirode v Angli, tam by eventuelne mohlo dojit ke krizeni, ale jinak ne. Jinak Vam preji hodne uspechu v chovu, me se letos taky celkem se.. . Chtel bych Vas poprosit, zda byste mi mohl poslat mejlem vase odchovy, mel bych o neco zajem. Dekuji a chovu zdar
Davii

XXX.XXX.24.166
Zdravi, dovoluji si reagovat na Vas prispevek, ze se v prirode normalne krizi mandarinky s karolinkama. To neni mozne z toho duvodu, ze karolinka je severoamericky druh a mandarinka asijsky druh, tze by to holky mely k sobe celkem daleko... . Jedine misto v Evrope, kde "ziji" ve volne prirode mandarinky s karolinkama, je Anglie. Tak zije navolno vice druhu kachnicek a je to opravdu nadhera. To je asi jedine misto, kde by se ve volne prirode mohli tyto dva druhy skrizit. Ale ve svych vlastnich domovinach to nebude mozne... Jinak Vam preji hodne uspechu v chovu. Me se to letos tak trochu se**, ale neco z odchovu bude. Chtel bych Vas jeste poprosit, zda by bylo mozne poslat mi na mejla Vase odchovy (co budete prodavat..), ze bych si poridil nejake nove druhy
. Dekuji a "chovu zdar"!
... samozřejmě, že původ a domovina jak kar. tak mand. je každému znám-ale volně v přírodě se již vyskytují nejen v Anglii a Holansku, ale již i u nás!! Zde u nás já a můj přítel, který je rovněž chová/a mnohem dříve, než já/, minimálně polovinu odchovu nekupírujeme a necháme odletět a opět se k nám na jaře vracejí! Jejich největší nepřátelé jsou však myslivci / velice často se na jaře příjdou k nám chovatelů optat, co že to vlastně střelili!
To máte pravdu, ze myslivci postrileji kde co.... Cca 3 roky zpet na mysliveckym plese sem vyhral kachnu a byla to zrzohlavka a navic kachna (a ze je u nas celkem ohrozena...). Mandarinky a karolinky jsem mel taky volne letajici, ty mi nepostrileli, ale onesly to husine nilsky
. Co se tyce krizencu mandarin s karolinama, tak jsem taky zadneho krizence nevidel, ale jednou v Litomericich byl krizenec bahamky a karolinky, celkem zajimava kacka, ale jen na okrasu... Povedli se Vam odchovat morcaci???Mel bych zajem
Dnes som presvecoval vajička karolinke a zo 6 vajec 5 oplodnených. No na jednom sa okolo pavučinky robí krvavý kruh o priemere asi 2,5 cm. Keď sa mi toto začalo robiť u pižmoviek večšina zárodkov odumrela. Takže zas len čakať. Smaragdové sedia už druhú znášku, Zakrslá divoká 15 vajec ale len 2 oplodnené, asi jej šibe. Toto má už 4 hniezdenie tento rok a ani raz to nedotiahla do konca. Ale možno som spravil nejakú chybu ja takže jej to nezazlievam. A ako tu na fore čítam aj dve je viac ako nič....
... letos je to vážně bída //nevede se a nevede// a jak mám zjištěno nejen u mě! Jinak -1.-3. října máme /jako každý rok/ výstavu u nás v Soběslavi JČ a jako každý rok vystavujeme i okrasné kachničky a jako každý rok je hned vedle prodej, nebo si ukážete na rybníček a chytneme vám!! Jak na tom budeme letos samozřejmě teď ještě nevíme! Dám vám sem fotku.
OK, tak si udelame vylet z Liberce a prijedem se kouknout na vasi vystavu. Do te doby sem jeste neco napisete,ne??
. Jinak potvrzuji, odchovy jsou letos BIDA!!!
. Sedela mi cirka modra na vajickach, mela jich 6, a z niceho nic z nich slezla... Bohuzel uz bylo pozde je dat do lihne, byly vsechny plny
takze zase nic. Modrokridla cirka mi snasela taky, ale ta zas nemela kacera... Ach jo, letosni rok je opravdu
... no, teď jak to čtu, tak mě volal kamarád 15km vedle a karolínka dnes vyseděla asi 12 mladých/nebo kolik to říkal/-teď by je mohl vzhledem k počasí udržet /zase se ale zajímají straky!! Tak jsem zvědav /když tak budou na výstavě/! Když pojedeš k nám na výstavu, tak s tebou učitě pojede kolega ze Žandova má holuby ode mě!!
davii
napsal(a):
OK, tak si udelame vylet z Liberce a prijedem se kouknout na vasi vystavu. Do te doby sem jeste neco napisete,ne??
. Jinak potvrzuji, odchovy jsou letos BIDA!!!
. Sedela mi cirka modra na vajickach, mela jich 6, a z niceho nic z nich slezla... Bohuzel uz bylo pozde je dat do lihne, byly vsechny plny
takze zase nic. Modrokridla cirka mi snasela taky, ale ta zas nemela kacera... Ach jo, letosni rok je opravdu
Dobrý večer, jak to tu pročítám, jste zatím jediný o kom vím ze svého okolí, kdo má chov okrasné drůbeže. Je možné se s vámi spojit a tak trošku prodebatovat chov? Petra
pepina
napsal(a):
Dobrý večer, jak to tu pročítám, jste zatím jediný o kom vím ze svého okolí, kdo má chov okrasné drůbeže. Je možné se s vámi spojit a tak trošku prodebatovat chov? Petra
Zdravim, takze taky liberecanda??? to by bylo super, na liberecku moc chovatelu neni
nebo je, ale ti chovaji kraliky... A co se tyce bazantu a kacenek, tak v Liberci vim o dvou chovatelich (JEN
). Urcite se ozvete
Ja sem kdysi mival hodne kacenek,hus, husic... ale kvuli skole jsem to musel zredukovat na minimum (a taky kvuli dravcum
) nechal jsem si jen bazanty, pavy, holuby a hrdlicky...Ted se ke kacenkam postupne vracim, a chci jeste rozsirit bazantiky
. Muj mejl je vanocee@seznam.cz Zatim
zdravim vas,prosim vas o radu.pred 26dny mi cirka rudoramena snesla 9vajicek,na ktere se uz bohuzel nevratila.tak jsme je vzali a odnesli po par dnech k panovi do lihne.on ale misto toho je dal pod krutu.nevi,snad se povede neco vylihnou.cekame to kazdym dnem.proto va prosim,as se vylihnou a mi si je vememe dom,tak co mame delat?stimto zkusenosti vubec nemam.proto vam pisi o radu jak mame postupovat.ci by jsme je mohli dat k ostatnim.mame karolinky,mandarinky a cirky.moc vam dekuji a preju vsem plno chovatelskych uspechu.simona
-zdravím Simono // otevřel jsem to až dnes, snad není ještě pozdě a vylíhla jsi ty čírky?? Když tak narychlo // žárovku topit asi 30-33 st -do misky čistou vodu a do ní dětské vaječné piškoty - půjdou se napít a najdou je tam ! Pusť jim tam tranzistorák, jinak budou dřepět v koutě a nepůjdou se napít /bude jim to dělat mámu, na kterou budou čekat až je vyzve k pití a baště!! B.
mám tři páry okrasných kačenek, husičky hřivnaté, karolinky a mantarinky, přesto že obývají plochu 3,5 x 6,5m s množstvím budek a rybníčkem o průměru 2 metry, nesnesl ani jeden pár vajíčko, kachničky jsou rok až dva staré, nevíte v čem mohl být problem? je něějaký stimulant jak je lépe připravit na sezonu, třeba na tu příští, nějak speciálně krmit nebo tak, jaké krmení používáte, možná bych ho měl změnit, jsem začátečník, děkuji Luboš
Po dlhšom čase som si spomenul na toto téma. Písal som tu o znáške mojej kačeny karolinky keď už kačer preperoval. Vyliahlo sa predsa trojo káčat, dve škorice a jedna prírodná. Bohužial mi cez pletivo na ne utočil potkan a kačena pri ich ochrane dve zašliapala. Je to užasne že tak malý tvorček je taký bojovník. No čo už narobím. Som rád že mi zostalo aspoń to jedno kačiatko. Asi to bude chlapec, zostane pp doma lebo je to Karel I., u mňa dochovaný. Ani ho volne nepúšťam čo mám strach aby si poň niečo neprišlo. Zaujmavé je že kačena sa nechala preniesť aj z budkou do klietky a na noc sa do nej vracali. Zabudol som ešte dodať že som jej podložil dve kluvajúce sa smargdy a ona ich prijala. Ale i tie ušliapala pri obrane.
Dá sa poznať pohlavie škoricovej karolinky vo veku nad tri mesiace? Jedná sa mi o jedinca z predošlého mojho príspevku po bielej kačičke a škoricovom kačerovi. Už je plne letuschopný. Dospelé - rodičia naň utočia. Chcel by som k nemu partnera-ku, ale neviem čo mám zoháňať. Ďakujem za rady.
zbosace
napsal(a):
Je možné chovať a odchovávať karolínky pri pomere pohlavia 1:2 ? Aká je genetika pri mutáciách karolíniek. Je možné rozoznať krížence mandarinka x karolínka?
Samičky kachničky mandarínské mají plně funkčně vyvinutý jen jeden vaječník.
Když u staré kachny zakrní, začne se druhý, jen málo vyvinutý vaječník, přeměňovat
na samčí pohlavní žlázu. Samice se tak změní v neplodného samce. Kachnička mandarínská
je jediným druhem kachny, který se nemůže křížit s ostatními druhy. Počet chromozomů
se totiž liší od počtu chromozomů všech dalších druhů!