Zdravím chovatele a prosím o radu. Každoročně(třetím rokem) kupuju třítýdenní káčata (barbarie), housata a teď jsem koupil i čtyřtýdenní domácí brojlery na dokrmení ale tento rok mám problém, jedna husa už to nepřežila, teď je na tom špatně kačena. Příznaky podobné, celková slabost, téměř neschopnost chůze, kačenka teď už leží, nohy natažené zasebou, ani se na ně nemůže postavit, velmi málo žere, nečistí se. Na začátku příznaků se celkem zvláštně celá otřásala, teď už to nedělá, připisoval jsem to slabosti. Trvá to asi pátým dnem. Jejich stáří je teď zhruba 9 týdnů.
Nemocné kousky jsem ihned izoloval.
Jinak jsou puštěné na zahradě asi 800m2, mají pořád čerstvou vodu a 2x denně krmení. (Pšenice, šrot, rozmočený suchý chléb, uvařené brambory, cuketa) S krmením dostávají řádně i vitamíny pro drůbež.
Spolu jsou na zahradě brojlery, kuřata, slepice, husy, ovce.
Pročetl jsem všemožné diskuze, díval jsem se na články nemoci hus, ale žádné příznaky, které by jednoznačně identifikovaly nějakou nemoc nejsou viditelné.
Byl jsem i u veterináře, ten říkal že je to jen nedostatek vitamínu E - špatný růst, svalové problémy, píchl jí injekci vit E, ale celkem bez účinků. Osobně mám strach z nějaké infekce.
Taky jsem narazil na zmínku něčeho na jazyku kačeny, ale kontroloval jsem jazyk oproti zdravé kačeně a je shodný, takže si myslím, že to tím není, ale poznat zdravý jazyk neumím.
Děkuji předem za radu, mám obavy, že tato kačena to už nepřežije, ale rád bych věděl, kde je problém, chyba, nemoc, řezat jazyk ?
Honza
janza
napsal(a):
Zdravím chovatele a prosím o radu. Každoročně(třetím rokem) kupuju třítýdenní káčata (barbarie), housata a teď jsem koupil i čtyřtýdenní domácí brojlery na dokrmení ale tento rok mám problém, jedna husa už to nepřežila, teď je na tom špatně kačena. Příznaky podobné, celková slabost, téměř neschopnost chůze, kačenka teď už leží, nohy natažené zasebou, ani se na ně nemůže postavit, velmi málo žere, nečistí se. Na začátku příznaků se celkem zvláštně celá otřásala, teď už to nedělá, připisoval jsem to slabosti. Trvá to asi pátým dnem. Jejich stáří je teď zhruba 9 týdnů.
Jinak jsou puštěné na zahradě asi 800m2, mají pořád čerstvou vodu a 2x denně krmení. (Pšenice, šrot, rozmočený suchý chléb, uvařené brambory, cuketa) S krmením dostávají řádně i vitamíny pro drůbež.
Pročetl jsem všemožné diskuze, díval jsem se na články nemoci hus, ale žádné příznaky, které by jednoznačně identifikovaly nějakou nemoc nejsou viditelné.
Byl jsem i u veterináře, ten říkal že je to jen nedostatek vitamínu E - špatný růst, svalové problémy, píchl jí injekci vit E, ale celkem bez účinků. Osobně mám strach z nějaké infekce.
Taky jsem narazil na zmínku něčeho na jazyku kačeny, ale kontroloval jsem jazyk oproti zdravé kačeně a je shodný, takže si myslím, že to tím není, ale poznat zdravý jazyk neumím.
Děkuji předem za radu, mám obavy, že tato kačena to už nepřežije, ale rád bych věděl, kde je problém, chyba, nemoc, řezat jazyk ?
Honza
Podlamna je to divny zverolekar ked povedal ze im chyba vitamin E. Pokial ste im daval vitaminy a srot tak nevidim problem v stravovani. Skor by som typoval na nejaku otravu. Je mozne ze zjedli nieco co ina hydina nie. Niekde som cital ze dokonca dazdovky mozu obsahovat parazita ktory napada pecen. Odpoved najdete asi iba tak ze tu kacicku zbavite trapenia zabijete ju a date na pitvu zverolekarovy. Kludne mohli dostat aj nejaku chorobu od volne zijucich vtakov.
janza
napsal(a):
Honza
Dobrý den, mně nedávno říkal vet (při pohledu na malé housata a káčata), že pokud bych jim chtěla dávat šrot, že ho mám první chvíli povařit a vychladit a pak teprve podávat. Že tak malá káčata by mohla mít po neuvařeném šrotu příznaky otravy až umřít. Příznaky jmenoval stejné a navíc zaklánění hlavy. Ale zkušenosti s tím nemám. Krmím je ještě kupovanou směsí a přidávám kopřivy a postupně je učím na ostatní...Držím pěsti. Koty
janza
napsal(a):
Honza
Dobrý den,
A koukal jste na jazyk,nemají žabky? Jinak něco podobného se mi objevilo v hejnu
pižmovek v roce 2007, během týdne pošlo 35ks včetně chovných.
Příznaky podobné,co popisujete.Kachna jen seděla, vrtěla ocasem,trochu se
i třásla, a během pár hodin byla natažená.Hledala jsem na internetu a našla
jsem pravděpodobného původce.Byli to slimaci a žížaly,kteří jsou nositeli vajíček
(bohužel si nepamatuju název té nemoci),a ty pak napadají střevní prostředí vodní
drůbeže a pak vlastně kachna chcípne hlady.A je pravda,že se mi hodně kachňata toulala po zahradě a ve vysoké vlhké trávě.Ten rok byli slimáci invazivní,já je díky kachnám neměla a pak ani ty kachny.
Takže kachňata už volně nepouštím,pouze na travnatý dvorek a mám vše zdravé.
Občas se mi objeví u pekineg kulhání,ale během týdne se to srovná,když jim
dodám hojně namočeného chleba,s ječnopšeničným šrotem a i vařené vejce a roboran,
nebo místo šrotu k2. Ony totiž hrozně rychle rostou,tak mají větší potřebu bílkovin.
Ještě mě napadlo,zda nemají třeba škrkavky.Může to být i společnou pastvou.
Já dostala od veterinářky na odčervení hus Aldifal (mimochodem je i pro ovce).
statekrepcice
napsal(a):
Dobrý den,
A koukal jste na jazyk,nemají žabky? Jinak něco podobného se mi objevilo v hejnu
pižmovek v roce 2007, během týdne pošlo 35ks včetně chovných.
Příznaky podobné,co popisujete.Kachna jen seděla, vrtěla ocasem,trochu se
i třásla, a během pár hodin byla natažená.Hledala jsem na internetu a našla
jsem pravděpodobného původce.Byli to slimaci a žížaly,kteří jsou nositeli vajíček
(bohužel si nepamatuju název té nemoci),a ty pak napadají střevní prostředí vodní
drůbeže a pak vlastně kachna chcípne hlady.A je pravda,že se mi hodně kachňata toulala po zahradě a ve vysoké vlhké trávě.Ten rok byli slimáci invazivní,já je díky kachnám neměla a pak ani ty kachny.
Takže kachňata už volně nepouštím,pouze na travnatý dvorek a mám vše zdravé.
Občas se mi objeví u pekineg kulhání,ale během týdne se to srovná,když jim
dodám hojně namočeného chleba,s ječnopšeničným šrotem a i vařené vejce a roboran,
nebo místo šrotu k2. Ony totiž hrozně rychle rostou,tak mají větší potřebu bílkovin.
Ještě mě napadlo,zda nemají třeba škrkavky.Může to být i společnou pastvou.
Já dostala od veterinářky na odčervení hus Aldifal (mimochodem je i pro ovce).
Děkuji za názory, žabky nepoznám, ale napohled vypadalo vše ok, ti slimáci jsou docela pravděpodobní, protože jich letos bylo hodně a zvířata se tím hodně živila.
Nakonec kačenka přežila a už se má čile k světu. Sice je na ní vidět, že je menší ale ona to dožene.
Aby toho nebylo málo, tak jsem teď našel jedno kuře se zlomenou nohou, tak jsem dělal fixaci, snad to bude stačit ....
Ještě jednou díky vám :-)