Tak nám předevčírem zasedla slepice sumatránka, nejdřív jsme jí chtěla z vajec sundat, ale pak jsem si to rozmyslela...Nastlala jsem jí do krabice, podložila 15 vajec a posadila jí tam. Pokud to vyjde, mělo by se líhnout v půlce února, slepice bude v zatepleném chlívci, kde nemrzne ani v největších mrazech, tak se snad podaří... Uvidíme, řeknu vám, jak to dopadlo. Přinejhorším mám doma ještě pořád krabici s lampičkou, kde jsem měla kuřata, co se vylíhla v říjnové sněhové vánici
Uživatel s deaktivovaným účtem

danurba
napsal(a):
Tak nám předevčírem zasedla slepice sumatránka, nejdřív jsme jí chtěla z vajec sundat, ale pak jsem si to rozmyslela...Nastlala jsem jí do krabice, podložila 15 vajec a posadila jí tam. Pokud to vyjde, mělo by se líhnout v půlce února, slepice bude v zatepleném chlívci, kde nemrzne ani v největších mrazech, tak se snad podaří... Uvidíme, řeknu vám, jak to dopadlo. Přinejhorším mám doma ještě pořád krabici s lampičkou, kde jsem měla kuřata, co se vylíhla v říjnové sněhové vánici
tak ju odfote a ukazte ju,ako sedi:))
danurba
napsal(a):
Taky už mám jednu. Nebudou náhodou příbuzný?
danurba
napsal(a):
dnešní foto
Uživatel s deaktivovaným účtem

danurba
napsal(a):
dnešní foto
novidite aka pekna sliepocka,,len nech pekne sedi:)
danurba
napsal(a):
hlásím, že se nám včera pod sumatránkou vylíhla kuřátka. Večer tam byla tři, možná přes noc ještě něco přibyde. A když ne, tak taky dobrý. Snad je maminka bude pilně zahřívat.
takže z 11 nasazených vajec bylo 7 oplodněných, ale pouze 3 se povedlo vylíhnout. Zbylá 4 vejce měla tak tvrdou skořápku, že byl problém je rozbít. Jedno kuřátko ale bylo velmi slabé a do rána uhynulo. A tady je fotečka zbylých dvou kuřat. Je to foceno mobilem, takže kvalita nic moc. Uvidíme, jak to kvočna zvládne.
danurba
napsal(a):
takže z 11 nasazených vajec bylo 7 oplodněných, ale pouze 3 se povedlo vylíhnout. Zbylá 4 vejce měla tak tvrdou skořápku, že byl problém je rozbít. Jedno kuřátko ale bylo velmi slabé a do rána uhynulo. A tady je fotečka zbylých dvou kuřat. Je to foceno mobilem, takže kvalita nic moc. Uvidíme, jak to kvočna zvládne.
to je vecna skoda ze iba dve tie styri vajicka ste mali nazobnut vy a ony bi sa boli dokluli
300lukas008
napsal(a):
to je vecna skoda ze iba dve tie styri vajicka ste mali nazobnut vy a ony bi sa boli dokluli
já vím, udělala bych to tak, ale kvočna s kuřaty je u mé kamarádky, protože nemám nikde doma zateplený chlívec, kde by měla klid. Kamarádka byla v době líhnutí v práci, večer už byla kuřata mrtvá. Kromě toho jsem slyšela, že se kuřatům při líhnutí pomáhat nemá, že ta, co se nevylíhnou sama, nejsou životaschopná...tak nevím. Perličkám jsem pomáhala a přežily všechny.
danurba
napsal(a):
já vím, udělala bych to tak, ale kvočna s kuřaty je u mé kamarádky, protože nemám nikde doma zateplený chlívec, kde by měla klid. Kamarádka byla v době líhnutí v práci, večer už byla kuřata mrtvá. Kromě toho jsem slyšela, že se kuřatům při líhnutí pomáhat nemá, že ta, co se nevylíhnou sama, nejsou životaschopná...tak nevím. Perličkám jsem pomáhala a přežily všechny.
no mne sa tento rok zo 6 vajec vyliahli 2 kuriatka same a 4 ostali tak som ich vecer nazobkal vytiahol zobacik aby mohli dychat a rano us boli vyliahnute dnes dnes mi kuricka zniesla us 3 vajicko a kohuty su 2 doma a jedneho som predal chovatelovi,neviem ako sa volaju ale nesu zelene vajicka
danurba
napsal(a):
Mno to je tedy výsledek ale na druhou stranu při těch mrazech, já se nedivím.
Co to je za kuřata?
Juraj Kafka
danurba
napsal(a):
No, pokud je vejce trochu naťuklé pár hodin, tak jdu a špičkou nože do vajíčka udělám malou dírku, aby kuře mohlo dýchat. 90% kuřat se dovylíhne samo. těch zbývajících 10% na to žít bohužel nemá.
Určitě bych kuřata nenechala bez pomoci - ono je taky něco jiného pokud někdo jde a naťukne vejce proto, že už mají kuřata ,,termín´´.(Ano, bohužel i tací jsou a pak se ještě hroznědiví, že se jim třeba vykulí kuře s ,,nedodělaným zadečkem´´(nestráveným žloutkem) či s eprostě samo už nevylíhne.
U kachňat máme zase zkušenost z líhně - díky vyššímu teplu se na napůl vyklubané kachně nalepila blána z vajíčka a kachně prostě nemohlo ven(tahalo ho to za peříčka). tak jsme kouske blány ustřihli a z kachněte to postupně opadlo.
nemám teda zkušenosti, že pokud se kachně/kuře vykulí i s pomocí, že by nebylo životaschopné. Spíš si myslím, že je to právě kvůli tomu, že někdo jančí, že je kuře pár hodin naklubané a vyndají ho ještě s nestráveným žloutkem(to se nám bohužel jendou taky stalo - kachněti trochu tekla krev, jak ještě nebylo úplně zavřené, tak jsme mu to zasypali pudrem na rány a světe div se - ono to přežilo a nijak ho to nepoznamenalo.
mysak
napsal(a):
Mno to je tedy výsledek ale na druhou stranu při těch mrazech, já se nedivím.
Co to je za kuřata?
Juraj Kafka
no jsou taková malá žlutá a vylíhla se z takových malých henědých kulatých.......tím chci říct, že netuším, je to takový malohydčický mix. Otec je buď australák, nebo kříženec mezi masnou brojlerkou a nosným hybridním kohoutem. A matka je buď červená hybridka, nebo bílá kříženka masonosná. Určitě vím, že to není sumatránka, jejich vejce poznám a nepodkládala jsem je. Nechám se překvapit. Jsou letošní první a asi je kamarádce nechám, byl to spíš pokus.
lavacca
napsal(a):
No, pokud je vejce trochu naťuklé pár hodin, tak jdu a špičkou nože do vajíčka udělám malou dírku, aby kuře mohlo dýchat. 90% kuřat se dovylíhne samo. těch zbývajících 10% na to žít bohužel nemá.
Určitě bych kuřata nenechala bez pomoci - ono je taky něco jiného pokud někdo jde a naťukne vejce proto, že už mají kuřata ,,termín´´.(Ano, bohužel i tací jsou a pak se ještě hroznědiví, že se jim třeba vykulí kuře s ,,nedodělaným zadečkem´´(nestráveným žloutkem) či s eprostě samo už nevylíhne.
U kachňat máme zase zkušenost z líhně - díky vyššímu teplu se na napůl vyklubané kachně nalepila blána z vajíčka a kachně prostě nemohlo ven(tahalo ho to za peříčka). tak jsme kouske blány ustřihli a z kachněte to postupně opadlo.
nemám teda zkušenosti, že pokud se kachně/kuře vykulí i s pomocí, že by nebylo životaschopné. Spíš si myslím, že je to právě kvůli tomu, že někdo jančí, že je kuře pár hodin naklubané a vyndají ho ještě s nestráveným žloutkem(to se nám bohužel jendou taky stalo - kachněti trochu tekla krev, jak ještě nebylo úplně zavřené, tak jsme mu to zasypali pudrem na rány a světe div se - ono to přežilo a nijak ho to nepoznamenalo.
Vlhčit a vlhčit. Pak se vše vylíhne správně. Aco se nevylíhne, to není v pořádku, s tím se nedá nic dělat.
Taky jsem pomáhala kuřatům i kachňatům. Ale bylo to vinnou malé vlhkosti v líhni. Až jsem se v tom klubání tak zdokonalila, že jsem mnou vyklubané kachně musela utratit. Mělo vtažený žloudek, nekrvácelo,ale byl to mrzáček. Takže babo raď.
danurba
napsal(a):
Tak jsme mysleli, že jsme jediní , kdo má "bláznivou" kvočnu a kuřata v zimě....Na začátku února se nám ztratila slepička zakrslá rousná a po dvou dnech se objevila u žrádla...Hledali jsme - a našli ve chlévě hnízdo se 17 vejci !! . 8 teplých jsem přendala do klece vystlané slámou a slepice ve chlívě seděla dál.24.2. se vylíhla 4 kuřata...Když se začala líhout, klec se vším všudy jsme přenesli domů do chodby .. Nikdy jsem si nemyslela, že budu mít v chodbě drůbežárnu , ale na druhou stranu - je milé pozorovat tu rodinku a myslet přitom na jaro