Záryby
napsal(a):
Zdravím ,taky potřebuji jednou poradit a to jakou máte zkušenost z touto líhní ? Mám možnost ji koupit za cca 2000 kč ale nějak se mě vůbec nelíbí ale to neznamená že není dobrá .Je sice starší asi 6 let stará .Děkuji renda
Jednoduchá a spoľahlivá. len treba ručne otáčat vajcia.
Mám je väčšiu sestru na 90 vajec.
peter
peter z bratislavy
napsal(a):
Jednoduchá a spoľahlivá. len treba ručne otáčat vajcia.
Mám je väčšiu sestru na 90 vajec.
peter
zavretá
peter z bratislavy
napsal(a):
zavretá
Ja mam take BIOS mono plast (asi ve starsim provedeni).Dostal jsem ji k dvanactym narozeninam,cili uz ji bude docela dost letAni jednou me nezklamala.Pravda je,ze se musi rucne otacet.Dnes jsou daleko modernejsi a hezci lihne za prijatelnou cenu,ale zatim menit nehodlam.Tomas
tomasnix
napsal(a):
Ja mam take BIOS mono plast (asi ve starsim provedeni).Dostal jsem ji k dvanactym narozeninam,cili uz ji bude docela dost letAni jednou me nezklamala.Pravda je,ze se musi rucne otacet.Dnes jsou daleko modernejsi a hezci lihne za prijatelnou cenu,ale zatim menit nehodlam.Tomas
Dnesni vysledek
tomasnix
napsal(a):
Dnesni vysledek
Pokud si lihen nakonec poridite a budete mit nejake dotazy ohledne lihnuti,nezdrahejte se me kontaktovat
tomasnix
napsal(a):
Pokud si lihen nakonec poridite a budete mit nejake dotazy ohledne lihnuti,nezdrahejte se me kontaktovat
Taky máme jednu starší líheň mono plast a vloni jsme si přikoupili ještě jednu novou. Opravdu spolehlivá líhli jsme kuřata, kachny a husy. Opravdu jsme spokojeni. Otáčíme ručně dvakrát denně, ale není to náročné. Alespoň si to líhnutí taky trochu užijeme.
Záryby
napsal(a):
Zdravím ,taky potřebuji jednou poradit a to jakou máte zkušenost z touto líhní ? Mám možnost ji koupit za cca 2000 kč ale nějak se mě vůbec nelíbí ale to neznamená že není dobrá .Je sice starší asi 6 let stará .Děkuji renda
Bios líhně jsou samy o sobě jedny z nejlepších. Mám doma prababičku Bios 09 z roku 1984,
a loni jsem zakoupila automatku Cavattuto 54 s ventilátorem.A v čem myslíte, že líhnu??
No samozřejmě že stále v Biosce. Automatku jsem používala jako líheň a Biosku jako
dolíheň. Ale když se mi v ní loni vylíhly bez problémů krůty,perličky i husy, tak na ní nedám
dopustit. Dá se v ní krásně udržet vlhkost a přijde mi líhnutí přirozenější nežli v té
automatické, která navíc (i při častém rosení a dolévání vody) dost vysušovala a jako
dolíheň byla nevhodná. Bioska je prostě jako dva v jednom.Ano je pravda,že musíte
vejce 2x denně otáček, ale alespoň máte nad vejci větší kontrolu. Kdybyste potřebovala,
mám k ní i návody v elektronické podobě zaslané přímo od firmy Bios Sedlčany. Byli tam
velice ochotní a i je možné v případě poruchy u nich sehnat ihned náhradní díly, př. trafo, termostat atd....
Ahojky., Ja mam take koupenou starsi lihen Biosku monoplast 60. A jsem moc spokojena, a to rucni otaceni ani nevadi- opravdu to s chuti obracite a cekate ze dne na den kdyz uz budou venku.--- Tak opravdu doporuciji tuto lihen. Ty automaticke - to je spise pro narocne, ale pokud chcete mit jen pro kvalitni lihnuti tak jen bios.. Uz mluvim jak reklama , ale je to fakt.
A zde na ukazku lihnute kuratka hned ze zacatku... pak se zacli uz lihnout zbytek .....To bylo hezke , kdyz jsme pak jen vybirali co par hodin kuratka.....
Mal som aj malu 03 Biosku a mam aj väčšiu 09. Vždy som pdo sito na dno strčil ploche misky s vodou a počas liahnutia som dolieval. Vyliahol som takto okrem kureniec aj káčatá a húsatá. Len treb nezabudnúť na chladenie a rosenie vajec rošprašovačom.
Prikladám foto dna liahne s miskami s vodou
Proč se nedržet návodů,proč experimentovat a pak byt sklamaný ???Používam Bios mono 099 od osmdesatých let a podle návodu a bez problémů.Mám doma pár líhni od chovatelu,kteří je vyhodili,proto,že jsou špatné - pak,když jsem viděl,co byli schopni do nich namontovat ( misky,ventilatory,hadříky,otvory navíc.....) tak jsem se přestal divit.Odkoupil jsem je za pár halířu,uvedl do původního stavu,odzkoušel a veselé líhnul.
marysh
napsal(a):
Proč se nedržet návodů,proč experimentovat a pak byt sklamaný ???Používam Bios mono 099 od osmdesatých let a podle návodu a bez problémů.Mám doma pár líhni od chovatelu,kteří je vyhodili,proto,že jsou špatné - pak,když jsem viděl,co byli schopni do nich namontovat ( misky,ventilatory,hadříky,otvory navíc.....) tak jsem se přestal divit.Odkoupil jsem je za pár halířu,uvedl do původního stavu,odzkoušel a veselé líhnul.
O akom sklamaní to tu píšeš? Bioska bola a je spoľahlivá liaheň a väčšia vlhkosť je len plus pre úspešné liahnutie. Nikdy ma nesklamala.jedinou nevýhodou je ručné otáčanie vajec.
Škoda, že teraz výrobca BIOSKA má tak premrštené ceny na nové liahne, že sa podstatne viac oplatí kúpiť napr. Brinsea.
palo1
napsal(a):
prosim o radu po tyzdni mi zacala kolisat teplota asi o 1,5 stupna musim ju stale sledovat a co dve hodiny nastavovat kde je chyba liahen mono plast 06 dakujem
V návodě je psáno, že během dne neseřizovat, pouze v případě nutnosti ráno nebo večer. Pokud do ní drblkáte co dvě hodiny, tak jí nemůžete seřídit nikdy. Také záleží kde máte líheň umístěnou, zda kolem líhně kolísají teploty., zda není v průvanu a nebo zda část dne na ní nesvítí slunce. Také vajíčka začnou časem vydávat teplo. Zkuste vychytat tyto mouchy a pokud to nepomůže, tak závada je v termostatu.
Píšete, že vám kolísá teplota - jaká teplota ? opravdu vypínací ??? A nebo vám teplota stoupne po vypnutí, to je běžné.
statekrepcice
napsal(a):
Bios líhně jsou samy o sobě jedny z nejlepších. Mám doma prababičku Bios 09 z roku 1984,
a loni jsem zakoupila automatku Cavattuto 54 s ventilátorem.A v čem myslíte, že líhnu??
No samozřejmě že stále v Biosce. Automatku jsem používala jako líheň a Biosku jako
dolíheň. Ale když se mi v ní loni vylíhly bez problémů krůty,perličky i husy, tak na ní nedám
dopustit. Dá se v ní krásně udržet vlhkost a přijde mi líhnutí přirozenější nežli v té
automatické, která navíc (i při častém rosení a dolévání vody) dost vysušovala a jako
dolíheň byla nevhodná. Bioska je prostě jako dva v jednom.Ano je pravda,že musíte
vejce 2x denně otáček, ale alespoň máte nad vejci větší kontrolu. Kdybyste potřebovala,
mám k ní i návody v elektronické podobě zaslané přímo od firmy Bios Sedlčany. Byli tam
velice ochotní a i je možné v případě poruchy u nich sehnat ihned náhradní díly, př. trafo, termostat atd....
dobry den mohl byste me poslat ten navod sehnal jsem si starsi lihen ale nemam navod .byl byste moc hodny muj meil je R.Maus@email.cz dekuji moc
Vodní drůbež líhnu jedině v Biosce 099 , naprosta spolehlivost,přesně podle návodu - teplota 38,3°C,prvních 24 hodin a poslední 2 dny neobracim a poslední den 2 krat denně rosím (husy i 5 krát ).Možná místnost není OK - mám ji ve sklepě,teplota 18 - 20 °C,vlchkost kolem 60%,přítmi ( ne příme slunce ).
Dobrý deň. Akým spôsobom sa majú prevracať vajíčka v umelej liahni? Prikladám obrázky a prosím skúsených chovateľov aby určili ktorý spôsob je lepší. Ďakujem Fero K.
Představte si slepici, jak asi vejce otáčí v důlku hnízda. Myslím si, že to moc neřeší. Podebere zobákem a otočí buď okolo vodorovné osy nebo vertikální. Pří krátkodobém pohybu je jedno i otočení přes špičku nebo tupý konec. Je fakt, že v hnízdě se vajíčka rovnajívětšinou špičkou dolů, protože je to dáno tvarem hnízda. Otáčejte tedy přes špičku nebo převalujte zleva doprava. Jak je vám to přirozenější. Dana
V prípade, že Vám vypadne elektrika na liahni, tu je nahradný zdroj ohrevu
dobry den prosím vas mam tu samou líhen doma ale jsem mlady zacatecník a nemam k ní navod nemate prosím informace o líhni děkuji s pozdravem Masnica
Uživatel s deaktivovaným účtem

Všem,kdo shání návody pro líheň BIOS-kontaktujte se přímo u firmy Bios,jsou na netu a i po telefonu nejen poradí,ale řeknou,kde stahnout návod na jejich líhně.Jitka
pbonk
napsal(a):
ďakujem za ten návod ale veľmi si stým nepomôžem na bios60 sú iné teploty,pametám si že na kuracie vajcia bola teplota prvý týždeň 40 a druhy a tretí týždeň 39,5
Kde jste to četl?To ta vajíčka skutečně uvaříte hned první den.Teplota v líhni pro inkubaci kuřat - od 37,6 do 37,8 a do 19 dne vlhkost 60-75%, obracet od 3 dne nejméně 2x denně.Toť základní údaje.Od 19 dne se vajíčka neobracejí,ale vlhkost se zvýší na 75-80% vejce se ovšem chladí.Jinak se kropí vodou teplou na 35 stupňů.
Vajíčka se chladí 2x denně při otáčení a doba se zvyšuje od 5 min. až do 30 min.při optimální terplotě místnosti 20-22 stupňů.
pbonk
napsal(a):
ďakujem za ten návod ale veľmi si stým nepomôžem na bios60 sú iné teploty,pametám si že na kuracie vajcia bola teplota prvý týždeň 40 a druhy a tretí týždeň 39,5
Zarolujte na této stránce hodně dolů, jsou tam teploty a postup u podobné líhně jakou máte:
http://www.chozadru.wbs.cz/LIHNUTI-A-CHOV-DRUBEZE.html
etua
napsal(a):
Kde jste to četl?To ta vajíčka skutečně uvaříte hned první den.Teplota v líhni pro inkubaci kuřat - od 37,6 do 37,8 a do 19 dne vlhkost 60-75%, obracet od 3 dne nejméně 2x denně.Toť základní údaje.Od 19 dne se vajíčka neobracejí,ale vlhkost se zvýší na 75-80% vejce se ovšem chladí.Jinak se kropí vodou teplou na 35 stupňů.
Vajíčka se chladí 2x denně při otáčení a doba se zvyšuje od 5 min. až do 30 min.při optimální terplotě místnosti 20-22 stupňů.
Přítel pbonk myslel teplotu,kterou mu ukazuje originální teploměr na této líhni.Nemyslel teplotu ,kterou ve skutečnosti mají vajička v této líhni.U stolních líhni je teploměr umístěn většinou mezí topným tělesem a vajičkami a tak je na něm vyžší teplota než ve skutečnosti mají vajička.Je to časta chyba začinajících lihnařu,že si někde na ifauně přečtou těch slavných 37,6 až 37,8°C a začnou plašit a štelovat,předělávat a exporimentovat.Přitom stačí vložit přesný ( opravdu přesný ) teploměr na vajička,mezí vajička a těsně pod vajička a po ustálení teploty ( několik hodin ) odečíst teplotu a porovnat s teplotou na originálním teploměru. Tak třeba u Bios mono 033 ukazuje originální kolinkový teploměr teplotu 38,8°C a při tom v polovině vajiček je 37,8°C, u Bios mono 099 ukazuje 38,5°C a v polovině vajiček je 37,7°C, u kamarádove dělané líhně jsme umistili kalibrační teploměr mezi vajička a při dosažení a ustálení vypínaci teploty 37,7°C na tomto teploměru se ustálila teplota na jeho vbudovaném teploměru na 38,2°C a na teto teplotě dále líhnul a úspěch veliký. Toto samozřejmě platí pro stolní líhně,u líhni s nuceným oběhem vzduchu je to úplně jinák.
etua
napsal(a):
U plastové ručně otáčecí Mono 60 je skutečně teplota 39.5 - 40 stupňů. Tady se mísí dohromady staré - kovové Biosky, které jsou oplášťované a nové umělohmotné. U každé je jiná vypínací teplota.
etua
napsal(a):
Taková teplota se nastavuje u líhní s výkonným ventilátorem, v kterých se vejce stejnoměrně prohřeje v celém objemu. U líhní, které topí ze zhora se teplota nastavuje cca 39.5°C na úrovni horní strany vejce. Ne nad ním, protože větší zárodek už také vydává teplo a měření by mohlo být zavádějící. Kvočna sedící na vejcích má zhruba 40°C.
beginner
napsal(a):
Taková teplota se nastavuje u líhní s výkonným ventilátorem, v kterých se vejce stejnoměrně prohřeje v celém objemu. U líhní, které topí ze zhora se teplota nastavuje cca 39.5°C na úrovni horní strany vejce. Ne nad ním, protože větší zárodek už také vydává teplo a měření by mohlo být zavádějící. Kvočna sedící na vejcích má zhruba 40°C.
Blbost vycucaná z prstu.
beginner
napsal(a):
Blbost vycucaná z prstu, protože je to tak a tak...za to bych byla ráda.
Mýlit se je lidské, klidně to přiznám, když budu vědět jak je to správně.
Tohle je diskuze o ničem, nejjednodušší je se přímo zeptat v Biosce a nechat si návod poslat. Jinak jsem vyhrabala návod k líhni Mono plast 60 a cituji: vypínací teplota v místnosti cca 18 stupňů - 40,0 stupňů, místnost 22 stupňů - 39,5 a místnost 26 stupňů - 39,1. Při nasazování při průměrné teplotě 22 stupňů stoupne vypínací teplota na 40 stupňů, za týden se snižuje na 39,5. Nesmí klamat, že po vypnutí topení ještě teplota na teploměru trochu stoupne a po zapnutí topení ještě chvilinku klesá. Proto je dobře pokud se musí s teplotou hýbat, dělat to před obracením a nenechat se mýlit, že pak líheň vypne i při nižší teplotě. Nemá větrák a teploměr ukazuje teplotu u topného tělěsa a ne vajíček. Jinak místo jejich regulačních šroubů mám normální matky, v tom plastu se mi za pár let uvolňovaly.
Dobrý den, zakoupil jsem starší líheň BIOSS MONOPLAST na 60 slepíčích vajec. Jde o plastovou líheň, ke které mám i návod a udivilo mě, že mám použít tak vysoké teploty k líhnutíslepičích vajec v návodě 40C 1týden a sedmý den snížit na 39,5C.
Používám starší plechovou BIOSS na 90Ks líhnu v ni bez problému , kuřata, kačeny a huse. Mám ještě plechovou na 30Ks a v té se mi nepovedlo nikdy nic . Můžete mi poradit. V té malé jak říkam remoska jsem jel na teploty 38,5 a nic a pak na teplotu 39,5 a taky nic. Zárodky jsou , ale nic se nelíhne a co se podařili dvě kuřátka, tak byli mrzáčci s nohama. Děkuji za radu
dobrý deň
S liahňou BIOSS MONOPLAST na 60 slepačích vajec mam 9 ročnú skúsenosť,tie teploty sú naozaj tak vysoké a podľa návodu liahne spoľahlivo. Liahol som v nej iba kuriatka,toho roku som sa dal na liahnutie prepelíc a neskôr aj vodnej hydiny všetko sa liahne pri inej teplote.Ako som už spomínal návod od liahne som pri sťahovaní stratil, bol by som vám vďační ak by ste my ho pre poslali mail : pbonk@zoznam.sk
Dobrý den, ještě jeden dotaz k líhni Bioss monoplast na 60slepičích vajec. Líheň jsem zakoupil, i s návodem, překvapilo mě nastavení vysoké teploty 40C, ale dobře budu se návodu držet, líheň jsem zapnul a seřídil při 40C vypíná jak má, ale zapíná zhruba
39,3 -4C není to velké kolísání? Zkouším prázdnou je mi jasné jak budou vajíčka v líhni, že budou držet teplotru. Myslíte, že je to v pořádku, v sobotu bych ji chtěl naplnit. Děkuji za radu
Přikládám návody na lihně Bios do posledních dvou mailů v diskuzi, je to 4 typy. Jinak všechny návody vám ochotně pošlou přímo z Biosky - www.bioska.cz.
ludik

XXX.XXX.142.61
Dobrý den poradil by mi někdo prosím s délkou a teplotou líhnutí vajec v líhni bios 03. Děkuji
Hani.131

XXX.XXX.13.114
Zdravim, to je krasa, ja mam pujcenou tu hnedou biosku, chystam se na lihnuti, ale nemam navod, mohl byste mi prosim dat nejake rady, jak zacit?dekuji moc.
Dobrý deň, veľmi pekne prosím o radu. Chcela by som skúsiť liahnuť husi, dostala som starú liaheň Bios, ale bohužiaľ bez návodu.. mohol by mi ho nejaký ochotný človiečik poslať na mail prosím? monika.klajbanova@gmail.com
Ďakujem veľmi pekne!
moncuridlo
napsal(a):
Dobrý deň, veľmi pekne prosím o radu. Chcela by som skúsiť liahnuť husi, dostala som starú liaheň Bios, ale bohužiaľ bez návodu.. mohol by mi ho nejaký ochotný človiečik poslať na mail prosím? monika.klajbanova@gmail.com
Ďakujem veľmi pekne!
Uz som vàm ho poslal.
Zdravím vás všetkých, to som zas ja.. postupovala som podľa návodu, zapla liaheň, po hodine nastavila teplotu, liaheň išla 12 hodín, potom som do nej vložila vajcia. Lenže po hodine som išla liaheň skontrolovať a na teplomeri bola teplota 35,5 a vyhrievanie vypnuté...zaplo sa po pár minútach, teplota stúpla na 35,8 a zas termostat vyhrievanie vypol ...je to normálne podľa vás? treba nejaký čas kým sa teplota spínania ustáli alebo ako to je? Ďakujem.
Ja mam lihen Bios 09 nejmin 20 let, lihnu v ni housata, krasne se lihnou ..rozprasovacem klidne na vajicka strikejte, nejlepe vlaznou nebo teplou vodou..poridte si vlhkomer, at mate prehled o procentu vlhkosti v lihni..jinou maji kurata, jinou housata..ja ted mam lihen plnou husich vajec, asi 45, vlhkost zvysuji ve druhe polovine lihnuti podlozenym mokrym hadrikem pod sitem..
Do středu dna líhně lze nalít asi deci vody a po odpaření dolít znovu.Toto lze použít spíše u vodní, ale u slepic stačí začít rosit tři dny před líhnutím.Je nutné si dát pozor, aby spodní okraj baňky teploměru byl 50-60mm od dna lísky.Teplota při líhnutí je 1týden 40°C sedmý den se sníží na 39,5°C je to teplota při které líheň vypíná.Větrání tři otvory na vrchu líhně jsou otevřeny stále, na 6 jsou klapky uzavřeny,11 den se otvory otevřou.
Janczi

XXX.XXX.70.101
Witam mam starą Bioske monoplast 60 mam pytanie na jakiej wysokości ma być termometr szpilkowy bo stary zrobiłem
ak nemáte pôvodný originál teplomer (rozbitý) a dali ste iný, ja som to tak spravil, tak som šiel pokusom omylom, nastavil som 40 stupnov na novom teplomeri, nechal vyhriať liahen a zmeral inym teplomerom v strede vajca (nechal som ho tam) aby tam bola 37,7, alebo v hornej časti vajca (aby bola pribl. 38,5. tiež teploty na okraji liahne su trošku iné ako v strede liahne... no a potom podla toho som upravil termostat aby zapínal vypínal na tom novom teplomeri... no vychádzalo mi na ňom niečo okolo 40 stupnov. dôležitá je teplota aka bude v strede vajca ak date napr. na novom teplomeri 40 a namerate v strede vajcia napr. 37 stupnov tak viete že treba ešte zvýšiť asi o 0,7 stupna.... v tom je myšlienka. pomerne rýchlo to nastavíte, len treba nechať liahen vyhriať...