Ahoj. Chcel by som zacat s chovom perliciek modrych,kupim si ich ako 3 tyzdnove kuriatka v maji-kvetnu-.Kedy asi zacnu znasat?Ake su vyhody a nevyhody chovu?Poradte prosim nikdy som ich nechoval. Dakujem Lukaš
300lukas008
napsal(a):
Ahoj. Chcel by som zacat s chovom perliciek modrych,kupim si ich ako 3 tyzdnove kuriatka v maji-kvetnu-.Kedy asi zacnu znasat?Ake su vyhody a nevyhody chovu?Poradte prosim nikdy som ich nechoval. Dakujem Lukaš
Záleží na tom, co jim můžete nabídnout. Pokud máte velkou zahradu, tak se jejich pověstná shánčlivost a tím pádem jejich potulky stanou výhodou ( ušetříte dost za krmení, budou i v lepší formě), pokud máte malou zahradu, máte problém. Dále pokud jste na samotě, jsou to výborní hlídači, kteří vás upozorní, když je něco v nepořádku, jestli jste v hustě zabydleném území, tak vás brzo někdo znectí. Dokážou fakt nepěkně řvát. Jinak můj postřeh - lepší rizoto než z perličky jsem ještě nejedl.
300lukas008
napsal(a):
Máme perličky už 6.rokem. jsou vážně skvělé. Nést začínají zásadně až s prvním zeleným, končí zas když zelené zmizí. Jak jsme zjistili, ani když člověk přidává sušené zelené, není to dle nich ono.
Výhodou chovu, jak psal někdo nade mnou, že si opravdu většinu krmné dávky najdou samy. Ty naše mají výběh spolu se slepicemi, kachnami, někdy s husami. často též chodí do výběhu k ovcím - celé je to 3000 metrů čtverečních. Všude sbírají různá semínka plevelů - mají od nás za to velikánskou pochvalu. Bodlák jsme tam od té doby, co je máme, nenašli.
Nevýhodou je, že rády zanáší někde ve vysoké trávě, kde jsou maskované. Jednou nám nesly uprostřed vysokých kopřiv - prý do kopřiv predátoři rádi nelezou. A samozřejmě jejich pověstný křík. Bydlíme nyní už jen na polosamotě a i tak si sousedi nestěžují. Holky spustí opravdu jen, když se jim něco nezdá(je to tak cca 1-2x do měsíce). A pokud člověk křikne klid, tak obvykle přestanou.
Možná bych k tomu dodala, že špatně odchovávají mladé - vysedí bez problému, ale třeba bylo deštivo a jak jsou shánčlivé, tahaly za sebou ty drobečky tak dlouho, až jsme tam přišli a malá perlíčata byla nastydlá a odpadlá v trávě(prostě jsme šli a sbírali je tam, kam spadla vyčerpáním; samozřejmě šla domů do tepla a dostala je již zkušená slepička, co perličky odchovávala a odvodila je bez problémů). My si je pravidelně líhnuli pod zakrslou rousnou slepičkou. Navíc si tak i zvyknou, že člověka se nemusí bát.
Perláci jsou bohužel dosti agresivní - ten náš poslední nám hodil krásného kohouta od slepic, tak jsme ho snědli. Takže teď už nelíhneme. Občas si ale zajedeme k chovatelce kousek od nás právě pro násadová vajíčka. Ta chová jak obyč tmavě modré, tak světle modré, bílé i fialové. Ty jsou opravdu krásné.
lavacca
napsal(a):
Máme perličky už 6.rokem. jsou vážně skvělé. Nést začínají zásadně až s prvním zeleným, končí zas když zelené zmizí. Jak jsme zjistili, ani když člověk přidává sušené zelené, není to dle nich ono.
Výhodou chovu, jak psal někdo nade mnou, že si opravdu většinu krmné dávky najdou samy. Ty naše mají výběh spolu se slepicemi, kachnami, někdy s husami. často též chodí do výběhu k ovcím - celé je to 3000 metrů čtverečních. Všude sbírají různá semínka plevelů - mají od nás za to velikánskou pochvalu. Bodlák jsme tam od té doby, co je máme, nenašli.
Nevýhodou je, že rády zanáší někde ve vysoké trávě, kde jsou maskované. Jednou nám nesly uprostřed vysokých kopřiv - prý do kopřiv predátoři rádi nelezou. A samozřejmě jejich pověstný křík. Bydlíme nyní už jen na polosamotě a i tak si sousedi nestěžují. Holky spustí opravdu jen, když se jim něco nezdá(je to tak cca 1-2x do měsíce). A pokud člověk křikne klid, tak obvykle přestanou.
Možná bych k tomu dodala, že špatně odchovávají mladé - vysedí bez problému, ale třeba bylo deštivo a jak jsou shánčlivé, tahaly za sebou ty drobečky tak dlouho, až jsme tam přišli a malá perlíčata byla nastydlá a odpadlá v trávě(prostě jsme šli a sbírali je tam, kam spadla vyčerpáním; samozřejmě šla domů do tepla a dostala je již zkušená slepička, co perličky odchovávala a odvodila je bez problémů). My si je pravidelně líhnuli pod zakrslou rousnou slepičkou. Navíc si tak i zvyknou, že člověka se nemusí bát.
Perláci jsou bohužel dosti agresivní - ten náš poslední nám hodil krásného kohouta od slepic, tak jsme ho snědli. Takže teď už nelíhneme. Občas si ale zajedeme k chovatelce kousek od nás právě pro násadová vajíčka. Ta chová jak obyč tmavě modré, tak světle modré, bílé i fialové. Ty jsou opravdu krásné.
Asi nejvtipnější bylo, když je slepička vodila ještě v době, které už byly 2x tak velké.
naše Růženka s perlíčaty:
hzp
napsal(a):
Záleží na tom, co jim můžete nabídnout. Pokud máte velkou zahradu, tak se jejich pověstná shánčlivost a tím pádem jejich potulky stanou výhodou ( ušetříte dost za krmení, budou i v lepší formě), pokud máte malou zahradu, máte problém. Dále pokud jste na samotě, jsou to výborní hlídači, kteří vás upozorní, když je něco v nepořádku, jestli jste v hustě zabydleném území, tak vás brzo někdo znectí. Dokážou fakt nepěkně řvát. Jinak můj postřeh - lepší rizoto než z perličky jsem ještě nejedl.
Dakujem pekne za odpovede,este zopar otazok pridam.No moje perlicky budu mat obrovsky neohraniceny vybeh ktory z luky prechadza do lesa. Vedia perlicky lietat?To skutocne je kazdy perlak taky utocny?Utoci aj na cloveka?Nezdivoceju?
lavacca
napsal(a):
Asi nejvtipnější bylo, když je slepička vodila ještě v době, které už byly 2x tak velké.
naše Růženka s perlíčaty:
Dakujem pekne za odpovede,este zopar otazok pridam.No moje perlicky budu mat obrovsky neohraniceny vybeh ktory z luky prechadza do lesa. Vedia perlicky lietat?To skutocne je kazdy perlak taky utocny?Utoci aj na cloveka?Nezdivoceju?
300lukas008
napsal(a):
To víte, že umí létat, já měl párek, měl jsem pozemek asi 800 metrů a běžně se pohybovali na 4 okolních pozemcích stejné výměry, kdy museli překonávat kolem 180 cm vysoké ploty. Co se týká agresivity perláka, mě se bál ale na slepice si občas vyskočil, no je fakt, že moc času doma netrávil.. Co se týká divokosti - je to drůbež, které rozhodně od domestikace moc divokosti neztratila, takže nemůžete čekat, jestliže je budete mít v hejnku nějaké mazlení, jako u pipek, ale je to zajímavá drůbež.
hzp
napsal(a):
To víte, že umí létat, já měl párek, měl jsem pozemek asi 800 metrů a běžně se pohybovali na 4 okolních pozemcích stejné výměry, kdy museli překonávat kolem 180 cm vysoké ploty. Co se týká agresivity perláka, mě se bál ale na slepice si občas vyskočil, no je fakt, že moc času doma netrávil.. Co se týká divokosti - je to drůbež, které rozhodně od domestikace moc divokosti neztratila, takže nemůžete čekat, jestliže je budete mít v hejnku nějaké mazlení, jako u pipek, ale je to zajímavá drůbež.
A nas pozemok prechadza z luky do lesa a zanim je dalsia luka budu chodit aj tam?Cez les je to asi 25-30m.Dufam ze tak daleko nepojdu,
300lukas008
napsal(a):
Perličky umí skvěle létat. Ty naše mají 3000 metrů a nejraději tráví čas na střeche kurníku, kde v příadě nebezpečí pěkně ,,nadávají´´ nebo spí na trámech voliéry pro bažanty. Domů do kurníku spát chodí akorát někdy od října do cca konce března(když je sníh a leje jako z konve) Jinak tipuju, že ty vaše budou spávat na stromech na okraji lesa.
Jinak perlák je útočný na soky hrabavé - u nás útočil na páva, později i na kohouta. Na nás si ale ani jednou netroufl. Ani jsem o tom o nikoho neslyšela.
Jestli nezdivočí? No, z ruky vám zobat nebudou. No, na chovatele si zvyknou celkem bez problémů, ani nemají nějaký reflex při vidění člověka utíkat. Na cizí hledí s opatrností, většinou popojdou dále a koukají stylem : A co teď?
Já když například rozdávám něco na zub - skořápky, pečivo, apod. jsou schopné mi vlézt i na botu, kde je drobek.
lavacca
napsal(a):
Perličky umí skvěle létat. Ty naše mají 3000 metrů a nejraději tráví čas na střeche kurníku, kde v příadě nebezpečí pěkně ,,nadávají´´ nebo spí na trámech voliéry pro bažanty. Domů do kurníku spát chodí akorát někdy od října do cca konce března(když je sníh a leje jako z konve) Jinak tipuju, že ty vaše budou spávat na stromech na okraji lesa.
Jinak perlák je útočný na soky hrabavé - u nás útočil na páva, později i na kohouta. Na nás si ale ani jednou netroufl. Ani jsem o tom o nikoho neslyšela.
Jestli nezdivočí? No, z ruky vám zobat nebudou. No, na chovatele si zvyknou celkem bez problémů, ani nemají nějaký reflex při vidění člověka utíkat. Na cizí hledí s opatrností, většinou popojdou dále a koukají stylem : A co teď?
Já když například rozdávám něco na zub - skořápky, pečivo, apod. jsou schopné mi vlézt i na botu, kde je drobek.
Můžu vědět jak je to s jejich pověstným řvaním? Jejich kravál je důvod proč mi je žena nechce povolit.
lavacca
napsal(a):
Budu spat na okraji lesa .......................no kurnik dufam ze musim ich od mala spavat v chlieve bydla(hrady)pre sliepky mam vysoko asi 1,6 m dufam ze sa tam naucia
300lukas008
napsal(a):
Dobrý den. Již asi 10 let perličky nechovám, přesto se zůčastním této diskuse.Choval jsem perličky v 5ti barvách a nějaké barevné křížence.Perličky jsem si sám líhnul a jako3denním jsem jim kupíroval jedno křídlo, aby moc nelátaly.Perličky jsou dosti dobří letci.Odchovával jsem je společně s kuřátky ,se kterými obývaly společný kurník.Kurník na noc zavírám.I když se jim do kurníku na noc nechtělo ,naučily se.Co se týče určování pohlaví: perlička stále "povídá a švitoří to perlák neumí ,dalším znakem pohlaví je přílba a laloky.Perličky snášely od dubna do řiíjna , snášely do hnízd se slepicemi,každý den co perlička to vejce .Vejce uskladněná na chladném mítě a uložena do proložek vydržela do další snáškové sezony.V´chovu jsem je nachal 2 snáškové období a na podzim po ukončení snášky byla z perliček dobrá polévka nebo rizoto ,jak piše chovatel v jiném článku.Perlička je schopna vysedět perlíčata,ale není schopna je odvodit,perlíčata potřebují teplo a nesmějí se urousat.Jako potravu braly to co slepice + travní semena a hmyz co si nasbíraly .Braly i ty velké slimáky.No a proč jsem s jejich chovem skončil? Pro to jejich stálé křičení.Chov perliček je třeba vyzkoušet , V žádném případě bych jim nedával moc volnosti. budou Vám zanášet a určitě budou divoké ZdravímH:K
300lukas008
napsal(a):
Ked si kupim 3 perlicky zaradia sa k sliepkam?alebo vytvoria vlastne hejno?
Dobrý den.Starší perličky si těžko nebo vůbec nezvyknou. Budou Vám ulétávat . Častečně by si zvykly, kdyby jste již nějaké perličky v chovatelském areálu měl.Pokud ne , je lépe pořídit si malá perlíčata, což doporučuji.Zdravím HK. Dejte mně na Vás email.
stroup
napsal(a):
Můžu vědět jak je to s jejich pověstným řvaním? Jejich kravál je důvod proč mi je žena nechce povolit.
Perličky křičí jen, když mají důvod - např. cizí zvíře na zahradě, nad zahradou přelétá káně, apod. Není to, že by řvaly jen tak pro nic za nic. Ty naše řvou takto cca 3x do měsíce. Jinak o nich člověk pořádně - krom štěbetání, ale to nijak neruší - ani neví.
300lukas008
napsal(a):
ja si perlicky kupim ako 3-tyzdnove kuriatka takze si dufam zvyknu..................moj e-mail 300lukas008@azet.sk
Malé perličky doporučuji odchovat spolu s kuřaty. za prvé si zvyknou na chovatele, za druhé se naučí chodit stejně jako slípky spát doma na hřadě a za třetí, když někam zaleze malá perlička je zticha (ani nepípne), kdežto kuře pípá. tudíž když by někam zalezly, tak je najdete díky kuřatům. Takto jsme je jednou hledali my (máme je v sadu, kde mají ze 2 stran vysoké tisy), takže skvělá schovávačka.
lavacca
napsal(a):
No, řekla bych, že nejvíce záleží na tom, kde je měl chovatel. Pokud byly zvyklé chodit domů, tak by tam chodit měly.
Ty naše jsou odmala učené, že mají spát doma v kurníku. Dodržují to někdy od půlky září do půlky dubna, jinak spí venku na trámech od voliéry bažantů.
Dakujem vsetkym ktory sa zucastnili na tejto diskusii a chcem sa este opitat ci aj ostatne farebne razy perliciek(biela)nesu vajicka?
Vedel by mi niekto poradiť s určením pohlavia pri perličkách? Zasielam foto. Napíšte ktorá je kohút a ktorá je sliepka.
Ďakujem
Podla mňa č.1 -sliepka, č.2- 100% kohút, č.3- 99% kohút. Skús ich nafotiť spolu v klude ako krdlik. Do chovu by sa mali vyberať len zvieratá z vyvinutými pohlavnými znakmi- sliepka obdlžnikový rámec tela, nesenie tela skor vodorovné, hlava suchá, nozdry- ozobie menej výrazné, laločiky krátke trojuholníkového tvaru, málo odstávajúce . Kohút -tvar tela z bočného pohladu viac štvorcový- kvadratický, pri vzrušení postoj na špičkách, hlava viac masívna , akoby mierne spuchnutá, výrazné nozdry- ozobie vyčnievajúce z bočného profilu zobáka, laločiky výrazné, odstávajúce mierne po stranách hlavy, viac okrúhleho tvaru, výrazná prilba. V niektorých chovoch je tak prísne dodržovaná selekcia že pohlavie rozozná aj lajk. V chovoch bez selekcie bohužial sú prípady keď sa to dá poznať až v čase znášky.
1.foto je určitě perlička, 2.foto je perlák a 3. bych řekla na mladšího perláka. je tam již náznak zvětšeného ozobí, které mají právě samci - perláci. Viz foto.
dusan018
napsal(a):
Všetky perličky na foto sú rovnakého veku liahnuté cca septembri.
Dobrý den. Perličky jsem choval asi 10 roků . Pohlaví jsem vždy na 100 % určil podle křiku . Zkuste je prosím ještě nafoti ze předu a pošlete foto znovu . Toto boční zatím celkem nic neříká.zdravím. H K
Já bych se ještě zeptala na tuto věc: mohla bych nechat vysedět perličky Pižmovce? Mám kačku bez kačera a možnost perliččích vajec. Kačenka snáší ( je to čisté) a bude sedět. Pižmovka sedí 35 dní, takže bych musela vajíčka podložit později, aby se líhla ve správném termínu. Jen nevím, jestli je kačenka nalíhlé perličky neušlape. Je sice dost drobná ale i tak......
Kačenku mám ve slepičím výběhu bez bazénu, takže by se perličata neutopila. Díky za odpovědi.
Už sa mi perlička pod pižmovkou vyliahla. Nebolo to cielené ale kuriatko prežilo. Kačena by ich vysedieť mohla pokial jej nebude vadiť že sedí na takých lentilkách. Vajička vzhladom na tvrdú škrupinu nerozšliape ale pri liahnutí si treba dať pozor. Perličiatka sa jej budú zdať nespokojné vzhladom na ich hlasový prejav, ktorý je odlišný od kačacieho pípania a mohla by ich ušliapať. Preto po vyliahnutí odobrať a dať pod žiarovku ako keby ste odchovávali morčence-krúťata. Cielene som použil ako kvočnu smaragdovú kačičku a ta vysedela perličatá bez problémov.
Tak nakoniec som si objednal perlicie vajicka,vyliahlo sami ich 9,po siestich mesiacoch som 4 predal,2 zabil a tri mi ostali.Pekne su naucene chodit spavat zo sliepkami do chlieva.Nechal som si tie tri ktore mali najmensie lalocky.Ale vsetky tri strasne cez den skriekaju a tak by som sa chcel opitat ci ked vela skriekaju su to samci ci samice?Lukáš
300lukas008
napsal(a):
Tak nakoniec som si objednal perlicie vajicka,vyliahlo sami ich 9,po siestich mesiacoch som 4 predal,2 zabil a tri mi ostali.Pekne su naucene chodit spavat zo sliepkami do chlieva.Nechal som si tie tri ktore mali najmensie lalocky.Ale vsetky tri strasne cez den skriekaju a tak by som sa chcel opitat ci ked vela skriekaju su to samci ci samice?Lukáš
Dobrý den Lukáši. Podle toho jak píšete ,tak to jsou 100% samice .Zdravím HK
hlavacekkarel
napsal(a):
Dobrý den Lukáši. Podle toho jak píšete ,tak to jsou 100% samice .Zdravím HK
100 % samice?jee to ste ma potesil,kedze ich nechcem dalej rozmnozovat tak som chcel 3 samice.Tak dufam ze vase slova su pravdive a su to samice. A chcel by som sa opitat ze ked nemaju perlicaka tak ci sa nechaju alebo ci ich bude pojimat kohut?A zacnu znasat uz teras na jar?Su vyliahnute 8.6.2010.Lukáš
hlavacekkarel
napsal(a):
Tak ahoj.V žádném případě je nebude kohout pojímat,drůbež má trochu jiný způsob páření.Perličky začínají snášet v dubnu a se snáškou končí říjnu ,tak jistě začnou snášet.HK
Ja sa len tak pytam........a ako sa paria perlicky ?....perlak jej skoci na chrbat?Dnes som pozoroval toto spravanie:jedna perlicka vysla na hniezdo pre kury,vajcia som mal uz zobrane,zacala tam trosku hrabat a potom si sadla a zacala vydavat take divne zvuky ako ked zaspavaju male kurcata,tak švrlikala.Preco to robila?Lukaš
Tie zvuky vydáva perlička keď sa chystá na znášku. Podla nich som vedel že už treba ísť po vajce alebo ho očakávať. Ono to niekedy trvá aj dva týždne takže sa máš na čo tešiť. Ale aj tak by to bola velmi skorá znáška. Skôr tak za dva mesiace. Niektorý kohúti domácich sliepok sa naučia pojímať aj perličky ale skôr to býva opačne. Už sa mi bastard vyliahol ale mi uhynul asi po týždni. Nemohol sa postaviť na nožičky, mal ich narastené akoby boli pokračovaním trupu. Páreniu perličiek predchádza dvorenie kohúta z charakteristickým postojom ako pri útoku. Niektorý kohút sa takýmto spôsobom vrhne na sliepku aj z dvoch metrov, asi tomu predchádza vizuálny kontakt oboch partnerov, lebo sliepka akoby to očakávala a hneď sa pričupí, priam pritlačí k zemi.
zbosace
napsal(a):
Tie zvuky vydáva perlička keď sa chystá na znášku. Podla nich som vedel že už treba ísť po vajce alebo ho očakávať. Ono to niekedy trvá aj dva týždne takže sa máš na čo tešiť. Ale aj tak by to bola velmi skorá znáška. Skôr tak za dva mesiace. Niektorý kohúti domácich sliepok sa naučia pojímať aj perličky ale skôr to býva opačne. Už sa mi bastard vyliahol ale mi uhynul asi po týždni. Nemohol sa postaviť na nožičky, mal ich narastené akoby boli pokračovaním trupu. Páreniu perličiek predchádza dvorenie kohúta z charakteristickým postojom ako pri útoku. Niektorý kohút sa takýmto spôsobom vrhne na sliepku aj z dvoch metrov, asi tomu predchádza vizuálny kontakt oboch partnerov, lebo sliepka akoby to očakávala a hneď sa pričupí, priam pritlačí k zemi.
Perlicky u mna este nikdy neznasali tak som sa cudoval ze co to robia.....zeby teras zacali znasat?to neviem pretoze som vsade cital ze nesu az v 4 mesiaci aprili.A nekrmym ich niako extra aby niesli.Lukáš
zbosace
napsal(a):
Viem ze je to zvlastne ale perlicka dnes zniesla vajce.Najprv chodila po stodole a hladala hniezdo a potom som ju osamote zavrel do kralikarne a za 2 hodiny som ju isiel pustit a bolo tam celkom male ale riadne tvrde vajce.Lukáš
To asi to počasie. Možno znašku preruší. Ale aj mne začali blbnúť hodvábničky a zdronelé kačeny tratia vajcia kade tade. Na volnej vode divoké kačice tak isto už obsadzajú miesta kde minulý rok hniezdili po páre a do krdla sa dávajú až po poludní. Ak Vám už začala znášať bolo by dobré ju trochu podporiť aspoň na noc KKZ.
takže prvá je 100% sliepka,2 je 100 % kohut,3 je na 90% kohut
čo sa týka chovu ,tak sledovať perličky je úžasné.sú to totálne vychcané tvory a ked ich je viac ako 5ks tak sú pri sliepkach totálni despoti.Nezautočia jedine na velkého kohúta a husy,na kačice si tiež dovolia.ak ich vypustím z voliéry a nechám ich vonku dlhšie ako 2 hodiny začnu odlietať mimo dvora a to dosť daleko k susedom,a to ich mám od vyliahnutia.ked vidia cudzieho človeka,alebo človeka čo sa tam objaví raz za čas,prípadne psa začnú škriekať až to trhá bubienky.mäsko je výborné a vajcia samozrejme tiež.ja mám modré perličky a potom také tmavé do čierna.
rozoznávanie najmä mladých je problém.sliepočka vydáva taký svojský zvuk takže sa to dá vyzistiť.podla lalokov ,alebo prilbice môže byť občas problém.ale pokial sú velké nozdry je to 100% samec
s pozdravom caco
greenfarm@szm.sk
Dobrý večer,
Myslím si že se většina mýlí. Pokud jde o perličky stejně staré tak první je slepice, druhá je na 90%slepice a třetí je kohout. I bych si typoval že je ta druhá slepice o rok straší. V dubnu kdy jdou perličky do snášky to poznáte stoprocentně-jednak podle hlasu to už lze těď a jak jim pořádně sčervenají obličeje a laloky tak se pozorně podívejte ze předu-perlák má laloky většinou výrazně stočené a navíc u perláka roste přilba mnohem více vzpřímeně než u perlic.
Tak snad takhle. Mnoho úspěchů
to že sa to dá rozoznať 100 -pro podla hlasu súhlasím ale podla lalokov a prilby nieje šanca.mam slepici a kohouta ktoré ich majú rovnaké,len kohut ma nozdry zdurené a hrdlo viacej modré.pri 42 kusoch ktoré som mal som sa trafil len podla nozdier a potom som si ich len overoval ked "kotkodákali" bud som mal štastie,alebo už neviem......
frikmon
napsal(a):
Dobrý večer,
Myslím si že se většina mýlí. Pokud jde o perličky stejně staré tak první je slepice, druhá je na 90%slepice a třetí je kohout. I bych si typoval že je ta druhá slepice o rok straší. V dubnu kdy jdou perličky do snášky to poznáte stoprocentně-jednak podle hlasu to už lze těď a jak jim pořádně sčervenají obličeje a laloky tak se pozorně podívejte ze předu-perlák má laloky většinou výrazně stočené a navíc u perláka roste přilba mnohem více vzpřímeně než u perlic.
Tak snad takhle. Mnoho úspěchů
Pane Frikmon,taky si myslím to same co vy - první perlička,druhá starší perlička a třetí perlák. No uvidíme až na jaře,jsem moc zvědavý....
takže tu pridávam odkaz na zvuk aký vydáva slepice:
http://www.youtube.com/watch?v=NVz5HEapF7U&feature=related
Vilienka

XXX.XXX.156.214
Zdravím všechny. Nechci být nějak morbidní... Nevíte prosím o chovateli, který perličky chová na maso? Děkuji za odpověď.
Přídila jsem si jednodenní kuřata perliček s tím,že pak perláky vyměním se známým,abych měla nepříbuzné.Chci se zeptat,kdy je mohu dát ven a jak postupovat,aby si zvykly chodit spát do kurníku?Chodí mi tu kuny,tak mám strach je nechávat na stromě.Už teď v tomhle bojuju s fénixkama.Ty vyletí každý večer na strom a jak přijdu,teprve sletí na zrní které jim sypnu a jdou domů.Ale jak se zpozdím,tak se na mě vykašlou a já trnu kolik jich ráno najdu.O jednu už jsem přišla.....
mám taky dva výběhy-nosné slepice jsou v travnatém s jedním keřem a sdílejí jej s vietnamskými prasaty.Druhý je velká zahrada.V dolní části je mini hřiště,pak je okrasná část s keříky,denivkani růžemi apod. a nahoře je křovím oddělená část pro drůbež s lískami a jabloněmi.Chodí tam 2 psi,2 prasata a sem tam děti.Ale schovávaček je tam plno .Už tam mám pro okrasu zdrobnělé fénixky.Který bude pro perličky lepší?
A pokud se naučí toulat přes den-nezdivočí mi úplně-tedy že by se úplně odstěhovaly do lesa?Toulání by mi nevadilo,ale aby se mi aspoň na noc vracely domů.....
dobrý den, máte to napsané asi o tři příspěvky výše :) masný hybrid bude asi dříve
jinak výborné stránky o perličkách jsou http://www.guineafowl.com/fritsfarm/guineas/#pictures
včetně popsání barevných kombinací (dospělá vs. mimino), informace o chovu, i o tom jak si vychovat krotké perličky, doporučuji
nedávno (před měsícem) jsme si pořídili několikatýdenní perličky a nemám problém je večer zahnat tam, kde mají spát, pokud je nezaženu, tak hřadují venku, ale nedělají problém při odchytu pokud je už tma, jenom to chce grif, jak udržet malou perličku v ruce!
nevím jak to bude dál, aby chodily samy, ale zavírat stejně musíme všechnu drůbež kvůli kunám, tak není problém je zahnat
i na to jak jsou relativně prťavé, tak jsou schopné letět a plachtit i dvacet metrů, pokud vystartují z metrové zídky
pokud si budete chtít mladé perličky ochočit, doporučoval bych pravidelný kontakt (brát je do ruky) a pamlsky... milují drobné zrno, např. proso a vařené vajíčko, vařené vajíčko mi žerou z ruky všechna drůbeží mláďata a pokud máte dost slepic, tak pár vajíček denně nebo obden nic není a mě to za ten kontakt s nimi stojí, a od jednodenních máte největší šanci
jak se budou chovat dospělé nevím, ale zatím jsem se u ostatní drůbeže s tímhle přístupem nezklamal, pokud budete mít zatím malé perličky v ohrádce, určitě použijte ochrannou síť přes (já používám stejnou jako zedníci na lešení) a ocení kromě šrotů, směsí nebo míchanic čerstvé lupení (třeba listy pampelišky, sekané kopřivy v míchanici), pro perličky je pastva alfa omega (hmyz+zelené)
to jak se říká, že pokud jsou vychované slepičí kvočnou, že je naučí hrabat a jinak nehrabou, bych nebral vážně, perličky hrabou, podhrabaly i kilové kameny v zídce k sousedům, kde našly mraveniště
to slepice, které to měly před nosem, vůbec ani nenapadlo
99% informací čerpám ze zahraničních webů, protože erudovaných českých stránek je minimum, diskuzní fóra plná polovičatých informací (zřejmě podle pravidla mlčeti zlato, mluviti stříbro)
máme určitě zkušené chovatele, ale myslím, že patří spíše k té starší generaci (teď nechci nikoho urazit), která počítačům moc neholduje a zkušenosti se předávají spíše ústně, takže je to na nás
zatím si nemůžu vynachválit perličky, jací jsou to nekonfliktní ptáci, milují slunce a pohyb, jsou hodně schánlivé
jenom si myslím, že u mladších perliček může být problém, pokud moc celý den cestují, tak jsou hodně vyběhané... s housaty a kachňaty se snáší dobře, kuřata jsou konfliktní (máme vlašky), dospělé slepice je ignorují (navíc perličky jsou oproti nim o dost rychlejší) - tohle všechno je ale subjektivní zkušenost z jedněch podmínek a jinde to třeba bude jiné, určitě získáte spoustu vlastních zkušeností a napíšete pak o nich, všichni se pořád učíme
Perlička je už v 5ti týdnech zcela samostatná a má vyvinutou termoregulaci. Od druhého týdne už začnete pomalu snižovat teplotu a pokud jsou v solidní ubykaci a je jich dostatečný počet(více) aby se zahřály tak už od čtvrtého týdne nemusíte topit vůbec. Jinak já odchovávám perličky pod kvočnou a je to nelepší-jsou krotké ale z umělého odchovu jsou ještě krotčí, umějí lépe vycházet se slepicemi atd. A jště jedna zajímavost - ikdyž jde o značne samostatnou a odolnou drůbež jak jsem psal tak pokud mají kvočnu tak díky jejich vyvinutému hejnovému pudu s ní chodí celý rok až do přístího jara než začnou sami nést. Kvočnu celý rok doprovází na snášedla na hřady a nechávají se vodit všude tam kde jejich matka. Jenže ta po šesti týdnech kdy by normální kuřata opustila jen kouká proč všechna omladina sní chodí snášet
len ja5873

XXX.XXX.178.14
Dobry...
Ako citam tak viaceri tu pisu ze su dost agresivne, mohli by sa chovat v spolocnej voliere so zlatiymi bazantmi?
Dobry den ja mam 3 perličky pohlavie zatial neviem naisto ale myslim si ze mam 2 kohuty a 1 sliepku ale neviem na isto tie dva kohuty škriekaju tak si myslim že to budu kohuty a ta jedna sliepka nevydava žiadny zvuk tak preto si myslim že je to sliepka. a tie dva kuhuty maju velke laloty a take tmavšie hlavy ako ta jedna sliepka. Chovam ich spolu so sliepkami a kačkami. a zatvaram ich do chlieva s kačkami Tie perličky mam vo farbach dve take svetlo sive(1 kohut,1 sliepka) až do modra a jednu mam taku hnedu ( mal by to byt kohut).