poraďte co nejlepší způsob škubání drůběže. Já suchozemskou drůbež nejprve opařím ve vodě, která se právě vaří, nechám jí ve vodě pár vteřin a vyzkouším, jestli už povolily brka na křídlech a na ocase. Pak normálně oškubu. Vodní drůbež nejprve namočím ve studené vodě, pořádně je tam "properu", aby se voda dostala skrz mastné peří, pak prosypu smolou, asi 1 hrst na kachnu a 2 hrsti na husu, pak spařím stejně jako slepice. Smolou prosypu pořádně hlavně krk a křídla zespod i z vrchu, tam se škube nejhůř. Ve vařící vodě se smůla roztaví a jak pták zchladne a smůla tuhne, slepí posypané peří do jednoho kusu a většina peří se tak stáhne najednou. Pokud někdo máte lepší způsob, ráda se nechám poučit.
danurba
napsal(a):
poraďte co nejlepší způsob škubání drůběže. Já suchozemskou drůbež nejprve opařím ve vodě, která se právě vaří, nechám jí ve vodě pár vteřin a vyzkouším, jestli už povolily brka na křídlech a na ocase. Pak normálně oškubu. Vodní drůbež nejprve namočím ve studené vodě, pořádně je tam "properu", aby se voda dostala skrz mastné peří, pak prosypu smolou, asi 1 hrst na kachnu a 2 hrsti na husu, pak spařím stejně jako slepice. Smolou prosypu pořádně hlavně krk a křídla zespod i z vrchu, tam se škube nejhůř. Ve vařící vodě se smůla roztaví a jak pták zchladne a smůla tuhne, slepí posypané peří do jednoho kusu a většina peří se tak stáhne najednou. Pokud někdo máte lepší způsob, ráda se nechám poučit.
Přivezu kolegyňi z práce, zabiju drůbež předám kolegyňi a ona škube !
danurba
napsal(a):
poraďte co nejlepší způsob škubání drůběže. Já suchozemskou drůbež nejprve opařím ve vodě, která se právě vaří, nechám jí ve vodě pár vteřin a vyzkouším, jestli už povolily brka na křídlech a na ocase. Pak normálně oškubu. Vodní drůbež nejprve namočím ve studené vodě, pořádně je tam "properu", aby se voda dostala skrz mastné peří, pak prosypu smolou, asi 1 hrst na kachnu a 2 hrsti na husu, pak spařím stejně jako slepice. Smolou prosypu pořádně hlavně krk a křídla zespod i z vrchu, tam se škube nejhůř. Ve vařící vodě se smůla roztaví a jak pták zchladne a smůla tuhne, slepí posypané peří do jednoho kusu a většina peří se tak stáhne najednou. Pokud někdo máte lepší způsob, ráda se nechám poučit.
Páni, tak o smůle jsem ještě ve spojení se škubáním vodní drůbeže neslyšela.
Jinak my škubeme úplně stejně jako slípky. Akorát kachny škubeme třeba po 15 kusech, takže kvůli tomu zatápíme přenosný kotel. Jinak ale pokud se voda vaří, tak kachnu spíš spaří, takže tam vlíváme trochu studené vody, aby se to přestalo vařit a pak teprve se kachna dá do vody. Poté se zkusí, jak to peří jde dolů. Když sjíždíte po kachně palcem, tak to škubání jde velmi dooobře.
danurba
napsal(a):
poraďte co nejlepší způsob škubání drůběže. Já suchozemskou drůbež nejprve opařím ve vodě, která se právě vaří, nechám jí ve vodě pár vteřin a vyzkouším, jestli už povolily brka na křídlech a na ocase. Pak normálně oškubu. Vodní drůbež nejprve namočím ve studené vodě, pořádně je tam "properu", aby se voda dostala skrz mastné peří, pak prosypu smolou, asi 1 hrst na kachnu a 2 hrsti na husu, pak spařím stejně jako slepice. Smolou prosypu pořádně hlavně krk a křídla zespod i z vrchu, tam se škube nejhůř. Ve vařící vodě se smůla roztaví a jak pták zchladne a smůla tuhne, slepí posypané peří do jednoho kusu a většina peří se tak stáhne najednou. Pokud někdo máte lepší způsob, ráda se nechám poučit.
Máte někdo zkušenost s "žehlením" drůbeže? přiznám se, že škubu na sucho, protože peří jde dál - drobné na draní, velké brky rybářům a střední pravidelná pera lučištníkům, takže nějaké paření nepadá do úvahy...ale je to práce pro vraha.
danurba
napsal(a):
poraďte co nejlepší způsob škubání drůběže. Já suchozemskou drůbež nejprve opařím ve vodě, která se právě vaří, nechám jí ve vodě pár vteřin a vyzkouším, jestli už povolily brka na křídlech a na ocase. Pak normálně oškubu. Vodní drůbež nejprve namočím ve studené vodě, pořádně je tam "properu", aby se voda dostala skrz mastné peří, pak prosypu smolou, asi 1 hrst na kachnu a 2 hrsti na husu, pak spařím stejně jako slepice. Smolou prosypu pořádně hlavně krk a křídla zespod i z vrchu, tam se škube nejhůř. Ve vařící vodě se smůla roztaví a jak pták zchladne a smůla tuhne, slepí posypané peří do jednoho kusu a většina peří se tak stáhne najednou. Pokud někdo máte lepší způsob, ráda se nechám poučit.
Ja som v poslednej dobe vsetky kusy stahoval z koze (aj tak by sme ju pri priprave v kuchyni dali dole). Podotykam ze vsetko boli mlade kusy. Aj tak sa ale musia zhruba osklbat aspon problemove miesta (kridla, okolo chvosta)-no je to rozdiel ako sklbat docista. Trva to dlhsie ako sprcovat kralika ale vysledok je dobry-ciste masko. Vlado
pajda1
napsal(a):
Máte někdo zkušenost s "žehlením" drůbeže? přiznám se, že škubu na sucho, protože peří jde dál - drobné na draní, velké brky rybářům a střední pravidelná pera lučištníkům, takže nějaké paření nepadá do úvahy...ale je to práce pro vraha.
Žehlím já - páč si beru prach - mám dvě dcery, které se budou chtít někdy vdávat !
Mám na to starou žehličku, kterou nahřívám na kamnech - na plotýnce by to šlo asi taky. A pak kus starýho prostěradla nebo ručník - ne froťák - namočím, vyždímám, hodím na husu a žehlím - jako kalhoty . Jak dlouho tam tu žehličku nechat, to je věc cviku - taky se dá přežehlit, kdy to peří nejde jinak než s přižehlenou kůží
. Anebo "nedožehlit", kdy to taky moc nejde. Vyžehlenou husu škubu dvoufázově, napřed vrchní peří zvlášť a pak prach taky zvlášť - a samozřejmě zvlášť brka na mašlovačky - a křídla si uřežu na vymetání kamen.
Pak husu ještě normálně opařím, protože dokonalé to není nikdy a nasucho škubat je opravdu horor a na závěr vemu plynovým hořákem chlupy. Husa je čistá, ale ta práce je fakt za trest.
vladol
napsal(a):
Ja som v poslednej dobe vsetky kusy stahoval z koze (aj tak by sme ju pri priprave v kuchyni dali dole). Podotykam ze vsetko boli mlade kusy. Aj tak sa ale musia zhruba osklbat aspon problemove miesta (kridla, okolo chvosta)-no je to rozdiel ako sklbat docista. Trva to dlhsie ako sprcovat kralika ale vysledok je dobry-ciste masko. Vlado
občas se mi stane, zvlášť u kohoutů, že jde peří těžko a potrhá se kůže, hlavně na prsou a na křídlech. Nevím, čím to je, jediné co mě napadá je, že jsem měla málo vařící vodu, tím pádem jsem musela ptáka pařit déle a kůže se přepařila. Když strčím ptáka co vody, která zrovna bublá, tak se mi to nestává...je to tím, nebo je chyba jinde? Vodu vařím ve 20 litrovém pařáku venku na ohništi.
danurba
napsal(a):
občas se mi stane, zvlášť u kohoutů, že jde peří těžko a potrhá se kůže, hlavně na prsou a na křídlech. Nevím, čím to je, jediné co mě napadá je, že jsem měla málo vařící vodu, tím pádem jsem musela ptáka pařit déle a kůže se přepařila. Když strčím ptáka co vody, která zrovna bublá, tak se mi to nestává...je to tím, nebo je chyba jinde? Vodu vařím ve 20 litrovém pařáku venku na ohništi.
já bych to tipla na přepařen. Taky se mi to už stalo. A u křepelky, takže šla s kůží i část prsou.
lavacca
napsal(a):
já bych to tipla na přepařen. Taky se mi to už stalo. A u křepelky, takže šla s kůží i část prsou.
no to jsme si nejdřív myslela taky. Jenže se mi to stává, pouze když je pařím ve v odě, která ještě nevaří. Když je spařím ve vařící, všechno je v pohodě. Zrovna dneska jsem škubala dva starší kohouty, všechno šlo perfektně. A v neděli si konečně přivezu od kamarádky toho australáka, kterýho tam mám zatím deponovanýho. Než jí udupe všechny slepice
danurba
napsal(a):
no to jsme si nejdřív myslela taky. Jenže se mi to stává, pouze když je pařím ve v odě, která ještě nevaří. Když je spařím ve vařící, všechno je v pohodě. Zrovna dneska jsem škubala dva starší kohouty, všechno šlo perfektně. A v neděli si konečně přivezu od kamarádky toho australáka, kterýho tam mám zatím deponovanýho. Než jí udupe všechny slepice
Hm, to je divný. Mě přijde, že se lépe škube nedopařená kachna/kuře než přepařená. Tam mi to pak totiž jde většinou i s kůží.
No, nicméně na kuřata používám ohřátou vodu z rychlovarné konvice. Vždycky je chvíli nechaná tzv. dojít, protože člověk na to zapomene a jde dělat zase něco jiného a pak si jaksi vzpomene, že tam vlastně čeká kuře na opaření.
Jinak kříženci australky s vlaškou byli o moc chutově lepší než čisté vlašky a řekla bych, že se i lépe škubali.
jirinajanickova
napsal(a):
Žehlím já - páč si beru prach - mám dvě dcery, které se budou chtít někdy vdávat !
Mám na to starou žehličku, kterou nahřívám na kamnech - na plotýnce by to šlo asi taky. A pak kus starýho prostěradla nebo ručník - ne froťák - namočím, vyždímám, hodím na husu a žehlím - jako kalhoty . Jak dlouho tam tu žehličku nechat, to je věc cviku - taky se dá přežehlit, kdy to peří nejde jinak než s přižehlenou kůží
. Anebo "nedožehlit", kdy to taky moc nejde. Vyžehlenou husu škubu dvoufázově, napřed vrchní peří zvlášť a pak prach taky zvlášť - a samozřejmě zvlášť brka na mašlovačky - a křídla si uřežu na vymetání kamen.
Pak husu ještě normálně opařím, protože dokonalé to není nikdy a nasucho škubat je opravdu horor a na závěr vemu plynovým hořákem chlupy. Husa je čistá, ale ta práce je fakt za trest.
Moje matka také husy kachny a pižmovky žehlila starou obyčejnou žehličkou ale elektrickou přes mokrý hadr.Peří se krásně odpařilo a kůže se netrhala.Peří bylo dále použitelné na draní po vyvětrání aby se odpařila přebytečná vlhkost po žehlení.Stačilo pověsit v plátěném pytli na půdu.Dobu žehlení a teplotu po pár kusech už odhadnete.Potom je ještě opařila a obrala do čista.Chlupy opálila nad plynovým sporákem.Takhle jich udělala i 10 denně.
lavacca
napsal(a):
Hm, to je divný. Mě přijde, že se lépe škube nedopařená kachna/kuře než přepařená. Tam mi to pak totiž jde většinou i s kůží.
No, nicméně na kuřata používám ohřátou vodu z rychlovarné konvice. Vždycky je chvíli nechaná tzv. dojít, protože člověk na to zapomene a jde dělat zase něco jiného a pak si jaksi vzpomene, že tam vlastně čeká kuře na opaření.
Jinak kříženci australky s vlaškou byli o moc chutově lepší než čisté vlašky a řekla bych, že se i lépe škubali.
Tak jsem dneska poprvé škubala slepici a mladého kohouta - v životě jsem to nejen nedělala, ale ani neviděla... A zkusila jsem to podle Vás - přelévala jsem vodou z rychlovarné konvice a povedlo se ! U kohouta se mi na pár místech natrhla kůže, ale v omáčce to nevadí. Jana
janazlesa
napsal(a):
Tak jsem dneska poprvé škubala slepici a mladého kohouta - v životě jsem to nejen nedělala, ale ani neviděla... A zkusila jsem to podle Vás - přelévala jsem vodou z rychlovarné konvice a povedlo se ! U kohouta se mi na pár místech natrhla kůže, ale v omáčce to nevadí. Jana
Aby sa koža netrhala treba na sparenie použiť vodu o teplote : Kura ..... 62 - 65 stupňov
Kačica ... 72 - 75 stupňov
Namočiť asi tak na minútku až dve.
My sme ich potom dávali do šklbačky. Ale myslím, že rovnako teplú vodu treba použiť aj pri ručnom šklbaní.
Škubu ve škubačce,tedy jednoduše napustím vodu z bojleru,má cca 75stupňů,ponořím kachnu na dvě tři minutky,pustím do zapnuté škubačky a za dvě minutky vyndám,vykuchám,vypláchnu a nesu manželce:-).Celá operace od zabití,vykrvení,škubání a vykuchání cca 10minut.Kuřata a holoubata jsou ve škubačce hotové za 10-15 vteřin.Akorát divoké kachny nejdou tak dobře,nevím přesně proč.Asi více mastnější peří?