Jak naučit slepice do nového kurníku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.12.2009 20:19
danurba

XXX.XXX.12.226

konečně jsme předělali stáj po krávě na kurník (krávu jsme přestěhovali ke koním). Doteď slepice žily ve stáji s ovcema a s kozama, jenže sedaly na hrádě a kadily do žlabů, takže jsem se rozhodli je přestěhovat. Postavily jsme konstrukci s hřady a s trusnou deskou, dolů nastlali slámu, připravili napaječku a krmítko a večer všechny slepice a perličky přenosili. Jenže už je takhle přenášíme čtvrtý den a pořád to nechápou, pokaždé večer sedí zase u ovcí. Jak dlouho jim to ještě bude trvat? V novém kurníku vypadají spokojeně, ale večer si tam samy nezalezou. Je nějaký fígl, jak je na to naučit?

8.12.2009 20:27
malaceskafarma

XXX.XXX.216.113

danurba napsal(a):
konečně jsme předělali stáj po krávě na kurník (krávu jsme přestěhovali ke koním). Doteď slepice žily ve stáji s ovcema a s kozama, jenže sedaly na hrádě a kadily do žlabů, takže jsem se rozhodli je přestěhovat. Postavily jsme konstrukci s hřady a s trusnou deskou, dolů nastlali slámu, připravili napaječku a krmítko a večer všechny slepice a perličky přenosili. Jenže už je takhle přenášíme čtvrtý den a pořád to nechápou, pokaždé večer sedí zase u ovcí. Jak dlouho jim to ještě bude trvat? V novém kurníku vypadají spokojeně, ale večer si tam samy nezalezou. Je nějaký fígl, jak je na to naučit?

Zkuste je nechat 2-3 dny zavřené v tom kurníku aby pochopily , že tam jsou teď doma!
předpokládám , že u nového kurníku nemáte volieru kde by byly zavřené přes den to by to možná pochopily,co pochopily nic jiného by jim nezbylo. nebo jednoduše odpoledne vyžeňte slepice z chlívku pro kozy a ovce zavřete dveře aby se tam nedostaly. ale nejistější mi přijde nechat je v novém kurníku par dnů zavřené!

8.12.2009 20:37
danurba

XXX.XXX.12.226

malaceskafarma napsal(a):
Zkuste je nechat 2-3 dny zavřené v tom kurníku aby pochopily , že tam jsou teď doma!
předpokládám , že u nového kurníku nemáte volieru kde by byly zavřené přes den to by to možná pochopily,co pochopily nic jiného by jim nezbylo. nebo jednoduše odpoledne vyžeňte slepice z chlívku pro kozy a ovce zavřete dveře aby se tam nedostaly. ale nejistější mi přijde nechat je v novém kurníku par dnů zavřené!

z práce se vracím až za tmy a to už jsou slepice zalezlé. A nechci je moc nechávat zavřené, ten "kurník" má jen dvě malá okna v 1m tlusté zdi, takže je tam dost šero. A naše slepice jsou venkovní, jsou zvyklé v zimě v létě courat venku.

8.12.2009 20:55
malaceskafarma

XXX.XXX.216.113

danurba napsal(a):
z práce se vracím až za tmy a to už jsou slepice zalezlé. A nechci je moc nechávat zavřené, ten "kurník" má jen dvě malá okna v 1m tlusté zdi, takže je tam dost šero. A naše slepice jsou venkovní, jsou zvyklé v zimě v létě courat venku.

pak je hold budete muset večer přenášet a doufat , že to brzy pochopí!

9.12.2009 18:50

danurba napsal(a):

vobec tam nemate elektrinu? lebo najschodnejsie by mi prislo nechat slepice aspon 1 den zavrete pri zapnutom svetle...

9.12.2009 20:20
uska

XXX.XXX.253.239

danurba napsal(a):

Zavřít na dva dny i do šera, na to vám nezdechnou a krmit alespoň týden zásadně v novém. Brzy pochopí, že je lepší se nažrat v novém kurníku než vůbec.

9.12.2009 21:44
danurba

XXX.XXX.12.226

deko napsal(a):
vobec tam nemate elektrinu? lebo najschodnejsie by mi prislo nechat slepice aspon 1 den zavrete pri zapnutom svetle...

elektrika tam je natažená prodlužovákem, ale jelikož znám stav našich prodlužováků, nechci to nechat bez dozoru zapnuté, abychom nevyhořeli... Zkusím je tam zítra zavřít, uvidím, jak se na to budou tvářit. Ale dneska večer už tam 4 nejinteligentnější slepice seděly..ještě jich zbývá asi 25

10.12.2009 13:03
vladol

XXX.XXX.69.209

danurba napsal(a):

Ja to robim tak ze vecer uz potme prenesiem sliepky na nove bidlo a rano uz vychadzaju z noveho. Na vecer zabezpecit aby sa nemohli vratit na stary flek a ony to rychlo pochopia.
Vlado

13.12.2009 20:08
danurba

XXX.XXX.12.226

vladol napsal(a):
Ja to robim tak ze vecer uz potme prenesiem sliepky na nove bidlo a rano uz vychadzaju z noveho. Na vecer zabezpecit aby sa nemohli vratit na stary flek a ony to rychlo pochopia.
Vlado

tak dneska (po týdnu přenášení) konečně většina slepic byla zalezlá v novém kurníku. Dokonce už tam bylo i jedno vejce. Poslední čtyři konzervativky jsem přenesla snadno

13.12.2009 21:10
mysak

XXX.XXX.46.80

danurba napsal(a):
tak dneska (po týdnu přenášení) konečně většina slepic byla zalezlá v novém kurníku. Dokonce už tam bylo i jedno vejce. Poslední čtyři konzervativky jsem přenesla snadno

Buďte v klidu, mě to trvá taky týden než mladý odchov naučím spát v dospěláckém kurníku. Ideální je když tam lezou už s kvočnou protože ta ví kam má jít. Ale z hygienických důvodů držím kuřata s kvočnou mimo dospělé. Pak když je nechá, tak je ještě kvuli lepšímu krmení nechávám v původní voliéře. Jakmile je začnu pouštět znají třeba jen půl zahrady, jinam si netrounou. Jsou tam do té doby než zkusí prvně hřadovat na stromě co je nad volierou. Pak už je to problém. Před dvěma lety jsem to takhle promarnil a pak už je nebylo možné dostat nikam a i když jsem je schazoval až za tmy a dával do kurníku tak vždy večer byly na vzrostlém ořechu. No. takže já to musím udělat tak, že v kurníku rozsvítím a vychytám všechny ve volieře a přenesu do kurníku, tam je strkám otvorem pro výlet, aby se ho nebály. Je to znát. No a když bych měl dovolenou, tak za 3 - 4 dny je tam doženu kolem stodoly už skoro samé. Na některé ignoranty je třeba přitlačit. No a do týdne už tam choděj samy. U mě je to snazší, že už tam vidí sedět jinou drůbež, tak je to dobré, ale negativum je to, že ta stará drůbež je klove, takže než si najdou stálé místo, tak to trvá. Jakmile si ho vyhledají, tak už je to ok.
Juraj Kafka

Přidejte reakci

Přidat smajlík